INSTITUT ANDRE MALRAUX

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
bubavi1

#26 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by bubavi1 »

Ca fait plaisir de lire vos commentaires, amateurs de la langue de Molière. Oui la langue francaise est mélodieuse, propice à la poésie, chanson, art en général, mais il en faut pas perdre de vue que celle-ci est utilisée dans de nombreux pays et reste malgré tout une langue internationale, puis il ne faut pas le nier.. c´est une langue très sexy! Ca y est j´ai chaud rien qu´en me relisant hihi :D
Durga

#27 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

bubavi1 wrote:Ca fait plaisir de lire vos commentaires, amateurs de la langue de Molière. Oui la langue francaise est mélodieuse, propice à la poésie, chanson, art en général, mais il en faut pas perdre de vue que celle-ci est utilisée dans de nombreux pays et reste malgré tout une langue internationale, puis il ne faut pas le nier.. c´est une langue très sexy! Ca y est j´ai chaud rien qu´en me relisant hihi :D
sta rece :lol: :lol: :lol: :lol:
Mariella

#28 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Mariella »

Durga wrote:
bubavi1 wrote:Ca fait plaisir de lire vos commentaires, amateurs de la langue de Molière. Oui la langue francaise est mélodieuse, propice à la poésie, chanson, art en général, mais il en faut pas perdre de vue que celle-ci est utilisée dans de nombreux pays et reste malgré tout une langue internationale, puis il ne faut pas le nier.. c´est une langue très sexy! Ca y est j´ai chaud rien qu´en me relisant hihi :D
Lijepo je čitati vaše komentare, ljubitelji jezik Molière. Da francuski jezik je melodičnost, pogodna za poeziju, pjesmu, umjetnost općenito, ali ne smijemo izgubiti iz vida da se koristi u mnogim zemljama i dalje je međunarodni jezik, onda to ne bi trebao biti uskratiti .. jezik je vrlo seksi! To je to sam vruće samo po sebi ponovnog čitanja

Nije ni los ovaj google translate :lol:
saga

#29 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by saga »

Hjo, krenu glatko razumijevanje sve do zadnje recenice. Nikako da je skontam, sem da je nesto toplo :D
Inace citanje mi ide sasvim ok, pisanje nako nako, pricanje jok. Fali mi rijeci rijeci i rijeci i jos rijeci. Sve krenem, ko znala bi, al jok.
Inace pohadjah i ja kurs u Andre-u, 3 godine cijele, medjutim nakon 5 godina nepricanja je to sve jadno.
Durga

#30 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

:lol: :lol: :lol: Sad od februara cemo ovdje sve na francuskom parlati :D Ima da se siti napricamo :D
francophil

#31 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by francophil »

jedva cekam da pocne 7 kurs....:)
Sunrise00

#32 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Sunrise00 »

ja isla tamo na intenzivni talijanski :D 4 sedmice, svaki dan :D dobri su :D
Zvek

#33 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Zvek »

Mariella wrote:
Durga wrote:
Lijepo je čitati vaše komentare, ljubitelji jezik Molière. Da francuski jezik je melodičnost, pogodna za poeziju, pjesmu, umjetnost općenito, ali ne smijemo izgubiti iz vida da se koristi u mnogim zemljama i dalje je međunarodni jezik, onda to ne bi trebao biti uskratiti .. jezik je vrlo seksi! To je to sam vruće samo po sebi ponovnog čitanja

Govori se jednio u FR ako uzmemo vazne zemlje, mada ni FR vise to nije. Njemacki jezik vlada u privrednim granama, naravno uz engleski kao "opsti". Francuski vise nema sansi protiv ova dva jezika.
old_drummer

#34 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by old_drummer »

Eborg wrote:Meni je upravo obratno. :lol: Naime, učio sam francuski 4 godine u gimnaziji kao 2. strani jezik. No, s obzirom da ga ne koristim zaboravio sam većinu toga. Ipak, još uvijek mogu uzeti "L'Equipe" i pročitati par članaka pa čak i napisati nešto. Ali slušati i razumjeti - nema teorije. :lol: Što mi je čudno, engleski govorim perfektno a ogroman broj riječi je sličan. :-)
Sad bas da je ogroman... Ja bih isto talijanski, ali bas i nemam vremena sad. Sta im je sa cijenama? Za danasnjeg studenta su preskupi, osim ako nemaju neku mogucnost placanja na rate...
Mariella

#35 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Mariella »

Meni su rekli da ima mogucnost na rate, a na koliko tacno, ne znam :) Ali ako kurs traje sve do juna (ukljucujuci i njega-ako nije tako nek me neko ispravi), dodje 50KM na mjesec, kao vecina teretana npr. a koliko samo studenata tamo ide :D

Hajd bar neko da bi na italijanski :D
Durga

#36 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

Na rate po 130KM:) A sto se tice njemackog,to je jezim za gradjevinu,medicinu,uopste sve tehnicke nauke :) Engleski jezik je eto da se kraljici udovolji :D Francuski je za sve one zeljne starsti i sexa :D Moje misljenje :D :roll:
paipan

#37 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by paipan »

Ja vec godinama nikako da krenem a imam zelju. Razlozi su da radim do pola 6 pa jos hajde u grad itd.
Jesam li dobro razumio da pocetni nivo mozda ne krene 7 feb nego kasnije?
U koje vrijeme su casovi, 18.00-19.30?
Durga

#38 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

Da u to su vrijeme casovi, dva puta sedmicno ti odlucujes u koliko ces sati :)
bubavi1

#39 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by bubavi1 »

Mariella wrote:
Durga wrote:

Ima opet gresaka u prevodu hahaha procitaj prevod pa vidjeces da ne zvuci bas cisto hahaha
bubavi1

#40 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by bubavi1 »

Govori se jednio u FR ako uzmemo vazne zemlje, mada ni FR vise to nije. Njemacki jezik vlada u privrednim granama, naravno uz engleski kao "opsti". Francuski vise nema sansi protiv ova dva jezika.
Molim??? vise od 500 000 osoba govore francuski u jednom regionu u Inidji (stara kolonija), da ne spominjem arapske zemlje, africke zemlje, kanada, belgija, svicarska, francuska ostrva, luxembourg itd itd
Gdje se to jos prica njemacki osim u Austriji, Njemackoj i u Svicarskoj gdje se koristi odvratni svicarsko-njemacki dialekt (scwhwizzer düüüüüüüüütsch)?
Mariella

#41 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Mariella »

bubavi1 wrote:
Ima opet gresaka u prevodu hahaha procitaj prevod pa vidjeces da ne zvuci bas cisto hahaha
Pa dobro vidi svako da nije 100% dobar prevod
Zvek

#42 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Zvek »

bubavi1 wrote:
Molim??? vise od 500 000 osoba govore francuski u jednom regionu u Inidji (stara kolonija), da ne spominjem arapske zemlje, africke zemlje, kanada, belgija, svicarska, francuska ostrva, luxembourg itd itd
Gdje se to jos prica njemacki osim u Austriji, Njemackoj i u Svicarskoj gdje se koristi odvratni svicarsko-njemacki dialekt (scwhwizzer düüüüüüüüütsch)?
Ja sam misli na zemlje koje nesto znace u svijetu. Njemacki polako postaje drugi "opsti" jezik. To je jezik tehnickih nauka, privrede, a zbog uticaja Njemacke na svijet brzo se siri.
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#43 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Decerto »

Kakav francuski ucite kineski :run:
Durga

#44 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

Decerto wrote:Kakav francuski ucite kineski :run:
gdje ima :?
bubavi1

#45 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by bubavi1 »

Sto ce vam kineski boni ne bili ?? Znam da je dobar za one koje trguju s Kinom, ali u najvisem rangu, imate kineza puno Sarajevo, idite kod njih posebno u Rajlovac!!! :D
francophil

#46 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by francophil »

danas sam radio test i ne krecem od starta ..A2 prvi nivo:) imal ko da pripada istom ?:)
Durga

#47 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Durga »

Hocu to biti sama :run: :D
Sarajevski_Marlboro

#48 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by Sarajevski_Marlboro »

,
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 22:33, edited 1 time in total.
bubavi1

#49 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by bubavi1 »

Sarajevski_Marlboro wrote:Zdravo buduće kolege ! :D
Ja sam krenula u septembru s francuskim i prezadovoljna sam cjelokupnim centrom Andre Malraux,a koliko vidim po forumu...većina ljudi dijeli moje mišljenje.
Super mi je što ima ovaj termin u 19:30 :D ...
Sad u septembru su bile,čini mi se,4 grupe početnika...tako da @Durga nemaš potrebe za brigom :D
Moja profesorica se baš trudi i časovi su mi zaista interesantni,i nikad mi nije bilo mrsko otići ...
što se znalo desiti s drugim kursevima jezika ... :-)

Što se tiče francuskog kao jezika,njega jednostavno ne možete da ne volite.
Dok nisam krenula s učenjem,sve u vezi Francuske,Francuza,jezika me nerviralo ali sada ...
milinaaaaa :-D
Inače mi je ovo 5-i strani jezik koji učim i najteži je zaista.Pisanje pogotovo.S talijanskim i španskim se ne može mjeriti.

A za kurs talijanskog...traje duplo kraće od francuskog...ima 6 semestara dok francuski ima 12.Cijene su ok,po meni.
Ide se skoro pola godine za 250 maraka.Sad ovaj ide do kraja juna.

Sretno svima ! :)

Primjer zvuka O , mozete ga napisati na desetine nacina: oh, haut, -ault,-aud, aux, -ot, -od, eau, eaux, os, au, ô ...
Da bi znao pisati francuski, trebas prvo nauciti rijeci, a ima ih....puno, oko 90000, ali prosjecna osoba koristi oko 2000 rijeci, malo obrazovanja oko 5000...
paipan

#50 Re: INSTITUT ANDRE MALRAUX

Post by paipan »

Zna li neko po kojoj metodi se radi Fr u AM? Da li udzbenici sadrze objasnjenje gramatike ili je to vise tipa lekcija i vjezbe?
Post Reply