Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
diplomac

#1101 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by diplomac »

Eto ovi sa 240 ECST su se nesto najvise pjenili i busali u prsa a ispadose i oniu visa skola haha

Image
just principe

#1102 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by just principe »

...
bubavi1

#1103 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

Ta iznad tabela je jos jedan dokaz nesporazuma izmedju kantona, opsirnije receno u drzavi. Bachelor se vodi kao Visoka Strucna sprema u KS. Sve u svemu, te stare diplome se vise ne djele i ne vaze vise van BIH, jer se trebaju pretvorit u Master ili Bachelor, stim traziti ekvivalenciju.
Drugo receno, Sretno!
Van BIH se to odavno rijesilo, a mi i dalje se raspravljamo oko toga, i za 10 godina ce bit status quo dok druge drzave koje su imale te stare diplome ili Magistariji su davno taj problem rijesili...Hajmo narode studirajte koliko mozete, u BIH nemate buducnost s ovakvim politicarima kojima nije stalo do omladine i radne snage...
tonymontana

#1104 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by tonymontana »

Znaci ovakva je situacija:

Neko je zavrsio visu ekonomsku skolu, polozio 22 ispita i dobio diplomu vise strucne spreme,VI stepen i onda je otisao na jedna drzavni ekonomski fakultet u Federaciji i upisao trecu godinu, polozio jos 12 ispita u kojima je i financijsko racunovodstvo i statistika i matematika, platio za to 1.200 KM, napisao i odbranio diplomski rad za ciju je odbranu platio jos 300 KM plus troskove izrade diplome jos 60 KM i onda opet nakon svega toga ima visu skolu !!?? :-? :-?
Ja to ne kontam, pa eto.
perfect_guy

#1105 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

tonymontana wrote:Znaci ovakva je situacija:

Neko je zavrsio visu ekonomsku skolu, polozio 22 ispita i dobio diplomu vise strucne spreme,VI stepen i onda je otisao na jedna drzavni ekonomski fakultet u Federaciji i upisao trecu godinu, polozio jos 12 ispita u kojima je i financijsko racunovodstvo i statistika i matematika, platio za to 1.200 KM, napisao i odbranio diplomski rad za ciju je odbranu platio jos 300 KM plus troskove izrade diplome jos 60 KM i onda opet nakon svega toga ima visu skolu !!?? :-? :-?
Ja to ne kontam, pa eto.
da, i ja sam to primjetio, iz klasifikacije se gubi stari šesti stepen, ali i "stari" doktor
marketleader

#1106 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

Ova tabela je smijesna. Ovo se ne moze ni smatrati pokusajem da se sredi ovaj haos oko obrazovanja kod nas. Nema ni starog sestog stepena, ni novih ili starih doktora, niti objasnjenja u dokumentu vezano za tabelu,cccc.
bubavi1

#1107 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

marketleader wrote:Ova tabela je smijesna. Ovo se ne moze ni smatrati pokusajem da se sredi ovaj haos oko obrazovanja kod nas. Nema ni starog sestog stepena, ni novih ili starih doktora, niti objasnjenja u dokumentu vezano za tabelu,cccc.
Ta tabela barem navodi sledece:
Master=Magistru , 7 stepen
Bachelor je visoko obrazovanje
Pa nek sad svak tumaci kako hoce
perfect_guy

#1108 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

bubavi1 wrote: Ta tabela barem navodi sledece:
jesi siguran/na?
po ovome bi bilo da je stari fakultet=bolonjski master (što je apsurd, jer u ovoj tabeli nema stare VŠS ni starog doktora)
bubavi1

#1109 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

perfect_guy wrote:
jesi siguran/na?
po ovome bi bilo da je stari fakultet=bolonjski master (što je apsurd, jer u ovoj tabeli nema stare VŠS ni starog doktora)
Pa fino pise, Master= 7stepen 7.1(magistar specijalista) i 7.2(magistar nauka)
A doktorat ostaje 8 stepen
perfect_guy

#1110 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

bubavi1 wrote:
perfect_guy wrote:
jesi siguran/na?
Pa fino pise, Master= 7stepen 7.1(magistar specijalista) i 7.2(magistar nauka)
A doktorat ostaje 8 stepen
koja je onda razlika između "starih" VSS i magistara? (koji su po tome oba sedmi stepen)
bubavi1

#1111 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

eeee to je ono sto svak danas misli da mu 4god fakultet vrijedi danasnjem masteru od 5godina.U evropskim zemljama kao i u Americi se upisuje na Doktorat posle Master studija a ne posle diplome od 4godina studija, i kod nas prije se trebalo jos studirati na magistarski...
perfect_guy

#1112 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

bubavi1 wrote:eeee to je ono sto svak danas misli da mu 4god fakultet vrijedi danasnjem masteru od 5godina.U evropskim zemljama kao i u Americi se upisuje na Doktorat posle Master studija a ne posle diplome od 4godina studija, i kod nas prije se trebalo jos studirati na magistarski...
i po ovome izađe da je 3 godine x 11-12 predmeta slabije od 4 x 7-8
bubavi1

#1113 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by bubavi1 »

da onima kojim je bitniji stepen obrazovanja nego sadrzaj studija, sve u svemu,ima ih i danas s 4god studija Bachelor, e sad ovisit ce o poslodavcu, dali hoce starod 4god diplomiranog ili danasnjeg 4god bachelora, sve o visi o cilju firme.
Bosanski_kralj

#1114 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Bosanski_kralj »

Završio sam 4 godine po bolonji kao i oni što su studirali po starom sistemu. Učio istu materiju plus što sam imao 4 izborna predmeta više od starog sistema i sad bi moja diplmoa trebala biti manje vrijedna. :x Ovo samo kod nas može da se desi
marketleader

#1115 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by marketleader »

bubavi1 wrote:
marketleader wrote:Ova tabela je smijesna. Ovo se ne moze ni smatrati pokusajem da se sredi ovaj haos oko obrazovanja kod nas. Nema ni starog sestog stepena, ni novih ili starih doktora, niti objasnjenja u dokumentu vezano za tabelu,cccc.
Ta tabela barem navodi sledece:
Ja sam ovako skontao.
6.stepen - Bachelor (VŠS)
7.1 stepen - Fakultet osnovne studije VŠS (kontam da su ovo oni sa 4.godine-stari sistem)
7.1 stepen - Magistar specijalist ( Master - 5godina 3+2)
7.2 stepen - Magistar nauka (ovo su oni koji su po starom sistemu magistrirali- pise jos u fus noti = U nivou 8 kvalifikacija magistar nauka ne može se koristiti za predlaganje sticanja novih kvalifikacija, već samo za prepoznavanje postojećih kvalifikacija, te onih koje su se stekle ili će se steći u inostranstvu)
8. stepen - Doktor nauka (sad ne znam misli se na doktore po starom sistemu ili sad po novom)

Sad postavlja se pitanje gdje svrstavaju raju koja je zavrsila VŠS po starom sistemu 2 godine. Nije logično neko ima isti stepen stručne spreme, a nakon Više je upisao jos jednu godinu i završio - diplomirao.
I sad znaci moras ici 5 godina da bi imao isti 7.1 stepen kao i oni koji su zavrsili po starom sistemu 4godine??
Ovo je jos jedno u nizu super iznenadjenja nase drage enciklopedijske :bih: :x
http://www.mcp.gov.ba/doc/osnove_kvalif ... bh_bos.doc
Michun

#1116 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

zna li ko sta o izjednacavanju diploma na pol. naukama u SA?
odHeba me o na studentskoj...to si i jutros pitala na telefon (ja nazvala nekad popodne da pitam). i jos gore ja se pravdam: pa nisam ja zvala, mora da je neko imao pitanje kao ja. :-)
Alkos

#1117 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alkos »

Ja ne kontam ovu tabelu!! Sta je sa onim koji su zavrsili studij po starom sistemu i naknadno zavrsili magisterij po bolonjskom planu i programu (+1)? Sta je sa onim koji su zavrsili 2 godine, tj visu skolu, kako se oni vode?

Nidje veze!
Michun

#1118 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

Alkos wrote:Ja ne kontam ovu tabelu!! Sta je sa onim koji su zavrsili studij po starom sistemu i naknadno zavrsili magisterij po bolonjskom planu i programu (+1)? Sta je sa onim koji su zavrsili 2 godine, tj visu skolu, kako se oni vode?

Nidje veze!
Koliko ja znam - ovi sto su zavrsili 4 god po starom planu i programu +1 su magistri zvanja a ne nauke (razlika postoji). A ovi dvije god. nemam pojma :D
Nego meni lijepo rekose da ako imas 4 god. mozes da odes na fax i trazis da ti daju master odn. izjednace diplomu po bolonji. Negdje treba platiti + nekoliko ispita, negdje samo platis. Jel to neko radio?
perfect_guy

#1119 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

Michun wrote:
Alkos wrote:Ja ne kontam ovu tabelu!! Sta je sa onim koji su zavrsili studij po starom sistemu i naknadno zavrsili magisterij po bolonjskom planu i programu (+1)? Sta je sa onim koji su zavrsili 2 godine, tj visu skolu, kako se oni vode?

Nidje veze!
Koliko ja znam - ovi sto su zavrsili 4 god po starom planu i programu +1 su magistri zvanja a ne nauke (razlika postoji). A ovi dvije god. nemam pojma :D
Nego meni lijepo rekose da ako imas 4 god. mozes da odes na fax i trazis da ti daju master odn. izjednace diplomu po bolonji. Negdje treba platiti + nekoliko ispita, negdje samo platis. Jel to neko radio?
znam da na ekonomiji moraš regularno odraditi još jednu godinu (prvi semestar ne znam tačno koliko ispita, drugi semestar rad)
Michun

#1120 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

perfect_guy wrote:
Michun wrote:

Nidje veze!
znam da na ekonomiji moraš regularno odraditi još jednu godinu (prvi semestar ne znam tačno koliko ispita, drugi semestar rad)
pa onda se isplati u hrv platiti...tamo ide bez problema
Alkos

#1121 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Alkos »

perfect_guy wrote:znam da na ekonomiji moraš regularno odraditi još jednu godinu (prvi semestar ne znam tačno koliko ispita, drugi semestar rad)
7 ispita polazu oni koji su zavrsili 4 godine, tj 2 semestra, a zadnji semestar je rad!
CaCO3

#1122 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by CaCO3 »

Po ovome sto su ovi usvojili i objavili u Sluzbenim novinama BiH ne mora vise niko nista polagati izjednacise ljudi i babe i zabe i sad je 2+2=5 po njihovom.
Ovo je vise nenormalno nego nesto ozbiljno.
lerdi

#1123 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by lerdi »

Šta je ovo ljudi dragi? Čuj završiš fakultet i priznaju ti 6. stepen kao nekome ko je prije išao dvije godine. Ovo ako prođe tek tako onda fakat nema smisla živjeti u ovoj državi. :x
Michun

#1124 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by Michun »

CaCO3 wrote:Po ovome sto su ovi usvojili i objavili u Sluzbenim novinama BiH ne mora vise niko nista polagati izjednacise ljudi i babe i zabe i sad je 2+2=5 po njihovom.
Zao mi je sto se ne slazes.
Jel mi mozes reci br. sluzbenih novina...hvala
perfect_guy

#1125 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

Michun wrote:
CaCO3 wrote:Po ovome sto su ovi usvojili i objavili u Sluzbenim novinama BiH ne mora vise niko nista polagati izjednacise ljudi i babe i zabe i sad je 2+2=5 po njihovom.
Zao mi je sto se ne slazes.
Jel mi mozes reci br. sluzbenih novina...hvala
31/2011
Post Reply