drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
agent_zero

#626 Re: drzavni ispit

Post by agent_zero »

Pa zar je toliko problem da neko uploaduje literaturu? To je 3-4min posla da se stavi link.
jeanne darc

#627 Re: drzavni ispit

Post by jeanne darc »

agent_zero wrote:Pa zar je toliko problem da neko uploaduje literaturu? To je 3-4min posla da se stavi link.
Ukoliko polazes za ADS BH, evo gdje ces naci literaturu: http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 80&lang=bs
Sretno!
gogakd

#628 Re: drzavni ispit

Post by gogakd »

Može li se neko javiti da kaže kakva su juče pitanja bila na Javnom testu???

pozz
agent_zero

#629 Re: drzavni ispit

Post by agent_zero »

jeanne darc wrote:
agent_zero wrote:Pa zar je toliko problem da neko uploaduje literaturu? To je 3-4min posla da se stavi link.
Ukoliko polazes za ADS BH, evo gdje ces naci literaturu: http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 80&lang=bs
Sretno!
To je pravilnik, a ne literatura.

Literatura kruži po ovoj temi putem maila, a ne mogu da vjerujem da je nekome toliko problem i zabremedet odvojiti 4min i uploadovati, tako da svi kome treba ta literatura skinu odatle, a ne neka gananja po mailovima.
Zima117

#630 Re: drzavni ispit

Post by Zima117 »

gogakd wrote:Može li se neko javiti da kaže kakva su juče pitanja bila na Javnom testu???

pozz

Takodje bih i ja zamolila ako je neko bio juce ili cak i danas, da nam javi...
jeanne darc

#631 Re: drzavni ispit

Post by jeanne darc »

agent_zero wrote:
jeanne darc wrote:
Sretno!
To je pravilnik, a ne literatura.

Literatura kruži po ovoj temi putem maila, a ne mogu da vjerujem da je nekome toliko problem i zabremedet odvojiti 4min i uploadovati, tako da svi kome treba ta literatura skinu odatle, a ne neka gananja po mailovima.
A ja ne razumijem zasto ti jednostavno ne pogledas bolje link koji sam ti poslala? Da, izmedju ostalog, tu se nalazi pravilnik, ali sa lijeve strane ces naci - Materijali za pripremu za javni ispit. I tu ces naci svih 7 oblasti koje trebas da spremis za Javni ispit, u vidu zakona, dopuna i izmjena i odluka. Dakle, sve. Ja sam nedavno polagala, i moj savjet ti da je dobro iscitas sve oblasti. Kriteriji za polaganje javnog ispita su poostreni, ne mozes vise uciti niti spremati ni po kakvoj literaturi (skriptama,pitanjima) osim po ovoj koja se nalazi na stranici. Vjerovatno iz tih razloga niko ti ni nece postaviti uploadovati nikakvu literaturu, jer istu mozes naci za 5 sekundi na stranici ads-a.
Toliko :) pitaj ako ti sta nije jasno
Shonfon

#632 Re: drzavni ispit

Post by Shonfon »

Ljudi pitanjca za Vas posto mi za posao treba:

- koja je razlika između strucnog i javnog ispita
- sta mi vi predlazete da li da polazem ove ispite na federalnom ili drzavnom nivou i gdje da literaturu nadjem?!

Hvala mnogo!
agent_zero

#633 Re: drzavni ispit

Post by agent_zero »

jeanne darc wrote:A ja ne razumijem zasto ti jednostavno ne pogledas bolje link koji sam ti poslala? Da, izmedju ostalog, tu se nalazi pravilnik, ali sa lijeve strane ces naci - Materijali za pripremu za javni ispit. I tu ces naci svih 7 oblasti koje trebas da spremis za Javni ispit, u vidu zakona, dopuna i izmjena i odluka. Dakle, sve. Ja sam nedavno polagala, i moj savjet ti da je dobro iscitas sve oblasti. Kriteriji za polaganje javnog ispita su poostreni, ne mozes vise uciti niti spremati ni po kakvoj literaturi (skriptama,pitanjima) osim po ovoj koja se nalazi na stranici. Vjerovatno iz tih razloga niko ti ni nece postaviti uploadovati nikakvu literaturu, jer istu mozes naci za 5 sekundi na stranici ads-a.
Toliko :) pitaj ako ti sta nije jasno
Pa dobro, ako nisam bio dovoljno jasan, bit ću još konkretniji :D.

Dakle, jel može neko staviti link gdje su otprilike najčešća pitanja i tačni odgovori iz svih oblasti? Ono što je na stranici ads-a je za nekog ko ima vremena nekolko sati dnevno da isčitava, ali ja zbog posla i nemam, a konkurs može sutra izaći. Za onoliku literaturu i vremena koje imam na raspolaganju, trebalo bi mi sedmica i sedmica. Znači ima li neko recimo po 50 pitanja iz svake oblasti koja budu sa tačnim odgovorima. Pa šta bude bude.
loli-2

#634 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

Pozdrav svima koji jos niste polozli javni ispit
i sama sma takva
prijavila sam se na beki natjecaj i dobila obavijest da mi je prijava uredna
sada ocekujem poziv na javni ispit
ima li netko tko jer u zadnje vrijeme izlazio u ADSU na javni ispit
dosta njih s ežali da su pitanja totalno komplicirana
pozdrav vam
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#635 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

Pitanje: Na prvi natječaj na koji sam se prijavila poslala sam uvjerenje o stažu iz PIO/MIO. Sve bilo ok. SAd na drugi, dobih pismo da to kao nije u redu. Pročitam na njihovoj stranici "stop greškama u prijavama" i navodno trebaju tamo šifre biti dešifrovane. Imam dva pitanja: Kako je jednom prošlo bez dešifriranja, a drugi put nije :D i jel to ovi u pio-mio urade (to kao dešifruju)? :?
Ovo pitam jer nemam namjeru ni volje, ići u 3 predhodne firme da mi daju uvjerenja. Da smo država kako treba, to bi oni trebali vidjeti u računaru, a ne da ja kao nešto dešifriram ili se zaj****am po pio -mio da mi dešifriraju.
loli-2

#636 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

KatarinaKosaca wrote:Pitanje: Na prvi natječaj na koji sam se prijavila poslala sam uvjerenje o stažu iz PIO/MIO. Sve bilo ok. SAd na drugi, dobih pismo da to kao nije u redu. Pročitam na njihovoj stranici "stop greškama u prijavama" i navodno trebaju tamo šifre biti dešifrovane. Imam dva pitanja: Kako je jednom prošlo bez dešifriranja, a drugi put nije :D i jel to ovi u pio-mio urade (to kao dešifruju)? :?
Ovo pitam jer nemam namjeru ni volje, ići u 3 predhodne firme da mi daju uvjerenja. Da smo država kako treba, to bi oni trebali vidjeti u računaru, a ne da ja kao nešto dešifriram ili se zaj****am po pio -mio da mi dešifriraju.
to neka te nista ne iznenadi i ja sam na jednom natjecaju drustveni a na drugom "humanisticki" smjer :-)
ali da ne prihvacaju radnu knjizicu o stazu nego potvrdu to je istina
KatarinaKosaca

#637 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

loli-2 wrote: to neka te nista ne iznenadi i ja sam na jednom natjecaju drustveni a na drugom "humanisticki" smjer :-)
ali da ne prihvacaju radnu knjizicu o stazu nego potvrdu to je istina
Potvrdu sam i poslala. U PIO_MIO fakat daju neku potvrdu sa šiframa , imenom firme i razdobljem. Sad me zanima šta trebam reći u PIO_MIO da to kao dešifriraju i šta to podrazumjeva vrmenski i financijski?
KatarinaKosaca

#638 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

Da ne pričam o apsurdu da mi svaki uposlenik polupismen u nekoj mikrokreditnoj može vidjeti kreditnu povjest, kad koliko od koga i kako, a državna agencija za zapošljavanje ne može naću u računaru (ili provjeriti) gdje sam radila sa kojom spremom i na kojim poslovima :-) :-) :-)

Nego, ovo oko dešifriranja, ako netko zna...
Better Man

#639 Re: drzavni ispit

Post by Better Man »

Radna knjižica i potvrda iz Pio -Mio ne mogu biti validne potvrde o radnom stažu, jer iz istih se ne vidi na kojim ste poslovima radili, tj. pta ste konkretno radili, već samo da imate toliko i toliko staža.
KatarinaKosaca

#640 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

Better Man wrote:Radna knjižica i potvrda iz Pio -Mio ne mogu biti validne potvrde o radnom stažu, jer iz istih se ne vidi na kojim ste poslovima radili, tj. pta ste konkretno radili, već samo da imate toliko i toliko staža.
Da li onda (opet ponavljam pitanje :-) :-) :-) ) daje dešifriranje onih brojki da se vidi naziv radnog mjesta i stručna sprema i kako to ide tamo?
loli-2

#641 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

KatarinaKosaca wrote:
Better Man wrote:Radna knjižica i potvrda iz Pio -Mio ne mogu biti validne potvrde o radnom stažu, jer iz istih se ne vidi na kojim ste poslovima radili, tj. pta ste konkretno radili, već samo da imate toliko i toliko staža.
Da li onda (opet ponavljam pitanje :-) :-) :-) ) daje dešifriranje onih brojki da se vidi naziv radnog mjesta i stručna sprema i kako to ide tamo?

oni nemaju uvida u te stvari i šifre. Njih zanima radno iskustvo a ne radni staž. Dakle jedino je mejrodavna potvrda poslodavca u kojoj s edetaljno opisuje naziv radnog mjesta, opis poslova (to je prema instrukciji) od prošle godine, i vrijeme angažiranja
KatarinaKosaca

#642 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

Kao dokaz kojim se dokazuje radno iskustvo u struci/zvanju/relevantno radno iskustvo mogu se dostaviti:
Potvrde ili uvjerenja poslodavca ili poslodavaca kod kojih je kandidat radio ili radi, koja moraju biti precizna i detaljna, odnosno na kojima treba da stoje podaci o tome na kojim poslovima je kandidat radio-naziv radnog mjesta, da li su to poslovi VSS, koliko dugo je obavljao navedene poslove, po mogućnosti opis poslova, navesti jasno preciziran period radnog angažovanja na radnim zadacima, dakle što više podataka koji će dokazati potrebno radno iskustvo.
Uvjerenje Zavoda za PIO-listing uz obavezno dostavljanje potvrde koja razjašnjava šifre zanimanja sa listinga, tako da se na osnovu ovih dokumenata može utvrditi da li je kandidat radio na poslovima VSS, i koliko dugo, odnosno da posjeduje traženo radno iskustvo.
http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... lang=bs#RI

Dakle, može i vako ;-) , ali ne kontam još ovo oko dešifriranja :D Jer, ima ljudi koji su radili u firmi koja više ne postoji, kako onda od poslodavca da traže memorandum, pečat i ostalo? Logično je da može biti i od PIO-MIO i što mi je najapsurdnije jednom su mi priznali taj listing i zvali me na ispit koji sam uredno pala :D Doduše, svi smo u grupi pali :run:
loli-2

#643 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

da logično. Čuj najbolje ih je nazvat ili čak se pismeno obratiti da to protumače :-)
:-D
kada si izlazila na ispit???
KatarinaKosaca

#644 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

loli-2 wrote:da logično. Čuj najbolje ih je nazvat ili čak se pismeno obratiti da to protumače :-)
:-D
kada si izlazila na ispit???
Prije jedno 3 mjeseca, pisala sam ovdje o tome.... učila po knjizi (priručniku) i pitanjima, zapale me akcize :-) :-) . vijeće ministara koliko dana od ovog od onog i čudna pitanja oko EU , ono oko razmjene ribe i vina sa BIH :D Dakle, ništa bez spremanja po materijalima sa njihove stranice....A za to treba bar mjesec po 8h dnevno intenzivno.
loli-2

#645 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

Prije jedno 3 mjeseca, pisala sam ovdje o tome.... učila po knjizi (priručniku) i pitanjima, zapale me akcize :-) :-) . vijeće ministara koliko dana od ovog od onog i čudna pitanja oko EU , ono oko razmjene ribe i vina sa BIH :D Dakle, ništa bez spremanja po materijalima sa njihove stranice....A za to treba bar mjesec po 8h dnevno intenzivno.[/quote]

znači sve sa stranice. Kupila i ja prirucnik nikakve fajde. Imam i neki koncept poprilično dobar ali nedovoljan. Imam i hebet pitanja iz augusta 2011
KatarinaKosaca

#646 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

loli-2 wrote:znači sve sa stranice. Kupila i ja prirucnik nikakve fajde. Imam i neki koncept poprilično dobar ali nedovoljan. Imam i hebet pitanja iz augusta 2011
Nedovojan priručnik definitivno, bar na državnom nivou, na federalnom ne znam... imala sam i kvaka pitanje oko zadnjeg proširenja EU, neki otoci vaneuropski, nečija kolonija, nađi na internetu :D :D Pa akcize, procenat alkohola, sokova gaziranih, negaziranih, VM koliko dana od ovog do onog.... zeznuto skorz bilo sve što je van priručnika i dovoljno da se padne.
loli-2

#647 Re: drzavni ispit

Post by loli-2 »

15. prosinca 2008. Karipski otoci Bonaire, Saba i Sint Eustatius postati će izravni dio Nizozemske kao posebne općine (bijzondere gemeente), te će stoga postati i dio Europske unije[2]. Ovi otoci su sad u sklopu Nizozemskih Antila koji su dio Nizozemskog kraljevstva. Ovo manje proširenje je prvo koje će se dogoditi u potpunosti izvan Europe.
KatarinaKosaca

#648 Re: drzavni ispit

Post by KatarinaKosaca »

loli-2 wrote:15. prosinca 2008. Karipski otoci Bonaire, Saba i Sint Eustatius postati će izravni dio Nizozemske kao posebne općine (bijzondere gemeente), te će stoga postati i dio Europske unije[2]. Ovi otoci su sad u sklopu Nizozemskih Antila koji su dio Nizozemskog kraljevstva. Ovo manje proširenje je prvo koje će se dogoditi u potpunosti izvan Europe.
To :D :lol: :lol: BIla opcija Bugarska, ja sva sretna zaokružila :lol: :lol:
gameboy

#649 Re: drzavni ispit

Post by gameboy »

ZDRAVO LJUDI TREBA MI POMOC HITNO...

U PETAK SADA POLAZEM ISPIT OPCEG ZNANJA NA FEDERALNOM NIVOU GORE U ZGRADI HIDROGRADNJE...DA LI JE NEKO POLAGAO SKORO TO ISTO... JELI SE MOGU KORISTITI TJ DA LI SE MOZE SPREMATI SA ONIM PITANJIMA KOJA SU NA DRZAVNOM NIOVU IZ ONIH 6-7 OBLASTI SA OVOG LINKA
http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna%20pitanja.html

POMOZITE PLEASE.....

BTW SRETNA NOVA GODINA SVIMA :)
MUNAFIK

#650 Re: drzavni ispit

Post by MUNAFIK »

gameboy wrote:ZDRAVO LJUDI TREBA MI POMOC HITNO...

U PETAK SADA POLAZEM ISPIT OPCEG ZNANJA NA FEDERALNOM NIVOU GORE U ZGRADI HIDROGRADNJE...DA LI JE NEKO POLAGAO SKORO TO ISTO... JELI SE MOGU KORISTITI TJ DA LI SE MOZE SPREMATI SA ONIM PITANJIMA KOJA SU NA DRZAVNOM NIOVU IZ ONIH 6-7 OBLASTI SA OVOG LINKA
http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna%20pitanja.html

POMOZITE PLEASE.....

BTW SRETNA NOVA GODINA SVIMA :)

Isto pitanje :D

Neka nam je sretno :thumbup:
Post Reply