Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
VjecitiStudent

#701 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by VjecitiStudent »

Šuška se da će se i čuveni naučnik, MSc Esed Radeljaš, pridružiti uglednim profesorskim imenima travničkog univerziteta!

Image
lajk

#702 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

UltrasNaBaterije wrote:Čuj po Bolonji nema usmenih, pa ovi sa travničkih fakulteta su smiješniji od Crne Guje i ekipe. Nikad nisu ni pročitali Pravilnik ili Zakon o visokom obrazovanju ili Bolonjsku deklaraciju... ah da, oni nemaju Zakon o visokom obrazovanju. :lol: :lol:

Neka samo, svoj vi pos'o... znam lika koji je radio diplomski iz menadžmenta nešto Fabrika Duhana Sarajevo, i to na 7 stranica, polijepio neke slike, skino sa wikipedije hrvatske i bosanske tekst, čak ga nije ni prelomio već onako sa linkovima u Word ubacio, dobio devetku i sad je diplomirani menadžer. hahahha
koliko ti je trebalo ovo da skontas,znam lika :lol: :lol:
hajde ti daj ime lika i da provjerimo taj diplomski ,ah da ne zelis da ga otkrijes :D

gdje to ti studiras ? kod nas neki profesori guraju bolonju po svom pravilu,pa kod nekog ima usmeni,kod nekog nema itd itd ..Ustvari na nekim fakultetima student i ne vide profesora :-)
Dr. Kuca

#703 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

Na ekonomiji u Sarajevu nema usmenih, tj ima nekih 10-ak posto.

@plucna mahramica to je to kume. Jebiga raja iskompleksirana meni ne smeta taman da je kupio diplomu na ulici ako dobro radi! Meni je zalosno da ljudi ne mogu napredovat samo zato sto nemaju fax? Ti da danas zavrsis ne mozes znat bolje od mene poso koji radim 20 godina, a docices na moje mjesto jer imas kao taj neki papir, a ni priblizno ne mozes imat rezultate na poslu. Navodim primjer. Raja nezaposlena sa fakultetima se zali a, najveci problem je svih vas sto svi bar 95% raje misli ako zavrsi fax odma moraju u sefove itd.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#704 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by ladyblue18 »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “vrijedjanje”
» Muuky

14 dana

Ostali, povedite malo racuna o komunikaciji
Alhemicarkaa

#705 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Alhemicarkaa »

P308 wrote:
lajk wrote:
manekenka u penziji wrote:Ma meni je bolonja misaona imenica, da ne kažem Špansko selo :D

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk

ma ja stari sistem za koji ja dajem veliki respekt i mi sa bolonjom vama prici na 100 kilometara ne mozemo ,NAZALOST !
Ugl po bolonji tih vasih 300 strana je nama fino olaksano,pogotovo sa dodatnim bodovima..samo zavisi kako ko uzima bolonju..po bolonji nema uopste usmenih ,a neki ih prof. provode itd itd
Kako je olaksano :? Tih 300 strana moras poloziti bez obzira na bodove iz dodatnih zadataka. Ako ne polozis tih 300 stranica, dodatni bodovi iz zadataka ti nista ne znace. Jedina pozitivna stvar dodatnih zadataka je sto ti mogu povecati ocjenu (recimo iz 7 u 8 ) a ni to nije sigurno. Olaksavajuca je stvar jedino sto su knjige podijeljene na 2 dijela, tj. na cuvene parcijalne ispite.
E kad se o ispitima počne pričati o broju strana onda nešto grdno ne valja. Studiranje nije položiti 300 strana :-)
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#706 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by UltrasNaBaterije »

Alhemičarko, ne možeš ti to njima objasniti, te vikend škole što imaju predavanja subotom ujutro do pola 11, pa na kafu, pa sutradan ispit i upis su odraz stanja u društvu. A mi pobogu bubamo, sistem ne valja heheh, jer se tako ne može ništa naučiti, bolje oni nauče za 2 sata sedmično i 3000 KM/semestru. :lol: :lol:

@lajk

Što se tiče imena i prezimena, ne bi da odajem to, jer je u pitanju moj bliski prijatelj. Što se mene tiče, završio ETF po novom sistemu, 240 ECTS bodova otprilike 60% predmeta sam imao usmeni, sad hvala Bogu zaposlen, trenutno bolestan na plaćenom bolovanju :cry:
lajk

#707 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

UltrasNaBaterije wrote:Alhemičarko, ne možeš ti to njima objasniti, te vikend škole što imaju predavanja subotom ujutro do pola 11, pa na kafu, pa sutradan ispit i upis su odraz stanja u društvu. A mi pobogu bubamo, sistem ne valja heheh, jer se tako ne može ništa naučiti, bolje oni nauče za 2 sata sedmično i 3000 KM/semestru. :lol: :lol:

@lajk

Što se tiče imena i prezimena, ne bi da odajem to, jer je u pitanju moj bliski prijatelj. Što se mene tiče, završio ETF po novom sistemu, 240 ECTS bodova otprilike 60% predmeta sam imao usmeni, sad hvala Bogu zaposlen, trenutno bolestan na plaćenom bolovanju :cry:
ma da ,naravno da ne bi o imenu i prezimenu :-)
Za zavrseni fakultet :thumbup: ,međutim buni me to sto rece da si imao 60% usmenih sto znaci da se polagalo i pismeno ili ? Znaci pola/pola zavisno od profesora ?

I da za bubanje ako mozes da mi odgovris da li ti je vise pomoglo bubanje ili nesto sto ste prakticni odradili ? (predpostavljam da ste imali praksu,pojma nemam nit se petljam oko tvog faksa,skroz sam za 360 stepeni u drugoj struci)
plucna mahramica

#708 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by plucna mahramica »

I sve sto ti je bilo potrebno da naucis kako bi mogao raditi taj posao, mogao si a da ne krocis na ETF. Ne razumijem zasto tebi smeta neko ko polozi sa 7 stranica? Zasto imas potrebu da ih omalovazavas? Zavrsio si fakultet, sebi si ga zavrsio, zasto imas potrebu da naglasis da je to sto si ti zavrsio bolje/teze nego ostalo? To su druze kompleksi. Tebe bi trebalo da boli neka stvar za ostalima, budes ponosan na sebe, i svojim znanjem i radom budes ispred ostalih; zaradis vise od ostalih i postignes vise od ostalih. Ili sada ipak ocekujes neke hvalospjeve na svoj racun, bar jedno par godina, dok ti ne splasne potreba za priznanjem?
Ako si isao na taj fakultet samo radi ovih stvari... nisi ni trebao. Ti svoju superiornost, ako zaista postoji, nemas potrebu pokazivati jer samo odajes dojam narcisoidne osobe. U mojoj firmi neces raditi jer si zavrsio ETF, nego iskljucivo jer raditi. Zakljucak bi bio da prestanes sa podsmijehom prema ostalima, i svojim radom se uzdignes iznad njih, iako te ne bi trebalo puno zanimati gdje si pozicioniran u odonosu na iste, jer imas svoj zivot i stremis da budes zadovoljan u njemu.
plucna mahramica

#709 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

@lajk Ako si 'za 360 stepeni' negdje, opet si na istom mjestu, jer je to puni krug. Ako si mislio na suprotan pravac, radi se o 180 stepeni.
salatu

#710 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by salatu »

Ti ako imaš firmu ja ću se ispisat s fakulteta.
plucna mahramica wrote:I sve sto ti je bilo potrebno da naucis kako bi mogao raditi taj posao, mogao si a da ne krocis na ETF.
Ma da, inače na ETF-u se uči kako se sabiraju 2 realna broja, nešto što možeš i sam kod kuće naučiti.
Last edited by salatu on 26/11/2013 10:46, edited 1 time in total.
brain bubbles

#711 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by brain bubbles »

Citam i ne vjerujem kako lesinari udaraju :D

I stvarno ne razumijem kako neko moze braniti fakultete koji rade po bolonji, a svaki drugi profesor na istom nije upucen u ta pravila.

I vi se ponosite s tih 500 strana knjige koju je napisao taj isti profesor i cije rijeci moras tacno ponoviti ako mislis poloziti?

S takvim knjigama, odmah da vam kazem, nauciti nista necete, znam iz iskustva. Bio sam prvo na jednom od drzavnih fakulteta i smucio mi se sistem rada, a i doticni prdonja mi se zamjerio (zbog cega, nisam saznao, a niti cu). Mozda zbog toga sto sam koristio literaturu koju on nije preporucio, ali nebitno je to, koliko stvar sistema u kojem nasi univerziteti, pa i drzava, funkcionisu.

Poslije sam dobio stipendiju na jednom od "privatnih" fakulteta, kako ih vi vec zovete i nisam zazalio. Prvo sto mi se dopalo je cinjenica da se koristi literatura svjetskih autora koju koriste i ostale normalne EU zemlje. Nije vise bilo gluposti na 500 strana, vec se ucilo ono sto ce ti trebati kroz zivot i puno prakticnog rada, koji sve to zaokruzi. Nije vise bilo ubijanja redovima i nizovima, od kojih nikad nista nece zatrebati. Znate svi da se na tehnickim drzavnim faxovima tome ide u krajnost, kao i ostalim nebitnim stvarima. Ne osporavam nista drzavne faxove, ko zavrsi svaka mu cast, ali da vas odmah savjetujem, citajte i praksajte se van tih knjiga sto vam daju, necete zazaliti.

Uzivajte u danu
lajk

#712 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

plucna mahramica wrote:@lajk Ako si 'za 360 stepeni' negdje, opet si na istom mjestu, jer je to puni krug. Ako si mislio na suprotan pravac, radi se o 180 stepeni.
Hvala na ispravci :kiss: moja greska :thumbup:
fixer

#713 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by fixer »

Ne valjaju kurcu ni ovi drzavni, a kamoli privatni.
plucna mahramica

#714 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

salatu wrote:Ti ako imaš firmu ja ću se ispisat s fakulteta.
plucna mahramica wrote:I sve sto ti je bilo potrebno da naucis kako bi mogao raditi taj posao, mogao si a da ne krocis na ETF.
Ma da, inače na ETF-u se uči kako se sabiraju 2 realna broja, nešto što možeš i sam kod kuće naučiti.
Slobodno se mozes odmah ispisati svakako, ako ne znas da vecinu predavanja sa puno elitnijih univerziteta i najboljih profesora mozes besplatno pogledati online, a u slucaju da ne mozes sam da shvatis nesto, postoje specijalizirani forumi gdje se ljudi nece proci dok ne shvatis. To sto si ti upisao ETF je bitno samo tebi i tvojim roditeljima, poslovni svijet zaboli neka stvar.
Bambi_na_kofeinu

#715 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Bambi_na_kofeinu »

plucna mahramica wrote: To sto si ti upisao ETF je bitno samo tebi i tvojim roditeljima, poslovni svijet zaboli neka stvar.
Iz ove rečenice pršte, vrište, iskre i varniče kompleksi i frustracije.
O'šta ti je to.
plucna mahramica

#716 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Smijesno, frustrirani ste vi kojima istina smeta, a ti bujrum kod mene na kafu i ja ti pokazem svoju diplomu, mozda se iznenadis ;)
Bambi_na_kofeinu

#717 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

plucna mahramica wrote:Smijesno, frustrirani ste vi kojima istina smeta, a ti bujrum kod mene na kafu i ja ti pokazem svoju diplomu, mozda se iznenadis ;)
Za razliku od tebe život mi se ne vrti ni oko moje, a kamo li tuđih diploma.
No trošiti vrijeme na studentskom podforumu, vlasniče firme :D , onanišući kako si im spustio da im je diploma bezvrijedna govori ponešto o tebi.
Plašim se ništa laskavo.
plucna mahramica

#718 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Pa zasto onda komentarises? Na istom si podforumu kao i ja, ne vidim u cemu je razlika? Poenta mojih postova je da se ljudima otvore oci, da sami ulazu u svoje znanje a ne da se pouzdaju u diplome. Iz iskustva govorim da ti diploma nista ne donosi, a to sto ti smatras da ja uzivam u tome sto trenutno zivim u zemlji gdje ti fakultet nista ne znaci je plod tvog uvrijedjenog ega.
Bambi_na_kofeinu

#719 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

plucna mahramica wrote:Pa zasto onda komentarises? Na istom si podforumu kao i ja, ne vidim u cemu je razlika? Poenta mojih postova je da se ljudima otvore oci, da sami ulazu u svoje znanje a ne da se pouzdaju u diplome. Iz iskustva govorim da ti diploma nista ne donosi, a to sto ti smatras da ja uzivam u tome sto trenutno zivim u zemlji gdje ti fakultet nista ne znaci je plod tvog uvrijedjenog ega.
Pa ja sam no-lajfer bez firme, ostavi mi to zadovoljstvo da se ismijavam sa polupismenim kompleksašima koji klincima govore da im je diploma ono par perspektivnih fakulteta za penis.
To ja samo u pauzi dok mi se skida par videa o operaciji na otvorenom srcu, nakon toga i par upisa na hirurškim forumima biću spremna da operišem naokolo, jebo fakultet :thumbup:
(bar dok se ne otvori kakav medicinski u 3 semestra negdje oko Travnika).
lajk

#720 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Image

da,da u Travniku se nista ne uci,crta se po tablama ..najsavremenija oprema je za ukrasa :bih:
plucna mahramica

#721 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Pa da si procitala moje postove, vidjela bi da sam naveo primjer medicine i slicnih fakulteta koji ne spadaju u ovu kategoriju i ne mogu se uciti ovim putem. Ali tehnicki mogu, i konkretno imam primjer par srednjskolaca kojima 99% diplomiranih ETF-ovaca ne mogu prici u programiranju. I sada ja treba da odbijem njega a zaposlim nekoga samo zato sto ima ETF?

Ti upadas u konverzaciju a procitala si samo jedan moj post, a pricamo o povrsnosti... Ne budi licemjer.
Ja nigdje nisam tvrdio da znanje na ovim privatnim univerzitetima nesto vrijedi - bas naprotiv, imaju ga jos manje nego ovi sa drzavnih, ali to meni ne smeta kao vama. U njegove razloge zasto je odlucio platiti diplomu ne ulazim, bitno je da zna raditi. A to sto vecinu njih ceka posao preko stele, isto tako nije moj problem jer ga ne mogu promijeniti, mogu samo nauciti zivjeti s tim, sto savjetujem i ostalima. Ko god misli da je dovoljno samo studirati, te da ga nakon toga ceka posao, pa makar studirao najperspektivniji fakultet, u gadnoj je zabludi. Umjesto da bude u istoj, sta fali savjetu da za vrijeme studiranja pocne traziti i nacine zarade, da se profilira u jednoj oblasti jer nam zapad donosi specijalizaciju svega i svacega. Zato covjek koji je specijaliziran za pse tamo ima milione, svoju emisiju i naziva se 'Dog whisperer'. Ljudima je vec ispran mozak i pocinju traziti 'strucanjake' za sto uzu oblast, i ma koliko mi bjezali od toga, to nam je buducnost.
P308

#722 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by P308 »

Alhemicarkaa wrote:
E kad se o ispitima počne pričati o broju strana onda nešto grdno ne valja. Studiranje nije položiti 300 strana :-)
"Nadovezao" sam se na primjer koji je prethodno spomenut, ja uopce ne studiram na ovom fakultetu. Ali me ne cudi ovaj komentar i pogresno tumacenje istog. To samo nas narod moze.
manekenka u penziji

#723 Re: Odg: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by manekenka u penziji »

Bambi_na_kofeinu wrote:
plucna mahramica wrote:Smijesno, frustrirani ste vi kojima istina smeta, a ti bujrum kod mene na kafu i ja ti pokazem svoju diplomu, mozda se iznenadis ;)
Za razliku od tebe život mi se ne vrti ni oko moje, a kamo li tuđih diploma.
No trošiti vrijeme na studentskom podforumu, vlasniče firme :D , onanišući kako si im spustio da im je diploma bezvrijedna govori ponešto o tebi.
Plašim se ništa laskavo.
Ne znaš ti Bambi da je ovom liku svako isfrustrian samo sto napise post :D Ja sinoć kad ne završih na xanaxu, obzirom da me je pogodila njegova dijagnoza :D

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
motorola01

#724 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by motorola01 »

Hajmo posteno reci da je ovaj fax u Travniku otvoren samo zbog ljudi koji vec imaju radna mjesta i da bi na osnovu njega dobili bolja radna mjesta, odnosno vece plate. A ovi sto ne rade, odnosno ovi sto su tek zavrsili srednju skolu i upisali ovaj fax su ili ludi ili im noge smrde. Trece nema.
purgatorio

#725 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by purgatorio »

Mislim da u Travniku na svim fakultetima ima predmet "Promoviranje kvalitete fakulteta na forumima". Ne kontam kako netko smogne snagu i pronadje argumente da brani te tiskare diploma.

Sent from my C5303 using Tapatalk 2
Post Reply