Što nikad, oni stalno trče jedan prema drugomstatix wrote:Nikad
Kutak za ljubitelje matematike
- nellington
#1601 Re: Kutak za ljubitelje matematike
- statix
#1602 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Trokut je takav da im se usi ne dodiruju.nellington wrote:Što nikad, oni stalno trče jedan prema drugomstatix wrote:Nikad
- nellington
#1603 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ako su problem zečevi, onda ih zamijeni materijalnim tačkama 
- statix
#1604 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ok, predajem se. Molim objasnjenje.nellington wrote:Ako su problem zečevi, onda ih zamijeni materijalnim tačkama
- nellington
#1605 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Tebi može i na PP, neću da ostalim kvarim ćejf 
- poznanik
#1606 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Kad se jedan od njih zaustavi...?nellington wrote:U tjemenima jednakostraničnog trougla čija je dužina stranice s se nalaze tri zeca, zec A, zec B i zec C. U jednom trenutku zečevi počinju trčati jedan prema drugom - zec A trči prema zecu B, zec B prema zecu C, zec C prema zecu A. Trče konstantnom brzinom v. Kad će se sresti?
- sadmire
#1607 Re: Kutak za ljubitelje matematike
fakticki oni krenu pravolinijski, al kako si ne trce medjusobno u susret, putanja se iskrivljuje, kao na atletskoj stazi! E, sad, gdje je zajednicki presjek i imal ga uopce? Mozda uvijek da se sretnu po dvojica!?nellington wrote:U tjemenima jednakostraničnog trougla čija je dužina stranice s se nalaze tri zeca, zec A, zec B i zec C. U jednom trenutku zečevi počinju trčati jedan prema drugom - zec A trči prema zecu B, zec B prema zecu C, zec C prema zecu A. Trče konstantnom brzinom v. Kad će se sresti?
- Guestes
#1608 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Sresti ce se za t=s/(2cos30*v) ???nellington wrote:U tjemenima jednakostraničnog trougla čija je dužina stranice s se nalaze tri zeca, zec A, zec B i zec C. U jednom trenutku zečevi počinju trčati jedan prema drugom - zec A trči prema zecu B, zec B prema zecu C, zec C prema zecu A. Trče konstantnom brzinom v. Kad će se sresti?
- statix
#1609 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ma da iskrivljuju, i cijelo vrijeme cine jednakostranicni trougao koji se zbog toga smanjuje, pa se na kraju sretnu u sredini trokuta, ako sam dobro shvatio nellija.sadmire wrote:fakticki oni krenu pravolinijski, al kako si ne trce medjusobno u susret, putanja se iskrivljuje, kao na atletskoj stazi! E, sad, gdje je zajednicki presjek i imal ga uopce? Mozda uvijek da se sretnu po dvojica!?nellington wrote:U tjemenima jednakostraničnog trougla čija je dužina stranice s se nalaze tri zeca, zec A, zec B i zec C. U jednom trenutku zečevi počinju trčati jedan prema drugom - zec A trči prema zecu B, zec B prema zecu C, zec C prema zecu A. Trče konstantnom brzinom v. Kad će se sresti?
- Guestes
#1610 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ja opet mislim da se putanje ne iskrivljuju, i ako je tako onda je vrijeme za koje ce se sresti u postu iznadstatix wrote:Ma da iskrivljuju, i cijelo vrijeme cine jednakostranicni trougao koji se zbog toga smanjuje, pa se na kraju sretnu u sredini trokuta, ako sam dobro shvatio nellija.sadmire wrote:fakticki oni krenu pravolinijski, al kako si ne trce medjusobno u susret, putanja se iskrivljuje, kao na atletskoj stazi! E, sad, gdje je zajednicki presjek i imal ga uopce? Mozda uvijek da se sretnu po dvojica!?nellington wrote:U tjemenima jednakostraničnog trougla čija je dužina stranice s se nalaze tri zeca, zec A, zec B i zec C. U jednom trenutku zečevi počinju trčati jedan prema drugom - zec A trči prema zecu B, zec B prema zecu C, zec C prema zecu A. Trče konstantnom brzinom v. Kad će se sresti?
- poznanik
#1611 Re: Kutak za ljubitelje matematike
.
Last edited by poznanik on 17/06/2011 15:52, edited 1 time in total.
- nellington
#1612 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Putanje se moraju iskrivljavati, jer je vektor brzine uvijek usmjeren prema onom zecu kojeg posmatrani zec prati.
Alternativni, previše ti hodaju zecovi
A eto - imaš sliku putanja. Dakle, zečevi uvijek tvore jednakostranični trougao. Haj'mo sad malo vektora.
Alternativni, previše ti hodaju zecovi
- poznanik
#1613 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Da li će se susresti kada se nađu u centru trokuta?
- nellington
#1614 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Hoće.poznanik wrote:Da li će se susresti kada se nađu u centru trokuta?
- poznanik
#1615 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Tvoj odgovor je sličan mom pitanju, a mogao je biti jednak i pitanju: Da li će se sresti kada se nađu u "Parkuši" na kafi...nellington wrote:Hoće.poznanik wrote:Da li će se susresti kada se nađu u centru trokuta?
Izvinjavam se na padobranskom spuštanju na temi o kojoj malo znam... neću više
- nellington
#1616 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Neka te s rajom
Zadatak možda jeste malo zahtjevan, ali je baš životan - imaš tri zeca koji u svakom trenutku pokušavaju stići jedan drugog i opisuju složenu putanju kakva je ona na slici kod alternativnog - a opet je lahko izračunati dužinu te putanje i bez računanja njene jednačine.
- nellington
#1617 Re: Kutak za ljubitelje matematike
A što ne bi mogloalternativni wrote:Moze li biti da zeko A pretrci s * 2/3
-
_Dame_
#1618 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Eh, prije par mjeseci mi se desi ovo:
Uzeo sam kasicu za štednju s mnogo siće, i pošto je bila poprilično puna, odlučim da je odnesem u banku.
U banci dajem ženi na šalteru kasicu, i zamolim je da mi prebroji novce i dadne ukrupno.
Poslije pet minuta, žena dolazi na šalter, i pita me jesam li prebrojao novce prije nego što sam došao. Ja odgovorim da nisam.
Kad ona meni "donijeli ste tačno 30 eura"
S obzirom sa postoje i kovanice od 1, 2, 5 centi, i još one od 10, 20, 50, i jedan euro(one od dva nisam ubacivao),
koja je šansa da ću dobiti čitav broj?
Uzeo sam kasicu za štednju s mnogo siće, i pošto je bila poprilično puna, odlučim da je odnesem u banku.
U banci dajem ženi na šalteru kasicu, i zamolim je da mi prebroji novce i dadne ukrupno.
Poslije pet minuta, žena dolazi na šalter, i pita me jesam li prebrojao novce prije nego što sam došao. Ja odgovorim da nisam.
S obzirom sa postoje i kovanice od 1, 2, 5 centi, i još one od 10, 20, 50, i jedan euro(one od dva nisam ubacivao),
- poznanik
#1619 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Min. 50%_Dame_ wrote:...S obzirom sa postoje i kovanice od .. 5 centi, koja je šansa da ću dobiti čitav broj?
- sadmire
#1620 Re: Kutak za ljubitelje matematike
1%!_Dame_ wrote:Eh, prije par mjeseci mi se desi ovo:
- nellington
#1621 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Najjednostavnije - provjeriš programirajući kratak kod uz random number generator 
-
_Dame_
#1622 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nije nikakav tricky question, zanimalo me koja je šansa da pored toliko različitih, i nasumično nabacanih kovanica imam čitav broj!alternativni wrote:_Dame_ wrote:Eh, prije par mjeseci mi se desi ovo:
Uzimajuci u obzir da su kovanice vec kod nje, ona ce ti dati 30€
Sanse su 100%
Mogao sam lako dobiti npr. i 27eura i 16centi!
Hvala na odgovorima, pokušaću nellingtonov prijedlog.
Poz.
- sadmire
#1623 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ne znam, po mojoj logici to je 1%, kako sam gore vec naveo._Dame_ wrote:Nije nikakav tricky question, zanimalo me koja je šansa da pored toliko različitih, i nasumično nabacanih kovanica imam čitav broj!alternativni wrote:_Dame_ wrote:Eh, prije par mjeseci mi se desi ovo:
Uzimajuci u obzir da su kovanice vec kod nje, ona ce ti dati 30€
Sanse su 100%
Mogao sam lako dobiti npr. i 27eura i 16centi!
Hvala na odgovorima, pokušaću nellingtonov prijedlog.
Poz.
Posto imas sve kovanice u igri, od njih se moze iskombinirati svaki moguci iznos, sto znaci da je svaki 100-ti iznos citav broj!?
- nellington
#1624 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Jel' me netko tražio? 
Vjeruj da prvi put vidim formulu - naime, standardna stvar koju sam viđao jeste kriterij prihvatljivosti za wavelete - kad je psi_1=psi_2 u toj formuli. Eh, kako se posljedice tog kriterija dokazuju Parsevalovom teoremom, i to njenim specijalnim slučajem za dvije jednake funkcije, to mislim da se ovo može izgurati standardnom Parsevalovom teoremom.
Vjeruj da prvi put vidim formulu - naime, standardna stvar koju sam viđao jeste kriterij prihvatljivosti za wavelete - kad je psi_1=psi_2 u toj formuli. Eh, kako se posljedice tog kriterija dokazuju Parsevalovom teoremom, i to njenim specijalnim slučajem za dvije jednake funkcije, to mislim da se ovo može izgurati standardnom Parsevalovom teoremom.
- nellington
#1625 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Jedna zanimljiva slika iz historije matematike: