Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Dedo Hikmet

#251 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dedo Hikmet »

To je to majke mi moje. Ja očekivo neki mrljavi HTML kad ono pdf za download...Dankeschoen.

EDIT: Kenane ovo je još bolje jer za ovaj dokaz nisam još znao al izgleda da je autor išao sličnim putem kao Hardy. Hvala.
alibaba_i_30_godina

#252 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by alibaba_i_30_godina »

Dedo Hikmet wrote: Nisam nikada nigdje predavao. Od 1975-1980 sam imao 4 - 5 diplomanada ali i to po višoj sili.
Već početkom 1981 sam bio na jednom istraživačkom centru u Njemačkoj, onda 6 godina u USA pa opet Njemačka itd.
Steta sto nisi, imam neki osjecaj da bi mnogi uz vas zavoljeli ovu gospodju. :wink:

Vidi se da ste ljubitelj nauke, sad mi samo nije bas jasno kako covjek kao vi toliko vjeruje u UFO ... mada, mora biti jos neka zanimacija osim matematike i drugih svakodnevnih stvari tako da i razumijem nekako :wink:
macan prvi

#253 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by macan prvi »

Amazonka27 wrote: :)
ne mogu reci da znam matematiku ali je volim. U osnovnoj sam uglavnom vukla tricu iz M-M...ali to je zato sto skoro nikada nisam radila zadacu :D u VII razredu nije bilo struje (rat) i bilo mi je uzasno dosadno...i pocela sam da se igram sa pitagorinom teoremom...svevska, trokut i olovka...i tada sam je zavolila. i dalje sam bila ubjedjena da je matematika strasna i da samo posebni ljudi mogu imati 5. zamolila sam dalju rodicu koja je kcerka stroge nastavnice matematike (meni nije predavala ali rijetki su ljudi koji su imali vise od 4 kod nje) da mi pokaze zadacu...nakon sat vremena, kaze ona meni...mozes ti ovo i sama...samo se potrudi. pocnem ja dobijati petice i meni matematika sve draza i draza. Upisem gradjevinsku tehnicku skolu, i svaki strucni predmet je imao neke formule...tada sam naucila primjenjivati formule, istrenirala oko da znam kad sam fulila onaj jedan milimetar...pa statika pa ovo ono...profesor nam pokaze kako koristiti digitron osim osnovnih operacija...
upisem zurnalistiku i predmet statstika...sjedi cura iza mene i kaze sta je ono "naopacke M" (suma) pitam je koju je skolu zavrsila ...kaze neku gimnaziju..
napustim zurnalistiku i upisem ekonomiju i sve predmete gdje imaju brojevi polozim bez probelma; prepadali me sa racunovodstvom...polozim zadatke iz prve...prepadali me sa ekonomikom, upisem instrukcije...gledam onu zenu - nista ja nju ne kontam...pocela ici redovno na vjezbe razvalim testove - poslije toga drzala ja instrukcije.
kuka amidza, sinu mu neide m-m, pao na popravni - VIII razred...nastavnik je vakav nakav...i tako ja sa njim vjezbam ono gradivo...i umjesto naprijed, vratimo se mi i do tablice mnozenja. Ja kazem amidzi - on ne zna ni mnozenje...i ispadnem ja najgora...
znam da ce sad ovi ovdje matematicari reci da se ja nisam skoro ni dotakla matematike :D ali poenta posta jeste da matematiku ne treba gledati kao nametnuti predmet koji nikad nece nikome trebati, nego kao nepresusni izvor zagonetki koje vas mogu zabaviti. treniraju se malo mozdane vijuge i sto bolje rjesavate zagonetke na putu ste da dodjete do velikih znanja i otkrica koje vam mogu obogatiti i kucni budzet :D
i slazem se da su nastavnici i profesori (njihov pristup) krivi za pogresno shvatanje matematike i njene primjene.

ps. pretprosle godine sam bila u skripcu sa lovom, nisam imala 1000 KM za upis skolske godine...radila sam u gradjevinskoj firmi, vrijeme godisnjih odmora, svima se zuri da naplate radove a niko nema vremna da izmjeri uradjenu kvadraturu ( suha gradnja). nako muski se ponudim da zaduzim metar, odem na objekat koji ima 3 sprata :D i jeb ga, polomim se od posla i zapisivajuci u teku...dodjem kuci, u excelu napravim par forumla i zavrsim sve za heftu. mi predali investitoru, investitor svom naruciocu radova...pare legle, oni na godisnji a meni 1000 KM na ruke.
zivjeli brojevi :D
Amazonko, nisam ni znao da si takva s matematikom. :D :-D Nista, prijavim ti se na instrukcije. :D :D
bogumil-8

#254 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by bogumil-8 »

Sa svima kojima nije „mrsko pomnožiti dva broja“ (kojima razmišljanje o matematičkim sadržajima ne predstavlja napor već zadovoljstvo) želim razmijeniti i pokoju „privatno“, naprimjer o ovim „algebarskim iskazima (formulama), geometrijskog opisa (crteži, slike), fizičkih zbivanja“: Image i Image , vezanih za prostor, vrijeme, kretanje, sile, akceleracije,...
Tvrdim da se ni jedan od njih ne ističe pred drugim (da su jednakovaljani za opis fizičke stvarnosti), te da se možemo jednakovaljano služiti jednim ili drugim „faktorom“.
Konkretnije primijenjeno na "Ajnštajnove veličine":
Image
Ovo nećete naći u udžbenicima!!!
Last edited by bogumil-8 on 16/04/2010 14:40, edited 4 times in total.
mahalas505

#255 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by mahalas505 »

mahalas505 wrote:Vidim da se okupio solidan skup matematicara na temi, pa ako moze da mi neko preporuci knjigu/knjige iz Statistike i Vjerovatnoce. Moze i na engleskom. Trebao bi malo da obnovim znanje iz ovih oblasti. Hvala.
Iko ista? Nista od ovih matematicara, oni samo po svom :-D. Znam da ima more toga na internetu, ali bolje kakva fina preporuka...
bogumil-8

#256 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by bogumil-8 »

Matematičari, nemojte se "uplašiti" moje "RELATIVISTIČKE ALGEBRE"! Najkomplikovaniji i najteži sadržaj je sama JEDINICA (mjere), a sve ostalo se pleše uz laganu muziku!
ljubav_aha

#257 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by ljubav_aha »

ne mrzim matematiku,vec matematicare koji ne znaju objasniti matemticke probleme :D
fatality

#258 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by fatality »

.
threshold

#259 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

besana wrote:Ne mrzim matematiku, ona mrzi mene :roll:
haha
SmiledGuy

#260 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by SmiledGuy »

Pa ne mogu da shvatim da toliko pametan covjek ne zna razlog?Pa to je neko bio lijen i nije htjeo nista da radi i poceo sa tim mrzim matematiku ali zapravo da su umjesto kukali matematika je teska,pratili gradivo 1-4 razreda znali bi uraditi,znali bi sabrati 2 i 2 :lol: :lol: :lol:
SmiledGuy

#261 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by SmiledGuy »

bogumil-8 wrote:Matematičari, nemojte se "uplašiti" moje "RELATIVISTIČKE ALGEBRE"! Najkomplikovaniji i najteži sadržaj je sama JEDINICA (mjere), a sve ostalo se pleše uz laganu muziku!

A ima i tebe Amidza ovdje.Znam zbog tvoje Relativisticke Algebre .Ti si.
Power_of_YES

#262 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Power_of_YES »

Zasto ljudi mrze matematiku? Npr. zato sto te kao dijete u petom osnovne uce VEKTORE. Ja sam pojam vektora skontao tek na fakultetu, za sta to stvarno sluzi. Ili iz hemije npr. jos uvijek se sjecam, 7. razred - ALDEHIDI I KETONI! WTF?!
macan prvi

#263 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by macan prvi »

ljubav_aha wrote:ne mrzim matematiku,vec matematicare koji ne znaju objasniti matemticke probleme :D
Odlika velikih naucnika je da znaju objasniti komplikovane stvari na razumljiv nacin...
ja71

#264 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by ja71 »

macan prvi wrote: Odlika velikih naucnika ....
Mislis pedagoga ?
Dedo Hikmet

#265 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dedo Hikmet »

Evo opet zabave radi jednog malog pitanja (nellington i Kenan neka se jave tek ako vidimo da nema nikakve šanse :D)

1750 g. Leonhard Euler piše svom prijatelju Goldbachu u pismu sljedeće:

n - e + f = 2

Šta je Euler ovim mislio reći?
amortizer

#266 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by amortizer »

Dedo Hikmet wrote:Evo opet zabave radi jednog malog pitanja (nellington i Kenan neka se jave tek ako vidimo da nema nikakve šanse :D)

n - e + f = 2

n= Norveska
e=Engleska
f=Finska
Kada se oduzme od prasine, koje je "ejakulator" (Eyjafjallajokull) izbacio, koja se nalazi nad Norveskom i Finskom od iste iznad Engleske, slijedi da ce za 2 dana ponovo doci do erupcije.
:run:
Dedo Hikmet

#267 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dedo Hikmet »

Dobar pokušaj amortizer ali nisi ni blizu. :D
haubica_i_to_teshka

#268 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by haubica_i_to_teshka »

Dedo Hikmet wrote:Evo opet zabave radi jednog malog pitanja (nellington i Kenan neka se jave tek ako vidimo da nema nikakve šanse :D)

n - e + f = 2

Ama @dedo hikmete, jeste li Vi 100% sigurni da je BASH ovako napisao...? :D
mislim..jel' :-D
nellington

#269 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

--
lord-executioner

#270 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by lord-executioner »

Skromni doprinos temi: mislim da ne postoji mrznja prema matematici ( to je veoma jaka rijec ) koliko odbojnost zato sto je matematika veoma dosadna onome koga istinski ne zainteresira, a takvih je, ruku na srce, veoma malo. Meni je matematika uvijek prilicno dobro isla, bez problema sam rjesavao i najteze zadatke, nisam uvijek imao petice, haha, kod mojih nastavnica/profesorica petica se nije davala bas lako, ali da sam vjezbao matematiku i rjesavao zadatke barem pola vremena koliko su to radili oni rijetki koji su isli na takmicenja siguran sam da bih nesto u tom domenu i napravio; medjutim, matematika mi je uvijek bila dosadna, bakcanje s brojevima me nije puno zanimalo, i nije mi ni na kraj pameti bilo da se posvetim tome koliko nekim drugim stvarima, poput recimo literarnog stvaralastva ili uopce bilo cega sto ima neposredniju veze sa ljudima. Ima nesto u onim tipovima inteligencije:
Dr. Howard Gardner s Harvarda još je prije dvadesetak godina iznio teoriju prema kojoj je ljudska inteligencija mnogo kompleksnija od onog što pokazuju standardizirani testovi. Klasični testovi pokazuju uglavnom razinu logičke ili matematičke inteligencije, a pretpostavka je da postoji još nekoliko različitih tipova. Lingvistička ili verbalna inteligencija određuje koliko je netko dobar s riječima, prostorna u kolikoj je razini netko vizualan tip, glazbena koliko ima osjećaja za ritam, interpersonalna određuje sposobnost komunikacije, intrapersonalna analiziranja stvari itd.
tim prije sto posjedovanje odredjenog tipa inteligencije ne znaci automatski i uspjesnu primjenu iste u praksi. Da bi se primjena ostvarila, moraju u sprezi biti inteligencija, zelja i volja. Kod mnogih drugih profesija postoje razni faktori koji ih cine privlacnim; kod matematike, ta sprega se tesko formira jer faktori koji ju cine teze podsticu radoznalost i zelju, zato sto se vecini ljudi doimaju suvisnim ili nevaznim. Odatle i ono - dovoljno je znati izracunati koliko da platim, matematika mi za drugo nece trebati.
threshold

#271 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by threshold »

n - e + f = 2

mozda v-e+f=2

A RJESENJE JE

http://en.wikipedia.org/wiki/Euler_characteristic
nellington

#272 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

Jedno pitanje statističke prirode: koliko matematičara je osvojilo Nobelovu nagradu, a koliko nematematičara Fieldsovu medalju? (pitanje postavljeno samo da se podcrta činjenica koliko je mala granica između pojedinih naučnih oblasti!)

A drugo pitanje od historijske vrijednosti: "Ljudski um nije sposoban da stvori sistem koji je zaista kompleksan" rekao je jedan veliki matematičar - koji (čovjek koji je pojmu kompleksnost dao pravo značenje!)?
tech10

#273 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by tech10 »

Image
Jara

#274 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Jara »

ja71 wrote:
macan prvi wrote: Odlika velikih naucnika ....
Mislis pedagoga ?
Preteče me. :) Preciznije - metodičara!
Dobar naučnik može biti katastrofalan metodičar, naročito ako podučava djecu!
atko

#275 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by atko »

nellington wrote:
A drugo pitanje od historijske vrijednosti: "Ljudski um nije sposoban da stvori sistem koji je zaista kompleksan" rekao je jedan veliki matematičar - koji (čovjek koji je pojmu kompleksnost dao pravo značenje!)?

Dekart ?!

Kako je Dekart dosao na ideju za njegov poznati kooordinatni sistema ?? :)
Post Reply