ASTRONOMIJA

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NIN

#151 Re: ASTRONOMIJA

Post by NIN »

Veceras na nebu, tacnije za par sati, moci cete vidjeti Veneru, Jupiter i Mjesec jedno uz drugo. (Venera ce biti bliza Mjesecu). Pa et'...
Jara

#152 Re: ASTRONOMIJA

Post by Jara »

Rado bih, al' oblačno... :sad:
Jara

#153 Re: ASTRONOMIJA

Post by Jara »

njanjanjanjanjaaa... :-D :-D :-D VIDIM ih! :-D

Iznad Igmana ! Nije još ono "glavno", ali prizor je i ovako fascinantan!
:-D Eh, da mi je teleskop ili "bolji" fotoaparat!
Isto zvijezda s polumjesecom! :D
Hajd' ko može nek' pogleda, dok ih ne sakriju obližnji oblaci... :-D
mali Ninja

#154 Re: ASTRONOMIJA

Post by mali Ninja »

Image

šteta što je loš kvalitet, slikano je mobitelom :(

uzivo je predobro izgledalo
Jara

#155 Re: ASTRONOMIJA

Post by Jara »

Super, Nindja, bolje išta nego ništa... :-D
Ridjobrki

#156 Re: ASTRONOMIJA

Post by Ridjobrki »

Evo jedna sličica i od mene... Loša je kvaliteta, ali je zato dobra lokacija :-D

Image
Fahro84

#157 Re: ASTRONOMIJA

Post by Fahro84 »

Iranska "Lajka" uskoro u svemiru?!

http://www.astronomija.co.yu/astronauti ... _Lajka.htm

Prilog temi.
Arminovski

#158 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Da li ste se ikad pitali kako ustvari izgleda svemir? Postoji li ikakva karta svemira ili "prava" slika nase galaksije? Postoji itekako. U zadnjih 10-15 godina lansirano je nekoliko satelita koji su bukvalno gledali oko sebe i biljezili sta su vidjeli u infracrvenoj svjetlosti. Rezultati tih mjerenja su prve slike nase galaksije i gruba struktura naseg svemira. Ima za pogledati na ovoj stranici:
Klikni ovde

Neke od slika su jako velike i detaljne ali time i jos impresivnije a evo i par VRLO malih verzija:

Slika nase galaksije onako kako je mi vidimo sa zemlje:
Image

Karta svemira:
Image

Slika centra nase galaksije:
Image

Oni koji zele jos detaljnije podatke o lokaciji ostalih galaksija naspram nase mogu pogledati ovde:
http://www.atlasoftheuniverse.com/
pojedinac

#159 Re: ASTRONOMIJA

Post by pojedinac »

@Arminovski
:thumbup:
Arminovski wrote:Da li ste se ikad pitali kako ustvari izgleda svemir?
Image

@Arminovski

Da li znaš kako se naziva ovaj prostor [crna boja na slici] izvan kruga Univerzuma i šta se nalazi iza njega [van okvira ove slike]?
Arminovski

#160 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Hvala pojedinac. Ne bih rekao da ima ime. Niko ne zna od ceka se sastoji taj crni prostor izvan "kruga" na slici niti koliko je velik. Ako se ista nalazi izvan tog "kruga", ni svjetlost ni gravitacija tih objekata nije jos dosla do nas sto opet znaci da mi nemamo nikakvog nacina da detektiramo sta se tu nalazi. Ako sam dobro razumio inflaciju, moguce je da van vidljivog univerzuma (nas krug na slici) postoje prostor i vrijeme (crni prostor na slici). Da li ista postoji izvan toga je cista spekulacija.

Granica vidljivog svemira zove se kosmicki horizont.
pojedinac

#161 Re: ASTRONOMIJA

Post by pojedinac »

@Arminovski

Hvala na odgovoru.

Tvoj odgovor mi potvrđuje moju tvrdnju da smo mi shodno našoj prirodi ograničeni.
Da me pogrešno ne razumiješ, mi nismo u stanju da zamislimo o koliko ogromnom prostoru se tu radi.

Za nas uvijek postoji nešto u nečem a izvan tog je opet nešto itd., itd., itd. ………

Obično u tom slučaju govorimo o beskonačnoj velični bez da je možemo zamisliti a kamo li na bilo koji način prikazati.
walkabout

#162 Re: ASTRONOMIJA

Post by walkabout »

slike su :thumbup:

da ne ispustimo iz vida...kreator slike/a se "usudio" "izaci" iz "poznatog/pretpostavljanog" "materijalnog" svemira i posmatrati ga "izvana", iz neke "udaljene" tacke bez da se upita/mo je li to uopste moguce... :roll:

a za beskonacnost...mi zaista jesmo limitirani da vizuelno zamislimo/predstavimo pojam ovolike udaljenosti/besklonacnosti...ovdje bi trebalo mozda pozvati matematiku i "njene" predodzbe/zakonitosti gdje je beskonacnost jedna od normalnih i uobicajenih pojmova/velicina/varijabli...
pojedinac

#163 Re: ASTRONOMIJA

Post by pojedinac »

walkabout wrote:a za beskonacnost...mi zaista jesmo limitirani da vizuelno zamislimo/predstavimo pojam ovolike udaljenosti/besklonacnosti...ovdje bi trebalo mozda pozvati matematiku i "njene" predodzbe/zakonitosti gdje je beskonacnost jedna od normalnih i uobicajenih pojmova/velicina/varijabli...
@walkabout obrati pažnju na ovo
pojedinac wrote:Za nas uvijek postoji nešto u nečem a izvan tog je opet nešto itd., itd., itd. ………
Izvinjavam se zaboravio sam napomenuti da mi jedino ovako znamo prikazati beskonačnu veličnu.
Arminovski

#164 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

@pojedinac
Ne razumijem te pogresno. Ja sumnjam da sebi mogu predstaviti velicinu Bosne a kamoli ista vece. Imam isti problem i sa ekstremno malenim stvarima. Valjda zato i ceprkam po ovakvim stranicama. No ima par dobrih web stranica koje to pokusavaju pokazati na jedan dovitljiv nacin. Postavljao sam link i prije ali ako te interesuje evo opet: Universcale
pojedinac

#165 Re: ASTRONOMIJA

Post by pojedinac »

Arminovski wrote:@pojedinac
Ne razumijem te pogresno. Ja sumnjam da sebi mogu predstaviti velicinu Bosne a kamoli ista vece. Imam isti problem i sa ekstremno malenim stvarima. Valjda zato i ceprkam po ovakvim stranicama. No ima par dobrih web stranica koje to pokusavaju pokazati na jedan dovitljiv nacin. Postavljao sam link i prije ali ako te interesuje evo opet: Universcale
Po ovom pitanju mislim da nismo jedini.

Odlična stranica:
Image

http://universe-review.ca/

pozdrav
arzuhal

#166 Re: ASTRONOMIJA

Post by arzuhal »

S obzirom da je 2009 proglašena godinom astronomije, nadam se da ćemo nešto ušićarit od toga :)
Evo, naletih na lijepu knjigu koja iz štampe izlazi u januaru, u Hrvatskoj:

http://www.fonovic.com/nova_knjiga.html
Fahro84

#167 Re: ASTRONOMIJA

Post by Fahro84 »

Kamera opskura i sunce
Ovo možete vidjeti na sajtu
http://www.astronomija.co.yu/instrument ... _sunce.htm
Fahro84

#168 Re: ASTRONOMIJA

Post by Fahro84 »

Pogledaj jako dobru temu iz ove oblasti
http://www.astronomija.co.yu/razno/foto ... M45rgb.jpg
Fahro84

#169 Re: ASTRONOMIJA

Post by Fahro84 »

krečnjačke naslage na Marsu pogledajte na sajtu
http://www.astronomija.co.yu/suncsist/p ... _Marsu.htm
Liberalism

#170 Re: ASTRONOMIJA

Post by Liberalism »

Arminovski wrote:Hvala pojedinac. Ne bih rekao da ima ime. Niko ne zna od ceka se sastoji taj crni prostor izvan "kruga" na slici niti koliko je velik. Ako se ista nalazi izvan tog "kruga", ni svjetlost ni gravitacija tih objekata nije jos dosla do nas sto opet znaci da mi nemamo nikakvog nacina da detektiramo sta se tu nalazi. Ako sam dobro razumio inflaciju, moguce je da van vidljivog univerzuma (nas krug na slici) postoje prostor i vrijeme (crni prostor na slici). Da li ista postoji izvan toga je cista spekulacija.

Izgleda je u tome i problem da nas Univerzum nije mogao nastati u prostoru vec je prostor nastao unutar singularnosti. Nego ima li neko konkretna iskustva oko organizovanja astronomskog drustva?
Arminovski

#171 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Liberalism wrote:
Arminovski wrote:Hvala pojedinac. Ne bih rekao da ima ime. Niko ne zna od ceka se sastoji taj crni prostor izvan "kruga" na slici niti koliko je velik. Ako se ista nalazi izvan tog "kruga", ni svjetlost ni gravitacija tih objekata nije jos dosla do nas sto opet znaci da mi nemamo nikakvog nacina da detektiramo sta se tu nalazi. Ako sam dobro razumio inflaciju, moguce je da van vidljivog univerzuma (nas krug na slici) postoje prostor i vrijeme (crni prostor na slici). Da li ista postoji izvan toga je cista spekulacija.

Izgleda je u tome i problem da nas Univerzum nije mogao nastati u prostoru vec je prostor nastao unutar singularnosti.
Mozes li pojasniti, nisam siguran da te bas razumijem. Rekao sam samo da su prostor i vrijeme nastali zajedno ali da je se po modelu kosmicke inflacije prostor sirio daleko brze od brzine svjetlosti tako danas imamo nesto i izvan absolutnog (ne samo naseg) kosmickog horizonta. To nam je valjda danas najprihvatljivije objasnjenje. Ako mislis da je singularnost to sto je manje od Planckove duzine/vremena onda te razumijem i slazemo se.

btw u potrazi o jos informacija o kosmickoj inflaciji nadjoh i ove stvari:

1.
Dijametar Univerzuma je ustvari 156 milijardi svjetlosnih godina a ne 2x13,7. Ovo nisam znao. Izgleda mi vrlo cudno.

2.
Ovo je ista slika kao i gornja "jajasta" koju je fotografisao WMAP satelit, samo projicirana na "3D" sferu. Ustvari pola nje, isto onako kako mi vidimo pola neba svaku noc (sjevernu hemisferu)

Image
Liberalism

#172 Re: ASTRONOMIJA

Post by Liberalism »

Koliko ja povrsno poznajem Big beng teoriju ona kaze da nakon sto se primjeni opsta teorija relativnosti na prostor i vrijeme dobije se rezultat koji govori o singularnosti prostora vremena materije i energije na samom pocetku nastanka Univerzuma. Drugim rijecima Univerzum nije nastao u prostoru vec je unutar singularnosti nastao prostor. U cemu je nastao Univerzum ko ce mu ga znati, al sigurno nije nastao u nekom prostoru. U cemu se mi danas nalazimo ne znamo samo znamo da smo ''u njemu''. A to nesto je to crno na slici.
Arminovski

#173 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Liberalism wrote:Koliko ja povrsno poznajem Big beng teoriju ona kaze da nakon sto se primjeni opsta teorija relativnosti na prostor i vrijeme dobije se rezultat koji govori o singularnosti prostora vremena materije i energije na samom pocetku nastanka Univerzuma. Drugim rijecima Univerzum nije nastao u prostoru vec je unutar singularnosti nastao prostor. U cemu je nastao Univerzum ko ce mu ga znati, al sigurno nije nastao u nekom prostoru. U cemu se mi danas nalazimo ne znamo samo znamo da smo ''u njemu''. A to nesto je to crno na slici.
Nemoj mi zamjeriti ali bih te ispravio malo. Univerzum je sve. I prostor i vrijeme i sve u njemu Kad se primjeni opsta teorija relativiteta na singularitet ili na tu tacku koja je manja od Planckove duzine dobije se rezultat koji ne predvidja nista i koji pokazuje jedino da mi trenutno nemamo matematike koja moze da rijesi taj problem. Nijedna nasa teorija, pa ni Ajstajnove ne vrijedi tu. Dakle, singularitet ne govori o singularnosti prostora, vremena, materije i energije vec je neugodna posljedica naseg neznanja jer se dobijaju beskonacnosti (beskonacan denzitet materije, beskonacna energija itd). Isto tako, iz ovoga proizilazi i da Big Bang ne govori o tome kako je svijet nastao vec jedino o tome kako se razvijao nakon nastanka tj. iza tog djelica vremena (koji se jednako naziva Planckovo vrijeme) koje bilo potrebno da bi Univerzum postao veci od Plankove duzine. Eh sad, posto prostor moze da se siri i brze od brzine svjetlosti o cemu i govori teorija o kosmickoj inflaciji, tj eksponencijalnoj ekpanziji ranog Univerzuma, dobijamo rezultat da postoji nesto i van naseg kosmickog horizonta (unutar crnog na slici ili najdalje tacke koje mi mozemo da vidimo). To nesto van kosmickog horizonta je isto Univerzum (koje ima i prostor i vrijeme) i mi ne znamo gdje je granica istoga niti da li uopste ima granicu. To je to crno sto je na slici.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sta se nalazi iza toga crnog je pitanje koje zasad nema smisla. Vjerovatno isto tako kao i pitanje sta se nalazilo prije samog pocetka (gledano barem ocima kvantne mehanike i teorije relativiteta)
Last edited by Arminovski on 02/01/2009 02:36, edited 1 time in total.
Arminovski

#174 Re: ASTRONOMIJA

Post by Arminovski »

Bolja karta svemira (klikni na sliku za vecu kartu):
Image

Jos slika 2MASS projekta
Vidjeti ovde
Vidjeti i ovde
Liberalism

#175 Re: ASTRONOMIJA

Post by Liberalism »

Arminovski wrote:
Liberalism wrote:Koliko ja povrsno poznajem Big beng teoriju ona kaze da nakon sto se primjeni opsta teorija relativnosti na prostor i vrijeme dobije se rezultat koji govori o singularnosti prostora vremena materije i energije na samom pocetku nastanka Univerzuma. Drugim rijecima Univerzum nije nastao u prostoru vec je unutar singularnosti nastao prostor. U cemu je nastao Univerzum ko ce mu ga znati, al sigurno nije nastao u nekom prostoru. U cemu se mi danas nalazimo ne znamo samo znamo da smo ''u njemu''. A to nesto je to crno na slici.
Nemoj mi zamjeriti ali bih te ispravio malo. Univerzum je sve. I prostor i vrijeme i sve u njemu Kad se primjeni opsta teorija relativiteta na singularitet ili na tu tacku koja je manja od Planckove duzine dobije se rezultat koji ne predvidja nista i koji pokazuje jedino da mi trenutno nemamo matematike koja moze da rijesi taj problem. Nijedna nasa teorija, pa ni Ajstajnove ne vrijedi tu. Dakle, singularitet ne govori o singularnosti prostora, vremena, materije i energije vec je neugodna posljedica naseg neznanja jer se dobijaju beskonacnosti (beskonacan denzitet materije, beskonacna energija itd). Isto tako, iz ovoga proizilazi i da Big Bang ne govori o tome kako je svijet nastao vec jedino o tome kako se razvijao nakon nastanka tj. iza tog djelica vremena (koji se jednako naziva Planckovo vrijeme) koje bilo potrebno da bi Univerzum postao veci od Plankove duzine. Eh sad, posto prostor moze da se siri i brze od brzine svjetlosti o cemu i govori teorija o kosmickoj inflaciji, tj eksponencijalnoj ekpanziji ranog Univerzuma, dobijamo rezultat da postoji nesto i van naseg kosmickog horizonta (unutar crnog na slici ili najdalje tacke koje mi mozemo da vidimo). To nesto van kosmickog horizonta je isto Univerzum (koje ima i prostor i vrijeme) i mi ne znamo gdje je granica istoga niti da li uopste ima granicu. To je to crno sto je na slici.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sta se nalazi iza toga crnog je pitanje koje zasad nema smisla. Vjerovatno isto tako kao i pitanje sta se nalazilo prije samog pocetka (gledano barem ocima kvantne mehanike i teorije relativiteta)
vezano za inflatorno sirenje, ja ipak mislim da se nas Univerzum inflatorno sirio unutar tog ''necega'' a ne da se nesto ''prelilo'' iz univerzuma u taj crni prostor izvan njega. Ako je prostor nastao unutar naseg univerzuma tesko da je prostor i izvan njega (ako jeste onda to nije ovaj ''nas'' prostor). Ovo crno ja ipak ne bi nazvao ni Univerzum' niti bilo kako drukcije, vec mi je najprihvatljivilja (sad zasad) definicija da neznamo sta je to i samo znamo da rastemo u njemu.
Post Reply