samo na kratko se moram javiti i reći da osim Atagića draga Eluna (koji kako kažeš prave kalupe), postoje i Sofići (stari Sofić -Fahrudin koji je u gorenjem dijelu Zlatarske ulice preko puta Ramiza slastičarne, malo iznad, radi predivan nakit, kao i S. Sofić koji radi replike kraljevskog nakita, radi i nagradu Srce sarajeva, kao i drugi nakit, sve se to radi iz klaupa koji sami prave ) .
Tu su i braća Novalija, i njihovi sinovi koji takođe imaju par zlatarskih radnji i koji takođe izrađuju svoj nakit, Hajrudin Novalija... NAravno, neki od njih prodaju i gotov nakit, ali isto tako to su porodice koje rade kalupe koje toliko spominješ i prave svoj nakit. Osim toga,ne mogu se sjetiti prezimena zlatara, koji jedini radi belenzuke i takođe ih radi po kalupima koje je sam napravio. Svi zlatari ukoliko žele nekome pokloniti belenzuk kupuju ili naručuju kod njega. To je druga zlatara sa desne strane kada se ulazi sa Ferhadije.
Ako je tebi neki zlatar ispričao kako se prave kalupi i šta to znači ne moraš sada svima ispirati mozak sa kalupima. Slučajno znam kako se prave kalupi, znam šta je sve potrebno i koliko vremena, truda i znanja da se napravi neki nakit filigranske izrade... kao i u ostalom koliko to košta i koliko nije isplatno, nažalost.
ali tvrditi samo na osnovu jednog iskustva o nekim zlatarima, da su jedini.... nema smisla...
pogotovo ukolio si o tim nekim porodicama saznala preko interneta, nakon 10 minuta surfanja, ili čak kraće, obzirom da ni prezime nisi uspjela zapamtiti.
btw Sefić je oftamolog