Nastanak Bosne i Bošnjana

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Locked
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#1 Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

500-630
Image
Image
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0600.html
JASNO SE RAZLIKUJU „SCLAVENI“ OD „CROATS“ kao i njihovo VRIJEME I PUTEVI KRETANJA
Slavenska plemena (na karti SCLAVENI) koja se naseljavaju u području Panonije od 488.g.čim su je napustili Ostrogoti, povremeno prelaze i naseljavaju i područja preko Save, zapadnu i centralnu Bosnu sve do Drine (jasno označeno na karti) o čemu svjedoči i pisanje Ljetopisa popa Dukljanina, u kojem se Slaveni u Zagorju (Bosna) spominju još za vladavine ostrogotskog kralja Totile (545-552):
„ II
……. A kralj Dalmatinaca izbavi se sa samo malo vojnika i pobježe u svoj grad Salonu. Poslije ovoga kako je velika bila vojska Totile a i njegova brata Ostroila, a i narod im se umnožio, po savjetovanju sa svojim velikašima, podijeliše vojsku. I Totila, prelazeći sa svojom vojskom preko Istre i Akvilije, krenu na Italiju i tamo je vodio mnoge i velike bojeve, oblasti i mnoge gradove opustošio i popalio. Otuda prešavši na ostrvo Siciliju, poslije kratkog vremena okončao je svoj život, kao što mu je to bio rekao Božji sluga Benedikt. Ostroilo, pak, brat njegov, ušavši sa svojom vojskom u provinciju Iliriju i vodeći surove ratove, kako ne bijaše nikoga koji bi mu se mogao suprostaviti, zauze čitavu Dalmaciju i pomorske oblasti, dok ne dođe u prevalitansku oblast i tu se naseli. Pošto je kod sebe zadržao nekoliko vojnika, poslao je tada svoga sina po imenu Senulata, da pokori zagorske oblasti u Zagorju. Medjutim car konstantinopoljskog grada sakupivši vojsku posla je na Ostroila, jer je bio čuo da je ovaj ostao sa malo njih u prevalitanskom gradu. Potom kad su stigli oni koje je car poslao, pronađoše, kako je rečeno, Ostroila sa nekolicinom; ipak se on pripremio za rat, jer je bio čovjek hrabrog duha. I tako, kada se zapodenuo boj, Ostroilo pade i bi ubijen, a oni koji su s njim bili okrenuli su u bijeg. Ljudi pak carevi, pokupivši plijen, vratili su se u svoju zemlju.
III
A kada je njegov sin Senudial čuo za očevu smrt, stiže što je brže mogao sa vojskom, misleći da pronađe careve ljude da bi osvetio očevu smrt, ali je pronašao veoma malo. Najzad preuze kraljevstvo, i vladao je umjesto oca, i rodio je sina, kojega je nazvao Selimir. A u granicama njegovog kraljevstva, od Vinodola do Apolonije, bile su kako primorske tako i zagorske oblasti. Nanoseći mnoge nepravde hrišćanima, koji su živjeli u primorskim gradovima, i proganjajući ih, umro je dvanaeste godine svoje vladavine.
IV
Njega je naslijedio u kraljevanju njegov sin Selimir, koji je premda paganin i iz istog roda, sa svima je bio u miru i voljeo je sve hrišćane, i najmanje ih je proganjao. Sklopio je s njima ugovor i plaćali su mu danak. U njegovo doba zemlja se smirila i ispunila mnoštvom Slavena. I rodio je sina koga je nazvao Bladin. Umro je dvadesetprve godine svoje vladavine. „
A od 567.g.poslije poraza Gepida i odlaska Langobarda, Slaveni i Avari iz Panonije u kojoj su ostali sami, se MASOVNO naseljavaju, preko Save, sve do mora, naseljavajući taj čitav prostor.

Od 600te i podunavski Slaveni provaljuju bizantsku granicu na Dunavu, koja praktički od tada više i ne postoji, i Slaveni slobodno prelaze na čitav Balkan, da bi se združena vojska Slavena i Avara ustrijemila poslije 610.godine i na Dalmaciju, zauzevši je u potpunosti oko 614.godine. U toj najezdi stradali su i porušeni su mnogi gradovi, među kojima su Singidunum, Viminacijum, Dokleja, Salona, Epidaurus, Narona i druge,dok su najezde spašeni samo Zadar i Trogir.

Od ranije naseljena Slavenska plemena iz Panonije i ova iz podunavlja stvara veliku slavensku masu koja čini etničku osnovu za buduće Neretljane, Zahumljane, Dubrovčane, Dukljanje i Bošnjane.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#2 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

630-800
Image
Image
SVA BIJELA PODRUČJA NA KARTI SU SLAVENSKA PLEMENA koja se naseliše po Balkanu na gore opisani način i u spomenutom periodu tako čineći prikazano stanje na datoj karti 700te godine (dakle, već su ucrtana i postoje plemena neretvians, trebuninas koja su stotine kilometara daleko od croats/serbs, I VEZE S NJIMA NEMAJU, a tu su i timoćani(timochanies), bodrići(abodrites),branići (braniches), slovenes, tj.ona slavenska plemena koja je istorija zapamtila, ali i desetine drugih po čitavom balkanu koje nije niko zabilježio za istoriju, a naseljavaju proctor kojeg istorija jednosatvno označava SCKLAVINIA(za bizantince), ili ZAGORJE (po ljetopisu popa Dukljanina)
.

Image

Najranije 630.god na poziv za pomoć cara Iraklije (610-641) na područje Balkana doseljavaju i hrvatsko i srpsko pleme, koje se po odobrenju bizantskog cara naseljavaju na „matična“ područja:
--hrvatsko pleme na prostoru od Cetine do Istre uz obalu
--srpsko pleme na području Raške
Da nije bilo cara Iraklija, čiji su saveznici bili hrvatsko/srpsko pleme, i koji su prvo doselili na područje Grčke/Bugarske, a zatim odatle u “matična područja”, vjerovatno nikad ni ova plemena ne bi bila poznata za istoriju
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#3 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

800-1000Image

Vremenom sva ta, sada doseljena plemena, počinju da organizuju i svoje prve državne oblike u vidu KNEŽEVINA, tako da se prve kneževine počinju pojavljivati od 800 te godine
1. u Hrvata je prvi knez koji se spominje uopšte, bio je knez Primorske Hrvatske Višeslav (oko 800. godine), poslije njega naredni poznati knez Mislav (835-845). U hrvatsko-bugarskom ratu 840-860 za vrijeme Trpimira (845-864) vojska hrvatske kneževine ratuje s bugarima i na teritoriji Bosne.
2. u Neretljana se spominje knez Držak 839. godine prilikom sklapanja mira između hrvatskoga kneza Mislava i neretvanskoga kneza Družaka s jedne, te mletačkoga dužda Petra Tradonika s druge strane.
3. Najstariji poznati vladar Zahumlja bio je Mihajlo Višević (910-950)
4. Dubrovnik je u početku bio u sastavu Dalmatinskog temata i priznaje vlast Bizanta. Prvi se puta u ispravama spominje 850. g. Oko 992. g. spalio ga je car Samuilo.
5. Prvi srpski poznati knez zvao se Višeslav, rodonačelnik dinastije Višeslavovića, koja je vladala Srbijom 750.-959, a najznačajniji je bio Časlav (931-960), za čije vladavine se širi vlast Servie na susjedne oblasti sve do Cetine i Vrbasa
6. područje toka i sliva rijeke Bosne i njeno slavensko stanovništvo se ne spominje u ovom periodu u "zvaničnoj" istoriji, međutim postoje neki nezvanični podatci-izvori o postojanju "vladara" i u Bosni:
http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/te ... 81;size=25
„....translated the Bible into Slav, inventing an alphabet which bears his name, and which is still in use. The origin of written Jougo-Slav literature must therefore be referred to him. / In 874 Budimir, the first Christian king of Bosnia, Croatia, and Dalmatia, called a Diet upon the plared for the first time. It is said to be derived from a Slav tribe, coming originally from Thrace. In 905 Brisimir, King of Servia, annexed Croatia and Bosnia; but this union did not last long. The sovereignty of Byzantium ceased in these parts after the year 1000. It was gained by Ladislaus, King of Hungary, about 1091. In 1103 Coloman, King of Hungary, added the titles of Rex Ramæ “
Uglavnom, u ovom periodu Bosna je podlijegala čas jednoj, čas drugoj strani. Za vrijeme Časlava (931-960) i Bodina (1081-1101) Bosnom je vladala jedna srpska dinastija, a Hrvatska se u doba Petra Krešimira IV (1058.-1075.) prostirala preko Bosne do Drine i Neretve.

Image
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0900.html
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#4 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

1000-1100
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1000.html
Image
--- stalno jačanje hrvatske države se nastavlja i nakon smrti Stjepana I pa Kralj Petar Krešimir IV (1058. – 1074.) biva činjenično i priznat od bizantinskog cara za vladara dalmatinskih gradova, pri čemu gradovi zadržavaju svoju samostalnost, a kralju plaćaju naknadu za mir s dijelom lučke carine uz obvezu podrške u ratu s brodovima. Tijekom vladavine kralja Petra Krešimira IV., najmoćnijeg hrvatskog vladara, Hrvatska je ovladala velikim područjem – od Raše do Drine i od Drave do Neretve, U tom periodu ima vlast i nad Bosnom.
Nakon smrti kralja Petra Krešimira IV. na prijestolje, posredstvom pape Grgura VII., dolazi bivši ban Dmitar Zvonimir (1075. – 1089.) koji je uspostavio vlast u cijeloj Dalmaciji i obvezao se papi na službu i sudjeluje u normansko – bizantinskom ratu (1081. – 1085.) Narod je bio nezadovoljan ratovanjem za interese pape izvan zemlje pa je Zvonimir na saboru kod Knina 1089. godine ubijen.
--- upravo raspadom Hrvatske države dolazi i do prvog spominjanja Bošnjana, i njihovog prvog bana i to iz dva izvora, koji govore o istom periodu:
“Prastari hrvatski ljetopis (17. st.) (Lucius: De regno Dalm. et Croat., str. 309), pripovijeda: »Poslije toga kad se razcijepilo kraljevstvo (Hrvatska) u dielove, izabraše Bošnjaci god. 1079. sebi posebnog poglavara; isto učiniše i Neretljani; a Hrvati izaberu za vladara tuđinca.« Malo zatim, po istoj kronici, kralj Bela zavlada svim dijelovima Zvonimirove države: Bosnom, Hrvatskom, Dalmacijom, Neretvanskom Krajinom.”
Ljetopis Nikole Lašvanina koji 1059.godine spominje Bošnjane, Bosnu i njihovog prvog bana Ivana Kotromanovića.
Image
tu su i zapisi sa stećaka, koji govore o bosanskom knezu još 1094.godine
ZAPIS NA STEĆKU IZ 1094 GODINE Radimlja,Stolac
Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s` Božijom pomoćju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomoćju,nego on sam.
Ti,koji pročitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima ništa do ponovo ti sam.
Človjek mojže vidjeti ono tšto nije vidio,tčuti ono tšto nije tčuo,okusti ono tsto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi,samo sebe može najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.
da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#5 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

1100-1180
http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1100.html
Image
1102. godine Koloman ponovno prelazi preko Drave i u Hrvatskoj sklapa nagodbu s 12 starješina hrvatskih plemena (Pacta Conventa), koji ga biraju za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu, čime je Hrvatska izgubila svoju neovisnost i ušla je u uniju s Mađarskom, pri čemu je ipak zadržala neka obilježja državnosti.
1154.se spominje zvanično i prvi bosanski ban BORIĆ
Bizantski car Manojlo Komnen (1143.-1180.) navodi da u Bosni postoje Bosanci, koji ulaze i bizantsku carsku titulu, gdje 1166. unosi da je i car Bosanaca i to u redoslijedu poslije Dalmatinaca i Ugara, a prije Hrvata, Bugara i Srba
Image
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#6 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

1180-1400
Poslije dolaska pod vlast mađara od 1102.godine Hrvatska kraljevina sve više slabi i prvo se povlači do Vrbasa, a od 1180.godine još dalje od Vrbasa prema Uni (koja ostaje granica Hrvatske države za čitav naredni period u kojem se Hrvatska država „širi“ prema sjeveru, do i preko Save, zauzimajući tako dio Slavonije, i takva Hrvatska manje-više ostaje sve do 1815.god.i nastanka Trojedne kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, koja je sve do 1918. bila u sastavu Habsburške Monarhije, odnosno Austro-Ugarske.
DONJE KRAJE koji su bili u sastavu Hrvatske kraljevine do 1102.g., kasnije Kulin ban pripaja BOSNI.
Image
Od prve polovine 12. vijeka, zemlja Neretljana je postala poznata samo kao Krajina pošto je kompletno apsorbovana u susjednu oblast Zahumlje, dakle postoji kao Neretvanksa krajina u sastavu Zahumlja
Na drugoj strani izraženo je stalno JAČANJE BOSNE, a kad 1314. godine preuzima vlast Ban Stjepan II Kotromanić(1314-1353.) i poslije sloma Šubica Bosna ponovo počinje "disati punim plućima" i počinje prerastati u najmoćniju državu na Balkanu. Uskoro, Ban Stjepan II Kotromanić pridodaje Bosni podrucje Huma (današnja Hercegovina)...cijela teritorija od Neretve do Cetine postaje dio Bosne. Ban Stjepan II Kotromanić takodjer pripaja Bosni i veliki dio Dalmacije...od Dubrovnika do Splita...a takodjer pripaja Bosni i Donje krajeve (Krajina),Usoru i Soli.
Tada se po prvi put javlja i jedna povelja "domaćeg vladara" koja spominje BOŠNJANE:
Stjepan II Kotromanić , sklapa trgovački ugovor sa Dubrovnikom 1334 godine ,a potom 1335. godine sklapa trgovački ugovor i sa Venecijom. U svojoj Povelji Dubrovčanima 1332. godine on piše :
"....Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu, da ga pozove pred gospodina Bana..."Ovo je vrlo značajan dokument jer govori da u Bosni žive jedino Bošnjani i niko drugi,(naziv "Bošnjani"je starinski naziv za Bošnjake)-to se očituje i na svim oficijelnim dokumentima Bosanske države, a i na mnogim neoficijelnim, kao sto su glose na bogumilskim vjerskim knjigama, i natpisima na stečcima,g dje bogumili sebe nazivaju ISKLJUČIVO Bošnjanima...."
Po Stjepanovoj smrti 1353.god. na vlast dolazi Tvrtko I Kotromanić(1353-1491), koji u tome trenutku ima samo 15 godina, te ima u početku velikih problema sa sredjivanjem odnosa izmedju Bosanskog plemstva, a vanjske sile pokušavaju iskoristiti njegovu mladost u svojim pretenzijama na Bosnu, u čemu se najvise ističe Ugarska, na čelu sa Kraljem Ludovikom I.
Nakon što je potvrdio svoje mjesto u Bosni Tvrtko pripaja Bosni veliki dio Srbije, zatim pripaja Bosni Zetu i južnu Dalmaciju, uključujuci Jadransku obalu od Dubrovnika do Boke Kotorske...U sklopu svih ovih uspjeha Tvrtko se kruniše Kraljem Bosne 1377. godine
Od 1205. g. Mletačka Republika, koristeći križarski pohod, vlada Dubrovnikom, što traje do 1358. g. U vrijeme mletačke vlasti Dubrovčani dižu tri bune, ali se nisu mogli osloboditi mletačkog gospodstva.
Image
Energični leptir
Posts: 665
Joined: 19/03/2008 14:57

#7 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Energični leptir »

Se znamenje Kneza Nenca,Velikoga Kneza Bosanskoga,a postavi je sin njegov Knez Muven,s` Božijom pomoćju i svojih vjernih,a s` inonom nijednom inom pomoćju,nego on sam.
Ti,koji pročitas moj kam,mozda si hodio do zvijezda.I vratio se,jer tami neima ništa do ponovo ti sam.
Človjek mojže vidjeti ono tšto nije vidio,tčuti ono tšto nije tčuo,okusti ono tsto nije otkusio,bit tami gdji nije bio,al` uvijek i svagdi,samo sebe može najti,ili ne najti.
I mnogo ot moje ruke na zemji bi,a ni ot mene niko ne bi mrtav i ubit.
I da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.
da ostavih kosti u tujini,i tad bih samo Bosnu sanjo.
Človjece,tako da niesi proklet,ne tikaj u me.
Legoh 1094 ljeta,kad bješe suša,pa u nebu ne bješe nijedne suze za me.
Ovo nije natpis sa stećka već pjesma Nenada Tanovića objavljena 1994 u Sarajevu - dakle čista fikcija i slaba kopija poezije Maka Dizdara. Tog i sličnih "natpisa" koji se vuku po nacionalističkim sajtovima, a potiču iz istog izvora - Tanovićeve zbirke pjesama, nema ni u jednom zborniku epigrafskih natpisa. Idi u biblioteku, čitaj Šefika Bešlagića, Marka Vega, Marian Wenzel da ti se ovakva glupost ne ponovi - jer ovo sve što si postavio i nisu loše rekosntrukcije onoga kako su stvari i mogle ići - da nema nacionalističke retorike i potrebe da dokazuješ unaprijed postavljenu tezu, probranim činjenicama.
Last edited by Energični leptir on 03/02/2009 18:15, edited 2 times in total.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#8 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

KRATAK KURS ISTORIJE BOSNE I BOŠNJANA
ZA POČETNIKE I NEZNALICE


1 – doseljavanje Slovena u Bosnu u 6.-7.vijeku
na teritoriju JEZGRENE BOSNE (tok i sliv rijeke Bosne) doseljavaju se bezimena plemena Avara i Slovena u nizinskim dijelovima Bosne, a domicilno stanovništvo Iliri, koji su se već ranije krvno izmiješali sa Gotima i Keltima, povlači se u planine. Sloveni ih nazivaju Vlasima po starogermanskoj riječi Wallach, što znači Roman, ili Rimljanin.

2 – formiranje naroda tokom 7-11. vijeka
u dodiru ovih grupa, Sloveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture, a zatim dolazi i do krvnog i etničkog mješanja stanovništva i formiranja potpuno zasebnoga naroda koji je počeo sam sebe da naziva po imenu svoje nove domovine – Bošnjani , i u svim kasnijim dokumentima (poveljama, vladarskim darovnicama, ugovorima, testamentima, glosama na bogumilskim knjigama, natpisima na stečcima) naziva sebe samo tim JEDNIM JEDINIM imenom.
Sam naziv "BOSNA" potiče od Ilirske riječi "Bosona", o kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju već 948. godine, kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu "De administrando imperio", po prvi put spominje "Horion Bosona", što u prijevodu znači "Zemlja Bosna"
Prastari hrvatski ljetopis (17. st.) (Lucius: De regno Dalm. et Croat., str. 309), pripovieda: »Poslije toga kad se razcijepilo kraljevstvo (Hrvatska) u dijelove, izabrase Bošnjaci god. 1079. sebi posebnog poglavara; isto učiniše i Neretljani; a Hrvati izaberu za vladara tuđinca.« Malo zatim, po istoj kronici, kralj Bela zavlada svim dielovima Zvonimirove države: Bosnom, Hrvatskom, Dalmacijom, Neretvanskom Krajinom.
Već bizantski car Manojlo Komnen (1143.-1180.) navodi da u Bosni postoje Bosanci, koji ulaze i bizantsku carsku titulu, gdje 1166. unosi da je i car Bosanaca i to u redoslijedu poslije Dalmatinaca i Ugara, a prije Hrvata, Bugara i Srba

3 – BOSNA kao banovina 1154.-1377.god
1154.g. prvi put u svojstvu banovine BOSNA se spominje preko bosanskog Bana Borića, u vrijeme Ugarsko-Bizantijskih ratova o kojim opširno piše Bizantijski kroničar Kinamos, koji Bana Borića naziva saveznikom Ugarskog Kralja, iako se neslužbeno prvi put jedan bosanski ban spominje još 890. a to je ban Ivan Kotroman
Nakon smrti cara Manojla Komnena 1180. godine Bosna se, u stvari oslobodila ugarske vlasti i uspjela je prvi put postati manje-više nezavisna država, koja od kada 1180. godine, na vlast u Bosni dolazi njen najpoznatiji vladar svih vremena - Ban Kulin(1180-1204) postaje sve jača i veća država, tačnije počinje prerastati u najmoćniju državu na Balkanu. Uskoro, Ban Stjepan II Kotromanić(1314-1353) pridodaje Bosni podrucje Huma (današnja Hercegovina)...cijela teritorija od Neretve do Cetine postaje dio Bosne, također pripaja Bosni i veliki dio Dalmacije...od Dubrovnika do Splita...a također pripaja Bosni i Donje krajeve (Krajina),Usoru i Soli.

4 – BOSNA kao kraljevina 1377.-1463.
Nakon što je potvrdio svoje mjesto u Bosni Tvrtko pripaja Bosni veliki dio Srbije, zatim pripaja Bosni Zetu i južnu Dalmaciju, uključujuci Jadransku obalu od Dubrovnika do Boke Kotorske...U sklopu svih ovih uspjeha Tvrtko se kruniše Kraljem Bosne 1377. godine
Po smrti Ugarskog Kralja 1382. godine izbijaju nemiri na područjima dalmatinske obale, te Kralj Tvrtko koristi tu priliku i šalje Bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzima potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno sa otocima i pripaja Bosni Split, Trogir, Šibenik, zajedno sa otocima Bračom, Korčulom i Hvarom...jedino ne pripaja Dubrovnik i Zadar, koji se tada nalazio pod vlascu Venecije, čime Država Bosna postaje daleko najmoćnija država na Balkanu.
Poslednji kralj Stjepan Tomašević 1461-1463.godine

5 - BOSNA i Bošnjani pod turskom vlašću 1463-1878.g.
Ovo razdoblje karakterizira stradanje, raseljavanje Bošnjana katoličke vjere , kao i njihova islamizacija koja je uhvatila korijen uslijed više razloga, među kojima su najvažniji vjerski progon i nasilje, te inferiorni društveni položaj kršćana opterećenih raznim nametima, pa je uslijed toga 60-70 % Bošnjana katoličke i bogumilske vjere prihvatilo islam.
Poslije poraza pod zidinama Beča 1683.g. Turska imperija u narednom periodu počinje da propada i gubi teritorije, što uzrokuje doseljavanje islamiziranih neBošnjana u Bosnu, te njihovo mješanje sa domicilnim Bošnjanima. Taj process je naročito bio izražen poslije prvog i drugog srpskog ustanka kada je veliki broj protjeranih muslimana sa teritorije Srbije potražio utjecište u Bosni.

6 - BOSNA i Bošnjani pod austro-ugarskom vlašću 1878.-1918.g.
Tokom toga perioda, najznačajni procesi koji su oblikovali društvo bijahu:
konačna kristalizacija Bošnjana katolika i Bošnjana pravoslavaca, u bosanskohercegovačke Hrvate i Srbe, odnosno, od etničko-vjerskih u moderne političke subjekte, ili, od naroda u nacije, integrirane u nacionalni korpus zajedno sa svojim sunarodnjacima izvan BiH.
Bošnjaci muslimani, koji su teško primili odvajanje od Osmanskog carstva, i prvi puta se našli pod vlašću stranog, kršćanskog i zapadnog imperija, reagirali su dvojako:
a) jedan dio (po nekim procjenama, od 100.000 do 200.000 ljudi) se iselio u Tursku
b) drugi su nevoljko prihvatili austrijsku vlast, i pokušali se prilagoditi, bilo inzistiranjem na održanju zatečenog stanja (većina muslimanskog plemstva ), bilo modernizacijom u zapadnom stilu.
U Bosnu i Hercegovinu se do 1914. doselilo i oko 180-200.000 Hrvata, Slovenaca, Čeha, Nijemaca i drugih.
Godine 1895. Bosna i Hercegovina je imala sljedeću nacionalnu strukturu:
1.433.471 stanovnika, Hrvati su činili 21,31%, Srbi 42,93%, a Bošnjani muslimani 34,99%.

7 - BOSNA i Bošnjani u vrijeme SHS i Kraljevine Jugoslavije 1918.-1945.
Glavna karakteristika ovog perioda je “gubljenje i nepriznavanje” nacionalnog identiteta Bošnjaka muslimana, i njihovo “svođenje” na vjersku skupinu, koju “svojataju” Srbi kao islamizirane Srbe, odnosno Hrvati kao “hrvatsko cvijeće” (posebito dolazi do izražaja u NDH)
Po popisu stanovništva 1931. Bosna i Hercegovina ima sljedeću nacionalnu strukturu: 2.323.787 stanovnika, Hrvati čine 23,58%, Muslimani 30,90 %, Srbi 44,25 % i ostali 1,02%.

8 - BOSNA i Bošnjani u SFRJ 1945.-1992god.
Nepriznavanje i svojatanja Bošnjaka muslimana je nastavljeno i u SFRJ, gdje su se na popisima stanovništva morali izjašnjavato ili kao srbi, ili kao hrvati, ali je najveći broj njih ostajao “neopredjeljen”. Sve do 1974.g.i novog ustava SFRJ gdje im se zvanično priznaje nacionalnost pod “nakaradnim” terminom vjerskog određenja – Muslimani, sa velikim M kao znak razlikovanja u svojstvu nacije.
Po popisu stanovništva 1971. Bosna i Hercegovina ima
3,746,320 stanovnika, od toga 20.62 % Hrvata, 37.19 % Srba, 39.57 % Bosanskih Muslimana, te 2.62 % ostalih

9 - BOSNA i Bošnjaci u nezavisnoj državi BOSNI 1992.-
Sa konačnim “povratkom” nezavisnosti svoje države nakon preko 400 godina, Bošnjački narod je mogao najzad da sam upravljaju svojom sudbinom, a jedan od tih momenata je i vraćanje svog pravog nacionalnog termina Bošnjaci, izvedenog od srednjovjekovnog pojma Bošnjani.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#9 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Energični leptir wrote: Ovo nije natpis sa stećka već pjesma Nenada Tanovića objavljena 1994 u Sarajevu - dakle čista fikcija i slaba kopija poezije Maka Dizdara. Tog i sličnih "natpisa" koji se vuku po nacionalističkim sajtovima, a potiču iz istog izvora - Tanovićeve zbirke pjesama, nema ni u jednom zborniku epigrafskih natpisa. Idi u biblioteku, čitaj Šefika Bešlagića, Marka Vega, Marian Wenzel da ti se ovakva glupost ne ponovi - jer ovo sve što si postavio i nisu loše rekosntrukcije onoga kako su stvari i mogle ići - da nema nacionalističke retorike i potrebe da dokazuješ unaprijed postavljenu tezu, probranim činjenicama.
pa eto i da nije, najmanje je bitan ovaj citat
imaš li ti kakve druge "ozbiljnije" primjedbe na gore izneseno
Energični leptir
Posts: 665
Joined: 19/03/2008 14:57

#10 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Energični leptir »

pa eto i da nije, najmanje je bitan ovaj citat


Bitan je, jer se predstavljaš kao ekspert, a citiraš iz zbirke poezije. Nadalje, povodiš se za "wishfull thinking". Bezimeni Slaveni DA, ali su bezimeni, jer im mi ne znamo imena, a ne zato jer ih nisu imali. Ako nešto pouzdano ne znamo, onda na osnovu toga ne možemo izvoditi čvrste zaključke u promociji "nastanka" Bošnjana, Srba, Hrvata itd... Kako mi možemo govoriti o nekom etnogenetskom procesu u terri incogniti naseljenoj plemenima kojima ni imena ne znamo?
u dodiru ovih grupa, Sloveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture, a zatim dolazi i do krvnog i etničkog mješanja stanovništva i formiranja potpuno zasebnoga naroda koji je počeo sam sebe da naziva po imenu svoje nove domovine – Bošnjani , i u svim kasnijim dokumentima (poveljama, vladarskim darovnicama, ugovorima, testamentima, glosama na bogumilskim knjigama, natpisima na stečcima) naziva sebe samo tim JEDNIM JEDINIM imenom.
Identitet je u srednjem vijeku vrlo fluidan, pa tako nikako ne dolazi do formiranja “potpuno zasebnoga” naroda, jer narod u političkom smislu u srednjem vijeku ne znači baš ništa. Jedini politički narod su vlastodršci – odnosno plemići, koji ne vladaju u ime nekog lokalnog identiteta, već u ime više sile – odnosno Boga ili svetaca. Stjepan II Kotromanić je doslovno sjenka sv. Grgura na zemlji, tj. ono što je sv. Grgur na nebu, ban Stjepan je na zemlji. Njemu plemići – bez obzira kojeg das u etničkog porijekla daju “vjeru gospodsku” i plaćaju tribut. To je ono što ih veže – primitivna ekonomija, a ne svijest o narodnosti. S obzirom da oblast u kojoj su raspodjeljene njihove državine zovu Bosnom, po prvobitnoj župi i gradu Bosni (današnje Visoko), to sui oni “dobri Bošnjani” – hoće reći plemeniti – ljudi plemićkoga porijekla. Šta je osjećala tegleća marva – to ne možemo znati, ali s obzirom da su pripadali svojim gospodarima, onda su biće, bili svjesni da su pod njihovom vlašću, mad aim je glavna preokupacija – uzgojiti hranu i pojesti ono što ne moraš dati lokalnom “dobrom bošnjaninu”, zasigurno bila preča od razmišljanja o identitetu. Za razvijanje etnije, potrebna je inteligencija, koja se obično začinje u gradovima, a u srednjovjekovnoj bosasnkoj državi, nažalost nije došlo do formiranja većih gradskih centara, pa tako ni inteligencije, koja bi mogla početi gajiti neki identitet – a opet zahvaljujući bogatstvu stečenim trgovinom. Nadalje u Bosni, nikada nije bilo bogumilskih knjiga jer jeretička Crkva Bosanska nije bila bogumilska crkva. Stećci također nisu bogumisli spomenici jer su se razvili od nadgrobnih ploča u Zahumlju (najstariji pronađeni primjerak u XII. St.), koje tada nije bilo pod vlašću vladara Bosne. Sve ovo je primjenjivo i na Srbiju, Hrvatsku i bilo koje drugo srednjovjekovno društvo, od kojih ni jedno nije bilo strogo odjeljeno od drugog zbog “etničkih” razlika. Srbi danas i Srbi nekad, Bošnjani danas, Bošnjani nekad nisu isti pojmovi.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#11 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Energični leptir wrote:
pa eto i da nije, najmanje je bitan ovaj citat
Bitan je, jer se predstavljaš kao ekspert, a citiraš iz zbirke poezije. Nadalje, povodiš se za "wishfull thinking". Bezimeni Slaveni DA, ali su bezimeni, jer im mi ne znamo imena, a ne zato jer ih nisu imali. Ako nešto pouzdano ne znamo, onda na osnovu toga ne možemo izvoditi čvrste zaključke u promociji "nastanka" Bošnjana, Srba, Hrvata itd... Kako mi možemo govoriti o nekom etnogenetskom procesu u terri incogniti naseljenoj plemenima kojima ni imena ne znamo?
dobro, de mi ti onda reci nazove plemena koja su od 600te godine provalila dunavski limes, bilo avarskih bilo slavenskih, poharali pola balkana i došli pred carigagrad 626.da sjebu i iraklija, pa onda ona plemena koja su poharala bizantsku dalmaciju pa i samu salonu 614.te i došli i do istre i čak italije, a Grug se prep'o da i njega ne sjebu. Eto ti mi reci NAZIV BAR JEDNOG PLEMENA iz te mase slavena i avara. Nekontaš da su samo bizantski kroničari ti koji su ostavili NEŠTO ISTORIJI i da su jednini oni nešto zapisivali, a zanjih su slaveni/avari bili divljavi-protivnici i o njima su pisali samo u tom kontekstu i sporadični i otuda nedostatak informacija, pa da nije bilo bizantskog bilmeza konstantina misliš da vbi ISTORIJA ZAPAMTILA i hrvatsko/srpsko pleme
Energični leptir wrote: Identitet je u srednjem vijeku vrlo fluidan, pa tako nikako ne dolazi do formiranja “potpuno zasebnoga” naroda, jer narod u političkom smislu u srednjem vijeku ne znači baš ništa. Jedini politički narod su vlastodršci – odnosno plemići, koji ne vladaju u ime nekog lokalnog identiteta, već u ime više sile – odnosno Boga ili svetaca. Stjepan II Kotromanić je doslovno sjenka sv. Grgura na zemlji, tj. ono što je sv. Grgur na nebu, ban Stjepan je na zemlji. Njemu plemići – bez obzira kojeg das u etničkog porijekla daju “vjeru gospodsku” i plaćaju tribut. To je ono što ih veže – primitivna ekonomija, a ne svijest o narodnosti. S obzirom da oblast u kojoj su raspodjeljene njihove državine zovu Bosnom, po prvobitnoj župi i gradu Bosni (današnje Visoko), to sui oni “dobri Bošnjani” – hoće reći plemeniti – ljudi plemićkoga porijekla. Šta je osjećala tegleća marva – to ne možemo znati, ali s obzirom da su pripadali svojim gospodarima, onda su biće, bili svjesni da su pod njihovom vlašću, mad aim je glavna preokupacija – uzgojiti hranu i pojesti ono što ne moraš dati lokalnom “dobrom bošnjaninu”, zasigurno bila preča od razmišljanja o identitetu. Za razvijanje etnije, potrebna je inteligencija, koja se obično začinje u gradovima, a u srednjovjekovnoj bosasnkoj državi, nažalost nije došlo do formiranja većih gradskih centara, pa tako ni inteligencije, koja bi mogla početi gajiti neki identitet – a opet zahvaljujući bogatstvu stečenim trgovinom. Nadalje u Bosni, nikada nije bilo bogumilskih knjiga jer jeretička Crkva Bosanska nije bila bogumilska crkva. Stećci također nisu bogumisli spomenici jer su se razvili od nadgrobnih ploča u Zahumlju (najstariji pronađeni primjerak u XII. St.), koje tada nije bilo pod vlašću vladara Bosne. Sve ovo je primjenjivo i na Srbiju, Hrvatsku i bilo koje drugo srednjovjekovno društvo, od kojih ni jedno nije bilo strogo odjeljeno od drugog zbog “etničkih” razlika. Srbi danas i Srbi nekad, Bošnjani danas, Bošnjani nekad nisu isti pojmovi.
kada nešto obrazlažeš za i protiv moraš biti dosledan u tom principu i jednak za sve
elem, ako bošnjani nisu bili svjesni svoje narodne pripadnosti, nego samo vladari, onda to važi i za srbe i hrvate u istom periodu, ne mogu biti srbi/hrvati svjesni a bošnjani nesvjesni, nego samo njihovi vladari--samo po ovom osnovu ti pada tvoja "logika"
drugo, sve ti govori o etničkom porijeklu samo ta činjenica da svi slaveni koji su se naselili od save do jadrana, su dobili imena po teritorijama koje su naselili
neretljani-po neretvi u čijoj dolini su se naselili, zahumljani po zahumlju, dubrovčani po dubrovniku, te najzad bošnjani po bosni
nasuprot njima srbi i hrvati su "donijeli" svoje ime na teritoriju na koju su došli i ZADRŽALI, dakle nisu se nazvali dalmatincima ili rašanaima
ovo jasno i nedvosmisleno govori o različitpj ETNIČKOJ PRIPADNOSTI gore spmenutih SLAVENA o srba i hrvata
Energični leptir
Posts: 665
Joined: 19/03/2008 14:57

#12 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Energični leptir »

kada nešto obrazlažeš za i protiv moraš biti dosledan u tom principu i jednak za sve
elem, ako bošnjani nisu bili svjesni svoje narodne pripadnosti, nego samo vladari, onda to važi i za srbe i hrvate u istom periodu, ne mogu biti srbi/hrvati svjesni a bošnjani nesvjesni, nego samo njihovi vladari--samo po ovom osnovu ti pada tvoja "logika"
A ko je rekao da su bili svjesni Srbi i Hrvati? Srbin, odnosno Bošnjanin, odnosno Hrvat - tada nisu "narod" - nema takve svijesti o pripadnosti, već svijesti o pripadnosti pod vladavinu određenog bana, kralja. Shvataš li? Ne postoje nacionalne, narodne, već FEUDALNE DRŽAVE. Sama ideologija vladanja nije "narodna" i "nacionalna" već se temelji na božanskom pravu vladavine nekog vladara. Samim time srednjovjekovna država nije država bosanskoga "naroda", niti je srednjovjekovna Srbija država srpskoga "naroda", već državina - samo joj ime dolazi od "držanja" - kraljeva, banova i plemića. O tome ti govorim. Ti ovdje pokušavaš uspostaviti nekakvo pravolinijeko etničko porijeklo počevši od ranoga srednjega vijeka do danas, a to ne ide, jer je nacija u modernom smislu nešto posve drugačije i bazira se na normiranom jeziku, napisanoj anahronoj povijesti, koja ima zadatak stvoriti svijest o zajedničkom porijeklu, školstvu i književnosti na narodnome jeziku. Dakle, nacionalna ideologija se zasniva na ideologiji porijekla, a srednjovjekovna država na tome da je sam Bog dao vlast jednima - ratnicima, a druge predodredio za uzgojitelje hrane i snadbjevače ženama i kćerkama kad se lokalnom landlordu digne - pa govorili oni jezikom kojim im drago. Paradokslano, svi današnji podjarmljenici buržuja, su od nekadašnjih izrabljivača i guzitelja žena i kćerki sebi stvorili nacionalne simbole i na osnovu njih utemeljili svoje slavno hiljadugodišnje porijeklo. A ,to da ne postoje dokazi da je prostoru provibutne Bosne bilo jačeg prisustva hrvatskog ili srpskog imena - to je jasno. Poenta je da današnji identiteti nemaju baš nikakve veze sa srednjovjekovnim.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#13 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Energični leptir wrote:
A ko je rekao da su bili svjesni Srbi i Hrvati? Srbin, o.......................................... i kćerki sebi stvorili nacionalne simbole i na osnovu njih utemeljili svoje slavno hiljadugodišnje porijeklo. A ,to da ne postoje dokazi da je prostoru provibutne Bosne bilo jačeg prisustva hrvatskog ili srpskog imena - to je jasno. Poenta je da današnji identiteti nemaju baš nikakve veze sa srednjovjekovnim.
mislim da nisi "svladao" osnovne stvari
PLEME-NAROD-NACIJA je evolutivni put razvoja jednog etnosa, dakle nacija je samo "moderni" termin 19tog vijeka, i nisu "nacije" odjednom u 19tom vijeku mogle "pasti s neba" dakle one su samo evolutivno nastale od ranijih naroda, a narodi opet od plemena
e sad je pitanje koji od naroda je u kojem vremenu prešao taj purt, neki ranije neki kasnije, u africi su neki na "prvobitnom" evolutivnom stepenu, dakle danas tamo postoje PLEMENA a po mome skromnom mišljenju rimljani i grci su još prije nove ere bili "narodi"
dakle, da se vratim konkretno na naš balkan, mislim da su svi dolskom na balkan bili u "fazi" plemena, dakle i hrvatsko i srpsko i bezbrojna druga slavenska plemena čija imena istorija nije zabilježila. Na matičnim područjima "lagano" evoluiraju" u narode, opet neki prije neki poslije, opet po mom skromnom mišljenju, mislim da su prvi "postali" narod hrvati, zatim srbi, može se reči sa prvim oblicima političkog prganizovanja, najprije kao kneževina. Kod Bošnjana je taj proces bio nešto sporiji, bar tako kaže "zvanična" istorija, pa je po meni to tek od 11.vijeka, poslije svih "okupacija" susjednih hrvatskih ili srpskih vladara, dakle, po meni, poslije propasti hrvatske države, kada se prvi put i spominju bošnjaci, kako sam ranije naveo, kada kaže da sebi izabraše samostalnost.
Energični leptir
Posts: 665
Joined: 19/03/2008 14:57

#14 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Energični leptir »

Na matičnim područjima "lagano" evoluiraju" u narode, opet neki prije neki poslije
Eh, hajde objasni mi šta je to "narod" u srednjem vijeku? Kako definiramo srednjovjekovni narod? Šta je to? Je li to skupina ljudi koja govori ejdan jezik, ili je to skupina podanika određenog vladara - ako je ovo drugo, kao što jeste, onda ne možemo govoriti o "nastanku" naroda u modernom smislu, nego formiranju feudalnih država, koje su - spletom povjesnih okolnosti - na Balkanu u svojim granicama okupile ljude sličnoga ili identičnoga jezika, dakle slaviziranu staroblakansku populaciju raznorodnoga porijekla. Dakle u srednjem vijeku važi vertikala - Bog-vladar-plemić-podanik i "patria" - očevina je nasljedno leno feudalca, a ne država nekog naroda. U političkom smislu - narod su jedino plemići, a ne njihova tegleća marva. U 19. vijeku nacije bivaju kreirane, i izmišljene, što ne znači da su napravljene ni od čega - ali to sa srednjovjekovnim društvenim uređenjem nema blage veze, već je rezultat društvenih procesa u zapadnoj Evropi, odnosno njihove refleksije na ostatak kontinenta. Veliko je pitanje koliko su se na Balkan doselila slavenska plemena, akoliko su to bile ratničke družine koje su uspostavljale kontrolu nad određenim oblastima. Društvenom i ekonomskom diferencijacijom, prihvaćanjem hrišćanstva oni ulaze u orbitu božanskog hijerarhijskog ustroja društva - gdje jezik i porijeklo ne igraju ulogu, koliko podložnost "bogom postavljeneom", "u Hristu blagovjernom" itd... kralju. Nikakav "narod" nije birao samostalnost ni banove ni kraljeve, nego su lokalni plemići, ukoliko su imali priliku uvijek težili da se osamostale. Tu nikakav "narod" niko ništa nije pitao, niti je nekakav "narod" nekoga birao.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#15 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Energični leptir wrote:
Na matičnim područjima "lagano" evoluiraju" u narode, opet neki prije neki poslije
Eh, hajde objasni mi šta je to "narod" u srednjem vijeku? Kako definiramo srednjovjekovni narod? Šta je to? nikakav "................
definicije sa WIKIPEDIE
Nacija je etapa u razvoju naroda koja se očituje u stvaranju države
Narod je skupina ljudi karakterizirana sljedećim značajkama:
-kolektivno vlastito ime
-mit o zajedničkim predacima
-zajednička povijesna sjećanja
-jedan ili više razlikovnih elemenata zajedničke kulture
-povezanost s određenom "domovinom"
-osjećaj solidarnosti kod značajnih dijelova populacije
A EVO TI JOŠ JEDAN LINK PA SE MALO "OBRAZUJ" da ne imao "lične" definicije
http://www.camo.ch/geneza_bosnjaka.htm
Pleme je organizirani etnicko-drustveni skup dva i vise bratstva, ujedinjen hijerarhijski, a baziran je na zajednickom porijeklu bratstava, istom jeziku, teritoriji (nekoliko sela: zupa) i zadnja je stepenica u smijeru formiranja saveza plemena, a kasnije i naroda. I danas se mogu naci etnicke grupe ciji je najvisi stupanj pleme: sjevernoamericki Indijanci, plemena Amazonije, Afrike, Nove Gvineje i Australije, a na Balkanu, kao anakronizam javljaju se plemenska ustrojstva sa svojim moralno-obicajnim kodeksima u nekim dijelovima Albanije, Kosova, Crne Gore i u istocnoj Hercegovini.


Druga visa etnicko-drustvena grupa je narod koji se javlja u periodu prerastanja drustva iz rodovsko-plemenskog sistema organiziranja, a prethodi naciji. Narod je cjelina vezana: zajednickim etnickim porijeklom, istim jezikom, povijescu, geografskim prostorom, tradicijom, kulturom, obicajnim, a kasnije i kodificiranim pravom i svijescu da se po navedenim odrednicama razlikuje od drugih naroda. Istovremeno, narod je masa, puk koji u sebi ne nosi aktivnu politicku funkciju, on ne vlada drzavom u kojoj zivi.


Narodi su u starom vijeku sve one velike anticke grupe: Sumeri, Asirci, Babilonci, Jevreji, Egipcani, Fenicani, Grci, Etruscani, Rimljani - u Evropi i na Bliskom Istoku. U Aziji su to Perzijanci, Indijci, Kinezi i Japanci, a u Americi su to Azteci, Maji i Inke. Svi navedeni narodi imaju drzavu, pismo, vec tada visoku civilizaciju, prate svoju povijest, vezani su za svoje geografsko porijeko i nastoje ostvariti ekspanziju svoje drzave. Medjutim, umjesto naroda to cine njegovi vladari, koji su u pocetku bili primus inter pares, (prvi medju jednakima u rodovskoj aristokratiji) ali ih je vremenom rat, pljacka i nagomilana osobna svojina izdigla iznad njihovog roda, bratstva, pa i plemena. Obrazuje se vladarska dinastija unutar jednog bogatijeg plemena koja vlada narodom. Vlast dinastije je iskljucivo nasljedna, ranije uglavnom u muskoj liniji, a kasnije i u zesnkoj liniji, odnosno po sistemu primogeniture (prvorodeno dijete bez obzira na spol nasljeduje vladara). Vladari su najcesce monarsi: kraljevi i carevi. Oni vladaju umjesto naroda, tj. oni vladaju nad svojim narodom iz kojeg su potekli. U tom periodu vladari uvode prve zakone: Hamurabijev zakon u Babilonu, XII plocica u Rimu, - ali ti zakoni i vlast su "od Boga", a ne od naroda.
Nacija je treca, najvisa etnicko-drustvena grupa koja je izgradena, organizirana i pravno normirana zajednica, nastala iz preobrazbe naroda u takvu globalnu drustvenu i etnicku grupu, koja na visoj razini ujedinjava svoje povijesne, politicke, ekonomske, kulturne interese. Nacija je uvijek samo onaj narod koji nosi u sebi svijest o svojoj politickoj zrelosti da moze samostalno da upravlja svojom drzavom. Dakle, nacija je iskljucivo onaj narod koji je sposoban za politicki suverenitet, a kojeg ostvaruje putem parlamenta (skupstine), a koji ta nacija bira putem demokratskih izbora. Nacija je time: etnicki, povijesno, politicki, kulturno osvijescen, probudjen, otrijeznjen narod koji je prozet svijescu o zajednickoj pripadnosti i cjelovitosti. Zbog toga je nacija - i politicka zajednica i snaga koje je izrazena u svom suverenitetu, na bazi jednakosti i demokratije medju svojim pripadnicima. Odrednice nacije su iste kao i odrednice naroda: zajednicko etnicko porijeklo, isti jezik, povijest, geografski prostor, tradicija, kultura, itd.
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#16 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Hrast »

Halo matrix, kao prvo respekt za trud..sve ove karte itd., jos nisam procitao sve jer ipak je kasno, ali procitacu, samo bih kratko htio da te upozorim da ti citat sa onog stecka nije tacan, ustvari ne postoji. Radi se o tekstu koji se moze procitati na bosnjacko-muslimanskoj stranici "Zemljabosna". Posjedujem jedini "Leksikon stecaka" u kojem su zacrtane sve lokacije stecaka sa procitljivim i neprocitljivim natpisima, a ovaj na lokaciji Radimlja kod Stoca je ustvari stecak nekog vlaskog velikana, a tekst je sasvim drugi. Nisam trenutno kuci ali kad dodjem postavicu original tekst.

Jos nesto, veoma je tesko postavljati bilo kakve teze u vezi ranog srednjeg vijeka na Balkanu jer je jedini izvor koji imamo za to vrijeme ustvari napisan tristotinjak godina kasnije - od vizantskog cara Konstantina VII.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#17 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Hrast wrote: Halo matrix, kao prvo respekt za trud..sve ove karte itd., jos nisam procitao sve jer ipak je kasno, ali procitacu, samo bih kratko htio da te upozorim da ti citat sa onog stecka nije tacan, ustvari ne postoji. Radi se o tekstu koji se moze procitati na bosnjacko-muslimanskoj stranici "Zemljabosna". Posjedujem jedini "Leksikon stecaka" u kojem su zacrtane sve lokacije stecaka sa procitljivim i neprocitljivim natpisima, a ovaj na lokaciji Radimlja kod Stoca je ustvari stecak nekog vlaskog velikana, a tekst je sasvim drugi. Nisam trenutno kuci ali kad dodjem postavicu original tekst.

Jos nesto, veoma je tesko postavljati bilo kakve teze u vezi ranog srednjeg vijeka na Balkanu jer je jedini izvor koji imamo za to vrijeme ustvari napisan tristotinjak godina kasnije - od vizantskog cara Konstantina VII.
za natpis sa stećka je ok, vjerovatno je tako
što se tiče ostalog, pa moje teze i nisu u suprotnosti sa izvorom Konstantina, misliš na DAI vjerovatno, već se slažu sa svim iznesenim u tom dokumentu, s tim da ljudi ne mogu da prihvate činjenicu da bizant nije imao NIKAKVU vlast PREKO drine u vrijeme doseljavanja SLAVENA u 6tom vijeku, a to je veoma BITNO, znači oni pojma nemaju šta se dešava u bivšem ZAPADNOM CARSTVU jer ih jednosatvno jebu na dunavskom limesu avari, i nisu u stanju spriječiti ni njihovo prodiranje preko dunava u bizant, a kamoli da kontolišu prelaze avara-slavena preko save u bosnu
to je KLJUČNI MOMENAT koji mnogi ne uzimaju u obzir
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#18 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Hrast »

matrix_tz wrote:
Hrast wrote: Halo matrix, kao prvo respekt za trud..sve ove karte itd., jos nisam procitao sve jer ipak je kasno, ali procitacu, samo bih kratko htio da te upozorim da ti citat sa onog stecka nije tacan, ustvari ne postoji. Radi se o tekstu koji se moze procitati na bosnjacko-muslimanskoj stranici "Zemljabosna". Posjedujem jedini "Leksikon stecaka" u kojem su zacrtane sve lokacije stecaka sa procitljivim i neprocitljivim natpisima, a ovaj na lokaciji Radimlja kod Stoca je ustvari stecak nekog vlaskog velikana, a tekst je sasvim drugi. Nisam trenutno kuci ali kad dodjem postavicu original tekst.

Jos nesto, veoma je tesko postavljati bilo kakve teze u vezi ranog srednjeg vijeka na Balkanu jer je jedini izvor koji imamo za to vrijeme ustvari napisan tristotinjak godina kasnije - od vizantskog cara Konstantina VII.
za natpis sa stećka je ok, vjerovatno je tako
što se tiče ostalog, pa moje teze i nisu u suprotnosti sa izvorom Konstantina, misliš na DAI vjerovatno, već se slažu sa svim iznesenim u tom dokumentu, s tim da ljudi ne mogu da prihvate činjenicu da bizant nije imao NIKAKVU vlast PREKO drine u vrijeme doseljavanja SLAVENA u 6tom vijeku, a to je veoma BITNO, znači oni pojma nemaju šta se dešava u bivšem ZAPADNOM CARSTVU jer ih jednosatvno jebu na dunavskom limesu avari, i nisu u stanju spriječiti ni njihovo prodiranje preko dunava u bizant, a kamoli da kontolišu prelaze avara-slavena preko save u bosnu
to je KLJUČNI MOMENAT koji mnogi ne uzimaju u obzir
Evo sta pise o steccima sa lokacije Radimlja:
133. Radimlja - to je lokalitet u Vidovom polju, u blizini Stoca, u Hercegovini, na kome se nalazi jedna od nekoliko najznacajnijih nekropola stecaka. Broji ukupno 123 spomenika, relativno velikih dimenzija, dobre klesarske obrade...Zanimljiva je scena turnira dvojice konjanika sa kopljima ispred dvorca sa koa dvije zene posmatraju taj dvoboj. Muske figure sa uzdignutim rukama i stilizovani krstovi sa spiralama i grozdovima, karakteristicni su reljefni motivi ove nekropole. Na cetiri sljemenjaka i na jednom sanduku uklesani su cirilicni natpisi koji se odnose na rova bozjeg Radoja Vukovica i njegovog sinovca vojvodu Petra, zatim na dobrog Radoja, sina vojvode Stipana, a onda na Vukca Napetovica, Vlaca Vlahovica i nekog Stipana. Na ovim natpisima su zabiljezena tri majstora pisara: Miogost, Ratko Brativoic i Bolasin Bogavcic. Vojvoda Petar i vojvoda Stipan u clanovi ugledne vlaske porodice Miloradovica - Hrabrena iz obliznjih Osanica, gdje se nalazi njihova zaduzbinska crkva, a u njenoj neposrednoj blizini i dvije kamene sudacke stolice, od kojih jedna sa natpisom.
Sefik Beslagic, Leksikon stecaka, Sarajevo 2004, S. 55.

Ovo je meni jednostavno dokaz da i nasi mnogo manipulisu sa steccima i cijelim bosanskim srednjovjekovljem da bi dokazali kako toboze postoji tamo neki kontinuitet izmedju danasnjih Bosnjaka i onih "dobrih Bosnjana", koji su eto samo "Bosnu sanjali". Gluposti, nit je bilo patriotizma te vrste, nit se danasnji Bosnjaci mogu porediti sa ziteljima srednjovjekovnog bosanskog banata, kraljevstva.

U rijesavanju pripadnosti stecaka, najvise je prosireno msljenje da su to bogumilski spomenici, tj. spomenici Crkve bosanske, koje se, uglavnom zasniva na tvrdnji da se vrijeme i teritorija egzistencije stecaka podudara sa vremenom i teritorijom "hereticke" (ne bih sad da se previse zavlacim u polemiku o gradu hereticnosti C. bosanske) Crkve bosanske i da izvjestan vroj reljefnih motiva slice simbolima juznofrancuskih katarskih nadgrobnih spomenika. Cinjenica je, medjutim, da razdoblje C. bosanske traje od tridesetih godina XIII vijeka do propasti Bosanske drzave 1463. godine, a da stecci pocinju u drugoj polovini XII i da traju do kraja XVI vijeka. Teritorija rasprostiranja stecaka je mnogo veca od teritorije djelovanja C. bosanske.

Sto se tice ovog ranog srednjeg vijeka, jos uvjek nisam stigao sve procitati ali mi se fakat ne da previse upustati u diskusije o tom vremenu jer dokaza imamo malo, a teorija i teoreticara mnogo. Pa i glavni izvor, Konstantin VII., po meni nije bog zna kako validan jer je ipak nastao gotovo tri vijeka poslije dolaska prvih Slavena na Balkansko poluostrvo. Spis Popa Dukljanina se pak ispostavio kao falsifikat. Osim toga mi nemamo mnogo.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#19 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Hrast wrote:
matrix_tz wrote:
Hrast wrote: Sto se tice ovog ranog srednjeg vijeka, jos uvjek nisam stigao sve procitati ali mi se fakat ne da previse upustati u diskusije o tom vremenu jer dokaza imamo malo, a teorija i teoreticara mnogo. Pa i glavni izvor, Konstantin VII., po meni nije bog zna kako validan jer je ipak nastao gotovo tri vijeka poslije dolaska prvih Slavena na Balkansko poluostrvo. Spis Popa Dukljanina se pak ispostavio kao falsifikat. Osim toga mi nemamo mnogo.
mislim da uopšte ne kontaš na čemu je moja poenta
samosvjesnost naroda tog perioda je diskutabilna, i ako važi za bošnjane važi i za ostale narode, srbe i hrvate, dakle ako oni nisu bili narodi nisu ni bošnjani TAČKA
ali, moja je poenta na etnogenetskom porijeklu tih bošnjana, odnosno današnjih bosnaca, i želim da dokažem da oni etnogenski NE POTIČU ni od srpskog, niti od hrvatskog plemena, kako to tvrde naročito srpsko/hrvatski nacionalisti, tj.da su bošnjani nastali ili od srba ili od hrvata
dakle, bošnjani su vode porijeklo od SLAVENSKIH plemena koja su se iz panonije naselila u Bosnu bar 50 godina ranije od dolaska srba i hrvata na matična područja, rašku i dalmaciju
kontaš li ??
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#20 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Hrast »

mislim da uopšte ne kontaš na čemu je moja poenta
samosvjesnost naroda tog perioda je diskutabilna, i ako važi za bošnjane važi i za ostale narode, srbe i hrvate, dakle ako oni nisu bili narodi nisu ni bošnjani TAČKA
ali, moja je poenta na etnogenetskom porijeklu tih bošnjana, odnosno današnjih bosnaca, i želim da dokažem da oni etnogenski NE POTIČU ni od srpskog, niti od hrvatskog plemena, kako to tvrde naročito srpsko/hrvatski nacionalisti, tj.da su bošnjani nastali ili od srba ili od hrvata
dakle, bošnjani su vode porijeklo od SLAVENSKIH plemena koja su se iz panonije naselila u Bosnu bar 50 godina ranije od dolaska srba i hrvata na matična područja, rašku i dalmaciju
kontaš li ??
To uopste ne moras dokazivati jer je i vise nego jasno. Dokazivati moraju one nacionalisticke budale iz redova srpskog i hrvatskog naroda koje postavljaju takve tvrdnje.

Po mome, ukratko: Za Bosnu mozemo samo sa sigurnoscu reci da su tamo zivjeli Slaveni. Ti Slaveni su polako poceli da stasavaju u narod, samo njihova etnogeneza je prekinuta dolaskom Osmanlija i represivnim mjerama zadnjih bosanskih vladara naspram Crkve bosanske koje su i prouzrokovane uglavnom zbog osmanske prijetnje. Kad je Bosna pala pod Osmanlije dolazi do etnickog mijesanja vlaskih stocara sa tim Slavenima - prije toga se najvjerovatnije i nisu previse mjesali jer nemamo dokaze za participaciju Vlaha u bilo kojim "institucijama" bosanske feudalne drzave. Taj mix se potom dijeli izricito po vjerskoj liniji tako da s vremenom na osnovu religije nastaju tri razlicita, ali umnogome slicna, naroda.

PS: Nisam jos uvjek stigao da procitam sve sto si postirao.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#21 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Hrast wrote:
To uopste ne moras dokazivati jer je i vise nego jasno. Dokazivati moraju one nacionalisticke budale iz redova srpskog i hrvatskog naroda koje postavljaju takve tvrdnje.

Po mome, ukratko: Za Bosnu mozemo samo sa sigurnoscu reci da su tamo zivjeli Slaveni. Ti Slaveni su polako poceli da stasavaju u narod, samo njihova etnogeneza je prekinuta dolaskom Osmanlija i represivnim mjerama zadnjih bosanskih vladara naspram Crkve bosanske koje su i prouzrokovane uglavnom zbog osmanske prijetnje. Kad je Bosna pala pod Osmanlije dolazi do etnickog mijesanja vlaskih stocara sa tim Slavenima - prije toga se najvjerovatnije i nisu previse mjesali jer nemamo dokaze za participaciju Vlaha u bilo kojim "institucijama" bosanske feudalne drzave. Taj mix se potom dijeli izricito po vjerskoj liniji tako da s vremenom na osnovu religije nastaju tri razlicita, ali umnogome slicna, naroda.

PS: Nisam jos uvjek stigao da procitam sve sto si postirao.
eh, pa reci ti ovim budalama
http://www.forum.hr/showthread.php?t=213411&page=123 moj nick bosančeros
koje tvrde, pazi sad, ukratko, samo na osnovu jedne jedine rečenice iz DAI, da su "..hrvati ZAPOSJELI Ilirik.." da se to odnosi na to da su hrvati naselili bosnu (ilirik=bosna po njima) i da su se ti hrvati(pazi sad nove budalaštine bolenih umova) "dosjetili"(baš tako kažu) da se "nazovu" bošnjani, kao po političkoj tvorevini Bosni
eto ja se s tim budalama ubjeđujem sa mojih više od 600 postova
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#22 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Hrast »

matrix_tz wrote:
Hrast wrote:
To uopste ne moras dokazivati jer je i vise nego jasno. Dokazivati moraju one nacionalisticke budale iz redova srpskog i hrvatskog naroda koje postavljaju takve tvrdnje.

Po mome, ukratko: Za Bosnu mozemo samo sa sigurnoscu reci da su tamo zivjeli Slaveni. Ti Slaveni su polako poceli da stasavaju u narod, samo njihova etnogeneza je prekinuta dolaskom Osmanlija i represivnim mjerama zadnjih bosanskih vladara naspram Crkve bosanske koje su i prouzrokovane uglavnom zbog osmanske prijetnje. Kad je Bosna pala pod Osmanlije dolazi do etnickog mijesanja vlaskih stocara sa tim Slavenima - prije toga se najvjerovatnije i nisu previse mjesali jer nemamo dokaze za participaciju Vlaha u bilo kojim "institucijama" bosanske feudalne drzave. Taj mix se potom dijeli izricito po vjerskoj liniji tako da s vremenom na osnovu religije nastaju tri razlicita, ali umnogome slicna, naroda.

PS: Nisam jos uvjek stigao da procitam sve sto si postirao.
eh, pa reci ti ovim budalama
http://www.forum.hr/showthread.php?t=213411&page=123 moj nick bosančeros
koje tvrde, pazi sad, ukratko, samo na osnovu jedne jedine rečenice iz DAI, da su "..hrvati ZAPOSJELI Ilirik.." da se to odnosi na to da su hrvati naselili bosnu (ilirik=bosna po njima) i da su se ti hrvati(pazi sad nove budalaštine bolenih umova) "dosjetili"(baš tako kažu) da se "nazovu" bošnjani, kao po političkoj tvorevini Bosni
eto ja se s tim budalama ubjeđujem sa mojih više od 600 postova

Hehe fakat mi se neda - pogotovo kada se radi o tako zahtijevnim temama jer uobicavam da kad nesto radim onda to radim detaljno, iako bi im se moglo nesto nabrzinu sfusati. Ja sam jedno vrijeme pisao, nes vjerovati, na forumu SRS-a. Zasto? Ne znam ni sam. Mozda izazov, mozda zato sto mi je nakako trebala neka vrsta sukoba sa desnicarsko radikalnim idejama, mozda sam im htio nesto dokazati, a mozda mi se radilo samo o diskursu sa ljudima koji imaju potpuno drugacije misljenje...ne znam...a htio sam i da malo uvjezbam cirilicu i nas jezik posto nemam bas cesto priliku da ga govorim. Tamo vamo, na kraju su me banovali jer mi nisu mogli nista...Nisu me banovali radi psovki, itd.. Uhvatili se sa mnom u kostac u vezi teme o kojoj sam skoro napisao magistarski rad tako da su ga ispusili..i to zesce...jos uvjek se tamo daju procitati moji postovi na historijskom im podforumu, tj. podforumu o srpskoj nacionalnoj istoriji.
Pokusao sam i na Islambosni - fakat nisam nigdje naisao na vece kretene..ma ovi cetnici su mila majka, koji je to retardirani sljam, cast izuzetcima. Na kraju krajeva sam se pomalo umorio od diskusija sa manijacima kojima ionako nista ne mozes utuviti u glavu. Mislim da je ovaj forum za mene potpuno okej, ljudi su, cini mi se, umjereni, nema nekakvih prevelikih nacionalistickih strasti, psovki, itd..Samo sto mi do sad fali malo "Gegenwind"..ne znam kako to da prevedem, nesto kao "protuvjetar". Kako god, nigdje nisam nasao bolje i opsirnije informacije o temama koje meni leze na srcu...jos nisam ni desetinu procitao ali ima vremena.

Sto se Hrvata tice, sta reci, oni su ti bolan narod, ma sta narod, nacija, i to od stoljeca sedmog...jedini autohtoni narod u BiH..da nije njih mislim da bi Bosna bila crna rupa na karti Evrope, i to u bukvalnom smislu rijeci.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#23 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Hrast wrote: kojim "institucijama" bosanske feudalne drzave. Taj mix se potom dijeli izricito po vjerskoj liniji tako da s vremenom na
Hehe fakat mi se neda - pogotovo kada se radi o tako zahtijevnim temama jer uobicavam da kad nesto radim onda to radim detaljno, iako bi im se moglo nesto nabrzinu sfusati. Ja sam jedno vrijeme pisao, nes vjerovati, na forumu SRS-a. Zasto? Ne znam ni sam. Mozda izazov, mozda zato sto mi je nakako trebala neka vrsta sukoba sa desnicarsko radikalnim idejama, mozda sam im htio nesto dokazati, a mozda mi se radilo samo o diskursu sa ljudima koji imaju potpuno drugacije misljenje...ne znam...a htio sam i da malo uvjezbam cirilicu i nas jezik posto nemam bas cesto priliku da ga govorim. Tamo vamo, na kraju su me banovali jer mi nisu mogli nista...Nisu me banovali radi psovki, itd.. Uhvatili se sa mnom u kostac u vezi teme o kojoj sam skoro napisao magistarski rad tako da su ga ispusili..i to zesce...jos uvjek se tamo daju procitati moji postovi na historijskom im podforumu, tj. podforumu o srpskoj nacionalnoj istoriji.
Pokusao sam i na Islambosni - fakat nisam nigdje naisao na vece kretene..ma ovi cetnici su mila majka, koji je to retardirani sljam, cast izuzetcima. Na kraju krajeva sam se pomalo umorio od diskusija sa manijacima kojima ionako nista ne mozes utuviti u glavu. Mislim da je ovaj forum za mene potpuno okej, ljudi su, cini mi se, umjereni, nema nekakvih prevelikih nacionalistickih strasti, psovki, itd..Samo sto mi do sad fali malo "Gegenwind"..ne znam kako to da prevedem, nesto kao "protuvjetar". Kako god, nigdje nisam nasao bolje i opsirnije informacije o temama koje meni leze na srcu...jos nisam ni desetinu procitao ali ima vremena.

Sto se Hrvata tice, sta reci, oni su ti bolan narod, ma sta narod, nacija, i to od stoljeca sedmog...jedini autohtoni narod u BiH..da nije njih mislim da bi Bosna bila crna rupa na karti Evrope, i to u bukvalnom smislu rijeci.
daj meni link sa tog srskog foruma, da ih ja jebem meni nije mrsko, evo jebo sam ih na BL forumu, ostalo im je samo da zaključaju temu i da me banuju,kad su vidli da nemaju valjanih argumenata, isto kao i na forumu.hr, u svim diskusjama sam im dao valjane protivargumente koji ih pobiju u mozak njihov sjebani
na bl forumu sam opet sam ih jebavo pod drugim nickom
moj prvi nick-tuzlak, drugi bosanac 100 %
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=51&t=40651
evo ti još jedan link za DOBAR naš, bosanski forum, tip se trudi, znači ima svoj forum-server
pa ako imaš šta "pametno" obogati taj forum, dobar za sve one koje interesuje nešto više
malo ima i provala, baš tu sam pokupio ono za stećek, a ispalo je eto da nije istina, ali ima drugih dobrih stvari
http://bosnahistorija.16.forumer.com/in ... e88df65e8a
User avatar
Hrast
Posts: 664
Joined: 09/02/2009 01:38

#24 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by Hrast »

matrix_tz wrote:
Hrast wrote: kojim "institucijama" bosanske feudalne drzave. Taj mix se potom dijeli izricito po vjerskoj liniji tako da s vremenom na
Hehe fakat mi se neda - pogotovo kada se radi o tako zahtijevnim temama jer uobicavam da kad nesto radim onda to radim detaljno, iako bi im se moglo nesto nabrzinu sfusati. Ja sam jedno vrijeme pisao, nes vjerovati, na forumu SRS-a. Zasto? Ne znam ni sam. Mozda izazov, mozda zato sto mi je nakako trebala neka vrsta sukoba sa desnicarsko radikalnim idejama, mozda sam im htio nesto dokazati, a mozda mi se radilo samo o diskursu sa ljudima koji imaju potpuno drugacije misljenje...ne znam...a htio sam i da malo uvjezbam cirilicu i nas jezik posto nemam bas cesto priliku da ga govorim. Tamo vamo, na kraju su me banovali jer mi nisu mogli nista...Nisu me banovali radi psovki, itd.. Uhvatili se sa mnom u kostac u vezi teme o kojoj sam skoro napisao magistarski rad tako da su ga ispusili..i to zesce...jos uvjek se tamo daju procitati moji postovi na historijskom im podforumu, tj. podforumu o srpskoj nacionalnoj istoriji.
Pokusao sam i na Islambosni - fakat nisam nigdje naisao na vece kretene..ma ovi cetnici su mila majka, koji je to retardirani sljam, cast izuzetcima. Na kraju krajeva sam se pomalo umorio od diskusija sa manijacima kojima ionako nista ne mozes utuviti u glavu. Mislim da je ovaj forum za mene potpuno okej, ljudi su, cini mi se, umjereni, nema nekakvih prevelikih nacionalistickih strasti, psovki, itd..Samo sto mi do sad fali malo "Gegenwind"..ne znam kako to da prevedem, nesto kao "protuvjetar". Kako god, nigdje nisam nasao bolje i opsirnije informacije o temama koje meni leze na srcu...jos nisam ni desetinu procitao ali ima vremena.

Sto se Hrvata tice, sta reci, oni su ti bolan narod, ma sta narod, nacija, i to od stoljeca sedmog...jedini autohtoni narod u BiH..da nije njih mislim da bi Bosna bila crna rupa na karti Evrope, i to u bukvalnom smislu rijeci.
daj meni link sa tog srskog foruma, da ih ja jebem meni nije mrsko, evo jebo sam ih na BL forumu, ostalo im je samo da zaključaju temu i da me banuju,kad su vidli da nemaju valjanih argumenata, isto kao i na forumu.hr, u svim diskusjama sam im dao valjane protivargumente koji ih pobiju u mozak njihov sjebani
na bl forumu sam opet sam ih jebavo pod drugim nickom
moj prvi nick-tuzlak, drugi bosanac 100 %
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=51&t=40651
evo ti još jedan link za DOBAR naš, bosanski forum, tip se trudi, znači ima svoj forum-server
pa ako imaš šta "pametno" obogati taj forum, dobar za sve one koje interesuje nešto više
malo ima i provala, baš tu sam pokupio ono za stećek, a ispalo je eto da nije istina, ali ima drugih dobrih stvari
http://bosnahistorija.16.forumer.com/in ... e88df65e8a
Evo, ali neces se dugo odrzati, vjeruj mi. :D
http://forum.srpskinacionalisti.com/

Procito sam, stavio si isto ko i na ovoj temi, odgovor obicno provokacije. Slaveni su uistinu, ali pod avarskom vrhovnistvu, opsjedali 622. godine danasnji Split. Njihovo ime nije zapamceno, najvjerovatnije zbog toga sto su dosli s Avarima, tj. pod njihovom upravom.

Hajde, prikljuci se SRS forumu pa da vidim sta ce biti. Siguran sam da ce te odmah optuziti da sam to ja jer sam dosad jedini Bosnjo koji tamo pisa. :D Prva nekoliko posta mora odobriti moderator, to je tamo pravilo. Dakle pisi na pocetku dva, tri puta nesto bez veze, nesto na neku aktuelnu temu, ne protiv Rusa i balkanskih Rusa, tj. Srba, niposto, onda ces moci da otvaras topice.
User avatar
matrix_tz
Posts: 199
Joined: 18/11/2008 19:24

#25 Re: Nastanak Bosne i Bošnjana

Post by matrix_tz »

Hrast wrote: [
Hajde, prikljuci se SRS forumu pa da vidim sta ce biti. Siguran sam da ce te odmah optuziti da sam to ja jer sam dosad jedini Bosnjo koji tamo pisa. :D Prva nekoliko posta mora odobriti moderator, to je tamo pravilo. Dakle pisi na pocetku dva, tri puta nesto bez veze, nesto na neku aktuelnu temu, ne protiv Rusa i balkanskih Rusa, tj. Srba, niposto, onda ces moci da otvaras topice.
ne može mislit da sam to ti, jer vidi po drugačijoj IP adresi
nešto si spomenuo magistarski rad, čuj jaro, ako budeš upotrijebio nešto sa ove teme, znaj 'oću lovu za autorska prava :P :D
inače ja sam ti amater, ali baš zbog hravta/srba na njihovim frumima, zainatio sam se u poslednjih 5-6 mjeseci pa sam se googlajući uglavnom, dobro "naoružao" znanjem, tako da se mogu uhvatit u koštac bilo s kim n abilo kojem forumu
pošto si stručnjak, reci mi šta je po tebi, tj.koje područje obuhvata Ilirik, jasno je za rimsko doba, da je to i veće opodručje od bivše YU, ali šta obuhvata u vrijeme bizanta, i konkretno naseljavanja slavena
ova karta je jebala hrvate na forumu.hr, obuhvata samo dalmaciju kao uže područje, i dosta je to manja oblast nego u rimsko doba
Image
Locked