Bila bih jako zahvalna.
drzavni ispit
- dushmanka_sa
#751 Re: drzavni ispit
Da li ima neko skriptu za polaganje stručnog ispita u PDF formatu?
Bila bih jako zahvalna.
Bila bih jako zahvalna.
-
qwert95
#752 Re: drzavni ispit
@ princeza i zvijer - hvala na pitanjima, ali me zanima otkud tako puno, zar nije po novom 21 pitanje, ili je to samo na državnom nivou tako?
I još me zanima na koji način se dobije info da možete izaći na IOZ na federalnom nivou. Da li obavještavaju samo one koji imaju potpunu dokumentaciju, kako znati zbog čega vam prijava nije potpuna??
I još me zanima na koji način se dobije info da možete izaći na IOZ na federalnom nivou. Da li obavještavaju samo one koji imaju potpunu dokumentaciju, kako znati zbog čega vam prijava nije potpuna??
-
princeza i zvijer
#753 Re: drzavni ispit
Ne znam, meni je bilo 42 pitanja napisala sam po sjecanju ovih gore nekoliko, za prolaz 28, to (21 p.) se vjerovatno odnosi na drzavni nivo, ovo sto znam sigurno je za federalni.
Mene su obavijestili telefonom da imam potpunu dokumentaciju i da mogu pristupiti IOZ, posto sam dugo cekala za termin ja sam njih prije par puta kontaktirala, uglavnom pratis stranicu agencije i cim izadje termin tvog konkursa (za koji si konkuriso) ako te ne kontaktiraju ti njih fino nazoves i pitas...Pozitivno sam iznenandjena bila jer su bili ljubazni u konverzaciji...
Usput ima li iko iskustva sa strucnim ispitom? sta ste se usutili?
Ovih zakona je bruka...
Mene su obavijestili telefonom da imam potpunu dokumentaciju i da mogu pristupiti IOZ, posto sam dugo cekala za termin ja sam njih prije par puta kontaktirala, uglavnom pratis stranicu agencije i cim izadje termin tvog konkursa (za koji si konkuriso) ako te ne kontaktiraju ti njih fino nazoves i pitas...Pozitivno sam iznenandjena bila jer su bili ljubazni u konverzaciji...
Usput ima li iko iskustva sa strucnim ispitom? sta ste se usutili?
- Bosanski_kralj
#754 Re: drzavni ispit
Stručnog ispita za šta?dushmanka_sa wrote:Da li ima neko skriptu za polaganje stručnog ispita u PDF formatu?
Bila bih jako zahvalna.
Ljudi ne miještajte pojmove stručni ispit i ispit općeg znanja, jer to nije isto.
-
marijapetić
#755 Re: drzavni ispit
P O M O Ć!!!
Upravo mi ističe pripravnički staž i planiram polagati državni ispit, ja sam iz BL, ali iz razloga što su kod nas uslovi kriminalni, od neljudskih odnosa pa na dalje od strane komisije odlučila sam se na polaganje u SA- u međuvremenu čujem da je u Brčkom jeftinije za 100KM, 300KM JE polaganje... i sad me interesuje
Da li je neko polagao stručni upravni ispit u Brčko Distriktu BiH? Kakvi su utisci i koji se priručnik koristi?
Hvala
Upravo mi ističe pripravnički staž i planiram polagati državni ispit, ja sam iz BL, ali iz razloga što su kod nas uslovi kriminalni, od neljudskih odnosa pa na dalje od strane komisije odlučila sam se na polaganje u SA- u međuvremenu čujem da je u Brčkom jeftinije za 100KM, 300KM JE polaganje... i sad me interesuje
Da li je neko polagao stručni upravni ispit u Brčko Distriktu BiH? Kakvi su utisci i koji se priručnik koristi?
Hvala
Last edited by marijapetić on 25/04/2013 12:05, edited 1 time in total.
-
Ponosan
#756 Re: drzavni ispit
mene su pozvali na ispit Opceg znanja(na Federalnom nivou),i je li tek nakon sto polozis taj ispit pozovu te na polaganje Strucnog ispita ili je to odvojeno i ne uslovljava jedno drugo? hvala puno!Bosanski_kralj wrote:Stručnog ispita za šta?dushmanka_sa wrote:Da li ima neko skriptu za polaganje stručnog ispita u PDF formatu?
Bila bih jako zahvalna.
Ljudi ne miještajte pojmove stručni ispit i ispit općeg znanja, jer to nije isto.
- Bosanski_kralj
#757 Re: drzavni ispit
Položen ispit općeg znanja je uslov da bi se nastavilo sa konkursnom procedurom. Nakon što njega položiš, prati na stranici ADS FBiH termin za stručni ispit. Ukoliko ne položiš ispit ošćeg znanja, ne možeš izlaziti ni na stručni.Ponosan wrote:mene su pozvali na ispit Opceg znanja(na Federalnom nivou),i je li tek nakon sto polozis taj ispit pozovu te na polaganje Strucnog ispita ili je to odvojeno i ne uslovljava jedno drugo? hvala puno!Bosanski_kralj wrote:Stručnog ispita za šta?dushmanka_sa wrote:Da li ima neko skriptu za polaganje stručnog ispita u PDF formatu?
Bila bih jako zahvalna.
-
sedmoglavi
#759 Re: drzavni ispit
Pozdrav... ako se na Federalnom nivou pri ADS FBiH polaže ispit općeg znanja putem konkursa, da li se nakon položenog ispita općeg znanja a prije pristupanja stručnom ispitu istog konkursa, dobije kakav papir, potvrda o položenom ispitu općeg znanja.???? I ako se dobije, da li važi samo za taj konkurs ili za stalno.. nadam se da će neko znati dati odgovor... Hvala
-
qwert95
#760 Re: drzavni ispit
Ako polažeš na Federalnom nivou dobiješ uvjerenje koje važi i za ostale konkurse, i na državnom i na fed. nivou.
-
kopir
#762 Re: drzavni ispit
Jel neko upucen kakva je daljnja konkursna procedura,nakon sto se polozi ispit opceg znanja u FBiH? Koliko sam upratio ide strucni ispit ( pismeno na racunaru i usmeno), al nigdje nisam nasao kakvi zadatci budu na pismenom tj. koje zadatke treba odradit na racunaru?? U pitanju je konkurs za Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine
Imali neko iskustva sa proslih konkursa u FBiH, ovo mi je prvi konkurs pa da ne izlazim totalno ne pripremljen,inace sto se tice ispita opceg znanja, lagan je skroz. Ja sam par puta odradio ovaj test na http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 85&lang=hr , pitanja su slicna, a neka identicna i polozio sam bez problema, bez ikakvog dodatnog spremanja i sl.
Imali neko iskustva sa proslih konkursa u FBiH, ovo mi je prvi konkurs pa da ne izlazim totalno ne pripremljen,inace sto se tice ispita opceg znanja, lagan je skroz. Ja sam par puta odradio ovaj test na http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 85&lang=hr , pitanja su slicna, a neka identicna i polozio sam bez problema, bez ikakvog dodatnog spremanja i sl.
- mirsek
#763 Re: drzavni ispit
Ako pitas koja je forma ispita to ne znam, a za ispitni materijal ti izbace na oficijelnoj stranici zavoda termin strucnog i iz kojih zakona i podzakonskih procedura moras uciti za taj strucni.
-
kusin
#764 Re: drzavni ispit
Pozdrav
Molim da mi date smjernice za par stvari sto se tice polaganja drzavnog ispita:
1. Koliko sam prelistao sve stranice zakljucio sam da je dovoljno da se polozi javni ispit od ADS FBIH, koji kosta 400km i taj ispit vazi kako na drzavnom i entitetskom nivou. To je tacno?
2. Zanima me kako mogu pristupiti ovom ispitu, to jeste ako mozete mi kopirati tacne informacije oko prijave na konkurs. Ono sto me posebno zanima jeste dokaz o radnom iskustvu u struci, gdje je taj obrazac i tako dalje. Molio bih ovdje detaljnije uputstvo
3. Dokaz o iskustvu u struci popunjava poslodavac. Da li je taj obrazac isti za prijavu za polaganje ispita ADS i kada se aplicira za radno mjesto.
Ovo mi je vrlo vazno jer mi treba potvrda poslodavca za oboje cim prije
4. Literatura, ako moze malo oko literature. Koja treba i tako dalje
Mozete preko pp isto tako slati odgovore
Molim da mi date smjernice za par stvari sto se tice polaganja drzavnog ispita:
1. Koliko sam prelistao sve stranice zakljucio sam da je dovoljno da se polozi javni ispit od ADS FBIH, koji kosta 400km i taj ispit vazi kako na drzavnom i entitetskom nivou. To je tacno?
2. Zanima me kako mogu pristupiti ovom ispitu, to jeste ako mozete mi kopirati tacne informacije oko prijave na konkurs. Ono sto me posebno zanima jeste dokaz o radnom iskustvu u struci, gdje je taj obrazac i tako dalje. Molio bih ovdje detaljnije uputstvo
3. Dokaz o iskustvu u struci popunjava poslodavac. Da li je taj obrazac isti za prijavu za polaganje ispita ADS i kada se aplicira za radno mjesto.
Ovo mi je vrlo vazno jer mi treba potvrda poslodavca za oboje cim prije
4. Literatura, ako moze malo oko literature. Koja treba i tako dalje
Mozete preko pp isto tako slati odgovore
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#765 Re: drzavni ispit
Pročitaj temu i naći ćeš odgovore na sva pitanja. Uglavnom, ispit koji se plaća 400KM se polaže u Ministarstvu pravde, imaš link negdje na temi i koliko znam zakazuje se 1x mjesečno.
Što se tiče radnog iskustva najlakše je otići u PIO-MIO i tamo izvaditi listing, 10KM košta, s tim da insistiraš da ti rastumače šifre, odnosno da pismeno daju opis svake šifre. Vrijedi jednako i od poslodavaca, ali ti moraju napisati detaljno i naravno da si bio prijavljen.
Što se tiče radnog iskustva najlakše je otići u PIO-MIO i tamo izvaditi listing, 10KM košta, s tim da insistiraš da ti rastumače šifre, odnosno da pismeno daju opis svake šifre. Vrijedi jednako i od poslodavaca, ali ti moraju napisati detaljno i naravno da si bio prijavljen.
-
kusin
#766 Re: drzavni ispit
-KatarinaKosaca wrote:Pročitaj temu i naći ćeš odgovore na sva pitanja. Uglavnom, ispit koji se plaća 400KM se polaže u Ministarstvu pravde, imaš link negdje na temi i koliko znam zakazuje se 1x mjesečno.
Last edited by kusin on 04/09/2013 08:10, edited 1 time in total.
-
kopir
#767 Re: drzavni ispit
Sto se tice potvrde od poslodavca, odes u firmu ili instituciju gdje si odradio/la pripravnicki staz, i trazis da ti napisu uvjerenje o radnom stazu nesto slicno ovome. To ti je i za prijavu na konkurs i ispit opsteg znanja:
U V J E R E N J E
Potvrđuje se da je ____________________,po zanimanju ________________,rođen/a ________________ godine,
u periodu od___________ godine do_________ godine, u ovom organu (ustanovi, preduzeću i dr.) obavljao/la poslove
__________________, te da je na poslovima svoe struke nakon sticanja visokestručne spreme stekao radni staž u uk
upnom trajanju od__________godina___________ mjesecai _________ dana.Ovo uvjerenje ima značaj javne isprave, a služi u svrhu prijavljivanja na konkurs (polaganja javnog/strucnog ispita)i u druge svrhe se ne može koristiti.
Ovo je literatura koju treba nauciti : http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/IOZ_ ... ratura.pdf
Sve sto te interesuje o javnom ispitu mozes naci ovdje : http://www.adsfbih.gov.ba
U V J E R E N J E
Potvrđuje se da je ____________________,po zanimanju ________________,rođen/a ________________ godine,
u periodu od___________ godine do_________ godine, u ovom organu (ustanovi, preduzeću i dr.) obavljao/la poslove
__________________, te da je na poslovima svoe struke nakon sticanja visokestručne spreme stekao radni staž u uk
upnom trajanju od__________godina___________ mjesecai _________ dana.Ovo uvjerenje ima značaj javne isprave, a služi u svrhu prijavljivanja na konkurs (polaganja javnog/strucnog ispita)i u druge svrhe se ne može koristiti.
Ovo je literatura koju treba nauciti : http://www.adsfbih.gov.ba/uploaded/IOZ_ ... ratura.pdf
Sve sto te interesuje o javnom ispitu mozes naci ovdje : http://www.adsfbih.gov.ba
-
kusin
#768 Re: drzavni ispit
-kopir wrote:Sto se tice potvrde od poslodavca, odes u firmu ili instituciju gdje si odradio/la pripravnicki staz, i trazis da ti napisu uvjerenje o radnom stazu nesto slicno ovome. To ti je i za prijavu na konkurs i ispit opsteg znanja:
U V J E R E N J E
- kadinica
#769 Re: drzavni ispit
E moj Bože, ko se sve zapošljava u državnu službu...
Bilo bi me stid postaviti ovakvo pitanje, ako se zna da si završio fakultet i da imaš najmanje godinu dana iskustva u struci.
Bilo bi me stid postaviti ovakvo pitanje, ako se zna da si završio fakultet i da imaš najmanje godinu dana iskustva u struci.
-
kopir
#770 Re: drzavni ispit
kusin wrote:Odličnokopir wrote:Sto se tice potvrde od poslodavca, odes u firmu ili instituciju gdje si odradio/la pripravnicki staz, i trazis da ti napisu uvjerenje o radnom stazu nesto slicno ovome. To ti je i za prijavu na konkurs i ispit opsteg znanja:
U V J E R E N J E
Hvala puno, možeš li samo reći za državni nivo http://www.ads.gov.ba/v2/dox/primjer_uv ... kustvu.pdf
Po kojem članu i koji je broj službenog glasnika koji ide ovdje u uvodu.
lp
Ako je privatna firma ne stavlja se nista,osim ako oni u svom statutu imaju neki clan koji se odnosi na pripravnicki staz,mada cisto sumljam da imaju.Ako je drzavna institucija, oni znaju koji clan I br. sluzbenog glasnika i sl., nema da brines
-
kusin
#771 Re: drzavni ispit
-kopir wrote:kusin wrote:Odličnokopir wrote:Sto se tice potvrde od poslodavca, odes u firmu ili instituciju gdje si odradio/la pripravnicki staz, i trazis da ti napisu uvjerenje o radnom stazu nesto slicno ovome. To ti je i za prijavu na konkurs i ispit opsteg znanja:
U V J E R E N J E
Hvala puno, možeš li samo reći za državni nivo http://www.ads.gov.ba/v2/dox/primjer_uv ... kustvu.pdf
Po kojem članu i koji je broj službenog glasnika koji ide ovdje u uvodu.
lp
Ako je privatna firma ne stavlja se nista,osim ako oni u svom statutu imaju neki clan koji se odnosi na pripravnicki staz,mada cisto sumljam da imaju.Ako je drzavna institucija, oni znaju koji clan I br. sluzbenog glasnika i sl., nema da brines
-
sedmoglavi
#772 Re: drzavni ispit
Hahhahaha ... pa šta će tebi forma uvjerenja, ne izdaješ ga ti... onaj ko to izdaje ima i formu i službeni list/novine (broj taj i taj) u sladu s kojim daje to uvjerenje... mora se na nešto pozvati... Ja sam uvjerenje dobio od privatne firme u kojoj sam radio i lijepo navedeno i broj protokola i službeni listovi... I to uvjerenje se daje U SVRHU DALJEG ZAPOŠLJAVANJA. Neće tebi niko navoditi posebice za Javni oglas ili za ovo ili ono...
-
sedmoglavi
#773 Re: drzavni ispit
Pozdrav raja.. bio sam na ispitu općeg znanja/ADS FBiH.... položio sam
, ali da vam kažem da ima dosta pitanja koja nisam našao u literaturi po kojoj sam ja spremao taj ispit... ja sam imao nekih 800-900 pitanja koja sam vježbao, ali vjerujte da je na testu od onih 42 pitanja, barem 20 bilo kojih ja uopšte nisam imao medju 900 pitanja.. Na neka od njih sam znao odgovor onako iz života ili znanje sa fax-a... sve u svemu nije toliko teško, još samo kad bi se negdje mogla naći kompletna literatura za spremanje tog IOZ... da ne bude nekih pitanja - IZNENADJENJA.
- seketa88
#774 Re: drzavni ispit
Pozdrav, zanima me da li se na ovaj IOZ na Federalnom nivou, kada izađe neki konkurs, može prijaviti bez obzira što se ne traži tvoja struka u tom konkursu i da li su ti konkursi uglavnom ovi iz Službenog Glasnika/lista
Hvala unaprijed na odgovoru
Hvala unaprijed na odgovoru
-
sedmoglavi
#775 Re: drzavni ispit
moraš ispunjavati ono što se traži u konkursu, od do... sve što traže u bocu ili te samo odbiju zbog nepotpune dokumentacije... jer to je konkurs za radno mjesto, a sad sto mi samo polazemo radi ispita općeg znanja, to je nesto sasvim drugo... uglavnom, moras imati sve ono sto ti se u konkursu trazi