Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

-Chesterfield-

#51 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by -Chesterfield- »

Po meni najveća prevara u FBiH su certifikati.

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by _BataZiv_0809 »

Kako su funkcionisali ti certifikati?
Bodkin

#53 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2021 22:37 Kako su funkcionisali ti certifikati?
Tako da bi se wall street bankari postidili i voda bi im krenula na usta da cuju pricu
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#54 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 23/08/2021 22:40
Tako da bi se wall street bankari postidili i voda bi im krenula na usta da cuju pricu
De bez zeze nikad nisam do kraja skontao fol. Premlad sam bio kad je bilo aktuelno, a literature bas i nema :D
tovarish

#55 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by tovarish »

Svaki punoljetni građanin je dobio certifikat. Oni sa više radnog staža su dobijali više, a borci najviše.

I sa tim certifikatima si mogao otkupiti stan koji si dobio na korištenje od države prije rata ili ih uložiti u neki fond ili fabriki. Većina ih je prodala za keš u vrijednosti do desetak posto SDA-ovcima koji su potom kupovali fabrike i onda iz njih izvlačili svu vrijednost, puštajući da propadnu.

To je ukratko.
dječak sa šibicama

#56 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by dječak sa šibicama »

Kojih 10%, sandze su na Obali nudili najvise 3%.

Nije drzava dijelila stanove, stanovi su u Jugoslaviji bili vlanistvo firmi koje su financirale gradnju, a onda stanove dodjeljivale svojim uposlenicima. Vecina stanova su bili u vlasnistvu firmi, manji dio u vlanistvu opcina i republike.

Certifikati su bili legalna pljacka, usput su i firme unistene od strane krajnjih korisnika certifikata citaj SDA politicara, uglavnom oni.
zomri

#57 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by zomri »

tovarish wrote: 23/08/2021 23:01
Svaki punoljetni građanin je dobio certifikat. Oni sa više radnog staža su dobijali više, a borci najviše.

I sa tim certifikatima si mogao otkupiti stan koji si dobio na korištenje od države prije rata ili ih uložiti u neki fond ili fabriki. Većina ih je prodala za keš u vrijednosti do desetak posto SDA-ovcima koji su potom kupovali fabrike i onda iz njih izvlačili svu vrijednost, puštajući da propadnu.

To je ukratko.
max 3% je bilo čini mi se. ko je imao stanarsko pravo mogao je iskoristiti 100% vrijednosti, ostali se mogli jebat.
tovarish

#58 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by tovarish »

zomri wrote: 23/08/2021 23:07
tovarish wrote: 23/08/2021 23:01

To je ukratko.
max 3% je bilo čini mi se. ko je imao stanarsko pravo mogao je iskoristiti 100% vrijednosti, ostali se mogli jebat.
I ja sam bio dijete tada, pa ne znam tačne cifre. To 10% sam bubnuo ofrlje, ali princip je bitan.
džakailibu

#59 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by džakailibu »

Treba dodati da je to bilo odmah poslije rata- ljudi bez dinara , ono treba nove prozore kupiti ili moleraj odraditi ili se jednostvano prehraniti i tome slicno. Tako da je bilo najlakse prodati te nekakve papire za par maraka. ja se sjecam da me je mama poslala da svoje prodam negdje za neke sitne novce. cak mi je i rekla prodaj i uzmi sebi.
foxlife

#60 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by foxlife »

dječak sa šibicama wrote: 23/08/2021 21:59 Sjetih se onog slucaja prije iks godina, mozda pocetkom 2000-ih, Agrokomerc dobio donaciju, opasne pare, da se pokrene proizvodnja.
Sta su uradili, kupili buljuk nekih madjarskih jeftinih jaja, upakovali u svoju ambalazu i prodavali po dobroj cijeni, Neko zaradio pare, proizvodnja nije pkrenuta, pojeo vuk magarca jos je neko i pohvaljen jer je opstruisan razvoj "babine krajine".

Slican primjer TAS dok je jos nesto radilo tamo, ko bjese tamo glavni i odgovorni nakon rata, uvezu Feliciju vec sklopljenu, samo gume namontiraju u Vogosci reda radi, i prodaju kao domaci proizvod, bez uvoznih carina. I tu pojeo vuk magarca. Jos se i preko drzave prebijala prodaja, oni drzavi tusnu a drzava kao donira Skode invalidima rata i slicno.

Mozda je glupo i nabrajati, samo na donacijama poslije rata do danas milijarde dolara eura maraka su pokradene na ovaj ili onaj nacin. Drzava lopova.
negdje sam procitao da se radi o vise od 10 milijardi da li dolara maraka eura ne znam pokradenih od donacija
detroit-mercy

#61 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 23/08/2021 22:40
Bernie Madoff je mala maca za nase mahere :mrgreen:
bingov buraz

#63 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by bingov buraz »

Ti što su dobili 3% dobili su bar nešto,većini je propalo sve.Mi smo u neke fondove dali,Fortuna čini mi se,pojeo vuk magarca.
bingov buraz

#64 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by bingov buraz »

Još u vezi teme haj što raja voli zajebati al što voli biti zajebana to je čudo :mrgreen:
Pogotovo procvatom interneta,prodaju im ljudi muda pod bubrege slikama skinutim sa interneta.Još se hvale isprva što su za male pare našli to i to a kažu onaj (komšija,majstor,zanatlija,poljoprivrednik) se bogati na nama :mrgreen:

Meni odgoj ne dopušta takve stvari ali ništa ne zamjeram onima koji rade.
Šišaj bekane.
the_stick

#65 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by the_stick »

Znam za jedan slucaj da je covjek dobio certifikata u vrijednosti od oko 30-40% prodajne cijene stana za koji je imao stanarsko pravo i samim tim pravo otkupa… ostatak je trebao platiti u kesu ili ‘nabaviti’ certifikata u toj vrijednosti… kupio je certifikate i otkupio stan…

Za razliku od bezbroj ovakvih prica, certifikate je placao po 100% vrijednosti jer je smatrao da je to fer… preferirao je kupiti certifikate od boraca… svi poznanici su mu govorili da je budala jer se to placa 3% vrijednosti…

I to je ta nasa realnost, kada se nadje neko rijedak da zeli biti posten, ne da ga drugi ne slijede nego ga proglase budalom…
mali_balon

#66 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by mali_balon »

foxlife wrote: 23/08/2021 23:32
dječak sa šibicama wrote: 23/08/2021 21:59 Sjetih se onog slucaja prije iks godina, mozda pocetkom 2000-ih, Agrokomerc dobio donaciju, opasne pare, da se pokrene proizvodnja.
Sta su uradili, kupili buljuk nekih madjarskih jeftinih jaja, upakovali u svoju ambalazu i prodavali po dobroj cijeni, Neko zaradio pare, proizvodnja nije pkrenuta, pojeo vuk magarca jos je neko i pohvaljen jer je opstruisan razvoj "babine krajine".

Slican primjer TAS dok je jos nesto radilo tamo, ko bjese tamo glavni i odgovorni nakon rata, uvezu Feliciju vec sklopljenu, samo gume namontiraju u Vogosci reda radi, i prodaju kao domaci proizvod, bez uvoznih carina. I tu pojeo vuk magarca. Jos se i preko drzave prebijala prodaja, oni drzavi tusnu a drzava kao donira Skode invalidima rata i slicno.

Mozda je glupo i nabrajati, samo na donacijama poslije rata do danas milijarde dolara eura maraka su pokradene na ovaj ili onaj nacin. Drzava lopova.
negdje sam procitao da se radi o vise od 10 milijardi da li dolara maraka eura ne znam pokradenih od donacija
9 miliardi dolara donacija je nestalo od rata pa tamo negdje do 2000....najvise domacija je leglo od 1996 do 2000.....a u ratu znamo kako je i ko uzimao pare, razne saje i cengici alijini logisticari....pa ima onaj snimak vreca z amog bakira itd itd.....
Hajvan

#67 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Hajvan »

kome su legle te milijarde?
imenuje te drzavne ustanove i iiznose koje su primile.
mali_balon

#68 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by mali_balon »

Vidi puno veci maheri od mene i tebe su se bavili tom tematikom pa ne dokazase nista. 9 milijardi je okvirna cifra neki kazu da ue cak i veca....
U ratu se mnogo kesa uzimalo jer nije bilo sistema koji je moga to kontrolisati tako da se moglo i sakom i kapo
E poslje rata ide nesta preko banaka pa se moglo kontrolisati.....a zna se kako se kralo uzimao se materijal z kategorije a naplacivo se kao prva kategorija, to su banalni primjeri da ne govorimo o krupnim stvarima....
A najvise su primale opstine sa povratnicima, ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.
Znam primjer gdje lik odnese dokumente da ce mu uraditi kucu kljuc u ruke, na kraju dobije samo do ploce i to bez maltera izolacije i unutrasnje stolarije, a kroz papire obnovljena komplet kuca...
Pa zar nije bila afera sa niksicem i nekim traktorima...znas koliko je toga doslo poslje rata da se podjeli povrtnicim a prodalo se, pa koliko donirane stoke je zavrsilo u mesnicama a ne kod seljaka, kaze dat cemo ti junicu ali moras potpisat da si dobio 2....
9 milijardi je vrijednost donacija a bilo je od kesa do eksera
Last edited by mali_balon on 24/08/2021 07:38, edited 1 time in total.
Hendrix

#69 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Hendrix »

džakailibu wrote: 23/08/2021 23:16 Treba dodati da je to bilo odmah poslije rata- ljudi bez dinara , ono treba nove prozore kupiti ili moleraj odraditi ili se jednostvano prehraniti i tome slicno. Tako da je bilo najlakse prodati te nekakve papire za par maraka. ja se sjecam da me je mama poslala da svoje prodam negdje za neke sitne novce. cak mi je i rekla prodaj i uzmi sebi.
Da upravo se ovo desilo i sa cerfitikatima od mog oca, covjek izasao iz rata bez dinara u dzepu... a kako si mogao i izaci s parama kada nisi radio nista osim sto si proveo 4 godine na prvoj liniji? Jedio su ratni profiteri i dezerteri mogli kupovati ove certifikate, jedna od najvecih prevara u Bosanskoj istoriji. Moj komsija koji je zbriso u Ameriku cim je prvi metak opalio je kupio 2 stana za 40 hiljada maraka 1996 godine... a moj stari pokusavao prozore na kuci da postavi. To mu je njegova borba dala sto se kaze.

Dobili donaciju dva jebena prozora... e, dva prozora na citavu kucu i on te certifikate proda lokalnom profiteru za ostale prozore. I to je to, pare otisle prozore smo nakon par godina zamjenili jer su naravno bili totalno nekvalitetni... ali bolji su bili od najlona koje smo imali. Profiter je sada ugledni lokalni biznismen i politicar koji tlaci svoje radnike. Uspjesna prica.
mali_balon

#70 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by mali_balon »

Hendrix wrote: 24/08/2021 01:23
džakailibu wrote: 23/08/2021 23:16 Treba dodati da je to bilo odmah poslije rata- ljudi bez dinara , ono treba nove prozore kupiti ili moleraj odraditi ili se jednostvano prehraniti i tome slicno. Tako da je bilo najlakse prodati te nekakve papire za par maraka. ja se sjecam da me je mama poslala da svoje prodam negdje za neke sitne novce. cak mi je i rekla prodaj i uzmi sebi.
Da upravo se ovo desilo i sa cerfitikatima od mog oca, covjek izasao iz rata bez dinara u dzepu... a kako si mogao i izaci s parama kada nisi radio nista osim sto si proveo 4 godine na prvoj liniji? Jedio su ratni profiteri i dezerteri mogli kupovati ove certifikate, jedna od najvecih prevara u Bosanskoj istoriji. Moj komsija koji je zbriso u Ameriku cim je prvi metak opalio je kupio 2 stana za 40 hiljada maraka 1996 godine... a moj stari pokusavao prozore na kuci da postavi. To mu je njegova borba dala sto se kaze.

Dobili donaciju dva jebena prozora... e, dva prozora na citavu kucu i on te certifikate proda lokalnom profiteru za ostale prozore. I to je to, pare otisle prozore smo nakon par godina zamjenili jer su naravno bili totalno nekvalitetni... ali bolji su bili od najlona koje smo imali. Profiter je sada ugledni lokalni biznismen i politicar koji tlaci svoje radnike. Uspjesna prica.
Tipical Baznian story of succes......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Truba »

Blago vama vi barem smijete pljuvat drzavu i sustav bez da vas ganjaju po forumu
mali_balon

#72 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by mali_balon »

Hrakni koji put po svom sustavu mozda ce ti halalit forumski pljuvanje podrzavnom sustvau
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#73 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Truba »

Dok sam pljuvao po svojima bio sam omiljen
Bodkin

#74 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Bodkin »

the_stick wrote: 24/08/2021 00:24 Znam za jedan slucaj da je covjek dobio certifikata u vrijednosti od oko 30-40% prodajne cijene stana za koji je imao stanarsko pravo i samim tim pravo otkupa… ostatak je trebao platiti u kesu ili ‘nabaviti’ certifikata u toj vrijednosti… kupio je certifikate i otkupio stan…

Za razliku od bezbroj ovakvih prica, certifikate je placao po 100% vrijednosti jer je smatrao da je to fer… preferirao je kupiti certifikate od boraca… svi poznanici su mu govorili da je budala jer se to placa 3% vrijednosti…

I to je ta nasa realnost, kada se nadje neko rijedak da zeli biti posten, ne da ga drugi ne slijede nego ga proglase budalom…
On nije posten nego budala. Isto kao da hoces da kupis polovno auto po punoj kupovnoj cijeni
Hebrew

#75 Re: Nas mentalitet: Samo da je zajebat

Post by Hebrew »

Bodkin wrote: 24/08/2021 08:27
the_stick wrote: 24/08/2021 00:24 Znam za jedan slucaj da je covjek dobio certifikata u vrijednosti od oko 30-40% prodajne cijene stana za koji je imao stanarsko pravo i samim tim pravo otkupa… ostatak je trebao platiti u kesu ili ‘nabaviti’ certifikata u toj vrijednosti… kupio je certifikate i otkupio stan…

On nije posten nego budala. Isto kao da hoces da kupis polovno auto po punoj kupovnoj cijeni
:lol: :lol:
Post Reply