Koju Osnovnu školu odabrati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
kikilika

#1 Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by kikilika »

Zdravo,
sin u Septembru treba da krene u školu, pa smo trenutno u fazi ispitivanja šta bi mu najbolje odgovaralo.
I opcija je Osnovna škola Malta, prije svega zato što mu je najbliža (nekoliko minuta pješke), ali smo od više ljudi dobili različitite informacije o ovoj školi - i pozitivne i negativne. II opcija je KŠC, koji opet ima svoje prednosti i mane. Molim roditelje čija djeca idu u neku od ove dvije navedene škole da podijele svoja iskustva, šta im se sviđa, šta im smeta i sl. Također, napišite i ako smatrate da je neka druga škola bolja od navedenih. :bih:
Sunrise00

#2 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Sunrise00 »

kikilika wrote:Zdravo,
sin u Septembru treba da krene u školu, pa smo trenutno u fazi ispitivanja šta bi mu najbolje odgovaralo.
I opcija je Osnovna škola Malta, prije svega zato što mu je najbliža (nekoliko minuta pješke), ali smo od više ljudi dobili različitite informacije o ovoj školi - i pozitivne i negativne. II opcija je KŠC, koji opet ima svoje prednosti i mane. Molim roditelje čija djeca idu u neku od ove dvije navedene škole da podijele svoja iskustva, šta im se sviđa, šta im smeta i sl. Također, napišite i ako smatrate da je neka druga škola bolja od navedenih. :bih:
isla u maltu, osnovna skola ko osnovna skola :D ne znam sta ste konkretno culi, meni bilo ok :D
Prometej/ka

#3 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Prometej/ka »

Nedavno sam bila u Medjunarodnoj OS na Ilidzi.
Uslovi su fenomenalni, ali to ima i svoju cijenu.
Malo su poskupi za nase uslove, ali mislim da se isplati.
Bezbijednost djeteta mi je na prvom mjestu.
Tamo imaju i hranu, smjestaj dok ne dodjem s posla, nastava na engleskom jeziku itd.
Imaju svoj prevoz koji pokriva cijeli grad.
Mozda sam jos uvijek pod utiscima, ali mislim da je to ta skola mog djeteta.

Sretno nam
Qler

#4 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Qler »

Sunrise00 wrote:
kikilika wrote:Zdravo,
isla u maltu, osnovna skola ko osnovna skola :D ne znam sta ste konkretno culi, meni bilo ok :D
Isto isao u OŠ Malta, bivša Alija Alijagić :) i mislim da je najbolja ona koja ti je najbliža.
mikelandjelo

#5 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by mikelandjelo »

KŠC jedina kvalitetna osnovna skola
la_roux

#6 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by la_roux »

Sunrise00 wrote:
Ma za svaku osnovnu školu možeš to isto reći. Sve je to u 5 deka. Osnovna škola k'o osnovna škola, to je sad samo posljednjih 10-tak godina bespotrebni trend da se izboru osnovne škole pripisuje važnost kakvu ima izbor fakulteta. Prije si išao u najbližu, a ako su ti blizu dvije ideš u onu do koje je sigurnije i to je to. I svaka osnovna škola u Sarajevu je dala i zanatlije i visokobrazovane, i uspješne i neuspješne itd.

Moja rodica ima 3 kćerke i sve 3 je upisala u različite škole. Mozga godinu dana, pa kao nađe savršen odabir, pa onda kaže da kad bude narednu malu upisivala neće u tu školu ni za živu glavu. U jednoj mala i stara sala za fizičko, nema provjetravanja pa vazda zagušljiva i smrdi. U drugoj učiteljica pokrivena, kao pozdrav od učenika i roditelja ne prihvata "dobar dan" i "doviđenja", a u trećoj.... samo čekam da počne mahanisanje. Preseravanje, da oprostite!
rage_guy

#7 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by rage_guy »

Ma upisi ga u najblizu, nek ide u razred s djecom iz komsiluka, druzit ce se vise. :run:
bebeSa

#8 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

Ista dilema...
Prije je bilo super, isli smo tamo gdje nam pripada adresa stanovanja,a sad mozemo birati pa odmah problemi...Prije su skole bile u 5 dkg, a sad bas i nije tako. Ipak iz KSC-a i iz OS na Marin dvoru izlaze sa malo vise znanja, nego iz ostalih OS u gradu. Mada, svaka skola ima svoje dobre ucenike koji blistaju kad zavrse, ali to je vecim dijelom do djeteta a malim dijelom do skole!
Moje starije kcerke su zavrsile KSC i vjerovatno cu i ovu najmladju upisati gore medjutim malo se promjenila struktura uciteljica i nastavnika pa nisam sigurna da je kvalitet ostao isti. To cu saznati vjerovatno dok prodje neko vrijeme. Kad su starije bile u KSC-u to je bila top skola, sad mi se cini da su nekako razvodnili sto se ucenja gradiva tice mada je disciplina i dalje na zavidnom nivou, sto mi je veoma bitno.
Razmisljala sam i o Malti, koju sam nekad i ja pohadjala, ali nazalost Malta nema produzeni boravak a i nije kvalitet bas na nekom nivou. To sam se uvjerila jer rodjakova djeca idu tamo i nisu zadovoljni, cak razmisljaju da ih prebace u KSC!
Najbolje bi bilo da obidjete sve sto vas zanima pitate, vidite iz prve ruke...ipak cete morati sami odluciti, a nas narod znate kako to ide neko zadovoljan neko nije uvijek ce biti onih koji hvale i onih koji kude!
Sretno i LP
respo

#9 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by respo »

ma preseravanje zesce sve vise se furate na sex i grad i tako te serije gdje morate kao imati izbor i za neke najosnovnije stvari koje su ranije uvijek funkcionisale al eto kao danas su problem
vodite ga onda u bec u osnovnu kazu tamo su najbolje
u najblizu i mirna bosna
Qoom

#10 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Qoom »

Međunarodna osnovna škola (Bosna Sema) na Vracama?

Dobro bi došle bilo kakve informacije :thumbup:
palamuda

#11 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by palamuda »

respo wrote:ma preseravanje zesce sve vise se furate na sex i grad i tako te serije gdje morate kao imati izbor i za neke najosnovnije stvari koje su ranije uvijek funkcionisale al eto kao danas su problem
u najblizu i mirna bosna
Post zlatom okovan, svaka čast. :thumbup: :thumbup:

Koju osnovnu školu

Najbližu, moja djeca idu u najbližu, državnu, nesigurnu pa eno ih mašala.

I ja sam u onom sistemu išao u najbližu inajgoru pa evo me čitavog zasad čedreset ljeta.
Sabirni centar

#12 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Sabirni centar »

respo wrote:ma preseravanje zesce sve vise se furate na sex i grad i tako te serije gdje morate kao imati izbor i za neke najosnovnije stvari koje su ranije uvijek funkcionisale al eto kao danas su problem
u najblizu i mirna bosna
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
koje preseravanje današnjih roditelja :-)
la_roux

#13 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by la_roux »

bebeSa wrote:Ista dilema...
Ipak iz KSC-a i iz OS na Marin dvoru izlaze sa malo vise znanja, nego iz ostalih OS u gradu.
A na čemu je zasnovan ovaj podatak?
Jeste sve u 5 dkg. U nekoj školi steknu bolje znanje iz hemije, u drugoj iz pravopisa, u petoj iz geografije...
Drvosjeca iz Dejcica

#14 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

palamuda wrote:
u najblizu i mirna bosna

Koju osnovnu školu

I ja sam u onom sistemu išao u najbližu inajgoru pa evo me čitavog zasad čedreset ljeta.
Tako je. A vjeruj mi da mi iz te generacije imamo više opšteg znanja nego ova nova Facebook generacija sa fakultetom.
Aqua_S

#15 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Aqua_S »

u najblizu i mirna bosna
:thumbup: :thumbup: svaka cast respo...sve je postalo stvar prestiza...pa cak i osnovna skola...uvijek se islo u najblizu...al hebiga moras se izdvojit da si...pun ko brod..ovo ono..svakom svacije..
Sunrise00

#16 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Sunrise00 »

ako ode u najblizu prijatelji ce mu biti blizu, pa ce moci izlaziti u komsiluk i druziti se sa djecom iz skole (nece dijete koje je 4. osnovne garant ici u grad da se druzi sa kolegama iz razreda). Imajte na umu da djetetu ne bi bilo bas tako lako sprijateljiti se sa djecom iz naselja ako su iz razlicitih skola. Meni vala nije plaho znacilo znanje iz osnovne skole kasnije (treba samo za prijemni u srednju, ostalo manje-vise) :) ne znam kakav je nastavni kadar sada ali je bilo ok kad sam ja zavrsila (prije nekih 5 godina :D )
bebeSa

#17 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by bebeSa »

E bas vam hvala sto nase nastojanje da nam djeca dobiju kvalitetno osnovno obrazovanje i da pri tome budu sigurni te da borave u normalnim prostorijama okruzeni ugodnim i pristojnim ljudima, nazivate "p...........m"...bas onako kulturno!
Moja djeca su se sasvim normalno igrala i druzila sa djecom u parku bez obzira sto nisu isli s njima u skolu! I jos uvijek se druze sa nekima od njih!
Znanje steceno u OS je veoma bitno (po mom misljenju), ne samo za prijemni, nego i za prevazilazenje tinejdjerske traume prelaska u srednju skolu. Znanje podize samopouzdanje!!!
Slazem se da nasi roditelji nisu morali niti trebali, u stvari nisu ni mogli birati OS za nas malo starije ali je cinjenica da se prije 30 godina sigurno nisu plasili da ce nas neko opljackati ili nesto nam cak i gore uraditi. I da, definitivno smo imali bolje opste obrazovanje nego sto ga danas imaju ove generacije.
Nisam za placanje skolarine ali podrzavam ako neko misli da moze i da ce tako djetetu obezbjediti nesto bolje!
Oni koji imaju djecu a misle da je izbor OS stvar prestiza ili da se tako pokazuju statusi, ima se moze se i sl. ... blago njima :shock: , a oni koji nemaju djecu nisu ni adekvatni pisati o ovoj temi.
Postujem potrebu nedavno zavrsenih osnovnoskolaca da nam iznesu svoja iskustva kako je njima bilo u njihovim skolama!
Na kraju je ipak sve stvar ukusa i osobnog izbora!
LP
veleno

#18 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by veleno »

Valjda onu koja vam je najbliža i kojoj gravitirate.
Prpa.ba

#19 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Prpa.ba »

Bez obzira na izbor osnovne skole, dokle god se radi o drzavnoj skoli radi se o ogromnom promasaju.

Nas drzavni sistem osnovnog obrazovanja intenzivno propada vec desetak godina, otkako se ustolicilo i uvrijezilo misljenje da rjesavanje problema maloljetnicke delinkvencije treba ignorirati i delegirati roditeljima. :mrgreen: Skole su u potpunosti izgubile svoju odgojnu funkciju, i sada samo sluze kao inkubatori i generatori maloljetnicke delinkvencije. Cak je i obrazovna funkcija pod znakom pitanja jer kvalitet nastavnog osoblja je generalno u slobodnom padu- starije osoblje je isfrustrirano indolentnoscu i novim sistemom u kojem nikoga ne mozete kazniti ni za sta, a mladje osoblje generalno se vodi parolom "ne mozete me malo platiti koliko lose ja mogu raditi svoj posao".

Konacan rezultat?
Po papirima, obrazovanje nam ne moze biti bolje. Jedini problem su viskovi izostanaka i poneki incident, tipa noza, bombe i slicno.

U stvarnosti? Dnevnici se friziraju, incidenti se zataskavaju, gdje "donja" strana ispadaju oni koje se maltretira. Cak i ono malo nastavnickog osoblja koje zeli uvesti neki sistem, suocava se sa zidom propisa i generalne nezainteresiranosti. Da stvari budu gore, dolazi problem mita i korupcije gdje je prakticno nemoguce "uvjeriti" roditelja da njegovo "malo" maltretira djecu po skoli.

Razredi sada vecinom imaju i do 30% mladih delinkvenata, disciplina je misaona imenica, onim nastavnicima koji odrzavaju disciplinu se prijeti i izvode im se svakakvi pasjaluci (i od strane drugih nastavnika), a ucenici kojima je stalo da nesto nauce i da se odvoje od blata u kojeg ih gura sistem- suocavaju se sa "tjeranjem" da pomazu u ucenju istim onim koji ih tuku na odmorima i kradu im novac, istresanjem licnih frustracija nastavnika (svako silu primjenjuje tamo gdje smije), generalno ocajnim nivoom znanja i tako blize i tako dalje.

Neka je radna procjena da kod vecine danasnjih nastavnika, od 45 minuta efektivne nastave, 15 obavezno ide na "smirivanje" divlje djece i uvodjenje discipline, desetak na kreativne odgovore na pitanja "mogu li u WC", a ostatak otpada na prelazak preko prevazidjenog plana i programa i to na izuzetno los i nekvalitetan nacin.

Ne zelim ni zamisliti koliko pametne djece jednostavno odustane od napredovanja zbog okoline koja stimulira javasluk, zajebanciju i delinkvenciju, u kojoj ne postoji niko da djecu nagradi za uspjeh i odskakanje od ublehaske i mediokritetske sredine, a posebno nema niko da ih zastiti od fizickog nasilja, osim roditelja.

Jedina dobra stvar- ko prezivi osnovnu skolu u dobrom zdravstvenom stanju i i dalje bude imao zelju za napretkom u zivotu na planu rada i nauke (a takvih je jako malo)- taj nece "jebati" zivu silu i znaci da je uspio samostalno doci do bitnih spoznaja u zivotu, i jos vaznije- da se suprotstavio mladim delinkventskim i mediokritetskim snagama i nije dozvolio da ga se maltretira.
žuta lala

#20 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by žuta lala »

Ja preporučujem osnovnu školu Musa Ćazim Ćatić. Mislim da učenici ove škole imaju najbolje rezultate a i većina djece upisuje poslije nje neke "jače" srednje škole i upisuju se bez problema, a i bude im lakše u srednjoj školi.
Mada, nema to ni toliko veze, ako dijete hoće da uči, učit će bez obzira u kojoj školi. A i s obzirom da mu je škola na Malti, bilo bi najpametnije ne mučiti dijete nego poslati u najbližu školu, pa da se može samo vraćati kući kad malo odraste. :)
Individualism18

#21 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by Individualism18 »

Ne bih išla u takvu krajnost pa karakterizirala sve državne osnovne škole kao loše, kao što neki ovdje navode. Naravno postoje one u kojima pojedini nastavnici traže više i one u kojima traže manje, ali nije to sada ni toliko bitno. Ipak je to osnovna škola, više vremena se djeca provedu igrajući, nego učeći, pogotovo sada s ovim opisnim ocjenama, devetogodišnjim školovanjem itd. Završila sam Osnovnu školu "Safvet-beg Bašagić" i mogu reći da sam zadovoljna, škola jeste bila teška - pogotovo smo morali raditi engleski, fiziku i hemiju, tako da sam došla s popriličnim predznanjem u gimnaziju i mogu sa sigurnoću reći da mi je bilo lakše nego pojedinim učenicima koji su došli iz nekih škola koje slove za "lakše", ali brzo se to nadoknadi... Mislim da dijete ipak ne treba "maltretirati" upisivanjem u neku školu koja mu je na drugom kraju grada. Razmišljajte i o tome da će se to dijete nekada morati samo vraćati kući, a da putuje pola dana do kuće pogotovo kada je druga smjena, nije baš najpametnije. Osnovna škola je osnovna, nema tu nekih pretjeranih razlika, a i ako ima, nisu toliko ni bitne. Razumijem kada se roditelji brinu o upisu u srednju školu jer to ipak određuje puno toga, od navika u učenju do mogućnosti upisa na fakultet i uspijeha na njemu, ali briga oko upisa u osnovnu školu, stvarno nije potrebna...
safran

#22 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by safran »

Razumijem dilemu jer sam i sama kroz to prošla prije 2 godine. Naša lokalna OŠ je onako - različite su ocjene, generalno niko nije oduševljen - puno je djece, veliki su razredi, pretrpan produženi boravak. Razmišljala sam o upisivanju djeteta u školu dalje od mjesta stanovanja tim prije što i ja putujem u tom pravcu do posla. Odlučila sam se ipak za lokalnu školu iz sljedećih razloga:
- od 1 do 4 ide u produženi boravak ali šta nakon 4. razreda - u 5. razredu je to dijete od 10 godina. Ja sam u tim godinama najnormalnije koristila gradski prijevoz jer sam išla u muzičku školu međutim tada je gradski prijevoz bio normalan a ugriz psa na ulici nije bio uobičajena pojava - alternative dedo, nana, tetka i sl. nemam,
- ja sam završila jednu od najgorih sarajevskih OŠ u kojoj sam imala fenomenalne nastavnike matematike, SH, hemije, engleskog jezika, istorije i geografije i totalno nezainteresovane nastavnike fizike i biologije - ispala sam više nego OK,
- također sam završila, u ta doba, najbolju sarajevsku gimnaziju u kojoj sam imala totalno lošeg profesora fizike (peh za fiziku totalni).

U ponedjeljak kreće drugo polugodište drugog razreda i stanje je ovakvo:
- učiteljicom nisam oduševljena ali nisam ni pretjerano nezadovoljna - jednostavno, nedostaje ono nešto zbog čega djevojčice tada žele postati učiteljice a dječaci misle da je ona ljepša od mame,
- razredi su, u odnosu na druge škole, pretrpani ali u moje vrijeme su bili i veći,
- iako ide u produženi boravak i tamo radi zadaću puno sam sa njim radila kući ali postigli smo određeni nivo odgovornosti i samostalnosti tako da je moj angažman sve manji i sve se više svodi na laganu superviziju,
- do sada je učestvovao u 2 školske priredbe - prošlogodišnja, kojom je obilježen Dan škole me je oduševila i konceptom i izvedbom,
- on je sretan jer drugari iz škole žive u istoj ili paralelnoj ulici i mogu da se druže i izvan škole.

Eto, ako šta pomogne - biće mi drago.
U svakom slučaju - sretno prvačiću (a i roditeljima)!
detroit-mercy

#23 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by detroit-mercy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
palamuda wrote:
u najblizu i mirna bosna

Koju osnovnu školu

Tako je. A vjeruj mi da mi iz te generacije imamo više opšteg znanja nego ova nova Facebook generacija sa fakultetom.
Tito dragi, u osnovno bio u jednoj od "najslabijih" osnovnih i jos da dodam bio u najgorim odjeljenjima, ono dobri u igrat lopte :mrgreen: al nastava propuh i opet zavrsih i fax i sve ostalo :skoljka: . Proseravanje.
mericak

#24 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by mericak »

Ja sam na Alipasinu i imam skolu 100 m od zgrade. S obzirom da smatram da nije ugodno (bez obzira na blizinu skole), da mi dijete pohada skoli gdje sijevaju nozevi, oko koje se puca i sl (jbg.Alipasino :roll: ), ja sam dijete dala u KSC na Stupu. Razmisljala sam i o Nekoj drugoj varijanti, ali svakako bih vozala dijete, pa izabrah kvalitet. Kad smo vec kod toga, ja sam cak i obdaniste odabrala na C.Vili. Nije nista specijalno, drzavno je, ali u mali mirnijem dijelu grada.
Sto se tice KSC-a, disciplina je fenomenalna, ta su sva djeca odmjerena, kulturna, nema psovanja ni gurkanja a kamoli nozeva. Ima prevoz, ima kvalitetan produzeni boravak u kojem se sva zadaca zavrsi, pjesmice nauce - ja ni ne znam za zadacu djeteta! Moje je samo da provjerim je li spremila torbu za sutra :-D . I bitna stavka koju ostale skole u SA nemaju je Engleski jezik od prvog razreda. Po meni je skola dobra, kvalitetna a besplatna.
E mana: Hrvatski jezik! Dijete mi je prvaŠić, ima vrecice i ide u toalet i prosli mjesec nam je Sv. Nikola bio top tema. :-D
respo

#25 Re: Koju Osnovnu školu odabrati?

Post by respo »

bebeSa wrote:E bas vam hvala sto nase nastojanje da nam djeca dobiju kvalitetno osnovno obrazovanje i da pri tome budu sigurni te da borave u normalnim prostorijama okruzeni ugodnim i pristojnim ljudima, nazivate "p...........m"...bas onako kulturno!
Moja djeca su se sasvim normalno igrala i druzila sa djecom u parku bez obzira sto nisu isli s njima u skolu! I jos uvijek se druze sa nekima od njih!
Znanje steceno u OS je veoma bitno (po mom misljenju), ne samo za prijemni, nego i za prevazilazenje tinejdjerske traume prelaska u srednju skolu. Znanje podize samopouzdanje!!!
Slazem se da nasi roditelji nisu morali niti trebali, u stvari nisu ni mogli birati OS za nas malo starije ali je cinjenica da se prije 30 godina sigurno nisu plasili da ce nas neko opljackati ili nesto nam cak i gore uraditi. I da, definitivno smo imali bolje opste obrazovanje nego sto ga danas imaju ove generacije.
Nisam za placanje skolarine ali podrzavam ako neko misli da moze i da ce tako djetetu obezbjediti nesto bolje!
Oni koji imaju djecu a misle da je izbor OS stvar prestiza ili da se tako pokazuju statusi, ima se moze se i sl. ... blago njima :shock: , a oni koji nemaju djecu nisu ni adekvatni pisati o ovoj temi.
Postujem potrebu nedavno zavrsenih osnovnoskolaca da nam iznesu svoja iskustva kako je njima bilo u njihovim skolama!
Na kraju je ipak sve stvar ukusa i osobnog izbora!
LP
pa vodi ih u bec london pariz kad toliko zazires od obicnih skola
Locked