POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
huble2007

#26 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by huble2007 »

sabanss wrote:Evo par dezurnih klonova da nam kazu kako su bolonja i privatni fakulteti super i kako ce Bsc biti isto sto i dipl.

Samo se nadajte :D
Dnevne novine SAN

Prva generacija sarajevskih studenata koja je zavrsila po Bolonji nezadovoljna je titulama, odnosno akademskim zvanjema koja ce im pisati u diplomama!
..........
Rektor Faruk Caklovica kaze da je Univerzitet uradio sve sto je u njegovoj moci i da je sve ostalo na Vijecu ministara.
-"Mi smo predlozili da se ova zvanja usvoje na drzavnim institucijama jer svugdje u Evropi studenti imaju zvanje bakalauerat, ali ocito je da kod nas neke politicke snage ne zele da harmoniziraju akademsko obrazovanje. Sadasnji sismem obrazovanja, odnosno 3 godine studija po Bolonji je isto sto i ranije cetvorogodisnje obrazovanje samo sto kod ovih studenata nece pisati diplomirani pravnik ili ekonomista u samoj diplomi vec u dodatku diplome. Drugi ciklus je master, a treci doktor nauka. Po tom principu funkcionise obrazovanje u Evropi i mi upravo na osnovu toga proizvodimo profesionalne kadrove".
..........

:dance: :dance: :dance: :dance:

Nije mi jasno kako ne mozete skontati :?
sabanss

#27 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by sabanss »

Hamurabi wrote: Ti si nešto ovdje gadno pobrkao. Ja nisam govorio o starim nego o "novim" magistrima, odnosno onima koji su još uvijek dipl. po starom sistemu i koji bi trebali dobiti zvanje magistra (uslovno rečeno). Dakle, ukoliko se dosadašnji dipl. izjednači sa novim dipl., obojica su istovremeno magistri elektrotehnike (dakle, nema više magistara nauke, na tehničkim fakultetima), te im treba jednak broj godina za zvanje doktora nauka. Drugim riječima, moja primjedba stoji. A s druge strane, ukoliko to ne bude slučaj, što se iskreno nadam, i ti ćeš morati zasukati rukave, kao i bolonjac, pa odslušati još dvije godine da bi stekao zvanje magistra. Dakle, u tom slučaju će i stari magistar morati zasukati rukave pa odslušati još tri godine do doktorske titule. To je što se tehničkih (odnosno 21%) fakulteta tiče (uključujući i Saobraćajni).
Image

Ne znam u kojem djelu nisam bio jasan ili pricamo isto ali se ne kontamo?

Diplomirani inzenjer elektrotehnike (stari) je isto sto i Magistar elektrotehnike (novi) i obojici treba tri godine do doktorata.

Bakalaureat elektrotehnike je isto sto i inzenjer elektrotehnike, sto nije isto sto diplomirani inzenjer (vidi sliku)

Dipl. ing. (stari) treba tri godine do doktorata tehnickih nauka (ne nauka) koliko treba i novi Magistar elektrotehnike, stari Magistar NAUKA treba samo godinu.

Bakalaureat elektrotehnike treba dvije godine do Magistra elektrotehnike pa zatim jos tri do doktorata tehnickih nauka, dakle ukupno pet godina.

Jel' ovo isto sto i ti govoris?
madner

#28 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Mislim da nisu skontali jednu jako bitnu stvar.
Izjednacava se cetverogodisnji studij sa trogodisnjim, ali ne i petogodisnji. :wink:

Mozda grijesim, ali cini mi se da je to trenutno rijesenje.
Hare_ze

#29 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hare_ze »

Ide li ovdje iko na fakultet da nesto nauci, ili se ide iskljucivo zbog "titule". Bsc, Msc...koga briga dok znas svoj posao raditi kako treba. Pa ima masa profesora koji su doktori nauka a totalno su nepismeni...Stoga mislim da je ova rasprava uzaludna. Sto se tice poslodavaca, kod privatnika je ionako bitno za sta si sposoban a ne koji papir imas.

P.S. Slazem se da se petogodisnji studiji ne smiju izjednaciti sa trogodisnjim, sto se tice cetverogodisnjeg studija, smije se izjednaciti samo ukoliko je broj ispita jednak ili veci na trogodisnjem.
P.P.S I ja studiram po b.procesu, ali me vise brine nekvalitet nastave, nego to sta ce mi pisati na diplomi...
Hamurabi

#30 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

sabanss wrote:
Hamurabi wrote: Ti si nešto ovdje gadno pobrkao. Ja nisam govorio o starim nego o "novim" magistrima, odnosno onima koji su još uvijek dipl. po starom sistemu i koji bi trebali dobiti zvanje magistra (uslovno rečeno). Dakle, ukoliko se dosadašnji dipl. izjednači sa novim dipl., obojica su istovremeno magistri elektrotehnike (dakle, nema više magistara nauke, na tehničkim fakultetima), te im treba jednak broj godina za zvanje doktora nauka. Drugim riječima, moja primjedba stoji. A s druge strane, ukoliko to ne bude slučaj, što se iskreno nadam, i ti ćeš morati zasukati rukave, kao i bolonjac, pa odslušati još dvije godine da bi stekao zvanje magistra. Dakle, u tom slučaju će i stari magistar morati zasukati rukave pa odslušati još tri godine do doktorske titule. To je što se tehničkih (odnosno 21%) fakulteta tiče (uključujući i Saobraćajni).
Image

Ne znam u kojem djelu nisam bio jasan ili pricamo isto ali se ne kontamo?

Diplomirani inzenjer elektrotehnike (stari) je isto sto i Magistar elektrotehnike (novi) i obojici treba tri godine do doktorata.

Bakalaureat elektrotehnike je isto sto i inzenjer elektrotehnike, sto nije isto sto diplomirani inzenjer (vidi sliku)

Dipl. ing. (stari) treba tri godine do doktorata tehnickih nauka (ne nauka) koliko treba i novi Magistar elektrotehnike, stari Magistar NAUKA treba samo godinu.

Bakalaureat elektrotehnike treba dvije godine do Magistra elektrotehnike pa zatim jos tri do doktorata tehnickih nauka, dakle ukupno pet godina.

Jel' ovo isto sto i ti govoris?
Jeste, samo što ti previše prejudiciraš stvari. To što u samom nazivu zvanja, nakon završenog 2. ciklusa po Bolonji, a odnosno na tehničke fakultete, stoji "magistar elektrotehnike - diplomirani inžinjer xy", ne znači automatski da se značenje riječi "diplomirani" treba gledati u istom kontekstu u oba slučaja. Dakle, ko tebi garantuje da ćeš biti magistar struke samo zato što imaš naziv diplomirani, bez obzira šta pisalo na gore navedenom dokumentu. Mislim da je ispravnije stvar vrednovati sa aspekta broja položenih predmeta, dakle ako je isti broj predmeta i na sadašnjem 3-godišnjem i starom 5-godišnjem studiju onda NEMA OSNOVE da se sadašnjim dipl. daje titula magistra. Nema logike, jer nisu bitne godine studija, nego broj položenih predmeta, odnosno osvojenih ECTS kredita. Dakle, čitava ova priča, s tvoje strane, ima smisla samo ukoliko je bolonjcima tehn. fakulteta smanjen broj predmeta, u odnosu na prethodni studij, pa taj manjak nadoknade u toku 2 naredne godine. SAMO u tom slučaju je sasvim ispravno i korektno sadašnjim dipl. dati titule magistara. U protivnom, nema veze s vezom.
tonymontana

#31 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by tonymontana »

Ovo sto su oni prikazali je prijedlog i to nije ozvaniceno ni potvrđeno, na nivou drzave ...
A drugo, pa ni prije nije bilo isto cetiri i pet godina studiranja, sa cetiri si bio diplomirani pravnik na primjer, a sa pet diplomirani INZINJER građevine recimo, Inzinjerska zanimanja inace imaju drugacije cikluse, mada su na UNSA promasili cikluse i trebali uvesti studije 4+1 za inzinjerka zvanja, a ne 3+2 i sad oni imaju problem, tj stari se bune jer su kao osteceni ... a eto ostecen sam i ja sto sam morao prije rata sluziti vojsku da bi mogao postici bilo sta, a sad vojska vise ne postoji .. (na primjer) ... nekada je visa ekonomska bila 4 semestra isto kao i visa upravna, a visa elektro 6 semestara, znaci nikad to nije bilo isto ..
Medicina je i po starom i po novom 6 godina... Mada su po novom bitni ECTS krediti, a ne godine ...
Mada treba spomenuti da su oni uvijek isli 5 SEMESTARA i u 6. imali za izradu i odbranu diplomskog rada, a na ekonomiji je bilo 8 semestara i izrada i odbrana diplomskog se nigdje ne racuna ;) ...
Hamurabi

#32 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

Hare_ze wrote:Ide li ovdje iko na fakultet da nesto nauci, ili se ide iskljucivo zbog "titule". Bsc, Msc...koga briga dok znas svoj posao raditi kako treba. Pa ima masa profesora koji su doktori nauka a totalno su nepismeni...Stoga mislim da je ova rasprava uzaludna. Sto se tice poslodavaca, kod privatnika je ionako bitno za sta si sposoban a ne koji papir imas.

P.S. Slazem se da se petogodisnji studiji ne smiju izjednaciti sa trogodisnjim, sto se tice cetverogodisnjeg studija, smije se izjednaciti samo ukoliko je broj ispita jednak ili veci na trogodisnjem.
P.P.S I ja studiram po b.procesu, ali me vise brine nekvalitet nastave, nego to sta ce mi pisati na diplomi...
Veoma je bitno šta će ti pisati na diplomi, kao prvo što po zakonu ne možeš raditi neke poslove bez odgovarajuće diplome, odnosno stručne spreme, bez obzira koliko ti znao ili ne, kao drugo, bitno ti je i zbog koeficijenta na osnovu kojeg ti se obračunava plata i sve ostalo. Ne možeš konkurisati niti na jedan konkurs (što je jedini legalan način zapošljavanja, čak i ako je štela u pitanju, raspisuje se konkurs čisto formalno), ako ti zvanje ne odgovara propozicijama. Dakle, vrlo je bitno znati koje zvanje imaš i kako se ono može uklopiti u postojeći sistem.

A što se tiče izjednačavanja 3-godišnjeg i 5-godišnjeg studija, zašto da ne? Ko kaže da se materijal 5-godišnjeg studija ne može savladati za 3 godine? Pa pogledaj današnju djecu koja kreću u školu. Kao prvo, kreću sa 6 godina, kao drugo već u prvom razredu imaju 7-8 predmeta, i svaki dan po 4 časa. Ja koliko se sjećam mi u prvom razredu nismo imali niti toliko predmeta, ni časova. S druge strane, kada sam ja išao u osnovnu strani jezik se počinjao učiti tek u 4. razredu, a sada je obavezan u prvom i to za dijete koje krene godinu dana ranije. Ali, to je novi sistem. Dakle, svaka generacija ima sve zahtjevnije planove i programe obrazovanja. Zašto se nešto što se 40 godina izučava 5 godina, danas ne bi moglo savladati za 3? Ne vidim razloga.

Kažeš isto "sto se tice cetverogodisnjeg studija, smije se izjednaciti samo ukoliko je broj ispita jednak ili veci na trogodisnjem." Ma nemoj, znači i pored toga što je student po novom konceptu morao savladati isto gradivo, za manje vremena, treba ga vrednovati isto i u slučaju da ima više predmeta :? Tek tad bih se zapitao koliko je više vrijedna stara diploma od nove. Po mom mišljenju bi bolonjca koji za tri godine diplomira fakultet koji je do tada bio 4 godine, sa istim brojem predmeta, trebalo čak i više vrednovati, a da ne govorim o 5 - godišnjem studiju.
Hamurabi

#33 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

tonymontana wrote:Ovo sto su oni prikazali je prijedlog i to nije ozvaniceno ni potvrđeno, na nivou drzave ...
A drugo, pa ni prije nije bilo isto cetiri i pet godina studiranja, sa cetiri si bio diplomirani pravnik na primjer, a sa pet diplomirani INZINJER građevine recimo, Inzinjerska zanimanja inace imaju drugacije cikluse, mada su na UNSA promasili cikluse i trebali uvesti studije 4+1 za inzinjerka zvanja, a ne 3+2 i sad oni imaju problem, tj stari se bune jer su kao osteceni ... a eto ostecen sam i ja sto sam morao prije rata sluziti vojsku da bi mogao postici bilo sta, a sad vojska vise ne postoji .. (na primjer) ... nekada je visa ekonomska bila 4 semestra isto kao i visa upravna, a visa elektro 6 semestara, znaci nikad to nije bilo isto ..
Medicina je i po starom i po novom 6 godina... Mada su po novom bitni ECTS krediti, a ne godine ...
Mada treba spomenuti da su oni uvijek isli 5 SEMESTARA i u 6. imali za izradu i odbranu diplomskog rada, a na ekonomiji je bilo 8 semestara i izrada i odbrana diplomskog se nigdje ne racuna ;) ...
U pravu si, ne treba miješati kruške i jabuke i na osnovu sporadičnih slučajeva generalizirati stvari.
Hare_ze

#34 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hare_ze »

Hamurabi wrote:
Kažeš isto "sto se tice cetverogodisnjeg studija, smije se izjednaciti samo ukoliko je broj ispita jednak ili veci na trogodisnjem." Ma nemoj, znači i pored toga što je student po novom konceptu morao savladati isto gradivo, za manje vremena, treba ga vrednovati isto i u slučaju da ima više predmeta :? Tek tad bih se zapitao koliko je više vrijedna stara diploma od nove. Po mom mišljenju bi bolonjca koji za tri godine diplomira fakultet koji je do tada bio 4 godine, sa istim brojem predmeta, trebalo čak i više vrednovati, a da ne govorim o 5 - godišnjem studiju.
Da, ali gradivo je na nekim fakultetima smanjeno, na nekima isto. To sto ti pricas je fino u teoriji, ali u praksi bas i ne drzi vodu, najvise zbog toga sto se bolonja provodi vrlo lose i sto se maksimalno spustaju kriteriji da bi prolaznost bila veca.

I ja se slazem da treba uvesti novi sistem, ali ne ovako...i samo kazem da se trebamo buniti zbog toga kako su to uradili i zbog toga sto nam nikakve uslove nisu omogucili za studiranje po bolonjskom procesu. Ako su te 3 godine zaista jednake sa onih 5 neka se izjednaci, problem je sto - NISU, jer su bolonju polovicno proveli. E to je problem.

I ja studiram po b.procesu, da se razumijemo...ali mislim da prvo treba postaviti neke standarde u nastavi i za to moramo boriti. Zvanja ionako nisu bitna, to je u drugom planu i koliko god se neko opirao - diplomirani=bachelor i to je tako svugdje vani, oko dipl.ing ce morati nekako rjesiti i ja sam prvi za to da budu master el. teh ili u bilo kojoj oblasti gdje se vec dodjeljuje dipl. ing titula i cao. Pisao sam vec o tome na temi o bolonji (drugoj) pa da se ne ponavljam.
Hamurabi

#35 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

Hare_ze wrote:
Hamurabi wrote:
Da, ali gradivo je na nekim fakultetima smanjeno, na nekima isto. To sto ti pricas je fino u teoriji, ali u praksi bas i ne drzi vodu, najvise zbog toga sto se bolonja provodi vrlo lose i sto se maksimalno spustaju kriteriji da bi prolaznost bila veca.

I ja se slazem da treba uvesti novi sistem, ali ne ovako...i samo kazem da se trebamo buniti zbog toga kako su to uradili i zbog toga sto nam nikakve uslove nisu omogucili za studiranje po bolonjskom procesu. Ako su te 3 godine zaista jednake sa onih 5 neka se izjednaci, problem je sto - NISU, jer su bolonju polovicno proveli. E to je problem.

I ja studiram po b.procesu, da se razumijemo...ali mislim da prvo treba postaviti neke standarde u nastavi i za to moramo boriti. Zvanja ionako nisu bitna, to je u drugom planu i koliko god se neko opirao - diplomirani=bachelor i to je tako svugdje vani, oko dipl.ing ce morati nekako rjesiti i ja sam prvi za to da budu master el. teh ili u bilo kojoj oblasti gdje se vec dodjeljuje dipl. ing titula i cao. Pisao sam vec o tome na temi o bolonji (drugoj) pa da se ne ponavljam.
Ja ne govorim teoretski, nego iz iskustva. Na Ekonomiji kriteriji uopšte nisu spušteni, a baš me interesuje na kojim je to fakultetima gradivo smanjeno i iz kojih predmeta? Naravno da nije na svim fakultetima isto, ali opet kažem ne mogu se generalizirati stvari na osnovu pojedinačnih slučajeva. Uostalom niko ne govori, od starih studenata, o manjkavostima studiranja sa kojima su se oni susretali, nego je odjednom koncept po kojem su oni studirali savršen i treba služiti kao urnek, a Bolonja ništa ne valja??? Pa koliko samo ima, trenutno, nestručnog kadra kojem je dosadašnji sistem dodijelio diplome??? Mali milion.

Takođe, dok sam ja studirao, najviše su se bunili (govorim o studentima bolonje) i govorili kako Bolonja nije dovoljno dobro implementirana, studenti koji nisu mogli položiti određene predmete na vrijeme i koji se nisu mogli uklopiti.
Hare_ze

#36 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hare_ze »

Hamurabi wrote: Takođe, dok sam ja studirao, najviše su se bunili (govorim o studentima bolonje) i govorili kako Bolonja nije dovoljno dobro implementirana, studenti koji nisu mogli položiti određene predmete na vrijeme i koji se nisu mogli uklopiti.
Ne znam vala, ja "diplomirao" po bolonji, sve u roku, pa se opet bunim kako nije dobro implementirana bolonja...
zito23

#37 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by zito23 »

huble2007 wrote:
sabanss wrote:Evo par dezurnih klonova da nam kazu kako su bolonja i privatni fakulteti super i kako ce Bsc biti isto sto i dipl.

Samo se nadajte :D
Dnevne novine SAN

Prva generacija sarajevskih studenata koja je zavrsila po Bolonji nezadovoljna je titulama, odnosno akademskim zvanjema koja ce im pisati u diplomama!
..........
Rektor Faruk Caklovica kaze da je Univerzitet uradio sve sto je u njegovoj moci i da je sve ostalo na Vijecu ministara.
-"Mi smo predlozili da se ova zvanja usvoje na drzavnim institucijama jer svugdje u Evropi studenti imaju zvanje bakalauerat, ali ocito je da kod nas neke politicke snage ne zele da harmoniziraju akademsko obrazovanje. Sadasnji sismem obrazovanja, odnosno 3 godine studija po Bolonji je isto sto i ranije cetvorogodisnje obrazovanje samo sto kod ovih studenata nece pisati diplomirani pravnik ili ekonomista u samoj diplomi vec u dodatku diplome. Drugi ciklus je master, a treci doktor nauka. Po tom principu funkcionise obrazovanje u Evropi i mi upravo na osnovu toga proizvodimo profesionalne kadrove".
..........

:dance: :dance: :dance: :dance:

Nije mi jasno kako ne mozete skontati :?
OVO JE SIGURNO SAN
Hamurabi

#38 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

Hare_ze wrote:
Hamurabi wrote: Takođe, dok sam ja studirao, najviše su se bunili (govorim o studentima bolonje) i govorili kako Bolonja nije dovoljno dobro implementirana, studenti koji nisu mogli položiti određene predmete na vrijeme i koji se nisu mogli uklopiti.
Ne znam vala, ja "diplomirao" po bolonji, sve u roku, pa se opet bunim kako nije dobro implementirana bolonja...
Zašto si onda napisao da "studiraš" u prethodnom postu?

Nebitno, uostalom nije to ono o čemu svo vrijeme govorim. Ne možeš generalizirati stvari na osnovu sporadičnih slučajeva. Ne možeš reći da Bolonja nije dobro implementirana ako ima slučajeva u kojima jeste. Dakle, reci konkretno za koji fakultet smatraš da nije dovoljno dobro implementirana i zbog čega. Pusti mi onih rekla - kazala, navedi konkretne primjere.
zito23

#39 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by zito23 »

Hamurabi wrote:
Hare_ze wrote:

Nebitno, uostalom nije to ono o čemu svo vrijeme govorim. Ne možeš generalizirati stvari na osnovu sporadičnih slučajeva. Ne možeš reći da Bolonja nije dobro implementirana ako ima slučajeva u kojima jeste. Dakle, reci konkretno za koji fakultet smatraš da nije dovoljno dobro implementirana i zbog čega. Pusti mi onih rekla - kazala, navedi konkretne primjere.

E ovo je Bosna........
studenti završili tri godine ,a vlada se sjetila da HITNOreguliše odnose.
Zamislite sad nabrzinu priznavanja diploma,inflacije "stručnjaka",,a sve rade likovi iz prošlosti,koji su završili ili drugima pomogli da hitno završe fakultet,magistrat ili dr,kao Polič,Branković i ini.(ovi nama kapu kroje,a i kod ostalih nije bolje.
Neće oni sebi dati priči.
Sa tri godine studija može dati kakvo hoće zvanje,ali će praktično izgledati kao ranija viša skola
Hamurabi

#40 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

E ovo je Bosna........
Zamislite sad nabrzinu priznavanja diploma,inflacije "stručnjaka",,a sve rade likovi iz prošlosti,koji su završili ili drugima pomogli da hitno završe fakultet,magistrat ili dr,kao Polič,Branković i ini.(ovi nama kapu kroje,a i kod ostalih nije bolje.
Sa tri godine studija može dati kakvo hoće zvanje,ali će praktično izgledati kao ranija viša skola[/quote]

Žito, Govoriš bez ikakve osnove. Ne bih da se ponavljam, ali malo pogledaj prethodne postove. Za taj tvoj nedosanjani san, ne samo da nema realne osnove po pitanju složenosti studijskog programa, nego nema ni temelja u privremenim podzakonskim aktima, čijom će se modifikacijom kreirati zakonski (akti).
Amazonka27

#41 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

Hamurabi wrote:E ovo je Bosna........
Sa tri godine studija može dati kakvo hoće zvanje,ali će praktično izgledati kao ranija viša skola
Žito, Govoriš bez ikakve osnove. Ne bih da se ponavljam, ali malo pogledaj prethodne postove. Za taj tvoj nedosanjani san, ne samo da nema realne osnove po pitanju složenosti studijskog programa, nego nema ni temelja u privremenim podzakonskim aktima, čijom će se modifikacijom kreirati zakonski (akti).
nemoj mu objasnjavati tim zajebanim rijecima...ne konta bas najbolje...pogledaj na drugoj temi sta kaze:"za zvanje medicinske sestre potrebna je visoka skola" :skoljka:
Hamurabi

#42 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

Amazonka27 wrote:
Hamurabi wrote:E ovo je Bosna........
nemoj mu objasnjavati tim zajebanim rijecima...ne konta bas najbolje...pogledaj na drugoj temi sta kaze:"za zvanje medicinske sestre potrebna je visoka skola" :skoljka:
:lol: :lol: :lol: :lol:
zito23

#43 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by zito23 »

Pa provjeri u ZE i BIHAČU ,ako hočeš i vidjet ćeš da poslije tri-Bihać,a 4 u Zenici ostaje med sestra (malo će je odvojiti od sss po plati,ali to je isto.Hej 4 god.
Alhemicarkaa

#44 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Alhemicarkaa »

Amazonka27 wrote:
pogledaj na drugoj temi sta kaze:"za zvanje medicinske sestre potrebna je visoka skola" :skoljka:
Pored zvanja medicinska sestra, postoji zvanje i visa medicinska sestra, koja zvanje nije sticala iskustvom, vec je zavrsavala visu medicinsku skolu i za to vjerovali ili ne, isla 4 godine (u Sarajevu). Pri visoj medicinski je postojao i smjer za laborante pa su ti bili visi laboranti. Zasto ti ljudi nisu zavrsavali neki drugi fakultet, pa bar dobili zvanje VSS, ni meni nije jasno, ali je tako bilo, sta je bilo s tim s ovim reformama ne znam.
zito23

#45 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by zito23 »

Alhemicarkaa wrote:
Amazonka27 wrote:
pogledaj na drugoj temi sta kaze:"za zvanje medicinske sestre potrebna je visoka skola" :skoljka:
Pored zvanja medicinska sestra, postoji zvanje i visa medicinska sestra, koja zvanje nije sticala iskustvom, vec je zavrsavala visu medicinsku skolu i za to vjerovali ili ne, isla 4 godine (u Sarajevu). Pri visoj medicinski je postojao i smjer za laborante pa su ti bili visi laboranti. Zasto ti ljudi nisu zavrsavali neki drugi fakultet, pa bar dobili zvanje VSS, ni meni nije jasno, ali je tako bilo, sta je bilo s tim s ovim reformama ne znam.
A možeš se raspitati da još ima sa SSS a da rade na navedenim pozicijama,i radit će do penzije,a ove sad svršene startat će i čekati ...sad im možemo dati zvanje kakvo hoče ,ali posao je isti,
za razliku od inženjera i tehničara
Amazonka27

#46 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Amazonka27 »

Alhemicarkaa wrote:
Amazonka27 wrote:
da...velika je razlika kad se napise medicinska sestra i visa medicinska sestra...da je tako napisao nebi prigovarala...Medicina stvarno ima odredjenu tezinu i odricanje svoje mladosti. kad se upisuje medicina kaze se: Hocu da budem doktor" i to odma znaci puno vise studiranja od ostalih fakulteta...Takodjer mislim da bi doktori trebali imati 3 puta vecu platu nego sto je sada imaju, tako bi nam svima bilo bolje.
niggy

#47 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by niggy »

Ovdje dosta ljudi mijesa pojmove.....
Mada ni ja nisam 100% upucen.... ali bostoje razlicite titule bolonje...tj
jedno je Bachelor of Arts, a drugo je Bachelor of Science,,, takodje je sa Master ( arts ili science)....

Isto tako, i u drugim zemljama, tipa Njemacke, USA itd,,,,odredjeni fakulteti kao sto je elektrotehnika (inzinjerig), medicina, itd....nisu ni u snu 3 godine...nego recimo 5 godina ili vise....
Tako da ne moze se sve svesti pod jednu kapu,, i reci da svaki fax treba da bude 3 ili 4 ili 5 godina....

Druga je stvar nase implementacije bolonje i shvatanja,,,,i poredjenja "tezine" starog i novog sistema....
Bolonja recimo ne pozanje " vandrednog" studenta kojeg nikad nema na predavanjima,,, nego zahtjeva ukljucenost studenata kroz aktivnost, seminarske, parcijale ispite tj skupljanje podova,,,,,i upravo je to skupljanje bodova ono sto je cini "laksom", nego za jedan ispitni rok nauciti cijelu knjigu,
Zasto kod nas konkretno na ekonomiji ima redovni, vandredni, paralelni, itd itd,,,to je posebna vrsta kriminala..

Moje licno misljenje je da je bolonja dobar nacin studiranja,,,, uz kvalitetnu nastavu i uslove....
Hamurabi

#48 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hamurabi »

niggy wrote:Ovdje dosta ljudi mijesa pojmove.....
Mada ni ja nisam 100% upucen.... ali bostoje razlicite titule bolonje...tj
jedno je Bachelor of Arts, a drugo je Bachelor of Science,,, takodje je sa Master ( arts ili science)....

Isto tako, i u drugim zemljama, tipa Njemacke, USA itd,,,,odredjeni fakulteti kao sto je elektrotehnika (inzinjerig), medicina, itd....nisu ni u snu 3 godine...nego recimo 5 godina ili vise....
Tako da ne moze se sve svesti pod jednu kapu,, i reci da svaki fax treba da bude 3 ili 4 ili 5 godina....

Druga je stvar nase implementacije bolonje i shvatanja,,,,i poredjenja "tezine" starog i novog sistema....
Bolonja recimo ne pozanje " vandrednog" studenta kojeg nikad nema na predavanjima,,, nego zahtjeva ukljucenost studenata kroz aktivnost, seminarske, parcijale ispite tj skupljanje podova,,,,,i upravo je to skupljanje bodova ono sto je cini "laksom", nego za jedan ispitni rok nauciti cijelu knjigu,
Zasto kod nas konkretno na ekonomiji ima redovni, vandredni, paralelni, itd itd,,,to je posebna vrsta kriminala..

Moje licno misljenje je da je bolonja dobar nacin studiranja,,,, uz kvalitetnu nastavu i uslove....
Ni u kom slučaju. Parcijale su, kao prvo oduvijek postojale. Ako nećeš parcijalno, niko ti ne brani. Polaži integralno. Tako je i po Bolonji. Ali razlika je ta što i bolonjac mora naučiti cijelu knjigu za jedan jedini ispitni rok, dok je po starom sistemu student imao fore čitavu godinu da proučava tu istu knjigu. Ti misliš to skupljanje bodova nešto olakšava. Pa očito nisi svjestan da ti kao prvo seminarski oduzima dosta dragocjenog vremena (ne prelaziš cijeli predmet kroz seminarski, nego jednu temu, koja može, a i ne mora biti direktno vezana za gradivo - tako da ti to ne pomaže nešto u spremanju ispita), dok nađeš potrebnu literaturu (4-5 relevantnih izvora - tipa knjiga i sl.), na koju se moraš pozvati tokom izrade istog (citiranje isl.), pa dok ga otkucaš (min. 15-tak stranica), pa ga urediš po pravilima priručnika za izradu seminarskog rada (koji se može down. sa stranice fakulteta) - nakon čega možeš komotno postati lektor - i tako iz svakog predmeta (cca 36). Onda, na temu tog istog seminarskog moraš napraviti prezentaciju u Power Pointu, koju ćeš izlagati na nastavi, i tako opet isto iz svakog predmeta. Pa onda gdje su istraživački radovi, koji su blaža forma seminarskih itd., da ne nabrajam. A bodove po osnovu aktivnosti na nastavi možeš dobiti jedino ako si se prethodno upoznao sa teorijom pa se možeš uključiti u raspravu. A uz sve to te čeka ista ona knjiga koju je proučavao dosadašnji student (tokom cijele godine, a bogami i dvije - tri), da je fino savladaš i izađeš na ispit koji nije ništa lakši nego što je bio. Pored toga, te sve aktivnosti ti nose u prosjeku 20% ocjene, ali pod pretpostavkom da prvo položiš predmet (dakle savladaš cijelu knjigu), pa će ti se tek onda priznati.

Po mom mišljenju, puno je lakše samo uzeti knjigu, naučiti je, izaći na ispit i položiti ga. To što po Bolonji postoje ove dodatne aktivnosti, ne znači da je kriterij po osnovu savladane materije spušten. Ne, kriteriji su ostali isti, i još imaš 5 puta više obaveza. A s druge strane, materija se bolje savlada, jer sama činjenica da si "prisiljen" konstantno da učiš i da si maksimalno angažovan, govori sama za sebe.

S druge strane, što se tiče studiranja fakulteta tipa medicine i sl., u Americi, Njemačkoj i sl., koliko ja znam oni se ne pate kao ovi naši jadnici minimalno 6 godina, da bi postali obični doktori, pa još nekih 4-5 da bi postali specijalisti. Oni već u trećoj godini biraju smijer koji hoće da specijaliziraju i po svršetku 6 godina studija medicine, oni nisu obični doktori, nego su već specijalisti. Ne kažem ja da svaki fakultet treba da bude 3, 4 ili 5 godina, nego da nema niko pravo da omalovažava zvanje Bachelora. Ako je sada Elektrotehnika 3 godine, a prije bila 5, a broj predmeta ostao isti, pa ima li logike diplomu onog prvog smatrati za manje vrijednu. Čak naprotiv.

P.S. Na Ekonomiji i ne postoji više vanredni, nego samo redovni i redovni-paralelni/samofinansirajući studenti.
madner

#49 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by madner »

Hamurabi wrote: Ni u kom slučaju. Parcijale su, kao prvo oduvijek postojale. Ako nećeš parcijalno, niko ti ne brani. Polaži integralno. Tako je i po Bolonji. Ali razlika je ta što i bolonjac mora naučiti cijelu knjigu za jedan jedini ispitni rok, dok je po starom sistemu student imao fore čitavu godinu da proučava tu istu knjigu. Ti misliš to skupljanje bodova nešto olakšava. Pa očito nisi svjestan da ti kao prvo seminarski oduzima dosta dragocjenog vremena (ne prelaziš cijeli predmet kroz seminarski, nego jednu temu, koja može, a i ne mora biti direktno vezana za gradivo - tako da ti to ne pomaže nešto u spremanju ispita), dok nađeš potrebnu literaturu (4-5 relevantnih izvora - tipa knjiga i sl.), na koju se moraš pozvati tokom izrade istog (citiranje isl.), pa dok ga otkucaš (min. 15-tak stranica), pa ga urediš po pravilima priručnika za izradu seminarskog rada (koji se može down. sa stranice fakulteta) - nakon čega možeš komotno postati lektor - i tako iz svakog predmeta (cca 36). Onda, na temu tog istog seminarskog moraš napraviti prezentaciju u Power Pointu, koju ćeš izlagati na nastavi, i tako opet isto iz svakog predmeta. Pa onda gdje su istraživački radovi, koji su blaža forma seminarskih itd., da ne nabrajam. A bodove po osnovu aktivnosti na nastavi možeš dobiti jedino ako si se prethodno upoznao sa teorijom pa se možeš uključiti u raspravu. A uz sve to te čeka ista ona knjiga koju je proučavao dosadašnji student (tokom cijele godine, a bogami i dvije - tri), da je fino savladaš i izađeš na ispit koji nije ništa lakši nego što je bio. Pored toga, te sve aktivnosti ti nose u prosjeku 20% ocjene, ali pod pretpostavkom da prvo položiš predmet (dakle savladaš cijelu knjigu), pa će ti se tek onda priznati.
Jesi digao na nivo, da covjek ne zna o cemu se radi...
To je osnova osnove akademske pismenosti.
Hare_ze

#50 Re: POTEMKINOVA BOLONJA (Hrvatska-primjer najlosije impl. B.P.)

Post by Hare_ze »

Hamurabi wrote:

Zato sto studiram, sve dok ne budem imao diplomu u rukama a to ce biti 18.10. Takodjer, namjeravam upisati i taj famozni master, tako da svakako studiram. A i radim usput.

Hvatas se nebitnih sitnica. Po meni bolonja nije implementirana sve dok: budu postojali indexi, fakulteti budu primali po 1000 studenata, dok ne bude rad sa manjim grupama studenata a ne vjezbe sa 500 studenata. Ako mislis da je bolonja 2 parcijale + seminarski...onda ovo i jeste bolonja. Kakvu cu titulu imati, stvarno mi je svejedno, sve dok znam da svoj posao obavljam dovoljno dobro. Haj sad vozdra.
Post Reply