Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

laik1981

#51 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2024 16:14
laik1981 wrote: 20/06/2024 16:01 Koji ba rat sa SSSR-om, a svo oruzje konstantno od njih uzimano od kada je nastala kao drzava, pa dok se nije raspala? Zar bi bjesomucno naoruzavali nekoga koga misle napadati na bilo koji nacin? Izmisljenje prijetnje kao opravdanje za ulaganje milijardi i kao osnova za homogenizaciju naroda. I danas se iste metode koriste, a u pozadini je pljacka. Nemam ja nista protiv bivse drzave, cak naprotiv, al ona je odgojila sve ove koji nas i dan danas handre i naucila ih je jako da nas handre. Samo se to nekad nije vidjelo, dobrim dijelom jer se i nije smjelo vidjeti.

Dosta offtopica!
Pa druze na offtopic koji oponira ovom mom offtopicu kazes "uh savrseno". Eto izvini, iskljucujem se sa teme jer ne znam pisem li bati forumasu ili bati moderatoru :mrgreen:

Uglavnom, tema je zanimljiva i moze se svasta na nju reci :thumbup:
Last edited by laik1981 on 20/06/2024 16:22, edited 1 time in total.
nekome

#52 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

JNA radarska baza na Jahorini 3/3

Image
Image
Image

Južna padina jahorine je minirana!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/zenuni- ... /111101154
Simon Vogrinec, paraglajderista koji je u nedjelju sletio u minsko polje na južnim obroncima Jahorine i ostao bez obje noge mogao je biti spašen da je helikopter stigao na vrijeme, tvrdi Mirvad Zenuni, predsjednik paraglajding kluba Extreme Sport koji je prvi obaviješten o nesreći dvojice Slovenaca.
Last edited by nekome on 20/06/2024 16:50, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#53 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 20/06/2024 16:20
_BataZiv_0809 wrote: 20/06/2024 16:14
laik1981 wrote: 20/06/2024 16:01 Koji ba rat sa SSSR-om, a svo oruzje konstantno od njih uzimano od kada je nastala kao drzava, pa dok se nije raspala? Zar bi bjesomucno naoruzavali nekoga koga misle napadati na bilo koji nacin? Izmisljenje prijetnje kao opravdanje za ulaganje milijardi i kao osnova za homogenizaciju naroda. I danas se iste metode koriste, a u pozadini je pljacka. Nemam ja nista protiv bivse drzave, cak naprotiv, al ona je odgojila sve ove koji nas i dan danas handre i naucila ih je jako da nas handre. Samo se to nekad nije vidjelo, dobrim dijelom jer se i nije smjelo vidjeti.

Dosta offtopica!
Pa druze na offtopic koji oponira ovom mom offtopicu kazes "uh savrseno". Eto izvini, iskljucujem se sa teme jer ne znam pisem li bati forumasu ili bati moderatoru :mrgreen:

Uglavnom, tema je zanimljiva i moze se svasta na nju reci :thumbup:
Ti si zapoceo nepotrebnu diskusiju pa ces je ti i zavrsiti.
Ne moras se iskljucivati sa teme nego se drzi njenog cilja.
tramvajtrojka

#54 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by tramvajtrojka »

Tuneli na Trebeviću kazu da je citav Trebević izbusen od strane austro-ugarske i JNA :shock: :shock: i da je velika vecina dan dns minirana
laik1981

#55 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by laik1981 »

Bilo koji od tih napustenih objekata ne treba posjecivati i istrazivati bez obucenih vodica, osim ako se nema iskustva. Vecina je minirana u ratu, a i bez toga je sve to u nekom poluraspad stanju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#56 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

...
Truba

#57 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

laik1981 wrote: 20/06/2024 16:37 Bilo koji od tih napustenih objekata ne treba posjecivati i istrazivati bez obucenih vodica, osim ako se nema iskustva. Vecina je minirana u ratu, a i bez toga je sve to u nekom poluraspad stanju.
Bjez ba pola metra u obaj stojcevac ne smijem uci
Ono je horor
oXavier

#58 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by oXavier »

Vojni objekat na Brasini (Velež)

https://bljesak.info/gospodarstvo/turiz ... lez/353246

od 34 minute videa

Hangar kod mostarskog aerodoroma

https://www.klix.ba/vijesti/bih/klix-ba ... /150402030

https://maps.app.goo.gl/eMYC3UtLiYmq8F3f9

Pista kod Glamoča, sada dio magistralnog puta M.15

https://maps.app.goo.gl/6MjaFr5BGcXhYseM7

Nema puno podataka o ovoj pisti, ako neko zna više nek napiše
Last edited by oXavier on 20/06/2024 23:32, edited 1 time in total.
Haris.ba

#59 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 20/06/2024 23:23
laik1981 wrote: 20/06/2024 16:37 Bilo koji od tih napustenih objekata ne treba posjecivati i istrazivati bez obucenih vodica, osim ako se nema iskustva. Vecina je minirana u ratu, a i bez toga je sve to u nekom poluraspad stanju.
Ono je horor
Zar nisu blokirali tunele sada kad su sredjivali park? Ja sam davno prosao onim tunelom sto vodi na nekih 50ak metara u visinu od podnozja planine. Sjecam se da je jedno 3 , 4 rukavca u tunelu vec tada bilo zazidano punom ciglom.

Pricali su mi da ima jos tunela. I da ima jedan koji ide mnogo u visinu da bi se moglo pobjeci u divljinu Igmana.

Mada, ne znam je li ono bio Jna objekat.
Truba

#60 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Truba »

tito = jna :D
nekome

#61 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

@oXavier super, nisam znao za ovo
samo ću postaviti youtube klip sa linka ovdje:

Vojni objekat na Brasini (Velež)

Last edited by nekome on 24/06/2024 23:31, edited 1 time in total.
nekome

#62 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Truba wrote: 20/06/2024 23:23
Ono je horor
Po onome što sam upratio, stojčevac je bio objekat za uživanje političara koji su izvoljevali potrebna sredstva za izgradu luksuza u kojem bi mogli uživati na osnovu parole "nemamo gdje Tita ugostiti ako dodje u Sarajevo" i onda su sebi napravili luksuz. Za guzonjine sinove i elitu. Naravno po komunističkom paranoičnom standardu, morali su napraviti tunele da spasu svoje dupe. Jedno su tuneli u vojnim objektima, drugo je to u političkim objektima.

ozdrlje_donje

#63 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ozdrlje_donje »

Last edited by ozdrlje_donje on 21/06/2024 12:11, edited 1 time in total.
nekome

#64 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Napuštena JNA vojna baza
Uvala Tatinja, otok Brač

Napuštena JNA vojna baza
Uvala Tatinja, otok Brač

Sagrađena je nakon II. svjetskog rata točnije 1954. u prelijepoj uvali Tatinja pored mjesta Povlja na otoku Braču. Mjesto je izolirano i može mu se prići isključivo brodom ili sa kopnene strane obraslim šumskim puteljcima. U sklopu ove vojne baze u brdu su ukopani dugi tuneli koji imaju dva izlaza. Postoji i podmorski ulaz u brdo koji je povezan sa tunelima, ali nitko još ne zna gdje se nalazi.

Nismo saznali čemu je ova JNA baza služila. Priče od ljudi su da je Josp Broz Tito radio eksperimente za nuklearni program. Navodno je veća razina radijacije izmjerena unutra tunela.Priča se da su bila olovna vrata na ulazu u bazu. Priča se da je samo jedan čovjek prošao sve tunele. Svašta se priča, a neka svatko odluči u što vjerovati.
Zapravo je pravi naziv KUK-2, služio je kao pomoćni objekt objektu KUK-0, Gornja Brela, i bili su povezani podmorskim kabelom, komunikacijskim. Postoji i KUK-1 koji se nalazi nasuprot KUK-0 na brdu, sada se taj potkop koristi kao objekt za smještaj opreme tv odašiljača kao i gsm operatera. Nije dubok, možda 50ak metara i imao je dvije parabolične antene ukopane u brdo na vrhu. Sada su gore antene gsm operatera. Antene kao i položaj objekta vidljiv je sa A1 ceste, Zadvarje. On je služio za bežičnu vezu i to, koliko je meni poznato, do položaja tadašnje JNA na Kozjaku, sada je tamo radar za civilni zrakoplovni promet. Inače su bunkeri građeni pred kraj 70ih godina, sva tri, zajedno sa objektom Žrnovnica kraj Splita.
Last edited by nekome on 21/06/2024 11:46, edited 1 time in total.
nekome

#65 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

Goražde
Ime ove tajne vojne baze je Soča ona se nalazi u blizini Goražda.Soča je građena u periodu od 1948 do 1963 godine.Služila je za proizvodnju municije u slučaju napada na Jugoslaviju.U posjetu ovom objektu svojevremeno su dolazili gotovo svi tadašnji najviši vojni i državni rukovodioci bivše Jugoslavije. Jedino, ovdje nije bio Tito, mada je zasigurno bio jedan od inicijatora gradnje ovog i sličnih podzemnih objekata u bivšoj Jugoslaviji.
Trenutačno u BiH osim Soče ima jos objekata sličnih Soči koji se nalaze kako u BiH tako i u ostalim državama bivše Jugoslavije.Sve do pred poslednji rat „Soča” je bila pod režimom visoke vojne i državne tajne, sa specijalnom stražom i posadom za održavanje. Mada su u „Soču” uložena ogromna finansijska sredstva, zbog postupne izmjene vojnostrateških planova ovaj objekat praktično nikada nije ni korišćen, mada je bio potpuno završen.
A da se radilo o pravom malom podzemnom gradu najbolje govore podaci: ukupna površina podzemnih tunela i odaja je 15.000 metara kvadratnih. Na industrijski dio otpada 13.000, a na specijalni uređeni 2.000 kvadratnih metara prostora.
U sklopu proizvodnog dijela „Soča” je povezana sistemom proizvodnih hala. Tu su, sve do brojnih krađa i provala poslednjih godina kada ovaj objekat više nije bio pod stražom, bili ogromni uređaji za zagrijavanje i hlađenje vazduha koji se sistemom velikih cijevi razvodio po cijelom objektu, zatim sistem od sedam vlastitih trafo-stanica i agregat velike snage. O grandioznosti objekta svijedoči i broj od oko 2.000 neonskih sijalica kojima je bio osvijetljen, a na svaki dužni metar u proizvodnim halama bile su instalisane utičnice za trofaznu struju. Uz pomoć pumpi voda se crpila iz Drine i slala u rezervoare – dva za industrijsku vodu kapaciteta 120, a treći za pitku vodu od osam kubnih metara. Pored 13 uređenih mokrih čvorova i magacinskog prostora, radionice na drugom nivou specijalnim liftom su povezane sa proizvodnim halama i sa uređenim prostorom. „Soča”, inače, ima tri blindirana ulaza na prvom, a četvrti je na drugom nivou koji je bio namjenjen za transport i snadbjevanje.Od svega je najinteresantniji uređeni prostor koji podsjeća na objekte iz naučnofantastičnog filma. Pored ostalog, tu je bilo 98 numerisanih kancelarija i soba montažnog tipa, po sistemu kontejnera u nizu. U sklopu njih su i dvije veće sale za sastanke, prostor za vlastitu ambulantu i veliki restoran.Soča je u posleratnom periodu bila posebno interesantna za pripadnike Sfora koji su je čak pet puta detaljno pregledali, a medijski je bila u žiži interesovanja tokom 2002. godine kada je tadašnja Vlada RS donijela odluku da baš ovdje odlaže radioaktivni otpad! Zahvaljujući protestima građana u opštinama gornjodrinske regije ta odluka je poništena.

nekome

#66 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

ozdrlje_donje wrote: 21/06/2024 11:31 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n33JOKM9ygA&t=457s[/youtube]
Ne radi "at current time" opcija.
Ugradi ovaj link: https://www.youtube.com/watch?v=n33JOKM9ygA
Last edited by nekome on 17/07/2024 16:25, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#67 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by dječak sa šibicama »

Image

Image

Image

znam da nije JNA ostavstina ali dovoljno zanimljivo i na granici je sa SFRJ, famozni Hoxhini bunkeri, izgradio je 750000 bunkera uz granicu Albanije sa SFRJ i vjerovatno Grckom.
nekome

#68 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

PLOČE - istraživanje podzemnog vojnog skloništa
Prolazak kroz napušteno vojno sklonište ukopano u brdo Žarkovača pokraj grada Ploča. Sklonište se nalazi u blizini Baćinskih jezera, par minuta hoda od magistrale.

Bilo je dio kompleksa bunkera koji se nalaze na vrhu spomenutog brda, a koji motre na Baćinu i Baćinska jezera. Sklonište se sastoji od tunela u obliku slova U, s 2 ulaza/izlaza. U sredini je kompleks od 11 spojenih prostorija koje su vjerovatno bile spavaonice. Vidljivi su ostaci ventilacije, a sklonište je imalo i prostoriju s generatorom koji je, nažalost, iščupan i ukraden.

Na kraju spojenih prostorija nalazi se i vertikalno okno koje je služilo kao izlaz u slučaju nužde. Okno izlazi na brdu iznad i visine je oko 12 metara, podijeljeno u 2 dužine s malom etažom između. Teška metalna vrata nalaze se između tunela i dijela s unutrašnjim prostorijama što pokazuje da je objek imao namjenu atomskog skloništa.

Sklonište je danas napušteno, devastirano i osuđeno na sporo propadanje iako zbog blizine Baćinskih jezera i vrlo prometne magistrale može biti iskorišteno u druge svrhe.

Google Maps koordinate: 43.068013, 17.420019
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#70 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Bobi »

Split, podzemni hangari za avione, ovo se vidi sa magiustrale, ko je tuda prolazio nije mogao omašit :D.
https://www.balkanwarhistory.com/2017/0 ... round.html
Image
ozdrlje_donje

#71 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by ozdrlje_donje »

nekome wrote: 21/06/2024 11:49
ozdrlje_donje wrote: 21/06/2024 11:31 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n33JOKM9ygA&t=457s[/youtube]
Ne radi "at current time" opcija.
Ugradi ovaj link: https://www.youtube.com/watch?v=n33JOKM9ygA
Hvala drug :thumbup:

Malo sam smotan sto se tice ljepljenja videa ili slika na forum..
Wasdasmas

#72 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by Wasdasmas »

Sjecam se 1996, sjedim u Zevenaaru (ko zna, zna), stariji gospodin sjedi kraj mene i suti.
Tu ima, automat za vocke a drugi je za neke "sendvice", samo treba otic do saltera da dobjes zeton i uzmes. Oduzila se noc pa i dan, ja par puta isao gospodin onako sjedi gleda u tacku. Prilazi meni sluzbeno lice, obraca mi se na EN, i govori mi da pitam tog gospodina ocel i on zetone jer pricamo isti jezik. I pitam ja gospodine jestel gladni ili sta, samo je odgovorio "On je nas lagao, ja nikad nisam vidjeo ovakve puteve u zivotu". Gospodin je bio neki oficir ili major JNA u penziji.
Jebo ga ti bunkeri, bolje da je ceste pravio, Amerika mu raskovala zemlju a nisu metka ispucali. A on fola pusi u bjeloj kuci, zato smo mi svi popusili hh
stubrijez

#73 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by stubrijez »

Moze li neko da nabroji ili bolje oznaci na mapi koliko je objekata u i oko Sarajeva posjedovala JNA? Mislim generalno, ukljucujuci kasarne, istruene baze, itd...?
HelaS

#74 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by HelaS »

JNA objekat veze "Gola Plješevica", u konekciji sa "Željavom"

nekome

#75 Re: Napušteni JNA vojni objekti u BiH (i šire)

Post by nekome »

stubrijez wrote: 21/06/2024 20:10 Moze li neko da nabroji ili bolje oznaci na mapi koliko je objekata u i oko Sarajeva posjedovala JNA? Mislim generalno, ukljucujuci kasarne, istruene baze, itd...?
kasarne Marsal Tito, Jajce, Lukavica, Rajlovac, Butile? i Zmajevac? ...
Zrak i Pretis Vogosca namjenska proizvodnja
Post Reply