Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Altair_SA

#76 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

Cuj ovoga :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako bolan ne radi, znam raje koliko hoces sto rade za 300km. Ne u Sarajevu, tu ih ima sto rade i za 5 stoja, ali u unutrasnjosti jarane, 300 maraka i to armija takvih, halo ba, gdje zivis ti? :-) Nemaju svi nekog u dijaspori, a ni dijaspora ne salje tako lovu... kad nemas od cega da se prehranis, onda ti i tri stoje dodje super. A neces ti, ima ko hoce... i to ovi nasi privatnici znaju dobro.

Tako je to kad za jednog od vodecih politicara imas Esu Alejhiselama :lol:

Image
prog321

#77 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Meljes gluposti.

Kod nas je parola radije cu dzabe sjediti nego dzabe raditi. :-D
Brdo njih radi za 500 kao portir ili security guard na guzovaci, ali nema sanse da bude zidar , iako bi tako tri put vise zaradio.
A kukaju u pm.
Altair_SA

#79 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

Ne seri matere ti :lol:

Armija ljudi u unutrasnjosti radi ili bi radilo za 300 ili 400km, pa da nisam to svojim ocima gledao, pa hajde. Kad nema bolje pasha, NEMA... mozes li ti to da shvatis? :-) Kaze sto ne dodjes u Sarajevo, moze se opet vise zaraditi... a treba platiti stan u SA, a ne mozes zaraditi toliko vise osim ako nisi uhljeb. Kakvih bolan tri put vise kao zidar... i zidara koliko hoces, ubijaju sa cijenom jedni druge. Pa ganjaj poslije da naplatis rad... sve to djeluje fino kako ti pises, ali u stvarnosti je daleko od takvog. Jarane ova drzava je u totalnom kurcu.

Ali zato imamo Barika Izmeta i Esu Poslanika a.s. oni ce od nas napraviti Dzennet :bih:

Image
insomnia78

#80 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by insomnia78 »

pojedinac wrote:Situacija u NL:
Image
Ovo, na slici, su francuski politicari
512MB

#81 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

Image
Normala svugdje u svjetu. Koliko su ovi lijevo utrosili para i znoja na skolovanje i karijeru, a kolko ovi desno.
512MB

#82 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

prog321 wrote:Meljes gluposti.

Kod nas je parola radije cu dzabe sjediti nego dzabe raditi. :-D
Brdo njih radi za 500 kao portir ili security guard na guzovaci, ali nema sanse da bude zidar , iako bi tako tri put vise zaradio.
A kukaju u pm.
300km je negdje oko duplo vise od najnize penzije, jel tako? Tako da to nije nerealno. Moj stric u Bihacu radi kao zidar i dobije oko 700km.
prog321

#83 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Meni je zidar proslo ljeto garazu kod vikendice radio.
Platio ga 2500 maraka za 15 dana posla.
I to sam dobro prosao. Drugi su trazili 3000+ :-D
Last edited by prog321 on 20/12/2015 13:08, edited 1 time in total.
Altair_SA

#84 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

512MB wrote:
Image
Normala svugdje u svjetu. Koliko su ovi lijevo utrosili para i znoja na skolovanje i karijeru, a kolko ovi desno.
Upravo tako, i kod nas isto tako, "normala" jarane, pa nije Eso s.a.w.s bez neke diplomirao, sad zalsuzuje 5000km mjesecno :bih:

Image
Altair_SA

#85 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

prog321 wrote:
Altair_SA wrote:Ne seri matere ti :lol:

Armija ljudi u unutrasnjosti radi ili bi radilo za 300 ili 400km, pa da nisam to svojim ocima gledao, pa hajde. Kad nema bolje pasha, NEMA... mozes li ti to da shvatis? :-) Kaze sto ne dodjes u Sarajevo, moze se opet vise zaraditi... a treba platiti stan u SA, a ne mozes zaraditi toliko vise osim ako nisi uhljeb. Kakvih bolan tri put vise kao zidar... i zidara koliko hoces, ubijaju sa cijenom jedni druge. Pa ganjaj poslije da naplatis rad...
U unutrasnjosti imam vikendicu, pa ne mozes radnika ni za lijeka naci.
Ne gnjavi vise narod sa glupostima.
Poradi na sebi. Kukanje je odlika gubitnika. Ako ti se ne svidja ova drzava, trazi bolju. Kako su drugi ispalili, mozes i ti. :-D
Ti imas vikendicu, hajd ne rise svega ti :lol:
Altair_SA

#86 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

prog321 wrote:Meni je zidar proslo ljeto garazu kod vikendice radio.
I sta je bilo kad si se probudiJo? :? MokLe gace? :lol: UpiskiLo se :lol: :lol: :lol: :lol:
prog321

#87 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Dečko ti si na nekim substancima. Mislim da se naša diskusija ovdje završava. :-D
512MB

#88 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

prog321 wrote:Meni je zidar proslo ljeto garazu kod vikendice radio.
Pa dobro, ko "freelancer zidar" i nije neka kinta za tri hefte posla :)
prog321

#89 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Dvije hefte!
Dobar radnik. On jest se naradio za te dvije sedmice. Rucno dizati blokove nije lagan posao. Ja sam sretan da sam ga dobio za te pare. Drugi su tražili 3000+
Altair_SA

#90 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

prog321 wrote:Dečko ti si na nekim substancima. Mislim da se naša diskusija ovdje završava. :-D

Ako je ko na kakvim supstancama, to si ti, laksativnim :lol:
Toliko si se nasro da je to strasno :lol: Odvadi malo s laganjem ba :lol:
prog321

#91 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Nisam ja jedini ovdje ko je pravio nešto oko kuće, garažu i sl. Raspitaj se malo. Dobar majstor , zidar, električar, vodoinstalater zlata vrijedi.
Nemoj se glupirati sa 300 km. Za te pare niko neće kile da digne.
Vjeruj mi provjerio sam.
klixo

#92 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by klixo »

Bruku ljudi koji rade kod privatnika za 6-7 stoja uradi koji poslic sa strane i to ga izadje na 1000-1500 km.

Nego , sto kod nas ima majstora fusera i prevaranata ko u prici.
Imam neki Vailant bojler u kuci 17 godina star kojem se pokvario neki glavni dio(zab. kako se zove) i sad zovnemo majstora koji je kaze da se taj dio mora zamijeniti i ta muzika kosta 400km ... Helem nama to bilo puno davati za tako star bojler jer se za 1000 km moze kupiti nov bojler i mi odlucimo da kupimo nov... U medjuvremenu stari na preporuku prijatelja zovne nekog kao eto postenog majstora.
Kad fakat , ocistio nam frajer bojler i taj dio(gorionik ja mislim, tako nesto) , naplati 120 km(bilo je dosta posla, 3 sata sigurno).
Evo vec godinu i pol bojler savrseno funkcionise , bez problema.

S druge strane , nas narod kakav rekao bi tom majstoru 3 sata posla po 3km satnica + gorivo =15km i mozda jos petaka na kafu ako ne bi imao sitna.

Ontopic :

Sto se tice plata i dnevnica u EU , mnogo mnogo se zavaravate... Masinski inzinjer u Magni(AT) ima 2300e pocetnu platu.

Ovaj freelancer trolla kvalitetno , ne znam sto se raspravljate sa njim.
Sinapsa

#93 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Sinapsa »

Altair_SA wrote:Najniza plata u Austriji koliko? 1300-1400 eura? Ako cemo gledati najnize, pa kod nas raje koliko hoces radi za 300km, za 150 hebenih eura. Nije Bosna samo Sarajevo, gdje opet koliko toliko bolje... Bio sam prije negdje u Glamocu, svega mi to kao da je vrijeme stalo... Nezaposlenost Bog zna kolika je, raja radi za par stoja. Katastrofa... a takvih mjesta ima jos puno po BiH i raje koja ili ne radi ili ako radi radi za neku sicu. Ljudi ba znaju raditi kod ovih privatnika izrabljivaca po cijeli dan za par stoja mjesecno. To samo moze u banana drzavama, jer nemas se kome zaliti. Uhljebe parazite ne racunam, oni ionako cine jedan manji procenat ukupnog stanovnistva.

Ali to mozemo zahvaliti ovim nasim, Bakiru Trezorashu, Zlogumdjiji, DoDicku, onom kamenjarcu i ostaloj bagri.
"Najnize" (ima i nesto nizih) plate u Austriji su one koje baziraju na satnici od 7,89 € bruto iz ugostiteljske i hotelijerske branse.
7,89 € x ca.172 sata/mjesecno = ca.1360 € bruto a to iznosi po poreznim stopama iz 2015 godine oko 1090 € neto.
Godisnji dohodak iznosi u ovom konkretnom slucaju 1100 x 14 = 15.400 € (U Austriji se prima 14 neto plata)

Generalno, mislim da sama tema ima pogresan pristup, jer nije bitno kolika je najvisa satnica. Sta se ima od informacije da je najvisa satnica 100, 400 ili 4000 € ? To nema veze sa onim sa cim se treba i sa dobrim obrazovanjem racunati. Puno vise vrijedi informacija kolika je prosjecna satnica u odredjenoj bransi.

Po informacijama sa ove statisticke stranice http://www.statistik.at/web_de/statisti ... index.html se moze vidjeti da prosjecna godisnja primanja u Austriji bazirana na punom radnom odnosu iznose:

- muskarci 41.500 € bruto :arrow: 27.300 € netto :arrow: sto odgovara mjesecnom dohotku od 1890 € (dvanaest puta u godini) plus 13. i 14.
plata od po ca. 2300 € neto :arrow: kada sumu svih cetrnaest dohodaka od 27300 € rasporedis na dvanaest mjeseci, dobijes prosjecan mjesecni dohodak od 2275 €

- zene 34.100 € bruto :arrow: 23.470 neto godisnje :arrow: 23470 : 12 = ca. 1950 €

Ovo su prosjecne plate za puno radno vrijeme (38,5 - 40 sati sedmicno) kada pomjesas radnike, namjestenike, drzavne sluzbenike. Medjutim, izmedju ovih grupa postoje ogromne razlike.
Tako muski radnici imaju prosjecna godisnja neto primanja (14 plata) od ca. 18.500 € / muski namjestenici 28.000 € / muski drzavni sluzbenici 33.000 €. (nisam mogao iz prilozenih podataka da zakljucim da li su u ovu racunicu inkludirani i oni koji imaju skraceno radno vrijeme.
Uz to kada dodas da dosta zena (a i muskaraca) nije u punom radnom odnosu, moras od jos nizih primanja polaziti.

Druga je stvar ako si privatnik, samostalan...tada godisnja primanja znaju biti znatno visa. Tako da su sve cifre koje su na temi navedene, u principu moguce. Ako imas dobro obrazovanje i ako je trazeno, onda naravno mozes postati i imucan. Ali i nasi gradjevinci koji otvore firme imaju, ukoliko dobro posluju, odlicne prihode...Medjutim ti slucajevi su rijetki....jedan od stotinu. Evo, jedan moj prijatelj, Srbijanac, koji je nedavno zavrsio ekonomiju imao je kao preduslov za dobijanje radne dozvole, da nadje radno mjesto sa platom od 2.000 € bruto (1.400 € neto). Trazio je posao oko pola godine!
Po prosjecnoj visini prihoda, nasi su ljudi svakako pozicionirani u donjoj polovini skale.
Treba biti realan: plate su nize od onoga sto ljudi sebi predstavljaju.

Kada se sve sabere i oduzme, neto-mjesecni prihodi se, po mojim zapazanjima, uglavnom krecu u ovim okvirima:

Zene obicne radnice: 1100-1500 € (14 x godisnje)
Zene sa fakultetom: 1400 +

muskarci radnici: ca.1400 - 1700 €
muskarci sa faxom: 1500 +

Iskustvo, razina obrazovanja, trazenost, licni kvaliteti i sreca...sve se to reflektuje na tvoj platni listic...
Hakiz

#94 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Hakiz »

Altair_SA wrote:
512MB wrote:
Image
Upravo tako, i kod nas isto tako, "normala" jarane, pa nije Eso s.a.w.s bez neke diplomirao, sad zalsuzuje 5000km mjesecno :bih:

Image
Ja kada god čujem nešto kao ovo podvučeno poželim da na primjer smetljari prekinu raditi jedno 5 godina. Pa da vidimo koliko je rad malo obrazovanih, pa zbog toga i malo plaćenih ljudi nebitan.
animals

#95 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by animals »

Da istina je da u Austriji ljudi rade, za plate od 1000 eura pa navise..
a ima i ovakvi slucajeva..
npr Treichl, direktor Erste bank, grupe..zaradio 2,2 miliona za jednu godinu sa premijama ukupno..
prosjecne plate srednjeg staleza od 1 do 2 tisuca eura..
Altair_SA

#96 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by Altair_SA »

prog321 wrote:Nisam ja jedini ovdje ko je pravio nešto oko kuće, garažu i sl. Raspitaj se malo. Dobar majstor , zidar, električar, vodoinstalater zlata vrijedi.
Vjeruj mi provjerio sam.
Nemam se ja sta raspitivati lazovcino, znam tacno koliko kosta. Cuj 2500km za dvije hefte sam jedan zidar :lol: Ne da si ga pretjerao, nego si onako masno slagao, ko i za vikendicu da imas :lol: . Drugo, nikad ti dobar zidar nece pristati da sam nosi blokove i jos da zida, hoce radnika/irgata koji ce to raditi, mjesati maltu ili biti na mjesalici, tako da si i tu slagao :D

A za 300km, govorio sam o najnizoj plati, ne o zidarima, znam da oni vise zarade, ali daleko od tih tvojih astronomskih cifri :lol:
512MB

#97 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

Hakiz wrote:Ja kada god čujem nešto kao ovo podvučeno poželim da na primjer smetljari prekinu raditi jedno 5 godina. Pa da vidimo koliko je rad malo obrazovanih, pa zbog toga i malo plaćenih ljudi nebitan.
U Austriji je posao "smetljara" jako trazen. Plate izmedju 1800€ do 2000€ netto, sa kojekakvim dodatcima i do 2200€. Vrlo je tesko upast na taj poso, uglavnom ide na vezu.
512MB

#98 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by 512MB »

klixo wrote: Ontopic :

Sto se tice plata i dnevnica u EU , mnogo mnogo se zavaravate... Masinski inzinjer u Magni(AT) ima 2300e pocetnu platu.

Ovaj freelancer trolla kvalitetno , ne znam sto se raspravljate sa njim.
Evo jos jedan specijalac. Na tvoju zalost, prije tri godine sam radio u Magna Powertrain (Traiskirchen) na projektu od 14 mjeseci kao externi c++ programer, 85€/sat a pola radnog vremena home office. Pa sad sracunaj na 200 sati mjesecno (bilo je hrpa prekovremenih)

Bas ti se potreflo ;(
prog321

#99 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by prog321 »

Altair_SA wrote:
prog321 wrote:Nisam ja jedini ovdje ko je pravio nešto oko kuće, garažu i sl. Raspitaj se malo. Dobar majstor , zidar, električar, vodoinstalater zlata vrijedi.
Vjeruj mi provjerio sam.
Nemam se ja sta raspitivati lazovcino, znam tacno koliko kosta. Cuj 2500km za dvije hefte sam jedan zidar :lol: Ne da si ga pretjerao, nego si onako masno slagao, ko i za vikendicu da imas :lol: . Drugo, nikad ti dobar zidar nece pristati da sam nosi blokove i jos da zida, hoce radnika/irgata koji ce to raditi, mjesati maltu ili biti na mjesalici, tako da si i tu slagao :D

A za 300km, govorio sam o najnizoj plati, ne o zidarima, znam da oni vise zarade, ali daleko od tih tvojih astronomskih cifri :lol:
E jesi zapjenio. : :-D
Zapitaj se koji kurac bih ti lagao? Šta imam od toga?
Ja sam pogodio posao a irgata je plaćao majstor 35km plus hrana i piće.
Ako meni ne vjerujeś onda se prvo raspitaj koliko košta zidar da ti nešto odradi.
Nemoj se meni obraćat više.
Svoj luzerski stav proslijedi nekome drugom.
Last edited by prog321 on 20/12/2015 23:57, edited 1 time in total.
graue_maus

#100 Re: Najveća i najniža satnica u zemljama članicama

Post by graue_maus »

veiz wrote: U Njemačkoj satnica 30 eura
za koga 30 evrica po satu u njemackoj :? :? :?
Post Reply