Narodni lijekovi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#1 Narodni lijekovi

Post by kriticarka_nikova »

Narodni lijekovi

Dosla sam na ideju da ne bi bilo lose skupiti sve bapske lijekove ovdje na jednom mjestu. Ja cu iznijeti neke recepte koji su meni pomogli.

Bol/upala grla: na gazu nanijeti senfa i krastavca a zatim oviti na bolno mjesto tj oko vrata i prenociti sa tim.

Za pluca: plucima pomaze svinjska mast koja se treba namazat na izbušeni papir, a papir mora biti kao papir dnevne stampe, mislim takva vrsta papira.

Takodjer guscja mast pomaze plucima jednako kao i svinjska.

Temperaturu skida ovo: u lavor nasuti malo vode, malo jabukovog sirceta, a zatim natopiti 5-6 pari carapa koje se navuku na noge, a preko toga se stavi par suhih carapa i dooobro se umota. Kad se temperatura izvuce onda se moraju oblozi na nogama ponovo promjeniti da se temperatura ne bi povratila.

Za opekotine koje nece stvoriti oziljak: uzme se gaza, nakvasi se u toplu vodu, a zatim se stavi na oseknuto mjesto, pa preko toga se namaze kravlja balega. Obloge se moraju mijenjati svakih sat-dva vremena i oziljak od opekotine ce nestati.

Kad trn udje u prst, stavis suhu sljivu na taj prst i drzis kao oblog. Izaci ce sam.
Tako isto kad se na moru nabodes na jeza namazes to mjesto maslinovim uljem i bodljika ce sama izaci.

Da prestanes kasljat: uzmes svjeze zove i skuhas skupa sa limunom i korom limuna i popijes to.

Protiv menstrualnih bolova pije se macina trava.

Ostavljam prostora i drugima da napisu neki bapski lijek koji im je pomogao.

Izvolte…
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#3 Re: Narodni lijekovi

Post by kriticarka_nikova »

Neven-kako se pravi mast od nevena…

Maslac izmiješamo sa zgnječenim listovima nevena u težinskom omjeru 1:1 i malo ugrijemo da maslac postane tekuć. Listovi sjednu na dno, a ljekovite tvari ostanu u maslacu.
Umjesto maslaca možemo upotrijebiti i svinjsku nesoljenu mast.
Mast jako brzo pomaže i kod upale vena, otvorenih čireva na venama, fistula, ozeblina i rana od
opekotina. Mast od nevena je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih oboljenja nogu.

Da li neko zna dal ce pomoc protiv crvenjenja koze nevenova mast na moru ili planini svejedno?

Takodjer sam negdje cula da kad te boli stomak da ga namaze nevenovom masti. Da li to vazi i za menstrualne bolove?
User avatar
cellisto
Posts: 457
Joined: 21/03/2010 13:32

#4 Re: Narodni lijekovi

Post by cellisto »

Kad smo kod nevena, prosli vikend na onim standovima BH proizvoda ispred BBI naisla sam na neke ljude koji imaju svoje plantaze nevena i prave kremice, ulja i to. Kupila sam kremu, smrdi ocajno ali sjajna je, dva dana je koristim i koza mi je super. Kosta samo 6,50 KM, i ostali proizvodi su im svi ispod 10 KM, a imaju svasta, i med i caj, labello, vaginalete... Sve je prirodno.
Moja mama je koristila uvijek neven nakon suncanja, mislim da to nema veze gdje se suncas. Bitno je da uvijek stavis neku kremicu sa zastitnim faktorom. :-D
User avatar
kriticarka_nikova
Posts: 2669
Joined: 04/02/2006 23:30

#5 Re: Narodni lijekovi

Post by kriticarka_nikova »

Ja mislim da NEVENU treba dignut spomenik :)



"Pospješuje znojenje, pojacava izlucivanje mokrace, umiruje grceve crijeva, želuca i glatkih mišica, uravnotežuje mjesecni ciklus - Lijeci i bolesti živaca, želuca, jetre i žuci, djelotvoran je kod bolesti vena, koristi se za razna vanjska i unutrašnja ispiranja i, nadasve, djeluje antikancerogeno kod raka kože, materice, želuca i grla"


Medju domacim ljekovitim biljkama neven (Calendula officinalis) zauzima zavidno mjesto. Iza njega je bogata historija još od antickih vremena, a u zapadnoevropskoj biljnoj medicini predstavlja jednu od najpoznatijih biljaka. U terapijskom smislu koristili su ga još stari Egipcani, odakle je prenijet u Evropu. U svim antickim kulturama neven je bio sinonim za lijecenje bolesti kože, organa za varenje, raznih upalnih procesa...

Koristio se kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, primjerice bradavica. U narodnoj medicini primjenjuje se izvana kod raznih oboljenja kože, posjekotina, bradavica i kurjih ociju te iznutra za pojacavanje znojenja, kod neredovitih mjesecnih ciklusa (menstruacija) i bolesti jetre. Kao „biljka kože" neven i danas nosi taj epitet jer gotovo da nema kožne bolesti u kojoj neven ne ispoljava svoju efikasnost. U preparatima se koristi za lijecenje akni, bradavica, cista, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoro-ida, fistula, kožnih upala, Ijuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, osipa, gnojnih i rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata... Neven je biljka za rane. cisti, steže, pobudjuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva. Preporucuju se oblozi od uljnog macerata nevena kod cireva, zlocudnih rana, te rana kod dugotrajnog ležanja (dekubitus). Kod oboljenja unutarnjih organa (cir na želucu, proljeva, upale debelog crijeva i dr.) preporuca se caj od cvijeta nevena. Uopšteno posmatrano u lijecenju vanjskih i unutrašnjih oboljenja neven djeluje tako da pospjecuje znojenje, pojacava izlušivanje mokrace, umiruje grceve crijeva, želuca i glatkih mišica, uravnotežuje mjesecni ciklus. Lijeci i bolesti živaca, želuca, jetre i žuci, djelotvoran je kod bolesti vena, koristi se za razna vanjska i unutrašnja ispiranja i, nadasve, djeluje antikancerogeno kod raka kože, materice, želuca i grla.

Kako izgleda?
Neven je jednogodišnja biljka dlakave i razgranate stabljike. Raste u visinu od 30 do 60 cm. Listovi su rasporedjeni naizmjenicno i dlakavi su. Cvjetovi su žuto-narancaste boje, promjera 2 do 5 cm. Cvate od juna do septembra, odnosno do prvih mrazova.

Gdje ga možemo pronaci?
Za neven se smatra da je mediteranska biljka, ali rasprostranjena je i po cijeloj Evropi. Raste i uzgaja se u vrtovima, a može se naci i „divlji" uz puteve i plotove.

Kada se bere?
Kao lijek koriste se uglavnom cvjetovi koji se sakupljaju u junu, julu i augustu i suše na propuhu u tankom sloju na temperaturi do 35 stepeni. Prilikom skupljanja treba birati jarkonarancaste debele cvjetove, da bi što više sacuvali prirodnu boju.

Zašto je ljekovit?
Zahvaljujuci bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, polisaharida i etericnih ulja neven se smatra gotovo univerzalnim sredstvom za rješavanje kožnih problema. Latice nevena su najvrednije jer sadrže u obilatim kolicinama etarska ulja, tanine, šecere, likopen, proteine. Sadrže i pigmente karotenoide koji upravo i daju divnu zlatnožutu ili jarkonarancastu boju cvjetovima. Sadrže i ljekovit sastojak kalendulin, gorke supstance i minerale kalij i sumpor.

Kako djeluje i kada se primjenjuje?
Danas se neven može naci u mnogim gotovim proizvodima. Oblozi, ulja, kreme pa cak i svježa biljka važnu primjenu imaju u dermatologiji kod oštecene i iritirane kože, opeklina i bradavica. Neven djeluje protuupalno, antisepticki i pomaže zacjeljivanje rana. Kod unutarnje primjene djeluje blago protiv grceva i protuupalno.

* Neven je poznat i kao ukrasna biljka. Cvjetovi se otvaraju ujutro prilikom izlaska sunca, tokom dana zrace ljepotom, a nakon zalaska sunca lagano se zatvaraju.

* Nevenovi cvjetovi koriste se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji

* lako voli sunce, teško podnosi velike vrucine. Tada mu se latice suše, a cvjetovi zatvaraju. Zato, u vrelim danima biljku treba posjeci ili joj osigurati popodnevnu hladovinu.

* Ako je to moguce, tre ba ga ostaviti za jesenje dane kada vrucine utihnu. Tada ce se neven spontano oporaviti i ponovo procvjetati.

* Za neven je inace karakteristicno da nikad ne vene, zbog cega je biljka i dobila ime. Cvjeta od proljeca do jeseni, a u primorju cijele godine.

* Rimljani su vjerovali da cvjeta svakog mjeseca, pa su mu i dali ime Calendula. Ova latinska rijec oznacava prvi dan u mjesecu, lako je jednogodišnja biljka, neven se sam pobrinuo za svoju dugovjecnost. Kada procvjetaju, njegovi cvjetovi se sami rasijavaju.

* Zahvaljujuci karakteristicnom aromaticnom mirisu, cvjetovi nevena imaju moc i da rastjeruju insekte i biljne štetocine. Zbog toga se cesto i sade u baštama.

* Neven je i prilicno pouzdan prognozer vremenskih prilika. Ako se cvjetovi ne otvore poslije sedam sati ujutru, znaci da ce toga dana pasti kiša.


Caj od nevena
Jedan do dva cvijeta nevena stavi se u solju od dva decilitra, i prelije vrelom vodom. Tako spremljen pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zasladjivanje medom po ukusu. Caj je djelotvoran u reguliranju menstruacije i ublažavanju menstrualnih tegoba. Pocinje se piti sedam dana prije ocekivanog pocetka menstruacije, i nastavlja dok traje ciklus.

Recept za tinkturu
Za pravljenje tinkture potrebno je cvijet nevena preliti alkoholom ili uljem u omjeru 1:5. Držati na svijetlom i toplom mjestu tri sedmice, procijediti i upotrebljavati. Tinktura od ulja primjenjuje se za dekubitus, a alkoholna za upale.

caj za znojenje
caj od smjese jednakih dijelova cvijeta nevena, bazge, lipe, crnog sljeza i lavande odlicno je sredstvo za znojenje. Za pripremu caja 1-2 kašicice mješavine preliti s dvije šolje vrele vode, pustiti odstajati 5-10 minuta, procijediti, te piti.

Nevenova masi
Sastojci: šoljica svježe iscijedjenog soka od lišca i cvijeta nevena, dvije soljice nesoljene domace masti i pola soijice voska.

Priprema: Mast dobro Isprati u devet voda. Navedeni sastojci se miješaju na vatri dok se ne sjedine. Nevenova mast je ljekovita za otecene žlijezde, cireve i rane koje teško zarastaju. Stavlja se tako Što se na platnenu krpu nanese sloj debljine milimetar, zatim stavi na ranu ili cir, pokrije s malo vate i sve ucvrsti zavojem (na manjim mjestima može i flasterom). Preporucljivo je da se istovremeno, jedanput dnevno, pije i šoljica caja od lišca i cvijeta. caj se sprema tako što se u cetvrt litre vrele vode stavi kašicica biljke, saceka nekoliko minuta da odstoji, a onda sipa i pije.
Sanjin.Z
Posts: 1
Joined: 21/06/2012 13:37

#6 Re: Narodni lijekovi

Post by Sanjin.Z »

Ja sam na istu ideju došao prije nekih 5 godina i realizovao je i pretvorio u jedan ogromni web-sajt koji se zove Narodnilijek.com pisao sam i pisao očekivao sam i druge ljude da mi šalju recepturu narodni lijekova ali nažalost niko, dolazili su samo oni što su mene pitali, baš kao i @kriticarka_nikova došla je na ideju i došla na moj sajt i članak koji je pročitan nešto više od 60.000 puta kopirala i bez ikakve naznake za izvorom zaljepila tu gore iznad :) ali neka takvi smo mi :) Drago mi je da moj trud nije bio uzaludan ipak neko čita ono što sam napisao...

Evo samo da naznačim orginalan link članka:
http://www.narodnilijek.com/news-view-1186.html
Post Reply