IUS ili ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
dodjoska__

#1 IUS ili ETF

Post by dodjoska__ »

Molim za savjet studenata Internacionalnog univerziteta odnosno ETF-a : Sta upisati? Koji je fakultet perspektivniji, i donosi bolje sanse po zavrsetku? Upoznata sam sa radom oba, ne trebaju mi savjeti tipa "moras uciti koji god da upises itd". Zanima me konkretno koji je bolji. Hvala
Individualism18

#2 Re: IUS ili ETF

Post by Individualism18 »

ETF donosi daleko vece sanse za zaposljavanje kao i mogucnost napredovanja. Ne moze se porediti s IUS-om. Zahtjevniji je mnogo, ali i vise ces nauciti. S IUS-om nemas definisano zvanje po zavrsetku studija i svaki poslodavac ce prije zaposliti inzinjera s ETF-a, nego nekoga s internacionalnog. Ako vec imas afiniteta prema matematici i to ti pretpostavljam dobro ide cim razmisljas o upisu tehnickog fakulteta, onda iskrene preporuke za ETF.
Blacksmith

#3 Re: IUS ili ETF

Post by Blacksmith »

Prvo ovo sto je Individualisam napisao nema veze sa vezom...Evo ja sam licno zavrsio IUS i imam zvanje inzinjera i znanje koje smo dobili , moj tacno smjer je kompjuterske nauke , je odlicno..Ljudi sa etfa prezale dole i radio sam sa njima , jedina stvar u kojoj su stvarno bolji bili od nas je matematika...Tu im nismo mogli parirati al sto se tice programiranja , mreza , razvja softvera nista nisu bolji niti imaju bolje uslove, zapravo IUS ima bolje labove , bolje vjezbe dok na ETF-u jos uvijek rade po sistemu od prije 50 god....Ubijaju jadne studente nekim predmetima koji im u zivotu nista nece znaciti umjesto da ubace nove tehnologije i sisteme al tako je kad nemas para pa ti se to desi da ostanes u jednom vremenu....JA ne kazem da ETF ne valja nego me nervira kakve se stvari iznos u vezi ovog faxa a sve su neosnovana...Na kraju krajeva sve je do tebe koliko se budes posvetio toliko ces i znati i nauciti jer budes li mislio da ces IUS prije zavrsiti samo sto ces vise para dati grdno se varas jer to misle oni koji nikad tamo nisu krocili pa ko biva privatni fakulete , i zavrsis ga po principu Platiš i dobije diplomu...Cista laz....Ti odaber sta tebi vise lezi , ako se mislis samo matematikom baviti onda idi na ETF a ako hoces racunare dobro izvagaj jer vrijedili se muciti na ETF-u sa kolima , ovakvim i onakvim strujama koje nisu toliko bitne za racunare jer u nasoj drzavi skoro pa i nema firmi koji se bave mikrocipovima i slicnim stvarima , razvijanjem struje nego se to kupi od stranaca , a sto se tice razvijanja stoftevra imas na desetine firmi i uvijek ima posla...
Hitch22

#4 Re: IUS ili ETF

Post by Hitch22 »

Mogu ti reći da sam se ja sa tim pitanjem itekako mučio prije nekoliko mjeseci. Danima i sedmicama sam se dvoumio dok nisam odlučio rizikovati i upisati kompjuterske nauke na IUS-u iako sam četiri godine bio 100% siguran da ću upisati ETF.

Teško ti je pitanje, moram priznati. Ne znam šta te tačno zanima, a i ne poznajem obije mogućnosti u svaki detalj. Teško je reći i koji je bolji jer nije precizno pitanje. Bolji u čemu?

ETF zasigurno ima mnogo više respekta, ali, po mom mišljenju, to je samo što je mnogo stariji od IUS-a. Diploma sa IUS-a je definitivno priznata (zaista ne znam zašto ljudi o tome još raspravljaju). Bilo kako bilo, ETF-ova diploma je vjerovatno prihvaćenija od IUS-ove.
Opremljenost je na strani IUS-a. Daleko sam više očekivao od ETF-a po tom pitanju. Laboratorije u IUS-u su mnogo modernije, a i trenutno se opremljava posebna, i veoma skupa, laboratorija koja će biti smještena pored zgrada fakulteta. Amfiteatri na IUS-u su jako dobri. dok svaka učionica ima projektor.
Ono što me najviše iznenadilo na IUS-u je pristup profesora prema studentima. Profesori su jako friendly i stvarno žele da pomognu studentima da nauče. Ne znam "tačno" kakvi su profesori na ETF-u. Ako su glasine tačne (:D) onda pretpostavljam da je metodologija profesora sa ETF-a i IUS-a suprotna. Jedni "silom" znanje prenose a drugi milom.
Ocjenjivanje je drugačije. Na IUS-u se skupljaju bodovi od raznih aktivnosti, kao što su kvizovi, zadaće, prezentacije, istraživački radovi, participacija na predavanjima, parcijalni i finalni ispiti, pa se to na kraju sabere i tako dobiješ svoju ocjenu. Nema usmenih ispita. Sistem je odličan, pogotovo na predmetima gdje imaš dvije parcijale, kvizove i zadaće u isto vrijeme, jer nema šanse da budeš kampanjac nego moraš stalno učiti. Nije IUS toliko lagan koliko se priča. Ako misliš da ćeš proći samo što si dao pare onda se grdno varaš. Sigurno je lakši od ETF-a, ali to ti ništa ne govori o kvaliteti znanja. Na ETF-u ćeš biti primorana da učiš nepotrebne i zastarjele stvari dok na IUS-u nećeš (osim možda u prvoj godini gdje ćeš morati uzimati univerzitetske predmete koje svako mora uzeti). Knjige koje se koriste na IUS-u su jako moderne i jako dobre za učenje.

Imam još mnogo toga da ti kažem, ali je suviše kasno. Ako te šta zanima oko IUS-a slobodno pitaj. :thumbup:
swatch

#5 Re: IUS ili ETF

Post by swatch »

IUS definitvno. ETF kao prednost jedino ima ime, a ostalo sve ide IUSu na ruke. Profesori su puno bolji, prizemljeniji, kulturniji, pristupacniji, hoce pomoci cak i ako se ne radi o njihovom predmetu. Njihovim profesorima nije cilj da obore 90% genercije i da se time hvale, njim je cilj da naucis. Kad te tamo obore onda stvarno moras shvatiti da si totalni idiot i da trunke truda nisi ulozio u taj predmet. Profesori jako dobro znaju nagraditi trud svakog studenta, to jako cijene, cijene misljenje studenta i ne prave se da su najpametniji. IUS puno vise ulaze u naucan istrazivanja, odrzavaju simpozije i konferencije, salju studente na iste. O uslovima i opremljenosti IUS-a necemo diskutovati jer im tu nema ravnog. IUS labovi i oprema su jako moderni, koriste savremene metode, jednostavno receno uslovi su im fantasticni. Dok ti recimo na ETFu na kompjuterskoj grafici prof. Rizvic tulafi o VRMLu pa kad se doticna nakon x vremena smiluje onda te pocne uciti o Mayi ili nekom drugom jeziku. Na IUSu ces cuti o VRMLu kao nesto sto je postojalo i glavni fokus predmeta ce preci na neki moderni program za modeliranje. Ovo je samo jedan primjer kako se ova dva faksa razlikuju. Sto se tice diplome, diploma IUSa je priznata u i van BIH. Nisam student IUS-a ali sam zainteresovan da nastavim svoje obrazovanje kod njih. Trenutno je ETF vise na cijeni u BIH, ali treba biti realan i priznati da ce za par godina IUS i ostali bolje kotirati od ETFa.
TomANDJerry

#6 Re: IUS ili ETF

Post by TomANDJerry »

swatch wrote:IUS definitvno. ETF kao prednost jedino ima ime, a ostalo sve ide IUSu na ruke. Profesori su puno bolji, prizemljeniji, kulturniji, pristupacniji, hoce pomoci cak i ako se ne radi o njihovom predmetu. Njihovim profesorima nije cilj da obore 90% genercije i da se time hvale, njim je cilj da naucis. Kad te tamo obore onda stvarno moras shvatiti da si totalni idiot i da trunke truda nisi ulozio u taj predmet. Profesori jako dobro znaju nagraditi trud svakog studenta, to jako cijene, cijene misljenje studenta i ne prave se da su najpametniji. IUS puno vise ulaze u naucan istrazivanja, odrzavaju simpozije i konferencije, salju studente na iste. O uslovima i opremljenosti IUS-a necemo diskutovati jer im tu nema ravnog. IUS labovi i oprema su jako moderni, koriste savremene metode, jednostavno receno uslovi su im fantasticni. Dok ti recimo na ETFu na kompjuterskoj grafici prof. Rizvic tulafi o VRMLu pa kad se doticna nakon x vremena smiluje onda te pocne uciti o Mayi ili nekom drugom jeziku. Na IUSu ces cuti o VRMLu kao nesto sto je postojalo i glavni fokus predmeta ce preci na neki moderni program za modeliranje. Ovo je samo jedan primjer kako se ova dva faksa razlikuju. Sto se tice diplome, diploma IUSa je priznata u i van BIH. Nisam student IUS-a ali sam zainteresovan da nastavim svoje obrazovanje kod njih. Trenutno je ETF vise na cijeni u BIH, ali treba biti realan i priznati da ce za par godina IUS i ostali bolje kotirati od ETFa.
Eto , covjek ti je objasnio zasto IUS :D ... toga na ETF-u nema
Obuca9

#7 Re: IUS ili ETF

Post by Obuca9 »

Čuj IUS ili ETF :shock:

Mogao si komotno postaviti i temu Yugo ili BMW 8-)
madFlava

#8 Re: IUS ili ETF

Post by madFlava »

ETF :!:
lajk

#9 Re: IUS ili ETF

Post by lajk »

svako svog konja hvali :)
rage_guy

#10 Re: IUS ili ETF

Post by rage_guy »

Ako imaš para da platiš upiši IUS (nemam pojma koliko tamo godina košta), manje ćeš se patit. :/
paradjik

#11 Re: IUS ili ETF

Post by paradjik »

IUS ili EFT, hm..

za ispravnu odluku, potrebno je prvo da dobro proanaliziras sebe..
mislim, kakva je tebi korist od dobro opremljene laboratorije, ako ces ti gledati da sto prije izadjes iz nje..projektor u svakoj ucionici ti nista ne znaci, ukoliko ces ti u zadnjoj klupi razmjenjivati poruke sa nekom kolegicom..prijateljski pristup profesora je dobar sve dok je student zagrijan za materiju, dok takav "labav" odnos moze biti negativan u slucaju da student nije narocito zaintereosvan za istu..dakle, i jedan i drugi pristup imaju svoje prednosti i mane, a ti trebas odabrati onaj koji tebi licno vise odgovara..naravno, postoji i onaj mali broj studenta koji se interesuju skoro za sve, i takvima nije bitno koji fakultet upisu, jer oni ce skoro garantovano uspjeti na kraju, a ti treba da se zapitas da li si ti jedan od njih...

...uopste porediti dva fakulteta je tesko, i cesto pogresno jer to ljudi rade ili na osnovu poznanstva sa nekom osobom koja je isla na neki od fakulteta, pa u skladu sa svojiim (ne)uspjehom formirala subjektivno misljenje o istom( koje je najcesce jako daleko od istine), ili pak licno pohađaju/li doticni fakultet, pa se hvataju za par dobrih stvari na istom, zanemarujuci preovlađujuću masu losih, a sve kako bi sebi opravdali vlastiti izbor u koji inicijalno nisu bili sigurni..najbolji nacin da barem priblizno uporedis fakultete je da uzmes programe i jednog i drugog, ili barem par predmeta sa oba fakulteta koji obrađuju istu materiju, pa da uporedis pristup analizi materije i dubinu te analize..ovo svakako nije jednostavno i zahtjeva barem nekoliko dana posla, al s obzirom da se ovdje radi prvenstveno o tvojoj buducnosti, to ti ne bi smjelo biti mrsko,narocito zbog cinjenice da je vecina potrebnih informacija dostupna online..u ovome ces svakako imati i dodatnu nagradu za trud, jer ces priblizno znati sta te ocekuje, bez obzira koji fakultet odabres na kraju..nazalost, vecina studenata apsolutno ne istraže nista po ovom pitanju, pa onda u pola studija shvate da njihovo buduce zanimanje nece biti ni priblizno njihovim licnim preferencama

..također, mislim da je relativno dalja buducnost nekog od ovih fakulteta za tebe, kao studenta, nebitna...to da li ce neki fakultet za 10-15 godina biti "bolji" od drugog tebi ne igra nikakvu ulogu s obzirom da ti SAD upisujes fakultet..trenuta situacija, objektivno gledano, jeste da je ETF tezi fakultet i uziva daleko veci ugled od IUS-a, sto je sigurno i zasluženo

kao buduci inženjer, mislim da je najbitnije da razumijes da inzenjer bez barem solidne matematicke podloge nije kvalitetan inženjer ( gledano u domeni zanimanja i kadra koji izlazi sa navedenih fakulteta)
također, mnogo je bitnije usvojiti neke kljucne teorijske principe u struci koje su osnova za vecinu ostvarenja u tom polju, nego detaljno poznavati neku aktuelnu tehniku ili alat koji ce za 5-10 godina postati nebitan ili slabo koristen...

poz.. :bih:
Joker88

#12 Re: IUS ili ETF

Post by Joker88 »

paradjik wrote:
jeste da je ETF tezi fakultet i uziva daleko veci ugled od IUS-a, sto je sigurno i zasluženo
:thumbup:

Etf je tezi, IUS laksi, pa ti vidi :)
Inace, struja ide linijom manjeg otpora ..
:bih:
paradjik

#13 Re: IUS ili ETF

Post by paradjik »

Joker88 wrote:

Etf je tezi, IUS laksi, pa ti vidi :)
Inace, struja ide linijom manjeg otpora ..
:bih:
Slazem se ja sa Vasom konstatacijom vezano za struju, al mi analogija ne izgleda bas relevantna...ako cemo tako, ako je pokretacu teme "laHkoca" (ili "tezina", zavisi s koje strane gledas :-D ) jedini kriterij, ima mnogo laksih fakulteta od IUS-a :-D

Moje skromno misljenje je da, upravo zato sto je trenutno teži, ETF i uziva veci ugled..
rage_guy

#14 Re: IUS ili ETF

Post by rage_guy »

Kako izgledaju laboratorijske sale na IUS-u?
RS6_BI_TURBO

#15 Re: IUS ili ETF

Post by RS6_BI_TURBO »

Sta god da izaberes imaj u vidu da ti danas diploma znaci vrlo malo. Sto se tice diplome (posebnu u polju IT-a), rijetko ko gleda kao neki relevantni faktor pri zaposlenju, uglavnom ih interesuje tvoje empirijsko znanje i koliko ces biti produktivan, odnosno koliko ces im novaca donijeti. Diploma je samo neki plus, ali ne pretjerano velik.
dodjoska__

#16 Re: IUS ili ETF

Post by dodjoska__ »

Prije svega, hvala vam na savjetima.

Da malo bolje objasnim svoju situaciju zašto uporedđujem ova dva fakulteta. Prije nekoliko dana moja škola je dobila ponudu od IUS-a za stipendiranje jednog najboljeg učenika po izboru direktora škola, koji sam, eto ja :P Ne da se hvalim naravno. Tako da ni najmanje ne idem linijom manjem otpora "uplatiti pare, i ništa ne učiti". Na IUS ne bih ni pomislila da moram plaćati 3.800 € godišnje koliko košta studij. Od početka srednje škole mi je cilj ETF, pregledala sam sve forume na tu temu, znam svakog profesora, barem imenom :D Znam da je jedan od najtežih fakulteta, na šta sam itekako spremna. Znam na kakvom je glasu ETF u BiH, i šta znaci biti inžinjer elektrotehnike. I koliko god ja imala želju upisati elektroteniku, koliko je pametno propustiti jednu takvu priliku,punu stipendiju na IUSu? Uvijek mi padne na pamet opcija, šta ako se namucim na etfu 5 godina, i opet nemam neki ekstra posao sa njim, i da proklinjem dan kad sam ga upisala, a mozda sam imala bolju opciju na raspolaganju :D Hajd me sad ohrabrite i recite da cu imati posao fin nekad poslije ( znam , znam ne zbog diplome, vec zbog rada ) ali i diploma je vazna :D

PS Da ne bude zabune , ne razmisljam o etfu zato sto je on najtezi ili ima najvecu mogucnst zaposlenja, vec sto se zaista ne vidim nigdje drugo. Matematika, fizika, informatika su moje oblasti, i to je prvenstveno razlog afiniteta prema njemu.

Hvala svima unaprijed
bosnianidiot

#17 Re: IUS ili ETF

Post by bosnianidiot »

Razumijem da se ovakve prepirke vode na relaciji SSST - ETF, to donekle cak mozda ima smisla.
Ali IUS ljudi, jeste li vi ozbiljni? :roll:
djiglipaf

#18 Re: IUS ili ETF

Post by djiglipaf »

Nije mi uopšte jasno kako neko može porediti privatne i državne fakultete, kad je poznato da ko upiše privatni taj ga i završi jer je pofino platio. Živjela Bosna :bih:
lajk

#19 Re: IUS ili ETF

Post by lajk »

djiglipaf wrote:Nije mi uopšte jasno kako neko može porediti privatne i državne fakultete, kad je poznato da ko upiše privatni taj ga i završi jer je pofino platio. Živjela Bosna :bih:
jest tako je,jedi se sto nemas love da platis ! nidje veze ti je zakljucak,isto da ja kazem da si ti budala sto studiras drzavni jer nemas da platis privatni ?! objasni mi zasto je onda na mom faxu 6 osoba obnavlja 3 godinu ? :lol:
bosnianidiot

#20 Re: IUS ili ETF

Post by bosnianidiot »

Nemoj zezati, cak 6? :shock: :shock: Sta vam to rade tamo, tragedija :lol:
djiglipaf

#21 Re: IUS ili ETF

Post by djiglipaf »

lajk wrote:
djiglipaf wrote:Nije mi uopšte jasno kako neko može porediti privatne i državne fakultete, kad je poznato da ko upiše privatni taj ga i završi jer je pofino platio. Živjela Bosna :bih:
jest tako je,jedi se sto nemas love da platis ! nidje veze ti je zakljucak,isto da ja kazem da si ti budala sto studiras drzavni jer nemas da platis privatni ?! objasni mi zasto je onda na mom faxu 6 osoba obnavlja 3 godinu ? :lol:
:lol: :lol: Mozda zato sto su toliko glupi da im cak i na tim kupljenim fakultetima roditelji ne mogu zavrsiti sve :D HAHAHAHA
Bolonjac

#22 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

Koliko sam se gluposti naslusao od prvih postova ... cuj ETF ima program star 50 godina pa vi niste normalni, ETF-ov program se stalno mijenja i prolazi revizije i jedini fakultet koji je uspio akreditirati bolonjski proces u BiH( kod Njemacke agencije ASIIN iste kao i FER u Zagrebu)
http://www.asiin-ev.de/pages/en/asiin-e.-v.php. Cak i federalna akreditacijska agencija se na ETF-ovom planu i programu skoluje kao i popratnom sistemu

tj. Njemci su potvrdili da je ETF-ov program po bolonji i itekako moderan npr. tehnologije koje se rade na ETF-u u sklopu predmeta
1. C, C++, Java, C#, ASP.NET, Qt, Google Web Toolkit, HTML5, JS/Jquery, ExtNet, entityframework, hibernate itd. itd. tj top tehnologije koje se trenutno koriste.

Ako pogledas kadar po privatnim firmama vidjeti ces da su vecinom ETF-ovci zaposleni, također cuo sam da je vise direktora firmi reklo da daleko prefereiraju ETF studente pri zaposljavanju

a da ps. ETF je zadnje tri godine među top 20 u programiranju na svijetu tj. na IEEExtreme kao najvecem takmicenju univerziteta iz programiranja
madFlava

#23 Re: IUS ili ETF

Post by madFlava »

dodjoska__ wrote:Prije svega, hvala vam na savjetima.

Da malo bolje objasnim svoju situaciju zašto uporedđujem ova dva fakulteta. Prije nekoliko dana moja škola je dobila ponudu od IUS-a za stipendiranje jednog najboljeg učenika po izboru direktora škola, koji sam, eto ja :P Ne da se hvalim naravno. Tako da ni najmanje ne idem linijom manjem otpora "uplatiti pare, i ništa ne učiti". Na IUS ne bih ni pomislila da moram plaćati 3.800 € godišnje koliko košta studij. Od početka srednje škole mi je cilj ETF, pregledala sam sve forume na tu temu, znam svakog profesora, barem imenom :D Znam da je jedan od najtežih fakulteta, na šta sam itekako spremna. Znam na kakvom je glasu ETF u BiH, i šta znaci biti inžinjer elektrotehnike. I koliko god ja imala želju upisati elektroteniku, koliko je pametno propustiti jednu takvu priliku,punu stipendiju na IUSu? Uvijek mi padne na pamet opcija, šta ako se namucim na etfu 5 godina, i opet nemam neki ekstra posao sa njim, i da proklinjem dan kad sam ga upisala, a mozda sam imala bolju opciju na raspolaganju :D Hajd me sad ohrabrite i recite da cu imati posao fin nekad poslije ( znam , znam ne zbog diplome, vec zbog rada ) ali i diploma je vazna :D

PS Da ne bude zabune , ne razmisljam o etfu zato sto je on najtezi ili ima najvecu mogucnst zaposlenja, vec sto se zaista ne vidim nigdje drugo. Matematika, fizika, informatika su moje oblasti, i to je prvenstveno razlog afiniteta prema njemu.

Hvala svima unaprijed
Negdje sam cuo , da je neki kolega, tako zavrsio srednju s odlicnim uspjehom, 5.00 prosjek :)
i dobio stipendiju Americkog univerziteta, i upisao budala to ,nekakve informacijske tehnologije :)
placeno mu nazadovanje :D

Da sam na tvom mjestu, i da ti finansije nisu problem, odbio bi IUS i upisao ETF.
Tesko jest, al ako si marljiva neces imat nikakvih problema :)

Ovi podaci da profesori obaraju 90% studenata su komedija.Nije istina.
Oni koji nisu uspjeli na ETF-u ,zavrsavaju nekakve IUS-ove ,i slicno tako.
Bolonjac

#24 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

dodjoska__ wrote:Prije svega, hvala vam na savjetima.

Uglavnom ne razmsljaj upises ETF Racunarstvo i Informatika posla ima na bacanje ali fakat(u svakom trenutku se trazi po 70 RI-evaca a direktori firmi(vise izvora sa jobfaira) kazu da ih mogu najmanje jos toliko primiti sa platama 1800+). Mozes se jos na prvom cikllusu studija zaposliti, ako ti bude dobro islo u sto ne sumnjam jer si dobar student bila i u srednjoj mozes nakon trece godine ganjati stipendiju koju je jako lagano dobiti da master slusas vani negdje(imam dosta kolega na studiju koji su tako uradili jer ponuda za inzenjere ima na bacanje) tu ti je ETF praktican jer ti diploma ima ASIIN pecat tj. da je akreditirana sto se vani itekako priznaje.

Jos jedna informacija sa diplomom ETF-a mozes bez bilo kakve ratifikacije otici u Austriju i Njemacku i upisati se na fakultet 1000% provjereno imam tri prijatelja jedan otisao u TU Graz, drugi TU Bec treci TU Minhen samo predali diplomu ETF-a Sarajevo teta u studentskoj sluzbi pogledala na listu priznatih univerziteta i rekla to je to :) sada sa ASIIN logoom nece morati ni gledati tu listu.

ps. student ETF-a koji je otisao nakon prvog ciklusa vani:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/mladi-sa ... /120525089
Adnan kaže da je studiranje u Londonu dosta slično onome u Sarajevu, ali da su mogućnosti njegovog istraživanja dosta veće u odnosu na ETF.
ps. http://upis.etf.unsa.ba
Bolonjac

#25 Re: IUS ili ETF

Post by Bolonjac »

lajk wrote:
Poznajem ja dva lika koji studiraju na privatnom fakultetu necu navoditi ime ali je među poznatijim u Sarajevu ps. nije IUS, oba obnavljaju jer se nisu pojavila na fakultetu cijelu godinu niti izlazili na ispite, e da su njih pustili pa stvarno...
Post Reply