Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bušman

#2051 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bušman »

nellington wrote:Nadalje, ne vjerujem da je potpuno šuplja tvrđenje Švicaraca da ih zakon Švicarske Konfederacije štiti - nisu oni naivni.
Medjunarodni ugovori (a Svica je clanica izmedju ostalog WTO-a) su u (nazalost ovako nakaradnom sistemu neoliberalnog kapitalizma) vazniji od Ustava neke zemlje, a sa recimo DCMA ili u novije vrijeme ACTA-om i iznad ljudskih prava.
nellington wrote:Podsjeti me na jedan rad iz Springerove baze - google me uvijek slao na njega, i onda ja krenem googlati riječ po riječ iz njega da iz google results sastavim cijeli dio teksta koji me zanimao :lol:
Google is the mother, Google is the father :D
numizmatic

#2052 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by numizmatic »

nellington

#2053 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Napisao sam ovo i na temi o SOPA i ACTA, ali vrijedi obavijestiti i ovdje:

library.nu (bivša gigapedia) je ugašen.

U ovim trenucima ne može se pristupiti ni biblioteci Genesis.

EDIT: alternativni genesisov server još radi.

Dobrodošli u vrijeme Fahrenheit 451.
Bušman

#2054 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bušman »

nellington wrote:Dobrodošli u vrijeme Fahrenheit 451.
Ili originalno 1984 :D
nellington

#2055 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Bušman wrote:
nellington wrote:Dobrodošli u vrijeme Fahrenheit 451.
Ili originalno 1984 :D
Ili vrijeme paljenja Aleksandrijske biblioteke :sad:
nellington

#2056 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

http://news.sciencemag.org/scienceinsid ... aster.html

BREAKING NEWS: Error Undoes Faster-Than-Light Neutrino Results
by Edwin Cartlidge on 22 February 2012

It appears that the faster-than-light neutrino results, announced last September by the OPERA collaboration in Italy, was due to a mistake after all. A bad connection between a GPS unit and a computer may be to blame.

Physicists had detected neutrinos travelling from the CERN laboratory in Geneva to the Gran Sasso laboratory near L'Aquila that appeared to make the trip in about 60 nanoseconds less than light speed. Many other physicists suspected that the result was due to some kind of error, given that it seems at odds with Einstein's special theory of relativity, which says nothing can travel faster than the speed of light. That theory has been vindicated by many experiments over the decades.

According to sources familiar with the experiment, the 60 nanoseconds discrepancy appears to come from a bad connection between a fiber optic cable that connects to the GPS receiver used to correct the timing of the neutrinos' flight and an electronic card in a computer. After tightening the connection and then measuring the time it takes data to travel the length of the fiber, researchers found that the data arrive 60 nanoseconds earlier than assumed. Since this time is subtracted from the overall time of flight, it appears to explain the early arrival of the neutrinos. New data, however, will be needed to confirm this hypothesis.
Mlad i Nevin

#2057 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Mlad i Nevin »

Ljudi, može li neko pokušati objasniti izvod funkcije. To nisam skontao a neophodno mi je jer uskoro radimo integrale. Gledam po netu, tražim lekcije ali slabo to povezujem :roll:
Sunrise00

#2058 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

Mlad i Nevin wrote:Ljudi, može li neko pokušati objasniti izvod funkcije. To nisam skontao a neophodno mi je jer uskoro radimo integrale. Gledam po netu, tražim lekcije ali slabo to povezujem :roll:
sta ti nije jasno :D
Frooteky

#2059 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Frooteky »

Mlad i Nevin wrote:Ljudi, može li neko pokušati objasniti izvod funkcije. To nisam skontao a neophodno mi je jer uskoro radimo integrale. Gledam po netu, tražim lekcije ali slabo to povezujem :roll:
Nisam ni ja, otišo na kafu jel misliš na ono Y´ i Y"
nellington

#2060 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ja sam se spremio k'o zapeta puška da pričam o Newtonu, Leibnizu, problemu brzine i problemu tangente... ali me nešto strah da Mladog i Nevinog to ne zanima :(

Zato kratko i jasno pitam - šta da ti se objasni? Kako je izvod pravac tangente na funkciju u datoj tački, ako tangenta postoji? Da je izvod granični proces priraštaja funkcije i priraštaja argumenta? Javi pa da vidimo štogod.
atko

#2061 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

Sto kaze moj jaran ... da je meni naci originalne rukopise od newtona i ostalih ... da ja vidim te zabiljeske sa strane kako su oni objasnjavali svoje tvrdnje i spoznaje ... :D

za mladog i nevinog vjerovatno je dovoljno reci da prvi izvod odgovar nagibu pravca tangete koja tangira funkciju f u (datoj) tacki A ... i par djonova na kontrolnom :D ... a to je dovoljno i za profesora koji ga (ne)uci

E sad ako kazemo da je to mjera kako/koliko brzo funkcija mjenja svoje vrijednosti kada joj se mjenjaju ulazne vrijednosti - to je vec pitanje za tri ... to ne treba uciti ...

a da je sve to samo matematicka reprezentacija koja odgovara u fizikalnom smislu vektoru brzine ketanja tacke na njenoj trajektoriji ... to je za ona dva strebera sto idu na drzavno takmicenje :D

itd itd
nellington

#2062 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ja sam nedavno čitao Cauchyja u originalu - jedino što mogu reći je da bi naš dragi Auguste-Louis pao Matematiku 1 na većini fakulteta danas :D
bosanski.tornjak

#2063 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bosanski.tornjak »

Image

Pa je oduzmite i rastavite na faktore :D
atko

#2064 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

pa zivimo u vremenu i prostoru u kojem bi Mocart mora da bira hoce li da umre od gladi ili da komponuje muziku za iPhone :D

Kod Rajfe na Masinstvu bi ko skruske okino :D
atko

#2065 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

@bosanski.tornjak :lol: ti si bas uvrijedjen onim kalkulatorima ... halali nam :lol:
nellington

#2066 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

atko wrote:@bosanski.tornjak :lol: ti si bas uvrijedjen onim kalkulatorima ... halali nam :lol:
Ja se ponadah da će okačiti kakvu matematičarku :roll:

Image
bosanski.tornjak

#2067 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Niste fer :( .dosli ste na temu o golim zenama i stavljate digitrone :D
nellington

#2068 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

bosanski.tornjak wrote:Niste fer :( .dosli ste na temu o golim zenama i stavljate digitrone :D
Služba je zabranila gole tete tamo :!: O džepnim kalkulatorima nisu ništa rekli :lol:
nellington

#2069 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sad se sjetih Veselina Jungića i njegovog crtanog :D

Bar ćete se nasmijati... :lol: a poneko nešto i naučiti :D
atko

#2070 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by atko »

Vazda nellington i ja ko sibicar i onaj njegov pomagac pokusamavamo navuc ne bi li se ko upeco na nauku :D ... ali avaj ... nista ... dodju ovi dzukci i pokvare omladinu ... dje nesto mladi i nevini ... os'o na google.com -> dobre sise <enter> garant :D :lol:
nellington

#2072 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

atko wrote:Vazda nellington i ja ko sibicar i onaj njegov pomagac pokusamavamo navuc ne bi li se ko upeco na nauku :D ... ali avaj ... nista ... dodju ovi dzukci i pokvare omladinu ... dje nesto mladi i nevini ... os'o na google.com -> dobre sise <enter> garant :D :lol:
Ništa dok ne počnemo k'o gore uslikana Danica McKellar pisati popularne knjige :lol:
bosanski.tornjak

#2073 Re: Kutak za ljubitelje matematike

atko wrote:Vazda nellington i ja ko sibicar i onaj njegov pomagac pokusamavamo navuc ne bi li se ko upeco na nauku :D ... ali avaj ... nista ... dodju ovi dzukci i pokvare omladinu ... dje nesto mladi i nevini ... os'o na google.com -> dobre sise <enter> garant :D :lol:
ukuco sam hot girl :D
citam ja ovo povremeno,al iskreno matematika mi nikada nije isla od ruke jednostavno sam prespavao pocetak u skoli :D
Sunrise00

#2074 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
atko wrote:@bosanski.tornjak :lol: ti si bas uvrijedjen onim kalkulatorima ... halali nam :lol:

Image
sta zna o izvodima ova? :oops:
nellington

#2075 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sunrise00 wrote:
nellington wrote:

Image
sta zna o izvodima ova? :oops:
Nije ni mlada ni nevina - dakle zna puno o izvodima :D
Post Reply