Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#26 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by KatarinaKosaca »

dječak sa šibicama wrote:Nele kao po obicaju pretjeruje i kenja, ali zanimljiva crtica iz dokumentarca, kad Zenit i novinarka ulaze u nekad cuvenu kafanu kod 2. gimnazije, docekuje ih danasnji gazda kafane, koji je imetak koji ima "zaradio" ratnim i poratnim pljackanjem srpske imovine na Ciglanama i ko zna jos kakvim nelegalnim djelima.

Doticni je danas takodje i pripadnik nekad cuvene "raje iz FIS-a".

Danas su takvi elita u seheru. Sto se toga tice, Djuro i Nele su apsolutno u pravu, svaki na svoj nacin.
KOja kafana? Šetalište? Ko je gazda? Čuka?
dječak sa šibicama

#27 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by dječak sa šibicama »

KatarinaKosaca wrote:
dječak sa šibicama wrote:Nele kao po obicaju pretjeruje i kenja, ali zanimljiva crtica iz dokumentarca, kad Zenit i novinarka ulaze u nekad cuvenu kafanu kod 2. gimnazije, docekuje ih danasnji gazda kafane, koji je imetak koji ima "zaradio" ratnim i poratnim pljackanjem srpske imovine na Ciglanama i ko zna jos kakvim nelegalnim djelima.

Doticni je danas takodje i pripadnik nekad cuvene "raje iz FIS-a".

Danas su takvi elita u seheru. Sto se toga tice, Djuro i Nele su apsolutno u pravu, svaki na svoj nacin.
KOja kafana? Šetalište? Ko je gazda? Čuka?
Da.
__Phoenix__

#28 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by __Phoenix__ »

titinho wrote:Nele je postao (cetnik i nacionalista) ono sto je uvijek ismijavao na tln

to je najzalosnije. on koji je skecevima bio protiv podjela, nacionalizma, rata - sada je pravi predstavnik svega toga
Dobro je Sexon rekao, ako se Neletov brat vratio ili navraća u Sarajevo, šta onda on izigrava, fajront u Sarajevu a svi se vratiše na neki način...
dječak sa šibicama

#29 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Nele izigrava Andrica :D

Ne smije on u Sarajevo, a rado bi, laze da nebi. Nije on ko Kusturica, onaj izrod od kompleksa nebi prisao Gorici ni da je Sarajevo cijelo Istocno :-) .. ali Nele bi rado, samo kasno je sad, previse je nasrao tokom godina.

Ja mislim da ni on sam ne vjeruje u 50% onoga o cemu prica, ali nema mu druge nego drzati se zadatog pravca. Sam pao, sam se ubio.
zijancer

#30 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by zijancer »

Pjesnik Željko Grahovac izvrsno je definirao ublehu kao ontičku kriminalizaciju. Dodao bih da je ubleha polip koji nema unaprijed zadat sadržaj niti formu. Ona se otkriva u srazu s uozbiljenom stvarnošću. Iskaz koji u jednoj situaciji može biti optički valjan, u promijenjenom okruženju postat će egzemplar ublehe. Ubleha je kad na režim reži neko ko pod njim lagodno živi i koristi svaku priliku koju mu taj režim pruža. Kad o žrtvama govori jedan Muhamed Filipović koji masno zarađuje od promoviranja diskursa žrtve, to je veoma bezobrazna i po žrtve uvredljiva ubleha. Ubleha je, dakle, vrijeđanje pameti, samjeravanje svijeta ličnim a za svijet nevažnim parametrima. Ona je komadanje i selektivno korištenje istine, iako raskomadana istina ne može biti istina.

Nasuprot ublehe stoji spremnost na neuvjetan pogled u zrcalo. Poslužit ću se usporedbom: ako sarajevski “nju primitivs”, koji nije nikakva kritika već upravo hvalospjev primitivizmu, označimo kao ublehu, Monti Pajton je ono što stoji nasuprot te i takve ublehe.

Što se tiče pitanja ko su ljudi koji zrače ublehom, uskratit ću vam izravan odgovor na to pitanje. Pogledajte oko sebe, ako ih ne budete u stanju sami prepoznati, onda pogledajte u ogledalo, naći ćete ih tamo.
Edin H.

#31 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Edin H. »

Zastozato wrote: Prvo iznenadjen sam kako lose govore engleski, gramatika nula, mislio sam da su bolji. Nele me nije nimalo iznenadio sa onim sto je rekao, svi znamo njegov stav.
Ja sam iznenadjen kako Nele lose govori engleski, koliko se sjecam on je studirao engleski, na fakultetu na kojem je otac predavao.
ExNihilo

#32 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by ExNihilo »

gagy06 wrote:Pa ne bih se slozio sa vama sto se tice Djure. On je zapravo odgovorio- pa pitajte Neleta, on je dobar u politici- sto je u stvari bilo sarkasticno receno.
Nije sarkastično. Nele je uvijek bio zadužen za pisanje političkih skečeva, jedini je pratio politiku među njima osamdesetih, zahebavali su ga da je njihov "politički komesar". Đuro je i tada bio politički nepismen, kao i danas.
AenemA wrote:Nele je konjina jedna nacionalisticka. Procitah nedavno i onu njegovo smece od knjige "Fajront u Sarajevu", ne samo sto je lose napisana knjiga, nego kroz citavu knjigu provlaci neke velikosrspske ideje, izmedju ostalog kaze da su svi narodi na prostorima bivse Juge postali od srba...koji iskompleksirani jadnik.
Ovo je blatantna laž.
Edin H. wrote:
Zastozato wrote: Prvo iznenadjen sam kako lose govore engleski, gramatika nula, mislio sam da su bolji. Nele me nije nimalo iznenadio sa onim sto je rekao, svi znamo njegov stav.
Ja sam iznenadjen kako Nele lose govori engleski, koliko se sjecam on je studirao engleski, na fakultetu na kojem je otac predavao.
Studirao je orijentalistiku i arapski jezik.

Kasnije više na ovu temu.
kakavdanakneiskustvu

#34 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by kakavdanakneiskustvu »

još da ima prevod
trcicu trceci

#35 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by trcicu trceci »

Nele je cetnik.
kakavdanakneiskustvu

#36 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

je li nele ovo spominje 200 000 srba koji su napustili sarajevo?
trcicu trceci

#37 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by trcicu trceci »

Jeste. Nele se fura na Kusturicu, samo sto ovaj drugi klepa pare, a ovaj prodaje maglu i vidim ni u Srbiji ga niko ne shvata ozbiljno.

A, iskreno, nekako se promjenio, ne samo sto je ostario, nego ima nekako obicnu, seljacku facu, onog seljaka koji uz casicu rakije brani majku Srbiju. Svi ostali iz TLN su nekako zadrzali osobnost, i dalje se duhoviti ili rade nesto, samo on skroz slabo uspjeva
kakavdanakneiskustvu

#38 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Zastozato wrote:Cuj Neleta kaze 200 000 Srba protjerano iz Sarajeva. Ovo je novi rekord sa izmisljanjem brojeva od strane Srba. U Sarajevu na prostoru koju je kontrolisala armija BiH zivjelo je oko 80 000 Srba po popisu iz 1991. U gradu je ostalo da zivi bar 20 000 njih. Mnogi su otisli vani kao sto su i ljudi drugih nacionalnosti isli. Dolazimo do brojke od oko 50 000 Srba koji su otisli na drugu stranu, a svi znamo zasto su to uradili i kako su se mislili vratiti nakon sto okupiraju grad. Ni hiljadu puta ponovljena laz ne moze postati istina, ali znamo sta je Dobrica Cosic rekao.
Sto se tice ostalog sto sam vidio na videu. Prvo iznenadjen sam kako lose govore engleski, gramatika nula, mislio sam da su bolji. Nele me nije nimalo iznenadio sa onim sto je rekao, svi znamo njegov stav. Medjutim, Djuro nikako da prevali koja je prava strana. Valjda nece da izgubi nove prijatelje koje je stekao u svom novom pojavljivanju na srbijanskim medijima.

i mene to malo začudilo
dječak sa šibicama

#39 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

gagy06 wrote:Pa ne bih se slozio sa vama sto se tice Djure. On je zapravo odgovorio- pa pitajte Neleta, on je dobar u politici- sto je u stvari bilo sarkasticno receno.
Ja ne znam ni sta su se uhvatili Djure, covjek je samo ispricao anegdotu o svom djedu, i svojoj nacionalno mijesanoj porodici koja u ratu nije pripadala nigdje, i na kraju je samo zakljucio da ga je novinarka zato i nasla u Ljubljani, ne u Beogradu ili Zagrebu.
kakavdanakneiskustvu

#40 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Warhead wrote:Sarajevski novi primitivizam

http://haler.blogger.ba/arhiva/2008/10/08/1831190

sjećam se ovog teksta kao kroz maglu,same nebuloze
kakavdanakneiskustvu

#41 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

zijancer wrote:
Pjesnik Željko Grahovac izvrsno je definirao ublehu kao ontičku kriminalizaciju. Dodao bih da je ubleha polip koji nema unaprijed zadat sadržaj niti formu. Ona se otkriva u srazu s uozbiljenom stvarnošću. Iskaz koji u jednoj situaciji može biti optički valjan, u promijenjenom okruženju postat će egzemplar ublehe. Ubleha je kad na režim reži neko ko pod njim lagodno živi i koristi svaku priliku koju mu taj režim pruža. Kad o žrtvama govori jedan Muhamed Filipović koji masno zarađuje od promoviranja diskursa žrtve, to je veoma bezobrazna i po žrtve uvredljiva ubleha. Ubleha je, dakle, vrijeđanje pameti, samjeravanje svijeta ličnim a za svijet nevažnim parametrima. Ona je komadanje i selektivno korištenje istine, iako raskomadana istina ne može biti istina.

Nasuprot ublehe stoji spremnost na neuvjetan pogled u zrcalo. Poslužit ću se usporedbom: ako sarajevski “nju primitivs”, koji nije nikakva kritika već upravo hvalospjev primitivizmu, označimo kao ublehu, Monti Pajton je ono što stoji nasuprot te i takve ublehe.

Što se tiče pitanja ko su ljudi koji zrače ublehom, uskratit ću vam izravan odgovor na to pitanje. Pogledajte oko sebe, ako ih ne budete u stanju sami prepoznati, onda pogledajte u ogledalo, naći ćete ih tamo.

iz čijeg je ovo teksta?
Qler

#42 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Qler »

trcicu trceci wrote:Nele je cetnik.

Nele je shupak. Ali onaj pravi sto samo prava raja zna sta je shupak.

A i Djuro me razocarao...
trcicu trceci

#43 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by trcicu trceci »

Djuro voli Bosnu vise nego iko, malo sam pratio ono Tvoje lice zvuci poznato, i u svakom skoro komentaru je spomenuo Sarajevo. Cak je bila sala "Sarajevo je glasalo ovako", mislim nije Ljubljana govorio, ipak se ne stidi cak se i ponosi. Spomenuo je majku i vidi se kako on gotivi ovaj narod, tako da nemojte grijesiti dusu sto se Djure tice
ExNihilo

#44 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by ExNihilo »

Da se nešto razumijemo, nije Nele "četnik" zato što je klao sa četničkim formacijama (jer nije) niti zato što je podržavao iste u njihovim klanjima (jer nije), niti zato što je podržavao velikosrpsku politiku (jer nije), već samo i isključivo zato što nije uzeo pušku Armije BiH, već je umjesto toga raspalio u Beograd. Razumljivo je zašto su Sarajlije taj čin, u trenutku opsade, doživljele kao izdaju. Emocije su učinile svoje; on odlazi, a oni ostaju pod granatama. Postojala je tendencija da se sve gleda kroz crno-bijelu prizmu - "ko nije s nama, protiv nas je". Međutim, sa ove vremenske distance red je da se tom pitanju pristupi nešto racionalnije.

Da je ostao u gradu, Nele bi vjerovatno bio ubijen. Ne od strane ABIH, koja tada nije ni postojala, već od strane morona koji su, bez ikakve komande i odgovornosti, ordinirali po sarajevskim naseljima i zavodili "pravdu". Ipak je Nele bio jedan od najpoznatijih Srba u Sarajevu. Nema sumnje da bi jedan od od gore pomenutih idiota vidio priliku da se preko Neleta najebe svim Srbima majke. Jedini način da to Nele izbjegne, bio je da uzme pušku u ruku i javno se opredijeli za bošnjačku stranu. Što nije učinio. I to je njegov grijeh. Zbog toga je Nele četnik.

Ja ga ne krivim. Nakon što je godinama pozivao da se zaustavi "ludilo", da se ne glasa za nacionaliste: kroz Nadrealiste, kroz turneje i tekstove Zabranjenog pušenja (na turneji 1989. na binu je izlazio sa jugoslovenskom zastavom i pozivao na smirivanje tenzija i čuvanje države), kroz direktne javne istupe (poznati video "Žešći otpor ludilu), on nije osjećao ovaj rat kao svoj. Dodajte na to strah, prijetnje, tek rođeno dijete i njegova odluka da nabere postaje čisto ljudska, a ne ideološka.

Nele pretjeruje kada kaže da je 200.000 Srba napustilo Sarajevo, ali je svakako istina da su Srbi u desetinama hiljada (najmanje) napuštali rajvoSa, da je svakako većina srpske populacije otišla i da je taj egzodus bio masovan. Umjesto licitiranja brojevima, treba se pozabaviti suštinom. Nije bitno da li je otišlo 200.000 ili 80.000; otišlo je previše i taj odliv je krunski dokaz da Srbi ni ABIH ni vlast u Sarajevu nisu doživljavali kao svoju.

Dokumentarac Al Jazeere je meh. Ništa posebno za bilo koga ko malo religioznije prati ove stvari. Podsjeća na onaj skeč Nadrealista gdje strani posmatrači meditiraju među narodima za vrijeme partije bilijara. Jackie došla da ih pomiri. :-) Smiješno. Zato joj Nele i kaže da ako se budu mirili, to neće biti pred njihovim kamerama.

Neletova knjiga je mnogo informativnija od bilo kojeg, trenutno postojećeg, dokumentarca i sjajna je. Koga god interesuje ova tema, toplo je preporučujem. Nema potrebe za predrasudama, u njoj nema nacionalizma niti četnikovanja. Naprotiv, to je prevashodno nostalgična priča o mladosti, o muzici, humoru, sarajevskim kafanama, sarajevskim zimama, Jugoslaviji, Titu, socijalizmu. Kada govori o ratu, Nele, između ostalog, kaže da je Karadžićevo granatiranja grada bilo barbarsko, besmisleno i glupo. Nešto mi čudno da to četnik kaže. :)

Nele nije četnik. Lik je bio i ostao hronični jugonostalgičar. To je valjda jasno svakome ko je: gledao Nadrealiste, slušao ZP, pročitao njegovu knjigu, slušao/čitao njegove intervjue. Najviše mu je imidž sjebalo druženje s Kusturicom, pa me raduje da je pukla i ta tikva. No, to je druga tema.

Što se Đure tiče, pa on je vazda bio konformista. Drugu i treću seriju nadrealista su ga morali puškom tjerati da snima, baš iz razloga što on neće da se zamjeri nikome. Dok Đuro nema stav ni o čemu, Nele ima o svemu. Ni jedan ni drugi ne valjaju, sudeći po pisanju na temi. :) Valjali bi jedino ako bi potpisali sve bošnjačke mitove.

I još nešto - Nele ne tvrdi da ne želi doći u Sarajevo. Naprotiv, u knjizi i recentnijim intervjuima otvoreno kaže da će doći...
budza

#45 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by budza »

Altsa wrote:Zvaljo je vec odavno ispricana prica.

X cina!
dječak sa šibicama

#46 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

ExNihilo wrote: Ja ga ne krivim. Nakon što je godinama pozivao da se zaustavi "ludilo", da se ne glasa za nacionaliste: kroz Nadrealiste, kroz turneje i tekstove Zabranjenog pušenja (na turneji 1989. na binu je izlazio sa jugoslovenskom zastavom i pozivao na smirivanje tenzija i čuvanje države), kroz direktne javne istupe (poznati video "Žešći otpor ludilu), on nije osjećao ovaj rat kao svoj. Dodajte na to strah, prijetnje, tek rođeno dijete i njegova odluka da nabere postaje čisto ljudska, a ne ideološka.
I ti ode u krajnost, "da se ne glasa za nacionaliste" su porucivali i oni iz "pokreta za Jugoslaviju" koji su listom kasnije pristupili SDS-ovim redovima.

Pusti ti Neletovo mahanje jugoslovenskom zastavom, to je on radio dok je bilo produktivno, vrlo brzo se presaltao na velikosrpsku pricu. Imas gomilu njegovih posljeratnih izjava, koje su u najmanju ruku deguntantne. Danas je malo smirio retoriku, sad se pravda kao "bio sam ljut tih godina", na koga je on ljut ne kontam... zivio mirno u Beogradu, duskao uz Dunav i Savu, radio svoj posao, dok je Sarajevo gorilo.

Ja cu zadnji braniti sarajevske prijeratne jalijase novopecene bosnjacke velikodostojnike, kriminalce i nerijetko ratne zlocince, ali mojne Neletu drzati mikrofon.
Ja njemu ne vjerujem da mu je iko prije rata prijetio smrcu, jednostavno ne vjerujem. Neletu Karajlicu da je neko prije rata prijetio smrcu, nigdje veze. Covjek je i za najgore sarajevske jalijase bio idol, pa Nele je vise ispromovisao sarajevsku jaliju nego iko prije ili poslije njega. Bez obzira sto on danas kaze da to nije bila promocija vec kritika, taj new primitivs pokret, on je u raji shvacen kao idejni vodja sarajevske jalije.

A to sto je otisao u Beograd, slazem se, njegova stvar i njegov izbor. Ja mu to ne zamjeram toliko, sta me briga gdje zivi. Jedino mu zamjeram sto forsira tu neku pricu "ja sam u pravu, ovi ostali nisu ali doci ce dan kad ce reci Nele je bio u pravu". Nije u pravu, suvise koketira sa sovinizmom, ta neka prica kako su svi ostali nastali od Srba, kako AU monarhija Bosni nije dala nista dobro, kao ni Osmansko carstvo, dok kraljevina Jugoslavija naravno jeste, i kako je Gavrilo Princip patriot nad patriotima, a Andric najveci pisac svih vremena... to je neki njegov film u kojem on zivi i koji nema veze sa vezom.

Uhvatio se par Andricevih citata, ko pijan plota.
trcicu trceci

#47 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by trcicu trceci »

Nele ne krije pripadnost Srbima, i to se moze naci u brojnim izjavama.

Sto se tice ove price o tome da Sarajevo nije k'o prije, u neko doba sam skont'o sto to govore, i to vecinom govore oni sa Istocne strane, a to je njihova prikrivena zelja da njihovo bude Sarajevo. Onda kada su vidjeli da ga ne mogu osvojiti, razocarani pricaju kako Sarajevo nije k'o prije, tjeseci se.
Aha, jebite se vi svi koji tako mislite. Jebite se zato sto je Sarajevo ostalo i ima duh. Kako vi koji niste prisli Sarajevu od devedesetih to mislite. Cudno je kako stalno pricate o Sarajevo ko tinejdjer o seksu, a odavno ga niste ni vidjeli. Mozete da se jebete, Sarajevo ima duh. Ima seljaka koji su dosli u Sarajevo, ima dosta ljudi koji se ne znaju nositi sa ovim gradom, ali ima ih puno koji ovaj grad privlaci one koji nisu Srbi iz Sarajeva-pobjegulje devedesetih sa krizom identiteta. Jebite se svi koji nasjedate na pricu o tome da Sarajevo nije ko prije, i jebite se sto jos branite ovakve likove. Jebite se, Sarajevo ima dusu i o Sarajevu svi pricaju, pa i vi, a vama je jedini uspjeh, zamisli pisati knjige o Sarajevu. Pisite, jebite se. Pisite, Sarajevo nije ko prije jer se otarasilo takvih kao vi. Jos jednom, jebite se.
dječak sa šibicama

#48 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Bez jos desetak "jebite se" ko da nista nisi napisao.
ExNihilo

#49 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by ExNihilo »

dječak sa šibicama wrote: I ti ode u krajnost, "da se ne glasa za nacionaliste" su porucivali i oni iz "pokreta za Jugoslaviju" koji su listom kasnije pristupili SDS-ovim redovima.

Pusti ti Neletovo mahanje jugoslovenskom zastavom, to je on radio dok je bilo produktivno, vrlo brzo se presaltao na velikosrpsku pricu. Imas gomilu njegovih posljeratnih izjava, koje su u najmanju ruku deguntantne. Danas je malo smirio retoriku, sad se pravda kao "bio sam ljut tih godina", na koga je on ljut ne kontam... zivio mirno u Beogradu, duskao uz Dunav i Savu, radio svoj posao, dok je Sarajevo gorilo.
Koje su to velikorspke izjave? Naprotiv, na prelazu sa 80tih u 90te "produktivno" je bilo četnikovati, a ne mahati jugoslovenskom zastavom. Zar ne?

Dok je Sarajevo gorilo, duskale su mnoge poznate Sarajlije po svijetu. Simptomatično je da se za njih ne govori kako su nacionalisti. Valjda zato što nisu bili u Beogradu. Ili, što su iz inostranstva pisali patriotske pjesmice. Ili, šovnističke knjige "Da, ja prezirem Srbe". Takvi su nam valjali i valjaju. :-) Samo zato što su naši nacionalisti. A, zna se. Naš nacionalista nije nacionalista.
dječak sa šibicama wrote:Ja cu zadnji braniti sarajevske prijeratne jalijase novopecene bosnjacke velikodostojnike, kriminalce i nerijetko ratne zlocince, ali mojne Neletu drzati mikrofon.
Ja njemu ne vjerujem da mu je iko prije rata prijetio smrcu, jednostavno ne vjerujem. Neletu Karajlicu da je neko prije rata prijetio smrcu, nigdje veze. Covjek je i za najgore sarajevske jalijase bio idol, pa Nele je vise ispromovisao sarajevsku jaliju nego iko prije ili poslije njega. Bez obzira sto on danas kaze da to nije bila promocija vec kritika, taj new primitivs pokret, on je u raji shvacen kao idejni vodja sarajevske jalije.
Govorimo o periodu kad je rat već bio na vratima i kada su idioti zaista rokali Srbe po Sarajevu, a desetine hiljada njegovih sunarodnjaka napuštali grad. Nele je otišao 2 dana prije nego će avionski saobraćaj biti zaustavljen, a ratna dejstva početi punim intenzitetom. Trebao se kockati sa životom sebe i svoje porodice, uzdati u to da ga poštuje neka majmunčina koja po naselju hoda s puškom u ruci i legitimiše raju? Ma daj.
dječak sa šibicama wrote:A to sto je otisao u Beograd, slazem se, njegova stvar i njegov izbor. Ja mu to ne zamjeram toliko, sta me briga gdje zivi. Jedino mu zamjeram sto forsira tu neku pricu "ja sam u pravu, ovi ostali nisu ali doci ce dan kad ce reci Nele je bio u pravu". Nije u pravu, suvise koketira sa sovinizmom, ta neka prica kako su svi ostali nastali od Srba, kako AU monarhija Bosni nije dala nista dobro, kao ni Osmansko carstvo, dok kraljevina Jugoslavija naravno jeste, i kako je Gavrilo Princip patriot nad patriotima, a Andric najveci pisac svih vremena... to je neki njegov film u kojem on zivi i koji nema veze sa vezom.

Uhvatio se par Andricevih citata, ko pijan plota.
Pa Andrić možda nije najveći pisac svih vremena, ali jeste ovih prostora. Gavrilo je, u najmanju ruku, ambivalentna ličnost. Fakat ne znam da je Nele ikada izjavio kako su svi nastali od Srbe, eto linkaj ako nije problem...
kakavdanakneiskustvu

#50 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

mogao je nele otići živiti bilo gdje,njegova stvar,ali riječi ne reći da neki srbi drže u opsadi sarajevo 4 godine a spominjati 200 000 srba koji su valjda otjerani iz sarajeva,mislim malo je to,600 000 je trebao spomenuti,opjevavanje radovana je malo puno vala,da je od bilo koga,puno srba koji su bili javne ličnosti su ostali u sarajevu i ne znam da su premlaćivani i ubijani
Post Reply