Nase siromastvo

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

wels

Post by wels »

J... standard gdje ne vidis bijela dana :D
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

jedini izlaz je da KUPUJEMO DOMACE!!! 8-)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

wels wrote:J... standard gdje ne vidis bijela dana :D
jebes bijeli dan...kad nemas od cega rezije platiti.
zzzzz

Post by zzzzz »

danas wrote:
Kurt_Kombajn wrote:cemu kolutanje ocima...

-irska je sirotinja, i to zesca (za eu uslove). nikakva tajna. ako su oni ispred njemacke, rezite mi desnu ruku namah.

...a, to da smo mi jad i cemer, to nam ne treba valjda cia objasnjavat...pa da se lafo iznenadimo :D
ne znam ovo za irsku... sirotinja su bili do nedavno, a citala sam reporte o ogromnim ulaganjima u irsku samo u zadnjih 10-ak godina... koliko se sjecam vise je 'dato' irskoj nego cijeloj BH za poslijeratnu rekonstrukciju (ali ne mogu se sada sjetiti detalja, pa da ne lupam dalje...). a to je mala zemlja, ne treba im puno da odskoce...
PS
In July of 2006, a survey undertaken by Bank of Ireland Private Banking showed that, of the top 8 leading OECD nations, the Republic of Ireland was ranked the second wealthiest per capita, behind Japan and ahead of the UK (which includes Northern Ireland), US, Italy, France, Germany and Spain.

(jes da je wikipedia, ali eto -- nije za zgoreg progooglat :-) )
U pravu je @danas, Irci su uz Portugal bili najnerazvijeniji dio Zapadne Evrope, npr 70' tih godina su bili puno iza bivse Jugoslavije po BNP. Iskobeljali su se, prije svega, uz pomoc finansijske potpore iz budzeta EU a strana ulaganja su privukli koristeci se istim receptom kojim se koristi i manji bh entitet, smanjili su porez na dobit na 10%

Mnoge bogatije zemlje iz EU su negodovale sto im Irska pravi nelojalnu konkurenciju, dok oni u isto vrijeme pumpaju svoju lovu kako bi tu Irsku digli na noge.
Abu FEED el-Castro

Post by Abu FEED el-Castro »

_BosanaC wrote:
pitt wrote:glavni je hare.....po prletu :D:D ma krivi su svi politicari......sto zanemaruju ekonomiju a bave se preseravanjem i nadmudrivanjem.
Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga ti :oops: A i RS samo sto nije ukinuta :oops: Bogati smo duhom :oops: Svetim :D
:D :D
zzzzz

Post by zzzzz »

Abu FEED el-Castro wrote:
_BosanaC wrote:
pitt wrote:glavni je hare.....po prletu :D:D ma krivi su svi politicari......sto zanemaruju ekonomiju a bave se preseravanjem i nadmudrivanjem.
Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga ti :oops: A i RS samo sto nije ukinuta :oops: Bogati smo duhom :oops: Svetim :D
Kako se borili, tako i dobili....heba nas bratstvo i jedinstvo :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

zzzzz wrote:
Abu FEED el-Castro wrote:
_BosanaC wrote: Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga ti :oops: A i RS samo sto nije ukinuta :oops: Bogati smo duhom :oops: Svetim :D
Kako se borili, tako i dobili....heba nas bratstvo i jedinstvo :D
I Lagumdzija :D :D
FX900

Post by FX900 »

Bosnu vode šupci, narod ne treba žaliti, već ge treba jebati kad hoće ovako. Dabogda da crkli svi nacionalisti. (samo što bi onda ostali bez naroda). :D
niggy

Post by niggy »

Eh ovako...

Kao prvo nemojte uzimati te cifre zdravo za gotovo!!!!

Jer se GDP izracunava kao ukupna vrijednost proizvoda zemlje (tokom godine dana), sto se dijeli sa brojem stanovnika! Zato je Luksemburg najbogatiji, jer ima veoma mali broj stanovnika!!!

Sto se tice ovih koji se ibrete i cude Irskoj itd, to je jednostavno nepoznavanje situacije, jer puno ljudi gleda na Irsku na nacin iz filmova koji je prikazuju kao zamlju onih sta ja znam gorstaka itd... A kao sto vidite stvari su drugacije!

Dalje: postoji nesto sto se zove kvalitet zivota, i index rasta kvaliteta zivota, sve to mozete naci na Wikipediji i drugim stranicama, i po tome je Norveska ubjedjlivo prva, a mi smo mislim negdje oko sredine!!!! E to je ono o cemu pricaju da u BiH i sa, za zapad malim primanjima, moze se solidno zivjeti! U taj kvalitet zivota spadaju, zdravstvena zastita i tako dalje, pa cak i broj parkova u gradovima u kojima se moze odmoriti!!!!

i jos jedna stvar: ima razlika u GNP i GDP, jer GDP predstavlja vrijednost proizvede robe u zemlji, a GNP vrijednot sve robe proizvedene, pa cak u drugim zemljama, ali je znaci bitno samo da je recimo fabrika namjesta u Italiji u vlasnistvu bosanca, eh onda se uzima i vrijednost proizvoda te fabrike!!! To se zove sekundarna ili druga ekonomija, po cemu je recimo Japan ubjedljivo prvi, i ako tako racunate onda je on ima najveci per capita!!!

itd itd
uglavnom, malo je GDP slozeniji nego same cifre, ( nisam ni ja expert), ali nemojte uzimati to zdravo za gotovo!!!!

mada naravno ne treba nam lista da nam kaze u kakvim smo govnima i bijedi!!!!
Post Reply