peti stepen stručne spreme

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
gurman

#1 peti stepen stručne spreme

Post by gurman »

Molim vas za pomoć, evo o čemu se radi:
Moj prijatelj je završio trgovačku školu III stepen, i nakon 2-3 godine je položio vanredno neki majstorski ispit i dobio je diplomu na kojoj stoji V stepen. Da li to znači automatski da on ima i IV stepen stručne spreme i da recimo može predati na neki konkurs gdje se traži IV stepen? Jasno mi je kad nakon završene srednje škole dobiješ IV stepen i ako nakon toga diplomiraš na fakultetu dobiješ VII stepen ali mi ovo nije jasno.
Compact

#2 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Compact »

gurman wrote:Molim vas za pomoć, evo o čemu se radi:
Moj prijatelj je završio trgovačku školu III stepen, i nakon 2-3 godine je položio vanredno neki majstorski ispit i dobio je diplomu na kojoj stoji V stepen. Da li to znači automatski da on ima i IV stepen stručne spreme i da recimo može predati na neki konkurs gdje se traži IV stepen? Jasno mi je kad nakon završene srednje škole dobiješ IV stepen i ako nakon toga diplomiraš na fakultetu dobiješ VII stepen ali mi ovo nije jasno.
Koliko sam lično upoznat, ako želiš polagati za IV stepen moraš položiti razliku predmeta koja ne traje baš kratko i nekih desetak predmeta se mora položiti. To što je ispisano mi je zbunjujuće!
zito23

#3 Re: peti stepen stručne spreme

Post by zito23 »

Gurmane,i ja volim grah
peti stepen je radnik-specijalist isto što će biti Hamurabi i ostali bolonjci kad upišu specijalizaciju,
Dakle peti stepen nije ni blizu šestog stepena,niti je isto što je tehničar,dakle četvrti stepen.

Sada imamo sledeče
1 nk radnik
2 pk radnik (polukvalifikovani )
3 kv završena strukovna trogodišnja škola
4 sss tehničar četverogodišnje školovanje
5.VK-SPECIJALIST STRUKE (KUHAR,PEKAR,ZIDAR,BRAVAR,ELEKTRIČAR...)
6.šesti stepen Viša škola dvogodišnja (inženjer,ekonomist,pravnik...)
7 Bolonjac trogodišnji (inženjer,menađer,ekonomist,pravnik,med.tehničar...)
8 sedmi stepen fakultet (dipl.inž,dipl.pravnik,dipl.ecc,ljekar
9 Bolonjac +2 god (specijalist struke (master-dipl.inž.automatike,niskogradnje,ekologije na maš,fak..itd)
10.Magistar nauka po starom
11. BOLONJAC +5 phd
12.STARI DOKTORI NAUKA

lahko se snači gdje ko pripada i šta može očekivati od svog školovanja-studija

Zato se i radi suplement Bolonjskoj diplomi diplomi,zbog vertikalne prohodnosti
ima li šta nejasno???
metal_rules_cura

#4 Re: peti stepen stručne spreme

Post by metal_rules_cura »

Sta bi onda tu bila osoba koja ide po Bolonji koncept 4 + 1?
zito23

#5 Re: peti stepen stručne spreme

Post by zito23 »

metal_rules_cura wrote:Sta bi onda tu bila osoba koja ide po Bolonji koncept 4 + 1?
Dobitnik,lahko će se zaposliti,a po volji mu još jedna godina koju može završiti uz rad.
Trogodišnji Bolonjci su baš tu zakinuti,jer ostaje "invalid",a teško će se zaposliti na ozbiljniju poziciju,a uvijek će biti
donji i nezadovoljan
metal_rules_cura

#6 Re: peti stepen stručne spreme

zito23 wrote:
metal_rules_cura wrote:Sta bi onda tu bila osoba koja ide po Bolonji koncept 4 + 1?
Dobitnik,lahko će se zaposliti,a po volji mu još jedna godina koju može završiti uz rad.
Trogodišnji Bolonjci su baš tu zakinuti,jer ostaje "invalid",a teško će se zaposliti na ozbiljniju poziciju,a uvijek će biti
donji i nezadovoljan
Otpocetka sam naglasavala kako je taj koncept "sigurniji" za ovdasnje uslove. O cemu se radi? O cinjenici da smo mi jako tromi u sprovodjenju bilo koje odluke, tesko se navikavamo na promjene i, nazalost, vjerovatno ce masa studenata zbog te jedne godine jedan period imati problema. Ovo je prvi put da se treba potegnuti pitanje trogodisnjeg studija.

Naravno, nema potrebe naglasavati kako je poslije diplome svakako lakse ici jos godinu za mastera nego dvije.

Srecom, idem po ovom konceptu 4+1 i ovakve probleme je, ako nista, nas dekan predvidio na vrijeme i odlucio se za ovu varijantu.
Hamurabi

#7 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

zito23 wrote:
Gurmane,i ja volim grah
peti stepen je radnik-specijalist isto što će biti Hamurabi i ostali bolonjci kad upišu specijalizaciju,
Dakle peti stepen nije ni blizu šestog stepena,niti je isto što je tehničar,dakle četvrti stepen.

Sada imamo sledeče
1 nk radnik
2 pk radnik (polukvalifikovani )
3 kv završena strukovna trogodišnja škola
4 sss tehničar četverogodišnje školovanje
5.VK-SPECIJALIST STRUKE (KUHAR,PEKAR,ZIDAR,BRAVAR,ELEKTRIČAR...)
6.šesti stepen Viša škola dvogodišnja (inženjer,ekonomist,pravnik...)
7 Bolonjac trogodišnji (inženjer,menađer,ekonomist,pravnik,med.tehničar...)
8 sedmi stepen fakultet (dipl.inž,dipl.pravnik,dipl.ecc,ljekar
9 Bolonjac +2 god (specijalist struke (master-dipl.inž.automatike,niskogradnje,ekologije na maš,fak..itd)
10.Magistar nauka po starom
11. BOLONJAC +5 phd
12.STARI DOKTORI NAUKA

lahko se snači gdje ko pripada i šta može očekivati od svog školovanja-studija

Zato se i radi suplement Bolonjskoj diplomi diplomi,zbog vertikalne prohodnosti
ima li šta nejasno???
JA fakat ne razumijem koja je ti je furka da se provaljuješ.

1. Kao prvo V stepen stručne spreme je ustvari VKV radnik i on je između IV i VI stepena odnosno između SSS i VŠS. To što ti kažeš "nije ni blizu VI stepena" - ne razumijem odkud toliko preuveličavanje istog, kao VKV treba da doktorira da bi imao VI stepen :? :? :? :? . On je na pola puta do šestog stepena, a pola je već prevalio.

2. Ne razumijem zašto si našao neki podforum koji uopšte nije vezan za Bolonju i opet pokušavaš da je degradiraš, misleći da ovdje možeš palamuditi šta te volja. Idi fino na podforum "Bolonja, diplome, zakon o radu, ALL ABOUT", pa tamo iznosi svoja mišljenja, odnosno gluposti vezane za isto.

3. To što ti nazivaš Master studij specijalizacijom, a ne magisterijem (Master se završava magistarskim radom, što samo po sebi govori da je riječ o magistarskom studiju - pri tome NE PROPUSTI da je MASTER program ISTOVJETAN prijašnjem MAGISTARSKOM) i pri tome budućem magistru, npr. ekonomskih nauka, koji će završiti MAster studij (i kome će biti dodijeljena titula magistra, što je jasno navedeno u ČLANU 6. stav 2. Zakona o visokom obrazovanju KS) proizvoljno dodjeljuješ zvanje "specijalist struke", pri tome izjednačavajući VKV (specijalist struke) i MSc (specijalist struke) samo pokazuje (kao i nebrojeno puta dosada) da nemaš pojma o čemu pričaš :!: :?:

4. Ne zaboravi da su i silni doktori opet "specijalisti struke", odnosno oblasti - specijalist kardiolog, specijalist endokrinolog, specijalist psihijatar (možda bi se malo više trebao zadržati na ovom zvanju). Hajde se sad malo usudi da degradiš njihovo znanje i dužinu školovanja samo na osnovu toga što imaju titulu specijaliste. Znači i VKV je specijalist struke, a i kardiolog je specijalist struke, ali njihove titule nisu NI BLIZU, bez obzira što imaju isti naziv (što je samo po sebi jasno, ali se tebi mora nacrtati).

5. NE KAŽE SE "SLEDEČE", NEGO "SLJEDEĆE" ili "SLIJEDEĆE", NE KAŽE SE "SNAČI", NEGO "SNAĆI", (kao ni "VALDA" nego "VALJDA"). - u ovome se ogleda tvoja nepismenost!

6. pod rednim brojem 7. si naveo u zagradi "medicinski tehničar", čime si se opet, kao i nebrojeno puta do sada provalio. Koliko se sjećam po istom pitanju si bio prozvan na jednom od podforuma (mislim da je naziv bio "Potemnikova Bolonja, ..."). I umjesto da ispraviš grešku ti još uvijek smatraš da se na Visokoj zdravstvenoj školi stiče zvanje medicinskog tehničara/sestre. NE žito, stiče se zvanje više medicinske sestre i postoji velika razlika između ta dva zvanja i po osnovu načina rada (medicinski tehničari rade u smjenama, a većina viših sestara 7-časovno - od 8 do dva/tri sata poslijepodne, zatim vrsta posla koji rade nije isti - viša medic. sestra/tehničar radi papirologiju, nadzire rad srednjeg kadra etc., a medicinske sestre/tehničari rade sa pacijentima) i po osnovu koeficijenta na koji se obračunava plata etc., etc. S druge strane, više medicinske sestre/tehničari ne studiraju 3 nego 4 godine - znači ni u kom slučaju ne spadaju pod redni broj 7. Da zaključim po ovom pitanju, ovdje se ne radi o lapsusu, nego o ignorantskom odnosu spram činjenica. Upoznat si sa ovim prije par mjeseci i još uvijek nisi skontao :? :? :? :? . Zapitam se zašto uopšte reagiram na tvoje postove, ali ne mogu da prećutim, pogotovo što začatavaš o Bolonji na nekom sasvim drugom forumu (PETI STEPEN STRUČNE SPREME - ne vidim kakve veze Bolonja ima sa petim stepenom stručne spreme, ali ti si očito našao dodirnu tačku :shock: :shock: :shock: :shock:

7. Spisak ovih gore zvanja, koja si naveo je tvoje proizvoljno viđenje situacije, koje opet ne odgovara realnom stanju. Zvanja koja su navedena pod tačkom 7. ne postoje u tom kontekstu. POSTOJI UNIVERZALNI NAZIV BAKALAUREAT ILI BACHELOR, koji je prisutan na svim univerzitetima, samo što neki uz to zvanje stavljaju i DIPLOMIRANI EKONOMISTA; PRAVNIK ETC. Oni koji imaju samo zvanje BAKALAUREATA nisu ekomisti, pravnici nego SU EKVIVALENTNI DIPLOMIRANIM. I TO JE MILION PUTA PONOVLJENO I POTVRĐENO NA BEZBROJ POSTOVA.

8. Pod rednim brojem 9. ništa od navedenog još nema nego treba tek da bude. I još nešto. NIKO OD POSTDIPLOMACA ( po Bolonji) NEĆE IMATI TITULU SPECIJALISTA STRUKE, NEGO MAGISTRA OBLASTI, (magistar i specijalist nisu isto, naziv specijalist je više vezan za praksu, a magistar za nauku; to što je uz titulu magistra stavljeno OBLASTI, si potpuno pogrešno shvatio, jer se u konkretnom slučaju stavlja umjesto naziva "OBLAST" naziv "EKONOMIJE", "PRAVA" etc. Još samo treba da kažeš da ni to nisu nauke. Znači MASTER = MAGISTAR, MASTER nije jednako SPECIJALIST. Sada ponavljaj MASTER = MAGISTAR, MASTER nije jednako SPECIJALIST, MASTER = MAGISTAR, MASTER nije jednako SPECIJALIST, MASTER = MAGISTAR, MASTER nije jednako SPECIJALIST, možda ti do prekosutra i uđe u glavu.

9. Pod rednim brojem 9. si stavio BOLONJAC + 5phd, a ispod Doktor nauka, po starom. What's the point? Hoćeš da kažeš da ni doktror nauka po Bolonji neće biti isto kao prijašnji dr. nauka? :-) :-) :-) :shock: :-D :-D :lol: :lol: :lol: :lol:

10. Nemoj majke ti copy/paste svoje postove iz više razloga

11. Malo više se informiši.

12. Liječi svoje komlekse negdje drugo.

13. Kad ih izliječiš, ponovo se vrati.

14. Ne znam kako još niko nije reagovao na tvoje postove na ovom podforumu, a studira po Bolonji, jer ti si KAO KOROV, treba te sasjeći u korijenu, širiš DEZINFORMACIJE.

15. Završi fakultet pa nešto pričaj.

16. Čitaj više, da obogatiš riječnik i da naučiš kako se koje riječi pišu.

17. NE VALJAJ GLUPOSTI.

18. Uči na greškama.

19. Kad te neko provali, pokrij se i šuti.

20. Pročitaj sve ovo 5 puta.
Hamurabi

#8 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

Isto što i 3 + 2, nakon 3 Bachelor, odnosno VII stepen, samo što je nekome ko nije informisan lakše prihvatiti taj sistem nego 3+2, a u principu su isti. I po pravilu studij po Bolonji i jeste po principu 3+2, dok je ovaj drugi neka vrsta prelaznog stadija između starog sistema i Bolonje.
Hamurabi

#9 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

zito23 wrote:
donji i nezadovoljan
Ne lupetaj gluposti. Budi dosljedan onome što govoriš i počni sada degradirati 1-godišnji Master studij (kod koncepta 4+1) u odnosu na 2-godišnji (kod koncepta 3+2) :!: Ako 3-godišnja Bolonja nije isto kao i prijašnji 4-godišnji studij, onda ni 1-godišnji Master ne bi trebao biti jednak 2-godišnjem, nego ispod njega. Po toj logici onaj ko završi Master po 3+2 konceptu, ima jači magisterij od ovoga drugog jer mu je postdiplomski trajao duže :!: :?: Zar ne Žito?
Last edited by Hamurabi on 28/11/2008 13:16, edited 2 times in total.
Hamurabi

#10 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

Da, znači. Ako ima V stepen, podrazumijeva se da ima i IV, tako da može konkurisati na gore navedene pozicije.
metal_rules_cura

#11 Re: peti stepen stručne spreme

Hamurabi wrote: Ne lupetaj gluposti. Budi dosljedan onome što govoriš i počni sada degradirati 1-godišnji Master studij (kod koncepta 4+1) u odnosu na 2-godišnji (kod koncepta 3+2) :!: Ako 3-godišnja Bolonja nije isto kao i prijašnji 4-godišnji studij, onda ni 1-godišnji Master ne bi trebao biti jednak 2-godišnjem, nego ispod njega. Po toj logici onaj ko završi Master po 3+2 konceptu, ima jači magisterij od ovoga drugog jer mu je postdiplomski trajao duže :!: :?: Zar ne Žito?
Imala sam priliku da razgovaram sa profesorom koji vec duze vrijeme radi po bolonjskom procesu. Dakle, druga zemlja je u pitanju i rekao mi je kako stari sistem dvogodisnjeg PDS - a ima vecu "tezinu" od mastera u cjelini. Eh sada... kako ce se definisati stvari unutar samog tog nazovi bolonjskog procesa ni meni samoj nije bas najjasnije.
nuttyyy

#12 Re: peti stepen stručne spreme

Post by nuttyyy »

Master nije isto sto i magistar... prvo je profesionalna titula a drugo naucna....i u pravu je ovaj profesor....u ovome je sazeta osnovna razlika izmedju ova dva pojma.... Magistar je u stvari magistar nauka a master nema ovaj prilog "nauka".... kao npr dosadasnji diplomci farmacije koji su i po starom sistemu izlazili kao magistri ali ne nauka....
hadzinicasa

#13 Re: peti stepen stručne spreme

Post by hadzinicasa »

super logika.
znači da moja osmogodišnja prijeratna osnovna škola vrijedi manje od ove sad devetogodišnje?
fali mi razred čovječe, heeeeeeeeej godina je godina - nije šala !!!!
karanana

#14 Re: peti stepen stručne spreme

Post by karanana »

nuttyyy wrote:Master nije isto sto i magistar... prvo je profesionalna titula a drugo naucna....i u pravu je ovaj profesor....u ovome je sazeta osnovna razlika izmedju ova dva pojma.... Magistar je u stvari magistar nauka a master nema ovaj prilog "nauka".... kao npr dosadasnji diplomci farmacije koji su i po starom sistemu izlazili kao magistri ali ne nauka....
ima master prilog nauka. master of science in economics, na primjer
Hamurabi

#15 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

karanana wrote:
nuttyyy wrote:Master nije isto sto i magistar... prvo je profesionalna titula a drugo naucna....i u pravu je ovaj profesor....u ovome je sazeta osnovna razlika izmedju ova dva pojma.... Magistar je u stvari magistar nauka a master nema ovaj prilog "nauka".... kao npr dosadasnji diplomci farmacije koji su i po starom sistemu izlazili kao magistri ali ne nauka....
Upravo tako.
metal_rules_cura

#16 Re: peti stepen stručne spreme

Master jeste naucni stepen. Poslije njega ides direktno na doktorski studij, sto je, sasvim logicno, akademsko zvanje.

Ali, rekao mi je, iako oba naucna zvanja, magistar je nesto jaci. Istina, s godinama ce te razlike biti manje vazne kako budu izlazili samo masteri.
Epitop

#17 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Epitop »

Ja samo znam da sam ugrožen sa medicinom od 6 godina sam ništa samo ljekar, poslije toga specijalizacija 2-4 godine posebno se magistrat upisuje, a nekada u budućnosti doktorat. Proleti mladost i starost u upisivanjima raznih stepena i zvanja. :lol:
metal_rules_cura

#18 Re: peti stepen stručne spreme

Svi koji se odluce regularno ganjati skolu i specijalizirati se u odredjenoj oblasti su, na neki nacin, osudjeni na dugogodisnje ucenje (tece posebno visokim intenzitetom) i toga su svjesni kada upisuju...
Hamurabi

#19 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

metal_rules_cura wrote:
Hamurabi wrote: Ne lupetaj gluposti. Budi dosljedan onome što govoriš i počni sada degradirati 1-godišnji Master studij (kod koncepta 4+1) u odnosu na 2-godišnji (kod koncepta 3+2) :!: Ako 3-godišnja Bolonja nije isto kao i prijašnji 4-godišnji studij, onda ni 1-godišnji Master ne bi trebao biti jednak 2-godišnjem, nego ispod njega. Po toj logici onaj ko završi Master po 3+2 konceptu, ima jači magisterij od ovoga drugog jer mu je postdiplomski trajao duže :!: :?: Zar ne Žito?
Imala sam priliku da razgovaram sa profesorom koji vec duze vrijeme radi po bolonjskom procesu. Dakle, druga zemlja je u pitanju i rekao mi je kako stari sistem dvogodisnjeg PDS - a ima vecu "tezinu" od mastera u cjelini. Eh sada... kako ce se definisati stvari unutar samog tog nazovi bolonjskog procesa ni meni samoj nije bas najjasnije.
Ne znam na koji konkretno program se to što si napisala odnosi, ali ono na šta ja reagujem, a u vezi Mastera i magistra, jeste degradiranje prvog u odnosu na drugi samo radi naziva. Npr., na Ekonomiji, na Master studiju, su poptuno isti predmeti (može se pogledati na službenoj stranici fakulteta) kao i na PDS-u, znači sve je isto, i broj i vrsta predmeta (ali kod Mastera ima noviteta koje je Bolonja uvela, tako da student mora puno više da se angažuje tokom studija, kao uostalom kada je riječ i o dodiplomskom studiju po Bolonji). Dakle, izuzmimo to da po Bolonji ima pored svega što je i prije bilo, i masa dodatnih stvari, odnosno aktivnosti, opet nema osnove da se magistarski smatra težim od Mastera, jer su to u principu iste stvari koje se drugačije zovu. A velika je prednost Bolonje u cjelini što je nastavni proces osmišljen tako da zainteresuje studenta i da ga više uključi u sam nastavni proces, što velikim dijelom utiče na motivaciju samog studenta. A znamo da kada je čovjek motiviran ništa mu nije teško, i suprotno, kada nije, onda mu je i nešto što je u principu jako lagano, veoma teško (i to stvara dojam da je Bolonja lakša, a ustvari nije nego su studenti motiviraniji). Mislim da će se većina složiti da je prijašnji nastavni proces bio velikim dijelom suhoparan i dosadan, od načina izvođenja nastave, literature, odnosa profesor/student etc.

S druge strane ne znam koliko je relevantno uzimati mišljenje jednog profesora i na osnovu toga izvoditi zaključke o nekim stvarima, kao što si ti npr. uradila. Moraš biti svjesna da su i profesori ljudi od krvi i mesa, i da među njima postoji veliko rivalstvo, ljubomora, zavist, kompleksi etc. Čime možeš opovrgnuti pretpostavku, da npr. taj profesor koji je tebi to rekao nije zakinut provođenjem bolonjskog procesa, pa mu je manji angažman, pa iz tog razloga možda blati Bolonju, jer mu je kolega (kojeg on smatra manje kvalifikovanim od sebe), dobio više studenata, više predmeta itd. Možda je on prije predavao na postdiplomskom, a po Bolonji je na dodiplomskom (znači degradiran je i sada to kompenzira na takav način).

A u principu ti nisi razumjela moj post. On je bio upućen Žitu, da ako misli da je upravu što se tiče dodiplomskog studija (a mislim da je i njemu više jasno da je samo gluposti valjao i isprovaljivao se do maksimuma) - koji degradira zato što traje tri, a ne četiri godine, sada istu logiku primijeni i na Master studij, pa počne blatiti 1-godišnji, i govoriti da oni koji su završili 1-godišnji Master ne znaju ništa, za razliku od onih koji su završili 2-godišnji Master studij. Znači, nemoj se opet zabuniti, pa misliti da govorim o 2-godišnjem PDS-u, odnosno dosadašnjem magistarskom. Ne, ja sam govorio o dvije vrste Master studija, dakle postdiplomskog po Bolonji. Ti npr., ćeš moći (ako, normalno, budeš htjela) upisati taj 1-godišnji Master studij, i sad treba da se nađe neko pametan kao Žito, pa ti počne palamuditi kako tvoja magistarska titula neće vrijediti isto kao i onoga ko je završio 2-godišnji Master, (jer je kraće trajao - znači budimo dosljedni, isto vrednujmo stvari) ali trebaš biti zadovoljna, jer je tvoj dodiplomski tretiran drugačije :? :shock:. Mislim da ćeš shvatiti o čemu pričam. 3-godišnji i 4-godišnji dodiplomski su, kao i 1-godišnji i 2-godišnji Master, ista stvar, samo je razlika od fakulteta do fakulteta, u tome koji se koncept može primijeniti.

I još nešto mi nije jasno, navela si da ti je taj profesor rekao da smatra da je dvogodišnji PDS jači od Mastera u cjelosti - ne znam šta bi ovo boldirano trebalo da znači, jer Master studij ne obuhvata dodiplomski, nego, kao i PDS traje dvije godine (negdje 1).
Hamurabi

#20 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

Epitop wrote:Ja samo znam da sam ugrožen sa medicinom od 6 godina sam ništa samo ljekar, poslije toga specijalizacija 2-4 godine posebno se magistrat upisuje, a nekada u budućnosti doktorat. Proleti mladost i starost u upisivanjima raznih stepena i zvanja. :lol:
To si potpuno upravu, i slažem se. Kod nas je medicina katastrofa. I po pitanju dužine studija i po pitanju plaćenosti i po pitanju, maltene, obaveznosti doživotnog formalnog obrazovanja/nadograđivanja, da bi bio neko i nešto.
Hamurabi

#21 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Hamurabi »

metal_rules_cura wrote:Svi koji se odluce regularno ganjati skolu i specijalizirati se u odredjenoj oblasti su, na neki nacin, osudjeni na dugogodisnje ucenje (tece posebno visokim intenzitetom) i toga su svjesni kada upisuju...
Slažem se.
metal_rules_cura

#22 Re: peti stepen stručne spreme

U svakoj struci, u principu, ne mozes ostati na onom sto si naucio kada si stekao odredjeni stepen obrazovanja. Ukoliko udjes dublje u to konstantno moras biti u roku jer se konstantno desavaju nove stvari sa kojima treba ici u korak.

Razgovarala sam s profesorom koji je jako ugledan na tom fakultetu vjeruj mi i nema problema sa sujetom. Mozda imaju drugi u odnosu na njega. Nije tu iznosio prevashodno svoje misljenje vec misljenje vecine (trenutno), ali moguce da to proizilazi i iz tog nekog prilagodjavanja novitetima.

Bolonjski proces, onakav kakvim si ga ti opisao, bi trebao biti. Medjutim, dodidplomski studij se sveo na iste stvari kao i po starom sistemu. Nema tu neke razlike, a ne vjerujem ni da ce je biti na masteru. Uglavnom, vidjecu... :)
nuttyyy

#23 Re: peti stepen stručne spreme

Post by nuttyyy »

karanana wrote:
Pazi, u pravu si i ti... stvar je prevoda sa engleskog na bosanski, ali je problem sto su nasi pametnjakovici zadrzali naziv magistar nauka a odlucili su da onaj ko dobije diplomu Mastera i ostane Master pa ne prevode tu titulu na bosanski jezik. Dakle Master of Science jeste ekvivalent nasem Magistru Nauka, ali Master po Bolonji nije. Master titula se dobije nakon 5 godina studija, bilo po konceptu 3+2 ili po konceptu 4+1, a za magistra nauka treba ganjati jos kredita ako zelis ici na PhD...nisam sigurna koliko dodatno....

Npr, onaj ko dobije titulu MBA (Master of Business Admin.) nije magistar nauka nego samo magistar tj. Master i da, ovo je samo profesionalna titula a ne naucna.... Ma opsta konfuzija...
metal_rules_cura

#24 Re: peti stepen stručne spreme

Nisam sigurna da li je potrebno nakon zavrsenog mastera (bez obzira na prevod) ici na bilo sta dodatno da bi se islo na doktorski studij. Ja opet mislim da ne, ali vidjece se vremenom.
Epitop

#25 Re: peti stepen stručne spreme

Post by Epitop »

Što se tiče master i magistra baš sam sinoč razgovarao sa jednim kolegom i on tvrdi da će polako isključivati magistar nauka, a da će master preuzeti to značenje i funkciju. Uglavnom tek sad znam da ništa ne znam :-) :-)
Post Reply