Bosanska piramida Sunca vol.4
- seljak_cojek
TUNELI STARIJI OD SLUŽBENOG DOLASKA ILIRA I RIMLJANA
U redovnoj studijskoj posjeti Bosanskoj dolini piramida danas su boravili i italijanski profesori, članovi istraživačkog tima dr. Dario Andretta i dr. Luciano Leoni. Oni su donijeli rezultate analize uzoraka stalaktita iz ulaznog dijela tunela Ravne uzetih prije nekoliko mjeseci. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da je riječ o starosti između 2600 i 2900 godina. Drugim riječima, tunelski kompleks je napravljen davno prije službenog dolaska Ilira i Rimljana na ove prostore. Naravno, nagađanja dijela strčne javnosti da je riječ o srednjevjekovnim jamskim rudnicima su definitivno pala u vodu. Uzeti su i novi uzorci s nekoliko drugih pozicija u tunelu Ravne za koje se pretpostavlja da su još stariji, a nalaze se na bočnim zidovima tunela.
Italijanski stručnjaci su izvršili radio-nuklearne i geo-hemijske analize koristeći se uranijumsko-torijumskom metodom. Puna verzija ovog naučnog izvještaja će uskoro biti objavljena na web stranici.
Preuzeto sa http://www.piramidasunca.ba/piramida/in ... &Itemid=26
U redovnoj studijskoj posjeti Bosanskoj dolini piramida danas su boravili i italijanski profesori, članovi istraživačkog tima dr. Dario Andretta i dr. Luciano Leoni. Oni su donijeli rezultate analize uzoraka stalaktita iz ulaznog dijela tunela Ravne uzetih prije nekoliko mjeseci. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da je riječ o starosti između 2600 i 2900 godina. Drugim riječima, tunelski kompleks je napravljen davno prije službenog dolaska Ilira i Rimljana na ove prostore. Naravno, nagađanja dijela strčne javnosti da je riječ o srednjevjekovnim jamskim rudnicima su definitivno pala u vodu. Uzeti su i novi uzorci s nekoliko drugih pozicija u tunelu Ravne za koje se pretpostavlja da su još stariji, a nalaze se na bočnim zidovima tunela.
Italijanski stručnjaci su izvršili radio-nuklearne i geo-hemijske analize koristeći se uranijumsko-torijumskom metodom. Puna verzija ovog naučnog izvještaja će uskoro biti objavljena na web stranici.
Preuzeto sa http://www.piramidasunca.ba/piramida/in ... &Itemid=26
-
Thyl
Ali ja sam mislio da su Piramide najveći hit na Balkanu i najveće geo-arheološko otkriće na svijetu!bc_chupo wrote:digitron u ruke sinko pa racunaj....Thyl wrote:Evo upravo čitam ovu današnju vijest: http://www.sarajevo-x.com/clanak/070417035, i nikako ne kontam. Piše da turiste na Bosnu najviše asocira Baščaršija, Sarajevo i dobra klopa. Kako, majku mu, kad su piramide bile i na CNN-u a posjetilo ih preko 250.000 turista?!? Ja bi rek'o da su se svi oni urotili skupa s ovim Englezima i arheolozima!! Pa vidite da nisu ni para u Visokom ostavili, nit su ikom pričali da su sad piramide simbol Bosne i bosanskog turizma. Sramota dokle idu te urote.
ako je visoko posjetilo 250 000 sta mislis kolko je tek posjetilo bascarsiju....tj sarajevo.... de bolan ukljuci klikere...
-
bc_chupo
polako budale poput ''vrsnih'' arheologa kojima je krivo poricu postojanje te tako smanjuju populaciju....ti to treba da znas ti pravis tajne sastanke sa djecicom kojima se svidjaju piramide i polako im u glavu ubacujes neistinu o tome da piramida nema u visokom...Thyl wrote:bc_chupo wrote:digitron u ruke sinko pa racunaj....Thyl wrote:Evo upravo čitam ovu današnju vijest: http://www.sarajevo-x.com/clanak/070417035, i nikako ne kontam. Piše da turiste na Bosnu najviše asocira Baščaršija, Sarajevo i dobra klopa. Kako, majku mu, kad su piramide bile i na CNN-u a posjetilo ih preko 250.000 turista?!? Ja bi rek'o da su se svi oni urotili skupa s ovim Englezima i arheolozima!! Pa vidite da nisu ni para u Visokom ostavili, nit su ikom pričali da su sad piramide simbol Bosne i bosanskog turizma. Sramota dokle idu te urote.
ako je visoko posjetilo 250 000 sta mislis kolko je tek posjetilo bascarsiju....tj sarajevo.... de bolan ukljuci klikere...
Ali ja sam mislio da su Piramide najveći hit na Balkanu i najveće geo-arheološko otkriće na svijetu!
-
Thyl
bc_chupo wrote:polako budale poput ''vrsnih'' arheologa kojima je krivo poricu postojanje te tako smanjuju populaciju....ti to treba da znas ti pravis tajne sastanke sa djecicom kojima se svidjaju piramide i polako im u glavu ubacujes neistinu o tome da piramida nema u visokom...
jel ovo prije ili poslije što su me uhvatili kako ispravljam one krugove u žitu da se ne sazna za vanzemaljce?
-
Princess Fiona
Slazem se, sve ce to ovi iz British Museum uzeti i izloziti tamo. Vec vidim kako ce pisati “The largest and most comprehensive collection from ancient Bosnian pyramids outside Visoko”.uozo wrote:Ja mislim da je taj chenglez za sve kriv i da on koci sva istrazivanja. To se zove bolesna ljubomora, ili sto bi nas narod reko nek komsiji crkne krava, i on je kriv sto se pyramida tj. Piramuda, sa naglaskom na u, nije jos pojavila u svom svome sjaju. Ja sam cuo od starih nena da su englezi dolazili preko noci i krali velike betonske blokove izljevane na licu mjesta i to ljudskom rukom i sve ih odvlacili u taj institut. Tako su nam i kostura maznuli, nanu im njihovu brezobraznu.Romeo 80 wrote:Ne znam šta je sa kosturom trenutno, ali kad sam bio prošle godine na Visočici posjetiocima je rečeno da se nalazi mislim u Londonu, u institutu gdje radi onaj Englez što je rekao da je Visočica prirodna tvorevina. Pretpostavlja se da upravo on koči vraćanje kostura u BiH!kekec wrote:I dalje stoji tvrdnja da je Visocica BRDO, istina piramidalnog oblika i tu
svaka slicnost sa piramidama prestaje.
A sta se ispod gornjeg sloja brdskog pokrova i u unutrasnjosti istog krije,
mozemo pretpostavljati, a na strucnim ljudima iz oblasti isorijske i
arheoloske nauke je da pretpostave, istraze i utvrde.
p.s.
Sta bi sa onim iskopanim kosturom?![]()
![]()
Sreca pa ima ova piramuda, opsssssss, izvinjavam se piramida, s cime bi se narod inace za.ebavo i sprdo po bosni?![]()
Nego najbolje da Semir odmah zapuca u London da vidi sta je sa tim kosturom i plocama, a chupo nek pise peticiju za 10 Downing Street (link http://petitions.pm.gov.uk/list/open?cat=911). Ima tamo svakakvih peticija (Recognize Borat As The Leader Of Kazakhstan
- kekec
Englezi, kurve stare pokvarene.
Vidjeti cete kada jedno jutro osvane Visoko,
ali bez brda Visocice. Dosli nocu Englezi i
maznuli "piramidu", da bi je izlozili u svom
muzeju. Odnosno u blizini, zbog velicine,
posto je Visocica "majka svih piramida".
- pitt
kakvi inglizi.....pizdekekec wrote:Englezi, kurve stare pokvarene.
-
Shoshana
Thyle, pobogu, kako ces smanjivati populaciju. Treba to bolan ...... - da se razmnozavabc_chupo wrote: polako budale poput ''vrsnih'' arheologa kojima je krivo poricu postojanje te tako smanjuju populaciju....
- taxi_driver
mIRCerka wrote:Piramide ima.
(odavno se ne javih)
dobar vic.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
bc_chupo wrote:daj ba ljudi samo pokazujete svoju primitivnost.....
ne spamajte nego ako imate sta pametno recite ako nemate idite na podforum bez cenzure.....
gdje je izvjestaj sa pres konferencije?
-
Thyl
Chupo, ja se totalno slažem s tobom.bc_chupo wrote:daj ba ljudi samo pokazujete svoju primitivnost.....
ne spamajte nego ako imate sta pametno recite ako nemate idite na podforum bez cenzure.....
polako budale poput ''vrsnih'' arheologa kojima je krivo poricu postojanje te tako smanjuju populaciju....ti to treba da znas ti pravis tajne sastanke sa djecicom kojima se svidjaju piramide i polako im u glavu ubacujes neistinu o tome da piramida nema u visokom...
- terapija
De mi zivota ti objasni ovobc_chupo wrote:jednostavno kad ti napises 300 postova moram te nekako umirit da skontas gdje si....da se spustis na zemlju....zato sam to napisao...
a ti sad skontaj rjec figurativno...
...poricu postojanje te tako smanjuju populaciju....
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
terapija wrote:De mi zivota ti objasni ovobc_chupo wrote:jednostavno kad ti napises 300 postova moram te nekako umirit da skontas gdje si....da se spustis na zemlju....zato sam to napisao...
Dakle, ....
-
bc_chupo
terapija wrote:De mi zivota ti objasni ovobc_chupo wrote:jednostavno kad ti napises 300 postova moram te nekako umirit da skontas gdje si....da se spustis na zemlju....zato sam to napisao...
http://www.calculator.com/pantaserv/makecalc? eto ti pa skontaj...