walkabout wrote:pomalo je neobichno...
razgovarati sa ljudima koji vjeruju u spushtanje Apollo misija na Mjesec je slichno kao:
- objashnjavati vjerniku da Bog ne postoji
- objashnjavati evoluciju kreacionisti koji kazhe "a shto se sad majmun ne pretvori u chovjeka"
- objashnjavati da je brdo brdo a ne zgrada piramidalnog oblika
- objashnjavati onima u potrazi za nadom da nije bilo ukazanja
- lista je poduzha
ps. i onako usput, ako postoje cetiri stuba na koje se nechiji zhivot oslanja, onda je meni jedan od njih bio americhko spushtanje na Mjesec 69-te...
spoznaja da je taj stub truho nije doshla preko noci i nije nikako prijala, bash nikako...

Heh, zanimljivo, ali kao što je DJ Babo primjetio, fakat većina ljudi koji vjeruju u razne zavjere, alternativne historije, kreacionizam, astrologiju i kristale i slične stvari, upravo oni su najčešći zagovornici stava "NASA nije sletila na Mjesec".
Ti si zanimljiv izuzetak i vjeruj mi prvi kojeg sam upoznao (čak i virtuelno). Poznajem, i lično, ljude koji tvrde isto što i ti, ali za razliku od tebe su obično konzumenti barem nekog od sljedećih: Semira Osmanagića, Ericha fon Dänikena, Davida Icke-a, Zeitgeista, Deepak Chopre, Haruna Yahye i njima slične kompanije.
Da se ne uvrijediš što te trpam u ovakvo društvo (uostalom, prvi si počeo

), da kažem da nema ništa loše u tome, svako, pa i najveći skeptik ima neki svoj "grijeh", neku svoju privatnu "teoriju zavjere" kojoj vjeruje. Iako ja ovom forumu možda izgledam kao teži slučaj skeptika, i ja imam par svojih "teorija zavjere" kojima vjerujem i koje su, prema mom vlastitom kriteriju, prošle test plauzibilnosti

Fol je u tome što se i te teorije, kao i sve ostale, protive zvaničnoj istini i nemam apsolutno nikakav dokaz za njih, osim svog vlastitog vjerovanja (filmove na Youtube-u i stranice paranoika koji su podrum pretvorili u bunker i svakog momentu očekuju upad vlade ne ubrajam kao dokaz, čak ni za te teorije kojima sam skloniji).
Materijalnih dokaza za sletanje na Mjesec su bukvalno tone, a oni što (koristiću tvoju terminologiju) "ne vjeruju" u to imaju samo snagu vjerovanja i pokušaj da se na bilo kojoj fotografiji pronađe bilo šta što će makar bilo kako pobuditi sumnju. Većina sumnje dolazi zbog jednostavnog nepoznavanja fizike, i nedostatka shvatanja da se u stanju niske gravitacije, na veoma manjem nebeskom tijelu, u bezvazdušnom okruženju, stvari jednostavno odvijaju drugačije nego na Zemlji.
Geocentričan način razmišljanja, resurrected