napad pasa / tuzba

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Holms

#5126 Re: napad pasa / tuzba

Post by Holms »

ne znam vidi li iko onaj čopor na trgu oslobođenja?
pa jebo te čopor od 10-20 teladi se kreće centrom grada i niko ništa
ljudi im se sklanjaju i bježe od njih
e šta smo doživjeli, da nas budalama pravi šaka isfrustriranih i dobro plaćenih cukoljubaca
mogu misliti šta tek misle turisti kad vide ovo usred grada
Alfons Kauders

#5127 Re: napad pasa / tuzba

Post by Alfons Kauders »

Javne površine u BiH zaražene su raznim vrstama parazita što je doseglo zabrinjavajući nivo. Prednjače paraziti koje prenose psi - upozorila je Almedina Zuko, profesorica sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Stanje parkova, dvorišta škola i dječijih vrtića u BiH, kaže Zuko, je katastrofalno. BiH se već mjesecima suočava sa problemom ogromnom broja pasa lutalica, koje zbog primjene Zakona o dobrobiti životinja nema ko uklanjati sa ulica.

Kako kažu stručnjaci, najmanji problemi su brojni napadi pasa na građane. Zaraza je mnogo opasnija.

- Najprisutniji je parazit „Toxocara canis", koji kod djece izaziva kožna, ali i neka druga oboljenja. Drugi je „Echinococcus granulosus" - najčešći uzročnik pojave cisti kod čovjeka – kaže Zuko.

Prema podacima profesorice Zuko, na nivou Federacije čak 7,8 posto oboljelih boluje od parazita „Echinococcus granulosus".

Kako kaže za NAP, jaja parazita najčešće se prenose preko prljavih ruku, ali i putem jagoda, salata ili drugog povrća koje nije dovoljno oprano, a koje je prethodno bilo izloženo kontaktu sa psima lutalicama.

- Rumunija je svojevremeno imala najveći stepen oboljelih od Echinococcusa na zapadnom Balkanu. Ali, pojavom velikog broja pasa lutalica na našim ulicama, mi smo ih pretekli u broju oboljelih – kaže Zuko.

Ona se boji da bi broj parazita ove godine mogao biti i veći jer je zima bila topla, što pogoduje razvoju parazita.

Ispitivanje zaraženosti javnih površina jajima parazita koje je profesorica Zuko radila prije pet godina, pokazali su da udio Sarajeva u ukupnoj zaraženosti iznosi oko 20 posto. U Zeničko-dobojskom kantonu stanje je još gore. Dosta zaraženih površina ima u mostarskoj i bihaćkoj regiji.

- Treba znati da nisu problem samo psi lutalice. Parazitima su vrlo često zaraženi i kontrolisano držani psi – pojašnjava profesorica Zuko.

Rješenje za ovaj problem ona za sada vidi jedino u održavanju visokog stepena higijene.

- Preporučujem roditeljima da vode brigu gdje se djeca igraju, vlasnike pasa molim da uklanjaju feces sa javnih površina. Istovremeno, neophodno je ponovo izvršiti i analize zaraženosti tla – dodaje ona.
Adriatic

#5128 Re: napad pasa / tuzba

Post by Adriatic »

Jah znači djeca da peru ruke, vlasnici pasa da vode računa .......
A šta ćemo s lutalicamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Alfons Kauders

#5129 Re: napad pasa / tuzba

Post by Alfons Kauders »

Adriatic wrote:Jah znači djeca da peru ruke, vlasnici pasa da vode računa .......
lutalice nek peru shape
Pozitivna_geografija

#5130 Re: napad pasa / tuzba

Post by Pozitivna_geografija »

Sta je, nije valjda da je oboren zakon, i kako je to moguce???

Sent from my Lumia 520 using Tapatalk
condy

#5131 Re: napad pasa / tuzba

Post by condy »

Udruzenja za zastitu zivotinja nisu uzrok problema sa psima lutalicama po bh. gradovima. Uzrok su nesposobne lokalne korumpirane vlasti, koje jedino sto umiju da zakrpe koju rupu na cesti i zamjene koju sijalicu na rasvjeti. Sve drugo je za njih nuklearna fizika
BIONA

#5132 Re: napad pasa / tuzba

Post by BIONA »

Pozitivna_geografija wrote:Sta je, nije valjda da je oboren zakon, i kako je to moguce???

Sent from my Lumia 520 using Tapatalk
Da, nazalost!
Norm

#5133 Re: napad pasa / tuzba

Post by Norm »

Interesantno je da niko od vrlih forumasa nije spomenuo demokratsko pravo gradjana kao vid borbe protiv zakona koji nisu provedivi i nisu u skladu sa voljom vecine...Pravnici i demokrate znaju o cemu pricam...:)
To mene licno dovodi do zakljucka da ipak nema dovoljno mase da se izbori sa ovim nakaradnim zakonom i da ima puno vise onih koji hrane te iste j.e.b.e.n.e PayPal lutalice i da bi svaki pokusaj provodjenja tih demokratskih mjera (poznato u svim demokratskim drustvima kao dozvoljeni vid bunta gradjana) rezultovao prijavljivanjem najblizih komsija nadleznim organima...Sta smo mi? LICEMJERI...J.e.b.o nas i Dog trust i Snezana i svi psi lutalice...Do nas je...
Zao mi djece koja zbog nas "roditelja" ce biti na terapijama cijeloga zivota...
JaneEyre

#5134 Re: napad pasa / tuzba

Post by JaneEyre »

zakon nije oboren samo će se još doraditi pa će onda ići u proceduru...što ima smisla, mislim da se samo jednom izmjenom zakona ne bi puno riješile stvari...istina je da smo zbog tog istog zakona dobili poplavu lutalica na ulicama ali također taj zakon reguliše stvari i u vezi zaštite divljih životinja, itd...dakle, samo bi taj segment o lutalicama trebalo urediti...

a slažem se da je i do nas, ostalih građana koji ne podržavaju ovako nakradan zakon...naime, Dog Trust i udruženja koja podržavaju trenutno stanje sa psima lutalicama su prije svega zaista odlični lobisti...te odlično koriste sve tehnike zagovaranja svoje kampanje: pritisak na stakeholdere - donosioce odluka, vrše online kampanje, organizuju proteste, vrše obuke u cilju podizanja svjesti o važnosti njihove kampanje, itd...

međutim, niko ne brani ostalim građanima da rade ovo isto u cilju postizanja njihovih ciljeva: organizuju proteste pred parlamentom, upućuju pisma parlamentarcima, ili čak rade drastične mjere tipa prestanu slati djecu u školu kao što su roditelji uradili na područiju ja mislim Hadžića...eh tu smo mi zakazali: umjesto da kmečimo, i čekamo šta će, i kada će, država poduzeti - treba da budemo malo aktivniji građani. Jer parlamentarci su udaljeni od problema običnog čovjeka: ti ljudi ne šetaju decu po parkovima već po poljinama, ne idu na posao pješke već autima i vrlo vjerovatno da ih ovaj problem apsolutno ne dotiče...
vješalica

#5135 Re: napad pasa / tuzba

Post by vješalica »

condy wrote:Udruzenja za zastitu zivotinja nisu uzrok problema sa psima lutalicama po bh. gradovima. Uzrok su nesposobne lokalne korumpirane vlasti, koje jedino sto umiju da zakrpe koju rupu na cesti i zamjene koju sijalicu na rasvjeti. Sve drugo je za njih nuklearna fizika
Najlakše je prozvati vlast da je korumpirana jer nije upravo odsvirala po željama udruženja za zaštitu pasa koji su ustvrdili da je rješenje u maloumnim postupcima "steriliši i pusti" i "hoteli za paščad".

Nonsens je u tome što sistem "steriliši i pusti" se kosi za pojedinim odredbama retardiranog zakona u kojem piše da psi-životinje ne mogu landarati bez nadzora vlasnika i da se trebaju putem servisa za kupljenje tih životinja odvoziti u azile,koji su opet paščoljubicama obični logori za pse i sve čine da isti tamo ne budu odvedeni.
ako država ne sprovodi na šta se obavezala,gori su oni koji su direktno uključeni u ometanje procesa poput paščoljubaca
JaneEyre wrote:zakon nije oboren samo će se još doraditi pa će onda ići u proceduru...što ima smisla, mislim da se samo jednom izmjenom zakona ne bi puno riješile stvari...istina je da smo zbog tog istog zakona dobili poplavu lutalica na ulicama ali također taj zakon reguliše stvari i u vezi zaštite divljih životinja, itd...dakle, samo bi taj segment o lutalicama trebalo urediti...
a ko se brine o zaštiti divljih životinja?udruženja sigurno ne,a pored toga ima još zakona koji tretiraju zaštitu istih(konkretnije) osim ovog koji je sporan. :wink:
Last edited by vješalica on 15/03/2014 09:10, edited 1 time in total.
vješalica

#5136 Re: napad pasa / tuzba

Post by vješalica »

Adriatic wrote:Jah znači djeca da peru ruke, vlasnici pasa da vode računa .......
žena moli vlasnike da ukolne izmet sa javnih povrsina,ali to kod paščovlasnika ne pije vode osim u slučaju da se to počne tretirati prekršajnim nalozima od strane komunalne policije
kakavdanakneiskustvu

#5137 Re: napad pasa / tuzba

Post by kakavdanakneiskustvu »

vješalica wrote:
žena moli vlasnike da ukolne izmet sa javnih povrsina,ali to kod paščovlasnika ne pije vode osim u slučaju da se to počne tretirati prekršajnim nalozima od strane komunalne policije

i da ne možeš registrovati vozilo zbog cuke
kanjon

#5139 Re: napad pasa / tuzba

Post by kanjon »

Svjedocio sam jednom napadu maloprije pored filozofskog fakulteta

Prolazi zena ulicom, pored nje prodjose 3 psa. Zena dobije histericni napad, pocne vristat, skakat, siktat. Psi nastavise svojim putem.

Otprilike kao i svaki drugi "napad".
Naslovnica

#5140 Re: napad pasa / tuzba

Post by Naslovnica »

Code: Select all

http://radiosarajevo.ba/novost/135051/podaci-hitne-pomoci-ks-ugrizi-pasa-lutalica-povecani-za-30-posto-
Hoćeš da kažeš da je od ovih preko 1000 REGISTROVANIH slučajeva ugriza u hitnoj pomoći, oko 500 njih lažno?!
Da ne spominjem neregistrovane slučajeve.
pakica_

#5141 Re: napad pasa / tuzba

Post by pakica_ »

kanjon wrote:Svjedocio sam jednom napadu maloprije pored filozofskog fakulteta

Prolazi zena ulicom, pored nje prodjose 3 psa. Zena dobije histericni napad, pocne vristat, skakat, siktat. Psi nastavise svojim putem.

:lol: :lol: :lol:

salu na stranu, ima napada, ima ljudi koji se boje, ima agresivnih kerova itd itd.. al' zagovarat' ubijanje komplet populacije napustenih kerova i kerova lutalica mi je van svake pameti (tj. zdrave pameti, ne svake.. ove pojedine bolesne umove ne zelim da komentarisem)
lavorpunvode

#5142 Re: napad pasa / tuzba

Post by lavorpunvode »

neki dan mi mamu ujede za nogu iz cista mira, kod druge gimnazije, na sred puta :shock:
mi, porodicno, bolesno ludi za psima. hranimo ih na svakom koraku, par copora opskrbljujemo svako jutro hranom.. imamo psa... niko od nas ih se ne boji. i strah nije razlog.
ona samo prosla pored copora to jutro, oni se fino sklonili da prodje, i onda joj jedan prisao i iza ledja zgrabio za nogu. ostali poceli da laju. meni se sad cini da je dobro prosla sto i oni nisu nasrnuli. noga je gadno nastradala, al bit ce ok aBd. pse i dalje volim i pomazem, al boga mi s oprezom im ledja okrecem ubuduce.
Jazzy.ba

#5143 Re: napad pasa / tuzba

Post by Jazzy.ba »

:D

To je to.
vješalica

#5144 Re: napad pasa / tuzba

Post by vješalica »

pakica_ wrote:

salu na stranu, ima napada, ima ljudi koji se boje, ima agresivnih kerova itd itd.. al' zagovarat' ubijanje komplet populacije napustenih kerova i kerova lutalica mi je van svake pameti (tj. zdrave pameti, ne svake.. ove pojedine bolesne umove ne zelim da komentarisem)
ne izgledaju mi ove lutalice da su napuštene ni da su imale svoje vlasnike ama baš nikada
pakica_

#5145 Re: napad pasa / tuzba

Post by pakica_ »

vješalica wrote:
pakica_ wrote:

ne izgledaju mi ove lutalice da su napuštene ni da su imale svoje vlasnike ama baš nikada
vjeruj ti u sta zelis, ali ima ih vise nego sto mislis..
Image
Image
Image
Image
Image
Image

sve i jedan pas sa ulice.. hoces jos?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5146 Re: napad pasa / tuzba

Post by ladyblue18 »

pakica_ wrote: Image
Ajoj :oops: :-D :thumbup:
pakica_

#5147 Re: napad pasa / tuzba

Post by pakica_ »

ladyblue18 wrote:
napustena s bebama jer je vlasnik nije pazio u tjeranju i kad je okotila mjesance- fijuuuuuuu!
McMoy

#5148 Re: napad pasa / tuzba

Post by McMoy »

pakica_ wrote:
ladyblue18 wrote:
napustena s bebama jer je vlasnik nije pazio u tjeranju i kad je okotila mjesance- fijuuuuuuu!
Kuja jedna, nevjerna! :-)
Naslovnica

#5149 Re: napad pasa / tuzba

Post by Naslovnica »

http://radiosarajevo.ba/novost/135051/podaci-hitne-pomoci-ks-ugrizi-pasa-lutalica-povecani-za-30-posto-

Hoćeš da kažeš da je od ovih preko 1000 REGISTROVANIH slučajeva ugriza u hitnoj pomoći, oko 500 njih lažno?!
vješalica

#5150 Re: napad pasa / tuzba

Post by vješalica »

Naslovnica wrote:

Naravno da jeste.To su lažni izvještaji sa ciljem napada na čopore pasa od strane krvoločnih ljudi. :wink:
Locked