Nakon LET3 - AlterArt izbacuju na ulicu!!!

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: anex, _BataZiv_0809

Locked
User avatar
giga
Posts: 429
Joined: 14/10/2002 00:00

#1 Nakon LET3 - AlterArt izbacuju na ulicu!!!

Post by giga »

.

http://www.alterart.ba/content/view/160/457/
Izbacivanje omladinske organizacije na ulicu

U godini kada bi 450 članova omladinske organizacije Alter Art iz Travnika trebali da slave 10 godina uspješnog rada, suočavaju se sa prestankom rada organizacije. Od "Centra za kulturu općine Travnik" dobili smo rok od 10 dana da napustimo prostorije Internet Club-a. Budući da je ovo i naš izvor prihoda za ostale aktivnosti biti ćemo primorani i njih obustaviti. Alter Art je za korištenje svih prostorija Centru mjesečno plaćao iznos od oko 2.100,00 KM na ime zakupnine, grijanja, el. energije i održavanja. Bez ikakve podrške Centra, ali uz njihove konstantne pritiske, Alter Art je u prostoru Internet Club-a održavao preko 50 kulturnih događaja godišnje.

Ova operacija izbacivanja Alter Art-a je trajala godinu i po i to u samo četiri čina:

1. čin
Februar 2007. – „LET3“: ispipavanje bilá

Oko zabrane korištenja velike sale „Centra za kuturu općine Travnik“ za koncert benda „LET3“ koj smo željeli organizovati mnogo je do sada napisano, ali sada je kristalno jasno da je to bio samo test kojim se željelo vidjeti kako Alter Art reaguje u kriznim situacijama.

2. čin
Maj 2007. – Ultimativna promjena Ugovora o korištenju prostora

Iako smo imali potpisan desetogodišnji Ugovor o korištenju prostora sa Centrom, u maju 2007. godine nam je dostavljen novi, jednogodišnji ugovor. Kako ga nismo željeli potpisati 27.7.2007. godine nam je dostavljen dopis u kojem stoji: „...obavještavam Vas da ste dužni u roku od 10 (deset) dana od dana prijema ovog obavještenja potpisati ponuđeni Vam Ugovor i isti nam odmah dostaviti, jer se u suprotnom smatra da ste jednostrano odustali od korištenja i zakupa prostora u JU 'Centar za kulturu općine Travnik'.“

Ovo je sve urađeno uz osmijehe članova Upravnog odbora Centra i riječi: „... ma niko vas ne želi izbaciti odavde ...“. Budući da nismo imali sredstava za advokate, bili smo primorani potpisati novi ugovor.

3. čin
Decembar 2007. – Neprodužavanje ultimatumom ishođenog novog Ugovora

18.12.2007. godine dostavljen nam je dopis u kojem stoji „... obavještavamo Vas da nismo u mogućnosti produžiti pomenuti Ugovor tj. pristupiti sklapanju novog ugovora ...“. Naravno da nikada nismo dobili zvanično obrazloženje zašto nisu u mogućnosti.

Alter Art traži hitan sastanak sa Upravnim odborom Centra i predočava im 15 kucanih stranica našeg viđenja situacije u zgadi Centra.

Na sastanku sve naše tvrdnje bivaju pobijane, a preko čvrstih činjenica se prelazilo kao da nisu ni postojale.

Na istom sastanku je Alter Art-u ponuđen podrumski prostor kuglane koji je potrebno kompletno renovirati i prilagoditi našim potrebama. Da još jednom pokažemo želju za saradnju i smirivanje tenzija, prihvatamo ponudu i krećemo u izradu projektne dokumentacije.

4. čin
Juni 2008. – „Igrice“ oko urbanističke saglasnosti za novi prostor i „Obavijest o iseljenju“

Tokom januara i februara 2008. godine dobili smo dozvolu donatora za preusmjeravanje sredstava u renoviranje kuglane (umjesto originalno predviđenog prostora Internet Club-a i Sobe za probe bendova), saglasnost Centra za izvođenje radova, naručili i dobili arhitektonski, termotehnički, elektro i hidro projekte rekonstrukcije kuglane, te stručno mišljenje ovlaštenog statičara u kojem se kaže da predviđeni radovi neće ugroziti statiku zgrade.

28.2.2008. godine podnosimo Općini Travnik zahtjev za urbanističku saglasnost za izvođenje radova. Početkom aprila 2008. godine, kada smo vidjeli da se po našem predmetu u resornoj Službi Općine Travnik ništa konktretno ne poduzima, tražili smo sastanak sa načelnikom Općine Travnik gosp. Tahirom Lendom na kojem je zaključeno da treba oformiti komisiju koja će dati mišljenje, jer službenica koja radi na našem predmetu ne može ili ne želi sama donijeti rješenje. U komisiju je načelnik imenovao:
- Azru Kadrić-Čolić dia, predsjednica Komisije
- Adnanu Muminagić dia
- Nisvetu Topalović dipl.ing.stroj.
- Suadu Odobašić dipl.ing.gradj. i
- Mesuda Ibrišimbegovića ing.ZOP.

3.6.2008. godine Alter Art dobiva zapisnik sa upoznavanja sa činjenicama odlučnim za donošenje rješenje (o urbanističkoj saglasnosti, op.a.) i izvještaj gore pomenute Komisije prema kojem se ne može izdati pozitivo rješenje.

Indikativno je da je Suada Odobašić dostavila Komisiji stručno mišljenje po kojem ovaj put predviđeni radovi utiču na stabilnost zgrade i aludira da su joj predstavnici Alter Art-a dali lažne podatke na osnovu kojih je dala prvo, pozitivno mišljenje.

Do današnjeg dana, više od 100 dana od podnošenja Zahtjeva, Alter Art od Službe za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko – pravne poslove Općine Travnik nije dobio Rješenje o urbanističkoj saglasnosti, ni pozitivno ni negativno.

Ne uzmajući ni to u obzir, 9.6.2008. godine direktor Centra Emir Maličević nam dostavlja „Obavijest o iseljenju“ u kojoj stoji: „... S toga Vas obavještavam da pomenuti prostor ispraznite od sredstava i ljudstva u roku od 10 dana dana primanja obavijesti ...“

Projekti koji su ovim dovedeni u pitanje:

• Produkcija diplomske pozorišne predstave „Nada iz ormara“ koja je trenutno u toku. Premijera predstave je planirana 28.6.2008. godine.

• Produkcija diplomske pozorišne predstave „Žena bomba“ koja je u fazi pripreme. Premijera je planirana za septembar 2008. godine.

• Produkcija dokumentarnog filma o demo bendovima u Bosni i Hercegovini.

• Turneja Burna Deneckerea i Marjan Debaene (Belgija) u 10 gradova u BiH koju Alter Art organizuje od 28.6. do 7.7.2008. godine.

• Turneja bendova „A Dog Called Ego“ (Njemačka) i jednog lokalnog benda u 14 bradova u BiH koju Alter Art organizuje od 16. do 30.8.2008. godine.

• Nastup travničkih bendova „Beware“ i „KillingJazzHardCoreBaby“ na Demofest-u u Banjaluci od 19. do 26.7.2008. godine.

• Najmanje 50 kulturnih događaja koliko smo do sada organizovali u prostorijama Internet Club-a svake godine.

Alter Art će se boriti za dugoročno rješavanje problema korištenja prostora u zgradi Centra za kulturu i smjenu Emira Maličevića sa mjesta direktora Centra. O izlasku iz prostora koji sada koristimo ni ne razmišljamo.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti na telefone 030 510 251, 030 510 252 i 061 185 860 ili na e-mail [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli .
Ukoliko želite da nam pomognete, pišite nam pisma podrške. Svako ćemo objaviti. Možete pisati i Centru za kulturu na [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli ili [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli , kao i načelniku Općine Travnik na [email protected] e-mail adresa je zaštićena od spam botova, morate imati uključen Javascript da bi je vidjeli .

Last edited by giga on 11/06/2008 15:03, edited 1 time in total.
User avatar
Liberalism
Posts: 2632
Joined: 27/08/2006 16:54

#2 Re: Nakon LET3 - AlterArt izbacuju na ulicu!!!

Post by Liberalism »

Dok nasi progresivni umjetnici pjevaju djeci ko u najcrnje komunisticko doba
User avatar
giga
Posts: 429
Joined: 14/10/2002 00:00

#3 Re: Nakon LET3 - AlterArt izbacuju na ulicu!!!

Post by giga »

Liberalism wrote:Dok nasi progresivni umjetnici pjevaju djeci ko u najcrnje komunisticko doba
na cudnim mjestima sve (p)ostaje isto
mIRCerka
Posts: 28084
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#4 Re: Nakon LET3 - AlterArt izbacuju na ulicu!!!

Post by mIRCerka »

Locked