Altair_SA wrote:Najniza plata u Austriji koliko? 1300-1400 eura? Ako cemo gledati najnize, pa kod nas raje koliko hoces radi za 300km, za 150 hebenih eura. Nije Bosna samo Sarajevo, gdje opet koliko toliko bolje... Bio sam prije negdje u Glamocu, svega mi to kao da je vrijeme stalo... Nezaposlenost Bog zna kolika je, raja radi za par stoja. Katastrofa... a takvih mjesta ima jos puno po BiH i raje koja ili ne radi ili ako radi radi za neku sicu. Ljudi ba znaju raditi kod ovih privatnika izrabljivaca po cijeli dan za par stoja mjesecno. To samo moze u banana drzavama, jer nemas se kome zaliti. Uhljebe parazite ne racunam, oni ionako cine jedan manji procenat ukupnog stanovnistva.
Ali to mozemo zahvaliti ovim nasim, Bakiru Trezorashu, Zlogumdjiji, DoDicku, onom kamenjarcu i ostaloj bagri.
"Najnize" (ima i nesto nizih) plate u Austriji su one koje baziraju na satnici od 7,89 € bruto iz ugostiteljske i hotelijerske branse.
7,89 € x ca.172 sata/mjesecno = ca.1360 € bruto a to iznosi po poreznim stopama iz 2015 godine oko 1090 € neto.
Godisnji dohodak iznosi u ovom konkretnom slucaju 1100 x 14 = 15.400 € (U Austriji se prima 14 neto plata)
Generalno, mislim da sama tema ima pogresan pristup, jer nije bitno kolika je najvisa satnica. Sta se ima od informacije da je najvisa satnica 100, 400 ili 4000 € ? To nema veze sa onim sa cim se treba i sa dobrim obrazovanjem racunati. Puno vise vrijedi informacija kolika je prosjecna satnica u odredjenoj bransi.
Po informacijama sa ove statisticke stranice
http://www.statistik.at/web_de/statisti ... index.html se moze vidjeti da prosjecna godisnja primanja u Austriji bazirana na punom radnom odnosu iznose:
- muskarci 41.500 € bruto

27.300 € netto

sto odgovara mjesecnom dohotku od 1890 € (dvanaest puta u godini) plus 13. i 14.
plata od po ca. 2300 € neto

kada sumu svih cetrnaest dohodaka od 27300 € rasporedis na dvanaest mjeseci, dobijes prosjecan mjesecni dohodak od 2275 €
- zene 34.100 € bruto

23.470 neto godisnje

23470 : 12 = ca. 1950 €
Ovo su prosjecne plate za puno radno vrijeme (38,5 - 40 sati sedmicno) kada pomjesas radnike, namjestenike, drzavne sluzbenike. Medjutim, izmedju ovih grupa postoje ogromne razlike.
Tako muski radnici imaju prosjecna godisnja neto primanja (14 plata) od ca. 18.500 € / muski namjestenici 28.000 € / muski drzavni sluzbenici 33.000 €. (nisam mogao iz prilozenih podataka da zakljucim da li su u ovu racunicu inkludirani i oni koji imaju skraceno radno vrijeme.
Uz to kada dodas da dosta zena (a i muskaraca) nije u punom radnom odnosu, moras od jos nizih primanja polaziti.
Druga je stvar ako si privatnik, samostalan...tada godisnja primanja znaju biti znatno visa. Tako da su sve cifre koje su na temi navedene, u principu moguce. Ako imas dobro obrazovanje i ako je trazeno, onda naravno mozes postati i imucan. Ali i nasi gradjevinci koji otvore firme imaju, ukoliko dobro posluju, odlicne prihode...Medjutim ti slucajevi su rijetki....jedan od stotinu. Evo, jedan moj prijatelj, Srbijanac, koji je nedavno zavrsio ekonomiju imao je kao preduslov za dobijanje radne dozvole, da nadje radno mjesto sa platom od 2.000 € bruto (1.400 € neto). Trazio je posao oko pola godine!
Po prosjecnoj visini prihoda, nasi su ljudi svakako pozicionirani u donjoj polovini skale.
Treba biti realan: plate su nize od onoga sto ljudi sebi predstavljaju.
Kada se sve sabere i oduzme, neto-mjesecni prihodi se, po mojim zapazanjima, uglavnom krecu u ovim okvirima:
Zene obicne radnice: 1100-1500 € (14 x godisnje)
Zene sa fakultetom: 1400 +
muskarci radnici: ca.1400 - 1700 €
muskarci sa faxom: 1500 +
Iskustvo, razina obrazovanja, trazenost, licni kvaliteti i sreca...sve se to reflektuje na tvoj platni listic...