Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Micaha

#51 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Micaha »

odesveuhonduras wrote:Imam troje, i da je hanuma boljeg zdravlja, bilo bi bar još dvoje. Nemam hvala Bogu financijskih problema da bi mi to bio problem.

Razlozi - podjednako ideološka doktrina kao i lični stav da ništa na dunjaluku ne može platiti kad te dijete zovne "babo"

Gade mi se ljudi koji nemaju nikakvog razloga da nemaju više djece već zbog obijesti i kretenluka ostaju na jednom djetetu i onemogućuju mu odrastanje uz braću i sestre.
Imam i ja troje ali ne solim drugom ranu. Imas, uzivaj i zdravo zurim
Micaha

#52 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Micaha »

Ateista wrote:
odesveuhonduras wrote:Imam troje, i da je hanuma boljeg zdravlja, bilo bi bar još dvoje. Nemam hvala Bogu financijskih problema da bi mi to bio problem.

Razlozi - podjednako ideološka doktrina kao i lični stav da ništa na dunjaluku ne može platiti kad te dijete zovne "babo"

Gade mi se ljudi koji nemaju nikakvog razloga da nemaju više djece već zbog obijesti i kretenluka ostaju na jednom djetetu i onemogućuju mu odrastanje uz braću i sestre.
A meni se gade ljudi koji drugima namecu svoje misljenje.

Sta ti se ima gaditi, kakva obijest i kretenluk sto neke ostaje na jednom djetetu ili nece da uopste ima dijete?

Pa svako bolan ima pravo da sam odluci hoce li imati djece i koliko ce ih imati, kad ce ih imati i slicno. Mogu to biti i ekonomski i ko zna koji drugi razlozi, ali to je svacije pravo i ti nemas pravo nekome da govoris da je kreten ako ne zeli da ima vise od jednog djeteta ili ako ne zeli nikako da ima djecu.

Stvarno ljudi sebi svasta daju za pravo, cim se neki par vjenca ili pocne zivjeti skupa, odmah hiljadu pitanja "kad ce sta biti", pa kad i dobiju dijete odmah ide "a kad ce drugo, trece, peto, deseto", popustite malo, to je licna stvar i niko nema pravo drugom da namece misljenje o tome kad i koliko djece treba imati, niti da govori da je kreten zbog toga.
I samo stvaraju pritisak i onda zena ne moze zatrudnit...
Innovation

#53 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Innovation »

Cyprus je u pravu. Idealno je troje djece. Zato se i kaze "djeca su nasa radost" i "svako djete ima svoju nafaku". :-D
wewa

#54 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

ako gledamo na nacionalnom nivou (pri tom ne mislim na nacionalnost kako je kod nas definirana, nego na ljude koji nastanjuju jednu drzavu), onda je dvoje djece bioloski minimum za odrzavanje prirodnog prirastaja na istom nivou. no, buduci da mi imamo negativan prirodni prirastaj, troje djece po porodici bi trebao biti broj koji bi se postigao stimulativnim mjerama. nazalost, takvih mjera nema niti u nacrtu - dok su one destimulirajuce na svakom koraku.
Micaha

#55 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Micaha »

Innovation wrote:Cyprus je u pravu. Idealno je troje djece. Zato se i kaze "djeca su nasa radost" i "svako djete ima svoju nafaku". :-D
Kao sto rekoh, u mene je troje i to je neki maksimum. Sve preko toga je neodgovorno jer i ja i supruga radimo puna radna vremena. Jednom, kroz salu, pitam ja ovoga najmladzeg sta mislis da rodimo jos jedno djete kaze on
- Ma hajmo kupit macu :D
Bas onako iskreno, djecije... Vidi i ovo se jedva stize
Ateista

#56 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Ateista »

Innovation wrote:Cyprus je u pravu. Idealno je troje djece. Zato se i kaze "djeca su nasa radost" i "svako djete ima svoju nafaku". :-D
Idealno je onoliko koliko neko zeli i moze - neko ne zeli ili nema uslove ni za jedno, neko opet zeli a neko i moze da ih ima 15, pa i vise.

Kakvu to nafaku ima hiljade djece koja umiru od gladi u africi, pa i u nasoj drzavi ima dovoljno primjera...
poznanik

#57 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

wewa wrote:ako gledamo na nacionalnom nivou (pri tom ne mislim na nacionalnost kako je kod nas definirana, nego na ljude koji nastanjuju jednu drzavu), onda je dvoje djece bioloski minimum za odrzavanje prirodnog prirastaja na istom nivou. no, buduci da mi imamo negativan prirodni prirastaj, troje djece po porodici bi trebao biti broj koji bi se postigao stimulativnim mjerama. nazalost, takvih mjera nema niti u nacrtu - dok su one destimulirajuce na svakom koraku.
Ako nas je danas 4,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?
wewa

#58 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

poznanik wrote:
wewa wrote:ako gledamo na nacionalnom nivou (pri tom ne mislim na nacionalnost kako je kod nas definirana, nego na ljude koji nastanjuju jednu drzavu), onda je dvoje djece bioloski minimum za odrzavanje prirodnog prirastaja na istom nivou. no, buduci da mi imamo negativan prirodni prirastaj, troje djece po porodici bi trebao biti broj koji bi se postigao stimulativnim mjerama. nazalost, takvih mjera nema niti u nacrtu - dok su one destimulirajuce na svakom koraku.
Ako nas je danas 4,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?
a garant ima takvih koji mogu - ja sam ipak drustvenog usmjerenja :)
VjecitiStudent

#59 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by VjecitiStudent »

test01 wrote:genocidna obara rekorde. u prosloj godini 10.500 natalitet,sa korekcijom ce biti ispod 10.000 ,prirast -5000.

Komsiji crkla krava, a i nasa je na izdisaju, razlog za radost?
U Tuzlanskom kantonu namjeravaju smanjiti broj osnovnih škola u procesu takozvanog umrežavanja. Osnovni razlog je drastično smanjenje upisa učenika zbog pada nataliteta.
http://www.danas.org/content/smanjuje_s ... 24325.html
cyprus

#60 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by cyprus »

wewa wrote:
poznanik wrote:
a garant ima takvih koji mogu - ja sam ipak drustvenog usmjerenja :)
Bez stopa fertiliteta i mortaliteta tako nešto nije moguće izračunat... Ni teoretski, a kamoli da bude realno... Istina, uvijek se mogu lupat odokativne procjene :)
VjecitiStudent

#61 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by VjecitiStudent »

poznanik wrote:
U BiH danas zivi ispod 3.5 miliona stanovnika.
Procjene UN-a su da bi taj broj krajem ovog stoljeca mogao pasti na ispod 2 miliona.
poznanik

#62 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

VjecitiStudent wrote:
poznanik wrote:Ako nas je danas 4,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?
U BiH danas zivi ispod 3.5 miliona stanovnika...
Dobro. Ako nas je danas 3,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?
zemo_online

#63 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by zemo_online »

VjecitiStudent wrote:
poznanik wrote:
Procjene UN-a su da bi taj broj krajem ovog stoljeca mogao pasti na ispod 2 miliona.

jeste to je tacno,a tome je tako zato sto nismo mi muskarci zene podredili sebi,vec postaje obratno i zato ce nas naseliti vitalni narodi azije i afrike.
velika je to tema.
Mis mekinjas

#64 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by Mis mekinjas »

VjecitiStudent wrote:
Oni i tako ničem pametnom ne služe u svijetu. Odavno ih treba ukinuti.
zemo_online

#65 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by zemo_online »

poznanik wrote:
VjecitiStudent wrote:
poznanik wrote:Ako nas je danas 4,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?
U BiH danas zivi ispod 3.5 miliona stanovnika...
Dobro. Ako nas je danas 3,5 mil. može li neko izračunati broj istekom npr. 30 godina, ukoliko bi natalitet predstavljao 3 djeteta po porodici?

moras uzet u obzir i useljavanje i iseljavanje,a zasto bi uopce racunao takvo sto kad nema 3 djeteta po majci vec smo daleko ispod 2,1 sto je potrebno za puko odrzavanje broja stanovnika.
znaci nema potrebe da se racuna jer nije realno.
amko76

#66 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

test01 wrote:jeste to je tacno,a tome je tako zato sto nismo mi muskarci zene podredili sebi,vec postaje obratno i zato ce nas naseliti vitalni narodi azije i afrike.
velika je to tema.
Oho izjave, sad si gotov :-) Ne smijem gledati. :mrgreen:
wewa

#67 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

amko76 wrote:
test01 wrote:jeste to je tacno,a tome je tako zato sto nismo mi muskarci zene podredili sebi,vec postaje obratno i zato ce nas naseliti vitalni narodi azije i afrike.
velika je to tema.
ne da mi se, glava me boli, a bome me zasvrbise jagodice na kvotirano...
amko76

#68 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

wewa wrote:
amko76 wrote:
velika je to tema.
ne da mi se, glava me boli, a bome me zasvrbise jagodice na kvotirano...
:lol: :lol: :lol:
wewa

#69 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

amko76 wrote: :lol: :lol: :lol:
ali kuzim ja sta on hoce reci, bar mislim da je tako - ma kako gadno misao bila frazirana. cinjenica je da mnogo vise vremena i prostora za reprodukciju imaju porodice u kojima zena ne radi. no, mi koje smo se izborile za pravo na rad i tako prestale biti 'podredjene muskarcima' (a necu ulaziti u to kakvu smo apsurdnu situaciju dobile, pa je jos muskarci nazivaju emancipacijom) bome nemamo kad radjati tom frekvencijom.
poznanik

#70 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

test01 wrote:moras uzet u obzir i useljavanje i iseljavanje,a zasto bi uopce racunao takvo sto kad nema 3 djeteta po majci vec smo daleko ispod 2,1 sto je potrebno za puko odrzavanje broja stanovnika.
Ne moram uzeti migraciju, jer ona u BiH čini zanemarljiv procenat. Ono što je useljeno - useljeno je u prvim godinama nakon rata, kad su i uslovi bili fleksibilniji.

Na početku ove tema dao sam dva primjera o porodicama sa 4 i više djece, ovdje na ovoj temi, tokom rasprave može se uočiti slično razmišljanje, negdje čak zagovaranje velikog broja djece. Neko je čak otišao po podatke iz RS i ustanovio drastično smanjenje nataliteta. Dakle, mnogi, doduše nerelevantni" podaci govore suprotno tvojoj tvrdnji o 2.1 broja djece.

Moje pitanje o broju BiH stanovnika nakon isteka 30 godina sa 3 djece u natalitetu je s razlogom, da procijenimo da li naša država s privrednim razvojem može pratiti demografski porast stanovništva, kao i da li će natalitet, možda, u bliskoj budućnosti prouzročiti i političku promjenu u odlučivanja u BiH.
Last edited by poznanik on 27/03/2012 15:07, edited 1 time in total.
amko76

#71 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by amko76 »

wewa wrote:
ali kuzim ja sta on hoce reci, bar mislim da je tako - ma kako gadno misao bila frazirana. cinjenica je da mnogo vise vremena i prostora za reprodukciju imaju porodice u kojima zena ne radi. no, mi koje smo se izborile za pravo na rad i tako prestale biti 'podredjene muskarcima' (a necu ulaziti u to kakvu smo apsurdnu situaciju dobile, pa je jos muskarci nazivaju emancipacijom) bome nemamo kad radjati tom frekvencijom.
Bome ja znam masu emancipovanih žena sa djecom.

Doduše ima jedan problem, nijedno dijete nema oca niti ijedna muža :-)

Sve razvedene i samohrane majke. To je u trendu izgleda :mrgreen:
wewa

#72 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by wewa »

amko76 wrote:
wewa wrote:
Bome ja znam masu emancipovanih žena sa djecom.

Doduše ima jedan problem, nijedno dijete nema oca niti ijedna muža :-)

Sve razvedene i samohrane majke. To je u trendu izgleda :mrgreen:
sreca pa se 'stepen' emancipacije ne odredjuje samo medju poznanicama...
no, nebitno za temu - govorimo o znacajnom prirodnom prirastaju, a u ovoj sredini rijetke su samohrane majke s troje djece.
poznanik wrote:
test01 wrote:moras uzet u obzir i useljavanje i iseljavanje,a zasto bi uopce racunao takvo sto kad nema 3 djeteta po majci vec smo daleko ispod 2,1 sto je potrebno za puko odrzavanje broja stanovnika.
Ne moram uzeti migraciju, jer ona u BiH čini zanemarljiv procenat. Ono što je useljeno - useljeno je u prvim godinama nakon rata, kad su i uslovi bili fleksibilniji.

Na početku ove tema dao sam dva primjera o porodicama sa 4 i više djece, ovdje na ovoj temi, tokom rasprave može se uočiti slično razmišljanje, negdje čak zagovaranje velikog broja djece. Neko je čak otišao po podatke iz RS i ustanovio drastično smanjenje nataliteta. Dakle, mnogi, doduše nerelevantni" podaci govore suprotno tvojoj tvrdnji o 2.1 broja djece.

Moje pitanje o broju BiH stanovnika nakon isteka 30 godina sa 3 djece u natalitetu je s razlogom, da procijenimo da li naša država s privrednim razvojem može pratiti demografski porast stanovništva, kao i da li će natalitet, možda, u bliskoj budućnosti prouzročiti i političku promjenu u odlučivanja u BiH.
na osnovu jednog pogodjenog podatka ti bi donio zakljucak o njegovoj korelaciji s jos jednim nagadjanjem? uostalom, privredni razvoj i porast nataliteta ne moraju biti u bilo kakvoj vezi. evo ti primjera Indije i Etiopije - obje su u prvih 10 u svijetu po prirodnom prirastaju...
cyprus

#73 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by cyprus »

poznanik wrote:

Ja sam ti već dao odgovor na to pitanje:
Bez stopa fertiliteta i mortaliteta tako nešto nije moguće izračunat... Ni teoretski, a kamoli da bude realno... Istina, uvijek se mogu lupat odokativne procjene :)
poznanik

#74 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by poznanik »

wewa wrote:....privredni razvoj i porast nataliteta ne moraju biti u bilo kakvoj vezi. evo ti primjera Indije i Etiopije - obje su u prvih 10 u svijetu po prirodnom prirastaju...
Ne moraju, naravno, ali je ta veza itekako poželjna i, nadasve - prijeko potrebna, ukoliko ne želimo izroditi djecu koja će se razvijati u okolnostima koje će definitivno raslojiti stanovništvo na imućne i siromašne, koje će onemogućiti adekvatno obrazovanje i konačno - onemogućiti ili značajno usporiti kompletan društveni i privredni razvoj državne zajednice.
cyprus

#75 Re: Natalitet - ideološka doktrina ili stvarna potreba

Post by cyprus »

wewa wrote:...uostalom, privredni razvoj i porast nataliteta ne moraju biti u bilo kakvoj vezi. evo ti primjera Indije i Etiopije - obje su u prvih 10 u svijetu po prirodnom prirastaju...
Ooo, u vezi su oni itekakvoj, samo kontra od onoga kako mi mislimo. Deset država sa najvećim natalitetom (po UN-u):

1. Niger
2. Zambija
3. Mali
4. Malavi
5. Uganda
6. Čad
7. Somalija
8. Burkina Faso
9. Afganistan
10. DR Kongo

Kod svih njihe je natalitet preko 40 promila :skoljka: :run:
Post Reply