ja vala uvijek koristim rijec porodica.ja71 wrote:ne znam je li vec bila ova rijec, ali se pogresno koristi:
famElija.
kod nas ima znacenje srodstva: "on mi nije famelije"
za razlika od izvornog znacenja gdje oznacava samo uzu porodicu
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- minjonja
#426 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- pustopoljina
#427 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja sam u osnovnu skolu isla u periodu '85-'92. god. i rijec obadva se smatrala pogresnom. Objasnjenje je bilo da kad kazes obadva- proizilazi da kazes 4, jer se navodno duplanje treba izbjegavati. Tako kazes ili dva ili oba...a obadva je nepotrebno. Znam da nas je ispravljao i nastavnik srpsko-hrvatskog i kasnije ( '92). nastavnik bosanskog. Sad...da li je to bio neki njihov tik ili su imali pravopis u malom prstu- ne znam.sa66 wrote: Ranije sam rekla da prihvatam cinjenicu da je to sad, po novom bosanskom pravopisu nepravilno, jer je puno pravila promijenjeno i to mi je OK. Nervira me kad mi neko kaze da to nikad nije bilo pravilno. Kad sam ja isla u skolu to je bilo pravilno...oba, obojica, obadva, obadvojica. Sve varijante. Nervira me kad se prave pametni. I objasnjavaju mi da je to kao neko dupliranje...zaboravih sad strucni naziv. Dakle, ako neko zeli da govori ispravno po bosanskom pravopisu...OK...postujem...ako ja zelim nastaviti govoriti onako kako sam naucila u osnovnoj skoli...ne znaci da sam nepismena.
p.s. ako je to jedino sto je "nepravilno", dobro je.
-
sa66
#428 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ja sam isla u osnovnu skolu 72-80 i iako sam nabrala poprilicno godina, cini mi se da se dobro sjecam pravopisa srpskohrvatskog jezika, ali moze biti da se ostarilo i zaboravilopustopoljina wrote:Ja sam u osnovnu skolu isla u periodu '85-'92. god. i rijec obadva se smatrala pogresnom. Objasnjenje je bilo da kad kazes obadva- proizilazi da kazes 4, jer se navodno duplanje treba izbjegavati. Tako kazes ili dva ili oba...a obadva je nepotrebno. Znam da nas je ispravljao i nastavnik srpsko-hrvatskog i kasnije ( '92). nastavnik bosanskog. Sad...da li je to bio neki njihov tik ili su imali pravopis u malom prstu- ne znam.sa66 wrote: Ranije sam rekla da prihvatam cinjenicu da je to sad, po novom bosanskom pravopisu nepravilno, jer je puno pravila promijenjeno i to mi je OK. Nervira me kad mi neko kaze da to nikad nije bilo pravilno. Kad sam ja isla u skolu to je bilo pravilno...oba, obojica, obadva, obadvojica. Sve varijante. Nervira me kad se prave pametni. I objasnjavaju mi da je to kao neko dupliranje...zaboravih sad strucni naziv. Dakle, ako neko zeli da govori ispravno po bosanskom pravopisu...OK...postujem...ako ja zelim nastaviti govoriti onako kako sam naucila u osnovnoj skoli...ne znaci da sam nepismena.
p.s. ako je to jedino sto je "nepravilno", dobro je.
Sutra cu na kafu kod prijateljice, ona ima onaj stari prvopis, pa cemo provjeriti. Javicu, ako nekog zanima.
- derion
#429 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
"Obadva" je čisti pleonazam. Nepotrebno. Uskličnik.
- Jack Be Nimble
#430 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
- JThomas
#431 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
u pravu. uprava je organ dioničkog društva 
- Jack Be Nimble
#432 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ma i ja sam tako razmisljao ali nisam bio siguran. Amerikanka me pitala, a sutra ima pismeni pa joj nisam htjeo da zaserem odgovor 
- Izmedju CVile i DMalte
#433 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
"uvezivanje"
Danas se sve uvezuje: radni staz, rudnici u energetski sistem, kriminalci u organizovani kriminal...etc. Do 1992-e uvezivalo se samo sijeno, klasura (stabljike od kukuruza), kolje za ograditi livadu, parmaci (slicna namjena).
"odradjivanje, odraditi"
Ovo znaci raditi bilo koji posao samo da se isti zavrsi, bez elana i entuzijazma, sto bi nas narod rek'o "preko one stvari". Nakon 1992-e sve se odradjuje ili se odradjivalo: ratne akcije, poslovni potezi, sportski treninzi, kontrolni radovi u skoli....etc.
Danas se sve uvezuje: radni staz, rudnici u energetski sistem, kriminalci u organizovani kriminal...etc. Do 1992-e uvezivalo se samo sijeno, klasura (stabljike od kukuruza), kolje za ograditi livadu, parmaci (slicna namjena).
"odradjivanje, odraditi"
Ovo znaci raditi bilo koji posao samo da se isti zavrsi, bez elana i entuzijazma, sto bi nas narod rek'o "preko one stvari". Nakon 1992-e sve se odradjuje ili se odradjivalo: ratne akcije, poslovni potezi, sportski treninzi, kontrolni radovi u skoli....etc.
- faruche
#434 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ne znam je li bilo...
U nekom medijima se koriste riječi tipa četverica, peterica...
Zar nije četvorica, petorica?
Ovo mi baš para uši.
U nekom medijima se koriste riječi tipa četverica, peterica...
Zar nije četvorica, petorica?
Ovo mi baš para uši.
- minjonja
#435 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
on je upravu nije isto kao on je u pravu.Jack Be Nimble wrote:Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
tacno je to rekao, on je upravu (na bosanskom). (...), on je u pravu (na hrvatskom). ne znam kako je na srpskom.
on stoji u pravu redu pred ulazom. (na bosanskom)
znaci mozes napisati i jedno i drugo, samo kad napises zajedno, kazes da je to na bosanskom, a odvojeno na hrvatskom. ima jos ovakvih slicnih caka, ali se trenutno ne gumo sjetit.
- pustopoljina
#436 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
opa,ja onda pisem hrvatski...nema sanse da napisem upravu...idem u upravu javnog servisa...
- JThomas
#437 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
gdje si to pročitala? ja ovo ne mogu da vjerujem, najozbiljnije. veznik da se piše zajedno sa drugom riječi?minjonja wrote:on je upravu nije isto kao on je u pravu.Jack Be Nimble wrote:Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
tacno je to rekao, on je upravu (na bosanskom). (...), on je u pravu (na hrvatskom). ne znam kako je na srpskom.
znaci mozes napisati i jedno i drugo, samo kad napises zajedno, kazes da je to na bosanskom, a odvojeno na hrvatskom. ima jos ovakvih slicnih caka, ali se trenutno ne gumo sjetit.
- pustopoljina
#438 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hehe
to veznik/prilog + rijec
z'Drvima ,s'Ozimica...is'Cazina
,z'brda
bosanski 1/1
to veznik/prilog + rijec
z'Drvima ,s'Ozimica...is'Cazina
bosanski 1/1
- minjonja
#439 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
rekla mi trenutna asistentica na FF-u i moja bivsa profesorica bosanskog.JThomas wrote:gdje si to pročitala? ja ovo ne mogu da vjerujem, najozbiljnije. veznik da se piše zajedno sa drugom riječi?minjonja wrote:on je upravu nije isto kao on je u pravu.Jack Be Nimble wrote:Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
nije isto u pravu ili upravu. ovo u na pocetku druge rijeci nije veznik nego je dio te rijeci.
- minjonja
#440 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
moras znati da se jezik ne ravna po tebi, nego po milionima ljudi koji za sebe kazu da pricaju bosanskim jezikom.pustopoljina wrote:hehe
to veznik/prilog + rijec
z'Drvima ,s'Ozimica...is'Cazina,z'brda
![]()
bosanski 1/1
nije netacno izgovoriti u srijedu, ispred kuce, na kuci, iz cazina pod jednom akcentskom osnovom jer je bosanski jezik slobodan sto se toga tice. jedino sto odaje je odakle je ko, ali ne da je nepismen.
- pustopoljina
#441 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hvala sto se slazes sa mnom,
ho's kafu s mlijekom il' bez
ho's kafu s mlijekom il' bez
- JThomas
#442 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
svašta...ja iskreno, ne mogu da vjerujem da je to tako. "upravu" jedna riječ? iskreno, glupo mi to zvuči, i nikad nisam čuo za tako nešto. koja je svrha takve riječi koja bi značila isto što i "u pravu"?
- Ajatolah_
#443 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Hm, nisam mogao naći upravu nigdje u Senahidovom pravopisu, ne znam odakle si to izvukla.minjonja wrote:on je upravu nije isto kao on je u pravu.Jack Be Nimble wrote:Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
JBN, reci joj da napiše razdvojeno, sumnjam da će to profesor smatrati pogrešnim.
- minjonja
#444 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
kazem ti, nije isto napisati upravu i u pravu. upravu znaci da je neko nesto tacno rekao, a u pravu znaci da je neko ili nesta u necem pravom. mozda me neko ne konta jer je tesko objasniti bez akcenata. nisam sad kuci, ali kad dodjem vidjecu pisel sta u pravopisu.JThomas wrote:svašta...ja iskreno, ne mogu da vjerujem da je to tako. "upravu" jedna riječ? iskreno, glupo mi to zvuči, i nikad nisam čuo za tako nešto. koja je svrha takve riječi koja bi značila isto što i "u pravu"?
ima jos takvih slicnih stvari, mozda i ljepsih sa ljepsim primjerima, al se ne mogu sjetiti.
jedino jos na umu imam na primjer i naprimjer, napamet, na pamet.
ona je naucila pjesmicu napamet.
na pameti svojoj radi, ne misicima!
- Ajatolah_
#445 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Minjonja, pročitaj moj post iznad. Vjerujem da miješaš sa uredu koje se piše sastavljeno.
- JThomas
#446 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ja koliko god mogu dozvati u sjećanje, nikad u životu nisam pročitao "upravu" u knjizi ili u novinama, ni u našim, ni u hrvatskim, ni u srpskim izdanjima, nego samo "u pravu". može biti da griješim.
- pustopoljina
#447 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ja kontam sta ti hoces da kazes,ali mislim da nije tacno. tj da nisi u pravu.
mozda se varam,davno je skola zavrsena...ali rijetko kad cujes da je neko u pravom (ravnom) redu= na kraju krajeva ovo bi znacilo da neko nije u pogresnom redu,
da neko ima pravu (ravnu) kosu .
u pravom redu u smislu u ravnom redu...osim sto je naglasak drugaciji (ne znam napisati) u pravom=ravnom treba biti kratkosilazni, dok u ispravnom=pravom bi trebalo biti uzlaznosilazni.
osim toga, znam da neki ljudi umjesto ravno kazu pravo, ali nisam sigurna da to spada pod knjizevni jezik.
mozda se varam,davno je skola zavrsena...ali rijetko kad cujes da je neko u pravom (ravnom) redu= na kraju krajeva ovo bi znacilo da neko nije u pogresnom redu,
da neko ima pravu (ravnu) kosu .
u pravom redu u smislu u ravnom redu...osim sto je naglasak drugaciji (ne znam napisati) u pravom=ravnom treba biti kratkosilazni, dok u ispravnom=pravom bi trebalo biti uzlaznosilazni.
osim toga, znam da neki ljudi umjesto ravno kazu pravo, ali nisam sigurna da to spada pod knjizevni jezik.
- minjonja
#448 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
e i to je jedan o tih fazona sto se u HR pise odvojeno, a u BOS zajedno.EdoI wrote:Hm, nisam mogao naći upravu nigdje u Senahidovom pravopisu, ne znam odakle si to izvukla.minjonja wrote:on je upravu nije isto kao on je u pravu.Jack Be Nimble wrote:Da li se pise, on je upravu ili on je u pravu?
JBN, reci joj da napiše razdvojeno, sumnjam da će to profesor smatrati pogrešnim.
nek se senahid registruje ovdje pa da nam objasni
otkad mi je amela rekla da se pise upravu, uredu, nijedan, naprimjer, ja tako pisem nij me dosad niko ispravljo. vjerovatno vecina misli da sam ne pismena jer oni valjda na serijama na HRT-u vide da se pise odvojeno.
- pustopoljina
#449 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
vi kako hocete,ali osevapio bi se onaj koji bi dijelio letke: "FAQ bosanskog pravopisa" po ulici
ima li koja stranka u ovim predizbornim trkama da se toga prihvati?
ima li koja stranka u ovim predizbornim trkama da se toga prihvati?
- JThomas
#450 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
naprimjer i nijedan, dobro. ali kao što rekoh, nikad u životu nisam u pisanoj publikaciji pročitao "uredu" i "upravu". ustvari, i u google kad ukucam, izbacuje mi samo odvojeno i rezultate tipa "agencija za upravu..."