Naši dični prevodioci
Moderator: anex
-
drekalica28
#376 Re: Naši dični prevodioci
Umjesto 2 riječi rađe postavi cijelu rečenicu. 
- Ridjobrki
#377 Re: Naši dični prevodioci
Nemam ih sad uz sebe ali ništa ti ne mijenja, vjeruj mi. Eto, treba izgraditi HD Bridge preko rijeke i treba nabaviti HD plugboard za kancelarijudrekalica28 wrote:Umjesto 2 riječi rađe postavi cijelu rečenicu.
-
drekalica28
#378 Re: Naši dični prevodioci
Aha...a kako si ti prevodio ovo heavy duty? 
- Ridjobrki
#379 Re: Naši dični prevodioci
Most predviđen za velika opterećenja i zaštitna utičnica. 
-
drekalica28
#380 Re: Naši dični prevodioci
Meni ovo sasvim ok zvuči.Ridjobrki wrote:Most predviđen za velika opterećenja i zaštitna utičnica.
Samo....plugborad...jel to baš - baš utičnica? Ono kao power plugs i socket ili se misli na neku vrstu kao....kontrolnog panela?
- Ridjobrki
#381 Re: Naši dični prevodioci
Na kraju je bio produžni kabl sa nizom tih utičnica. 
-
silver testelone
#382 Re: Naši dični prevodioci
Nedavno na fakultetu se sretoh sa Čebiševljevim (ne znam više ni da li se piše ovako) filterima i sl... nebitno... Eh kako se to sad piše... U starijim jugoslavenskim knjigama prezime lika se piše Čebišev, a pridjev koji označava da mu nešto pripada Čebiševljev... Međutim, u novijoj literaturi, ima svega, do neprepoznatljivosti transliterirano (valjda se tako kaže), kao dole što je navedeno s wikipedije... Kako je sad najbolje i kad je najmanja greška aproksimacije?
takođe viđam po literaturi i po meni potpuno netačne stvari, gdje npr. ako se čovjek zove Čebišev, njegov filter se zove Čebišev filter, a ne Čebiševljev... il npr. Čovjek se zove Bairstow, a njegov numerički metod se negdje piše Bairstowljev, negdje Berstovljev, a negdje Berstov metod, pri čemu mi je ovo zadnje najnelogičnije
takođe viđam po literaturi i po meni potpuno netačne stvari, gdje npr. ako se čovjek zove Čebišev, njegov filter se zove Čebišev filter, a ne Čebiševljev... il npr. Čovjek se zove Bairstow, a njegov numerički metod se negdje piše Bairstowljev, negdje Berstovljev, a negdje Berstov metod, pri čemu mi je ovo zadnje najnelogičnije
Pafnuty Lvovich Chebyshev (Russian: Пафну́тий Льво́вич Чебышёв, IPA: [pɐfˈnutʲɪj ˈlʲvovʲɪt͡ɕ t͡ɕɪbᵻˈʂof]) (May 16 [O.S. May 4] 1821 – December 8 [O.S. November 26] 1894)[1] was a Russian mathematician. His name can be alternatively transliterated as Chebychev, Chebysheff, Chebyshov, Tschebyshev, Tchebycheff, or Tschebyscheff.
-
drekalica28
#383 Re: Naši dični prevodioci
Dobro, žensko sam i ne kontam se mnogo u tu tehniku, jelRidjobrki wrote:Na kraju je bio produžni kabl sa nizom tih utičnica.
- Ridjobrki
#384 Re: Naši dični prevodioci
Nije ali to je posebni kabl sa nekakvim trafoom u slučaju nekih problema sa strujom i zbog toga su te utičnice zaštitne. 'Vako nešto:drekalica28 wrote:Dobro, žensko sam i ne kontam se mnogo u tu tehniku, jelRidjobrki wrote:Na kraju je bio produžni kabl sa nizom tih utičnica.ali...produžni nije zaštitna utičnica.

-
drekalica28
#385 Re: Naši dični prevodioci
Aha....znam koje su to, imam ih i ja. 
- Ridjobrki
#386 Re: Naši dični prevodioci
I tvoji se boje promjene napona?
Ovaj moj kad je došao prvo mu je bilo da to nabavi...

Ovaj moj kad je došao prvo mu je bilo da to nabavi...
-
drekalica28
#387 Re: Naši dični prevodioci
Ja to kod kuće imam zbog osjetljivih elektronskih aparata. 
- Ridjobrki
#388 Re: Naši dični prevodioci
Aha, ovaj moj čuva MacBook Pro - Apple frekovi su sorta za sebe... 
- spreca
#389 Re: Naši dični prevodioci
Ovo je eMgleska varijantaRidjobrki wrote:Nije ali to je posebni kabl sa nekakvim trafoom u slučaju nekih problema sa strujom i zbog toga su te utičnice zaštitne. 'Vako nešto:drekalica28 wrote:Dobro, žensko sam i ne kontam se mnogo u tu tehniku, jelRidjobrki wrote:Na kraju je bio produžni kabl sa nizom tih utičnica.ali...produžni nije zaštitna utičnica.
-
numizmatic
#390 Re: Naši dični prevodioci
nego, jebete l' vi šta? 
(izvinite morala sam)
(izvinite morala sam)
- Ridjobrki
#391 Re: Naši dični prevodioci
Ho'š video da ti postavim?numizmatic wrote:nego, jebete l' vi šta?
(izvinite morala sam)
- ljubav_aha
#392 Re: Naši dični prevodioci
Ridjobrki wrote:Nešto me zanima - kako vi prevodite pojam "heavy duty"?![]()
Često mi naleti u prevodima koje radim i uvijek izmišljam nešto novo u kontekstu date rečenice ali nikako da mi sine lampica za neki baš ekvivalentan pojam u našem jeziku.
U zadnjih mjesec dana sam se susreo sa heavy duty bridge i heavy duty plugboard i svaki put je bilo po dodatna rečenica da objasni smisao u kontekstu priče.
tovarna mazga ; magarac sa maksimalnom robom na ledjima,univerzalac ( nije covjek) koji podnosi sve promjene pod maksimalnim pritiskom
- nellington
#393 Re: Naši dični prevodioci
Negdje na temi o matematici sam okačio ovu pjesmu:silver testelone wrote:Nedavno na fakultetu se sretoh sa Čebiševljevim (ne znam više ni da li se piše ovako) filterima i sl... nebitno... Eh kako se to sad piše... U starijim jugoslavenskim knjigama prezime lika se piše Čebišev, a pridjev koji označava da mu nešto pripada Čebiševljev... Međutim, u novijoj literaturi, ima svega, do neprepoznatljivosti transliterirano (valjda se tako kaže), kao dole što je navedeno s wikipedije... Kako je sad najbolje i kad je najmanja greška aproksimacije?![]()
Pafnuty Lvovich Chebyshev (Russian: Пафну́тий Льво́вич Чебышёв, IPA: [pɐfˈnutʲɪj ˈlʲvovʲɪt͡ɕ t͡ɕɪbᵻˈʂof]) (May 16 [O.S. May 4] 1821 – December 8 [O.S. November 26] 1894)[1] was a Russian mathematician. His name can be alternatively transliterated as Chebychev, Chebysheff, Chebyshov, Tschebyshev, Tchebycheff, or Tschebyscheff.
Weep for the mathematicians
Posterity acclaims:
Although we know their theorems
We cannot spell their names.
Forget the rules you thought you knew--
Henri Lebesgue has got no Q.
Although it almost rhymes with Birkhoff,
Two H's grace the name of Kirchhoff.
The Schwarz of inequality
And lemma too, he has no T.
The "distribution" Schwartz, you see
Is French, and so he has a T.
In Turing's name--no German, he--
An umlaut we should never see.
Hermann Grassmann--please try to
Spell both his names with 2 N's too.
If you should ever have to quote
A Harvard Peirce, be sure to note
He has the E before the I;
And so does Klein. Rules still apply
To Wiener: I precedes the E;
The same for Riemann, as you see.
But Weierstrass, you must agree,
Has it both ways, with EIE.
Fejér, Turán, Cesàro, Fréchet--
Let's make the accents go that way;
Don't lose the squiggly little bits;
They don't mark stress--they're diacrits.
And as for (Radon)-Nikodým,
Restore the accent, that's my dream.
But there is one I leave to you,
Whatever you may choose to do:
Put letters in or leave them out,
Garnish with accents round about,
Finish the name with -eff or -off:
There is no way to spell Чебышёв.
(R. P. Boas)
U našem jeziku se odomaćilo Čebišev, pridjev Čebišovljev, ali ja nemam ništa protiv Čebišov, pridjev Čebišovljev jer je tako i sam Pafnutij izgovarao svoje prezime. Što se Bairstowa tiče, treba biti konzistentan - ako se ostala imena prenose etimološki, tada po mom jezičkom osjećaju može Bairstowljev, ali ako se prenose fonetski, onda svakako Berstovljev.
- Jara
#394 Re: Naši dični prevodioci
numizmatic wrote:Ja prosto moram reagovati.Jara wrote:Evo nešto za nellingtona:![]()
Došao Englez u Moskvu, gleda fasade i kaže:
What a mathematical nation! Everywhere is written xy and an strange letter!
![]()
Everywhere is written xy and a strange letter!
- Jara
#395 Re: Naši dični prevodioci
To je kao što mnogi kažu Mendeljejev sistem umjesto Mendeljejevljev sistem...silver testelone wrote:Nedavno na fakultetu se sretoh sa Čebiševljevim (ne znam više ni da li se piše ovako) filterima i sl... nebitno... Eh kako se to sad piše... U starijim jugoslavenskim knjigama prezime lika se piše Čebišev, a pridjev koji označava da mu nešto pripada Čebiševljev... Međutim, u novijoj literaturi, ima svega, do neprepoznatljivosti transliterirano (valjda se tako kaže), kao dole što je navedeno s wikipedije... Kako je sad najbolje i kad je najmanja greška aproksimacije?![]()
takođe viđam po literaturi i po meni potpuno netačne stvari, gdje npr. ako se čovjek zove Čebišev, njegov filter se zove Čebišev filter, a ne Čebiševljev... il npr. Čovjek se zove Bairstow, a njegov numerički metod se negdje piše Bairstowljev, negdje Berstovljev, a negdje Berstov metod, pri čemu mi je ovo zadnje najnelogičnije![]()
- Rosebud_
#396 Re: Naši dični prevodioci
Drage moje kolege anglisti, isplati li se taj posao prevodioca? Treca sam godina na FF-u (Sarajevo), i sto se tice postdiplomskog jedino mi to polje lezi, u smislu da to uzivam raditi. Samo, kao i za sve kod nas, treba se raspitati isplatil se, moze li se od toga zivjeti.
Evo, mene konkretno zanima kakve/koje institucije najcesce traze prevodioce, firme, ili slicno - kod nas. I kako se krecu cijene za prevodjenje. Dosad sam vecinom volonterski prevodila (projekti i vijesti), pa i nemam bas iskustva sto se toga tice.
P.S. Skrecem li s teme?
Evo, mene konkretno zanima kakve/koje institucije najcesce traze prevodioce, firme, ili slicno - kod nas. I kako se krecu cijene za prevodjenje. Dosad sam vecinom volonterski prevodila (projekti i vijesti), pa i nemam bas iskustva sto se toga tice.
P.S. Skrecem li s teme?
-
radenska
#397 Re: Naši dični prevodioci
Koliko bi vi naplatili predov 15 str sa engleskog na bos, zivo me zanima
- vjesticanametli
#398 Re: Naši dični prevodioci
koliko kartica je to tj. koliko znakova ima sa razmakom ona kazes fino kartica je lupam 12 km
s kojim software-om radis

s kojim software-om radis
- Rosebud_
#399 Re: Naši dični prevodioci
Hm, i ja sam iznad postavila pitanje vezano za te cifre, ali mislim da se cijena za jednu stranicu krece oko 10 KM. Sad ne znam, ako je nesto jednostavnije (nije recimo medicinski, pravni, ili neki 'opasniji' registar), onda oko 100tinjak marki, ako je nesto teze onda 10x15, dakle 150.radenska wrote:Koliko bi vi naplatili predov 15 str sa engleskog na bos, zivo me zanima
Evo da doprinesem temi:
http://klix.com/r/350trv7/5
- cyprus
#400 Re: Naši dični prevodioci
Gledam maloprije film na OBN-u o UN-u i ratu u Ruandi i izdvajam dva detalja:
colonel Marchal (pukovnik Marchal) predvedeno kao maršal Collonell
Ghanaians (ljudi iz Gane) prevedeno kao Kanađani

colonel Marchal (pukovnik Marchal) predvedeno kao maršal Collonell
Ghanaians (ljudi iz Gane) prevedeno kao Kanađani