jedan od krivaca sigurno_BosanaC wrote:Sve je to Lagumdzija kriv![]()
![]()
![]()
Nase siromastvo
Moderator: anex
-
_BosanaC
Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga tipitt wrote:glavni je hare.....po prletu:D ma krivi su svi politicari......sto zanemaruju ekonomiju a bave se preseravanjem i nadmudrivanjem.
- pitt
kakvi su to prenosi_BosanaC wrote:Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga tipitt wrote:glavni je hare.....po prletu:D ma krivi su svi politicari......sto zanemaruju ekonomiju a bave se preseravanjem i nadmudrivanjem.
A i RS samo sto nije ukinuta
Bogati smo duhom
Svetim
-
_BosanaC
Necemopitt wrote:kakvi su to prenosi_BosanaC wrote:Pa napokon smo docekali da mozemo biti Bosnjaci, Srbi i Hrvati, jebo ga tipitt wrote:glavni je hare.....po prletu:D ma krivi su svi politicari......sto zanemaruju ekonomiju a bave se preseravanjem i nadmudrivanjem.
A i RS samo sto nije ukinuta
Bogati smo duhom
Svetim
:D:D Znaci i ekonoski razvoj bi mogao doci na red uskoro.....jos samo jedno 50 god.......ako se ne pokoljemo opet jel?
A hocel oni - ne znam
- danas
govorim ovo ne iz neke nostalgije, nego da se vidi gdje smo tada bili i kakav je bio potencijal...pitt wrote:dzaba vala da smo tada i prvi bili....od proslosti se ne zivi.danas wrote:haj ne serite vise
ima li neko podatke iz 1990-e![]()
poredjenja sa spanijom, portugalom, grckom... o zemljama istocnog bloka i da ne pricam...
i gdje smo mogli sada biti, da smo imali zrno soli u glavi...
-
array
Irska je primjer kako netreba puno vremena da se zemlja preporodi kad lokalni politicari stvore povoljnu klimu i promijene poresku politiku. Zaboravi Irsku, oni iz srednje razvijenih odose u visoko razvijene. Brini se ti o BH jer vjerovatno nije ni 5500 kao sto CIA misli jer nase vlasti tvrde da je nas GDP oko 2000 po glavi.Kurt_Kombajn wrote:Irska je malo dosla sebi nakon EU-injekcija, inace su vazda bili sirotinja. Englezi ih handrili i muzli stotinama godina, do jucer, takoreci. Kada prolazite irskom, posvuda neki projekti, putevi, gradjevine, i svugdje pise "ovo gradi eu, ono finansira eu"...pa nije nikakva tajna da se jedina irska protivila prosirenju eu, zbog toga sto su se (opravdano) bojali da ce manje para njima ostati, i te razloge uopste nisu krili....
-a to da hamburger kosta 10€ (kao i cigare, mamu Him), to ne mora da znaci ama bas nista...i u majamiju se moze jesti za dva dolara, pa to ne znaci da su oni, eto, sirotinja...
- pitt
sta bi bilo kad bi bilo.......da smo imali zrna (makar i bibera) ne bi bili gdje jesmo. Potencijala ima, to je bar svima jasno.......samo sto volje nema meni nikad nece biti jasno.danas wrote:govorim ovo ne iz neke nostalgije, nego da se vidi gdje smo tada bili i kakav je bio potencijal...pitt wrote:dzaba vala da smo tada i prvi bili....od proslosti se ne zivi.danas wrote:haj ne serite vise
ima li neko podatke iz 1990-e![]()
poredjenja sa spanijom, portugalom, grckom... o zemljama istocnog bloka i da ne pricam...
- danas
pa svi su otisli naprijed, samo mi idemo nazad... jebeni bugari i rumuni su ispred nas -- u svemu....pitt wrote:sta bi bilo kad bi bilo.......da smo imali zrna (makar i bibera) ne bi bili gdje jesmo. Potencijala ima, to je bar svima jasno.......samo sto volje nema meni nikad nece biti jasno.danas wrote:govorim ovo ne iz neke nostalgije, nego da se vidi gdje smo tada bili i kakav je bio potencijal...pitt wrote: dzaba vala da smo tada i prvi bili....od proslosti se ne zivi.
- Kurt_Kombajn
...mah, svaka njima cast, to je jedna divna zemlja sa simpaticnim ljudima. naveo sam samo primjer, i hocu da kazem da ova lista, u kojoj je, opet, jedna irska ispred jedne svajcarske, u najmanju ruku sumnjiva...ako se jos smatramo u glavu zdravima.array wrote:Irska je primjer kako netreba puno vremena da se zemlja preporodi kad lokalni politicari stvore povoljnu klimu i promijene poresku politiku. Zaboravi Irsku, oni iz srednje razvijenih odose u visoko razvijene. Brini se ti o BH jer vjerovatno nije ni 5500 kao sto CIA misli jer nase vlasti tvrde da je nas GDP oko 2000 po glavi.Kurt_Kombajn wrote:Irska je malo dosla sebi nakon EU-injekcija, inace su vazda bili sirotinja. Englezi ih handrili i muzli stotinama godina, do jucer, takoreci. Kada prolazite irskom, posvuda neki projekti, putevi, gradjevine, i svugdje pise "ovo gradi eu, ono finansira eu"...pa nije nikakva tajna da se jedina irska protivila prosirenju eu, zbog toga sto su se (opravdano) bojali da ce manje para njima ostati, i te razloge uopste nisu krili....
-a to da hamburger kosta 10€ (kao i cigare, mamu Him), to ne mora da znaci ama bas nista...i u majamiju se moze jesti za dva dolara, pa to ne znaci da su oni, eto, sirotinja...
to, sad, moze da znaci da ovi brojevi oznacavaju nesto drugo umjesto unaprijed pretpostavljenog. ne znamo, nije objasnjeno. mozda relativni porast dohotka u odnosu na statijaznam? - statistika je guja ljuta, od muhe napravis medjeda i obrnuto za tili cas...
jebo listu. ako je potrebna nekakva lista da nam objasni koji smo mi goloshupkovici, onda...
valjda je i poslednjoj budali jasno ko smo i gdje smo, i bez listi...
-
Svemirski_Jebach
Joj kurta sto valja informacije od prije 30 godina...
Irska je trenutno jedna od najrazvjenijih drzava europe i svijeta...u irsku je u posljednjih 20 godina ulozeno ogromna kolicina love...i privredni rast im je preko 6-7% godisnje i to vec tako 15-ak godina.
http://www.oecd.org/document/48/0,2340, ... _1,00.html
procitaj malo...sta je irska. davno pretekla vecinu zemalja EU, ekonomija im je slabija samo od njemacke...pretekli su i britaniju, i francusku i ostale...
kurt, predlozio bih ti da malo citas i da se informises o desavanjima u svijetu u proteklih 20 godina...
a jel ono kazu za bosance dasu obrazovani? Imaju siroko obrazovanje?>
ja bih joj dodao i stoje u proslosti...davno prevazidjeno je svo to "znanje"...a vi se i dalje falite kako znate glavne gradove, najduze rijeke, geoloski sastav stijena rocky mountainsa ili pak prinos kukuruza po glavi stanovnika u nepalu 1976. godine
ove informacije su GDP per capita..."est." znaci procjena.
tuzna realnost...eto gdje smo. jel vam treba jos nesto?
Nineac, dobro si reko - ovo je zavjera i lazna slika bih da se unisti privredni boom bosne
al jos strasnije je to sto ovi sad kao tvrde da informacije nisu tacne...i oni bi jos kao da tvrde da smo mi bolji
strava i uzas...kakvi smo dobro smo i na ovom mjestu...
Irska je trenutno jedna od najrazvjenijih drzava europe i svijeta...u irsku je u posljednjih 20 godina ulozeno ogromna kolicina love...i privredni rast im je preko 6-7% godisnje i to vec tako 15-ak godina.
procitaj malo...sta je irska. davno pretekla vecinu zemalja EU, ekonomija im je slabija samo od njemacke...pretekli su i britaniju, i francusku i ostale...
kurt, predlozio bih ti da malo citas i da se informises o desavanjima u svijetu u proteklih 20 godina...
a jel ono kazu za bosance dasu obrazovani? Imaju siroko obrazovanje?>
Nineac, dobro si reko - ovo je zavjera i lazna slika bih da se unisti privredni boom bosne
al jos strasnije je to sto ovi sad kao tvrde da informacije nisu tacne...i oni bi jos kao da tvrde da smo mi bolji
-
Svemirski_Jebach
samo malo pojasni...jel mislis da je tabela pogresna ili izrazavas svoju frustraciju podacima?uozo wrote:Joj tabele!
![]()
Gabon 114, Surinam 116, Bosnia 125
![]()
- uozo
Mislim da je pogresnaSvemirski_Jebach wrote:samo malo pojasni...jel mislis da je tabela pogresna ili izrazavas svoju frustraciju podacima?uozo wrote:Joj tabele!
![]()
Gabon 114, Surinam 116, Bosnia 125
![]()
Mislim da smo mi realno na 146. mjestu! Ovo su se nsto za.ebali garant!
.ebeno kad pravis ove tabele u exelu, more se co'ek sad sad za.ebat!
-
Svemirski_Jebach
aha
stvarno smo katastrofa...
zalosno jebo te...da smo na takvom dnu.
i to je ova cifra izracunata po zapadnom metodu...kod nas se GDP racuna po starom metodu i po tome nam je GDP 2200 dolara
da pretvorimo u jednostavnu racunicu.
da bi imali GDP od 20,000$ sto je manje nego sto slovenija ima danas... nama treba privredni rast i rast GDP per capita od oko 10% (sto je nevjerovatan rast) tokom
kako to izgleda
2006 god = 5,500 +10%
2007 god = 6,050 +10%
2008 god = 6,650 +10%
2009 god = +/- 7,300 +10%
2010 god = 8,000 +10%
2011 god = 8,800 +10%
2012 god = 9,700 +10%
2013 god = 10,650 +10%
2014 god = 11,000 +10%
2015 god = 12,100 +10%
2016 god = 13.300 +10%
2017 god = 14,600 +10%
2018 god = 16,000 +10%
2019 god = 17,600 +10%
2020 god = 19,200 +10%
2021 god = 21,000
Dakle, da bi imali GDP per capita od 21,000 dolara (danas Slovenija ima 23,000) nama treba 14 godina neprestanog rasta od 10% - sto je nevjerovatan i rijetko zabiljezen rast (gotovo nemoguce), bez ijedne krize i uz povoljnu svjetsku ekonomiju...
naravno, do tada ce slovenija otici opet daleeeeeko ispred...a opet, do tada inflacija ce i to pojesti pa 21,000 nece biti isto kao danas
jeste li sad skontali gdje smo?
stvarno smo katastrofa...
i to je ova cifra izracunata po zapadnom metodu...kod nas se GDP racuna po starom metodu i po tome nam je GDP 2200 dolara
da pretvorimo u jednostavnu racunicu.
da bi imali GDP od 20,000$ sto je manje nego sto slovenija ima danas... nama treba privredni rast i rast GDP per capita od oko 10% (sto je nevjerovatan rast) tokom
kako to izgleda
2006 god = 5,500 +10%
2007 god = 6,050 +10%
2008 god = 6,650 +10%
2009 god = +/- 7,300 +10%
2010 god = 8,000 +10%
2011 god = 8,800 +10%
2012 god = 9,700 +10%
2013 god = 10,650 +10%
2014 god = 11,000 +10%
2015 god = 12,100 +10%
2016 god = 13.300 +10%
2017 god = 14,600 +10%
2018 god = 16,000 +10%
2019 god = 17,600 +10%
2020 god = 19,200 +10%
2021 god = 21,000
Dakle, da bi imali GDP per capita od 21,000 dolara (danas Slovenija ima 23,000) nama treba 14 godina neprestanog rasta od 10% - sto je nevjerovatan i rijetko zabiljezen rast (gotovo nemoguce), bez ijedne krize i uz povoljnu svjetsku ekonomiju...
naravno, do tada ce slovenija otici opet daleeeeeko ispred...a opet, do tada inflacija ce i to pojesti pa 21,000 nece biti isto kao danas
jeste li sad skontali gdje smo?
-
zlata
Pa ovdje nije uracunat...zivotni standard. Kao primjer..."moji" zive vrlo dobro..unatoc niskim primanjima (po svjetskoj tabeli)...al'to je zato...sto su svi naslijedili svoje kuce...a jos ih caca skoluje...pa se ne dave s'studentskim dugovima. Jos..k'o voli kopati...imaju i basce...i vocnjanke...vikendice. Ama raj. Jedini stres im je kako doci do novih auta..namjestaja....i odmora na moru! Ili u slucaju "emergency"... valja plat'ti privatno lijecenje u nekoj od susjednih zemalja. E tooooo je problem...jer tu se racuna u 'iljadama Eura!Svemirski_Jebach wrote:Joj kurta sto valja informacije od prije 30 godina...![]()
![]()
a jel ono kazu za bosance dasu obrazovani? Imaju siroko obrazovanje?>ja bih joj dodao i stoje u proslosti...davno prevazidjeno je svo to "znanje"...a vi se i dalje falite kako znate glavne gradove, najduze rijeke, geoloski sastav stijena rocky mountainsa ili pak prinos kukuruza po glavi stanovnika u nepalu 1976. godine
![]()
![]()
Nineac, dobro si reko - ovo je zavjera i lazna slika bih da se unisti privredni boom bosne![]()
al jos strasnije je to sto ovi sad kao tvrde da informacije nisu tacne...i oni bi jos kao da tvrde da smo mi bolji![]()
-
nineac
Nezna sta je problem sto smo mi na 146 mejstu? Kod nas ljudi jos zive u oblacima, sjede po kaficima, glasaju z anacionaliste dok se drugi razvijaju.
Mi nemmo pojma gdje je svijet jer kod nas niko ne izlazi iz bosne, politicari su iz istog plemena, a ako je neko zavrsio fakultet vani taj je zigosan do kraja zivota kao nepodoban!
I onda vam dodju ljudi koji su zavrsili fakultet, magistrirali i doktorirali za dvije godine i pricaju o razvuju.
Nemojte se puno uzrujavati, past cemo mi jos, samo polako!
Mi nemmo pojma gdje je svijet jer kod nas niko ne izlazi iz bosne, politicari su iz istog plemena, a ako je neko zavrsio fakultet vani taj je zigosan do kraja zivota kao nepodoban!
I onda vam dodju ljudi koji su zavrsili fakultet, magistrirali i doktorirali za dvije godine i pricaju o razvuju.
- uozo
I pad je let!nineac wrote:Nezna sta je problem sto smo mi na 146 mejstu? Kod nas ljudi jos zive u oblacima, sjede po kaficima, glasaju z anacionaliste dok se drugi razvijaju.