Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#24076 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

kluz franjo wrote:Hvala svima na lijepim željama.
OK, da vidimo gdje smo stali. Aha, "Vaš" doprinos.
Poštovani gospodine Kojoviću,
Kada bolje razmislim uviđam da bih znakove navoda trebao staviti na drugo mjesto. Pravilno glasi: Vaš "doprinos"!
Ja nisam niti atomski fizičar, a ni kardiohirurg. Zbog toga sa dužnom pažnjom pratim mišljenje struke. Helem, neki biolozi i antropolozi su zaključili da su galapagoske kornjače samo neznatno evoluirale u odnosu na vrijeme kada su planetom zemljom hodali dinosauri. Kao razlog navode njihovu izoliranost i time izostanak potrebe da reagiraju na vanjske uticaje.
Uvaženi gospodine Kojoviću, ja naravno iz čisto subjektivnih razloga, učešće Vas i Naše stranke u političkom životu BiH mogu ocijeniti isključivo kao "galapagosko". U prevodu, tu ste. Niti utičete na političku evoluciju, niti vanjske okolnosti utiču na vas.
Dozvoljavam da griješim. Te ću se samo osvrnuti na Vaše političke učinke u KS (tu ste najduže i sa najmasovnijom podrškom).
Dobronamjeran forumaš (kakav sam i sam) će odgovoriti: "A kako će oni sa samo 6-7% podrške biračkog tijela?" Slažem se, ali meni nakon 6 godina vašeg parlamentarnog učešća ostaju dozvoljena pitanja. Dakle, da nije bilo NS da li bi imali
- 6% vremena manje vode u KS
- 6% goru kvalitetu zraka
- 6% više cuka na ulicama
- 6% manje žičare
- 6% itd...
Iz moje perspektive, 6% gore ili dole, Vi nažalost niste uspjeli napraviti neku razliku. Opet, dozvoljavam da sam zaboravan, te Vas molim da nas sve prosvjetlite i ponovite nam sve Vaše konkretne uspjehe iz perioda zadnjih 72 mjeseca x 3.000 KM.
Sa druge strane, što jest' jest', po nekim temama ste uspjeli poslati jasnu poruku.
Npr, Vašim ličnim ali i zvaničnim stranačkim (eufemistički nazvano) benevolentnim pristupom postupku "sticanja diplome" sadašnjeg Premijera KS, ste poslali nedvosmislenu poruku mladima šta mislite o obrazovanju i stručnosti.
Tu ste konsekvetni, te osim glasanja (bez ikakvog potpitanja) za osnivanje svih mogućih privatnih, a stranačkih srednjo- i visokoškolskih ustanova, Vi bez ikakve rezerve prihvatate i kadrove i mišljenja i studije tih "stručnjaka", "univerziteta" i "Instituta".
O nekim od ovih primjera, ali i o drugim ću u poglavlju "U kost".
Za kraj da zatvorimo krug. Ja sam lično izgubio vjeru u tu Vašu "galapagosku"-"rahat patnja" politiku promjene.
Zbog puno ljudi koji su mi dragi, iskreno se nadam da griješim.
:thumbup: :kakoste:

bravo!

moja jedina Vera i Nada ostaje Poslanik i Prosvjetitelj našeg malog Kurtona Esso a.s. koji nema ni tih 6 % ali zato ima transparentnu Zlatnu Ruku

Da našeg Essa a.s. Allah nije umilio zlatnom Rukom nikad ne bi empirijski spoznali organizacijsku kulturu bh. poljitićkog kurvaluka....i tu se more diskutovat samo o tome jel neka ravaku FGR jal poredputna što ćini razliku u cijeni, ali suštinski kurava je kurava

zato samo Radeljaš jer Radeljaš je naš :bih:

Image
putokaz1

#24077 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by putokaz1 »

da li pobjeda u 10-om?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#24078 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by malakh »

JoseMujica wrote:
Image
desno na slici esed radeljaš u ženskom obliku, malo izopačenije face i nižeg rasta. :lol:
Skijaš

#24079 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Skijaš »

kluz franjo wrote:Za kraj da zatvorimo krug. Ja sam lično izgubio vjeru u tu Vašu "galapagosku"-"rahat patnja" politiku promjene.
I to je u redu. Ali zreo čovjek i ako dođe do takvog zaključka, to ipak zadrži za sebe umjesto što piša po onima koji još vjeruju ili u gorem slučaju, uopšte nemaju mogućnost izbora kao ti.
Novak20

#24080 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Novak20 »

kluz franjo wrote:Hvala svima na lijepim željama.
OK, da vidimo gdje smo stali. Aha, "Vaš" doprinos.
Poštovani gospodine Kojoviću,
Kada bolje razmislim uviđam da bih znakove navoda trebao staviti na drugo mjesto. Pravilno glasi: Vaš "doprinos"!
Ja nisam niti atomski fizičar, a ni kardiohirurg. Zbog toga sa dužnom pažnjom pratim mišljenje struke. Helem, neki biolozi i antropolozi su zaključili da su galapagoske kornjače samo neznatno evoluirale u odnosu na vrijeme kada su planetom zemljom hodali dinosauri. Kao razlog navode njihovu izoliranost i time izostanak potrebe da reagiraju na vanjske uticaje.
Uvaženi gospodine Kojoviću, ja naravno iz čisto subjektivnih razloga, učešće Vas i Naše stranke u političkom životu BiH mogu ocijeniti isključivo kao "galapagosko". U prevodu, tu ste. Niti utičete na političku evoluciju, niti vanjske okolnosti utiču na vas.
Dozvoljavam da griješim. Te ću se samo osvrnuti na Vaše političke učinke u KS (tu ste najduže i sa najmasovnijom podrškom).
Dobronamjeran forumaš (kakav sam i sam) će odgovoriti: "A kako će oni sa samo 6-7% podrške biračkog tijela?" Slažem se, ali meni nakon 6 godina vašeg parlamentarnog učešća ostaju dozvoljena pitanja. Dakle, da nije bilo NS da li bi imali
- 6% vremena manje vode u KS
- 6% goru kvalitetu zraka
- 6% više cuka na ulicama
- 6% manje žičare
- 6% itd...
Iz moje perspektive, 6% gore ili dole, Vi nažalost niste uspjeli napraviti neku razliku. Opet, dozvoljavam da sam zaboravan, te Vas molim da nas sve prosvjetlite i ponovite nam sve Vaše konkretne uspjehe iz perioda zadnjih 72 mjeseca x 3.000 KM.
Sa druge strane, što jest' jest', po nekim temama ste uspjeli poslati jasnu poruku.
Npr, Vašim ličnim ali i zvaničnim stranačkim (eufemistički nazvano) benevolentnim pristupom postupku "sticanja diplome" sadašnjeg Premijera KS, ste poslali nedvosmislenu poruku mladima šta mislite o obrazovanju i stručnosti.
Tu ste konsekvetni, te osim glasanja (bez ikakvog potpitanja) za osnivanje svih mogućih privatnih, a stranačkih srednjo- i visokoškolskih ustanova, Vi bez ikakve rezerve prihvatate i kadrove i mišljenja i studije tih "stručnjaka", "univerziteta" i "Instituta".
O nekim od ovih primjera, ali i o drugim ću u poglavlju "U kost".
Za kraj da zatvorimo krug. Ja sam lično izgubio vjeru u tu Vašu "galapagosku"-"rahat patnja" politiku promjene.
:thumbup:

Od početka do kraja Iskreno, istinito, dobronamjerno pa i korisno ako se usvoji i iskoristi u svrhu unapređenja političkog rada NS.
JoseMujica

#24081 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

malakh wrote:
JoseMujica wrote:
Image
desno na slici esed radeljaš u ženskom obliku, malo izopačenije face i nižeg rasta. :lol:

i daleko namazanije priće i garda

na hudnom Poslaniku i Prosvjetitelju je samo zvono dok daleko opasniji grabežljivci i dalje za trpezom sjede
Pedja Kojovic

#24082 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

franjo kluz

Kao sto sam vam i rekao kada smo razgovarali, zao mi je sto odlazite jer ce bez vas i ljudi kao sto ste vi biti teze promjeniti situaciju u zemlji - s druge strane, razumijem vase motive.
Ne zelim uopste ulaziti u vasu ocjenu naseg/mog rada.
To je vase aposlutno pravo i sve sto sto mogu je izloziti ono sto (i zasto) radimo, a to sam (mada u posljednje vrijeme vecim dijelom na nasoj FB stranici) radio i radim.
(Brojevi su, naravno, (gledajuci po formuli koju ste vi koristili, porazavajuci - za 51 godinu zmog ivota svijet ne da nije bolji za 51% nego je vjerovatno gori).

Vasu tvrdnju da sam "aminovao" necije diplome, odnosno, nacin sticanja, iskreno, uopste ne razumijem, pa je necu ni komentarisati.

Nadam se da odlazak iz zemlje ne znaci i prekid vaseg ucesca u diskusijama na ovom forumu - vi ste sasvim sigurno do sada bili jedan od najinformisanijih i najkonstruktivnijih forumasa cijih nekoliko inicijativa i prijedloga su zapravo pokrenuti u zakonodavnim tijelima u kojima smo prisutni.

Puno srece, zdravlja i uspjeha od srca.

p.k.
calculator

#24083 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

kluz franjo wrote:.....Poštovani gospodine Kojoviću....Dobronamjeran forumaš (kakav sam i sam) .... iskreno se nadam da griješim.
Naravno da griješiš, ti si sve, samo nisi dobronamjeran forumaš! Posebno nisi na ovoj temi koju si koristio i zloupotrijebio da diskretituješ PK i popljuješ NS. Ne znam iz kojih razloga, najčešće je to "partijski zadatak", ali često budu i osobne frustracije ili nadmoć kompleksa. Svejedno, ja ću biti prvi, bez imalo uvijanja i lažnog "palacanja", koji ću ti napisati da si seronja i ćeš rasteretiti ovu temu svojim odlaskom, i da si to trebao uraditi i prije. Sretan put i ne vraćaj se :D
VjecitiStudent

#24084 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

calculator wrote:
kluz franjo wrote:.....Poštovani gospodine Kojoviću....Dobronamjeran forumaš (kakav sam i sam) .... iskreno se nadam da griješim.
Naravno da griješiš, ti si sve, samo nisi dobronamjeran forumaš! Posebno nisi na ovoj temi koju si koristio i zloupotrijebio da diskretituješ PK i popljuješ NS. Ne znam iz kojih razloga, najčešće je to "partijski zadatak", ali često budu i osobne frustracije ili nadmoć kompleksa. Svejedno, ja ću biti prvi, bez imalo uvijanja i lažnog "palacanja", koji ću ti napisati da si seronja i ćeš rasteretiti ovu temu svojim odlaskom, i da si to trebao uraditi i prije. Sretan put i ne vraćaj se :D
:-)
Ovakve, potpuno neutemeljene gadosti ni zlatčad na ovom forumu nije pisala, čak ni u svojim zlatnim danima ...
calculator

#24085 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by calculator »

VjecitiStudent wrote:
calculator wrote:....ti si sve, samo nisi dobronamjeran forumaš! Posebno nisi na ovoj temi koju si koristio i zloupotrijebio da diskretituješ PK i popljuješ NS. Ne znam iz kojih razloga, najčešće je to "partijski zadatak", ali često budu i osobne frustracije ili nadmoć kompleksa. Svejedno, ja ću biti prvi, bez imalo uvijanja i lažnog "palacanja", koji ću ti napisati da si seronja ... :D
:-) Ovakve, potpuno neutemeljene gadosti ni zlatčad na ovom forumu nije pisala, čak ni u svojim zlatnim danima ...
Nisam ni sumnjao da ćeš se ti prvi prepoznati :D
JoseMujica

#24086 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

tako je franjo ne vračaj se da calculator more snahu zaposlit :D
lacrima

#24087 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by lacrima »

gubljenje_vremena wrote:
Pedja Kojovic wrote:gubljenje vremena

U pravu ste, mi smo nekoliko puta pokretali pitanje registra korisnika socijalnih i drugih davanja i ukazivali na apsurdnost da se kantonalni registri ne prave jer se, navodno, ceka da se to uradi na entitetskom nivou. Istovremeno, pitanja o tome koja smo postavljali federalnoj Vladi su odgovarana sa " radi se na tome". To traje vec 3-4 godine.
Ponovo cemo postaviti to pitanje na SKS.
Samo da podsjetim, sve analize upucuje na to da 80% socijalnih davanja ide ljudima kojima socijalna pomoc s obzirom na njihovo materijalno stanje uopste ne treba.

p.k.
Hvala,

Nekako je sada u zdravstvu puno stvari tu (in)direktno povezano jedno s drugim.

Otprilke, zdravstvo je sada u stanju u kojem je GRAS od prije nekoliko godina (analogija sa prekomjernim zapošljavanjem u neproduktivni sektor je namjerna), i sad nam je vjerovatno potreban Centotr.... kako bi se unaprijedila usluga, ali i uozbiljio javni pružalac usluga. Svakako ono što zovemo besplatnim zdravstvom u suštini i ne postoji. Ako je prosječna bruto plata u FBiH oko 1.270 KM, a stopa izdvajanja za doprinose za zdravstvo 16,5% što na teret zaposlenog, a što na teret poslodavca, dođemo do cifre od oko 2.500 KM godišnje koje se izdvaja iz prosječne plate građana (onih koji se vode kao zaposleni). I nije ni problem što se izdvaja puno novca, već to što građani nemaju adekvatnu uslugu.

Neminovno idemo prema sistemu u kome će se (možda i veći) dio zdravstvenih usluga pružati u privatnim klinikama, a dio cijene (ili kompletna cijena) u zavisnosti od materijalnog stanja građanina refundirati preko fonda. E tu mi nekako prirodno dolazi ovaj registar, jer će objektivnije procijeniti materijalno stanje građana. Zanimljivo bi bilo vidjeti i elaborat (analizu kako hoćete), koliko sada plaćamo usluge primarne zaštite, a koliko bi istu količinu usluga platili privatnim zdravstvenim institucijama. Treba računati na to da bi na ovaj način sigurno i potakli ulaganja privatnog sektora u zdravstvo.

Već ste spomenuli falinku u socijalnim davanjima, koje se dijele prema statusu a ne materijalnom stanju. Tako se može desiti da član predsjedništva BiH – (osnovna plata 4.756 KM + radni staž i ostalo), ima pravo na novčanu naknadu po osnovu ratnih zasluga. Naravno, ne mogu se umanjiti ratne zasluge bilo koga, ali valjda bi smisao socijalnih davanja (fondovskih, budžetskih bilo kojih) trebao biti da obezbjedi egzistencijalni minimum za siromašne. Ili barem da postoje neki cenzusi, kojim bi se utvrdila razlika u visini naknada.
Možda ne bi loše bilo ni razmisliti o prijedlogu da se administracija fonda „prevede“ na budžet umjesto finansiranja iz samog fonda. Koliko znam, plate i naknade su u fondu regulisane pravilnicima koji i nisu baš vidljivi, a i kontrola troškova bi bila efikasnija ukoliko bi bili finansirani kao budžetski korisnik. A i više bi sredstava ostalo u samom zdravstvenom fondu. Ovo bi se isto moglo razmisliti i za ostale fondove (zapošljavanje, penzioni fond i sl.).

U medijima je promovisan i projekat informatizacije u zdravstvenom sektoru, ali nisam siguran da je pružio očekivane efekte, izuzev elektronskih recepata. Je li baš mora ljekar i dalje pješke upisivati šifru bolesti, i datume početka i kraja bolovanja, u one beskonačne kućice? Nije mi jasan baš smisao „ovjeravanja“ knjižica. Ako je sistem uvezan, onda bi u ambulanti trebali imati informaciju da li su plaćeni doprinosi ili nisu. Da ne govorim o mogućnostima elektronskog zdravstvenog kartona, ili upotrebe mikrofona za izradu nalaza, umjesto kuckanja po tastaturi.

I na kraju sistem školstva. Sistem koji priprema sjajne kadrove za kvizove opšteg znanja, ali ne i za tržište rada. Koliko sam razumio u medicini to iznosi 6 + 1 +3. Hajde ovo stažiranje i specijalizacija mi je OK, ali je li mora sami fakultet trajati 6 godina? Je li mora baš svaki ljekar znati baš svaki detalj iz baš svake oblasti? Koliko se tih stvari zaboravi par mjeseci nakon položenog ispita? Koji dio tog opšteg znanja ljekar stvarno primjeni u praksi?Ako bi pojednostavili školstvo, imali bi više ljekara i samim tim veću konkurenciju. Svakako je kvalitet zdravstvenog radnika više funkcija stalnog praktičnog usavršavanja i ličnog stava ljekara, a ne teoretisanja na fakultetima.

Pozdrav,

P.S. umalo da zaboravim, @kluz franjo sve najbolje i puno sreće.....
Nije moguće svesti medicinu na 4 ili 5 godina. Medicina je ogromna nauka, i nije tačno da se ovim sistemom doktori osposobljavaju za sve. Prije bih rekao da se budući doktori upoznaju sa svakom oblasti, ali nikako ne uče sve o svakoj mogućoj bolesti. Recimo predmet pedijatrija na Medicinskom fakultetu u Sarajevu traje 7 sedmica, isto toliko i predmet ginekologija. 7 sedmica je dovoljno da se samo površno pređe neka materija, upozna sa osnovnim stanjima iz datih oblasti i malo bolje upozna sa nekim baš čestim oboljenjima. Također, potrebno je napomenuti da je medicna integrirani studij (barem na sarajevskom Univerzitetu, kao i u EU), što znači da se ne može direktno izdiferencirati ono 3+2 što ima mašinstvo ili 4+1 neki drugi fakutleti, ali ipak naši "sarajevski" doktori dobijaju diplomu sa rangom magisterija, i mogu odmah upisati doktorat. Znači šta sad treba, smanjiti medicinu (6 godina do magisterija) da traje kraće od arhitetkture, prava, ekonomije (5 godina do magisterija)?
Što se tiče SAD, tamo je medicina 4 godine, ali tamo je to postdiplomski studij na rangu doktorata, ili čak i postdoktoralnog studija. Na Harvardu recimo, redovno se na medicinu upisuju doktori biohemije, doktori biologije, ili neke druge srodne nauke. A i ako nije to slučaj, na slabije univerzitete se svakako na medicinu ne može upisati bez barem tzv. Pre-med, koji traje 4 godine, plus medicina 4 godine = 8 godina.
U BiH, kao i u ostatku Evrope, medicina se može upisati odmah poslije završene srednje škole, traje 6 godina, nema stažiranja po bolonjskom sistemu, minimalno 1 godina radnog iskustva prije specijalizacije, pa onda specijalizacija koja traje u zavisnosti od grane za koju se specijalizira (od 3 do 6 godina, pri čemu većina specijalizacija traje 4 godine), znači od 10 do 13 godina školovanja. Treba napomenuti da je ovo idealna situacija, pa većina doktora ne može dobiti specijalizaciju prije 4-5 godina radnog iskustva, jednostavno zato što država nema novca da plaća specijalizacije.
Maystor

#24088 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

(nije me bilo dugo na ovoj temi, ne znam da li je neko pitao ranije)

Peđa, možete li reći nešto više o razgovorima sa "drugim strankama lijeve orijentacije" u kontekstu lokalnih izbora? Iz SDP-a su vas nešto spominjali, da pregovaraju sa vama ili tako nešto. Da li je, po vašem mišljenju, došlo vrijeme da se ... ne znam kako da to nazovem (ujedinjena ljevica mi zvuči kao zajebancija), sve ono što nije SDA i Keljmendijeva udruga, okupi oko bar neke ideje i da ponudi ljudima bar neku alternativu. Postoji li najmanji zajednički sadržalac vaših politika, ima li ikakva presječna tačka?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#24089 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Maystor wrote:(nije me bilo dugo na ovoj temi, ne znam da li je neko pitao ranije)

Peđa, možete li reći nešto više o razgovorima sa "drugim strankama lijeve orijentacije" u kontekstu lokalnih izbora? Iz SDP-a su vas nešto spominjali, da pregovaraju sa vama ili tako nešto. Da li je, po vašem mišljenju, došlo vrijeme da se ... ne znam kako da to nazovem (ujedinjena ljevica mi zvuči kao zajebancija), sve ono što nije SDA i Keljmendijeva udruga, okupi oko bar neke ideje i da ponudi ljudima bar neku alternativu. Postoji li najmanji zajednički sadržalac vaših politika, ima li ikakva presječna tačka?
Iako živo čekam Peđin odgovor dodala bih konstataciju.
Bilo kakva koalicija sa bilo kojom strankom "građanske orijentacije" trenutno , za Našu Stranku bi bilo klasično političko samoubistvo , diletantizam.

Prvo , kakve god ideje i incijative poslanika NS bile (kanton , grad , općine) , poslanici NS-a su AKTIVNI i rezultati ma kako skromni bili (zbog broja ruka i realne političke snage Naše Stranke u parlamentima) su ipak- rezultati. Naša Stranka je AKTIVNA ali ne populistički , ne u cilju jeftine promocije i spinova nego istinski i bilo bi jako loše to kvariti.
Drugo , zašto bi Naša Stranka nakon teških godina u kojim je opstala a nije izgubila ozbiljnost , principijelnost i dosljednost , pružila ruku političkim karijeristima foteljašima i tobožnjim reformistima u vidu SDP-a , DF - a , SDU i koga već..... ? Nema potrebe.
Treće , ko bi mogao biti koalicioni partner ? SDP ? Pa ti ljudi su već četiri godine najverniji partner SDA u gradu Sarajevu , koalicija čvršća od granita. Zašto se kompromitovati i "prati obraz" Nikšićevog SDP-a ? Meni je zaista žao istinskih i neokaljanih članova SDP-a ali oni su politički profilisani i izgrađeni ljudi koji su u toj organizaciji - svojevoljno , dakle oni pristaju da ostanu članovi te partije i pored svih kikseva , minusa i gluposti koje je SDP uspio napraviti. DF ? Dajte , živi primjer te partije su Rešidat , Suljagić , Komšić i CO , sa njima koalirati mogu samo nekakvi Omerbašići ili Radeljaši...ista struktura ljudi , potpuno ista , samo što su ova dvojica potonjih . iskreniji i siroviji pa volimo malo "da se šalimo" iako je situacija smrtno ozbiljna...i u DF-u su naravno pojedini ljudi kolateralne žrtve ali i oni itekako imaju pravo - izbora.

Naša Stranka raste zdravo , ne populistički , ne radi "uhljebljenja" , ona raste shodno onome koliko neopredijeljeni glasači odluče da se u nju učlane ili glasaju , polako ali stabilno i što je mnogo , mnogo važnije , Naša Stranka teško gubi glasove. Takvim načinom prikupljanja članstva i glasova formira se sigurna struktura i baza.

Samo neupućeni ne vide da će SDA rasturiti ove izbore u općinama KS. Radončiću je stranka uništena , SDP je uništen na opštim izborima a DF je uništen a da se nije ni formirao , jedina partija alternative koja je o(p)stala ma kako se sviđala ili ne sviđala drugima je - Naša Stranka.
Niko ne spori da će omjer u korist SDA biti 1:4 ili 1:5 ali to je tako....bolje je glasati za NS nego neglasati ili bacati glas šarajući po listiću.
Svaku "koaliciju" ili recimo "podršku zajedničkom kandidatu za načelnika" vidim kao nepotrebne a vrlo opasne tegove po političku budućnost Naše Stranke.
Neka sve ide svojim tokom , ništa ozbiljno preko noći ne može nastati.
Živo čekam Peđin odgovor da vidim koliko se (ne)slažemo.
Srdačan pozdrav.
Pedja Kojovic

#24090 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

maystor

U posljednjih 6 mjeseci smo pozvani na dva sastanka na kojima se trebalo razgovarati o zajednickom ili koordiniranom nastupu na lokalnim izborima.
Prvi sastanak je odrzan, koliko me sjecanje sluzi, u decembru prosle godine.
MI smo izrazili spremnost da vodimo razgovore o konkretnim programima i konkretnim kandidatima.
Od tada do sastanka koji je odrzan prije nesto vise od sedmicu dana inicijatori razgovora nas nisu kontaktirali.
Svjesni smo da su i SDP i DF u tom periodu prolazili kroz znacajnu unutrasnju reorganizaciju koja je mozda uticala na njihov kapacitet da vode efikasne pregovore o ovoj temi i (sa zaljenjem) smo na sjednici predsjednistva konstatovali da je prekasno za pocetak one vrste razgovora koji su nas zanimali - konkretan porgram i kandidati - a matematicke koalicije ili koalicije iz nuzde nas nikada nisu, niti nas zanimaju.

p.k.
NKVD

#24091 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Najmanji zajednički sadržalac, nešto u čemu se svi slažemo, ne bi trebao biti problem.

Problem je, ogrmoman, naći ljude koji će ono za šta se deklarativno zalažu i sprovesti u djelo. To bi trebalo biti pod "podrazumijeva se" ali nije. Kod nas i dalje kad ti neko nešto kaže ti to moraž provjeriti - ajd se zakuni bogom, Titom, majkom... Ljudi jednostavno lažu, nema morala ni obraza.

Tako je i sa bilo kakvim dogovorom u koji bi se, a valjda neće, NS upuštala. S kim? Ko su ti ljudi i koji su, ali tačno, ti principi koje oni do sada nisu pogazili pa da se nadamo da, eto, neće ni taj mogući sa NS.

Ništa koalicije, samo sami. Stvari će se polako odvijati sve dok NS ne bude u mogućnosti da samostalno, ili sa malom a neucjenjivačkom pomoći drugih, kontroliše bilo koji teritorij. Opština opština. Kanton malo teže, ali bi bilo lijepo. E onda će se stvari početi puno brže odvijati u pozitivnom smjeru, i NS neće trebati koaliciju sa ovim bjednicima.

A na lokalu NS plus ruke pojedinica iz drugih stranaka, to može!
arzuhal

#24092 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by arzuhal »

sabina1 wrote: Samo neupućeni ne vide da će SDA rasturiti ove izbore u općinama KS. Radončiću je stranka uništena , SDP je uništen na opštim izborima a DF je uništen a da se nije ni formirao , jedina partija alternative koja je o(p)stala ma kako se sviđala ili ne sviđala drugima je - Naša Stranka.
Niko ne spori da će omjer u korist SDA biti 1:4 ili 1:5 ali to je tako....bolje je glasati za NS nego neglasati ili bacati glas šarajući po listiću.
Svaku "koaliciju" ili recimo "podršku zajedničkom kandidatu za načelnika" vidim kao nepotrebne a vrlo opasne tegove po političku budućnost Naše Stranke.
U dobroj mjeri se slažem s ovim, i sa ocjenom stanja pomenutih stranaka i s ocjenom da je NS, haman, jedina imala neka pitanja i neke odgovore u zadnjoj političkoj godini a koje bi trebale imati ozbiljnije opozicione (i uopće) stranke...

Imaš SDA diva i NS patuljka, i to je to...
Pedja Kojovic

#24093 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

NOVO VRIJEME intervju...

1. Gospodine Kojoviću, već ste ranije u svojim javnim istupima za objašnjenje uzroka ovdašnjih političkih prilika koristili termin “sistemski kriminal”, koji se, uzgred, zasniva na etničkim platformama. Je li u Bosni i Hercegovini moguće egzistirati, u političkom smislu, izvan tog i takvog sistema?

KOJOVIĆ: Iako političke elite kroz medije diskretno, ali uporno, plasiraju tezu da je naš sistem, ustavni, politički, taj koji uzrokuje kriminal – ja bih rekao da je stvar obrnuta i da je kod nas kriminal uobličio zakonodavni i sudski sistem, koji mu najviše odgovora, odnosno, s kojim će imati najmanje problema.
U jednom velikom dijelu upravo kriminal obezbjeđuje finansijsku, pa i glasačku podršku strankama na vlasti i tako se stvara jedna političko-kriminalna simbioza u kojoj nacionalne politicke elite i kriminalne organizacije podržavaju jedne druge. Dakle, politika eksploatiše strah ljudi stalnim podsjećanjem na 90-te, podizanjem međuetničkih tenzija i širenjem straha, a kriminal finansira milionske njihove predizborne kampanje. Po dolasku na vlast politički lideri kroz sistem javnih nabavki, kroz imenovanja u rukovodeće strukture javnih kompanija ili uticajem na Tužilaštvo i sudstvo kompenziraju svoje finansijere.
Međutim, činjenica da Naša stranka iz izbornog ciklusa u izborni ciklus jača, značajno povećava svoj broj glasača, osniva lokalne odbore u kojima nije bila prisutna prije, i da se taj intenzitet povećava iz godine u godinu – dokaz je da se jedna drugačija, bolja, BiH moguća jer pokazuje da se građani bude iz političke apatije u kojoj su, takođe sistemski, zarobljeni već 20 i nešto godina. To nepobitno dokazuje da naporan, principijelan rad i iskreno vjerovanje da ova zemlja može bolje daje rezultate.
Demografija, odnosno, činjenica da ne postoji sila koja može zaustaviti mlade naše zemlje da polako preuzimaju upravljačke poluge društva od starijih generacija, je neumoljiva i to je snaga koja Našu stranku nezaustavljivo vodi prema krajnjem uspjehu.

2. Ima li, prema Vašem mišljenju, izlaza iz ove permanentne krize u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi već dvije decenije?

KOJOVIĆ: Naravno, da ima. Upravo sam iznio jedan od argumenata. Mislim da su generacije koje dolaze mnogo informisanije, bolje, racionalnije, i ako mogu da upotrijebim taj kolokvijalni opis – normalnije nego ljudi koji sada upravljaju ovom zemljom. Imali su prilike vidjeti kakav su efekat na njih imale politike koje vladaju zemljom 20 i nešto godina, ne žele da provedu život u začaranom krugu mržnje i straha i, što je najvažnije, imaju snažan motiv da se bore da se ova zemlja promijeni, jer će u suprotnom biti prisiljeni da krenu u svijet trbuhom za kruhom, i da komuniciraju sa svojim roditeljima i prijateljima sa kojima su odrasli samo vikendom putem Skypea.

3. Nije li ono što vidimo na političkoj sceni zapravo samo ogledalo društva?

KOJOVIĆ: Možda je obratno. A možda među našom političkom elitom nema lidera, ljudi koji su spremni hrabrim i principijelnim odlukama povesti zemlju naprijed a ne slijediti samo ono što javno mjenje želi ili ono što oni misle da javno mnijenje želi.

4. Već ste ranije govorili da su “klinci i klinceze bolji od nas”. Mislite li da će se prije ili kasnije stopiti u sivilo koje im se priređuje?

KOJOVIĆ: Od odgovora na Vaše pitanje zavisi i njihova i budućnosti ove zemlje i svih nas. Pred njima je sasvim sigurno težak historijski izazov. U naslijeđe im ostavljamo posljedice strašnog rata, ratnih zločina, politički iracionalnu, nefunkcionalnu i ekonomski neodrživu državu razjedenu međuetničkim tenzijama i kriminalom. Dakle, ostavljamo im ranjenu i opljačkanu zemlju.
Meni su moji roditelji svojevremeno ostavili zemlju u puno boljem stanju u odnosu na ono koje su oni sami zatekli i to je nepravda koju smo napravili prema našim mladim. Pošto me međutim pitate šta ja mislim - reći ću Vam: mislim da će oni uspjeti i da će sve ovo što se na ovim prostorima događalo od početka 90-tih do danas biti jedan kratki period u istoriji BiH nad kojim će se neke buduće generacije, da upotrijebim jednu staru, ali vrlo preciznu riječ – ibretiti, s nevjericom. Jer kako ćete nekome za 10-20 godina, kada BiH bude u EU objasniti zašto smo imali dvije škole pod jednim krovom ili zašto se neko ko se izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac nije mogao kandidirati na izborima za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili, u krajnjem slučaju, kako smo došli na ideju da je 14 vlada i preko 400 ministara najbolji način da upravljamo zemljom od 3-4 miliona stanovnika.

5. Uskoro će godina dana otkako ste na poziciji predsjednika Naše stranke. Kako teku pripreme za lokalne izbore 2016. godine? Kakvi su planovi?

KOJOVIĆ: Sasvim sigurno da ne postoji u ovom trenutku politička organizacija u našim zakonodavnim tijelima, bez obzira na nivo vlasti, koja se po količini i kvalitetu prijedloga može porediti sa Našom strankom. Naš zastupnik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Dennis Gratz je podnio više konkretnih zakonskih prijedloga i inicijativa nego bilo koji od ostalih 97 zastupnika. Među njima i neke od zakona koje mi smatramo temeljnim za moralno ozdravljenje društva, za uspostavljanje temelja zdravog društva, kao što je recimo, Zakon o zabrani negiranja genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti. O aktivnosti naših opštinskih vijećnika, o našim kantonalnim predstavnicima da i ne govorim, jer ne prođe niti jedna sjednica, a da mi nemamo prijedloge, predlažemo projekte i vrlo često smo uspješni, jer smo kao stranka lijevog centra i kao dokazano konstruktivna stranka u poziciji da komuniciramo i sa desnicom i sa ljevicom i da ih okupljamo oko naših prijedloga. Uzmite za primjer, ovaj posljednji slučaj, našu mostarsku rezoluciju u Domu naroda FBiH.
Mi očekujemo da nas glasači ocjenjuju najviše po tome, po našem konkretnom radu. U svakom slučaju naša će kampanja u velikom dijelu biti jednostavna, u smislu da će prezentirati ono što smo radili i ono što ćemo raditi. Izaćemo na ulice, ići od vrata do vrata i predstaviti građanima, kao što smo to uvijek radili, konkretne prijedloge na kojima ćemo raditi ukoliko nam daju povjerenje. Sasvim sigurno nećemo ih lobirati po vjerskim objektima, poklanjati krave, kilo kafe i šećera ili nuditi 20 km za glas.

6. Igrom slučaja smo, prilikom dogovora za ovaj intervju, saznali da ste ovih dana boravili u Banjaluci. Može li se kazati da će se Naša stranka na predstojećim lokalnim izborima iskobeljati iz “Sarajevocentričnosti” koja im se spočitava?

KOJOVIĆ: Ako je atribut ili optužba da smo sarajevocentrični nekad i bila dijelom opravdana; sada to sigurno nije.
Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa, Mostar, Zenica, Tuzla, Gračanica, Vareš, Lukavac, Živinice, Banjaluka, Goražde…
To su mjesta u kojima sada imamo odlične ljude, koji jako dobro rade pa stranku koja ima takvu organizaciju po cijeloj BiH ne bih nazvao sarajevocentričnom. Ali,... i ovo je vrlo važno. Nama je puno više od geografske prisutnosti ili masovnosti bio i ostao važan kvalitet naših lokalnih lidera i članstva, željeli smo ljude koji su obavili intimni razgovor sa samim sobom, iskreno preispitali sebe u smislu ličnih političih uvjerenja i zaključili da nisu ni nacionalisti ni socijalisti nego socijal-liberali - znači vjeruju da je temelj demokratskog društva građanin, a ne etnička grupa ili ekonomska klasa, i taj princip primjenjuju i kada su u pitanju ljudska prava i sloboda i razvoj ekonomije i socijalna davanja.

7. Možete li konkretnije govoriti o djelovanju Naše stranke na području Republike Srpske?

KOJOVIĆ: To je za svaku građansku stranku, pa prema tome posebno za Našu stranku, veliki izazov, ali za nas je to izazov u koji smo spremni uložiti sve što imamo i možemo. Politička klima u RS-u se znatno razlikuje od one u Federaciji i zahtijeva više rada, više strpljenja, pa možda i korekciju u načinu funkcionisanja na nivou cijele stranke. Mi sa svojim stranačkim kolegama u Banjaluci dijelimo iste vrijednosti, uključujući i odnos prema ratnim zločinima i zločincima. Do stavova o kontraverznim pitanjima koja se pred nas postavljaju dolazimo u razgovoru s njima i tražimo koncenzus. Njihovim stavovima, koji se nekad razlikuju od nasih koji su, htjeli mi to priznati ili ne, formirani u jednom dijelu pod uticajem lokalnih medija i, generalno, federalne političke atmosfere, prilazimo otvorene svijesti, bez predrasuda i s poštovanjem. Ali naš fokus je na konkretno, dakle, na ono što su problemi života u sredini u kojoj djelujemo a ne patriotska busanja u prsa ili retprika od koje građani nemaju nikakve koristi.

8. Ko i zašto koči zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo?

KOJOVIĆ: Samo su dva zakona u FBiH toliko dugo na čekanju, koliko ja znam. Jedan je ZASKOK (Zakon o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala) i drugi je taj kantonalni o kojem govorite. Veliki dio odgovara na ovo pitanja sam vam ponudio u odgovoru na prvo pitanje. Nadam se da je građanima koji će izaći na izbore u oktobru sasvim jasno kome i zašto ne odgovara uvođenje bilo kakve imovinsko-finansijske kontrole nad primanjima, naknadama i imovinom političara i imenovanih dužnosnika. Sa psihološke strane, meni je taj otpor potpuno jasan. Teško je očekivati od ljudi da glasajući ili implementirajući ove zakone sami sebe eliminišu iz angažmana koji im je toliko toga donio u materijalnom smislu. Jedini koji mogu, da tako kažem, pritisnuti to dugme za njihovu eliminaciju su glasači.
Maystor

#24094 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

Pedja Kojovic wrote:maystor

U posljednjih 6 mjeseci smo pozvani na dva sastanka na kojima se trebalo razgovarati o zajednickom ili koordiniranom nastupu na lokalnim izborima.
Prvi sastanak je odrzan, koliko me sjecanje sluzi, u decembru prosle godine.
MI smo izrazili spremnost da vodimo razgovore o konkretnim programima i konkretnim kandidatima.
Od tada do sastanka koji je odrzan prije nesto vise od sedmicu dana inicijatori razgovora nas nisu kontaktirali.
Svjesni smo da su i SDP i DF u tom periodu prolazili kroz znacajnu unutrasnju reorganizaciju koja je mozda uticala na njihov kapacitet da vode efikasne pregovore o ovoj temi i (sa zaljenjem) smo na sjednici predsjednistva konstatovali da je prekasno za pocetak one vrste razgovora koji su nas zanimali - konkretan porgram i kandidati - a matematicke koalicije ili koalicije iz nuzde nas nikada nisu, niti nas zanimaju.

p.k.
Dijelim vaše mišljenje, iako ne pratim značajnije domaću političku scenu (besmisleno je). Sasvim je jasno da SDP nije u stanju ni da organizuje neki ozbiljniji razgovor sa potencijalnim partnerima (ni sa DF-om nisu ništa dogovorili, iako su najavljivali na sva zvona). U takvoj lakrdiji ne treba učestvovati, pa makar to značilo pobjedu koalicije Izetbegović-Keljmendi u svim opštinama (dijela Federacije sa većinskim B. stanovništvom).
Inače, nemam namjeru glasati i mislim da bi svi građani trebali postupiti tako, sve dok se ne promijeni ovakav izborni sistem.
SerijeSync

#24095 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by SerijeSync »

Maystor wrote: Inače, nemam namjeru glasati i mislim da bi svi građani trebali postupiti tako, sve dok se ne promijeni ovakav izborni sistem.
obavezno izaći na glasanje i poništiti svoj glasački listić tj učiniti ga nevažećim
NKVD

#24096 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

SerijeSync wrote:
Maystor wrote: Inače, nemam namjeru glasati i mislim da bi svi građani trebali postupiti tako, sve dok se ne promijeni ovakav izborni sistem.
obavezno izaći na glasanje i poništiti svoj glasački listić tj učiniti ga nevažećim
Poštujem inicijtivu, jer svako pomicanje iz žabokrečine je vrijedno. Ali da priupitam, neuk i neupućen, kako će avete maka i etno-kriminala poništen glasački listić spriječiti da nam nastave jebavati sve po spisku, uzduž i poprijeko? Bunt je okej, ali svrha, cilj?
klavirdžija

#24097 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by klavirdžija »

Hajde bar se trudite, ali bakćati se sa strankom koja se većinom sastoji od praznoglavih licemjera tipa Sabine Čudić i samog Osnivača (Peđa je tu vjerovatno bar donekle izuzetak) je iluzorno. Bilo bi iluzorno i da imaju nekakvu stvarnu vlast, ali ovako je već tragikomično i indirektno ocrtava svu farsu bosanske tzv političke scene.

Iste one u kojoj klasični poltron i oportunist, Konaković, vodi kanton, a mase mu plješću. :bih:
GeeTnT

#24098 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GeeTnT »

Inicijative...priopcenja...saopcenja...forumske/portal-objave i po koja replika sa skupstinske klupe..Nema od toga nista. Meni to sve izgleda kao pametovanje Hosea na temi o esdea i nekolicine sljedbenika koji zavijaju na pun mjesec...a da je pun, pun je i to sija jos uvijek...jos samo da je bar HM tu pa da bar kaze "u jedinstvu je snaga"...nego, muk...
Izuzetna prilika su bili radnici TZ-kvarca, i ogromnu paznju bi skrenuli na sebe da je ekipa iz NS dosla i ako nista sjeli i cutali kraj radnika...nista vise.
Naveo sam primjer, a primjera je jako mnogo cak i danas bilo...dovoljno je bilo da se pokucalo na vrata bilo koje (ne)radnicke porodice, ali jok, bitnije je ukrasit dom i slikat se iz NY sa vjencanim prstenom, promijeniti stajling i usput nacionalnost, ime ili jednostavno se zapitati zasto nema napretka a toliko ucinjeno da se u SK prihvati presuda Sejdic/Finci....
zippoo87

#24099 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

klavirdžija wrote:Hajde bar se trudite, ali bakćati se sa strankom koja se većinom sastoji od praznoglavih licemjera tipa Sabine Čudić i samog Osnivača (Peđa je tu vjerovatno bar donekle izuzetak) je iluzorno. Bilo bi iluzorno i da imaju nekakvu stvarnu vlast, ali ovako je već tragikomično i indirektno ocrtava svu farsu bosanske tzv političke scene.

Iste one u kojoj klasični poltron i oportunist, Konaković, vodi kanton, a mase mu plješću. :bih:
Inicijative...priopcenja...saopcenja...forumske/portal-objave i po koja replika sa skupstinske klupe..Nema od toga nista. Meni to sve izgleda kao pametovanje Hosea na temi o esdea i nekolicine sljedbenika koji zavijaju na pun mjesec...a da je pun, pun je i to sija jos uvijek...jos samo da je bar HM tu pa da bar kaze "u jedinstvu je snaga"...nego, muk...
Izuzetna prilika su bili radnici TZ-kvarca, i ogromnu paznju bi skrenuli na sebe da je ekipa iz NS dosla i ako nista sjeli i cutali kraj radnika...nista vise.
Naveo sam primjer, a primjera je jako mnogo cak i danas bilo...dovoljno je bilo da se pokucalo na vrata bilo koje (ne)radnicke porodice, ali jok, bitnije je ukrasit dom i slikat se iz NY sa vjencanim prstenom, promijeniti stajling i usput nacionalnost, ime ili jednostavno se zapitati zasto nema napretka a toliko ucinjeno da se u SK prihvati presuda Sejdic/Finci....
kada vidim ovakve komentare,jedino sto mogu je nasmijati se i kolutati ocima :roll: :roll:
znaci incijative nisu nista,to je onako za budale i to ne rjesava probleme hahahah

a sto se tice ovog primjera sto si naveo sa radnicima kvarca...kakav bi uticaj imalo to sto se NS pojavila kraj radnika ,da li bi to rijesilo njihov problem ili bi isti ovakvi kao ti onda napisali da su dosli samo da se slikaju i da pokupe medijsku paznju
pa to stalno podmecete,toliko ste dosadni sa tim glupostima,da vise nije ni zanimljivo
prvo se naucite sta je politika ,sta je detektovanje problema a sta rjesavanje problema i ko moze sta rijesiti pa onda podmecite NSu nesto
JoseMujica

#24100 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

GeeTnT wrote:Inicijative...priopcenja...saopcenja...forumske/portal-objave i po koja replika sa skupstinske klupe..Nema od toga nista. Meni to sve izgleda kao pametovanje Hosea na temi o esdea i nekolicine sljedbenika koji zavijaju na pun mjesec...a da je pun, pun je i to sija jos uvijek...jos samo da je bar HM tu pa da bar kaze "u jedinstvu je snaga"...nego, muk...
:thumbup:
Locked