ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

dottore

#276 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

Prosjek >=8 ulaziš u socijalu :mrgreen:

Prijemni vam je smješan, naspram onog od prije 2-3 godine

Nemojte se zavarat, pa misliti da je lagano, nije. Zahebano je pravo. Pogotovo zbog toga što je generacija koja se upisala 2010 najbolja u poslije ratnom periodu, pa su mislili da ce i 2011 bit haos. :mrgreen:
Fiziku, EES, i jos neke recimo lakse predmete ne mogu meda. Prolaznost na fizici bila ispod 30% :mrgreen:

Ako vas sta interesuje posebno pitajte...
Ajatolah_

#277 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Ajatolah_ »

Znam da su šanse vrlo male ali da ipak za svaki slučaj pitam :D Pikaju li se takmičenja iz osnovne?
dottore

#278 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

EdoI wrote:Znam da su šanse vrlo male ali da ipak za svaki slučaj pitam :D Pikaju li se takmičenja iz osnovne?
Ne
savsvoj

#279 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by savsvoj »

Memica_93 wrote:Stvarno su zadaci lagani bili , ne bi se cudila kada bi svi imali po 40 bodova :-) jos su neke i ponavljali sa pripremnih ispita
Ali nema smisla ovo sa rezultatima :sad: svi fakulteti objavljuju taj isti dan, samo etf ceka 24 sata -.- jos rezultate kompjuter pregleda :lol: necu ni da zamislim sta bi bilo kada bi pregledali i postupak
Moze pregledavat ko hoce i kako hoce dan nakon prijemnog sjednica zasjeda i to oduzme najvise vremena.
zlaataan

#280 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

Impavidus wrote:
Memica_93 wrote:Stvarno su zadaci lagani bili , ne bi se cudila kada bi svi imali po 40 bodova :-) jos su neke i ponavljali sa pripremnih ispita
Ali nema smisla ovo sa rezultatima :sad: svi fakulteti objavljuju taj isti dan, samo etf ceka 24 sata -.- jos rezultate kompjuter pregleda :lol: necu ni da zamislim sta bi bilo kada bi pregledali i postupak
Valja pregledat 350-400 radova, pa makar automatski kmpjuter pregledao, unijet sve to i paziti da se ne napravi greška neka, velike su stvari tu u pitanju (zbog 0.05 bodova su osobe izvisile ove godine i moraju platit 3 godine po 1800 KM, nisu to male pare za tako male bodove).
P.s: To će vam biti najbrži rezultati koje ćete ikad dobiti (uz EES na prvoj godini što odmah dan poslije ispita izađu), za ostale ćete svi kolektivno osijedit i F5 pritiskat kao i svaka generacija. :D
Pričao sam s profesorom oko toga. Uglavnom, oni su još jučer pregledali i sve spremili za Nastavno-naučno vijeće koje je zasijedalo danas. ;-)
Čak su i rezultate objavili puno prije 15:00, što je bio planirani termin objave rezultata.
nermin.padez

#281 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Lako je upisati treba zavrsiti. Pola vas ce odustati...:grin:

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2
Memica_93

#282 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Memica_93 »

Prosla u redovne :-D
Sa 40 bodova ih je bilo tona XD

A vidis :s nisam znala za komisiju i to, ja mislila samo racunar odradi svoj posao i poreda nas lijepo u tabelu i gotovo
Nisam mislila nista lose sa tim :s nadam se da nije neko uvrijedjen :D
zlaataan

#283 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by zlaataan »

nermin.padez wrote:Lako je upisati treba zavrsiti. Pola vas ce odustati...:grin:

Upravo :thumbup:
Memica_93 wrote:Prosla u redovne :-D
Sa 40 bodova ih je bilo tona XD

A vidis :s nisam znala za komisiju i to, ja mislila samo racunar odradi svoj posao i poreda nas lijepo u tabelu i gotovo
Nisam mislila nista lose sa tim :s nadam se da nije neko uvrijedjen :D
Čestitam :mrgreen:
Ma valjda nije niko :razz: Eto sad znaš :)
bosnianidiot

#284 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by bosnianidiot »

Bujrum brucosi :D niste morali svu raju povesti :shock:
HB_BHF

#285 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by HB_BHF »

Impavidus wrote:
HB_BHF wrote:Pff ovo je sramota kakve zadatke daju sad na prijemnom. Još imaš ponuđene odgovore a, b, c, d.... Ni ETF nije ko što je nekad bio xD.
Samo ti upiši, pa ću te za par mjeseci pitat jel' ti i dalje isto mišljenje o ETF-u... :)
Upisan sam ja odavno majstore, zato sam i rekao to o prijemnom ;)
Sunrise00

#286 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

prijemni smijesan :D sunrise je u redovnim :D :oops: i pozdrav kolegama :D
nermin.padez

#287 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Sunrise00 wrote:prijemni smijesan :D sunrise je u redovnim :D :oops: i pozdrav kolegama :D
Mora biti "smijesan" kad sve manje i manje upisuje! Ne isplati se ljudima zavrsavati najteze fakultete a sutra nemati posla, ili raditi za male plate! :)
Sunrise00

#288 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Sunrise00 »

nermin.padez wrote:
Sunrise00 wrote:prijemni smijesan :D sunrise je u redovnim :D :oops: i pozdrav kolegama :D
Mora biti "smijesan" kad sve manje i manje upisuje! Ne isplati se ljudima zavrsavati najteze fakultete a sutra nemati posla, ili raditi za male plate! :)
meni se nesto cini da se sve vise upisuje :-? jedno 300 ljudi su primili :-? ja sam kontala da je bilo manje proslih godina, jos smo mala generacija
nermin.padez

#289 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

Sunrise00 wrote: meni se nesto cini da se sve vise upisuje :-? jedno 300 ljudi su primili :-? ja sam kontala da je bilo manje proslih godina, jos smo mala generacija
Nemam pojma, ja sam na ETF-u u I. Sarajevu, jos 1 ispit do kraja, preko ljeta uciti(treba mi mjesec dana *ebem ti ispite) :D ! Nas upise mozda 120, a ne zavrsi ni pola mozda! :-)
dottore

#290 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

nermin.padez wrote:
Sunrise00 wrote: meni se nesto cini da se sve vise upisuje :-? jedno 300 ljudi su primili :-? ja sam kontala da je bilo manje proslih godina, jos smo mala generacija
Nemam pojma, ja sam na ETF-u u I. Sarajevu, jos 1 ispit do kraja, preko ljeta uciti(treba mi mjesec dana *ebem ti ispite) :D ! Nas upise mozda 120, a ne zavrsi ni pola mozda! :-)
ETF u I. SA nije nie blizu po standardima ovom u zapadnom dijelu :mrgreen:

A ovo sto su vas primili dosta, treba fakultetu novca, a 60% će vas pasti I godinu. Od tih 60%, bice vas respektivno raspoređeno na ponovce, koliziju i ove sto odu na Mašinstvo, ETF I SA, Saobraćaj etc...
Aldin1993

#291 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Aldin1993 »

Ja ove godine nisam primljen i da pravo kažem nisam se ni htio da trudim jer sam izgubio i volju i nadu kad sam vidio koliko nas ima na pripremama i koliko će ih doći još kojima ne trebaju pripreme a primaju samo po 25 ovih "pravih" redovnih u punom smislu te rijeći.Ove godine su stvarno puno primili i mislim da će ih da 70 % da odustane ovih samofinansirajučih nema narod love,preskupo je ali eto, šta je tu je.Ja ću akbgd do iduče godine da radim i da zaradim onoliko koliko mi treba za samofinansirajuče da ni od kog ne traži, jer neću nikakav drugi faks hoču samo etf :x :x
nermin.padez

#292 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

dottore wrote:
nermin.padez wrote:
ETF u I. SA nije nie blizu po standardima ovom u zapadnom dijelu :mrgreen:
Ne znam kako si to zakljucio, ili po onoj logici sta ja studiram to je najteze....:mrgreen:
dottore

#293 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

Aldin1993 wrote:Ja ove godine nisam primljen i da pravo kažem nisam se ni htio da trudim jer sam izgubio i volju i nadu kad sam vidio koliko nas ima na pripremama i koliko će ih doći još kojima ne trebaju pripreme a primaju samo po 25 ovih "pravih" redovnih u punom smislu te rijeći.Ove godine su stvarno puno primili i mislim da će ih da 70 % da odustane ovih samofinansirajučih nema narod love,preskupo je ali eto, šta je tu je.Ja ću akbgd do iduče godine da radim i da zaradim onoliko koliko mi treba za samofinansirajuče da ni od kog ne traži, jer neću nikakav drugi faks hoču samo etf :x :x
Upisi masinstvo i ne zahebaji se... Bez uvrede, ali ako nisi primljen, ne torsi vrijeme uzalud. :thumbup:

@nermin
Znam ljude koji nisu moglu da poloze prijemni dva puta (redovni i popravni) i otisli u Istocno SA i polozili prvu godinu iz prve.... Standardi 0
nermin.padez

#294 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

dottore wrote: Znam ljude koji nisu moglu da poloze prijemni dva puta (redovni i popravni) i otisli u Istocno SA i polozili prvu godinu iz prve.... Standardi 0
Koje ljude, ne znam nikoga iz Federacije (Bosnjaci i Hrvati) da studira ili da je upisivaoovde, a Srbi upisiju ovaj fax ne idu u Federaciju! :-) :skoljka: Pusti te price ljudi koji nikad nisu krocili na fax a sve znaju! ILi ono gdje je lakse gdje teze, bas ko da su studirali sve fakultete :mrgreen:
dottore

#295 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by dottore »

nermin.padez wrote:
dottore wrote: Znam ljude koji nisu moglu da poloze prijemni dva puta (redovni i popravni) i otisli u Istocno SA i polozili prvu godinu iz prve.... Standardi 0
Koje ljude, ne znam nikoga iz Federacije (Bosnjaci i Hrvati) da studira ili da je upisivaoovde, a Srbi upisiju ovaj fax ne idu u Federaciju! :-) :skoljka: Pusti te price ljudi koji nikad nisu krocili na fax a sve znaju! ILi ono gdje je lakse gdje teze, bas ko da su studirali sve fakultete :mrgreen:
Koliko ima studenata na ETF I Sarajevo?

npr IM2 imaš 400 ponovaca + 250 ovogodišnjih sudenata i računaj da se upisalo još novih 250-300 novih ovih dana.
standard otisao u mp3 ...
Prolaznost na IM2 je oko 30% ove i proslih godina.

Gledao sam vam neke primjere zadataka, iz strucnih predmeta (OSAU).... :run: slabo slabo :-D
nermin.padez

#296 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by nermin.padez »

dottore wrote: Koliko ima studenata na ETF I Sarajevo?

npr IM2 imaš 400 ponovaca + 250 ovogodišnjih sudenata i računaj da se upisalo još novih 250-300 novih ovih dana.
standard otisao u mp3 ...
Prolaznost na IM2 je oko 30% ove i proslih godina.

Gledao sam vam neke primjere zadataka, iz strucnih predmeta (OSAU).... :run: slabo slabo :-D
Sta znam, upise mozda 120 studenata, mozda i vise nemam pojma, ne pratim vise! Sta ti je IM2 :-) :D

Sta pricas bre, gdje si gledao primjere zadataka, da nisi mozda dolazio pa gledao :D Ako je za tebe sve to prelagano onda si Tesla ili Einstein! :D

Ja sam prezadovoljan kadrom, uslovima (laboratorije, oprema ...) itd...ostalo je do tebe kol'ko si spreman da naucis!
savsvoj

#297 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by savsvoj »

nermin.padez wrote:
Nezavrsi vas ni pola? Prosle godine od blizu nekih 600 studenata na IM 2 ocjenu upisalo 57 (pedeset sedam). Pa skontaj onda koliko procentualno zavrsi redovno.IM2 je inzinjerska matematika 2
Memica_93

#298 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by Memica_93 »

Aldin1993 wrote:Ja ove godine nisam primljen i da pravo kažem nisam se ni htio da trudim jer sam izgubio i volju i nadu kad sam vidio koliko nas ima na pripremama i koliko će ih doći još kojima ne trebaju pripreme a primaju samo po 25 ovih "pravih" redovnih u punom smislu te rijeći.Ove godine su stvarno puno primili i mislim da će ih da 70 % da odustane ovih samofinansirajučih nema narod love,preskupo je ali eto, šta je tu je.Ja ću akbgd do iduče godine da radim i da zaradim onoliko koliko mi treba za samofinansirajuče da ni od kog ne traži, jer neću nikakav drugi faks hoču samo etf :x :x
I ja sam i volju i nadu i sve izgubila bila , jos kada sam vidjela da se 115 prijavilo na RI :shock: , nije mi bilo ni do cega
Ali opet sam vjezbala :s Jos ako si isao na pripreme i na pripremni prijemni :D ne znam onda sta je problem
Koliko si uradio na prijemnom? Kakve su ti ocjene bile u srednjoj?
Oni sve gledaju
avalanche168

#299 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by avalanche168 »

Ove godine je primljeno po 25 redovnih po odsjeku, i svi ostali koji su položili prijemni su stekli pravo studija kao redovni - samofinansirajući. Ne treba gubiti volju i odustajati, osim ako nisu baš neke druge stvari razlog (tipa finansija). Fakultet jeste težak, u smislu da se MORA stalno raditi, u kontinuitetu i nema se baš puno vremena za "landaranje", al' uz dobru organizaciju vremena, ima se i vremena za izlaske u normalnoj količini. Kampanjsko učenje ne donosi ništa na ETF-u. Profesori nisu bauk, i ide se ka tome da fakultet bude na usluzi studentima, ne dozvoljavaju se nikakve torture. Zna se ko je za šta zadužen, znaju se pravila, i pravila se moraju pridržavati i studenti i osoblje fakulteta. A ako i ima ispada od strane asistenata ili profesora, sve se da riješiti, ljudi su dostupni za razgovor i diskusiju. Sve to je, vjerovatno, i plod želja i tendencije da fakultet postane akreditovan od strane evropskih agencija. Proces akreditacije je već u toku i ide se ka tome.

Pozdrav, kolege i kolegice, eventualne kolege i kolegice :D
avalanche168

#300 Re: Vodic za brucose na ETF

Post by avalanche168 »

savsvoj wrote:
nermin.padez wrote:
Nezavrsi vas ni pola? Prosle godine od blizu nekih 600 studenata na IM 2 ocjenu upisalo 57 (pedeset sedam). Pa skontaj onda koliko procentualno zavrsi redovno.IM2 je inzinjerska matematika 2
Čovjek kaže da je na ETF-u u Istočnom Sarajevu :D
Post Reply