Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

kowalski1
Posts: 328
Joined: 09/04/2012 00:05

#1 Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by kowalski1 »

Gospođa je postavila prava pitanja i dobila konkretne odgovore. Nije da nisam pretpostavljao šta je i kako je, ali ovo je mislim bilo neophodno da se bolje razumiju njihovi odnosi danas. Mislim da je novinarka nesvjesno napravila najbolji dokumentarac ikad o ovom fenomenu.



Evo par mojih zaključaka:

Nele je najautentičniji član ekipe, sigurno najautentičniji lik koji je izašao iz Sarajeva 80-tih. Jedini je bio u stanju da artikuliše stavove, da ih obrazloži i ispriča njihovu priču. Nažalost, njega je i najviše sjebao rat. On je dokaz da ne moraš biti u grotlu da bi te progutao. Danas je sav u politici, istoriji, mitovima iz kojih ne može da izađe. Ali je i dalje najdragocjeniji izvor informacija.

Zena je ostao dijete. On je najbolje funkcionirao sa Neletom i vjerovatno bi potrčao na Mars da se ponovo okupe. Za njega i Neleta, kako reče, TLN je bio život ali Nele je otišao dalje, a Zena je ostao u kapsuli 80-tih. On i dalje vjeruje da je moguće okupljanje i povratak starih dana.

Đuro je distanciran prema svemu. Sjajano se uklopio u taj slovenski mentalitet. On je dobar glumac koji se sjajno uklopio u ekipu, a TLN je od početka vjerovatno shvatao samo kao tezgu. Moguće da je presudan razlog to što nije sa njima odrastao, već ih je upoznao tak kasnije. Ono što je za Zenu i Neleta (i Srkija) TLN, za Đuru je Nedo i Bombaj Štampa. Ipak, očekivao sam neki stav, a ne samo: "ne znam, neću, ne zanima me, meni je sve isto"
bull21
Posts: 2238
Joined: 14/06/2011 16:05

#2 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by bull21 »

Nele je peder.
bella_ciao
Posts: 576
Joined: 16/10/2014 19:58

#3 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by bella_ciao »

Nele je cetnik


Dzuro je supak


Ono sto su bili u nadrealistima to vise nisu danas. Eto
uncas
Posts: 524
Joined: 15/10/2005 20:51

#4 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by uncas »

ha ja :-)
User avatar
Altsa
Posts: 7346
Joined: 19/03/2004 18:31

#5 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Altsa »

Zvaljo je vec odavno ispricana prica.
Zastozato
Posts: 1002
Joined: 27/09/2014 23:18

#6 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Zastozato »

Cuj Neleta kaze 200 000 Srba protjerano iz Sarajeva. Ovo je novi rekord sa izmisljanjem brojeva od strane Srba. U Sarajevu na prostoru koju je kontrolisala armija BiH zivjelo je oko 80 000 Srba po popisu iz 1991. U gradu je ostalo da zivi bar 20 000 njih. Mnogi su otisli vani kao sto su i ljudi drugih nacionalnosti isli. Dolazimo do brojke od oko 50 000 Srba koji su otisli na drugu stranu, a svi znamo zasto su to uradili i kako su se mislili vratiti nakon sto okupiraju grad. Ni hiljadu puta ponovljena laz ne moze postati istina, ali znamo sta je Dobrica Cosic rekao.
Sto se tice ostalog sto sam vidio na videu. Prvo iznenadjen sam kako lose govore engleski, gramatika nula, mislio sam da su bolji. Nele me nije nimalo iznenadio sa onim sto je rekao, svi znamo njegov stav. Medjutim, Djuro nikako da prevali koja je prava strana. Valjda nece da izgubi nove prijatelje koje je stekao u svom novom pojavljivanju na srbijanskim medijima.
User avatar
ferratilis
Posts: 7287
Joined: 25/11/2013 16:48

#7 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by ferratilis »

Đuro me nekako podsjeća na Štulića, on je više nekako stanovnik svijeta nego stanovnik bilo koje države, možda upravo zbog toga što je i z miješanog braka

Nele je jednostavno budala, njegov stav o ratu govori sve o njemu, i svi oni što su došli da im potpiše tu knjižurinu su isti kao i on, ono kako se predstavio u TLN-a je pregaženo onog dana kad je napustio Sa
__Phoenix__
Posts: 2687
Joined: 25/10/2013 20:44

#8 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by __Phoenix__ »

Kad se počnu praviti retrospektive znači da je karijera na izmaku, i drago mi je da je tako, treba zaklopiti tu knjigu o osamdesetim u Sarajevu.
User avatar
Eborg
Posts: 10629
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

#9 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Eborg »

Jako dobar dokumentarac.

Slažem se sa autorom teme glede Neleta, Zenita i Đure.

Nele je jednostavno zapetljan u svemu, koprca se u tom nekom besmislu stalnih rasprava i kvazifilozofije i vlastite interpretacije davne historije, vjerovatno usljed vlastite traume zbog tog rata. Njega Sarajevo nije otjeralo niti ga se na bilo koji način odreklo. Jednostavno se posralo na njega kada je otišao sam od sebe i pokazao kakav jeste i nastavilo dalje, a Nele se nije uspio pomiriti s tim.

Zenit i dalje pokušava naivno da vjeruje da se nešto može uraditi. Možda ne zbog vlastite promocije nego eto, čisto emotivno da se vrati u tu priču. Nadreality show mu je bio dobar projekat, nadam se da će se vratiti istom jer je i najbliže toj "furci". Ono s čim se u potpunosti slažem je da je TLN sarajevski proizvod i da nema logike da se bilo šta radi po tom pitanju u Beogradu, Ljubljani, New Delhiju ili Londonu. "Lud, zbunjen, normalan" je nažalost najbolji proizvod bosanskog humora u zadnjih par godina (iako je kao i takav solidan uz veće ili manje oscilacije) ali bi bio totalno besmislen da se snima recimo u Zagrebu i da je većina glumaca ili produkcije s tog područja. Isto kao što bi apsurdno bilo da se neke kultne hrvatske i srpske serije snimaju ponovo u Sarajevu jer bi izgubile svoj karakter.

Đuro me iznenadio u ovom interviewu. Znao sam da se distancirao od svega, no više sam mislio da je to zbog činjenice što ne želi da se bavi politikom te što se želi posvetiti svom poslu. Pomalo sam i razočaran činjenicom da i dalje "ne zna" šta je kao bilo u Bosni i Hercegovini. Zna on dobro, samo je totalno šupačka priča. Nastavio je dalje, rat ga je očito najmanje "dotakao". No očekivao sam više emocija, ovako je čini samo kao hladni i kruti Slovenac.
gagy06
Posts: 799
Joined: 03/11/2010 19:35

#10 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by gagy06 »

Pa ne bih se slozio sa vama sto se tice Djure. On je zapravo odgovorio- pa pitajte Neleta, on je dobar u politici- sto je u stvari bilo sarkasticno receno.
User avatar
Brat
Posts: 999
Joined: 20/01/2011 00:00

#11 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Brat »

Odličan dokumentarac, ne i najbolji o TLN.

Zena nekako vapi za tim vremenima i pogotovo Neletom, vidi mu se na faci da mu je stalo do tog prijateljstva i da bi sve uradio da vrati to. Pomalo naivno s njegove strane, znajući razmišljanje Neleta. Svaka mu je na mjestu i raduje me što ne želi ići u BG i snimati nove nadrealiste. Počelo je u Sarajevu, tu treba i ostati. Dovoljno je što su nam Pušenje odnijeli na dvije strane.

Nele po običaju uvijek istu priču vrti. Valjda je više naučio napamet i samo ponavlja kad dođe neka TV kuća. Kao sve je super, al' su protjerali 200K srba iz Sarajeva. Hau jes nou moj Nele.. Slika i prilika po meni današnjih političara, pogotovo u BIH; hoće, spreman je da radi, al' isključivo na svom terenu, tj. u BeGe-u. Zna i on odlično da niko neće na to pristati, pa prodaje muda za bubrege tv kućama. Ono što me najviše zabolilo od svega je kad kaže da je kao on kivan na Zenu i sarajlije, jer je kao morao otići iz rodnog grada i kad mu je Zena došao '97, on kao bio previše ljut i bijesan na sarajlije. Izjela te politika moj Karajliću.

Đuro se totalno distancirao od ovog, fura odavno svoju furku. Rekao bih da je najpametnije, al' ne mogu, jbg, ipak sam odrastao uz njih i u mom gradu su svi bili i zajebavali se, a sad su daleko. Poprilično je suzdržan u nekim izjavama, kao rekao bi, al' valja mu onda opet u BeGe na snimanje emisija..

Sve u svemu, fin dokumentarac, al' gubljenje vremena voditeljice i ekipe.. S mjesta se nisu pomakli, sve smo ovo znali i prije, al' dobro, nek' uzimaju klikove. :D
gagy06
Posts: 799
Joined: 03/11/2010 19:35

#12 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by gagy06 »

Ja bih ovo prije nazvao pokusaj dokumentarca o TLN.
User avatar
addem
Posts: 2771
Joined: 13/02/2004 00:00

#13 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by addem »

Dokumentarac bezze. Produkcija je ok al prica veze nema samo ponavljaju svoje stavove. Najbolje od svega Neletova laz 200.000 Srba protjerano iz Sarajeva i on sa njima. Prema popisu 1991 u Gradu Sarajevu (svih 10 opstina) 157 143 Srbina. Znaci zajedno sa Palama, Trnovom, Lukavicom, Kulom, Vojkovicima. Lik je pravi srpski mitoman. :-)
User avatar
Jara
Posts: 31408
Joined: 27/03/2006 00:36

#14 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Jara »

Dokle više s tom pričom o 200 000 protjeranih Srba? :-)
Oni koji su masovno napuštali Ilidžu, Vogošću itd. odlazili su na nagovor SDS-ovih političara POSLIJE rata, POSLIJE Dejtonskog sporazuma.
I tačka!
Zastozato
Posts: 1002
Joined: 27/09/2014 23:18

#15 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Zastozato »

Jara wrote:Dokle više s tom pričom o 200 000 protjeranih Srba? :-)
Oni koji su masovno napuštali Ilidžu, Vogošću itd. odlazili su na nagovor SDS-ovih političara POSLIJE rata, POSLIJE Dejtonskog sporazuma.
I tačka!
Upravo tako. Na prostoru koji je armija imala pod kontrolom po popisu iz 1991 zivjelo je 80 000 Srba, mozda i manje. Ilidza, Vogosca, Hadzici, Ilijas, Grbavica, Vrace, Nedzarici, ta naselja Srbi su sami napustili nakon sto ih je Krajsnik pozvao.
User avatar
Jara
Posts: 31408
Joined: 27/03/2006 00:36

#16 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by Jara »

Zastozato wrote:
Jara wrote:Dokle više s tom pričom o 200 000 protjeranih Srba? :-)
Oni koji su masovno napuštali Ilidžu, Vogošću itd. odlazili su na nagovor SDS-ovih političara POSLIJE rata, POSLIJE Dejtonskog sporazuma.
I tačka!
Upravo tako. Na prostoru koji je armija imala pod kontrolom po popisu iz 1991 zivjelo je 80 000 Srba, mozda i manje. Ilidza, Vogosca, Hadzici, Ilijas, Grbavica, Vrace, Nedzarici, ta naselja Srbi su sami napustili nakon sto ih je Krajsnik pozvao.
Na prostoru koji je prije Dejtona vojska RS imala pod kontrolom pa kad je rečeno da će biti "reintegrirani", Krajišnik ih isprepadao i POZVAO da odu. Neke su "njihovi" prebijali jer nisu htjeli ići. Neki se k'o fol pakovali, spremali da idu da ih "njihovi" ne bi maltretirali ali ostadoše. Pojedini su netragom nestali jer su agitovali da se ostane.
User avatar
karanana
Posts: 47264
Joined: 26/02/2004 00:00

#17 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by karanana »

djuro je biznismen dzasmin.
User avatar
kucniljubimac
Posts: 700
Joined: 05/01/2014 02:02

#18 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by kucniljubimac »

kakva je sisa djuro, fujj.
User avatar
titinho
Posts: 624
Joined: 10/03/2012 19:05

#19 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by titinho »

Nele je postao (cetnik i nacionalista) ono sto je uvijek ismijavao na tln

to je najzalosnije. on koji je skecevima bio protiv podjela, nacionalizma, rata - sada je pravi predstavnik svega toga
AenemA
Posts: 415
Joined: 23/04/2004 04:32

#20 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by AenemA »

Nele je konjina jedna nacionalisticka. Procitah nedavno i onu njegovo smece od knjige "Fajront u Sarajevu", ne samo sto je lose napisana knjiga, nego kroz citavu knjigu provlaci neke velikosrspske ideje, izmedju ostalog kaze da su svi narodi na prostorima bivse Juge postali od srba...koji iskompleksirani jadnik.
Iz ovog nazovi "dokumentarca" najvise me razocarao Djuro, cuj ne zna na cijoj je strani i ne zna ko fol ko puca sa brda...
User avatar
trcicu trceci
Posts: 2677
Joined: 30/04/2011 22:32

#21 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by trcicu trceci »

Zalosnije je od nacionalizma to sto neki postanu nacionalisti kada je on davno ispunio svoju svrhu (negativnu).
To stvarno izgleda komicno, i u slucaju njega, i u slucaju Nemanje
User avatar
GandalfSivi
Posts: 18330
Joined: 09/09/2006 00:38
Contact:

#22 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by GandalfSivi »

Ziogu Zena ovu Jacky nekada, vidi se na kilometar...
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40860
Joined: 29/06/2011 23:39

#23 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by dječak sa šibicama »

Kako samo sugavo i bezveze izgleda kad novinarka na engleskom jeziku pokusava (valjda svim "englezima" svijeta) objasniti ko su i sta su TLN, a u pozadini idu scene i sekvence iz serijala.
Ko da pricas vic o Muji i Sulji na engleskom, ili njemackom, ili slovenackom. Nigdje veze.

Samo zbog toga tu pricu o TLN treba zavrsiti za sva vremena, ako ni zbog cega drugog.

Tacno mamuzanje mrtvog magarca. Daj pustite to vise, to je kao rokenrol, glas/pokret jednog vremena, i jednog podneblja, mikrokosmosa Fuada Midzica ako bas hocete, proslo svrseno vrijeme.

Najgori su mi ovi novinari, koji jasu tog mrtvog magarca, u namjeri da naprave nesto u svojoj karijeri... sto bi rek`o doktor Arsla, ma bjaaazi.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40860
Joined: 29/06/2011 23:39

#24 Re: Napokon dobar dokumentarac o Nadrealistima!

Post by dječak sa šibicama »

Jara wrote:Dokle više s tom pričom o 200 000 protjeranih Srba? :-)
Oni koji su masovno napuštali Ilidžu, Vogošću itd. odlazili su na nagovor SDS-ovih političara POSLIJE rata, POSLIJE Dejtonskog sporazuma.
I tačka!
Nele kao po obicaju pretjeruje i kenja, ali zanimljiva crtica iz dokumentarca, kad Zenit i novinarka ulaze u nekad cuvenu kafanu kod 2. gimnazije, docekuje ih danasnji gazda kafane, koji je imetak koji ima "zaradio" ratnim i poratnim pljackanjem srpske imovine na Ciglanama i ko zna jos kakvim nelegalnim djelima.

Doticni je danas takodje i pripadnik nekad cuvene "raje iz FIS-a".

Danas su takvi elita u seheru. Sto se toga tice, Djuro i Nele su apsolutno u pravu, svaki na svoj nacin.
Post Reply