drzavni ispit
- poznanik
#301 Re: drzavni ispit
Program polaganja
Stručni upravni ispit za visoku školsku spremu obuhvata slijedeće predmete:
a) Osnove ustavnog sistema,
b) Osnove uprave u BiH,
c) Upravni postupak i upravni spor,
d) Radne odnose,
e) Kancelarijsko poslovanje u organima uprave BiH, službama, tijelima i institucijama Vijeća ministara BiH.
http://www.mpr.gov.ba/bs/str.asp?id=97
Stručni upravni ispit za visoku školsku spremu obuhvata slijedeće predmete:
a) Osnove ustavnog sistema,
b) Osnove uprave u BiH,
c) Upravni postupak i upravni spor,
d) Radne odnose,
e) Kancelarijsko poslovanje u organima uprave BiH, službama, tijelima i institucijama Vijeća ministara BiH.
http://www.mpr.gov.ba/bs/str.asp?id=97
-
adoking
#302 Re: drzavni ispit
Da još jednom razjasnimo:
1. ovo što je motachjointa napisao su oblasti za polaganje Ispita općeg znanja na nivou FBiH, koji se polaže u ADS FBiH,
2. ovo što sam ja naveo su oblasti za polaganje Javnog ispita na nivou BiH, koji se polaže u ADS BiH,
3. ovo što je poznanik napisao su oblast za polaganje Stručnog upravnog ispita na nivou BiH, koji se polaže u Ministarstvu pravde BiH.
Prva dva ispita su besplatna, dok se treći plaća 400 KM.
Naravno, postoji još i Stručni upravni ispit na nivou FBiH, koji se polaže u Federalnom ministarstvu pravde i on sadrži sljedeće oblasti:
1. Osnove ustavnog sistema,
2. Organizacija organa uprave u Federaciji,
3. Upravni postupak,
4. Radni odnosi u organima državne službe,
5. Uredsko i arhivsko poslovanje u organima državne službe.
Također, i ovaj se ispit plaća 400 KM.
Nadam se da sam malo pojasnio ove razne oblasti koje se pominju.
1. ovo što je motachjointa napisao su oblasti za polaganje Ispita općeg znanja na nivou FBiH, koji se polaže u ADS FBiH,
2. ovo što sam ja naveo su oblasti za polaganje Javnog ispita na nivou BiH, koji se polaže u ADS BiH,
3. ovo što je poznanik napisao su oblast za polaganje Stručnog upravnog ispita na nivou BiH, koji se polaže u Ministarstvu pravde BiH.
Naravno, postoji još i Stručni upravni ispit na nivou FBiH, koji se polaže u Federalnom ministarstvu pravde i on sadrži sljedeće oblasti:
1. Osnove ustavnog sistema,
2. Organizacija organa uprave u Federaciji,
3. Upravni postupak,
4. Radni odnosi u organima državne službe,
5. Uredsko i arhivsko poslovanje u organima državne službe.
Također, i ovaj se ispit plaća 400 KM.
- poznanik
#303 Re: drzavni ispit
Ako znaš, možeš li pojasniti razliku između ovih nivoa, čemu i kome vrijede gore nabrojani pojedinačni ispiti za rad u ADS (npr. nije mi jasno - Agencija za DRŽAVNU službu u FBiH?), itd?adoking wrote:Da još jednom razjasnimo:
Naravno, postoji još i Stručni upravni ispit na nivou FBiH, koji se polaže u Federalnom ministarstvu pravde...
-
adoking
#304 Re: drzavni ispit
Bojim se da nisam baš najbolje razumio tvoje pitanje, ali nešto ću ti pokušati odgovoriti.
Sva 4 nabrojana ispita imaju istu vrijednost, odnosno oni su jedan od posebnih uslova za rad u nekom organu državne uprave na bilo kojem nivou (opština, kanton, entitet ili država), s tim što su ovi u organizaciji ADS-ova besplatni i uvijek se vežu za određeni konkurs, a druga dva se mogu polagati kada god se ti prijaviš i oni se plaćaju.
O Agenciji za državnu službu bi se moglo svašta napisati, ali ne znam šta ti tačno nije jasno oko iste, pa ne zna u kom pravcu da usmjerim odgovor.
Sva 4 nabrojana ispita imaju istu vrijednost, odnosno oni su jedan od posebnih uslova za rad u nekom organu državne uprave na bilo kojem nivou (opština, kanton, entitet ili država), s tim što su ovi u organizaciji ADS-ova besplatni i uvijek se vežu za određeni konkurs, a druga dva se mogu polagati kada god se ti prijaviš i oni se plaćaju.
O Agenciji za državnu službu bi se moglo svašta napisati, ali ne znam šta ti tačno nije jasno oko iste, pa ne zna u kom pravcu da usmjerim odgovor.
- poznanik
#305 Re: drzavni ispit
Nisu mi jasne nadležnosti, ingerencije, različitosti između entitetskih i državnih ispita, a još imaju istu vrijednost, te se neki ispiti plaćaju, a neki ne.adoking wrote:Bojim se da nisam baš najbolje razumio tvoje pitanje, ali nešto ću ti pokušati odgovoriti.
Razlika između Javnog ispita i Stručnog upravnog ispita?
Razlika između nivoa vlasti: Ako kandidat polaže ispit pred entitetskom institucijom, šta mu daje pravo da radi u državnoj?
Da li postoji Agencija za entitetsku službu paralelno sa Agencijom za državnu službu?
Svakako ću i sam kasnije pročitati više o ADS i ispitima...
-
adoking
#306 Re: drzavni ispit
O nadležnostima ADS FBiH i ADS BiH ti je najbolje da pročitaš na njihovim web stranicama, ali ne vjerujem da će ti to otkloniti konfuziju oko ispita 
U biti ista je vrijednost sva 4 ispita, samo je pitanje da li imaš novca i vremena na raspolaganju, pa da odlučiš koji ćeš polagati. Ja sam polagao Ispit općeg znanja na nivou FBiH koji je organizovao ADS FBiH, jer mi nije padalo na pamet da dajem pare za nešto što mogu besplatno položiti i sad mi taj papir vrijedi isto kao i nekome ko je polagao stručni upravni ispit i platio 400 KM.
Znači razlika je samo u načinu polaganja i koštanju ispita, ali u praksi oni imaju istu vrijednost.
Nije bit u kojoj instituciji, odnosno na kojem nivou polažeš, bit je u ispitu, pa sve i da je položen u Republici Srpskoj ili u Brčko distriktu, taj ispit važi na cijeloj teritoriji BiH.
Nadalje, pogrešno shvataš izraz državna služba. To se ne odnosi na nivo države nego na vrstu posla, pa je državni službenik osoba koja radi u nekom organu uprave na bilo kom nivou od opštine do države. Znači ne postoji entitetska služba nego državna služba na nivou entiteta (FBiH ili RS).
Nadam se da sam ti malo pojasnio neke stvari.
U biti ista je vrijednost sva 4 ispita, samo je pitanje da li imaš novca i vremena na raspolaganju, pa da odlučiš koji ćeš polagati. Ja sam polagao Ispit općeg znanja na nivou FBiH koji je organizovao ADS FBiH, jer mi nije padalo na pamet da dajem pare za nešto što mogu besplatno položiti i sad mi taj papir vrijedi isto kao i nekome ko je polagao stručni upravni ispit i platio 400 KM.
Znači razlika je samo u načinu polaganja i koštanju ispita, ali u praksi oni imaju istu vrijednost.
Nije bit u kojoj instituciji, odnosno na kojem nivou polažeš, bit je u ispitu, pa sve i da je položen u Republici Srpskoj ili u Brčko distriktu, taj ispit važi na cijeloj teritoriji BiH.
Nadalje, pogrešno shvataš izraz državna služba. To se ne odnosi na nivo države nego na vrstu posla, pa je državni službenik osoba koja radi u nekom organu uprave na bilo kom nivou od opštine do države. Znači ne postoji entitetska služba nego državna služba na nivou entiteta (FBiH ili RS).
Nadam se da sam ti malo pojasnio neke stvari.
- kokuz_sa
#307 Re: drzavni ispit
de malo pojednostavite
gore su navedena 4 ispita..
sad pojednostavite ovako
koji broj oznacava u kojim institucijama se moze raditi
znaci balaliziram
ispit br 1 polozis i max domet rada su opstine
ispit br 2 nesto na nivou kantona itd..
to bi volio znati za sta je koji ispit tj za koju instituciju i rang ljestvicu
gore su navedena 4 ispita..
sad pojednostavite ovako
koji broj oznacava u kojim institucijama se moze raditi
znaci balaliziram
ispit br 1 polozis i max domet rada su opstine
ispit br 2 nesto na nivou kantona itd..
to bi volio znati za sta je koji ispit tj za koju instituciju i rang ljestvicu
-
adoking
#308 Re: drzavni ispit
Pročitaj moj prethodni post i samo će ti se kazati 
Gdje god da položiš, vrijedi ti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i nema prepreka da radiš na bilo kom nivou.
Gdje god da položiš, vrijedi ti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i nema prepreka da radiš na bilo kom nivou.
- motachjointa
#309 Re: drzavni ispit
Ima li neko ovu literaturu prikupljenu?
1. Abeceda europskih integracija;
2. Kronologija europskih integracija;
3. Kronologija odnosa EU i BiH;
4. Ključne skraćenice.
1. Abeceda europskih integracija;
2. Kronologija europskih integracija;
3. Kronologija odnosa EU i BiH;
4. Ključne skraćenice.
-
svila
#310 Re: drzavni ispit
ima li ko da je frisko polagao kod Agencije FBiH, mislim u zadnjih par mjeseci? Ja ucim samo po ovim listama pitanja sa odgovorima sto nam je kolega pripremio i napravio stranicu.. kakve su mi sanse
, ima li slicnih jos, kakva su iskustva?
-
svila
#311 Re: drzavni ispit
i jos jedno pitanje molim vas... ako polozis ovaj ispit opceg znanja, kad bude strucni (je li istog dana) i od cega se sastoji?svila wrote:ima li ko da je frisko polagao kod Agencije FBiH, mislim u zadnjih par mjeseci? Ja ucim samo po ovim listama pitanja sa odgovorima sto nam je kolega pripremio i napravio stranicu.. kakve su mi sanse, ima li slicnih jos, kakva su iskustva?
-
nera18
#312 Re: drzavni ispit
polazes onako, da ga imas polozenog? 
-
svila
#313 Re: drzavni ispit
ma ne, prijavila se na konkurs za posao, bih ja i da radimnera18 wrote:polazes onako, da ga imas polozenog?
-
nera18
#314 Re: drzavni ispit
pogledam i ja sve to i raspitam se, mozda posluzi nekad 
-
svila
#315 Re: drzavni ispit
ma meni sad bas frka, malo vremena, a ne bih da se brukam jer objavljuju te rezultatenera18 wrote:pogledam i ja sve to i raspitam se, mozda posluzi nekad
-
Fiki29
#316 Re: drzavni ispit
ado-27 wrote:naravno ide materijalNeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...)
Ado, moze li i meni materijal na [email protected]
Hvala unaprijed,
Fiki
-
sunshinesunny
#317 Re: drzavni ispit
Fiki29 wrote:zna li neko ima li u elektronskoj verziji prirucnik 2011. izdanej za polaganej strucnog ispita ? i ima li da se kupi u koprinici ?ado-27 wrote:naravno ide materijalNeCyy wrote:ado -27 , mozes li meni poslati te materijale na [email protected]? nesto ne mogu da citiram, nadam se da ces vidjeti ovo ...)
Ado, moze li i meni materijal na [email protected]
Hvala unaprijed,
Fiki
- motachjointa
#318 Re: drzavni ispit
Ja nemam prirucnik ali imam svu literaturu fino sortiranu, plus neke testove i skripte. Javite se na msn, moj nik na forumu plus hotmail da razmjenimo literaturu. 
-
svila
#319 Re: drzavni ispit
Samo da javim, ja sam polozila uceci uglavnom samo po pitanjima i onim sto je objavljeno na drzavni-ispit.foto55.com , nesto sam malo citala iz zakona neke izmjene i to je to.. plus ova pitanja od raje sto su stavili ovdje na forumu.. Sretno i hvala momku koji je napravio ovu stranicu 
i jos samo dobro nauciti ministarstva sa stranice vlade i uprave..
- Lucazode
#320 Re: drzavni ispit
Da li je neko polagao ispit PPZ-a (protivpožarne zaštite) u Sarajevu??? Pitanja, težina, gdje se polaže 
- kokuz_sa
#321 Re: drzavni ispit
ako radis to ti moze organizovati tvoja firma..dodju ljudi odrze ti par predavanja par pokaznih vjezbi..Lucazode wrote:Da li je neko polagao ispit PPZ-a (protivpožarne zaštite) u Sarajevu??? Pitanja, težina, gdje se polaže
onda naprave kao ti moras to d a odradis i dobijes certifikat..
ako se ne varam proving je to radio u mojoj ex firmi
tj drzao vjezbe i predavanja
- Lucazode
#322 Re: drzavni ispit
Evo sad zvao vatrogasni savez K.Sarajevo, i vjerovao ili ne javlja mi se snaša i govori da moram uplatiti 260 KM i da će mi ona dati sav materijal da kopiram... Je li ovo mogućekokuz_sa wrote:ako radis to ti moze organizovati tvoja firma..dodju ljudi odrze ti par predavanja par pokaznih vjezbi..Lucazode wrote:Da li je neko polagao ispit PPZ-a (protivpožarne zaštite) u Sarajevu??? Pitanja, težina, gdje se polaže
onda naprave kao ti moras to d a odradis i dobijes certifikat..
ako se ne varam proving je to radio u mojoj ex firmi
tj drzao vjezbe i predavanja
-
nera18
#323 Re: drzavni ispit
hajd pliz objasni proceduru i daj sto imas od literature dok je jos friskosvila wrote:Samo da javim, ja sam polozila uceci uglavnom samo po pitanjima i onim sto je objavljeno na drzavni-ispit.foto55.com , nesto sam malo citala iz zakona neke izmjene i to je to.. plus ova pitanja od raje sto su stavili ovdje na forumu.. Sretno i hvala momku koji je napravio ovu stranicu
[email protected]
i cestitam:)
- motachjointa
#324 Re: drzavni ispit
cestitke. pisi pitanja kojih se sjecas i reci nam iz kojih testova si ti ucila, ako mozes da nam posaljes bilo bi super.svila wrote:Samo da javim, ja sam polozila uceci uglavnom samo po pitanjima i onim sto je objavljeno na drzavni-ispit.foto55.com , nesto sam malo citala iz zakona neke izmjene i to je to.. plus ova pitanja od raje sto su stavili ovdje na forumu.. Sretno i hvala momku koji je napravio ovu stranicu
-
svila
#325 Re: drzavni ispit
http://drzavni-ispit.foto55.com/ispitna%20pitanja.html
Evo nekih pitanja kojih se sjecam:
Koje nacelo nije nacelo kanc.poslovanja - ODGOVOR JE NACELO ZAKONITOSTI a bile opcije jos i efikasnosti i tacnosti,
ko rjesava sukob nadleznosti izmedju organa uprave f bih i ministarstava - odgovor VLADA
Ko imenuje ministre BiH - Predsjedavajuci Vijeca Ministara,
Sta su jedinice lokalne samouprave - opcina i grad
koliko je uprava u sastavu ministarstva civilnih poslova - nisam znala a ponudjeno 1, 2 i 3
da li je dozvoljena zalba kada je u pitanju odlucivanje o nadleznosti (nesto tako) uglavnom nije dozvoljena,
mapa puta kad,
Cards - ko je nadlezan tako nesto- Direkcija za evropske int..,
mandat članova odbora za zalbe - ja sam zaokruzila 4 godine al nisam sigurna,
koji su predmeti u omotima crvene boje,
sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1999.g. ima za cilj razvijanje političkog dijaloga između EU i zemlje potpisnice Sporazuma. Ratificiraju ga Parlament zemlje potpisnice, EU parlament i parlamenti zemalja EU-a.,
Odnosi BiH i EU-a počinju se razvijati međunarodnim priznavanjem RBiH kao nezavisne i suverene države-april 92.,
sta je akt?
ne mogu se sjetiti, ali 70 % pitanja, taman koliko ti treba je u ovim testovima sa stranice navedene na pocetku... i nauciti ovu skriptu sto je momak napisao.. Sretno!
Evo nekih pitanja kojih se sjecam:
Koje nacelo nije nacelo kanc.poslovanja - ODGOVOR JE NACELO ZAKONITOSTI a bile opcije jos i efikasnosti i tacnosti,
ko rjesava sukob nadleznosti izmedju organa uprave f bih i ministarstava - odgovor VLADA
Ko imenuje ministre BiH - Predsjedavajuci Vijeca Ministara,
Sta su jedinice lokalne samouprave - opcina i grad
koliko je uprava u sastavu ministarstva civilnih poslova - nisam znala a ponudjeno 1, 2 i 3
da li je dozvoljena zalba kada je u pitanju odlucivanje o nadleznosti (nesto tako) uglavnom nije dozvoljena,
mapa puta kad,
Cards - ko je nadlezan tako nesto- Direkcija za evropske int..,
mandat članova odbora za zalbe - ja sam zaokruzila 4 godine al nisam sigurna,
koji su predmeti u omotima crvene boje,
sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 1999.g. ima za cilj razvijanje političkog dijaloga između EU i zemlje potpisnice Sporazuma. Ratificiraju ga Parlament zemlje potpisnice, EU parlament i parlamenti zemalja EU-a.,
Odnosi BiH i EU-a počinju se razvijati međunarodnim priznavanjem RBiH kao nezavisne i suverene države-april 92.,
sta je akt?
ne mogu se sjetiti, ali 70 % pitanja, taman koliko ti treba je u ovim testovima sa stranice navedene na pocetku... i nauciti ovu skriptu sto je momak napisao.. Sretno!