Odmah da pojasnim situaciju, pa onda da palamudim..
Moj dedo se neke 1948.,1949. doselio iz rodnog mjesta u jedan grad (nije Sarajevo
U tom gradu zivio do 1981. i preminuo.
1960 i neke (ne znam tacno koje) djedov otac preminuo, te je bila zakazana ostavinska rasprava.
Moj dedo posto se ponasao neodgovorno nije dosao na tu raspravu, te je porucio da njegova braca i sestre to podjele i da i njemu "ostave/dodjele" jedan dio. Tako je i bilo. Vecinom se radi o livadama i njivama..
Zapisnik ili kako se vec to kaze od ove ostavinske rasprave nikad nije stigao do mog dede. Moguce je da nije ni trebao, jer ne poznajem pravo (u tolikoj mjeri), no dedo je i umro ali formalnih papira od strane suda nije bilo.. Ili je mozda neki papir stigao, on isti podero, zapalio, nani nije prijavio. Nisam siguran.
Nakon sto je dedo umro ostala je i dalje da zivi moja nana. Ona je i dalje ziva i vjerujem da je ona nasljednjik svih njegovih prava i obaveza (nekretnina i slicno)..
Ja bih volio, dok je nana ziva da provjerim koje zemljiste je pripalo mome dedi tj. sada pripada mojoj nani. Moj otac i amidze (tetki nemam) takodjer nemaju pojma koje tacno zemljiste je nase. Niti je familija koja je prisustvovala ostavinskoj raspravi bila korektna da nam to nekad kaze, a ni mi nismo nesto upitkivali radi, znate vec (ne talasaj varijanta, rod, familija, odnosi..)..
Moj otac ima neke katastarske slike i neke papire gdje pise da je moj dedo naslijedio jednu sedminu ili 22 od 144 ili nesto tako.. Radi se o nekoliko imanja, vise njiva na vise lokacija. Nigdje ne pise koje njive je moj dedo naslijedio, samo imaju razlomci.
Na ovim katastarskim slikama imaju katastarske cestice koje sam provjeravao na internetu (katastar..ba. i tamo kao "vlasnik" ili sta li vec (posjednik, ne znam) pise da je dosta tih cestica/parcela/njiva od dedinog brata..
Otac mi govori kako katastar nije bitan, tj. da je najbitnija gruntovnica tj. zemljisno knjizni ured.
Sta je vas prijedlog? Sta da kazem ocu da radi? Gdje da prvo ode?
Opcinski sud u mjestu gdje mog dede otac umro (moj pradjed)?
Da trazi sta? Da podnese sta?
Kako da moj otac tj. moja nana dodje do tacnih informacija o tome sta je naslijedila od svog svekra (preko muza)?
Unaprijed se zahvaljujem ukoliko neko bude od pomoci, a i svima koji odvoje vrijeme na ovaj moj post.
Lijep pozdrav.