ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

nermin.padez

#301 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

avalanche168 wrote: Čovjek kaže da je na ETF-u u Istočnom Sarajevu :D
?
8-)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
avalanche168

#302 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by avalanche168 »

nermin.padez wrote:
Sunrise00 wrote: meni se nesto cini da se sve vise upisuje :-? jedno 300 ljudi su primili :-? ja sam kontala da je bilo manje proslih godina, jos smo mala generacija
Nemam pojma, ja sam na ETF-u u I. Sarajevu, jos 1 ispit do kraja, preko ljeta uciti(treba mi mjesec dana *ebem ti ispite) :D ! Nas upise mozda 120, a ne zavrsi ni pola mozda! :-)
??? :D

Možda se poklapaju podaci, ali na ETF-u u Sarajevu je oko 600 ljudi na IM2 :D Samo sam rekao da si ti u I. Sarajevu, te da je uzalud pričati ti o IM2 i studentima na IM2 na ETF-u :D
nermin.padez

#303 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Avalanche zvani dvopulsni ispravljac sa srednjom tackom na transformatoru :-) :D Ja mislim da cu ih sanjati veceras! Sreca pa zanimljivo u neku ruku :run:
avalanche168

#304 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by avalanche168 »

nermin.padez wrote:Avalanche zvani dvopulsni ispravljac sa srednjom tackom na transformatoru :-) :D Ja mislim da cu ih sanjati veceras! Sreca pa zanimljivo u neku ruku :run:
Dobro je dok ti ne izgori kakav tranzistor u glavi :D
nermin.padez

#305 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Nema tu mnogo tranzistora (samo kod invertora /IGBT, MOSFET i BJT/ mada ne igraju ulogu u proracunima)! Najvaznije su Diode i Tiristori! Matematika i OET samo, vise matematika :D :thumbup: Koja si godina ti, kako ide 8-)
avalanche168

#306 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by avalanche168 »

nermin.padez wrote:Nema tu mnogo tranzistora (samo kod invertora /IGBT, MOSFET i BJT/ mada ne igraju ulogu u proracunima)! Najvaznije su Diode i Tiristori! Matematika i OET samo, vise matematika :D :thumbup: Koja si godina ti, kako ide 8-)
Evo ganja se uslov za prvu, još sam ja zelen 8-) :P

EDIT: Tj. uslov za drugu, trenutno sam na prvoj :D
matematicar_teski

#307 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by matematicar_teski »

nermin.padez wrote:Nema tu mnogo tranzistora (samo kod invertora /IGBT, MOSFET i BJT/ mada ne igraju ulogu u proracunima)! Najvaznije su Diode i Tiristori! Matematika i OET samo, vise matematika :D :thumbup: Koja si godina ti, kako ide 8-)
vmos,j-fet to nista,ako dovedes veliki napon ode komponenta,ako dovedes veliku baznu struju ode komplet naselje :D
nermin.padez

#308 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Energetska elektronika je! Nista ja tu ne dovodim sve je dovedeno! :D Ovo mi je najzanimljivija elektronika...i korisna je dosta jbg :-D Samo ima milion nekih caka i fazona :dance:
dottore

#309 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

avalanche168 wrote:Ove godine je primljeno po 25 redovnih po odsjeku, i svi ostali koji su položili prijemni su stekli pravo studija kao redovni - samofinansirajući. Ne treba gubiti volju i odustajati, osim ako nisu baš neke druge stvari razlog (tipa finansija). Fakultet jeste težak, u smislu da se MORA stalno raditi, u kontinuitetu i nema se baš puno vremena za "landaranje", al' uz dobru organizaciju vremena, ima se i vremena za izlaske u normalnoj količini. Kampanjsko učenje ne donosi ništa na ETF-u. Profesori nisu bauk, i ide se ka tome da fakultet bude na usluzi studentima, ne dozvoljavaju se nikakve torture. Zna se ko je za šta zadužen, znaju se pravila, i pravila se moraju pridržavati i studenti i osoblje fakulteta. A ako i ima ispada od strane asistenata ili profesora, sve se da riješiti, ljudi su dostupni za razgovor i diskusiju. Sve to je, vjerovatno, i plod želja i tendencije da fakultet postane akreditovan od strane evropskih agencija. Proces akreditacije je već u toku i ide se ka tome.

Pozdrav, kolege i kolegice, eventualne kolege i kolegice :D
Energetika BS i MS, i Racunarstvo MS su akreditovani, ovi ostali odsjeci u ovoj godini
Sunrise00

#310 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

kolege, ima li vas :oops: :run:

kako izgleda ovaj prvi dan? jel' se tada dijele indeksi? i je li istina da ce nama sve kasniti jer je cizi na putu :roll: i jesu li predavanja odmah sutradan (18)? :D

i ima li nas jos koji su tek upisali, jeste li nervozni :D :oops:
S4mpion

#311 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by S4mpion »

Prvi dan obicno nekih sat vremena cete provesti u amfiteatru.Profesori ce vam objasniti malo kako stoje stvari na ETF-u i slicno.Sljedeci dan najnormalnije idu predavanja koja mogu trajati do 14 sati,tutorijale svakako nemate prvu sedmicu.Bit cete podijeljeni u grupe i indexe za vas mora pokupiti vodja vase grupe,a ako ne zelite cekati vodju,mozete svoj index bilo kada uzeti iz studentske sluzbe.
Sunrise00

#312 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

S4mpion wrote:Prvi dan obicno nekih sat vremena cete provesti u amfiteatru.Profesori ce vam objasniti malo kako stoje stvari na ETF-u i slicno.Sljedeci dan najnormalnije idu predavanja koja mogu trajati do 14 sati,tutorijale svakako nemate prvu sedmicu.Bit cete podijeljeni u grupe i indexe za vas mora pokupiti vodja vase grupe,a ako ne zelite cekati vodju,mozete svoj index bilo kada uzeti iz studentske sluzbe.
hvala :thumbup:
zna li se kad bi raspored trebao izaci? :D
zlaataan

#313 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

Sunrise00 wrote:
S4mpion wrote:Prvi dan obicno nekih sat vremena cete provesti u amfiteatru.Profesori ce vam objasniti malo kako stoje stvari na ETF-u i slicno.Sljedeci dan najnormalnije idu predavanja koja mogu trajati do 14 sati,tutorijale svakako nemate prvu sedmicu.Bit cete podijeljeni u grupe i indexe za vas mora pokupiti vodja vase grupe,a ako ne zelite cekati vodju,mozete svoj index bilo kada uzeti iz studentske sluzbe.
Sabura. :mrgreen:
Nisu još ni ispiti završili, ali trebao bi biti sličan kao i prošle godine, jer je to teško praviti svake godine.

http://pokit.org/get/?76a1e3261caf73033 ... d69073.jpg
http://pokit.org/get/?55bd716734fe281b2 ... a7b329.jpg
Sunrise00

#314 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

zlaataan wrote:
Sunrise00 wrote:
Sabura. :mrgreen:
Nisu još ni ispiti završili, ali trebao bi biti sličan kao i prošle godine, jer je to teško praviti svake godine.

http://pokit.org/get/?76a1e3261caf73033 ... d69073.jpg
http://pokit.org/get/?55bd716734fe281b2 ... a7b329.jpg
e fala :D

pa sta cu, mene sad sve interesuje :lol:
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#315 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by UltrasNaBaterije »

da novim brucosima pozelim puno srece, svi smo prosli kroz to, samo nemojte ovo puno k srcu primat, jer ETF nije onakav kakvim govore vama da jest. Ima dosta asistenata kompleksasa i senilnih prof.

Nisam obnovio godinu i zavrsio sam u roku po bolonji 3. god, ali sta se radi raji i kako se na pojedinim smjerovima ophode prema studentima sramotno je. Ko zna mozda je to politika univerziteta. Zato pamet u glavu i bez sikirancije, prvo zdrav razum i lijep zivot pa onda ti klosari zeljni paznje.

u svakom slucaju bjezte sa EE, RI najljepši i najuređeniji sa velikim mogucnostima poslije.
matematicar_teski

#316 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by matematicar_teski »

Pricam s nekoliko ljudi s etfa. Kazu ova generacija sad truba pravo,niko se ne istice bas nesta. Cak rekose mi da smo imali losije razultate od Banja Luke, a Beograd i Zagreb daleko odmakli :(. U moje vrijeme je sve bilo sve drugacije.
Sunrise00

#317 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

UltrasNaBaterije wrote:da novim brucosima pozelim puno srece, svi smo prosli kroz to, samo nemojte ovo puno k srcu primat, jer ETF nije onakav kakvim govore vama da jest. Ima dosta asistenata kompleksasa i senilnih prof.

Nisam obnovio godinu i zavrsio sam u roku po bolonji 3. god, ali sta se radi raji i kako se na pojedinim smjerovima ophode prema studentima sramotno je. Ko zna mozda je to politika univerziteta. Zato pamet u glavu i bez sikirancije, prvo zdrav razum i lijep zivot pa onda ti klosari zeljni paznje.

u svakom slucaju bjezte sa EE, RI najljepši i najuređeniji sa velikim mogucnostima poslije.
ja sam na AE...pa cemo vidjeti kako ce biti :D

jos jedno pitanje, zna li se ko ce predavati LAG umjesto behdzeta? :oops:
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#318 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by UltrasNaBaterije »

matematicar_teski wrote:Pricam s nekoliko ljudi s etfa. Kazu ova generacija sad truba pravo,niko se ne istice bas nesta. Cak rekose mi da smo imali losije razultate od Banja Luke, a Beograd i Zagreb daleko odmakli :(. U moje vrijeme je sve bilo sve drugacije.
Odmakli i to dobro, sa vise prof., sa vise prostora po studentu. Ne može se pravit dobar fakultet tako sto sputavas svoje kadrove, za godinu dvije imacemo demonstratore tutore i asistente sa drugih fakulteta kako je krenulo. Truba žešća, birokratija itd. U čemu je smisao predmeta tipa IM2 koji traje 1. semestar pod JEDNIM profesorom, a preko 600 studenata upisanih u kurs. Koliko sam upoznat na FERu jedan profesor može imati max. 50 studenata po kursu, tako da se svakom posveti, i on je tu da ga usmjeri da student sam istrazuje i studira dajuci seminare i projekte, a ne da mu ispredaje kvotu časova i jedva dočeka da zavali rok. Nisu generacije trube, već je sistem takav, ljude treba usmjerit, naučit a ne oborit i tjerat da rade napamet. Ruski sistem u starim tikvama još živi.

Odjavljujem se, evo sad ce tekma. Sretno ljudi. :)
Memica_93

#319 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Memica_93 »

Sunrise00 wrote:kolege, ima li vas :oops: :run:

kako izgleda ovaj prvi dan? jel' se tada dijele indeksi? i je li istina da ce nama sve kasniti jer je cizi na putu :roll: i jesu li predavanja odmah sutradan (18)? :D

Jaa :(
Imam brigu prvi dan :D Ne znam nikoga , biti ce pravo veselo .
Ja sam danas isla u studentsku sluzbu da popunim neki papir za mjesecnu kartu. Fakultet pun studenata. :)

Koji si odsjek ? :)

A kako oni dijele te grupe? Koliko max. bude u svakoj?
Sunrise00

#320 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

Memica_93 wrote:

Ja sam danas isla u studentsku sluzbu da popunim neki papir za mjesecnu kartu. Fakultet pun studenata. :)

Automatika :D ti?

po prezimenu su grupe koliko sam skontala :D
nermin.padez

#321 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Trube danas i upisuju faxove. Nema 10 ljudi da vezu s' glavom od njih 100 :-)

Uci se po sablonu, nema se pojma sta se radi i zasto, mali zonfa u zadatku remeti koncepciju :-D
Last edited by nermin.padez on 10/09/2012 18:42, edited 1 time in total.
savsvoj

#322 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by savsvoj »

Sunrise00 wrote:
Memica_93 wrote:

Automatika :D ti?

po prezimenu su grupe koliko sam skontala :D
Grupe su po 25-ero
Sunrise00

#323 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

nermin.padez wrote:Trube danas i upisuju faxove. Nema 10 ljudi da vezu s' glavom od njih 100 :-)

Uci se po sablonu, nema se pojma sta se radi i zasto, mali zonfa u zadatku remeti koncepciju :-D
Uvijek ista prica prije su svi bili pametni aman zaman, sad niko ne valja :roll:
nermin.padez

#324 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Sunrise00 wrote: Uvijek ista prica prije su svi bili pametni aman zaman, sad niko ne valja :roll:
I prije je toga bilo samo manje izrazeno. Danas su i srednje skole losije... :-) Padaju kriterijumi prelazi se na moderno evropsko skolovanje :D
Sunrise00

#325 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

nermin.padez wrote:
Sunrise00 wrote: Uvijek ista prica prije su svi bili pametni aman zaman, sad niko ne valja :roll:
I prije je toga bilo samo manje izrazeno. Danas su i srednje skole losije... :-) Padaju kriterijumi prelazi se na moderno evropsko skolovanje :D
a kakve to veze ima s temom?
nije ni cudo sto su mladi ljudi nezainteresovani sad kad ih se ubija u pojam time kako se prije vise ucilo i kako ni fakulteti ni srednje skole ne vrijede sada... za sta da se trude? :roll:
Post Reply