Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
User avatar
bach
Posts: 3478
Joined: 05/11/2005 11:52

#1 Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by bach »

Ničim izazvan, osim želje da zaradim dio plate, krenuo sam jutros na posao kao što radim proteklih desetak godina. Tu me je napao čopor od blizu dvadeset pasa lutalica. Sve se dešavalo na ulici, u Omladinskoj u Vogošći , kod nekadašnjeg marketa MIMS. Bilo ih je raznih, smeđih, bijelih, žutih, crnih. Neki veliki mnogo velikih, i onih malih. Svi su bili jako agresivni i nasrtljivi. Od prvobitna četiri psa koja su krenila na mene ( dva posebno agresivna), u roku od dvadesetak sekundi se tu sa savim strana stvorilo njih još petnaestak. Svi laju i nasrću na mene. Pokušao sam pobjeći, međutim "okužili su me" i tako režeći i lajući išli za mnom ulicom. Iskreno, osjetio sam se kao lovina, kao u seriji OPSTANAK kada kada hijene iili lavovi okruže recimo zebru i čekaju pogodan trenutak da je raskomadaju.

Bilo je prolaznika, ali niko nije zgrabio ni kamen ili nešto drugo te pokušao rastjerati pse. Samo je neka žena izašla iz jedne radnje čini ki se i vikala mi da "ne smijem bježati ni mahati kada me napadnu cuke". Valjda sam trebao stajati i čekati da me izgrizu. Vikao sma na cuke . čizmom par njih opalio po njušci, a neke sam zakačio svojom velikom, teškom torbom, tako da se ta "bitka" nakon neke tri minute završila" bez pobjednika. Ili sam ja pbjednik jer sam ostao čitavih šaka ili noge.

Prepao se jesam ali ne previše. nEkakosam očekivao da će se ovo desiti. Brij pasa na ulici u naselju je ogroman. Ja sam imao sreće. Neke komšije nisu u bili su ugrizeni i teško povrijeđeni.

Moj otac je na istom mjestu gdje sam ja napadnut ugrizen os strane nekog velikoh žutog psa. Kao kulturan građanin je otišao u lokalni dom zdravlja, gdje su mu samo pogledali ranu. NIti su očistili ranu, niti su mu stavili zavoj, niti dali antitetanus. Nisu htjeli jer navodno nije bilo potrebe, a i da su htjeli , nisu imali i zavoja ni antitetanusa. Jadni mi kada ambulante u glavnom gradu države nemju ni zavoja. Nesretnom, ugizenim tati ( čovjeku od skoro 60 godina oboljelom od PTSP -a, konjice uz vog. hitne pomoći su samo dali upuznicu za KUM, ne pitajući se kako će on otići do KUM -a i kako će se povrijeđen vratiti. Vrćajući se sa posla, vidio sam oca kako teško ide ulicom hramljući. KUM je to veče bio čisti krljanac, bilo je saobraćajnih nesreća, bio je neki veliki obračun žestokih momaka kod stadiona Koševo, tako da mij otac sa nogom koja je pomalo krvarila nije bio prireta i došao je na red za nekih 3.5 sata. Sve moje molbe doktorima da ga makar pogledaju prije toga, odbijene se iz zahtjev da sačekamuo. kada je tata došao na red, "keruša" doktorica iz KUM .a je rekla da on pomoć ne može dobiti na KUM -u, da ni oni nemaju antitenaus, pa nasa je poslala na infektivnu kliniku. Ja naravni nisam znao gdje je infektivna klinika, te sam sa sa povijeđenim tatom tumarao tamo am u gluho doba noću po Kliničkom centru, dok nismo konačno nekko nabasali na kliniku gdje je taata dobio prijeko potrebni antitetanus, nekih osam sati nakon što ga je ujeo pas.

Dok su cuke jurišale ne mene, kroz glavu mi je samo prolazilo kako bih morao proći kroz sve to je prošao moj otac par mjeseci prije, od besmislene službe Hitnje pomoći koja nema ni injekiija, ni zavoja ni ambulantna kola doužasnog, prljavog KUM -a...

Još pod utiskom i nevjericom šta sam proživio, na poslu sam na internet pronašao omraženi Zakon o dobrobiti životinja. Tamo piše da su za provođenje zakona odgovorni Općina i lok. Veterinarska stanica. Općinu Vogošća je bilo bespredmetno zvati zato sam zvao Vet. stanicu gdje su mi rekali da oni ne mogu pomoći i da se moram obratiti Kantonalnij Vet. inspekciji. Tamo mi se javila jedna ljubazna žena, mislim da se zove Joka Hlubna. Ona mi je u dužem. tel razgovoru rekla da me razumije i da ona može jEDINO poslati nekekav dopis firmi MURAI komerc iz Vogošće i zamoliti da pokupe te pse, ali da mi ne garantuje da će "oni" doći ovih dana. Teta iz Vet. inspekcije mi je rekla da su moja mjesna zajednica, općina Vogoća i firma MURAI komerc ( vlasnik azila u Prači) vrlo indiferentne po ovom pitanju i da NIŠTA, baš NIŠTA ne rade po ovom pitanju , a trebali bi pse lutalice kupiti svakih petnaest dana. Teta kaže da je općina Vogošća najgora općina što se tiče pasa lutalica a a je loklacija gdje smo napadnuti jai moj otac, jedan od najgorih lokacija što se tiče pasa. čak mije teta rekal da je bila u moj ulici i čak mi je opisala pse koji su me napali. Rekla mi je da pišem nekakve dopise Općini i Kantonu Sarajevo, ali da od toga mogu imati slabe fajde.

Rekla mi je ipak jednu korisnu stvar a to je da mogu tužiti nekog ako me drugi put zaista ugrizu. Adresa za tužbu je općina ovaj put Vogošća ali i svaka druga. jer su Općine dužne da izgradi azile za pse. To što nema političke volje ili para, nije moj problem ili problem drugih građana Sarajeva koje su psi ni krive ni dužne povrijedili.


POzivam sve ljude koje su ugrizli psi da slobodno tuže sve općine i uzmu im pare.


Imate li vi sličnih iskustava
User avatar
Hemera
Posts: 3659
Joined: 08/08/2010 01:22

#2 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Hemera »

jaro gotov si,tema ce biti zakljucana i pobrisana kao i svaka na temu cukica...jer ti si zlostavljac pasa mrzis ih i trreba te udaviti...itd itd...
julisiz es grant
Posts: 7469
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Oj Kupreško ravno poljce, što pozoba Crnogorce...

#3 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by julisiz es grant »

Ma neee, ti si njih izazvao (rekle bi ti AV MAU organizacije).
Tuži AV MAU organizacije, jer su izlobirale debilan zakon, a nisu osigurale njegovo provođenje (mogu otvoriti 100 azila, a ne jedan koliko jesu, ako nema eutanazije, to je sve kurčeva prašina).
User avatar
Truba
Posts: 81781
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#4 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Truba »

vjerovatno si samo trebao vođu čopora identificirati i njega puknuti torbom :D

meni se cuke motaju oko kuće :D imam jedno oružje za njih
do sada ga nisam upotrijebio
poštujem životinje ali čovjek se mora braniti

Image
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#5 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by VjecitiStudent »

julisiz es grant wrote:Ma neee, ti si njih izazvao (rekle bi ti AV MAU organizacije).
Tuži AV MAU organizacije, jer su izlobirale debilan zakon, a nisu osigurale njegovo provođenje (mogu otvoriti 100 azila, a ne jedan koliko jesu, ako nema eutanazije, to je sve kurčeva prašina).
Koji je ovo zakon po redu koji ostaje samo slovo na papiru?
Ko je krivac za to?
User avatar
karanana
Posts: 47254
Joined: 26/02/2004 00:00

#6 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by karanana »

Za ovi sigurno dobijam trajni ban ali...: tuzi av mau
User avatar
Dr. Kuca
Posts: 7735
Joined: 10/02/2012 20:07

#7 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Dr. Kuca »

Danas svakakvi debili imaju prava, citaj av mau. Kamara debila se okupila da se narodu sere u zivot, a drzava jos debilnija jer je okotila debile.
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#8 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by VjecitiStudent »

Dr. Kuca wrote:Danas svakakvi debili imaju prava, citaj av mau. Kamara debila se okupila da se narodu sere u zivot, a drzava jos debilnija jer je okotila debile.
Zasto drzava donosi zakone koje ili nece ili ne moze da provodi?
Tema o zabrani pusenja je primjer vrlo slican ovome.
User avatar
mirzet52
Posts: 20
Joined: 30/11/2012 14:16

#9 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by mirzet52 »

Iako volim pse podrzavam svaku eutanaziju istih ukoliko se ugrozava na bilo koji nacin zivot covjeka...

Inace, doslo je vrijeme velikih demokrata i moralista, koji vise cijene zivot psa nego zivot covjeka.

Tuzbe nego sta ;-) Nikako ne ostavljat po strani....
User avatar
bach
Posts: 3478
Joined: 05/11/2005 11:52

#10 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by bach »

VjecitiStudent wrote:
julisiz es grant wrote:Ma neee, ti si njih izazvao (rekle bi ti AV MAU organizacije).
Tuži AV MAU organizacije, jer su izlobirale debilan zakon, a nisu osigurale njegovo provođenje (mogu otvoriti 100 azila, a ne jedan koliko jesu, ako nema eutanazije, to je sve kurčeva prašina).
Koji je ovo zakon po redu koji ostaje samo slovo na papiru?
Ko je krivac za to?

Zakon se vrlo striktno provodi i to kao i obično na štetu građana. Tako je navodno nedavno policija imala posla u naselju Hotonj. Mještani su izgleda potrovali lokalne lutalice. Policija koja nije u stanju da zaštiti građene od razbojnika niti u Titovoj ulici u podne, došla je u to periferne nasečje, vršila opsežnu istragu, ispitivala mještane itd.

Jedan komšija kojem je "pukao film" se jednog lijepog ljetnog dana, naoružao se letvom i kamenjem i počeo tjerati lutalice iz naselja. kada je već došao do granice ulice, dočekao ga je ... KO? Policajac!!! Nesretnom komšiji čuvar zakona je očitao lekciju iz lijepg ponašanja, da on ako građanin ne smije uzimati zakon u svije ruke... Bla bla , truć, truć.. i Komšiji odrezao kaznu jer je letvom ganjao lutalice iz svog naselja


Treći slučaj: poznanik, po zanimanju inžinjer , vlasnik jedne male firme, ima pištolj i dozvolu za njega. Pitao je šta ako ga cuke napadne i upotrijebi legalni pištolj . Policajci su mu rekli da psi mgu da hodaj i laju okolo kolko hoće, ali da ON ne smije ni u kom slučaju upotrijebiti oružje protiv njih. Inače mu slijedi krivična prijava.


Tako da zakon nije ni u kom slučaju mrtvo slovo na papiru... Itekako on djeluje...
r_faruk
Posts: 4686
Joined: 20/01/2003 00:00

#11 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by r_faruk »

ako imas kakvo oruzje,vatreno, upotrijebi. kao da ce neko znati da si ga ti upucao. prioriteti su se na zalost poremetili. trenutno jedan pas ima pola penzije, ili neciju cijelu penziju, tako da......... jedino rjesenje je eutanazija, mislim jedino korisno rjesenje. ovo ne pisem ni iz kakve mrznje, jednostavno, nastao je ogroman problem koji se treba rjesiti..... ljudi moraju da shvate da psi nisu ljudi, nisu bolji od ljudi, i ne bi bilo dobro da su svi ljudi kao psi
VjecitiStudent
Posts: 18920
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#12 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by VjecitiStudent »

Zakon se ofrlje sprovodi.

Prije ovog zakona je postojala superefikasna sintorska sluzba koja je vrlo brzo i efikasno sklanjala pse sa ulice i usmrcivala ih. U Sarajevu, oni su na kraju rasformirani, a adekvatna zamjena nije nikad napravljena, premda je zakon to ko fol predvidio, naravno bez ikakvih rokova.

Da su oni ostali, kao sluzba za prikupljanje nesterilisanih cuka, uz dovoljno novca, veterinari bi imali lak posao da sterilisu svakog novog cuku na ulici.
I problem bi bio daleko manji no danas.
Član 29.
(Higijenski servis)
(1) Napuštene i izgubljene životinje skupljaju zaposleni u higijenskom servisu tako da
životinji nanose najmanje bola i patnji i predaju ih u skloništa za životinje.
(2) Ako je pronađena divlja životinja, higijenski servis obavezan je najbližem lovačkom
društvu podnijeti zahtjev za njeno vraćanje u prirodu ako je to moguće, ili u suprotnom,
životinja se predaje najbližem zoološkom vrtu koji je opremljen za njeno primanje. Ukoliko ni
zoološki vrt nije u mogućnosti da primi životinju, ona se usmrćuje.
(3) Ako je pronađena posebno zaštićena divlja životinja, obavještava se organ državne
uprave nadležan za poslove zaštite prirode i okoliša, koji donosi odluku o daljnjem postupku.
(4) Nadležni upravni organ kantona, grada ili općine izdaje dozvolu za formiranje
higijenskog servisa za životinje, a na osnovu uputstva koje propisuje nadležno ministarstvo, a
na prijedlog Ureda.

Član 30.
(Finansiranje skloništa i higijenskih servisa)
Skloništa i higijenski servisi finansiraju se iz:
a) budžeta entiteta, kantona, gradova i općina;
b) drugih vidova finansiranja (donacije, pokloni itd.).

(3) Skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona moraju se osnovati u roku od godine
dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
(4) Do osnivanja skloništa za životinje iz člana 28. ovog zakona, od tijela predviđenih
ovim zakonom, veterinarske stanice mogu, u saradnji s nadležnim općinskim organima,
provoditi kastraciju, sterilizaciju i obilježavanje napuštenih životinja, naročito pasa
lutalica, te njihovo ponovno puštanje na mjesta prirodnog staništa, a s ciljem stabilizacije
populacije napuštenih životinja kontrolom njihove reprodukcije u kratkom roku.
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#13 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by O'zone »

Davno sam ja rekao da je najbolji lijek za probleme sa psima fino ih nahraniti,napojiti,smjestiti u kombi ili automobil i odvući na Poljine u okolinu kuća naših vrijednih zakonodavaca. Drugi dio pasa uvesti u krug oko zgrade kantona Sarajevo (mada tamo ima jedan čopor koji im čuva vrata :mrgreen: )


Zaboli guzonje za problem sa psima kad se vozaju u automobilima, psi moraju postati njima direktna prijetnja pa da se djestvuje.
mali_balon
Posts: 11393
Joined: 12/09/2012 09:57

#14 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by mali_balon »

Ja bi samo vezano za antitetanus ja sam ljetos imao malo zeznutu povredu, dosao sam u hitnu "u svojoj reziji", da ne duljim sa pricom, nakon sto su mi sanirali povredu poslali su mog prijatelja da u 6 ujutro ode do dezurne apoteke i kupi antitetanus, sada je ja pitam sta da sam dosao sam, onako skakucuci bi morao do apoteke i nazad u hitnu da mi daju injekciju. Fuj nam je zdravstvo i sve oko zdravstva, molit Boga da nam ne trebaju
A cuke bi rijesio na fin nacin, samo mislim da bi dobio ban ako napisem na koji.
julisiz es grant
Posts: 7469
Joined: 27/07/2008 23:34
Location: Oj Kupreško ravno poljce, što pozoba Crnogorce...

#15 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by julisiz es grant »

mali_balon wrote:Ja bi samo vezano za antitetanus ja sam ljetos imao malo zeznutu povredu, dosao sam u hitnu "u svojoj reziji", da ne duljim sa pricom, nakon sto su mi sanirali povredu poslali su mog prijatelja da u 6 ujutro ode do dezurne apoteke i kupi antitetanus, sada je ja pitam sta da sam dosao sam, onako skakucuci bi morao do apoteke i nazad u hitnu da mi daju injekciju. Fuj nam je zdravstvo i sve oko zdravstva, molit Boga da nam ne trebaju
A cuke bi rijesio na fin nacin, samo mislim da bi dobio ban ako napisem na koji.
Zdravstvo je "fuj" jer nema para. A nešto ne vidim da neko u predizbornoj kampanji kupi glasovi na priču o poboljšanju zdravstvenih usluga.
User avatar
magi87
Posts: 188
Joined: 23/07/2011 11:43

#16 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by magi87 »

prosle godine mi se isto desilo. oko 8h ujutro sam isla ulicom, kad se niotkuda stvorio copor lutalica. to je bilo tako jezivo, da i danas imam traumu kad ugledam lutalicu. bila je takva situacija da sam mogla da biram da me auto udari, il da me oni izujedaju. ni sama ne znam kako sam se uspjela izvuc. ko nije prezivio takav stres, ne moze ni razumjet! ja bih svim onim udruzenjima za zastitu zivotinja porucila nek ih vode kuci kad su im tako dragi ovi bijesni psi! zna narod da ova udruzenja dobivaju silne donacije iz inostranstva, ali nista od toga nema, kad sve ide u njihov dzep! i to je jedna velika istina! koliko se para slilo za razlicite "projekte"...stvarno sramota je da ovolike lutalice terorisu narod, a po tom pitanju niko nista ne poduzima! sta je sa gradskom upravom??? :x glavni grad- boze sacuvaj!!
User avatar
Bisogna Vincere
Posts: 246
Joined: 26/09/2012 15:47

#17 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Bisogna Vincere »

Nemam strah od paščadije, mada nije ugodno naći se na meti nekog većeg čopora. Ja sam sebi nabavio ovo čudo i definitivno izbjegavaju ovaj zvuk. Neki se mirno udalje, dok to neki nestanu u sekundi jer im ultrazvuk koji emituje smeta. Provjereno radi i u Sarajevu i u Tuzli :mrgreen:

Image
User avatar
bach
Posts: 3478
Joined: 05/11/2005 11:52

#18 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by bach »

Bisogna Vincere wrote:Nemam strah od paščadije, mada nije ugodno naći se na meti nekog većeg čopora. Ja sam sebi nabavio ovo čudo i definitivno izbjegavaju ovaj zvuk. Neki se mirno udalje, dok to neki nestanu u sekundi jer im ultrazvuk koji emituje smeta. Provjereno radi i u Sarajevu i u Tuzli :mrgreen:

Image
Baš sam htio da na temi pitam za ovaj ultrazvučni rastjerivač pasa. :thumbup: :thumbup:

Koliko ovo čudi košta i gdje se može nabaviti?
User avatar
Bisogna Vincere
Posts: 246
Joined: 26/09/2012 15:47

#19 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Bisogna Vincere »

Ja sam prije 4 mjeseca platio 25 KM, od čovjeka koji to nabavlja iz Kine valjda. Na PIK-u sam prošle zime (januar - februar) našao za 15 KM, al onda najaviše da će otvorit azil i očistit ulice. Obzirom da azil nije pomogao, nabavio sam djevojci (ona se boji jer ima traumu s pascadijom jos iz djetinjstva) i njoj je pomoglo, a onda sam i nabavio i sebi iz preventivnih razloga.

Za ovo cudo sam siguran da je u slucaju napada copora najveca nada da se iz tog napada izadje bez posljedica, a pogotovo je ucinkovit u nocnim satima.
Last edited by Bisogna Vincere on 04/12/2012 23:41, edited 1 time in total.
blue033
Posts: 531
Joined: 10/01/2005 15:47
Location: Sarajevo

#20 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by blue033 »

To "čudo" sam ja kupovao na ebay.com košta oko 10 KM, uglavnom radi bolje nego što sam očekivao, ali na neke pse ne djeluje.
kennwood
Posts: 85
Joined: 24/08/2012 13:32

#21 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by kennwood »

Zbog tih europskih debila nema vise ni sintora. To su debili, mi nemamo kruha za narod a kamoli jos da hranimo pse lutalice, metaka imamo dovoljno i po mom misljenju najbolje rjesenje je ubiti te pse, jer oni ne donose nikakvo dobro.

Istina je ovdje samo recena. Kakva kastracija ili domovi, sve treba po kratkom postupu, tako su i europljani to uradili ali samo u nekom drugom periodu kada nije bilo medija. Ne treba se praviti nikakav ljubitelj zivotinja, kad stvarno taj veliki broj pasa nikome ne donosi dobro, oni se muce a jos vise muce nas. Moje misljenje - jednostavno pobiti, a vi govorite sta hocete.
User avatar
Bisogna Vincere
Posts: 246
Joined: 26/09/2012 15:47

#22 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Bisogna Vincere »

blue033 wrote:To "čudo" sam ja kupovao na ebay.com košta oko 10 KM, uglavnom radi bolje nego što sam očekivao, ali na neke pse ne djeluje.
Navodno je to slučaj sa psima koji imaju spustene usi ili ostecen sluh, jer u tom slucaju slabije ili nikako necuju signal koji emituje, al u nocnim satima blic efekat baterije dodatno pomaze sigurno. Na sve lutalice u mom naselju je djelovao. :D
User avatar
Halcyon
Posts: 2402
Joined: 01/09/2011 09:29
Location: Nürnberg

#23 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by Halcyon »

Jedno je bit ljubitelj životinja, a nešto sasvim drugo idiot koji svoje komplekse liječi na način da fura gotivu i kulturu štiteći pse koji, sada je to već i očigledno, predstavljaju opasnost po građane.
User avatar
limeni
Posts: 2745
Joined: 30/12/2007 00:39

#24 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by limeni »

treba postaviti ultimatum ovoj organizaciji i ljubiteljima pasa lutalica da do kraja mjeseca sklone pse sa ulice, one koji ostanu na ulici treba pobiti..dosta je vise, treba li neko dijete umrijeti zbog debilne vlasti koja nije u stanju rijesit ovaj problem..jos jedan problem su borbeni psi koji nemaju brnjacu ili nisu vezani, i tu vlasnicima fine kazne lupiti pa ce se opet moci setati normalno gradom..
racionalista
Posts: 1475
Joined: 20/07/2012 20:40

#25 Re: Napad čopora pasa lutalica: Horor iskustvo iz prve ruke

Post by racionalista »

Ima li u Kini pasa lutalica? Naravno da u Kini nema pasa lutalica... Jeste ikada u Bosni vidjeli janje lutalicu?
Locked