Nije provokacija - koju temu knjiga obradjuje ???? I ja sam predratni svrseni student tehnickog fakulteta, nakon toga magistriraoLesli Eldridž wrote:Pa i imam jednu tehničku knjigu spremnu za štampanje.
Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
- veljaca
#526 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
-
radiostar
#527 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pozdrav.
Mene zanima, ne znam jel vec bilo govora o tome, izvinjavam se ako jeste, kakva je situacija sa nostrifikacijom diploma u inostranstvu, znaci, diploma koje su stecene po Bolonji?
npr. prvi ciklus studenata arhitekture koji su zavrsili tri godine, da li im se to priznaje u inostranstvu, konkretno zapadna evropa, njemacka, austrija i slicno?
Hvala.
Mene zanima, ne znam jel vec bilo govora o tome, izvinjavam se ako jeste, kakva je situacija sa nostrifikacijom diploma u inostranstvu, znaci, diploma koje su stecene po Bolonji?
npr. prvi ciklus studenata arhitekture koji su zavrsili tri godine, da li im se to priznaje u inostranstvu, konkretno zapadna evropa, njemacka, austrija i slicno?
Hvala.
- bubavi1
#528 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Bachelor ostaje Bachelor, u Francuskoj se zove Licence, sto se tice nostrifikacije, gleda se takodjer strane jezike, pa onda normalno sta se ucilo. KOliko mislim ( nisam 100% siguran)da svaki predmet ima svoj tkz europski kod, pa kompilacija tih kodova daje ime diplome.radiostar wrote:Pozdrav.
Hvala.
Taj sistem je upravo namjenjen za razmijenu studenata odnosno mogucnost data da studenti idu vani nastavljati studije s dokazom da su ispunili uvjete o vezi Bolonjskog procesa ( sabiranje Kredita ECTS). Teze je za one koje su s fakulteta koji ne postivaju Bolonjski proces kao u Zenici..( 4 god.studije i dalje)
- bubavi1
#529 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Respekt... nije ni fizika ni hemija niti medicina ona sto se ucila prije 30 godina, napredovalo se od tada...pa i tehnologije i ekonomija, marketing itd itdveljaca wrote:Nije provokacija - koju temu knjiga obradjuje ???? I ja sam predratni svrseni student tehnickog fakulteta, nakon toga magistriraoLesli Eldridž wrote:Pa i imam jednu tehničku knjigu spremnu za štampanje.. Medjutim, valjda zbog djece koja sada bitku vode sa bolonjskim procesom - NE OMALOVAZAVAM Bolonju - jer se citav svijet razvija i ide naprijed - PA NARAVNO I SKOLSTVO .....
- Real Khan
#530 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
@Lesli Eldridž i @bubavi1,
Vidim da se žestoko prepirete oko ove teme, pa rekoh da pokušam pomoći u rješavanju vašeg vrlog konflikta
Prije svega, bez namjere da bilo koga uvrijedim, morate obojica ozbiljno poraditi na gramatici.
Ova tema me je privukla prvenstveno zato što je nedavno bila slična rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Tu sam mogao čuti razne "argumente" i argumente oko vrijednosti "bolonjskih" i "starih" diploma. Mnogi parlamentarci su u startu imali mišljenje kako su "bolonjske" diplome manje vrijedne u odnosu na "stare" zato što se stiču za 3 umjesto 4 godine. Taj "argument" se odmah može razjasniti sljedećom činjenicom: "stari" sistem studiranja je trajao 4 godine tokom čega je student polagao oko 32 ispita (što je 8 ispita godišnje). Ovdje treba naglasiti činjenicu da su studenti u toku školovanja imali određeni broj ispita iz tzv. "općih predmeta", koji (ruku na srce) nisu imali puno direktne veze sa samom strukom (npr. odbrana i zaštita, marksizam, sociologija itd. na medicinskom ili prirodno-matematičkom fakultetu i sl.). "Bolonjski" studenti imaju u toku 3 godine u prosjeku 34-36 ispita (oko 12 godišnje), i to SVI su stručni predmeti, dakle bez "općih" predmeta. Imajući u vidu naprijed navedeno, postavlja se opravdano pitanje da li su "stare" diplome vrijednije od "bolonjskih" samo zato što se studiralo 4 godine, ili je situacija obrnuta? Ako je mjerilo kvalitete studija dužina trajanja istog, onda je jedan moj prijatelj pravi GENIJE, jer studira već punih 9 godina i još nije završio Pravni fakultet u Sarajevu (po "starom" sistemu, naravno). Jednostavno, čovjek nema ni vremena ni nekakvog motiva da sjedne i zagrije stolicu i završi taj faks... Eto, kada (ako Bog da) i on diplomira, onda će valjda biti dipl. "fucking genius"
i moći će srati @Lesliju kako njegova diploma od "svega" 4 godine ne valja u odnosu na njegovu "devetogodišnju"
Da se razumijemo, ja sam studirao i diplomirao po "starom" sistemu (i to na 2 sarajevska fakulteta, FF i FPN), ali sam sticajem poslovnih okolnosti dobro upoznat sa situacijom unutar "bolonjskog" sistema. Ono što je evidentno, jeste činjenica da se više NEĆE proizvoditi kadar po "starom" sistemu, nego će sve buduće generacije imati "bolonjske" diplome. Koliko sam ja upoznat, više nema upisa "po starom" nego isključivo "po Bolonji". Zakoni i podzakonski akti će se morati prilagoditi novom sistemu školovanja jer šta ćemo za 20, 30 ili 50 godina kada se penzionišemo ili izumremo svi mi koji smo studirali "po starom" sistemu? Nije valjda da na sadašnja radna mjesta, i prema sadašnjim klasifikacijama, niko od "Bolonjaca" neće moći konkurisati, jer "nisu studirali prema starom sistemu"... Eto razmislite malo @Lesli i @bubavi, vidite da vam je svađa bez veze i nema svrhe. Pružite ruku jedan drugom i pomirite se. Idite negdje zajedno na kaficu i opustite se...Život je prekratak da bi se traćio na svađe oko ničega.
Vaš Real Khan
Vidim da se žestoko prepirete oko ove teme, pa rekoh da pokušam pomoći u rješavanju vašeg vrlog konflikta
Prije svega, bez namjere da bilo koga uvrijedim, morate obojica ozbiljno poraditi na gramatici.
Ova tema me je privukla prvenstveno zato što je nedavno bila slična rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Tu sam mogao čuti razne "argumente" i argumente oko vrijednosti "bolonjskih" i "starih" diploma. Mnogi parlamentarci su u startu imali mišljenje kako su "bolonjske" diplome manje vrijedne u odnosu na "stare" zato što se stiču za 3 umjesto 4 godine. Taj "argument" se odmah može razjasniti sljedećom činjenicom: "stari" sistem studiranja je trajao 4 godine tokom čega je student polagao oko 32 ispita (što je 8 ispita godišnje). Ovdje treba naglasiti činjenicu da su studenti u toku školovanja imali određeni broj ispita iz tzv. "općih predmeta", koji (ruku na srce) nisu imali puno direktne veze sa samom strukom (npr. odbrana i zaštita, marksizam, sociologija itd. na medicinskom ili prirodno-matematičkom fakultetu i sl.). "Bolonjski" studenti imaju u toku 3 godine u prosjeku 34-36 ispita (oko 12 godišnje), i to SVI su stručni predmeti, dakle bez "općih" predmeta. Imajući u vidu naprijed navedeno, postavlja se opravdano pitanje da li su "stare" diplome vrijednije od "bolonjskih" samo zato što se studiralo 4 godine, ili je situacija obrnuta? Ako je mjerilo kvalitete studija dužina trajanja istog, onda je jedan moj prijatelj pravi GENIJE, jer studira već punih 9 godina i još nije završio Pravni fakultet u Sarajevu (po "starom" sistemu, naravno). Jednostavno, čovjek nema ni vremena ni nekakvog motiva da sjedne i zagrije stolicu i završi taj faks... Eto, kada (ako Bog da) i on diplomira, onda će valjda biti dipl. "fucking genius"
Da se razumijemo, ja sam studirao i diplomirao po "starom" sistemu (i to na 2 sarajevska fakulteta, FF i FPN), ali sam sticajem poslovnih okolnosti dobro upoznat sa situacijom unutar "bolonjskog" sistema. Ono što je evidentno, jeste činjenica da se više NEĆE proizvoditi kadar po "starom" sistemu, nego će sve buduće generacije imati "bolonjske" diplome. Koliko sam ja upoznat, više nema upisa "po starom" nego isključivo "po Bolonji". Zakoni i podzakonski akti će se morati prilagoditi novom sistemu školovanja jer šta ćemo za 20, 30 ili 50 godina kada se penzionišemo ili izumremo svi mi koji smo studirali "po starom" sistemu? Nije valjda da na sadašnja radna mjesta, i prema sadašnjim klasifikacijama, niko od "Bolonjaca" neće moći konkurisati, jer "nisu studirali prema starom sistemu"... Eto razmislite malo @Lesli i @bubavi, vidite da vam je svađa bez veze i nema svrhe. Pružite ruku jedan drugom i pomirite se. Idite negdje zajedno na kaficu i opustite se...Život je prekratak da bi se traćio na svađe oko ničega.
Vaš Real Khan
- madner
#531 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
Ljudi polazu vise ispita ali je obim i znanje isto. Mozemo usporediti gradivo bez da brojimo ispite.
Po toj logici bi srednja skola bila najteza.
Ljudi polazu vise ispita ali je obim i znanje isto. Mozemo usporediti gradivo bez da brojimo ispite.
- bubavi1
#532 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Dragi Real Khan...moram ti se posebno zahvaliti jer si isao skroz u mome pravcuReal Khan wrote:@Lesli Eldridž i @bubavi1,
Vidim da se žestoko prepirete oko ove teme, pa rekoh da pokušam pomoći u rješavanju vašeg vrlog konflikta![]()
Ova tema me je privukla prvenstveno zato što je nedavno bila slična rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Tu sam mogao čuti razne "argumente" i argumente oko vrijednosti "bolonjskih" i "starih" diploma. Mnogi parlamentarci su u startu imali mišljenje kako su "bolonjske" diplome manje vrijedne u odnosu na "stare" zato što se stiču za 3 umjesto 4 godine. Taj "argument" se odmah može razjasniti sljedećom činjenicom: "stari" sistem studiranja je trajao 4 godine tokom čega je student polagao oko 32 ispita (što je 8 ispita godišnje). Ovdje treba naglasiti činjenicu da su studenti u toku školovanja imali određeni broj ispita iz tzv. "općih predmeta", koji (ruku na srce) nisu imali puno direktne veze sa samom strukom (npr. odbrana i zaštita, marksizam, sociologija itd. na medicinskom ili prirodno-matematičkom fakultetu i sl.). "Bolonjski" studenti imaju u toku 3 godine u prosjeku 34-36 ispita (oko 12 godišnje), i to SVI su stručni predmeti, dakle bez "općih" predmeta. Imajući u vidu naprijed navedeno, postavlja se opravdano pitanje da li su "stare" diplome vrijednije od "bolonjskih" samo zato što se studiralo 4 godine, ili je situacija obrnuta? Ako je mjerilo kvalitete studija dužina trajanja istog, onda je jedan moj prijatelj pravi GENIJE, jer studira već punih 9 godina i još nije završio Pravni fakultet u Sarajevu (po "starom" sistemu, naravno). Jednostavno, čovjek nema ni vremena ni nekakvog motiva da sjedne i zagrije stolicu i završi taj faks... Eto, kada (ako Bog da) i on diplomira, onda će valjda biti dipl. "fucking genius"i moći će srati @Lesliju kako njegova diploma od "svega" 4 godine ne valja u odnosu na njegovu "devetogodišnju"
![]()
Vaš Real Khan
Sto se tice moje gramatike, nisam je NIKADA UCIO, hahaha jer sam drzavljanin FR, zivim u CH, i roditelji su iz BIH...tako da eto govorim toliko da bi se mogao sporazumjeti s nasim narodom, zato nemoj zamjeriti, kroz moje intervencije, ucim
Pa s Lesliom sam se vec pomirio kontamo uskoro ici na kuglanje hahahahahahahahaha ali opet ostajem pri tome da ne podnosim inzinjere hahahahahaha
Lesli pozzzz imam za tebe jedan zadatak da mi pomognes oko logaritmi
Last edited by bubavi1 on 15/04/2009 15:54, edited 3 times in total.
- bubavi1
#533 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
to moze samo u BIH hahahahahahahamadner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
- Real Khan
#534 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto (barem kada se upoređuju stručni predmeti)... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?madner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
Last edited by Real Khan on 15/04/2009 15:56, edited 1 time in total.
- madner
#535 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
I u Njemackojbubavi1 wrote:to moze samo u BIH hahahahahahahamadner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
Da probamo experiment. Prije si imao 10 semestara i sada imas 10 semestara. Zasto bi postojala razlika kada su to isti profesori, isti asistenti i isto gradivo?
Nauka je napredovala, ali ne napreduje iz jedne skolske godine u drugu.
- bubavi1
#536 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...Real Khan wrote:Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?madner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
- madner
#537 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pa nekim naucnim saznanjima lakse je uraditi vise manje tezih zadataka nego jedan tezi. (Najgluplji primjer: dizanje jednog tega od 50kg 10 puta vs 1x250 kgReal Khan wrote:Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?madner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
Veci je rad koji se zahtjeva tokom godine, ali zato je manje zahtjevan sam ispit. Poloziti dvosemestralni ispit zahtjeva znanje iz oba semestra dok veci broj ispita daje mogucnost da se rjesi dio po dio.
Nivo znanja master apsolventa etf-a je jednak diplomcu, ili tu negdje, ali nivo zvanja bachaleroa nije ni blizu.
- madner
#538 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ze gradivo je isto i opet isto kao u Njemackoj.bubavi1 wrote:Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...Real Khan wrote:Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?madner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
Novi doktorat je doktorat, bachelor je visa skola, a stari magistri nemaju ekvivalenciju.
Sta je visa skola ako je bachelor diplomac?
- Real Khan
#539 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Naravno da je greška upoređivati to dvoje (već sam ranije objasnio u čemu je stvar). Ono sa čim @madner vjerovatno nije upoznat jeste činjenica da studij do diplome i poslije diplome potpuno mijenja karakter (dakle, ne možeš tu jednostavno porediti broj predmeta). O čemu je riječ? Pa, o tome da student do sticanja diplome STUDIRA (uči, proučava), a na postdiplomskom studiju ISTRAŽUJE i daje svoj sud, a kada stekne zvanje doktora nauka (PhD) onda će biti kvalificiran da PODUČAVA DRUGE STUDENTE. Dakle, može biti isti predmet na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, ali način učenja i pripreme za ispit su potpuno drugačiji...bubavi1 wrote:Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...Real Khan wrote:Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?madner wrote:Khane, program i nastava Master studija na etfu je gotovo identican starom dodiplomskom studiju.
EDIT: I da dodam, viša škola ne postoji prema novom sistemu i taj nivo možeš slobodno zaboraviti...
- bubavi1
#540 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?[/quote]
Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...[/quote]
Naravno da je greška upoređivati to dvoje (već sam ranije objasnio u čemu je stvar). Ono sa čim @madner vjerovatno nije upoznat jeste činjenica da studij do diplome i poslije diplome potpuno mijenja karakter (dakle, ne možeš tu jednostavno porediti broj predmeta). O čemu je riječ? Pa, o tome da student do sticanja diplome STUDIRA (uči, proučava), a na postdiplomskom studiju ISTRAŽUJE i daje svoj sud, a kada stekne zvanje doktora nauka (PhD) onda će biti kvalificiran da PODUČAVA DRUGE STUDENTE. Dakle, može biti isti predmet na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, ali način učenja i pripreme za ispit su potpuno drugačiji...
Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...[/quote]
Naravno da je greška upoređivati to dvoje (već sam ranije objasnio u čemu je stvar). Ono sa čim @madner vjerovatno nije upoznat jeste činjenica da studij do diplome i poslije diplome potpuno mijenja karakter (dakle, ne možeš tu jednostavno porediti broj predmeta). O čemu je riječ? Pa, o tome da student do sticanja diplome STUDIRA (uči, proučava), a na postdiplomskom studiju ISTRAŽUJE i daje svoj sud, a kada stekne zvanje doktora nauka (PhD) onda će biti kvalificiran da PODUČAVA DRUGE STUDENTE. Dakle, može biti isti predmet na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, ali način učenja i pripreme za ispit su potpuno drugačiji...
U FRancuskoj i dalje postoji, visa trgovacka skola kao i za druge specializacije, ali nisu studije preko univerziteta vec visim ustanovama, tehnicke skole na primjer, zatim im se ne pika Bolonjski process...drzavne diplome i to je to..EDIT: I da dodam, viša škola ne postoji prema novom sistemu i taj nivo možeš slobodno zaboraviti...
-
Lesli Eldridž
#541 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Nije bitno za temu, ne mora se znati koje sam struke.veljaca wrote:Nije provokacija - koju temu knjiga obradjuje ???? I ja sam predratni svrseni student tehnickog fakulteta, nakon toga magistriraoLesli Eldridž wrote:Pa i imam jednu tehničku knjigu spremnu za štampanje.. Medjutim, valjda zbog djece koja sada bitku vode sa bolonjskim procesom - NE OMALOVAZAVAM Bolonju - jer se citav svijet razvija i ide naprijed - PA NARAVNO I SKOLSTVO .....
-
Lesli Eldridž
#542 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ne piši gluposti, ja u gramatici ne giješim. Moguće da promakne viška slovo zbog "tip felera" (Brzo kucanje, te se može naći nepotreban zarez (,) kada kucam slovo "m" ili kada treba staviti tačku (.).) Pokušavaš da profesoruješ i da tražiš nepostojeće greške. Kad smo već kod toga pripazi kada koristiš znak @. Taj znak se koristi samo kada se obraćaš nekome, a ti si "fulio" u prvom slučaju. Za drugi nisam siguran da li je to konstatacija ili obraćanje. Pripazi na interpunkcijske oznake - nedostaje ti dosta toga. Ja sam u svojim postovima primijetio da je par puta bilo viška zareza, ali to je isključivo zbog brzine pisanja i može se zaključiti da su to "tip feleri" koje mi je bilo mrsko ispravljati. E sad za "4" godine tehnike. Nije to trajalo četiri (4) godine nego 9+1 semestar, a to je pet (5) godina.Real Khan wrote:@Lesli Eldridž i @bubavi1,
Vidim da se žestoko prepirete oko ove teme, pa rekoh da pokušam pomoći u rješavanju vašeg vrlog konflikta![]()
Ova tema me je privukla prvenstveno zato što je nedavno bila slična rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Tu sam mogao čuti razne "argumente" i argumente oko vrijednosti "bolonjskih" i "starih" diploma. Mnogi parlamentarci su u startu imali mišljenje kako su "bolonjske" diplome manje vrijedne u odnosu na "stare" zato što se stiču za 3 umjesto 4 godine. Taj "argument" se odmah može razjasniti sljedećom činjenicom: "stari" sistem studiranja je trajao 4 godine tokom čega je student polagao oko 32 ispita (što je 8 ispita godišnje). Ovdje treba naglasiti činjenicu da su studenti u toku školovanja imali određeni broj ispita iz tzv. "općih predmeta", koji (ruku na srce) nisu imali puno direktne veze sa samom strukom (npr. odbrana i zaštita, marksizam, sociologija itd. na medicinskom ili prirodno-matematičkom fakultetu i sl.). "Bolonjski" studenti imaju u toku 3 godine u prosjeku 34-36 ispita (oko 12 godišnje), i to SVI su stručni predmeti, dakle bez "općih" predmeta. Imajući u vidu naprijed navedeno, postavlja se opravdano pitanje da li su "stare" diplome vrijednije od "bolonjskih" samo zato što se studiralo 4 godine, ili je situacija obrnuta? Ako je mjerilo kvalitete studija dužina trajanja istog, onda je jedan moj prijatelj pravi GENIJE, jer studira već punih 9 godina i još nije završio Pravni fakultet u Sarajevu (po "starom" sistemu, naravno). Jednostavno, čovjek nema ni vremena ni nekakvog motiva da sjedne i zagrije stolicu i završi taj faks... Eto, kada (ako Bog da) i on diplomira, onda će valjda biti dipl. "fucking genius"i moći će srati @Lesliju kako njegova diploma od "svega" 4 godine ne valja u odnosu na njegovu "devetogodišnju"
![]()
Vaš Real Khan
EDIT
Eto morao sam i ovo da popravljam zbog brzine u pisanju.
Ja imam argumente koje sam jasno predočio, a ako ti to nije jasno onda nije do mene.
Ranije je na tehnici samo Marxizam bio tzv. nestručni predmet.
- bubavi1
#543 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ovdje mi se cini da nije viska slovo vec manjka hahahahahahahaha de mi reci kad cemo na kuglanje da ti pokazem dinamicni Strike hahahahaLesli Eldridž wrote:Ne piši gluposti, ja u gramatici ne giješim. Moguće da promakne viška slovo zbog "tip felera" (Brzo kucanje, te se može naći nepotreban zarez (,) kada kucam slovo "m" ili kada treba staviti tačku (.).) Pokušavaš da profesoruješ i da tražiš nepostojeće greške. Kad smo već kod toga pripazi kada koristiš znak @. Taj znak se koristi samo kada se obraćaš nekome, a ti si "fulio" u prvom slučaju. Za drugi nisam siguran da li je to konstatacija ili obraćanje. Pripazi na interpunkcijske oznake - nedostaje ti dosta toga. Ja sam u svojim postovima primijetio da je par puta bilo viška zareza, ali to je isključivo zbog brzine pisanja i može se zaključiti da su to "tip feleri" koje mi je bilo mrsko ispravljati. E sad za "4" godine tehnike. Nije to trajalo četiri (4) godine nego 9+1 semestar, a to je pet (5) godina.Real Khan wrote:@Lesli Eldridž i @bubavi1,
![]()
Vaš Real Khan![]()
EDIT
Ja imam argumente koje sam jasno predočio, a ako ti to nije jasno onda nije do mene.
- madner
#544 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Moramo rasclaniti par stvari. To je mozda tacna definicija novog sistema, ali ne i starog sistema.Real Khan wrote:Naravno da je greška upoređivati to dvoje (već sam ranije objasnio u čemu je stvar). Ono sa čim @madner vjerovatno nije upoznat jeste činjenica da studij do diplome i poslije diplome potpuno mijenja karakter (dakle, ne možeš tu jednostavno porediti broj predmeta). O čemu je riječ? Pa, o tome da student do sticanja diplome STUDIRA (uči, proučava), a na postdiplomskom studiju ISTRAŽUJE i daje svoj sud, a kada stekne zvanje doktora nauka (PhD) onda će biti kvalificiran da PODUČAVA DRUGE STUDENTE. Dakle, može biti isti predmet na dodiplomskom i postdiplomskom studiju, ali način učenja i pripreme za ispit su potpuno drugačiji...bubavi1 wrote:Pazi madner uporedjiva Master (Post-dipl). sa starim Do-Dipl. eh u tome je zesca greska!!! jer ako je to tako, novi doktorat je stari magistar, a onda ovi doktori su manjeg nivoa od onih stari??!!! eh u tome nema logike... stari sistem 4god= novi sistem 3god, Master=Magistar itd...Real Khan wrote: Pa naravno, upoređivao sam ja planove i programe "starog" i "bolonjskog" studija, i sve je to isto... samo što je opterećenje za studente veće po "Bolonji" jer se više predmeta polaže u manjem vremenskom roku... Naravno da je nivo znanja na kraju gotovo isti (što je opet individualna stvar, jer neko diplomira sa više a neko sa manje znanja), ali nisam vas htio zamarati sa previše detalja. Mislim da se razumijemo dovoljno da ne moram tjerati mak na konac, zar ne?
EDIT: I da dodam, viša škola ne postoji prema novom sistemu i taj nivo možeš slobodno zaboraviti...
Mi smo nas sistem preuzeli od Njemaca i malo unakazili. Kod njih se poslje diplomiranja ili magistriranja moglo direktno pristupiti doktorskom radu. Nas magistar je strucna titula, tj u prijasnjom sistemu mi se nismo nikad (ili smo se uvijek) bavili istrazivanjem. Sa druge strane diplomski rad mora ispunjavati sve uslove koje uspunjava i masterski rad.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diplom
posto nisam nasao stranice na engleskom.
-
Lesli Eldridž
#545 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Eto vidiš da sam bio u pravu. Nije gramatička greška već "tip feler" zbog brzog kucanja. Jednom sam napisao jučer sličan tekst, ali zbog problema na serveru nije uspio da se upiše. Tako sam zbog gubitka vremena morao još brže da kucam. Našao sam viška slova, to popravio, ali je jedno slovo ipak promaklo. Radi se naravno o manjku.bubavi1 wrote:Ovdje mi se cini da nije viska slovo vec manjka hahahahahahahaha de mi reci kad cemo na kuglanje da ti pokazem dinamicni Strike hahahahaLesli Eldridž wrote:Ne piši gluposti, ja u gramatici ne giješim. Moguće da promakne viška slovo zbog "tip felera" (Brzo kucanje, te se može naći nepotreban zarez (,) kada kucam slovo "m" ili kada treba staviti tačku (.).) Pokušavaš da profesoruješ i da tražiš nepostojeće greške. Kad smo već kod toga pripazi kada koristiš znak @. Taj znak se koristi samo kada se obraćaš nekome, a ti si "fulio" u prvom slučaju. Za drugi nisam siguran da li je to konstatacija ili obraćanje. Pripazi na interpunkcijske oznake - nedostaje ti dosta toga. Ja sam u svojim postovima primijetio da je par puta bilo viška zareza, ali to je isključivo zbog brzine pisanja i može se zaključiti da su to "tip feleri" koje mi je bilo mrsko ispravljati. E sad za "4" godine tehnike. Nije to trajalo četiri (4) godine nego 9+1 semestar, a to je pet (5) godina.Real Khan wrote:@Lesli Eldridž i @bubavi1,
![]()
Vaš Real Khan![]()
EDIT
Last edited by Lesli Eldridž on 16/04/2009 17:21, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#546 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
In Austria and Germany, the Diplom may be obtained by either of the two types of universities. At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH) and takes mostly four years. At a Universität the degree is mentioned as Diplom or rarely as Diplom (Univ.) and takes in most cases around four to five years. These years are called "regular study time" (Regelstudienzeit) and may be exceeded (which is usually the case). Dipl. is short for Diplom and is, combined with an abbreviation of the study field, often used with names. In Switzerland, the Diplom was the typical first degree at the two federal institutes of technology and at the Swiss universities of applied sciences. Since 2004, these Swiss degrees are no longer offered since they are replaced by Bologna style Bachelor's and Master's degrees.
The Diplom is the first academic degree many post-secondary students receive, since there has traditionally been no klix equivalent to the Bachelor's degree in the German and Austrian educational systems. A student typically completes the initial period of study (called the Vordiplom) after two to three years. In many cases the Vordiplom is considered to be equivalent to a BSc or BA, but few students finish studying after achieving this, as it is not considered a "stand-alone" degree.
To complete the requirements for a Diplom, one must pass the examinations for the Hauptstudium (main study period) that follow the Vordiplom, complete one or sometimes more than one Studienarbeit (study research project), and write a Diplomarbeit (diploma thesis). The curriculum of diploma studies at a University of Applied Sciences (Fachhochschule) is, in contrast to a Universität, more application-oriented.
The Diplom is a prerequisite for preparing a doctorate (Doktorarbeit). It is usually accepted as admission into doctorate programs in other countries having an educational agreement with Germany.
The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.
It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.
1st year 2nd year 3rd year 4th year 5th year 6th year 7th year 8th year 9th year
Vordiplom Diplom (FH) with excellent grades additional coursework Doctorate
Vordiplom Diplom (FH) Masters Doctorate
Vordiplom Diplom (Universität) Doctorate
Bachelors (Bologna only)[1] Masters Doctorate
Note: For the Diplom (FH) a student has to spend one to two obligatory semesters during his studies in a company where he/she does not study. These semesters are included in the table. The study time is therefore one to two semesters shorter. Bachelor studies have them included in the table too. For the Diplom (Universität) those semesters are sometimes not included in the table.
Also note: In Germany, a Diplom (Universität) student can enter a doctoral program directly (if the student meets the admission requirements). A Diplom (FH) student has to have excellent grades to directly enter a doctorate program [2], while the usual way is to finish an additional Masters course. A few German graduate schools, such as the Saarbrücken Graduate School of Computer Science or the Berlin Mathematical School also admit students with a Bachelor's degree and excellent grades to their doctorate programms.
Odličan tekst Madner. Nije isto u Njemačkoj. I vidi se da je Master u rangu sa dipl.(ing.) (B.Sc.) Hvala na informisanju ovih koji prave smutnju.
The Diplom is the first academic degree many post-secondary students receive, since there has traditionally been no klix equivalent to the Bachelor's degree in the German and Austrian educational systems. A student typically completes the initial period of study (called the Vordiplom) after two to three years. In many cases the Vordiplom is considered to be equivalent to a BSc or BA, but few students finish studying after achieving this, as it is not considered a "stand-alone" degree.
To complete the requirements for a Diplom, one must pass the examinations for the Hauptstudium (main study period) that follow the Vordiplom, complete one or sometimes more than one Studienarbeit (study research project), and write a Diplomarbeit (diploma thesis). The curriculum of diploma studies at a University of Applied Sciences (Fachhochschule) is, in contrast to a Universität, more application-oriented.
The Diplom is a prerequisite for preparing a doctorate (Doktorarbeit). It is usually accepted as admission into doctorate programs in other countries having an educational agreement with Germany.
The following chart illustrates a comparison when the old degree (Diplom) and the new European degrees (Bachelor/Master) are obtained with some sample durations of studies.
It should also be noted for comparison purposes that at the time of the Bologna process, schools in most German states started changing from 13 school years to 12 or 13 years depending on the school. An exception are the states of Saxony and Thuringia, where Gymnasium lasts for 12 school years since German Reunification. Most of the students going for a Diplom therefore spent 13 years in school before starting their Diploma, while the younger Bachelor students nowadays may start one year earlier. However, in some states, such as Rhineland-Palatinate or Schleswig-Holstein, the first class which completes school after 12 years will graduate as late as 2016.
1st year 2nd year 3rd year 4th year 5th year 6th year 7th year 8th year 9th year
Note: For the Diplom (FH) a student has to spend one to two obligatory semesters during his studies in a company where he/she does not study. These semesters are included in the table. The study time is therefore one to two semesters shorter. Bachelor studies have them included in the table too. For the Diplom (Universität) those semesters are sometimes not included in the table.
Also note: In Germany, a Diplom (Universität) student can enter a doctoral program directly (if the student meets the admission requirements). A Diplom (FH) student has to have excellent grades to directly enter a doctorate program [2], while the usual way is to finish an additional Masters course. A few German graduate schools, such as the Saarbrücken Graduate School of Computer Science or the Berlin Mathematical School also admit students with a Bachelor's degree and excellent grades to their doctorate programms.
Odličan tekst Madner. Nije isto u Njemačkoj. I vidi se da je Master u rangu sa dipl.(ing.) (B.Sc.) Hvala na informisanju ovih koji prave smutnju.
- bubavi1
#547 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
pa kada dokazes da si poseban djak, s 5/5 niko ti nece sprijeciti nastavljati na doktoratu, pa tamo onda dokazuj da si sposoban.... nazalost malo ih i ima, i sam tekst kaze, treba se ispostovati "admission requirements" i normalan nacin je da se ipak master zavrsi...Lesli Eldridž wrote:In Austria and Germany, the Diplom may be obtained by either of the two types of universities. At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH) and takes mostly four years. At a Universität the degree is mentioned as Diplom or rarely as Diplom (Univ.) and takes in most cases around four to five years. These years are called "regular study time" (Regelstudienzeit) and may be exceeded (which is usually the case). Dipl. is short for Diplom and is, combined with an abbreviation of the study field, often used with names. In Switzerland, the Diplom was the typical first degree at the two federal institutes of technology and at the Swiss universities of applied sciences. Since 2004, these Swiss degrees are no longer offered since they are replaced by Bologna style Bachelor's and Master's degrees.
Ima ti ljudi koji i sa 14 godina poloze maturu...ima, ali....VRLO MALO..U BIH nije se nadati da ih toliko ima, jer od malih nogu BIH im ne da na raspolaganju posebnu skolu/razred za njihov kapacitet...
- Loulou
#548 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Oprostite na smetnji, ali - najjači fol na temi:

cikcanga wrote:Ali "oni" zaista jesu nesta,za razliku od vas kursadzija.
Ljudi sa tih kvazifakulteta jednostavno ne vole inzenjere jer se osjecaju inferiorno u odnosu na njih.
Ovi ekonomisti se nesta smahtase,zale se ovo nam tesko,ono nam tesko,istom dode "nakav" inzenjer i rjesi te njihove kvaziprobleme kao Milan Tarot.
- madner
#549 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
To sa odlicnim ocjenama se odnosi samo na Diplom (FH) /At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH)/bubavi1 wrote:pa kada dokazes da si poseban djak, s 5/5 niko ti nece sprijeciti nastavljati na doktoratu, pa tamo onda dokazuj da si sposoban.... nazalost malo ih i ima, i sam tekst kaze, treba se ispostovati "admission requirements" i normalan nacin je da se ipak master zavrsi...Lesli Eldridž wrote:In Austria and Germany, the Diplom may be obtained by either of the two types of universities. At a University of Applied Sciences (Fachhochschule), the diploma degree is described as Diplom (FH) and takes mostly four years. At a Universität the degree is mentioned as Diplom or rarely as Diplom (Univ.) and takes in most cases around four to five years. These years are called "regular study time" (Regelstudienzeit) and may be exceeded (which is usually the case). Dipl. is short for Diplom and is, combined with an abbreviation of the study field, often used with names. In Switzerland, the Diplom was the typical first degree at the two federal institutes of technology and at the Swiss universities of applied sciences. Since 2004, these Swiss degrees are no longer offered since they are replaced by Bologna style Bachelor's and Master's degrees.
Ima ti ljudi koji i sa 14 godina poloze maturu...ima, ali....VRLO MALO..U BIH nije se nadati da ih toliko ima, jer od malih nogu BIH im ne da na raspolaganju posebnu skolu/razred za njihov kapacitet...
Za one sa "obicnom" diplomom nema preduslova da budu odlicni i mogu direktno na doktorski.
Lesli, diploma je ekvivalent Master of Science (bar u Njemackoj) ne Bacheloru.
- cikcanga
#550 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Evo jedan vic za ekonomiste.
Sjede funkcije za sankom i eto ti integrala.
Istom se sve funkcije razbjezase,samo jedna osta za sankom.
Cudi se integral,pride joj i veli:"Sto ti nisi pobjegla?Ja sam integral i integrirat cu te."
Istom funkcija:"Ma boli me k....Ja sam e na x i ne mozes mi nista."
Sjede funkcije za sankom i eto ti integrala.
Istom se sve funkcije razbjezase,samo jedna osta za sankom.
Cudi se integral,pride joj i veli:"Sto ti nisi pobjegla?Ja sam integral i integrirat cu te."
Istom funkcija:"Ma boli me k....Ja sam e na x i ne mozes mi nista."