Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lerdi

#1251 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

Ma problem je u nama i uvjek će biti u nama. Ja opet ponavljam i govorim samo o onome što znam. Na ETF-u u Sarajevu BSc ne prođe onoliko koliko prođe dipl. ing. nego nekih 80%-tak posto, ali Master pređe isto onoliko koliko i bivši Magistri. Čak šta više uvedeni su neki novi predmeti na Master studij koji su vezani za neke naprednije tehnologije, a koje stari Magistri nisu imali. To je činjenično stanje i dok budemo šutili o ovome nema nam naprijed.
madner

#1252 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

lerdi wrote:Ma problem je u nama i uvjek će biti u nama. Ja opet ponavljam i govorim samo o onome što znam. Na ETF-u u Sarajevu BSc ne prođe onoliko koliko prođe dipl. ing. nego nekih 80%-tak posto, ali Master pređe isto onoliko koliko i bivši Magistri. Čak šta više uvedeni su neki novi predmeti na Master studij koji su vezani za neke naprednije tehnologije, a koje stari Magistri nisu imali. To je činjenično stanje i dok budemo šutili o ovome nema nam naprijed.
Eki to, koje su to naprednije tehnologije? :D
lerdi

#1253 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:
lerdi wrote:Ma problem je u nama i uvjek će biti u nama. Ja opet ponavljam i govorim samo o onome što znam. Na ETF-u u Sarajevu BSc ne prođe onoliko koliko prođe dipl. ing. nego nekih 80%-tak posto, ali Master pređe isto onoliko koliko i bivši Magistri. Čak šta više uvedeni su neki novi predmeti na Master studij koji su vezani za neke naprednije tehnologije, a koje stari Magistri nisu imali. To je činjenično stanje i dok budemo šutili o ovome nema nam naprijed.
Eki to, koje su to naprednije tehnologije? :D
Npr. Data mining, Biomedicinski signali, Bioinformatika, Multimedijalni sistemi itd.

Ovo mi na prvu naupade bar kad je RI u pitanju. Još pitanja?
madner

#1254 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Da, znas li da jos uvijek ima program post diplomskog studija po starom?

Multimedija nova :D
Data mining nov :D

Samo mi reci ko predaje.
lerdi

#1255 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:Da, znas li da jos uvijek ima program post diplomskog studija po starom?

Multimedija nova :D
Data mining nov :D

Samo mi reci ko predaje.
Čemu smajliji? Ja se ne sječam da sam u planu i programu predbolonjaca vidio ova dva predmeta. A i zašto je bitno ko predaje? Ne valjaju ni profesori šta li?
madner

#1256 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Zato sto sam 99% siguran da su to predmeti sa diplomskom studija sa novim nazivima. Da bi potvrdio tu teoriju potrebna su mi imena profesora :D

Novi nazivi ne cine nove predmete.
lerdi

#1257 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:Zato sto sam 99% siguran da su to predmeti sa diplomskom studija sa novim nazivima. Da bi potvrdio tu teoriju potrebna su mi imena profesora :D

Novi nazivi ne cine nove predmete.
Data mining je posebna oblast informatike i trebao bi to da znaš kao inžinjer, tako da je teško izmisliti drugo ime za tu oblast . Slično važi i za multimediju.
Siguran sam (90%) da ih nije bilo, ali evo ako će ti biti lakše:

prof. Haris Šupić - Multimedija
prof. Dženana Đonko - Data mining

Ima tu još nekih predmeta koji su uvedeni samo nemam sad vremena tražit ;)
madner

#1258 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by madner »

Nije posebna nego visedisciplinska, ili mislis da je nastala iz nicega?
Multimedija je stvarno novi predmet, ne sjecam se da je bio akvivalent osim djela racunarske grafike na 3. godini.

Naravno da imaju novi predmeti kada su prije svi predmeti bili dvosemestralni. Tacnije, cisto sumnjam da ces naci dva predmeta koja se isto zovu kao prije.
Troll_Happens

#1259 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Troll_Happens »

Kad sam imao ljetos praksu i pisao diplomski na themu u vezi Data mining ljudi su me samo gledali
nisu imali pojma o cemu se radi... mislim dno smo dna...
I takvi ce sutra da ti odredjuju jesi li sa prvim ciklusom ili drugim za neku vrstu posla kompetentan ili ne... u svakom slucaju si za njih Anstajn i sa prvim ciklusom... :x

Masa ih je nepismenih a da ne pricamo o sposobnostima na kompjuteru ili sa nekom drugom aktivnoscu. :? :shock:
lerdi

#1260 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

madner wrote:Nije posebna nego visedisciplinska, ili mislis da je nastala iz nicega?
Multimedija je stvarno novi predmet, ne sjecam se da je bio akvivalent osim djela racunarske grafike na 3. godini.

Naravno da imaju novi predmeti kada su prije svi predmeti bili dvosemestralni. Tacnije, cisto sumnjam da ces naci dva predmeta koja se isto zovu kao prije.
Ima ih 10 najmanje ;)

A što se tiče Data mining-a mislio sam na ime. Tačnije naziv oblasti, tj. da nije moguče izmišljati novi naziv za oblast koja ima svoje ime.

Ta multimedija nema veze sa ovom multimedijom. Grafika je skroz poseban predmet. ;)
hurmasica

#1261 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by hurmasica »

ma ne znam sto se toliko brinete, posla nema svakako ni za jedna ni za druge a ni trece. Ako imas dobru stelu, mozes da kupis diplomu na jednom od velelijepih nam privanih fakulteta i rjesen problem. A moze se raditi i na poziciji za VSS i sa srednjom tekstilnom skolom nije nikakav problem, samo je bitno ko ti stoji za ledjima.
Bosanski_kralj

#1262 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bosanski_kralj »

hurmasica wrote:ma ne znam sto se toliko brinete, posla nema svakako ni za jedna ni za druge a ni trece. Ako imas dobru stelu, mozes da kupis diplomu na jednom od velelijepih nam privanih fakulteta i rjesen problem. A moze se raditi i na poziciji za VSS i sa srednjom tekstilnom skolom nije nikakav problem, samo je bitno ko ti stoji za ledjima.
:thumbup: :thumbup:
Tužno ali istinito.
diplomac

#1263 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Kad zavrsim drugi ciklus,strpam diplomu magistra u dzeop uvijek cu ove stare sto su ucili po ruskom sistemu gledati kao donje.To je tako,oni sad nas tako gledaju,za dvije godine cemo mi gledati njih.
Samo pitam,jesi ti po starom? Jesam. Aha,ti si nesto kao bachelor znaci. :lol:
Michun

#1264 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

diplomac wrote:Kad zavrsim drugi ciklus,strpam diplomu magistra u dzeop uvijek cu ove stare sto su ucili po ruskom sistemu gledati kao donje.To je tako,oni sad nas tako gledaju,za dvije godine cemo mi gledati njih.
Mudro i zrelo zboris. :D
Sto rece jedna osoba koja radi na skolstvu - ove tri godine su fin nastavak srednje skole, ne pate se bas ali ni ne nauce bog zna sta.
diplomac

#1265 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Michun wrote:
diplomac wrote:Kad zavrsim drugi ciklus,strpam diplomu magistra u dzeop uvijek cu ove stare sto su ucili po ruskom sistemu gledati kao donje.To je tako,oni sad nas tako gledaju,za dvije godine cemo mi gledati njih.
Sto rece jedna osoba koja radi na skolstvu - ove tri godine su fin nastavak srednje skole, ne pate se bas ali ni ne nauce bog zna sta.
Ta neka osoba iz vrtica? :lol:
Michun

#1266 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

diplomac wrote:
Michun wrote:
Ta neka osoba iz vrtica? :lol:
Nije diplomac, nije :D
nellington

#1267 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by nellington »

Čitam sad konkurs za pripravnike u Ministarstvu odbrane:
# završen VII stepen stručne spreme,odnosno visoko obrazovanje prvog,drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja što dokazuje diplomom ili uvjerenje o diplomiranju
Irm@

#1268 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Irm@ »

isto je i meni zapalo za oko :-D
prvog, drugog ili treceg :lol: :lol: :lol: :lol: ili VII stepen..oni su krenuli linijom manjeg otpora: pisi sve da se ne bi neko bunio :-D :D
buuren

#1269 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by buuren »

Morao sam ovo izvaditi iz naftalina..Stvarno ne znam kakva je situacija s ostalim bolonjcima koji apliciraju na mjesta državnih službenika na Federalnom nivou, ali ja do sada dobijam samo odbjenice..posebno mislim na aplikacije na konkurse koje provodi Agencija za državnu službu FBiH.. Dana 27.09.2011. godine je izašao zanimljiv tekst u Dnevnom avazu koji govori o iznimno diskriminirajučoj politici Agencije za državnu službu FBiH.

http://www.dnevniavaz.ba/izdvojene-kolu ... onjci.html

Konkretno, da li se i vi susrećete s istim problemom. Da li se ko raspitivao kod nadležnih institucija vezano ta navedeni problem.
_Reds_

#1270 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by _Reds_ »

Da li neko zna, kako se zvanicno i na kojem mjestu pisu ove bolonjske diplome, jer izgleda svako ima svoju verziju ??
bubavi1

#1271 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/najveci ... 10-kantona

16.12.2012.

Naslovnica » Vijesti » Teme | objavljeno: 16.12.2012. 06:09 | Autor: Berina BEĆIROVIĆ
Damir Mašić, federalni ministar nauke i obrazovanja
Najveći problem je nadležnost koja je svedena na 10 kantona
Mašić: Krajnje vrijeme za promjene
FOTO: Arhiva

Najveći problem je nadležnost koja je svedena na 10 kantona

Sistem obrazovanja u našoj zemlji, počevši od predškolskog pa sve do visokog, konstantno nailazi na mnogobrojne prepreke. Promjene su neophodne i krajnje je vrijeme za njih, smatra Damir Mašić, federalni ministar nauke i obrazovanja. Prema njemu, najveći problem leži u tome što je sva nadležnost obrazovanja svedena na deset kantonalnih ministarstava.

Nedavna istraživanja otkrila su poražavajući podatak da u BiH ima više od 100.000 nepismenih. Kako komentirate ovu alarmantnu brojku?

- Teško je komentirati bilo koji podatak, s obzirom na to da nemamo zvanične podatke ni koliko ljudi živi u ovoj zemlji. Kada je riječ o pismenosti, postoje skale. Danas se pod pismenošću ne podrazumijeva samo čitanje i pisanje, više je podjela unutar toga. Međutim, sve i da podatak od 100.000 nepismenih Bosanaca i Hercegovaca nije potpuno tačan, odnosno da je djelimično istinit, to je, svakako, uznemirujuće i zabrinjavajuće.

Otkako je 2006. godine potpisana Bolonjska deklaracija, problemi se samo množe. Studenti se školuju, a ne znaju kakvo će zvanje imati nakon završenog studija. Bolonja je trebala riješiti probleme, međutim...

- Imamo nekoliko vrsta implementacije prvog i drugog ciklusa Bolonjskog procesa. U različitim kantonima trajanje istog studija se razlikuje. Iako smo potpisali Bolonjsku deklaraciju, iako je implementiramo, imamo osnovni problem koji se kosi s generalnom idejom Bolonje, a to je mobilnost. Nemamo prohodnost kada su u pitanju studenti na istim ili srodnim fakultetima. Bojim se da pojedini kantoni nisu opravdali ulogu koja im je Vašingtonskim sporazumom data.

Konkretno na koji kanton mislite?

- Problem je sa Srednjobosanskim (SBK) kantonom, gdje ima najviše privatnih fakulteta. To ne bi bilo čudno da SBK nikad nije ni usvojio zakon koji regulira oblast visokog obrazovanja. Onda se nameće pitanje ko vrši nadležnost, ko propisuje standarde i normative, na osnovu kojih zakona se uopće ta nastava provodi, ko je kontrolira, ocjenjuje...

Na koja vrata, u potrazi za poslom, student s diplomom bakalaureata u rukama uopće može pokucati?

- To smo zajednički riješili tako što od početka ove godine svi oni koji su završili prvi ciklus, s akcentom na trogodišnji studij, potpuno ravnopravno mogu da konkuriraju na radna mjesta u državnim službama. Oni se moraju i trebaju tretirati kao visokoobrazovani, jer to i jesu.

Najavljeno je da će uskoro u svim školama u BiH biti uvedeni e-dnevnici koji bi trebali poboljšati i uspjeh djece i saradnju škola s roditeljima. Kako ide taj proces?

- Radi se o potpunoj digitalizaciji, jer želimo da u skorijoj budućnosti svaki roditelj bude u prilici da uz odgovarajuću zaštitu podataka koji se tiču njegovog djeteta vidi ocjene, napredak, prisustvo na nastavi... Uložit ćemo dosta truda i neophodnih sredstava da ovaj projekt zaživi.

Napraviti funkcionalan sistem

- Jedan zakon ne može riješiti ništa. Problematične su nadležnosti na nivou koji ne može odgovoriti na obaveze. Trebamo se zapitati da li nama treba 11 ministara zdravstva, 11 ministara rada i socijalne politike... Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom. Treba iskoristiti inicijativu za izmjene Ustava, napraviti sistem koji će biti funkcionalan i efikasan, a ne sistem koji će biti naklonjen ovoj ili onoj politici i koji će odgovarati nekim uskostranačkim ili interesima pojedinaca - potcrtava Mašić.

Sad je cisto i jasno!
giovanni galli

#1272 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by giovanni galli »

sta ima biti cisto, kad se u nekim kantonima ovo ne provodi, tj prvi ciklus ne priznaju kao visoku skolu, sa kojom mozes da radis recimo u sudu, kao pripravnik, ili recimo u banci!!
Ambrozija

#1273 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Ambrozija »

Moze li se u skoli raditi kao Bachelor?
Last edited by Ambrozija on 17/12/2012 22:17, edited 1 time in total.
giovanni galli

#1274 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by giovanni galli »

ne znam, jer svako tumachi na svoj nachin, iako rekoshe da su donijeli zakon da je prvi cikus jednako sedmi stepen, a ja sam sa titulom bakalaureat, i imam 240 bodova, i sad mi na birou hnk, vele da se vodim kao visha i da upisujem dalje master, ali ja sam ubjedjen da sam visoka i da ovi na birou sluzbenici nisu u pravu, pa cu vidjet sta ce dalje da bude!!
Ambrozija

#1275 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Ambrozija »

giovanni galli wrote:ne znam, jer svako tumachi na svoj nachin, iako rekoshe da su donijeli zakon da je prvi cikus jednako sedmi stepen, a ja sam sa titulom bakalaureat, i imam 240 bodova, i sad mi na birou hnk, vele da se vodim kao visha i da upisujem dalje master, ali ja sam ubjedjen da sam visoka i da ovi na birou sluzbenici nisu u pravu, pa cu vidjet sta ce dalje da bude!!
Ti si vjerovatno zavrsio 4. godine. Ja sam bachelor ali imam 180 ECTS bodova (3. godine). Upisala sam master studij vanredno pa sam u potrazi za poslom, ali ne mogu da nadjem adekvatnu informaciju, obicno samo nagadjanja :(
Hvala ti puno na odgovoru!
Post Reply