NATO, Srbija, RS,...Region

Walthie

#76 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by Walthie »

PipiDugaDevetka wrote: Jednom je @zavrzlama objasnio zašto je i Srbija važna NATO-u/USA, pa je rekao da bi im bilo ''pravo'' nezgodno da u ''trbuhu'' svoje Alijanse imaju eventUalne, ruske baze. I ova činjenica ide u prilog mom vjerovanju da je BiH važna Amerikancima.
Nema njima sta bit nezgodno,imali su oni ruske baze u srcu evrope tako da im iskustva i novca ne manjka. Svaki politicar preko drine koji prizeljkuje ovakav scenario svoju zemlju kalendarski i tehnoloski vodi u eru istocne Njemacke. Ruske baze..fikcija :wink:
Alfons Kauders

#77 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote: nadam se da si bio i blize u vremenu o kojem smo pricali :wink: ....pa da znas iz prve ruke neke stvari o temi...al' cisto sumnjam...
i kakve sad opet veze rat ima s ovom temom?

15 godina je proslo, ha necemo jos 15 godina odredjivati sta mislimo i radimo radi toga... jebaji ga, valja gledati malo dalje

jel nato bombardovato srbe? jeste, ali ne zato jer su srbi, vec zato jer je radovanova politika dovela do toga... isti taj nato se ne bi sekunde ustrucavao da pocne rokati polozaje arbih da rat nije stao na vrijeme... a morao je, da klinton dobije drugi mandat... i da mu monika popusi pod stolom

bombardovali su saveznici jugu u onom ratu... i to da valja... zagreb, beograd, sarajevo, dalmaciju... za svakog ponesto... al nisu nas bombardovali jer nas ne vole, vec zato jer ih boli kurac za nama i jer su imali svoje ciljeve... onda su nam fol pomagali, pa su nas na kraju ostavili staljinu... i kad je copavi zagorac rekao ne, onda su 1949 skontali da se juga nemre odbraniti od povampirenih komunjara... pa su nam nako spakovali nekoliko brodova vojne pomoci...

Image

moj stari je sharafao ove kante... :D jerbo neprijatelj ne spava... :D samo koji? :D
felipe kajetano

#78 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by felipe kajetano »

Alfons Kauders wrote:
felipe kajetano wrote: nadam se da si bio i blize u vremenu o kojem smo pricali :wink: ....pa da znas iz prve ruke neke stvari o temi...al' cisto sumnjam...
U konacnici ima neke al' nije to vise ni bitno....ono sam napisao samo zbog pobjegulja koje naknadno sole pamet o stvarima o kojima veze nemaju..bez obzira sa koje strane da su dosli :wink: ...izvinjavam se :)
Alfons Kauders

#79 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by Alfons Kauders »

felipe kajetano wrote:
Alfons Kauders wrote:
U konacnici ima neke al' nije to vise ni bitno....ono sam napisao samo zbog pobjegulja koje naknadno sole pamet o stvarima o kojima veze nemaju..bez obzira sa koje strane da su dosli :wink: ...izvinjavam se :)
eee a da si se ti ispario na vrijeme i vratio 1996 u kakvom polovnom audiju ili golfu trici, solio bi i ti njima pamet...

i to s pravom :D
Bosnolog

#80 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by Bosnolog »

Walthie wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Jednom je @zavrzlama objasnio zašto je i Srbija važna NATO-u/USA, pa je rekao da bi im bilo ''pravo'' nezgodno da u ''trbuhu'' svoje Alijanse imaju eventUalne, ruske baze. I ova činjenica ide u prilog mom vjerovanju da je BiH važna Amerikancima.
Nema njima sta bit nezgodno,imali su oni ruske baze u srcu evrope tako da im iskustva i novca ne manjka. Svaki politicar preko drine koji prizeljkuje ovakav scenario svoju zemlju kalendarski i tehnoloski vodi u eru istocne Njemacke. Ruske baze..fikcija :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Image

Dovoljno je pogledati mapu NATO zemlja i sve je receno,dodaj da je Crna Gora na putu ili ce i dolje braca Srbi da po zobijskim instrukcijama Servije blokiraju ulazak zbog proruskih interesa,.....ma daj ba vrijeme varsavskog pakta je mitologija parekselence,.....

Ruska karaula odnosno Srbija je neodrziva kada se zracni,morski i drumski prostor oko Servije kontrolise zemljama Nato alijanse,......

E tugo moja sta nam vi pojedinci pokusavate prodati ovdje na forumu ,pokusajte opte sebe osokoliti,..... :mrgreen:
vee-jay

#81 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote:
vee-jay wrote:
felipe kajetano wrote: quote="vee-jay"

Pa bilo je? Foca? Gorazde? Prijedor? Kozarac? Bijeljina? Brcko? Sarajevo?..../quote

Hamburg calling :)
danas ne, danas sam ti puno blize :D
nadam se da si bio i blize u vremenu o kojem smo pricali :wink: ....pa da znas iz prve ruke neke stvari o temi...al' cisto sumnjam...
nazalost jesam filipe... nazalost... :(
vee-jay

#82 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote:
Alfons Kauders wrote:
da li bih trebao da vidim sebe u ovome? ne razumijem zasto ovaj nivo, ako ne znas... ali eto kad nema argumenata, onda je najlakse etiketirati. od tebe nista novo :wink:
felipe kajetano

#83 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

vee-jay wrote:
da li bih trebao da vidim sebe u ovome? ne razumijem zasto ovaj nivo, ako ne znas... ali eto kad nema argumenata, onda je najlakse etiketirati. od tebe nista novo :wink:

zaista bi mi bilo drago da sam pogrijesio, ako jesam molim te da mi oprostis...jel ok :) ?
vonSchtigliz

#84 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by vonSchtigliz »

a sto se tice velikih igraca... pa jebiga druze, ocito je bolje je biti dio ekipe nego ostati po strani - pogledaj samo drzave u okruzenju... srbija? mislis da oni nece kad tad uci u nato? oni imaju najvise interesa za to... imaju jaku vojnu industriju, dugu vojnu tradiciju, dosta kadra, infrastrukture i kompletan obrazovni sistem... mi nemamo nista, ni makedonci, ni slovenci...

Jadna je Amerika i NATO ako je spala na srbijansku vojnu industriju i njihovu vojnu tradiciju. I BiH ima vojnu industriju i tradiciju a Bosnjacki vojnik se pokazao u proslom ratu hiljadu puta boljim od srpskog. Prvo Srbi nezele toliko clanstvo u NATO zbog Rusije a i trebali ste poslusati komentar vojnog analiticara Miroslava Lazanskog o tzv nuklearnim kontejnerima. Drugo me intersuje sta ako Srbiju prime u NATO a ima Rusku vojnu bazu u Nisu . Nemoze se jednom g..... sjediti na dvije stolice.
muha_sa

#85 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by muha_sa »

felipe kajetano wrote:
muha_sa wrote: jakako da znam--sudionik bio :D
jebeš vojsku koju su tvoji saborci za bandere vezali :lol:
ma jasta :)
samo to ma jašta :?: :?:

deder nam koji primjer gdje su nam pomogli oni koje ste za bandere i releje vezali-jah,i mostove :D
nemoj nam samo Ikar konzerve-lecu i ostalo nabrajat----hvala im na tome. :D

da nastavim niz koji je poceo da nabraja vee-jay :?:

da se vrnem Pipijevoj temi :D --dok god nosimo ludjacku Dejtonsku košulju nama nema naprijed.
eh.ko ce je uspjet skinut to cemo vidjet--možda moja generacija nece docekat al neko hoce---sabur,rahat patnja :D
felipe kajetano

#86 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

muha_sa wrote::
deder nam koji primjer gdje su nam pomogli oni koje ste za bandere i releje vezali-jah,i mostove :D
Izvinjavam se i Vama....snage UN-a se uopste nisu mjesali u sukobe, nekoliko bezbjedonosnih zona nije postojalo, avijacija NATO-a nikada nije izvela niti jedan vazdusni napad, njihovi avioni kod Gorazda i Bihaca su osteceni jer nije radila signalizacija, kod Mrkonjic Grada je pao kao posljedica kvara na motoru....zbivanja '95 su takodje proizvod moje maste jer uopste nisu davali nikakvu podrsku armiji..jbt zar je moguce da covjek ima fatamorganu a da nije u pustinji, ja sam slucaj za medicinske enciklopedije :)
muha_sa

#87 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by muha_sa »

felipe kajetano wrote:
Izvinjavam se i Vama....snage UN-a se uopste nisu mjesali u sukobe, nekoliko bezbjedonosnih zona nije postojalo, avijacija NATO-a nikada nije izvela niti jedan vazdusni napad, njihovi avioni kod Gorazda i Bihaca su osteceni jer nije radila signalizacija, kod Mrkonjic Grada je pao kao posljedica kvara na motoru....zbivanja '95 su takodje proizvod moje maste jer uopste nisu davali nikakvu podrsku armiji..jbt zar je moguce da covjek ima fatamorganu a da nije u pustinji, ja sam slucaj za medicinske enciklopedije :)
dobro se sjetili nakon milion protjeranih--hiljade pobijenih civila--stotine popljackanih i popaljenih sela-mnoštvo konc logora--stotine masovnih grobnica--hiljade silovanih djevojcica,djevojaka i žena :-) ................................
zajebaše se Karadžicevci pa svezaše plavce :-) pa dobiše po guzici.

nego felipe--hajmo mi na Bez Cenzure--da se zezamo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#88 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by PipiDugaDevetka »

muha_sa wrote: dobro se sjetili nakon milion protjeranih--hiljade pobijenih civila--stotine popljackanih i popaljenih sela-mnoštvo konc logora--stotine masovnih grobnica--hiljade silovanih djevojcica,djevojaka i žena :-) ................................

@muha_sa,
Ne možeš razgovarati o vojnim operacijama i bitkama kada je sve do 23. marta 1995. (Oslobođen vrh Vlašića) bilo masakriranje civila. Nisu bitke vodile vojska protiv vojske, nego prerušena JNA, treća vojna sila u Evropi sa novim imenom - VRS, protiv civila.
Nego, vratimo se temi,...
mO k3

#89 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by mO k3 »

PipiDugaDevetka wrote:
muha_sa wrote: dobro se sjetili nakon milion protjeranih--hiljade pobijenih civila--stotine popljackanih i popaljenih sela-mnoštvo konc logora--stotine masovnih grobnica--hiljade silovanih djevojcica,djevojaka i žena :-) ................................

@muha_sa,
Ne možeš razgovarati o vojnim operacijama i bitkama kada je sve do 23. marta 1995. (Oslobođen vrh Vlašića) bilo masakriranje civila. Nisu bitke vodile vojska protiv vojske, nego prerušena JNA, treća vojna sila u Evropi sa novim imenom - VRS, protiv civila.
Nego, vratimo se temi,...
Dobro smo mi prosli u ratuu ...koju su Karadzicevi pobunjeni srbi imali tehniku....

zato.... :bih: :bih: :bih: :bih:
ravno

#90 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by ravno »

Ekstremni Srbi opljačkali zajedničku vojnu imovinu (50 godina plaćanu) Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Muslimana, Crnogoraca, ostalih naroda i narodnosti i čitav svijet im aminovao da tom imovinom i oružjem sebi naprave novu državu. A istovremeno ovim navedenim zabranio da se brane. Drži-prži, ne znadoše, ne mogoše, otegnuše (zbog svojih tradicionalno niskih strasti) da se više cijelom svijetu zgadilo na toliki amaterizam i papanluk, pa se predomisli i zaključi da oni u stvari ne zaslužuju ukazano povjerenje. Onda malo morade taj svijet, radi svoga obraza, pustiti ove ostale, pa krenu debakl «regionalnog lidera», koji nije u stanju sebe da vodi, a kamoli ostale. Onda NATO vidi da se žešće zajebao na početku, malo ih klepnu po ušima (nije lud da bezveze uništava ono što će mu trebati), pa prvo napravi «Bondsteel» bazu (u kolevci srpstva), uze sebi živu, pa nastavi nakon Kosova polako da muti oko Sandžaka (dva očuvana vojna aerodroma idealno zaštićena i sakrivena), pa onda gurnu Turke (druga avio-sila u paktu) da grade puteve i gradove (čitaj novu bazu) na Pešteru.
NATO je već u Srbiji, ko ne vidi, blago njemu. Braća Rusi su to pustili, kao i uvijek kada je u pitanju bio veći (njihov) interes. RS u svemu tome nije nimalo bitan, kao ni FBiH.
A opet će drugi biti krivi, pa neće valjda Gazimestan, jogurti i demonstracije po Ljubljani, mošti cara Lazara, VIII Sednica, Vukovar i Srebrenica i ostale gadosti koje regionalni lider priredi svima na Balkanu. Samo ti, bre, lepo pričaj srpski, da te ceo svet razume.
LBVIEW

#91 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by LBVIEW »

felipe kajetano wrote:
A postavi li ti sebi ikad pitanje zasto su se i proglasavale "sigurosne" zone? Da nisu mozda zbog umirivanja vlastite savjesti mocnih zemalja kao i potrebe opravdavanja izostanka bilo kakvog angazmana u sprijecavanju genocida koji
se odigravao takoreci pred njihovim ocima.Uvedu embargo na naoruzanje lafo svima, a u praksi samo Bosnjacima, te onda proglasavaju "sigurnosne" zone u koje salju humanitarne konvoje u cijoj pratnji su vojnici tako dobro naoruzani
da ih seoske bande mogu svladati vezanih ruku.Tu cinjenicu -slabo naoruzane trupe na terenu, a radi se o, ponavljam,
vojskama NATO zemalja, koriste za opravdanje izostanka vojne intervencije, sve u stilu: "A sta ce biti s nasim vojnicima na terenu?" :roll: Par napada na VRS je bio vise PR da se pokaze kao "eto mi nesto radiimo" nego sto je
pomogao bilo kome(vidi pod genocid u Srebrenici).Tamo gdje se Armija nije uspjela odbraniti, medunarodne snage nisu nista ni uradile da sprijece pokolj.Pokusali ste vi slicno i u Bihacu, pa ste dobili po guzici.
Sto se tice 95-e, jedina pomoc koju su Bosnjaci dobili je "zmirenje" Amerike na krsenje ebmarga na oruzje.
To sto vi kukate i dernjate se o nepravdi prema vama nije nista drugo nego licemjernost bez premca. Niste navikli
na ravnopravnog protivnika, pa kad dobijete po labrnji, onda zavjera protiv golorukog i pravdoljubivog naroda...
luckypot

#92 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by luckypot »

muha_sa wrote:
felipe kajetano wrote:
dobro se sjetili nakon milion protjeranih--hiljade pobijenih civila--stotine popljackanih i popaljenih sela-mnoštvo konc logora--stotine masovnih grobnica--hiljade silovanih djevojcica,djevojaka i žena :-) ................................

pa cetnici ne ratuju protiv naoruzanog protivnika, to je dio vojne tradicije...silovanje, klanje i ostalo to moze, ali ratovati protiv jednako naoruzanog protivnika - e to ne moze ...moto srpske vojske je olimpijski "vazno je ucestvovati, nije vazno pobjediti"...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#93 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

luckypot wrote:
pa cetnici ne ratuju protiv naoruzanog protivnika, to je dio vojne tradicije...silovanje, klanje i ostalo to moze, ali ratovati protiv jednako naoruzanog protivnika - e to ne moze ...moto srpske vojske je olimpijski "vazno je ucestvovati, nije vazno pobjediti"...
Dejton do tahte! Tahta=Daska
Jel' tako @luckypot?
zavrzlama

#94 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by zavrzlama »

ravno wrote:Ekstremni Srbi opljačkali zajedničku vojnu imovinu (50 godina plaćanu) Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Muslimana, Crnogoraca, ostalih naroda i narodnosti i čitav svijet im aminovao da tom imovinom i oružjem sebi naprave novu državu. A istovremeno ovim navedenim zabranio da se brane. Drži-prži, ne znadoše, ne mogoše, otegnuše (zbog svojih tradicionalno niskih strasti) da se više cijelom svijetu zgadilo na toliki amaterizam i papanluk, pa se predomisli i zaključi da oni u stvari ne zaslužuju ukazano povjerenje. Onda malo morade taj svijet, radi svoga obraza, pustiti ove ostale, pa krenu debakl «regionalnog lidera», koji nije u stanju sebe da vodi, a kamoli ostale. Onda NATO vidi da se žešće zajebao na početku, malo ih klepnu po ušima (nije lud da bezveze uništava ono što će mu trebati), pa prvo napravi «Bondsteel» bazu (u kolevci srpstva), uze sebi živu, pa nastavi nakon Kosova polako da muti oko Sandžaka (dva očuvana vojna aerodroma idealno zaštićena i sakrivena), pa onda gurnu Turke (druga avio-sila u paktu) da grade puteve i gradove (čitaj novu bazu) na Pešteru.
NATO je već u Srbiji, ko ne vidi, blago njemu. Braća Rusi su to pustili, kao i uvijek kada je u pitanju bio veći (njihov) interes. RS u svemu tome nije nimalo bitan, kao ni FBiH.
A opet će drugi biti krivi, pa neće valjda Gazimestan, jogurti i demonstracije po Ljubljani, mošti cara Lazara, VIII Sednica, Vukovar i Srebrenica i ostale gadosti koje regionalni lider priredi svima na Balkanu. Samo ti, bre, lepo pričaj srpski, da te ceo svet razume.
bravo :thumbup:
Bosnolog

#95 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by Bosnolog »

Upravo tako @ravno,hiruski precizno iznesena analiza dogadaja iz proslosti i planovi buduceg razvoja situacije u regij,.....

Mnogi ne zele shvatiti i prihvatiti sta se sve iza brda valja,........Mi smo samo dio slagalice u sveukupnoj slagalici velikih interesnih sila Svijeta,..Nas prostor je zaokruzen zemljama NATO saveza,Karantiniranje Srbije je odavno zavrseno sada se karantinirana Servija nadzire i kontorilise ekonomskim infuzujama MMF-a i ustupcima koje znace opstanaka ili nestanak Srbije na duze staze.Ulazak u NATO ce ista debelo uoivciti jer kod njih je sve na prodaju,ne zato sto to zele vec zato sto su kokuzi na ivici propasti i nemaju drugog izbora,....Ovo deklarativno odbijanje ulaska u NATO im je samo jos jedna marketinska reklama da to bolje naplate,Prorusko desnicarska Srbija je srcem i snovima za bracu bacuske sto ce ostati u vidu guslarskog jadikovanja i izdajma unutrapolitickih svada medusobnog izdajnickog optuzivanja jer su inkapisulirani to jest zacahureni bez realizacije proruske opcije,....Neutralnost je dalje zaobilazenje i ekonomsko kontrolisano propadanje bez investicionih ubrizgavanja razvojne pomoci,......

Tamo su izbori sledece godine,ako ih zapad ne pomogne na vlas ce doci radikalno desnicarske politicke snage koje ce ubrzati propast Srbije,...Srbija ce imati problema prezivjeti ovu zimu jer su ostali bez glavnih privredno proizvodnih kapaciteta sve su vitalne kompanije rasprodali od poklonjenog najprofitabilnijeg giganta NIS-a Rujama koji im sada dupe razvlace cijenama i ruskim marifetlucima do svih drugih vaznijih kompanija nesto slicno sto je uradio Dodik,.....

Telekom Srbije se mora sada prodati da bi se platili razcuni drzavne i neproizvode administracije i odrzavao dinar koji tone sve dublje sa posljedicama inflacije pa cak i hiperinflacije.Ovisno o unutarpolitickim snagam Srbije lahko bi se moglo desiti da im se ponovi scenario svega sto su vec prezivjeli u vrijem Milosevica,stim da se ovo sada moze ponoviti ali protiv Tadica od nezadovoljne, propale i ogorcene srbijanske ulice koju bi mogli da povedu radikalno desnicarska udruzenja i stranke na celu sa Kostunjicom istim onim koji je srusio Milosevica http://www.youtube.com/watch?v=p8BZxPA- ... re=related

Srbija sve ove godine krpi bure koje je korozija pojela a isto se sve vise raspada,Socijalna bijeda steze Tadicevu vladu i pojacava antidemokratsko raspolozenje medu sve ogorcenijim stanovnistvom,.
vee-jay

#96 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Post by vee-jay »

felipe kajetano wrote:
vee-jay wrote:

zaista bi mi bilo drago da sam pogrijesio, ako jesam molim te da mi oprostis...jel ok :) ?
nebi mi smetalo da o meni vec nismo (a posto smo tada i o tebi, evo da mojoj listi dodam i Derventu :wink: )
PipiDugaDevetka

#97 Re: NATO, Srbija, RS,...Region

Zašto BiH treba NATO?

Budućnost Bosne i Hercegovine izgleda neizvjesnije nego u bilo koje vrijeme od kraja rata 1995.
Ta zemlja očekuje oktobarske izbore duboko podijeljena usred političke, privredne i socijalne krize, pa ulazak u NATO program MAP dolazi u najbolje vrijeme, ocijenili su predsjednica i član uprave Međunarodne krizne grupe, Louise Arbour i general Wesley Clark u novom broju američkog dvomjesečnika Foreign Policy.

Tri naroda u zemlji - Bošnjaci, Srbi i Hrvati - svi se takmiče u određivanje budućnosti države BiH. Zemlja će održati opšte izbore u oktobru, a ako to nije dovoljno destabilizirajuće, u pojedinim izbornim jedinicama svi trče u suprotnom smjeru: Srbi prijete da će raspisati referendum o Daytonskom sporazumu, Hrvati pozivaju na stvaranje autonomnog entiteta u okviru šire države, a bosanski Muslimani traže novi ustav koji će im dati više moći, te zamijeniti postojeći, visoko decentralizovani dokument. Formiranje koalicijske vlade nakon oktobarskih izbora bit će vrlo teško, bez obzira ko pobijedi. Povrh političke krize, zemlja je usred ekonomskog i socijalnog kraha, ocjenjuju autori.

Paradoksalno, iznose autori, to je upravo vrijeme za NATO da stvori bliži savez sa BiH, što je proces koji je započeo prošlog četvrtka u Tallinnu, u Estoniji. Ministri vanjskih poslova članica Saveza složili su se na sastanku u Tallinu da BiH prime u Akcijski plan za članstvo, što je dobrodošao korak za održavanje napetog mira i stabilnosti u zemlji. MAP je program pomoći kroz koji NATO i njegove članice pružaju smjernice i podršku za konkretne političke, privredne, sigurnosne i zakonske reforme. "To je upravo ono što treba BiH u ovako napetom trenutku, dijelom da umiri različite političke frakcije u zemlji, a dijelom da pomogne progurati jako potrebne reforme", ističu Arbour i Clark.

Dosadašnji pokušaji SAD i EU da pomognu BiH provesti ustavne promjene kako bi vlada bila funkcionalnija razbijeni su, niko na terenu nije spreman poduzeti teške korake. Ono što je, po njihovim riječima, potrebno jesu "promjene u procesu donošenja odluka u zemlji tako da zakoni i reforme više ne mogu biti taoci jedne etničke skupine, bez obzira na najbolje interese građana BiH u cjelini". Političarima u BiH danas nedostaje zajedničkih interesa i vrijednosti nužnih da nadograđuju na onome što su dogovorili u Daytonskim sporazumima, ali bliža veza sa NATO savezom može pomoći da izgrade osjećaj zajedničke svrhe i smire stanje u zemlji.

"Veliki dio sadašnje napetosti u BiH postoji jer se svi učesnici osjećaju nesigurno oko buduće strukture bosanske države i njihovog statusa unutar nje. Ulazak u NATO-ov program može svim stranama dati osjećaj sigurnosti, dati im više povjerenja za poduzimanje nužnih ustavnih promjena, čak i kada je to politički teško", smatraju autori. Čak i među bosanskim Srbima, grupi koja ja najmanje sklona približavanju NATO-u, podrška javnosti za članstvo je već na 35 posto, pa i premijer Milorad Dodik, dokazano težak partner međunarodne zajednice, favorizira članstvo u NATO-u za BiH. Nacionalističko protivljenje Savezu, zbog bombardovanja Srbije 1999., manje je vjerovatno jer se i Beograd približava Savezu. "Ako dođe do reforme, ona će djelovati samo ako je oblikovana od i za sva tri konstitutivna naroda: Bošnjaka, Srba i Hrvata", naglašavaju Arbour i Clark.

MAP je, po njihovoj ocjeni, od vitalnog značaja za BiH jer stavlja inicijativu i "vlasništvo" nad procesom reformi u ruke bosanskohercegovačkih vodećih ljudi. U proteklih 15 godina oni su se prečesto skrivali iza leđa Ureda visokog predstavnika, izbjegavajući teške odluke, kod provedbe reformi u nizu pitanja od uvođenja zajedničkih registarskih pločica do mandata međunarodnih sudaca za ratne zločine, ističe se. Ovog puta, vodeći ljudi u BiH moraju prestati očekivati da ih neko dođe spašavati i početi sami obavljati težak posao, pišu autori te navode nedavne pozitivne primjere donošenja zakona koji su omogućili veliku pomoć MMF i vizne olakšice sa Evropskom unijom.

Prvi test za vodeće ljude u BiH dolazi i prije prvog dana novog angažmana NATO-a, jer im je rečeno da će MAP službeno početi tek kada vojne baze identifikovane kao potrebne za buduće odbrambene svrhe, budu uknjižene kao nacionalno vlasništvo države BiH, a ne kao zasebna imovina jednog od dva entiteta - Federacije BiH ili Republike Srpske. Ako BiH prođe kroz još jedne ogorčene izbore bez dobrih vijesti, već i ovako oskudna predanost NATO-u i vlastitim reformama mogla bi se slomiti i propasti. Ako se zastoj nastavi i nakon izbora, moglo bi postati nemoguće formirati novu vladu, koja mora sadržavati fer mješavinu Bošnjaka, Srba i Hrvata, što bi državu ostavilo bez vlade ili gore od toga. "Ulozi su visoki i zato je sada pravi trenutak za BiH i NATO-o da prodube veze", zaključuje Arbour, bivša glavna tužiteljica ICTY-a i visoka povjerenica UN za ljudska prava, te general Clark, bivši komadant snaga NATO-a, u magazinu Foreign Policy.

(hina)
Post Reply