Bosanska piramida Sunca vol.4

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Wednesday

Post by Wednesday »

kekec wrote:
Citat:
Formula za volumen (zapreminu) Bosanske piramide Sunca:

V = B x H / 3 Volumen je jednak baza puta visina kroz tri

Naše tumačenje moglo bi biti i ovako:
V = B x H / 3
Visoko (V) je jednako Bosna (B) i Hercegovina (H) s tri naroda
Jos jedan nepobitan "dokaz" da su u pitanju piramide. :D
http://www.piramidasunca.ba/default.asp
omg, pa ovo se prije moze protumacit ko Bosna i Hercegovina PODJELJENA na 3 naroda... svasta..
osmanagic je jos jednom dokazao svoju "svestranost"- sad je jos i fizicar, i matematicar :-)

stavi link drugacije, svaka adresa koju stavis vodi na pocetnu stranicu
kekec

Post by kekec »

http://www.piramidasunca.ba/default.asp
Aktuelnosti
30.12.2006. FORMULA ZA ČITANJE BOSANSKIH PIRAMIDA
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Mene je već sada sramota kako će nam se naredne generacije smijati i govoriti nam kakve smo budale bile :roll: :roll:
Ali, neka, ovo je dokaz da u vicevima nije džaba Bosanac onaj što je GLUP. :sad: :x A, šta ćeš kad je narod nepismen, zaostao, treba nas sve potamaniti (ili ako ništa, preseliti u kakve pustinje, krševe ili sibirsku ledaru) i naseliti ovaj fini kraj kakvim normalnim ljudima- Skandinavcima, Švabama...

Jao, ne može me ništa više iznervirati od ljudskog debilizma. :x
ProS

Post by ProS »

ima l' đe te piramide :-)
ja bio u visokom i samo blato vidio :-)
nesvrstan

Post by nesvrstan »

Ne kaze se blato vec Plato !
kekec

Post by kekec »

nesvrstan wrote:Ne kaze se blato vec Plato !
U gradu: Plato
Na piramidi mjeseca: mjesecev Plato
Na piramidi sunca: suncani Plato
Na piramidi ljubavi: ljubavni Plato

ProS, da ti nisi bio na "ljubavnom platou"? :D
bc_chupo

Post by bc_chupo »

burekodsira wrote:INTERVJU SA PROF. ENVEROM IMAMOVIĆEM IZ SARAJEVA

Prvi oponent ideje o postojanju piramida u BiH bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i ratni direktor Zemaljskog muzeja BiH dr. Enver Imamović.

On je najčešće citiran bh. kritičar Projekta istraživanja Bosanske doline piramida u stranoj štampi a njegovi citati su uporište nekolicini stranih arheologa, geologa i historičara.

Slijedi intervju s profesorom Enverom Imamovićem uz napomenu da je uredništvo web stranice Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca ubacilo ilustracije sa propratnim crvenim tekstom radi lakšeg prosuđivanja valjanosti njegovih tvrdnji.

BOJIĆ: Prof. Imamović?

Intervju vodi: Merima Bojić, dipl. Historičar i dipl. Politolog,
postdiplomac na Kalifornijskom univerzitetu UCLA (Los Angeles, SAD)

IMAMOVIĆ: Čujemo se

BOJIĆ: Čujemo se profesore Imamović. Ovaj razgovor će biti sniman, Vi ste upoznati s tim, znači razgovor je sniman i ovaj će intervju biti objavljen. Tema su piramide u Bosni i Hercegovini, u Visokom, za koje Semir Osmanagić tvrdi da postoje, Vi kažete da ne postoje.

IMAMOVIĆ: Tako je.

BOJIĆ: Možete li da mi date informacije i razloge vaše zbog čega Vi tvrdite da je to tako?

IMAMOVIĆ: Prvo, taj čitav lokalitet, ne samo područje Visokog, nego čitave Bosne i Hercegovine, je izuzetno arheološki istražen...

Prof. Senad Hodović, 18 godina direktor Zavičajnog Muzeja u Visokom:

„Područje srednjovjekovnog grada Visoki nikada nije sistematski ispitivano.“

Prof. dr. Enver Imamović: „Ovaj lokalitet je izuzetno arheološki istražen“

...Postoje brojna izdanja, postoji leksikon u kojem su svi poznati lokaliteti tu zabilježeni i piše ko je tu istraživao i šta se tu nalazi, prema tome arheolozima je jako dobro poznat teren područja Visokog i oko Visokog. Mjesto gdje navodno on traži tobožnje neke piramide je obično brdo geološkog sastava kakvo je i čitavo to područje. Osim toga arheolozima i historičarima je poznato da se na tom brdu nalaze ostaci od nekoliko epoha tj.od prije nekoliko hiljada godina. Na istom mjestu nalazila se tzv. Ilirska gradina, odnosno naselje iz prahistorije sa tim prije nekih 4000 godina, nalazila se takođe i tvrđava, a ispod toga naselje. U srednjem vijeku tu se nalazio nekadašnji grad i naselje ispod, u svim tim vremenima i stizanju svih tih vremena dakle nalazili su su tragovi tih zdanja odnosno zgrada, prema tome gdje god se zakopa naići će na te ostatke...

Fotografija pokazuje aerijalni snimak lokacije starog grada Visoki koji je potpuno propao uslijed višedecenijske nebrige arheoloških struktura. Ekspertni tim, kojeg je formiralo Federalno ministarstvo kulture, za takvo jadno stanje je u junu 2006. optužio “nezainteresovanost i dugogodišnju nebrigu odgovarajućih kulturnih institucija, iako su one, s aspekta zaštite i očuvanja ove spomenične cjeline, imale i imaju posebne ingerencije, na koje ne reagiraju na odgovarajući način”.

Ako su u pitanju tuneli na koje se poziva navodni istraživač riječ je o rudarskim jamama, jer je poznato da su i u prahistoriji i u rimsko doba i u srednjem vijeku tu se kopala ruda željeza i ti tuneli su...

BOJIĆ: Možete li, oprostite mi, tu Vas moram prekinuti, možete li mi reći ko i kada je tu kopao?

IMAMOVIĆ: To je kopano dugo vremena i to je objavljeno. Ne mogu sada, da u glavi, to je objavljeno u glasnicima Zemaljskog Muzeja.

BOJIĆ: Zar Vi to ne znate?

IMAMOVIĆ: Postoji monografija o Visokom koju je pisalo nekoliko autora.

BOJIĆ: Ali, prof. Imamoviću, ja sam bila u Visokom i posjetila Stari grad Visoki i nema nikakve evidencije da su tamo postojala rudarske jame.

IMAMOVIĆ: Evidencija je zapisana u knjigama gdje je objavljeno.

BOJIĆ: Kojim knjigama prof. Imamoviću?

IMAMOVIĆ: Arheološki leksikon Bosne i Hercegovine.

BOJIĆ: Kakve su se rude kopale?

IMAMOVIĆ: Molim ?

IMAMOVIĆ: Imate leksikon biologije Bosne i Hercegovine, tu takođe piše o tome, ima monografija Visokoga koju je pisalo nekoliko autora, takođe tu to piše.

BOJIĆ: Ali mi znamo da nisu postojali rudnici zlata, bakra nisu postojali nikakvi rudnici željeza, zbog čega Vi tvrdite...

IMAMOVIĆ: A kako Vi tvrdite da nisu bili?

BOJIĆ: Ne, ne, ja sam to vidjela.

IMAMOVIĆ: Nego ?

BOJIĆ: Ja Vas ovo pitam s čisto objektivnog akademskog stanovišta.

IMAMOVIĆ: Pazite ovo, riječ je o rudarskim jamama, tu su se nalazili skeleti nekadašnjih rudara, nađene su alatke rudarske u tim jamama, a osim toga čitavo to brdo i čitava ta zona geološka ona je kaverozna, to znači postoje prirodne pećine unutra i kada se snima s visine satelitski snimci oni pokazuju to, a onaj koji nije stručnjak, a on ako je zamislio da su to tajni tuneli od nekih piramida onda su to za njega tuneli od piramida, a riječ je o prirodnim šupljinama, kavernama to se kaže, a u isto vrijeme postoje tu rudarske jame iz razloga tih koje sam napomenuo .

Mr. rudarskih nauka Enver Hasić, Rudnik uglja Zenica (na slici lijevo, pored pronađenog megalitnog bloka u podzemnom tunelu):

„Ovdje nije riječ o rudarskim jamama.“

Prof. dr. Enver Imamović: „Pazite ovo, riječ je o rudarskim jamama

BOJIĆ: Prof. Imamović kristalno sam Vas razumjela. Kako možete da objasnite raskrsnice na tunelima pod uglovima od 45 stepeni?

IMAMOVIĆ: Ne vjerujem u to, on to izmišlja.
-hahhhahahhahah LOL

BOJIĆ: Ko izmišlja?

IMAMOVIĆ: Sve što ovi istraživači o tome govore nije provjereno, nije objavljeno nigdje u naučnom časopisu.

Fotografija iz podzemnog tunela Ravne koja jasno pokazuje raskršće sa dva kraka pod 45stepeni.

Prof. dr. Enver Imamović: „Ne vjerujem u to, on to izmišlja.“

BOJIĆ: Prof. Imamović imam informacije, a to sam i pročitala s web stranica od Fondacije Arheološki park da imaju rudare iz Zenice, Banovića, Kaknja i oni vrše te analize, a bili su također, geofizičari s georudarskog fakulteta iz Beograda kako to objašnjavate?

IMAMOVIĆ: Nije istina to.
-hahahah

Fotografija pokazuje doktora geoloških nauka Ali-ja Barakata(Kairo, Egipat) i doktora geofizičkih nauka Amera Smailbegovića (Reno,Nevada, SAD), koji su, tokom prvih prospekcija tunelskog kompleksa zaključili da su tuneli, s geološkog aspekta napravljeni znatno prije Srednjeg vijeka.

Prof. dr. Enver Imamović: „Sve što ovi istraživači o tome govore nije provjereno.“

BOJIĆ: Ja sam bila tamo i ja sam ih upoznala.

IMAMOVIĆ: Nemojte uzimati zdravo za gotovo šta on kaže i šta on piše drugo je...
-jest cojk glup.....

BOJIĆ: Ja sam upoznala ove profesore s georadarskog Univerziteta iz Beograda.

IMAMOVIĆ: Nije istina ono što kaže ...
OMG

BOJIĆ: Ali ovo nije meni Osmanagić rekao, ovo sam ja vidjela.

IMAMOVIĆ: U novinama može svašta pisati, nije objavio...
-boze sacuvaj ovo je onaj bosanac iz viceva

BOJIĆ: Profesore ovo nisu novine, ja sam bila tamo kada su bili ovi geofizičari s beogradskog Univerziteta.

IMAMOVIĆ: Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri?

BOJIĆ: Oni su bili iz Beograda, profesore.

IMAMOVIĆ: Nije istina

BOJIĆ: Ali, ja sam bila tamo ...

IMAMOVIĆ: Dozvolite, tu je došla ekipa geoinstituta Bosne i Hercegovine iz Tuzle.

BOJIĆ: Profesore, bili su ljudi iz Beograda, bila sam tamo, upoznala sam ih, vidjela sam ih.

IMAMOVIĆ: Slušajte, on ih tako predstavlja, a to su nezavršeni studenti, mi imamo jednog našeg studenta koji nikada nije maknuo od druge godine, a on ga predstavlja kao velikog stručnjaka, a ovo su isti ti stručnjaci.

Fotografija prikazuje ekipu Departmana za geofiziku Rudarskog Geološkog fakulteta univerziteta u Beogradu koja je, od 11.10. 2006. do 14.10. 2006. obavila geofizička ispitivanja postupcima seizmometrijske refrakcije, refleksije i mikrotremorskog profilisanja, kao i elektromagnetometrijskom metodom, postupkom georadarskog skeniranja. Ekipom je rukovodio: dr.sci. Dejan Vučković, dipl. Ing. Gejan Miloševski, dipl. Ing. Branislav Sretkovič, dipl. Ing. Dragana Mihić, dipl. Ing. Slobodan Jevremović.

Prof. dr. Enver Imamović: „Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri, to su nezavršeni studenti“

BOJIĆ: Kako se taj čovjek zove?

IMAMOVIĆ: Neću da kažem imena, ali...

Dr.-Ing. Andreas Hasenstab je predvodio njemačke eksperte iz firme LGA Bautechnik GmbH na georadarskom snimanju Bosanske doline piramida u decembru 2006.g.-pa dobro, mislim....

Prof. dr. Enver Imamović: „Kakvi geofizičari, kakvi inžinjeri, to su nezavršeni studenti.“-no comment

BOJIĆ: Vrlo je važno da se spominju imena.

IMAMOVIĆ: Dozvolite, nije, prema tome što on govori i što piše po web stranicama, to nije relevantno naučno, za nauku je bitno ono što se objavi u naučnom časopisu, a to nije nikad objavljeno. U novinama on može svašta pisati, osim toga on je obični biznismen, završio političke nauke, prema tome nije stručnjak isto kada bi ja otišao u medicinu isto tako, a ono što on radi jest atraktivno za one koje nisu upoznati s tim, upućeni šta je arheologija, šta je geologija, šta je etnologija, a to nema veze s naukom.

Semir Osmanagić je diplomirao četverogodišnji studij Ekonomskog fakulteta, diplomirao četverogodišnji studij Fakulteta političkih nauka, završio dvije godine studija sociologije, magistrirao na dvogodišnjem postdiplomskom studiju, i pripremio doktorsku disertaciju iz historije civilizacija pod nazivom :“Civilizacija Maja“. Autor je desetak istraživačko-popularnih knjiga koje su objavljivane u SAD, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i BiH. Svoja putovanja i istraživanja drevnih civilizacija finansira putem vlastite firme iz Houstona (SAD).

Prof. dr. Enver Imamović: „Osim toga on je obični biznismen, završio političke nauke, prema tome nije stručnjak.“
-enver je pravo simpatican

BOJIĆ: Hvala prof. Imamović za ovo objašnjenje.

IMAMOVIĆ: A to su isto rekli arheolozi iz čitavog svijeta, isti slučaj.

BOJIĆ: Kako objašnjavate prof. Mohamed Ibrahim Alija, koji je bio tamo u Visokom, on je ekspert-arheolog iz Egipta, provjerio sve ovo i odmah je rekao da je ovo sve građeno ljudskom rukom? Drugo, interesuje me Vaš stav za doktora geologije Alija Barakata, također iz Egipta, koga su poslale egipatske vlasti na 42 dana? Još me interesuje šta imate da kažete za geologa prof. Andrettu iz Italije, i on je isto tako bio tamo u nekoliko navrata i također potvrdio ove analize?

Profesor Mohamed Ibrahim Aly, doktor arheoloških nauka, jedan od vodećih svjetskih egiptologa (Kairo, Egipat), nakon detaljnog obilaska svih lokacija u Bosanskoj dolini piramida je izjavio za Associated press u Sarajevu da je ovdje riječ o veoma važnoj arheološkoj lokaciji i da se Fondacija ne treba obazirati na izjave oponenata.

Doktor geoloških nauka, Aly Barakat (Kairo, Egipat), posjeduje 25-o godišnje iskustvo primjenjene geologije u arheologiji drevnog Egipta i gradnje piramida. Na javnoj prezentaciji rezultata istraživanja arheološke lokacije u Visokom, izjavio je:“Bosanske piramide Sunca i Mjeseca te kompleks podzemnih tunela su djelo ljudskih ruku.“

Magistar arheoloških nauka Lamia El Hadidi, egiptolog sa dvadesetogodišnim iskustvom (Kairo, Egipat), potvrdila je da se na piramidi Mjeseca nalaze kamene strukture građene ljuskom rukom.

IMAMOVIĆ: Ti koji vi tvrdite da su došli iz Egipta, drugo su egipatske piramide jel tako, u Egiptu? A drugo, oni su geolozi, šta ima geologija s arheologijom? Jedno je geologija, drugo je arheologija, kakve to veze ima geologija i piramide?

BOJIĆ: A znate šta ...

IMAMOVIĆ: To je apsurd.

BOJIĆ: Vi predajete historiju?

IMAMOVIĆ: I arheologiju.

BOJIĆ: I arheologiju.

BOJIĆ: Kojim se periodom bavite?

IMAMOVIĆ: Molim?

BOJIĆ: Kojim se periodom bavite?

IMAMOVIĆ: Antičko doba, predhistorija i antičko doba.

BOJIĆ: Dajte mi specifičan period?

IMAMOVIĆ: Predhistorija i antičko doba pa sve do srednjega vijeka, tu sam stručnjak

BOJIĆ: Prof.Imamović, moram ovo da Vas upitam, kada ste bili u Visokom?

IMAMOVIĆ: Često, ja sam tamo iz tih krajeva.

BOJIĆ: Da li ste posjetili ove lokacije?

IMAMOVIĆ: Kako ne.

BOJIĆ: Znači, dok se ovo kopalo, vi ste bili na ovim lokacijama?

IMAMOVIĆ: Nisam bio tada, nema potrebe.

BOJIĆ: Prof. Imamović, oprostite što Vas prekidam...

IMAMOVIĆ: On ruši ostatke koji tu već postoje, ruši ostatke od epoha koji su iza nas...

BOJIĆ: Prof. Imamović moram da Vas pitam, sačekajte samo sekundu, kažite, ovo moram s objektivnog stanovišta da Vas pitam, znači niste bili na lokacijama od kako se počelo kopati?

IMAMOVIĆ: Nisam bio.

BOJIĆ: Ja sam bila na ovim lokacijama, vidjela sam ploče, isklesane, uredno poredane i tako dalje, kako možete objasniti ovo?

IMAMOVIĆ: Jesam rekao da su to ostaci od prije 4000 godina iz svih epoha i predhistorije i rimskoga doba i srednjega vijeka, a to što se nalazi su temelji kuća od prije par stotina godina.

BOJIĆ: Ako su temelji kuća onda bi oni izgledali drugačije profesore.
-zasto su se u drevnom gradu Visokom kuce gradile pod uglom od nekih 45-60 stepeni....jesul ljudi volili da nemogu stojat u kuci i da se kotrljaju dok spavaju il sta nije mi to jasno ??

Fotografija pokazuje betonske zidove na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca pod uglom gotovo identičnim uglovima stranica Keopsove piramide u Egiptu.

Prof. dr. Enver Imamović: „..a to što se nalazi su temelji kuća od prije par stotina godina.“

IMAMOVIĆ: Ostaci pločnika od ceste, ulice.

BOJIĆ: Zbog čega imaju terasasti oblik?

BOJIĆ: Zbog čega imaju terasasti oblik na Piramidi Mjeseca ili Plješevici?

IMAMOVIĆ: Zato što je brdo šuplje kao i što su sve planine u svijetu, geološka formacija, to su bolje objasnili moje kolege geolozi iz Instituta za geologiju. Vama koji su neupućeni je ono što vam neko kaže da jest znači te formacije sedimentne stijene imate svugdje u Bosni, to su sedimenti, to su ploče takve i kada one raspuknu one pucaju pod pravim kutem. Ništa drugo, obična prirodna tvorevina.

Terase od obrađenih kamenih blokova na Bosanskoj piramidi Mjeseca

Prof. dr. Enver Imamović: „.Zato što je brdo šuplje kao i što su sve planine u svijetu, geološka formacija. Ništa drugo, obična prirodna tvorevina.“

BOJIĆ: Prof. Imamović, kako možete da objasnite kamene kugle?

IMAMOVIĆ: Isto prirodna tvorevina kao što svugdje svega ima tako i toga.

BOJIĆ: Prof. Imamović, ovo nije konkretno objašnjenje, a ovakve kamene kugle postoje u Meksiku, Kosta Rici, u Novom Zelandu i možda u Australiji i sada kod nas u Bosni i Hercegovini. Objasnite mi ovu činjenicu?

IMAMOVIĆ: Otkud Vi znate da nema recimo u Norveškoj ili da nema u Kongu?-joj unbeliveble

BOJIĆ: Pa nisu nađene u Norveškoj ...

IMAMOVIĆ: Pa znate, ono što oni govore, te kugle, ti oblici, nalaze se po čitavom svijetu koji je bio pokriven ledom u ledenom glacijalu i to su tvorevine ostaci od ledenoga doba, shvaćate?

BOJIĆ: Da, ali još nisu nađene ni u Norveškoj, ni u Njemačkoj, ni u Austriji, i ostalim zemljama.

IMAMOVIĆ: Ima u Norveškoj, ima svugdje...-pa ima ima...ima tu pacovi ima misovi ima svasta......

BOJIĆ: Pa nisu još pronađene prof. Imamović.

BOJIĆ: Nisu još pronađene prof. Imamović.

IMAMOVIĆ: Ja vam kažem da jesu. Gdje , je li to priroda ili čovjek pravio?god je zemljina površina bila pokrivena ledom u doba ledenoga doba nalaze se. To malo pogledajte u Americi, tamo kod Vas ima mnogo toga, uzmite geologiju američku, pa će te vidjeti to, geologija Amerike. Veliki kanjon, ko je to pravio- a osmanagic je sanjar.....LOL

BOJIĆ: Šta Vi mislite?

IMAMOVIĆ: Da, da ja vas pitam, to su ostaci geoloških faza, a ne čovjek. To je bilo prije čovjeka na milion godina.--pametan momak

Jedna od osam granitnih kamenih kugli, perfektnog sferičnog oblika, pronađena u Teočaku kod Tuzle. Granit se NIKADA u prirodi ne javlja u slobodnom sferičnom obliku.

Prof. dr. Enver Imamović: „Isto prirodna tvorevina kao što svugdje svega ima tako i toga.“

BOJIĆ: Da Vas pitam sljedeće pitanje, a kako objašnjavate Gornje Vratnice?

IMAMOVIĆ: Kako?

BOJIĆ: Da baš kako?

IMAMOVIĆ: Ne znam, nisam razumio pitanje.

BOJIĆ: Kako vi objašnjavate Gornje Vratnice, bila sam na Gornjim Vratnicama, a ploče su uredno isto poredane, imaju valovitu mustru na pločama i egiptolog prof. Mohamed Ibrahim Ali je rekao da je ovo namjerno tako rađeno, zato što je to bio način da se ploče povežu. Takođe mi je prof. Ali pokazao razliku između vezivnog tkiva koja su vještački pravljena i prirodno pravljena i po njegovim riječima i ono sve na Gornjoj Vratnici je pravljeno vještačkim putem, znači čovjek ga je pravio. Kako objašnjavate to?

IMAMOVIĆ: Pazite, meni je to sve smiješno što Vi mene pitate i što ja Vama odgovaram. On govori o nekom vezivu i betonu u razdoblju kada je čovjek živio u pećinama. Zaboga, to sam Vama jučer rekao, kakvo vezivo, kakav malter, kakav beton, u to vrijeme čovjek je živio u pećinama i nije znao praviti kuću, a da on pravi piramide i da pravi neki beton, neko vezivo, to je krajnje neozbiljno, apsurd i to sada Vama neko kaže i ne mora to značiti da je tako, to su nestručnjaci.

Detalj otkopanog popločanog platoa, sa trostepenim mozaik pločama, po 12 cm debljine, na sjevernoj strani uzvišenja Toprakalija, u Gornjoj Vratnici. Na površini ploča pješčara se nalazi valovita mustra identična onoj na Bosanskoj piramidi Mjeseca.

Prof. dr. Enver Imamović: „Pazite, meni je to sve smiješno što Vi mene pitate i što ja Vama odgovaram... u to vrijeme čovjek je živio u pećinama i nije znao praviti kuću.“

BOJIĆ: Kako nestručnjaci kada je dr. geologije Ali Barakat isto tako potvrdio i dr. geoogije Andretta?

IMAMOVIĆ: Andretta? To su samo anonimni, tobožnji stručnjaci, gdje su na web stranici, gdje su njihova djela, dosjei, po tome se gleda ko je ko, otvorite moje ime pa otvorite njihovo ime, pa da vidite da li ima išta od njih, oni nisu nikakvi stručnjaci nego ih predstavlja taj koji tamo te piramide istražuje.

Profesor Dario Andretta, doktor geoloških nauka, Rektor Univerziteta Lumuci u Vatikanu.
-ovaj evnver izgleda neki nacitan COJK-hahahah

Prof. dr. Enver Imamović: „Andretta? To su samo anonimni, tobožnji stručnjaci.“

BOJIĆ: Prof. Imamović da li imate ikakvu namjeru da ikada odete i posjetite ove lokacije?

IMAMOVIĆ: Nema nikakve potrebe.

BOJIĆ: Zbog čega?

IMAMOVIĆ: Zato što će on odgovarati što tamo ruši spomenike, a nije verificiran stručnjak.

BOJIĆ: O kakvim spomenicima govorimo?

Nalaz ekspertne grupe Federalnog Ministarstva za kulturu i sport kojim se, u junu 2006. godine, potvrđuje da iskopavanja Fondacije ne predstavljaju prijetnju za stari grad Visoki.

Prof. dr. Enver Imamović: „On će odgovarati što tamo ruši spomenike.“

IMAMOVIĆ: Govorimo o spomenicima koje sam maloprije rekao iz predhistorije, rimskoga doba i srednjega vijeka.

BOJIĆ: Prof. Imamović, Osmanagić ne kopa čak ni blizu tog Starog Grada od Kralja Tvrtka I , ja sam bila tamo...

IMAMOVIĆ: Pa gdje traži piramidu, u podnožju brda?
-jasno se vidi da nikad nije ni pogledao sliku PIRAMIDE u VISOKOM a kamoli otisao na mjesto uvidjaja.....

BOJIĆ: Oni kopaju piramide od dna prema vrhu piramida.

IMAMOVIĆ: Pa kolika bi ta piramida bila, 100 000 m?
-ovdje vec pokazuje da mu je matematika i snalazenje u prostoru oduvjek bila jaca strana.... :lol:

BOJIĆ: Tvrdi se da je piramida Sunca visoka negdje 200 i plus metara i znatno veća od Keopsove piramide.

Lokacija iskopavanja na Bosanskoj piramidi Sunca znatno su udaljene od nekadašnje lokacije starog grada Visoki.

Prof. dr. Enver Imamović: „Pa gdje traži piramidu, u podnožju brda?“

IMAMOVIĆ: To kod mene student koji to ne zna pada na ispitu.

BOJIĆ: Nećemo sada o tome.

IMAMOVIĆ: Meni je smiješno govoriti, još pitajte jedno pitanje.

BOJIĆ: Ovo je intervju prof.Imamović, ovdje nema razloga da se nađete uvrijeđeni, ovo je samo intervju.

IMAMOVIĆ: Jest, ali ja nemam vremena, ispiti me čekaju i studenti me čekaju, ja sam odvojio Vama 15 minuta i više ne mogu, još jedno pitanje postavite, ja moram prekinuti nemam vremena.-znakovi straha od jos veceg sramocenja....

BOJIĆ: Prof. Šehić s Vašeg fakulteta mi je jučer rekao da Osmanagić „posjeduje sve medije u Bosni i Hercegovini“, i da je Osmanagić „dugo sjedio i sve smišljao da sve ovo napravi jedan dan“. Kako neko može da sjedi sve ove godine i da smišlja ovu „prevaru i zavjeru“?

IMAMOVIĆ: Ja ne znam o tome ništa, samo Vam kažem da to nema nikakve veze s naukom i to može biti atraktivno za novine, publiku, a za nauku nema ništa, samo to mogu reći, to je stav zvanične nauke.

BOJIĆ: Ne želim da vam oduzimam puno vremena, niste mi odgovorili na pitanje zašto ne odete u Visoko i da vidite ono što sam i ja vidjela?

IMAMOVIĆ: Nema potrebe da idem, nema potrebe da idem, jer nemam šta da vidim.

BOJIĆ: Kako možete da tako govorite?

IMAMOVIĆ: Zato što mi je poznat sadržaj čitavog tog kraja.

BOJIĆ: Ne možete da odete ni na plato Piramide Mjeseca?

IMAMOVIĆ: Kakve piramide, zaboga, ja Vam kažem to je neozbiljno, krajnje, za nauku, ja nisam novinar, ja sam arheolog, ja moram prekinuti, ja imam puno studenata za ispit.

Popločani prilazni plato koji vodi ka vrhu Bosanske piramide Mjeseca.

Prof. dr. Enver Imamović: „Kakve piramide, zaboga.“

BOJIĆ: O.K. Ja nisam još dobila od Vas e-mail što ste mi obećali poslati...

IMAMOVIĆ: Ja sam toliko zauzet od jutra do navečer, imam ispite, imam jako puno studenata.

BOJIĆ: Ali i Vi i prof. Šehić ste mi obećali poslati e-mail koji će da dokaže da je netačno sve ono što Osmanagić tvrdi. To od Vas još nisam dobila.

IMAMOVIĆ: Ja ne znam šta je on govorio.

BOJIĆ: Ne, ne, Vi ste to rekli.

IMAMOVIĆ: Šta sam rekao?
-jel ovaj cojk ovoliko glup il se samo pravi glup nije mi jasno...jel ovo sad iz intervijua prelazi na humoristicki show ??

BOJIĆ: Da ćete mi poslati email, to ste mi jučer ujutro rekli.

IMAMOVIĆ: Nemam vremena, ne mogu, nemam vremena sada dok mi ispiti traju, nemam vremena.

BOJIĆ: Kada ćete imati vremena, prof. Imamović, možete još samo to da mi kažete?

IMAMOVIĆ: Ja žurim jako.

BOJIĆ: U redu, znači ukratko, želite da kažete da su ovo sve izmišljotine i da ništa nije istina?

IMAMOVIĆ: Tako je, istina.

BOJIĆ: A recite mi zbog čega mora da se Vama vjeruje?

IMAMOVIĆ: Ne mora, nisam ja to rekao.

BOJIĆ: Zbog čega da se ne vjeruje egiptolozima Mohamedu Ibrahimu Aliju, Lamiji El Hadidi, Aliju Barakatu itd., zbog čega da se Vama vjeruje?

IMAMOVIĆ: Ne morate vjerovati, svako po svome nahođenju i procjeni, niko nikome ne sugerira, svako je pametan da sam rasudi šta i kome vjerovati.

BOJIĆ: Pa šta vam to onda znači?

BOJIĆ: Pa šta Vam to znači?

IMAMOVIĆ: Ne mogu ja Vas uvjeriti u nešto vjerujete ili ne vjerujete, bilo mi je drago da smo se čuli, ja moram prekinuti, jer imam ispite.

BOJIĆ: U redu profesore.

IMAMOVIĆ: Do viđenja.

BOJIĆ: Do viđenja.

Bosanska piramida Sunca u zimskom ambijentu

e ovo se samo vidi od BOSANCA ISTRAZIVACA...............................

hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
ovo je najludja stvar...anti piramidas put pod noge sa ovog djela foruma
Thyl

Post by Thyl »

bc_chupo wrote:hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
kladim se, kad bi neko ko ne vjeruje u piramide na ovom forumu napravio ovako nesto, da bi bio baniran na duze vrijeme, zbog spamanja, skretanja s teme, a nas'o bi se i jos neki razlog, jel tako? :P

a kako ce nas svijet pamtit, evo pise nenad filipovic u najnovijem broju slobodne:

BOSANSKI TEFTER NENADA FILIPOVIĆA

Sjaj i bijeda prošlosti BiH

BOSANSKI INDIJANA JONES

Naš suradnik, jedan od vodećih bh. filologa koji živi na potezu SAD-Turska-BiH, piše o piramidomaniji koju je razbuktao Semir Osmanagić, te podsjeća na slične arheološke nebuloze poput “otkrivanja Troje” u Gabeli

Nenad Filipović

Svaki pisac ima svoga Džadžića.
Ivo Andrić, na pitanje Zuka Džumhura šta misli o knjizi Ivo Andrić Petra Džadžića.
Piramidomanija i kuglomanija koje je u Bosnu unio i u njoj razbuktao Semir Osmanagić, businessman iz Houstona sa omladinsko-funkcionerskom sarajevskom predhistorijom, jeste sramota prvog reda zbog koje će se i šukununuci naših šukununuka stidjeti, a Svijet će nam se smijati kao Abderićanima ili Šildbirgerima. Tragikomedija oliti traedokomedija (E. Kozačinski, pridvorni traedopisac Mitropolitâ Sremsko-Karlovačkih) je tim veća što je arheologija, uz orijentalistiku, bila naša najznačajnija humanistička istraživačka disciplina. Te dvije ćerke muze Klio nikada nisu kaskale za Svijetom, nego su, ponajčešće, išle paralelno s njim, a ponekad su i prednjačile istom tom velikom Svijetu. Uzevši sve to u obzir, jedan od razloga, a ima ih više, što Osmanagić i dalje uspijeva, umjesto da je ili pred zakonom jer uništava kulturnu te prirodnu baštinu ili podvrgnut posmatranjima osobite vrste koja se obično vrše nad reinkarnacijama Napoleonâ, jeste i neadekvatna kritika Osmanagićevog alternativno-historijskog projekta. (Jedan od nusrezultatâ Osmanagićevog štetočinstva u kulturi jeste njegova, očito trajna, profanacija izraza i koncepta koji glasi alternativna historija. Jer alternativna historija nisu Osmanagićeve nebuloze o Hitleru živom i skritom negdje na Antarktiku, izmišljotini o Holokaustu, Marsovcima te Majama kao zemaljskom ovaploćenju marsovaca, itd... Alternativna historija je velika i životna, danas sigurno najživotnija, grana historiografije; to je historija ljudi sa marginâ, poniženih i uvrijeđenih, žena, djece, staraca, kljastih, slijepih, gubom razagubanih, prosjakâ, pijandurâ, konačarâ, sjecikesâ, jatakâ itd... Junak takve historije nije negdašnji funkcioner SSOBiH koji je pao s Marsa na Yucatan te Majama podario kalendar te se na kamenoj kugli, prije otprilike 20.000 godina, ispucao sa Yucatana u okolinu Zavidovića da bi tamo donio tajni alfabetski kod, najstariji na Svijetu. Junak takve historije je Martin Guerre, pravi ili u dvojničkoj mu spodobi, bilo u predivnoj knjizi velike kanadske i američke historičarke te feministkinje Natalie Zemon-Davis, bilo u Depardieuovoj maestralnoj inkarnaciji biskajskog varalice Arnauda du Tilha koji je preuzeo, uz pomoć žene davno nestalog Martina, Martinov identitet i u to uvjerio cijelu seosku zajednicu te je u isto skoro posve ubijedio sud u Toulouseu, sve do onog trenutka dok u sudnici Parlamenta u Toulouseu nije o pod zakuckala drvena noga istinskog Martina Guerrea. Vid. N. Zemon-Davis, The Return of Martin Guerre, /Cambridge, Mass.: Harvard University Press/, 1983. Knjiga je izazvala metodološku kontroverzu, cf. R. Finlay, "The Refashioning of Martin Guerre", i N. Zemon-Davis, "On the Lame", AHR, 93/3, 1988, pp.553-71, 572-603. Film u kome je Depardieu dao jednu od svojih najboljih uloga snimljen je 1982. godine, a N. Zemon-Davis je bila historijski konsultant u tom projektu.)

KO SE (NE) SJEĆA GABELE I TROJE
Kritika Osmanagića je započela sjajno, sa hladnokrvnim i stručno utemeljenim istupima Zilke Kujundžić te argumentovanim i akademski suzdržanim napisom u jednom od proljetnih brojeva prošlogodišnjih Dana iz pera Blagoja Govedarice, Sarajlije i arheologa koji predaje na Univerzitetu u Heidelbergu, istinski prestižnom i evropskom i svjetskom univerzitetu. Međutim, ubrzo je ta kritika dopala u ruke diletanata i politikanata, dok su mediji gotovo izgubili interesovanje za Kujundžićevu, a Govedarica ih je potpuno prestao zanimati.
U svemu tome izuzetak je jedino Amer Obradović iz Dana koji je nastojao i većinom uspio da mu medijsko pokrivanje ove lokalne indianajohnsijade protekne u znaku stalnih kontakata sa ljudima iz struke. No, pojavili su se i univerzalni komentatori kon-soc tipa koji su od Osmanagića, lukavog oportuniste sa poslovnim darom i sa psihologijom omladinskog funkcionera-grebatora, izmaštali i još uvijek izmaštavaju nekakvog širitelja bošnjačkih unitarističkih te nacionalističkih mitova, tvrdeći da Osmanagić želi uspostaviti kontinuitet između svojih kvazipiramida i kvazikugli te Crkve Bosanske, osmanske Bosne i Alijinog daytonskog nedonoščeta. Vrhunac takvog mišljenja koje želi esencijalistički da detektuje nekakvu vječnu bošnjačku mitomaniju te Strah od Novoga, Tuđega i Drugoga - sve slabe orijentalističke, u saidovskom smislu riječi, varijacije na mnogo kvalitetniji orijentalizam Iva Andrića - kao kontinuitet koji se pruža od straha koji je među stanovnicima nekih pograničnih bosanskih nahija, tamo oko 1800. godine, izazvao pad nekakvog balona, raspukle mongolfijere, pa do ludila i brige oko Semketovih piramida i kugli u bosanskoj provinciji, jeste jedan komentar Ivana Lovrenovića u Feralu, prošloga proljeća. (O tome kako se Ivan Lovrenović nasukao u tom komentaru, pozivajući se na Girolama Savonarolu, žestokog florentinskog dominikanca-diktatora s kraja XV vijeka, kao na nekakvu duhovnu protutežu piramidomaniji, iako se rečeni Savonarola upravo isticao piramidomanijom odnosno podizanjem piramidâ, ali vrlo specifičnih jer sagrađenih od knjiga antičkih paganskih autorâ-klasikâ te umjetninâ, a koje su piramide kasnije, u izlivima kolektivne histerije ravnim ranonacističkom spaljivanju izopačene književnosti, združenijem snagama paljene, pišem opširno na drugom mjestu!)
Onda su uslijedile brojne kolumnističke te ostale varijacije na Lovrenovićev pristup Osmanagićevoj indijanajohnsijadi. (Vid. npr. D. Grgić, "Razgovor s Muharemom Bazduljem - Ozbiljan pisac sluša samog sebe", Zarez, 188, 21. IX 2006). Ovakvo degradirano gledanje nadalje je degradirano po raznim web-portalima te blogovima, antipiramidalnim te propiramidalnim podjednako, gdje se priča o jednom kulturnom i naučnom skandalu izmetnula u priču o bošnjačkim (ne)pravima, unitarizmu, konsocijaciji, SBiH-u i SDP-u, SDA-u i HDZ-u, čak i nesretnoj Srebrenici, itd. O svemu je tu bilo više riječi nego o Osmanagićevoj šarlataneriji.
Podrška koju su neke istaknute bošnjačke političke i javne ličnosti, mora se istaći, dvosmisleno i isprepadano, davale Osmanagiću, tumačena je kao nekakav tihićevsko-silajdžićevsko-terzićevsko-cerićevski tajni račun sa Semirom Osmanagićem, što rječito govori kojim je stepenom bosansko društvo filovano teorijama zavjere, i to izvitoperenim. (Od Tacita preko Herr Doktora Freuda do Dra Kissingera znano je da su zavjere neizbježni dio ljudske historije! Ova gospoda su, naravno, upozoravala da je cijeli kunst govora o zavjeri sposobnost razlučivanja između zavjere i "zavjere"). Sekundarno i naknadno ulijetanje nekih, pretežno bošnjačkih, struktura u Projekt Piramide i Čudesne Kugle, nije izvor muke i problema. Oni koji misle da je tu izvor bosanske indijanajohnsonijade brkaju uzrok i posljedicu. Goreopisana, neprofesionalna i ispolitizirana, kritika Osmanagića uspjela je samo da natjera mnogo više vode na Semketov mlin nego što bi bio slučaj da se ostalo pri kujundžićevsko-govedaričinskom ozbiljnom, stručnom i hladnokrvnom, pristupu. Danas se bilo kakva kritika Osmanagićeve šarlatanerije odmah shvata kao antibošnjački, antivisočki i antibosanski čin.
Prije svega: nije Semir Osmanagić nikakva usamljena i bosansko-bošnjački definisana pojava. Semir Osmanagić je hohštapler svake vrste, Felix Krull kakvih je uvijek i svukuda bilo, ima ih i biće ih. Prebrzo smo zaboravili hotelijera sa homerološkim ambicijama koji se zvao Roberto Salinas Price. Htio je taj amigo da je Gabela Troja, a pojavio se u našim vodama sredinom osamdesetih godina XX vijeka. Prebrzo smo zaboravili kako je tadašnji čapljinski komunistički drmator Pero Marković, kasniji ekspert za hercegovačko-hadezeovsku logorologiju i otimanje nehrvatske imovine u kraju kojim je vladao, organizovao Priceu svečani doček na aerodromu Ćilipi te je jedan od hercegovačkog roda Karamatićâ tom prilikom odguslao i potpuri iz Homerovih epova sjedeći sučelice crvenom tepihu sa koga ga je oduševljeno gledao uzbuđeni i polaskani hotelijer. To je ludilo donekle zaustavljeno samo intervencijom pokojnog akademika Benca, Nestora bosanske arheologije, koji je svoj znatan uticaj među političarima hrvatske te svake druge nomenklature u samoupravnoj Bosni znao upotrijebiti na odsudan i pravi način.

WE HAVE A DREAM
Ironično u svemu tome jeste bilo to da je Salinas Price, zapravo, plagirao dugogodišnji očito uzaludni, ali predani rad jednog dubrovačko-korčulanskog gospara, Aristida Vučetića, pripadnika jedne od nauglednijih dubrovačkih srbokatoličkih familija te punca filozofa i gljivara Ivana Fochta. Gospar-Aristida niko zaozbiljno nije uzimao i taj se oriđino osjećao čitav život ugrožen profesionalnim, "suhim, strašljivim, neinventivnim i ljubomornim", arheolozima. (Frazeologija vam zvuči poznato!).
Nedavno je u Srbiji objavljena knjiga Odisejevo zlatno runo Jadrana izvjesnog Milana Ristanovića, navodno nosioca sorboneškog doktorata iz savremene historije i recitatora Lorce na japanskom, u kojoj se tvrdi da su Salinas Price i Vučetić bili u pravu, da je Schliemannovo otkriće Troje "neopisiva glupost" i njemačka podvala, da Francuzi i Englezi ne prihvataju tu njemačku podvalu, itd. Prisjetimo se, zatim, euforije s kojom je pred-nezavisna i rano-nezavisna Slovenija utonula u kolektivno ludilo tzv. venetske teorije kojom se na osnovu tupe Volksetymologie Vendi (staro germansko ime za Slovence i Slovene - Veneti) želio utvrditi neslovenski, evropski, zapadni identitet Slovenije i Slovenaca. Perjanica takvih gluposti bio je nekadašnji osrednji partizanski pjesnik Matej Bor. Nekolicina slovenačkih arheologa, lingvista i etnologa spasila je slovenački obraz i pokopala teoriju koja je, sa utvrđenjem slovenačke nezavisnosti na racionalnim političkim temeljima i brzim uklanjanjem "jugo-srpske" opasnosti, izgubila mnogo od svoje privlačnosti.
Arheologija je osobito laka žrtva promoviranja nenaučnih tvrdnji i raznolikih novomitoloških te ideoloških konstrukata. Arheološki ostatak, osobito onaj nepopraćen pisanim izvorom nearheološkog i/ili arheološkog karaktera, nužno podliježe arbitrarnoj interpretaciji. Zato mitomani najčešće uzimaju arheologiju i to arheologiju ranih razdoblja ljudske prošlosti kao objekt svojih zloupotreba. (Šta se dešava sa mitomanom kad se upusti u krivotvorenje pisanog izvora vid. L. Sciascia, Il consiglio džEgitto, 5. ed., /Torino: Einaudi/, 1967. To je roman velikog pisca, historičara, pravnika i sociologa koji bi svako ko se želi baviti historijom morao pročitati. Nije mi poznato da li postoji neki ex-jugoslovenski prevod, te bi tako nešto bilo desideratum.) Tako su mitomani okupljeni oko nacionalističkog Hindutva-pokreta u Indiji te tada vladajuće desne Džanata-partije iskonstruisali čitavu civilizaciju, tzv. Indus-Saraswati civilizaciju, navodno nastalu sredinom IV vijeka n.e. Tim se konstruktom željelo utvrditi apsolutno historijsko pravo Hindu zajednice na Indijski Potkontinent; željelo se negirati indoevropske korijene Hindu zajednice, sanskrta i Veda; željelo se proglasiti sve prevedidske indijske kulture Hindu kulturama; željelo se negirati historijsku istinu o doseljenju indo-evropskih predaka današnje Hindu zajednice u Indiji. Izmišljeno je čitavo jedno pismo, navodno najstarije na Svijetu - Srbi narod najstariji na Svijetu, nije to tako srpski specifično! - te su falsifikovani pečati kojima se trebalo dokazati mnogo ranije prisustvo konjâ i konjogojstva u dolini Inda, čime bi nemigracioni karakter vedidske, konjaničke, kulture bio dokazan.
Zloupotrijebljeno je indijsko kompjutersko čudo: Hindutvini kompjuteraši su kompjuterskom grafikom iz jednog autentičnog indijskog pečata sa predstavom autohtonog bika isfabrikovali predložak za falsifikovani cilindrični pečat. Dva ugledna američka sanskrtista raskrinkali su podvalu. (Vid. M. Witzel-S. Farmer, "Horseplay in Harappa", Frontline, 17, 13. X 2000). Međutim, još 2004. godine, udžbenici koje su štampali indijsko Ministarstvo prosvjete te Savjet za obrazovanje, oboje pod kontrolom Džanata-partije i obavezni za upotrebu, sadržavali su ilustracije pečatâ i terakota figurina, ostataka navodne "Ind-Saraswati civilizacije". Jer, Bože moj, Witzel i Farmer su kolonijalisti, zapadnjaci, neprijatelji veličine Hindu nacije i predaka te nacije. Komparativno gledano, mi smo onda na konju, jer Osmanagićeve piramide i čudesne kugle nisu ušle u udžbenike, niko još ne govori da trebaju da tu uđu i sva je prilika da nikada neće ni ući u udžbenike. Ima i neke koristi od slabe i decentralizovane države!
No, ovakve zloupotrebe arheologije te kolektivna vaskolika histerija okolo pseudoarheoloških nalaza nisu endemska bolest Trećeg Svijeta i novi(ji)h nacionalizama. I visokorazvijeni, demokratski, civilnodruštveni Hamburg ima svoga Semira Osmanagića. Odnosno Semire Osmanagiće, i to prvenstveno među pripadnicima medijâ, te navodne savjesti savremenog društva. Finansijski od bogatog hanzeatskog grada darežljivo podržan tim arheologa vršio je, tokom 2005. i 2006. godine, iskopavanja na Katedralnom Trgu u Hamburgu. Nađeni su vrijedni nalazi iz VIII, IX i X vijeka te ostaci iz jedne elitne gimnazije koju su Britanci sa zemljom sravnili 1943. godine. Međutim, od arheologâ se očekivalo da nađu, a i oni su se sami tome nadali, ostatke starog utvrđenja Hammaburg koje je nastalo početkom IX vijeka te koje su Vikinzi, prethodnici Britanaca, u podore pretvorili 845. godine. To utvrđenje je dalo ime kasnijem i današnjem hanzeatskom gradu, a o njemu govore jedino pisani izvori. Kako arheolozi, i poslije godinu dana kopanja, nisu mogli ući u trag Hammaburgu, štampa je počela izražavati svoje nade i nestrpljenje podjednako. U junu novine su pisale kako se očekuje preokret i da će Hammaburg biti otkriven. U julu je štampa počela sumnjati da će kolijevka Hamburga biti otkopana. U avgustu su, naprotiv, mediji ponovo počeli vjerovati u kolektivni hamburški san. (We have a dream!) Arheolozi su 6. XII 2006, u saopštenju za javnost, upozorili da ono što je iskopano nije i ne može biti Hammaburg.

UNIVERZALNA BOLJKA
No, samo dva dana iza toga saopštenja, moćni, visokotiražni i nimalo neozbiljni hamburški Die Welt je saopštio o senzacionalnim nalazima te o tome da su arheolozi, možda, iskopali Hammaburg. Ovdje je retorika više nego važna. Prvo osupnete svijet sa kategoričnom tvrdnjom, pa je onda, malo i reda radi, relativizirate. Jer, puk se neće uhvatiti za tu naknadnu relativizaciju, nego za trijumfalistički početni iskaz. Pa su arheolozi ponovo upozoravali da Hammaburg nije otkriven. Na to su druge tiražne, ali ne tako ozbiljne novine odvratile da arheolozi ne odustaju i da se očekuje senzacionalni nalaz. Koliko god arheolozi upozoravali narod da Hammaburg nije otkriven, dotle štampa podgrijava nade javnosti u senzacionalno otkriće. (Vid. U. Willmann, "Daneben gegraben", Die Zeit, 28. XII 2006, p.33). U Hamburgu nema nijednog od bosanskih problema: muzeji, instituti, univerziteti funkcionišu; grad i država su bogati i skloni kulturi; nema identitarnih sukoba na političkom i kulturnom polju itd.
Ali, ipak ima Semira Osmanagića na pretek. Oni, istina, ne nanose štetu direktno kao što je slučaj s bivšim perspektivnim omladincem i jednim od favoritâ ranog Lagumdžije, ali je ta indirektna šteta podjednako opasna i podjednako učinkovita. Svi ovi primjeri govore da je fenomen Osmanagić samo lokalni pojavni oblik jedne univerzalne i česte boljke: Potrebe za uljepšavanjem prošlosti. A onaj ko bi da uljepšava prošlost niti mnogo zna o njoj, niti je razumije niti je sposoban da je istinski voli. Onakvom kakva ona jeste. Jer pored badanjskog crteža, butmirske plastike, ošanićke sitne plastike, višićkih i paničkih mozaikâ, Mogorjela, mihaljevićkih fibula, bobovačkog Parlera... zaista nam nisu potrebne ni visočke kvazipiramide ni zavidovićke kvazikugle.

Visoko i Semir Osmanagić
ZAŠTO VISOKO VJERUJE OSMANAGIĆU?
Zašto Visoko vjeruje Semiru Osmanagiću, pitanje je sad? Da Visoko vjeruje Semiru Osmanagiću zato što su Visočani dobri ljudi, trefili se dobre ćudi... kako u svojoj kasidi u čast i slavu Šejh Hadži Hafiz Husni-efendije Numanagića, duhovnog Stožera Stožerâ (qutbu-l-aqtâb) u bosanskom, i ne samo bosanskom, sufizmu, pjeva Šejh Hafiz-beg Paloš, koji je kao pravi kalender - antinomijski derviš imao kosu do talâ, ne bi se baš moglo reći. Hafiz-beg je isuviše volio Numanagića da bi bio objektivan glede Visočakâ i njihove odanosti businessu.
Upravo u businessu leži zec ove zagonetke. Bolje reći u nadi u business. Euforija koja je obladala Visoko te visočki kraj ne može biti posmatrana kao izraz nekakve podmukle i promišljene bošnjačke mitomanije sa kvarnim političkim ciljevima. To je prije izraz ekonomske propasti, pogubljenosti i očaja nekada veoma bogatog kraja koji se nada i vjeruje da će tim Potemkinovim Selom te navodnim turističkim potencijalima koje u sebi nosi to Potemkinovo Selo nekako isplivati iz siromaštva u koje je zapao nekadašnji komunistički Misir legendarnog nekrunisanog Kralja Visokog te bivšeg upravitelja danas upropaštenog KTK-a Druga Mula Hodžića, Misir u kome se svako mogao moliti Bogu kako je htio i koliko je htio i usput praviti para koliko mu se moglo te posrećilo, kada se pretvorio u Džennet Sina i Oca Čengićâ, Halid-bega i Hasan-bega koji su za Visoko čuli tek aprila 1992. godine, Džennet u kome su sve rijeke presahle, svi grmovi uvehli, sva se stabla sasušila, sve ptice utihle...
B@snj@

Post by B@snj@ »

kekec

Post by kekec »

To je prije izraz ekonomske propasti, pogubljenosti i očaja nekada veoma bogatog kraja koji se nada i vjeruje da će tim Potemkinovim Selom te navodnim turističkim potencijalima koje u sebi nosi to Potemkinovo Selo nekako isplivati iz siromaštva u koje je zapao nekadašnji komunistički Misir legendarnog nekrunisanog Kralja Visokog te bivšeg upravitelja danas upropaštenog KTK-a Druga Mula Hodžića, Misir u kome se svako mogao moliti Bogu kako je htio i koliko je htio i usput praviti para koliko mu se moglo te posrećilo, kada se pretvorio u Džennet Sina i Oca Čengićâ, Halid-bega i Hasan-bega koji su za Visoko čuli tek aprila 1992. godine, Džennet u kome su sve rijeke presahle, svi grmovi uvehli, sva se stabla sasušila, sve ptice utihle...
Fin dio teksta.
A piramide?
N E M A ! :D
bc_chupo

Post by bc_chupo »

Thyl wrote:
bc_chupo wrote:hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
hahahhahahahhaha
kladim se, kad bi neko ko ne vjeruje u piramide na ovom forumu napravio ovako nesto, da bi bio baniran na duze vrijeme, zbog spamanja, skretanja s teme, a nas'o bi se i jos neki razlog, jel tako? :P

a tebi krivo....

nego nek i ovaj frajer interviju uradi da se provali ko neznam vise kako da se izrazim ostao sam bez teksta... :lol:
bc_chupo

Post by bc_chupo »

P.S.
nisam skrenuo sa teme...smijanje vama je dio teme :lol: :lol: :lol:
Thyl

Post by Thyl »

bc_chupo wrote:P.S.
nisam skrenuo sa teme...smijanje vama je dio teme :lol: :lol: :lol:
OK, onda je smijanje tebi i piramidašima također dio teme.

Evo slike iz Visokog 2013. godine, oliti 1. godine A.B. (After Beam): intergalaktička verifikacija projekta bosanskih piramida

Image
bc_chupo

Post by bc_chupo »

pa jest i to dio teme al vi se bas i nesmijete vec ste namrgodjeni stalno...
a sa tim komentarom si samo dokazao koliko si ti ozbiljan i zreo.... :lol: :lol:
Thyl

Post by Thyl »

chupo, sta se ono desilo sa websajtom od fondacije? haman sve od januara obrisali? jel to bilo nesto ofirno pa se malo sklonilo? :lol:
bc_chupo

Post by bc_chupo »

bc_chupo

Post by bc_chupo »

Thyl

Post by Thyl »

a hoce li vratit i onu vijest o posjeti kod silajdzica? :lol:

auuu, moj chupo, sta se ovo desava? :lol:

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=52

KUN: Piramidomanija u Bosni i Hercegovini (1)
Piše: Vuk BAČANOVIĆ
18/01/07

Korumpirani new age i domaći pseudoromantizam

Otkako je Semir Osmanagić, izdajući se za historičara, na jesen 2005. promovirao svoju knjigu Bosanska piramida Sunca i stao javnost obmanjivati nizom “dokaza” o dvije, tri, a zatim i pet piramida u blizini Visokog, postdejtonsko kolonijalno društvo zahvatila je euforija neuporedivo tragikomičnija od one koja u Monty Pythonovom filmu Life of Brian zahvata fanatičnu gomilu sljedbenika tikve koju je dodirnuo mesija. Osmanagićevim “dokazima”, tj. proglašavanjem jeftine prevare za nepobitnu činjenicu, pozabavićemo se u drugom dijelu analize piramidiotizma (što je vrlo težak posao kada se uzme u obzir količina gluposti kojom takvi “dokazi” pobijaju sami sebe).

Za početak je neophodno temeljito razobličiti ideologiju koja je od samoga početka podloga cijelom projektu iskopavanja “veličanstvenog, kolosalnog, ljudskom rukom rađenog, 27 ili 12, ili 5 hiljada godina starog itd., piramidalnog kompleksa” - a to je:

a.) skup socijalnih fenomena na zapadu klasificiran pod new age, tj. spiritualna ideologija takozvanog novog doba (ere Vodolije) i

b.) Blut und Boden (krv i tlo) propaganda.

New age nekad i danas

Kada govorimo o new ageu, onda se mora jasno razlikovati početak ovog mnogostrukog pokreta od kasnijih varijacija. U početku je to bila reakcija na laicizaciju zapadnjačkog društva, tj. potreba za alternativnom spiritualnošću, nastala zamjenom ili potčinjavanjem judeohrišćanskih vrijednosti surovom materijalizmu potrošačkog društva. Naspram ciničnom skepticizmu i besmislu postojanja, različiti subkulturni pokreti nastali sredinom šezdesetih godina – u Kaliforniji (sa hipicima kao najizrazitijim predstavnicima) i Findhornu u Škotskoj – propovijedajući holizam (sveopštost), tj. obnavljanje “raskidanih” veza čovjeka i ostatka kosmosa – od pojedinca su očekivali zalaganje za vrijednosti kao što su svjetski mir, bratstvo i ljubav. U tom smislu nastojao se naći konsenzus među svjetskim kulturama – naročito religijama. Uporište je često nalaženo u ranijim pokušajima takve vrste – npr. teozofskoj metafizici XIX st., ruske ezoteričarke Helene Petrovne Blavatske i bivšeg teozofa, osnivača antropozofije Rudolpha Steinera. Stapajući zapadnjačka misterijska učenja: grčke kultove predhelenističke i helenističke epohe, paganske kultove drugih naroda, neoplatoničku misao, hrišćanski gnosticizam, svjetonazore docnije zapadne ezoterije: poput alhemije, transedentalne magije itd., te istočnjačka učenja tibetanskog budizma (lamaizma), hinduizma, konfučijanizma, ovo dvoje, kao i niz autora slične provenijencije, stvorili su modus duhovnog jedinstva čovječanstva. “Univerzalno Bratstvo čovječanstva”, Religija-Mudrost (teosofija) podrazumijevalo je viđenje svih religija i civilizacija kao varijacija i/ili korupcija prvobitne “božanske mudrosti” - religije nestalih kontinenata Lemurije i Atlantide. Bez obzira na naučnu neutemeljenost ovakvih hipoteza, ni Blavatskoj, ni Steineru ne može se osporavati ogromno znanje, trud, izvrsna erudicija, kao i iskrena želja za mijenjanjem svijeta ispunjenog mržnjom, razdorom i nasiljem. Krajem 60-tih i 70-tih godina XX. vijeka brojni New Age pokreti, barem u načelu, slijede ove ideale, te predstavljaju, kako je to ustvrdio Mišel Lakroa, “povratak religiji”, ali ne određenoj religiji, već eklektičkoj smjesi raznih. Pojedincu se tako ukazuje na smisao njegovog postojanja, odnosno trenutne reinkarnacije, a to je doprinos nastanku Novog Doba, tj. prelasku u doba astrološkog znaka Vodolije – razdoblje predodređenog mira i blagostanja. Međutim, ova, u samom početku, bezazlena vjerovanja uskoro postaju jedna od najprofitabilnijih grana tržišne ekonomije. Marginalce, buntovnike protiv izrabljujućih sistema, ubrzo zamjenjuju poklonici sa jakom ekonomskom moći, ljudi vješti u rasprodaji “pozitivne energije”. Od kraja 80-tih, bezbrojni prodajni sajmovi, kolonije, seminari, kursevi omogućuju “duhovnu obuku” u kontaktu sa raznoraznim “animatorima, mudracima, duhovnim učiteljima i terapeutima” koji klijentima, za novac, “proširuju svijest” putem psiho-mističnih iskustava. Najzad, kako ističe Lakroa, ne smije se zanemarivati uloga koju, u samim počecima new age pokreta 60-tih godina, imaju narkotici, za koje se smatralo da “otvaraju vrata božanskoj ljubavi i mističnim stanjima duha”. Prodaja “alternativne duhovnosti” predstavlja, dakle, srž većine današnjih new age pokreta i, za razliku od nekadašnjg znalačkog eklekticizma, on se sve više svodi na kasapljenje religioznih i filosofskih tradicija svjetskih kultura i njihovo drobljenje u bućkuriš instant religioznosti “magičnih” kristala, mirišljavih svijeća, mističnih interpretacija učenja istočnjačkih religija, hipnotičkih regresija u “prošle živote”, letećih tanjira, vanzemaljaca sa Pleyada i drugih površnosti i jeftinih izmišljotina. Indijska istražiteljka new age fenomena Gita Nehma usporedila je promotore ovakve «spiritualnosti» sa reklamnim agentima Coca Cole, prodavcima “brzo rastvarajućeg prosvjetljenja”.

Apokaliptična sekta

Upravo ovakvim duhom (površnosti i komercijalizma) odišu knjige i izjave Semira Osmanagića, na kojima je, radi profita, temeljio svoju propagandu o “alternativnoj istoriji” i “piramidama”, tj. fascinaciju ekonomski upropaštenog stanovništva nedokazanom “drevnom prošlošću”. Tako u knjizi Putevi duše (a zapravo kompilaciji prepisanih sadržaja mnogobrojnih prevarantskih knjiga i časopisa, kakva su zapravo sva Osmanagićeva “djela”), autor opisuje svoje “iskustvo hipnotičke regresije” u “prošli život” pod vođenjem izvjesnog “hipniterapeuta” Edwarda Johna Wilsona. U tom životu Osmanagić je, gle koincidencije, u “srednjem vijeku” “prije 200, 300 godina” (kada je ta epoha završena!!!), bio “dosta bogat” nosi “smeđi šešir”, a “mnogo ljudi radi za njega”.( S. Osmanagić, Putevi duše, http://www.alternativnahistorija.com/).

U psihopatološkom prepričavanju romana Celestinsko proročanstvo, gdje sebe stavlja u ulogu glavnog lika koji traga za “10 životnih istina”, Osmanagić zapravo prezentuje ključ new age manipulacije, koju će smišljeno primijeniti u slučaju “bosanskih piramida” (a u čemu će ga, na svoju sramotu, podržavati bosanskohercegovačka vlast): Mi otkrivamo naše intuicije i osjećaj za našu sudbinu. Sjećamo se naše misije koja nam je zadata prije našeg rođenja. Analiziramo gdje smo odstupili od pravilnog puta kako bismo se na njega mogli vratiti. U ranijim životima smo morali prvo umrijeti da bi se pred našom dušom pokazala životna projekcija i šta smo morali dostići. Sada se to mijenja. Mi se možemo spiritualno probuditi ranije, tokom ovog života... U prvim danima ljudske historije jaz između onoga što smo trebali dostići i onoga što bismo uradili tokom života bio je preveliki. Sada se ta distanca smanjuje. U skoroj budućnosti ćemo se sjećati svega... U tom momentu sam ponovo osjetio prisustvo svoje Grupe duša. Primio sam potvrdne vibracije od njih… Sada smo, napokon, mogli drugačije gledati na ljudsku historiju”. (S. Osmanagić, Putevi duše, http://www.alternativnahistorija.com/).

Biznismen iz Hjustona i prodavač minijaturnih piramida koje “šire pozitivnu energiju” naivnim Amerikancima uskoro je u Bosni i Hercegovini jasno ukazao šta je mislio pod “misijom zadatom prije rođenja” “pravilnim putem”, “sjećanjem svega u skorijoj budućnosti”, i “potvrdnim vibracijama”. Na vrhuncu piramidiotskog ludila preoravanja brda, kada je u Visokom fanatizirana rulja kamenovala profesora Fuada Šećerovića zbog argumentovanih tvrdnji o nepostojanju “piramide”, i kada se javno pozivalo na linč ostalih stručnjaka koji su BiH željeli odbraniti od sramoćenja, new age guru Osmanagić samouvjereno izjavljuje za TV Visoko:

“Prema rezultatima antropološke genetike, na prostoru BiH imamo 60% potomaka Prailira (27.000 godina), 30% su potomci došljaka iz Ukrajine, a 10% su došljaci sa Bliskog i Srednjeg istoka od prije 9.000 godina. Ideja o piramidama će zazvučati poznato 70% populacije i oni će je dobronamjerno podržati kada ih djelomično otkrijemo ove godine. Već sada, oni koji vibriraju pozitivno vjerovatno se “prisjećaju” znanja svojih predaka. Piramide nisu novost za njih, odnosno nas.”

Iako se u svojim Putevima duše deklarativno (dakle licemjerno) založio protiv shvatanja historije čovječanstva kao borbe životinje u nama koja sebično dominira prirodom (S. Osmanagić, Putevi duše, http://www.alternativnahistorija.com/), taj mu navodni stav uopšte nije smetao da eugenički (dakle rasno), razdijeli stanovništvo BiH u kategorije potomaka paleolitskih starosjedilaca (po njegovim smišljenim tumačenjima prailira) - onih koji “vibriraju” i “prisjećaju se znanja svojih predaka” i onih koji to nisu, preciznije Slovena. Laćajući se rezultata genetskih istraživanja (o kojima zna manje od ništa, budući da “utvrđuje” kako mu Y hromosom, pokazatelj porijekla isključivo po muškoj liniji, ”daje broj genetskih odstupanja kroz vrijeme od naše pra-majke Eve , (S. Osmanagić, Bosanska piramida Sunca, http://www.alternativnahistorija.com/), Osmanagić na osnovu činjenice o znatnom postotku paleolitskog haplotipa kod stanovništva Balkana donosi nacista dostojni “zaključak” da najveći postotak prisutnosti praiIlirske kulture u Evropi pripada Bosancima! (S. Osmanagić, Bosanska piramida Sunca, http://www.alternativnahistorija.com/). Na stranu što u razdoblju prije 27.000 godina ne možemo govoriti ni o kakvim Ilirima (to je razdoblje kada Evropu naseljavaju kromanjonci i neandertalci), najveća opasnost plasiranja ove “teorije” u javnost jeste izjednačavanje gena i kulture (zadnji put se time bavio Heinrich Himmler) i, prema tome, proglašavanje superiornosti 70% direktnih potomaka supercivilizirane praiIlirske “vibrirajuće populacije” u novoj eri koja će nastupiti. Pri svemu tome “alternativni historičar” nipodaštava, odnosno proglašava nebitnim 1.400 godina slavenske istorije ovih krajeva, odnosno kultura slavenskih naroda Bosne i Hercegovine, koje zajedničkim jezikom i svojim interakcijama – a ne konstruirana prevara - čine vezivno tkivo zajedničke države. Kako i zbog čega slavenstvo koje je, uz tradiciju tri abrahamske religije i raznolike relikte domicilnog paganstva, dalo pečat identitetu naroda ovog prostora, treba ustupiti mjesto komercijalizmu i šundu ishlapjelog new agea, Osmanagić “zna” i navodi “razlog” u svom razgovoru sa novinarima lista Misterije:

“Mi razbijamo negativni energetski oblak. To mora biti učinjeno prije 2012. godine kako bismo mogli primiti povijesni utjecaj svemirske energije iz kozmičkog centra naše galaksije. Nećemo dozvoliti da nas kroz nekoliko godina zadesi apokalipsa. Nudi nam se mogućnost koju možemo iskoristiti. Ili ne, kako smo blokirani – ako bi se tako nastavilo i ako je ne iskoristimo, ostali bismo blokirani …” (Jože Vetrovec, Energetsko središte svijeta?, Misteriji, godina I, broj 5, srpanj 2006, str. 10)

Dakle, rješenje za sve probleme jeste ultimatum: Vjerovanje u piramidu i riječi njezinog proroka ili smak svijeta. Istinsko kulturno naslijeđe je ništavnost naspram nepostojeće građevine i njenog “kosmičkog” značenja, koje podrazumijeva “novo pisanje istorije”. Mišel Lakroa je dobro primijetio da je new age uvijek tamo gdje postoje patnja, uskraćenost i samoća kojima je izložen veliki broj ljudi, drugim riječima, u društvima duhovne bijede, uzdrmanih ili u potpunosti razorenih sistema vrijednosti. Osmanagić je itekako bio svjestan kome upućuje svoju “spasonosnu poruku” i ko će mu u širenju te “poruke” najviše biti od pomoći. Koja bi još to vlast brizi o pitanju daljnje UNESCO zaštite stare jezgre Mostara (ili uvrštavanju na tu listu drugih spomenika) pretpostavila sektaške apokaliptičke kvazi-vizije prepisane od svjetskih zloupotrebljivača i izvrtača religije i kalendara drevnih Maja kao što su, švicarski hotelijer i “stručnjak za vanzemaljce” Erich Von Däniken, konzumator psihodeličnih droga (pokojni) Terrence McKenna, ili “glasnik” božanstva centralnoameričkih naroda, Quetzalcoatla, Daniel Pinchbeck? Za odogovor na ovu dilemu “nezavisnom istraživaču” nije bio potreban “spasonosni uticaj energije iz centra galaksije”. Rješenje je bilo oportunistički jednostavno: kriminalizirane etnonacionalističke oligarhije njegove (bivše) domovine, Bosne i Hercegovine. U svijetu je, vjerovatno, samo ovaj establišment mogao, zarad zamazivanja očiju javnosti “boljim sutra”, prihvatiti finansiranje akcija Osmanagićeve sekte, po istraživanju Antipiramidalnog web-ringa, očigledno povezane sa new age apokaliptičnim pokretom Josea Arguellesa, fokusiranog na Operaciju spasavanja Zemlje putem trinaest luna, ili, kraće nazvano, Misijom 2012. Pokret zastupa učenje – vrlo slično onome koje je Osmanagić iznio u svojoj izjavi za Misterije - da se smak svijeta može izbjeći jedino zamjenom gregorijanskog kalendara majanskim, koji apokalipsu – prema šarlatanskom tumačenju – predskazuje za 12. 12. 2012. Zanimljivo je da je simpatizer i podržavalac ovog učenja Osmanagićeva koordinatorica za Hrvatsku Višnja Dobrić (kasnije učestovala u preoravanju Visočice bagerom). U pomenutom broju Misterija može se pročitati i tekst Anđele Tabaković iz Zenice, koja se “godinama bavi transmisijom energija i čišćenjem planeta Zemlje pomoću duhovnih i iscjeliteljskih metoda” i koja tvrdi kako je magičnim obredom “iz podnožja piramidalnog kompleksa” (tj. Visočice), istjerala “staru, izuzetno moćnu, ali nimalo benevolentnu energiju... željnu nanošenja zla drugima”, kako bi “istraživanja mogla početi”.

Propagandni aduti

Ipak “reinkranirani” bosanski Indiana Jones imao je još jedan vrlo bitan propagandni adut u rukavu. Tražeći podršku za svoj projekat obmane javnosti, nizom lažnih dokaza, on piše uredu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, između ostalog, slijedeće:

Nove nauke kao što je antropološka genetika potvrđuju kontinuirano prisustvo ljudskih zajednica na području BiH u periodu od 27.000 godina, što nas čini, pored Baska, najstarijima u Evropi. Čvrsti dokazi o postojanju Bosanske piramide Sunca, te solidno fundirane hipoteze o postojanju još četiri kolosalne vještačke kamene strukture kod Visokog najedanput donosi šok u svjetskim razmjerama: kulturu nisu donijeli u Bosnu narodi srednje i sjeverne Evrope, već obrnuto! (prepiske tzv. “Fondacije-Bosanska piramida sunca”, http://forum.net.hr)

Mešetarstvo stapanja new age apokaliptičkih predviđanja, piramidomanije i patetičnog pseudopatriozma vidiljivo je i iz “zaključka” “djela” Bosanska piramida Sunca: Bosanski Iliri su narod starosti 27.000 godina. (S. Osmanagić, n. d., http://www.alternativnahistorija.com/ ). Kakva poslastica za nacionaliste i njihove pred i postizborne manipulacije. Tolika poslastica da će Tihić, u potpunosti zanemarivši ionako zapostavljeno slavensko-orijentalno naslijeđe svoje zemlje, tu zemlju nezapamćeno obrukati zatraživši zaštitu UNESCO-a za nepostojećih pet piramida, produkata obmanjivanja javnosti. No, Tihić nije ostao usamljen u koristoljubivoj fascinaciji “monumentalnim građevina – djelima ljudskih ruku”.

S neba palo rješenje!

Moleći Boga da se što prije pronađu piramideDok je piramidiotska sekta na vrhuncu obijesti, u vrijeme iskopavanja nekoliko stijena nalik na “kamene blokove”, najavljivala proteste ispred Zemaljskog muzeja (čiji radnici mjesecima ne dobijaju lične dohotke i zimi, u nedostatku grijanja, rade u hladnoći), Visočicom je prodefilovala cijela bulumenta političara željnih glasova, naroda uvjerenog da je s neba palo rješenje svih egzistencijalnih problema. Parola: ko vjeruje u piramidu, taj širi pozitivnu energiju, razbija “negativni energetski blok”, odnosno jeste idealan “vibrirajući” predsjednik/ministar/ambasador “spiritualno probuđene” države. Da li je upravo to mislio profesor marksizma na funkciji direktora Zavičajnog muzeja u Visokom Sead Hodović kada je za TVSA izjavio kako: neki ljudi, nezubillah, ni u Boga ne vjeruju, pa kako će onda u piramide? Piramida je, dakle, po Hodoviću, ni više ni manje nego metafizička kategorija kao sam Bog. Ne iznenađuje brkanje ovih pojmova od strane profesora marksizma. Teologija, ruku na srce, nije njegova oblast, pa se mogao malo i zbuniti. Ipak, ostaje nejasno kako jedan predstojnik abrahamsko-monoteističke islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Mustafa Cerić, može približavati svjetonazore islama i new age piramidalno-apokaliptičke sekte izjavom (za Oslobođenje) kako “Visočani treba da što više klanjaju i poste, moleći Boga da se što prije pronađu piramide”. Reis je, dakle, “sretan zbog toga”, što jedna Višnja Dobrić (diplomirana građevinarka), sljedbenica spomenutog new age “proroka” Arguellesa, predvodi tim preoravanja Visočice bagerom (dakle ekocid), kako bi na goloj stijeni njena i slične sekte izvodile svoje solsticijske obrede? Na kraju krajeva, nejasno je koji će to bog stvoriti nepostojeće piramide, pa će nam, po reisu-l-ulemi, “biti lijepo u BiH”, svemogući Allah, ili pernata zmija Quetzalcoatl?

Bit će interesantno pratiti kako će se prema “duhovnosti” piramida postaviti kardinal Vinko Puljić, koji je nedavno primio Osmanagića i, kako se navodi u saopštenju tzv. fondacije, “blagonaklono saslušao argementirane dokaze”, te dvosmisleno istakao “da se samo istraživanjem mogu potvrđivati znanstvene hipoteze”. Zastrašujuće je do kojeg stepena propadanja je dospjela bosanskohercegovačka mikrokultura kada se jednoj kulturocidnoj prevari, odnosno novcožderskoj obmanjivačkoj sekti daje državna zaštita i promocija u reviziji historije i redefiniranju kulture. Sasvim je jasno da su kontrolori prošlosti i prezentacije prošlosti ujedno oni koji oblikuju budućnost.
Thyl

Post by Thyl »

znam ja chupo da je ovo previse teksta za tebe. haj, polako, deset recenica dnevno, pa se javi kad stignes. :lol:
bc_chupo

Post by bc_chupo »

nemam potrebe vec sam procito i onak...nije da je malo glupo al eeto
B@snj@

Post by B@snj@ »

Zivio Semir Osmanagic!!! Samo naprijed brate :faraon1:
Thyl

Post by Thyl »

B@snj@ wrote:Zivio Semir Osmanagic!!! Samo naprijed brate :faraon1:
:lol:
poslace vam razglednicu iz meksika. i racun za putne troskove. :lol:
B@snj@

Post by B@snj@ »

Thyl wrote:
B@snj@ wrote:Zivio Semir Osmanagic!!! Samo naprijed brate :faraon1:
:lol:
poslace vam razglednicu iz meksika. i racun za putne troskove. :lol:
O cemo to ti svega ti kakve razglednice i putne troskove???
Shoshana

Post by Shoshana »

Vuce, svaka ti cast - jos jednom!
:thumbup:
B@snj@

Post by B@snj@ »

Shoshana wrote:Vuce, svaka ti cast - jos jednom!
:thumbup:
:shock: koji vuk?
Post Reply