Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
blenta

Post by blenta »

danas wrote:@blenta:
ne brkam pojmove -- jer religija nikada sama sebe nece eliminisati, a naucna teorija -- ako je neispravna -- hoce. jer za razliku od naucne teorije, cilj religije nije da sama sebe unapredjuje i koriguje (ako se ispravi kao pogresna). jer religija niti se temelji na naucnim metodama testiranja, niti -- gluho bilo -- uopste i dopusta tu mogucnost da je pogresna. prema tome, poredjenja kurana sa naucnim teorijama koje pokusavas da imputiras kroz samo spominajnje rijeci dinamika je najblaze receno irelevantno.
pojmove brkash ili ne shvatash o chemu sam ja pisala. mnogo je ajeta chija su znachenja, odnosno tumachenja, data, ili potvrdjena, u okviru savremenih nauchnih spoznaja. npr. "svemir se shiri". u tome je dinamika i univerzalnost u vremenu, iako su to iste nepromijenjene rijechi "svemir se shiri".
nauka, jednako kao i religija, postavlja sama sebi set pravila u kojim ona mora vazhiti i iz kojih ne mozhe izachi, svejedno shto figuriraju i nastaju i nestaju razlichite teorije, jednako kao shto u vremenu bivaju otkrivena ili potvrdjena znachenja ajeta.
nauka nikad sebe neche eliminisati, niti che ikad potvrditi postojanje Boga, jer je takvo neshto mimo svijeta, seta pravila, domena djelovanja, nazovi kako hochesh, u kom ona postoji.
medjutim, nauchna otkricha i kur'an nisu u kontradikciji, jer nauka saznaje o stvorenom, samo shto u svom setu pravila ne mozhe opservirati Stvoritelja, shto je, uostalom, davno recheno i u svetim knjigama i nije nikakva mudrost.
nauchna metoda i njena neobjashnjenost nastanka zhivota ili kosmosa je poput primjera u kom neko ostavi boje i platno i zakljucha i sutradan dodje i nadje sliku chovjeka i, nemajuchi objashnjenja kako je slika nastala, kazhe da su chestice boje same nashle put do platna i poredale se sa vrha chetkice u tom redoslijedu i rasporedu koji daje sliku chovjeka. iako je, ako chemo ruku na srce, loghicnije rechi "ne znam" ili "mora da je neko nekako ushao u sobu i naslikao ovo", jer se takvo autonomno rasporedjivanje chestica protivi sa onim shto chovjek zna o zakonima koji vladaju oko njega.
ateisti kao argumenat ovdje navode velik vremenski period. no, svejedno, chak i da dokazhu da je moguche da zhivot nastane iz nezhive materije, ni to ne mora znachiti da je tako i nastao. alternativa je barem nekoliko. zato vechini ateista "ne vjerovati u Boga" znachi ujedno vjerovati u neshto drugo, samo shto nisu skloni to priznati. a vjeruju, jer vjerovanje nastupa tamo gdje ne postoji znanje, a chovjek stvarno malo zna, to i nauka tvrdi.
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
pazi ti sad... (i avicena)...
kao prvo, dosta sa kreacionistickim 'naucnicima' i njihovim dokazima i definicijama.
matematski, nemoguc dogadjaj ima vjerovatnocu desavanja od 0. sve ostalo ima sansu, pa makar ta sansa bila 1 (jedan, to je ono jedan sa pocetka ovih 1:brojeva kojima se gadjate a da ne znate sta znace) naspram milioni miliona... vjerovatnoca da neko baci kockicu i dobije broj 8 je 0 jer broj 8 ne postoji na standardnoj kocici; sa druge strane, mi mozemo izracunati vjerovatnocu da ce neko dobiti 100 sestica uzastopno. sansa je mala, ali nije jednaka nuli. dalje, ta vjerovatnoca jeste mala ali je i dalje veca od vjerovatnoce da ce neko dobiti 10000 sestica uzastopno. i tako se uporedjuju vjerovatnoce. hajde, makar ste nesto naucili.
....
Matematicari otpisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnost nastanka manja od 1 prema 10 na pedesetu!
...kratko i jednostavno.....

.....ja se povlačim.......teista je večeras više.....teško ti je svima odgovarati.....
Beslija

Post by Beslija »

kako je moccnooooo..........

Znaci , da sumiramo vjerovatnoce...ehehe......

Svaki razuman covjek krece od "normale"......normala je 1/1 znaci vjerovatnoca koja se zna.....primjer: "ja idem na auto koje juri 200 na sat i 0.0000001 sekund sam daleko, auto ce udariti mene"....to je najbolja vjerovatnoca....e sad , ti sa ove "normale" ides u nesto kao ovo , primjer " auto ide 200 na sat , ti si daleko 400 sati od njega , auto ce tebe udariti".......e gledaj sad....KOLIKO treba VJERE da se ovo desi, da te udari auto od kojeg si daleko 400 sati???....ti mozes reci , treba MANJE vjere nego tebi (da bog postoji), ali u BITI , TI VJERUJES....VJE-RU-JES....i to samo pobija sve tvoje teze..jer nauka je cinjenica. Nema mjesta za vjeru.......a ti VJERUJES.....i sama sebe pobijas.

hvala lipo :)

(edit)

Vatrogasac , taj tvoj post je "laksi nacin" da objasnis osobi...ali vidis sta ja moram pisati da bi covjek dokazao nesto......pucam od smijeha :D :D
danas

Post by danas »

bilo bi lijepo da si se osvrnula na ono sto sam pisala u mom postu, tj. na osnovnu razliku izmedju nauke i religije -- a to je, da nauka sama sebe neprestano testira, te da ce naucna teorija sama sebe eliminisati ako se pokaze kao netacna -- dok religija podrazumijeva apsolutnu istinitost, i svakako se ne izlaze testovim akoji je mogu opovrgnuti.

govoriti da kuran nije u konfliktu sa naukom je isto kao i reci da moja nena nije u konfliktu sa naukom. jer ona se nikada naukom nije ni bavila, niti je davala naucne teorije i predvidjanja. sa dodatkom, da za razliku od moje nene, kuranski tumaci cesto uzmu naucna otkrica i onda traze dokaze za njih po kuranu, i daju post hoc potvrde.
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
....
Matematicari otpisuju kao nemoguce sve ono cija je vjerovatnost nastanka manja od 1 prema 10 na pedesetu!

.....ja se povlačim.......teista je večeras više.....teško ti je svima odgovarati.....
dobro, i koja je vjerovatnoca da postoji svemocno bice koje nije nastalo, i koje je vjecno, i koje je uvijek bilo i bice? hajde kumim te (i ti i beslija) mi dajte tu vjerovatnocu. pa cemo onda uporedjivati... :-)
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote:bilo bi lijepo da si se osvrnula na ono sto sam pisala u mom postu, tj. na osnovnu razliku izmedju nauke i religije -- a to je, da nauka sama sebe neprestano testira, te da ce naucna teorija sama sebe eliminisati ako se pokaze kao netacna -- dok religija podrazumijeva apsolutnu istinitost, i svakako se ne izlaze testovim akoji je mogu opovrgnuti.

govoriti da kuran nije u konfliktu sa naukom je isto kao i reci da moja nena nije u konfliktu sa naukom. jer ona se nikada naukom nije ni bavila, niti je davala naucne teorije i predvidjanja. sa dodatkom, da za razliku od moje nene, kuranski tumaci cesto uzmu naucna otkrica i onda traze dokaze za njih po kuranu, i daju post hoc potvrde.
de recidermi boguti

1. Islam je Istina......ti kazes nije...pa reci mi U cemu je Islam pogrijesio...........????...ima li kontradiktornosti ili bilo koje indikacije neistinitosti???
2. Kako mozes vjerovati u nesto sto "stalno grijesi"??? ( nauka )
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
....

dobro, i koja je vjerovatnoca da postoji svemocno bice koje nije nastalo, i koje je vjecno, i koje je uvijek bilo i bice? hajde kumim te (i ti i beslija) mi dajte tu vjerovatnocu. pa cemo onda uporedjivati... :-)
...prozvala si me....pitam ponovo....ako nije kako ti kažeš djelo Božije, a Bogami i evolucionisti su počeli da drže kao jednu od tri mogućnosti......ako matematičari isključuju slučajnost što je detaljno objašnjeno na onom linku....(čitaj šta piše, a ne ko piše)....šta je treće....?.....
danas

Post by danas »

Beslija wrote: Znaci , da sumiramo vjerovatnoce...ehehe......

Svaki razuman covjek krece od "normale"......normala je 1/1 znaci vjerovatnoca koja se zna.....
kao prvo, vjerovatnoce koja se zna ne mora biti 1/1 (za te stvari se ne izracunava vjerovatnoca, to su cinjenice -- a tako ne racunamo vjerovatnocu da je zemlja okrugla, i to je fakt, 1/1). a vjerovatnoca da ce tvoja zena roditi curicu je oko 1:2 -- to je znana vjerovatnoca a vidi sad cuda, nije 1:1
pa eto, zna li se vjerovatnoca postojanja boga? a to sigurno nije tvoja 'normala' ili 1/1...

ovo isto ko gluhom svirat... :roll: ljudi ne znaju osnove, a bacaju se matematikom... :-?
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote:
vatrogasac wrote:
....

Nisam matematicar.....ali sigurno je ispod 1 prema 10 na 113....i ako nije....opet treba "vjera" da bi se tolike vjerovatnoce dokazale. Ili drugim rijecima NIKAD ih necemo dokazati.Sto me dovodi do zakljucka da ako nesto ne mozes dokazati to nije istina ( po nauci naravno )... tako da , ni ja ni ti nemozemo dokazati postojanje velikog (po nauci) ili postojanje "slucajnog stvaranja"....ali i ja i ti vjerujemu u to. Jedina razlika je sto ti mene osudujes sto vjerujem u Boga (misleci da je protiv uma) a i SAMA vjerujes u nesto sto se ne moze dokazati , odnosno nesto sto je protiv uma...i samim tim pobijas samu sebe i sve teze o "razumu". Znaci , dokazujes da nije " nerazumnost" glavni razlog tvojeg Nevjerovanja.

:)
Haqqani

Post by Haqqani »

Moj vatrogasac 8-) Na hajr , insallah .
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote:
Beslija wrote: Znaci , da sumiramo vjerovatnoce...ehehe......

Svaki razuman covjek krece od "normale"......normala je 1/1 znaci vjerovatnoca koja se zna.....
kao prvo, vjerovatnoce koja se zna ne mora biti 1/1 (za te stvari se ne izracunava vjerovatnoca, to su cinjenice -- a tako ne racunamo vjerovatnocu da je zemlja okrugla, i to je fakt, 1/1). a vjerovatnoca da ce tvoja zena roditi curicu je oko 1:2 -- to je znana vjerovatnoca a vidi sad cuda, nije 1:1
pa eto, zna li se vjerovatnoca postojanja boga? a to sigurno nije tvoja 'normala' ili 1/1...

ovo isto ko gluhom svirat... :roll: ljudi ne znaju osnove, a bacaju se matematikom... :-?
oprostavam se , pogresno napisano..udarile me u glavu ove teorije. :D ..a ono 0.00001 nemoj isto bukvalno shvatati...samo je sluzilo kao primjer.
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote:
vatrogasac wrote:
.......kratko i jednostavno.....

...prozvala si me....pitam ponovo....ako nije kako ti kažeš djelo Božije, a Bogami i evolucionisti su počeli da drže kao jednu od tri mogućnosti......ako matematičari isključuju slučajnost što je detaljno objašnjeno na onom linku....(čitaj šta piše, a ne ko piše)....šta je treće....?.....
zao mi je, ali evolucija ne iskljucuje slucajnost kao nemogucu. evolucija se temelji na malim vjerovatnocama, pomnozenim sa dugim vremenskim periodima. vec je dovoljno linkova postavljeno o tome (oni sa .edu ekstenzijama) pa da se ne ponavljamo...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote: .....vec je dovoljno linkova postavljeno o tome (oni sa .edu ekstenzijama) pa da se ne ponavljamo...
....friške vijesti...svaki dan....

http://crev.info/
danas

Post by danas »

vatrogasac wrote:
danas wrote: .....vec je dovoljno linkova postavljeno o tome (oni sa .edu ekstenzijama) pa da se ne ponavljamo...

ma ni manje ni vise nego creationist grupa... :-) :-) :-)
Beslija

Post by Beslija »

I ja ti kazem , vjerovati u tu slucajnost i vjerovati u Boga su dvije iste stvari.(po nauci) ........

Cak stavise , vjerovati u tu slucajnost je teze od vjerovanja u Boga ( normalan razum )
danas

Post by danas »

Beslija wrote:I ja ti kazem , vjerovati u tu slucajnost i vjerovati u Boga su dvije iste stvari.(po nauci) ........

Cak stavise , vjerovati u tu slucajnost je teze od vjerovanja u Boga ( normalan razum )
ne, jer ta slucajnost i dalje ima vecu vjerovatnocu od vjerovatnoce postojanja svemoguceg bica koje se nije rodilo niti ce umrijeti... :-) njegova vjerovatnoca je ista kao i vjerovatnoca postojanja zeusa i bude i manitua... a u njih -- gle cuda -- ti ne vjerujes svojim normalnim razumom... :-)
Beslija

Post by Beslija »

danas wrote: ne, jer ta slucajnost i dalje ima vecu vjerovatnocu od vjerovatnoce postojanja svemoguceg bica
Ali tvoja nauka kaze da je "ta veca vjerovatnoca" jednaka NEMOGUCEM...sto nas dovodi do zakljucka da ti svojim razumom vjerujes NEMOGUCEM.

I zasto kao takva , mene sudis , koji vjeruje u nemoguce?

(sve je ovo po nauci naravno)
vatrogasac

Post by vatrogasac »

danas wrote:
vatrogasac wrote:

ma ni manje ni vise nego creationist grupa... :-) :-) :-)
.....sa logičnijom pričom od Levontina & co. ......
Shoshana

Post by Shoshana »

Zavisi ko je gdje ucio matematiku...

Evo sta ovi sa .edu kazu o tom "nemogucem" :-D
http://www.cs.cmu.edu/~ndr/ProbabilityParadox.html
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

dripac wrote:
Dolina avalona wrote:Jedan pametan tekst za sve EVOLUCIONISTE
Citat iz knjige "Covjecanstvo u potrazi za Bogom"

Slucajnost ili Stvoritelj?

"Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci zajedno u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i drugim raznim uslovima.
Evolucionisti priznaju da je vjerovatnost da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na sto trinaest, ili 1 nakon cega slijedi 113 nula! To je broj koji je veci od procijenjenog broja atoma u svemiru!
Da bi jedna jedina stanica odrzala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2 000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve ovo nastane nasumice jest 1 prema 10 na 40 000! Kada se sve ove cinjenice uzmu u obzir, da se zakljuciti da je teorija o Evoluciji nemoguca, kaze astronom Fred Hoyle.

Kakav zakljucak mozemo izvuci iz svega ovoga?
Kao prvo, ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac. Buduci da su zakoni koji upravljaju svemirom ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu nema sumnje da se radilo o NAMJERI INTELIGENTNOG TVORCA!"
Evolucionisti to ne priznaju i to je laž koju kreacionisti često koriste, evolucionisti priznaju ovo, evolucionisti priznaju ono. I ta priča o vjerovatnoći takođe nema nikakvo uporiše jer nema veze za istinom. Treba da ti bude jasno da se starost zemlje procjenjuje na oko 4,5 - 4,7 milijardi godina, a da su najstariji fosilni ostaci jednostaničnih čelijskih organizama stari oko 3,6 milijardi godina. Najstariji višečelijski organizam je star oko 600.000.000 godina. Šta hoću reči. Znači do pojave prvog jednočelijskog organizma od nastanka zemlje je trebalo proteći bar 500.000.000 godina. E sad da ja tebe pitam kakva je vjerovatnoća da češ u petak dobiti bingo ti bi rekla da je mala. Ali kakva je vjerovatnoća da češ u 500.000.000 godina dobiti bingo.

I da, na kraju autor je astronom. Sutra će možda i neki biolozi početi pisati o svemiru.
Naravno da ce Astronomi pisati! Ko ce drugo..., historicari...? :roll:
Shoshana

Post by Shoshana »

Dolina avalona wrote:
Jasta radi.... Ta nece valjda biohemicari :shock: , gluho bilo :lol: :lol:
dripac

Post by dripac »

Dolina avalona wrote:
dripac wrote:

"Ako nije postojao Stvoritelj, tada je zivot morao nastati spontanim slucajem. Da bi nastao zivot, na neki nacin su se prave hemijske supstance morale naci zajedno u pravim kolicinama, pod pravom temperaturom i drugim raznim uslovima.
Evolucionisti priznaju da je vjerovatnost da se pravi atomi i molekule zateknu na nekom mjestu kako bi oformili samo jednu jednostavnu molekulu bjelancevine 1 prema 10 na sto trinaest, ili 1 nakon cega slijedi 113 nula! To je broj koji je veci od procijenjenog broja atoma u svemiru!
Da bi jedna jedina stanica odrzala svoju aktivnost potrebno je otprilike 2 000 razlicitih bjelancevina, a sansa da sve ovo nastane nasumice jest 1 prema 10 na 40 000! Kada se sve ove cinjenice uzmu u obzir, da se zakljuciti da je teorija o Evoluciji nemoguca, kaze astronom Fred Hoyle.

Kakav zakljucak mozemo izvuci iz svega ovoga?
Kao prvo, ako svemirom upravljaju zakoni, tada mora postojati inteligentni zakonodavac. Buduci da su zakoni koji upravljaju svemirom ocito bili postavljeni za pojavu zivota, tu nema sumnje da se radilo o NAMJERI INTELIGENTNOG TVORCA!"
Evolucionisti to ne priznaju i to je laž koju kreacionisti često koriste, evolucionisti priznaju ovo, evolucionisti priznaju ono. I ta priča o vjerovatnoći takođe nema nikakvo uporiše jer nema veze za istinom. Treba da ti bude jasno da se starost zemlje procjenjuje na oko 4,5 - 4,7 milijardi godina, a da su najstariji fosilni ostaci jednostaničnih čelijskih organizama stari oko 3,6 milijardi godina. Najstariji višečelijski organizam je star oko 600.000.000 godina. Šta hoću reči. Znači do pojave prvog jednočelijskog organizma od nastanka zemlje je trebalo proteći bar 500.000.000 godina. E sad da ja tebe pitam kakva je vjerovatnoća da češ u petak dobiti bingo ti bi rekla da je mala. Ali kakva je vjerovatnoća da češ u 500.000.000 godina dobiti bingo.

I da, na kraju autor je astronom. Sutra će možda i neki biolozi početi pisati o svemiru.
Biolozi, geolozi, palentolozi i sl. Kakve veze ima razvoj života na zemlji i astronomija.
Gost123

Post by Gost123 »

[/b]
nije bas to tako:
http://www.talkorigins.org/faqs/abiopro ... html#Intro

teorija evolucije ne govori o tome kako je zivot nastao, nego kako se razvijao.
inace, hoyle je zagovornik panspermije(zivot dosao iz svemira).
Gost123

Post by Gost123 »

error
ja71

Post by ja71 »

Beslija wrote:
danas wrote: ne, jer ta slucajnost i dalje ima vecu vjerovatnocu od vjerovatnoce postojanja svemoguceg bica
Ali tvoja nauka kaze da je "ta veca vjerovatnoca" jednaka NEMOGUCEM...sto nas dovodi do zakljucka da ti svojim razumom vjerujes NEMOGUCEM.

I zasto kao takva , mene sudis , koji vjeruje u nemoguce?

(sve je ovo po nauci naravno)
Sta znaci tu "tvoja nauka" ?
Osim toga izmedju "nemoguceg" i "malo vjerovatnog" postoji razlika.
A izmedju "malo vjerovatnog u sekundi" i "malo vjerovatnog u 100 hiljada godina" drasticna razlika.

Mada licno mislim da je tu racun vjerovatnoce pogresan alat u pronalazenju istine. Zato sto se nikada nemogu svi unijeti uticaji u racun koji uticu da nesto bude manje ili vise vjerovatno. Odnosno svaki racun vjerovatnoce je simulacija. Niti moze dokazati teoriju evolucije niti je iskljuciti
Post Reply