Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
FreakyStyley

#501 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:
hordash wrote:
lajk wrote:
au jesi se iznervirao :lol: daj evo odvoji jedan dan pa samnom do dole da vidis koliko je ljudi na obnovama godine ? cuj vukojebinu ,kompleksirani sarajlica si garant ;-) upisa dole jer nisu starci imali u kešu da plate 10 milja za upadnem (sve 5-ice cijelo skolovanje,prijemni mi nisu dali da vidim)...a da ne pricam da su upisani ljudi koji nisu bili ni na prijemnom al sad obnavljaju,ja sad 4-godina,svojom zaslogom imam vec ponuda za posao ...na predavanju nas je 20-ak sto znaci da je prof tu za svakog studentaa da ne govorim da je strucnjak u svojoj oblasti itd. sjedi ti pusi ,jedi se od muke !! :thumbup:
Taj univerzitet je smijurija i atak na inteligenciju normalnih ljudi u ovoj zemlji. To ti ja kazem, a ja sam iz SBK. Upisuju ga ljudi koji imaju manjak ambicije + manjak znanja da bi mogli upisati i zavrsiti neki ozbiljan fakultet. Pa jbt konobari upisuju tu fakultet i zavrsavaju bez problema.

Inace, kako je stanje ocajno u SBK, posebno u opcinama Travnik, Novi Travnik, Donji i Gornji Vakuf, Bugojno, mladi upisu jedan od ovih fakulteta jer nemaju sta radit. Ne mogu naci pristojan posao, nema nikakve sportske ili drustvene ponude, tako da oni "ubiju" vrijeme studirajuci.
Na kraju, molim te reci da se salis i da mislis da Dolac nije vukojebina u odnosu na Sarajevo. :-)
koji fax ?
Harvard.
hordash

#502 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by hordash »

lajk wrote:
hordash wrote:
lajk wrote:
au jesi se iznervirao :lol: daj evo odvoji jedan dan pa samnom do dole da vidis koliko je ljudi na obnovama godine ? cuj vukojebinu ,kompleksirani sarajlica si garant ;-) upisa dole jer nisu starci imali u kešu da plate 10 milja za upadnem (sve 5-ice cijelo skolovanje,prijemni mi nisu dali da vidim)...a da ne pricam da su upisani ljudi koji nisu bili ni na prijemnom al sad obnavljaju,ja sad 4-godina,svojom zaslogom imam vec ponuda za posao ...na predavanju nas je 20-ak sto znaci da je prof tu za svakog studentaa da ne govorim da je strucnjak u svojoj oblasti itd. sjedi ti pusi ,jedi se od muke !! :thumbup:
Taj univerzitet je smijurija i atak na inteligenciju normalnih ljudi u ovoj zemlji. To ti ja kazem, a ja sam iz SBK. Upisuju ga ljudi koji imaju manjak ambicije + manjak znanja da bi mogli upisati i zavrsiti neki ozbiljan fakultet. Pa jbt konobari upisuju tu fakultet i zavrsavaju bez problema.

Inace, kako je stanje ocajno u SBK, posebno u opcinama Travnik, Novi Travnik, Donji i Gornji Vakuf, Bugojno, mladi upisu jedan od ovih fakulteta jer nemaju sta radit. Ne mogu naci pristojan posao, nema nikakve sportske ili drustvene ponude, tako da oni "ubiju" vrijeme studirajuci.
Na kraju, molim te reci da se salis i da mislis da Dolac nije vukojebina u odnosu na Sarajevo. :-)
koji fax ?
Mozes se nekom drugom pravit naivna, ali ja vrlo dobro znam profil studenata koji studiraju na privatnim travnickim fakultetima, nebitno o kojem se radilo. Ta, zavrsio sam srednju u Travniku i svi bolji ucenici su otisli studirati na neki drzavni univerzitet, dok su ovi losiji 'studirali' po Travniku. Na tom univerzitetu ne studira 40 000 ljudi pa da se ne zna ko je ko i kakve intelektualne kapacitete ima. Taman da su najbolji svjetski profesori uposlenici tog univerziteta on ce biti smijesan zbog profila studenata.
lajk

#503 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Fino pitam koji fax navedi ? Koji fax to studira i zavrsava konobar ?

To je isto da ja kazem da su u Sa svi klosari,drogeri koji ustaju na predavanju i pitaju kad ce pauza hocu da sere* ? Da sve gledam kroz politicke nauke mozda ? jel to to ?
FreakyStyley

#504 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:Fino pitam koji fax navedi ? Koji fax to studira i zavrsava konobar ?
Na kojeg konobara mislis ?
BASS

#505 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

hordash wrote:Taman da su najbolji svjetski profesori uposlenici tog univerziteta on ce biti smijesan zbog profila studenata.
Nije toliko ni do profila studenata koliko je do toga sve podeseno tako da se diplome dijele - potpuno legalno. Nije ispravno kad kazu da oni tu kupuju diplome, ispite, nemaju potrebe za tim uopste - pravila su takva da uz minimum rada mozes potpuno normalno i cisto prolaziti i cak imati super ocjene, na prosloj strani sam postavio linkove, sve je jasno na prvi pogled. Nebitno je u potpunosti ko predaje i ko polaze.
hordash

#506 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by hordash »

FreakyStyley wrote:
lajk wrote:Fino pitam koji fax navedi ? Koji fax to studira i zavrsava konobar ?
Na kojeg konobara mislis ?
Hahahha :thumbup:
FreakyStyley

#507 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:kompleksirani sarajlica si garant ;-)
lajk wrote: pa samnom do dole
hhahahaha tek sam sad ovo primjetio.

Image
lajk

#508 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

:lol: vidis i ja kad vise ne znam sta cu trazim nekom gramaticke greske ;-) ovo je forum ako se jos ovdje treba paziti kako se pise onda stvarno :sax: al razumijem te i ja ovako obicno radim kad ne znam vise sta da izvucem :-)
FreakyStyley

#509 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote::lol: vidis i ja kad vise ne znam sta cu trazim nekom gramaticke greske ;-) ovo je forum ako se jos ovdje treba paziti kako se pise onda stvarno :sax: al razumijem te i ja ovako obicno radim kad ne znam vise sta da izvucem :-)
Ne radi se o tome. Ja sam ti jednostavno rekao cinjenice, kao i ovaj drugi forumas "hordas", te ovaj "BASS", a i vjerujem mnogi drugi na prethodnim stranicama(mada nisam citao), drugo je sto ih ti ignorises, pa pises uvrede. Zasluzujes da te neko podjebava ovako, jer i ti sama nas jebes u zdrav mozak. Procitaj opet sve sto su ti ljudi pisali, pa pokusaj reciplirat.
Jednostavno, cinjenice i argumenti nisu na tvojoj strani, pomiri se s tim. Univerzitet u Travniku i slicni privatni su pickin dim u odnosu na Drzavne univerzitete(medju njima i Sarajevski).
Dr. Kuca

#510 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

BASS wrote:Ovako, da razjasnimo u kom grmu lezi zec i zasto se srednjobosanskim fakultetima prebacuje los kvalitet studenata.
Uzmimo i da je tačno to da su profesori isti, da su predavanja bolja, da je sve uređenije, da nema korupcije. Realno predavanja kao predavanja, manje više svako iole načitan iz neke oblasti može da drži predavanja i argumenti profesora nisu toliko bitni ključna stavka je KRITERIJ OCJENJIVANJA.

ovako se formiraju ocjene na Internacionalnom Univerzitetu Travnik
http://www.iu-travnik.com/dokumentacija ... denata.pdf

ovako se formiraju ocjene na Univerzitetu Vitez Travnik
http://unvi.edu.ba/index.php/nacin-bodo ... studiranja

Kakvi bolan finalni ispiti na kojem trebam da osvjim 30 bodova i to ako ne prodjem na parcijalnim? Kakvo ocjenjivanje na kojem sakupljam po 15 bodova sa parcijala pa onda nekih 5-6 stavki od po 5-10 bodova za aktivnosti? To nije bolonja, to je ismijavanje bolonje.

Realno ovo je bukvalno podeseno tako da - ne mozes pasti!

Drzavni fakulteti opet, imaju neke svoje kriterije koji su druga krajnost i ovise bukvalno o pojedinom profesoru i njegovom trenutnom raspolozenju, ali ovakve kriterije nemaju cak ni drugi privatni fakulteti.Ovdje se npr. spominje Ganićev fax, posto znam, reci cu kako tu funkcionise - na njemu se zavrsna ocjena formira tako da 50% ocjene cine ocjene u toku semestra, a 50% zavrsni ispit (s tim da je on odlucujuci i ako se padne zavrsni pada se ispit). Semestralne ocjene se forimraju ovako - parcijalni ispit (20%), seminarski,eseji (20%) i prisustvo 10% s tim da ako nema prisustva 80% ne moze se izaci na zavrsni ispit. Zavrsni ispit je odlucujuci i potrebno je 60% za prolaz. Taj zavrsni ispit pregledaju i profesori iz Engleske. Ako neko padne zavrsni ispit, ocjene iz parcijalnog ispita, seminarskog se vise ne racunaju, on i dalje pada taj ispit, shodno tome na popravnom moze dobiti max ukupnu zavrsnu ocjenu 6. Dakle-ocjene iz parcijala,seminarskih,sluze samo da mozda povecas zavrsnu ocjenu,ali je finalni ispit - glavni. Znam takodje da i ostali privatni u Sa (IUS;Burch) primjenjuju isti ili slican kriterij ocjenjivanja.

To je sva poenta sto se tice usvojenog znanja i provjeravanja istog. A sto se tice profesora, uslova, akreditiranja, mislim da oni svi mogu da zadovolje te uslove, to nije problem, problem je sta i kako oni rade.
A ekonomija u Sa? Ganic? FPN? Isto sve!
BASS

#511 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Jesi li ti uopste procitao post?
Nije isto i upravo sam objasnio kako nije isto. Da se razumijemo, zavrsio sam drzavni i znam da je kriterij koji oni primjenjuju totalno nepravedan i nepostojeci, ali svi mi koji smo npr. zavrsili pravni fakultet za vrijeme kada su Golici harali smo morali pojedine ispite nauciti za 11 da bi dobili 6 jer je kvota bila ispunjena sa kupljenim. Neki drugi profesori sami od sebe imaju nenormalne kriterije. Ni to nije dobro. ALI imaju neke kriterije, u tome je poenta!
FreakyStyley

#512 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

BASS wrote:Jesi li ti uopste procitao post?
Nije isto i upravo sam objasnio kako nije isto. Da se razumijemo, zavrsio sam drzavni i znam da je kriterij koji oni primjenjuju totalno nepravedan i nepostojeci, ali svi mi koji smo npr. zavrsili pravni fakultet za vrijeme kada su Golici harali smo morali pojedine ispite nauciti za 11 da bi dobili 6 jer je kvota bila ispunjena sa kupljenim. Neki drugi profesori sami od sebe imaju nenormalne kriterije. Ni to nije dobro. ALI imaju neke kriterije, u tome je poenta!
Dzaba pricas. Niko nece priznat nesto tako, ne nama, nego sebi, ali eto.
BASS

#513 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Ja prvi najvise kritikujem drzavne fakultete, jer upravo njih smatram glavnim krivcem postojanja svega ovoga. Ja prvi drzavnim ne predvidjam dobru buducnost, zbog zaostalosti i kadra koji se bukvalno odredjuje partijski.
Ponavljam, ne generalizujem jer na privatnim, pa i na Travnickim fakultetima ima studenata koji bi zavrsili bilo gdje - ali, poenta je u tome sto se racuna onaj - prosjecni student sa 6-7. Ako su pravila tako postavljena da 6 mozes dobiti sa minimumom rada to bas i ne garantuje neki kvalitet i nema bas nekog smisla onda ni raspravljati o nastavnom kadru, jer evo kada bi ovo promjenili, prolaznost bi dramaticno opala ali prosjecan kvalitet koji izbacuju bi zapravo bio bolji. Onda bi se pricala druga prica.
FreakyStyley

#514 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

BASS wrote:Ja prvi najvise kritikujem drzavne fakultete, jer upravo njih smatram glavnim krivcem postojanja svega ovoga. Ja prvi drzavnim ne predvidjam dobru buducnost, zbog zaostalosti i kadra koji se bukvalno odredjuje partijski.
Ponavljam, ne generalizujem jer na privatnim, pa i na Travnickim fakultetima ima studenata koji bi zavrsili bilo gdje - ali, poenta je u tome sto se racuna onaj - prosjecni student sa 6-7. Ako su pravila tako postavljena da 6 mozes dobiti sa minimumom rada to bas i ne garantuje neki kvalitet i nema bas nekog smisla onda ni raspravljati o nastavnom kadru, jer evo kada bi ovo promjenili, prolaznost bi dramaticno opala ali prosjecan kvalitet koji izbacuju bi zapravo bio bolji. Onda bi se pricala druga prica.
Ma, naravno, sve to stoji. Citavo obrazovanje nam je krs i lakrdija, kao i citav sistem uostalom. S druge strane govoriti da je teze(ili jednako) zavrsavati ove "fakultete" nego drzavne je vrijedjanje inteligencije, provociranje ili jednostavno glupost.
Dr. Kuca

#515 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

Na Ganicu se polaze po 5% parcijalno, pa onda zavrsni ne znam tacno kolko. Na ovome fakultetu ne znam kako ide. Na ekonomiji znaci bukvalno imas iz nekih predmeta da naucis desetak stranica skripte i ispiti na zaokruzivanje. Tako da manimi se te price. Pravo je izrazito tesko sto se tice Sarajeva, medicina. Ovo ostalo je lakrdija, nije nista bolje nego privatni.
FreakyStyley

#516 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

Dr. Kuca wrote:Na Ganicu se polaze po 5% parcijalno, pa onda zavrsni ne znam tacno kolko. Na ovome fakultetu ne znam kako ide. Na ekonomiji znaci bukvalno imas iz nekih predmeta da naucis desetak stranica skripte i ispiti na zaokruzivanje. Tako da manimi se te price. Pravo je izrazito tesko sto se tice Sarajeva, medicina. Ovo ostalo je lakrdija, nije nista bolje nego privatni.
Dobro, ja pravo studiram, pa ne znam za ostale bas iz prve ruke, ali mislim da nema sanse da je lakse nego na privatnim.
lajk

#517 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

FreakyStyley wrote:
Dr. Kuca wrote:Na Ganicu se polaze po 5% parcijalno, pa onda zavrsni ne znam tacno kolko. Na ovome fakultetu ne znam kako ide. Na ekonomiji znaci bukvalno imas iz nekih predmeta da naucis desetak stranica skripte i ispiti na zaokruzivanje. Tako da manimi se te price. Pravo je izrazito tesko sto se tice Sarajeva, medicina. Ovo ostalo je lakrdija, nije nista bolje nego privatni.
Dobro, ja pravo studiram, pa ne znam za ostale bas iz prve ruke, ali mislim da nema sanse da je lakse nego na privatnim.

Jel studiras po starom il novom sistemu?
FreakyStyley

#518 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:
FreakyStyley wrote:

Jel studiras po starom il novom sistemu?
Po novom, tj. bolonji. Razlike su neznatne, jer se ne primjenjuje kako treba. Gdje su oni bili u prednosti, mi smo u zaostatku ( sto se tice neke ukupne "tezine" fakulteta) tako da otprilike na isto dodje. Isto gradivo, literatura, mahom isti profesori, manje rokova, vise ispita, isti predmeti (samo "podijeljeni" na vise njih). Uglavnom, samo "estetski" drugacji sistem, koji bolonje vidio nije, u principu isti kao stari.

Fakultet u Sarajevu, na kojem se moze "past samo niz stepenice" su politicke nauke i to svako zna. Ostali su, pretpostavljam tu negdje, s izuzetkom mozda ETF-a i Medicine.
lajk

#519 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Kazes da je pretesko i da su veliki kriteriji,eh moj prijatelj ide na pravo 2 godina,kako je on vise od pola predmeta rjesio u septembru i upisao drugu ko od sale ? Ja mislila ti studiras elektrotehniku ili neki "teži" fax pa ovdje filozofiras cijeli dan :) Ne mogu da vjerujem pa da li si ti procitao tekst sto je pisao student sa pravnog fakulteta ?

" Recimo, jedan pismeni ispit koji je na pet esejskih pitanja radilo 300-400 studenata, rađen u 10:00 sati ujutro određenog dana, bio bi ispravljen idući dan prije podneva i to sa već tada standardnom klasifikacijom ocjena: dvije-tri devetke, desetke, šest osmica, trideset sedmica, četrdeset šestica, ili nešto tome slično."

kako je to moguce :?

bolonja nas je ubila :-?
FreakyStyley

#520 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

lajk wrote:Kazes da je pretesko i da su veliki kriteriji,eh moj prijatelj ide na pravo 2 godina,kako je on vise od pola predmeta rjesio u septembru i upisao drugu ko od sale ? Ja mislila ti studiras elektrotehniku ili neki "teži" fax pa ovdje filozofiras cijeli dan :) Ne mogu da vjerujem pa da li si ti procitao tekst sto je pisao student sa pravnog fakulteta ?

" Recimo, jedan pismeni ispit koji je na pet esejskih pitanja radilo 300-400 studenata, rađen u 10:00 sati ujutro određenog dana, bio bi ispravljen idući dan prije podneva i to sa već tada standardnom klasifikacijom ocjena: dvije-tri devetke, desetke, šest osmica, trideset sedmica, četrdeset šestica, ili nešto tome slično."

kako je to moguce :?

bolonja nas je ubila :-?
Cak i da jeste tako, privatni fakulteti su neuporedivo laksi, laksi i od najlakseg drzavnog. O tome govorim, to je cinjenica i niko sa zdravim razumom to ne moze osporit. Citav sistem je u q, to stoji, ali ne bjezi raja dzaba na privatne.
FreakyStyley

#521 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by FreakyStyley »

Ne odgovaraj mi na post molim te, jer ces reci neku glupost, a stvarno nemam vise zivaca. Studiraj dje hoces, sretno i uzivaj.:kiss:
lajk

#522 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

FreakyStyley wrote:Ne odgovaraj mi na post molim te, jer ces reci neku glupost, a stvarno nemam vise zivaca. Studiraj dje hoces, sretno i uzivaj.:kiss:
Opasno si isfrustriran ;-) ,da si rekao odma s kojeg si faxa do rasprave ne bi ni doslo pozz
BASS

#523 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

Hajd sad objasni to "da si odmah rekao na kojem fakultetu"? Ja pitam onako.
Normalno je da ima ispita koji su nebitni i polazu preko skripti. Evo i taj sto si naveo 300-400 izaslo, polozilo oko 70. To se jaro zove - dobra prolaznost :-D Nego kako možemo znati isto mi kojima npr. prije par godina na ispitu iz obligacionog prava (stari sistem) sam Abedin kaže kriterij vam je 80% je za 6 i neko ko po 2 parcijalna ispita pohvata 15 bodova, uradi seminarski i eto. Pa nek mu je i Abedin predavao. Kako je to isto? Spominjes elektrotehniku, evo ima li neka elektrotehnika na tim unijima, po ovom nacinu ocjenjivanja zavrsit cu je i ja koji pojma nemam o tome. Kazem zavrsiti, a ne biti dobar u tome. To je sva poenta.
lajk

#524 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

BASS wrote:Hajd sad objasni to "da si odmah rekao na kojem fakultetu"? Ja pitam onako.
Normalno je da ima ispita koji su nebitni i polazu preko skripti. Evo i taj sto si naveo 300-400 izaslo, polozilo oko 70. To se jaro zove - dobra prolaznost :-D Nego kako možemo znati isto mi kojima npr. prije par godina na ispitu iz obligacionog prava (stari sistem) sam Abedin kaže kriterij vam je 80% je za 6 i neko ko po 2 parcijalna ispita pohvata 15 bodova, uradi seminarski i eto. Pa nek mu je i Abedin predavao. Kako je to isto? Spominjes elektrotehniku, evo ima li neka elektrotehnika na tim unijima, po ovom nacinu ocjenjivanja zavrsit cu je i ja koji pojma nemam o tome. Kazem zavrsiti, a ne biti dobar u tome. To je sva poenta.
Jedan je od fakulteta koji primaju previse studenta,uslovi su nikakvi ,studira raja koja ispija kafice po cijeli dan,slabo ide na fax ,i dodje u septembru ocisti semestar :shock:

Mjesas babe i zabe,nije ovdje upitna prolaznost :-) upitno je kako je preko 300 radova sa 5 esejskih pitanja ispravljeno za 12 sati ,daj da se ne lazemo :lol: kako je to moguce :shock:

taj princip ocjenjivanja i bolonja nije samo u Travniku,vec i u Sa ...semnarski,prisustvo,aktivnost,kolokvij,parcijale...zavrsni ;-) al ja sudit ne mogu nisam ni blizu prava,zdravstvena sam struka
BASS

#525 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by BASS »

To se sve slazem sto si rekla, drzavni su odron sto se tice organizacije, ali veliki broj privatnih jednostavno ima preniske kriterije napravljene da "pustaju" svakoga i to je poenta. Ja kuzim, mozda si ti super student, mozda bi bila dobra i na drzavnom, upravo zato bi tebe prvu trebali smetati oni koji se provuku a realno ne bi trebali.
Post Reply