Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
-
neki
#26 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Prije nekih 120 godina epitet najružnije zgrade u Sarajevu je nosila vijećnica...
- orinoco
#27 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?

- hrle1976
#28 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Tibre kao kompleks zgrada. Podsjeca me na jedno nekadasnje ruglo iz Hong Konga.
- VladaFBiH
#29 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Tibra 1 - ona prva na stupuhrle1976 wrote:Tibre kao kompleks zgrada. Podsjeca me na jedno nekadasnje ruglo iz Hong Konga.
Tibra 2 - čuveni nukleus
Tibra 3 ona što zovu Nova Otoka a nalazi se na Alipašinom mostu
Šibica
Stometarka
Papagajka
JAT-ov neboder (najčešći komentar stranaca je - jel' se neko za*ebavao kad je ovo pravio)
90% Grbavice i Č.Vile (zgrade iz 50-60ih) - vadi ih samo što se ne vide sa glavne ceste
UPI-jev neboder kod pozorišta
... predug je spisak stvarno - izgleda da su nas arhitekti mrzili u zadnjih 100 godina
- VladaFBiH
#30 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
fasada je grozna ali zgrada i nije toliko kad bi se ofarbalaorinoco wrote:Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?
- basicm
#31 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Meni najruznijaorinoco wrote:Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?
-
iz zadnje klupe
#32 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Pošto se tema odnosi na čitavu BIH, a ne samo Sarajevo, reći ću da su to oni gradovi koji su imali nesreću da građevinsku ekspanziju u centralnom dijelu grada dožive 50 i 60 godina, od vecih gradova Sarajevo i Zenica najvece zrtve, kompletna opština Novo Sarajevo, ako se posmatra ko jedno naselje, ima vjerovatno u bivsoj komunističkoj istočnoj Evropi jos slicnih bunkerskih naselja, ali na nasu zalost nisu uz glavnu cestu centralnog cijela glavnog grada 
-
nlt
#33 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
vidi, naravno to je stavr subjektive ocjene, meni ova zgrada je užasna zbog stanja, kad bi se stavila fasada vjerovatno bih promijenio mišljenje, a ovako...orinoco wrote:Bi li mogao postaviti definiciju ružne zgrade, koje kriterije zgrada treba imati da bi dobila epitet ili status ružne.nlt wrote:e hajmo, ožežite
koje su to po vama najružnije zgrade u Sarajevu što od novih što od starih
poželjno je da stavite i sliku
po meni je to ona zgrada na Pofalićima, od gradnje prije rata
slike kasnije
Što je tebi ružno, drugima može biti prelijepo, i obrnuto. Ne možeš emocijama posmatrati i ocjenjivati nečiji izgled, moraju postojati standardi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Iznenadio bi se koliko ta arhitektura ima postovalaca.iz zadnje klupe wrote:Pošto se tema odnosi na čitavu BIH, a ne samo Sarajevo, reći ću da su to oni gradovi koji su imali nesreću da građevinsku ekspanziju u centralnom dijelu grada dožive 50 i 60 godina, od vecih gradova Sarajevo i Zenica najvece zrtve, kompletna opština Novo Sarajevo, ako se posmatra ko jedno naselje, ima vjerovatno u bivsoj komunističkoj istočnoj Evropi jos slicnih bunkerskih naselja, ali na nasu zalost nisu uz glavnu cestu centralnog cijela glavnog grada
-
nlt
#35 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
samo kad bi stavili kakve boje na nju bila bibasicm wrote:Meni najruznijaorinoco wrote:Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?
a sad je
- cyprus
#36 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Zapravo estetika mnogih zgrada leži u fasadi... Mnogo je zgrada u SA sa ohrnadom fasadom ili idiotskim grafitima, zbog čega ne daju gledat u sebe... Kada bi se prefabrale, to bi bilo znatno ljepše...
Meni je recimo RTV dom grozota, ali kada bi se sredio sa vanjske strane mislim da bi bila cool zgrada...
Meni je recimo RTV dom grozota, ali kada bi se sredio sa vanjske strane mislim da bi bila cool zgrada...
-
Juliuscezar
#37 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Kako klosari napisu na onoj visini ko'fol grafit ?basicm wrote:Meni najruznijaorinoco wrote:Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?
- Ajatolah_
#38 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Ovo odlično pokazuje jedan primjer iz Zenice, polovina jedne starije zgrade je dobila osvježenu fasadu, druga polovina ostavljena ista... Razlika nebo i zemlja, iako se čak koristi i gotovo isti šablon boja kao i prije (može se vidjeti i na desnom dijelu da ispod prozora idu žuta, crvena i zelena, iako je posivilo):cyprus wrote:Zapravo estetika mnogih zgrada leži u fasadi... Mnogo je zgrada u SA sa ohrnadom fasadom ili idiotskim grafitima, zbog čega ne daju gledat u sebe... Kada bi se prefabrale, to bi bilo znatno ljepše...

Inače u Sarajevu mi je JAT-ov neboder odron... Ne znam koja je historija zgrade, ali je konačni rezultat kao da se neko iz čista mira sjetio na izgrađenu zgradu nadodati neki dio koji veze nema s ovim ispod. Također KSC Skenderija i Sivi dom.
- VladaFBiH
#39 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Bila je postavljena skela kada su krpili onu rupu od granate... i klošari se popeli navečer i napravili ono ruglo...bhnapoleon1 wrote:Kako klosari napisu na onoj visini ko'fol grafit ?basicm wrote:Meni najruznijaorinoco wrote:Ima li mjesta za ovu zgradu na Malti i njenu fasadu?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#40 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Je li ovo fakat ostaje ovako?Ajatolah_ wrote:Ovo odlično pokazuje jedan primjer iz Zenice, polovina jedne starije zgrade je dobila osvježenu fasadu, druga polovina ostavljena ista... Razlika nebo i zemlja, iako se čak koristi i gotovo isti šablon boja kao i prije (može se vidjeti i na desnom dijelu da ispod prozora idu žuta, crvena i zelena, iako je posivilo):cyprus wrote:Zapravo estetika mnogih zgrada leži u fasadi... Mnogo je zgrada u SA sa ohrnadom fasadom ili idiotskim grafitima, zbog čega ne daju gledat u sebe... Kada bi se prefabrale, to bi bilo znatno ljepše...
Inače u Sarajevu mi je JAT-ov neboder odron... Ne znam koja je historija zgrade, ali je konačni rezultat kao da se neko iz čista mira sjetio na izgrađenu zgradu nadodati neki dio koji veze nema s ovim ispod. Također KSC Skenderija i Sivi dom.
- Ajatolah_
#41 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
U desnom dijelu su privatni stanovi, tako da gotovo sigurno ostaje._BataZiv_0809 wrote:Je li ovo fakat ostaje ovako?Ajatolah_ wrote:Ovo odlično pokazuje jedan primjer iz Zenice, polovina jedne starije zgrade je dobila osvježenu fasadu, druga polovina ostavljena ista... Razlika nebo i zemlja, iako se čak koristi i gotovo isti šablon boja kao i prije (može se vidjeti i na desnom dijelu da ispod prozora idu žuta, crvena i zelena, iako je posivilo):
...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#42 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Ma ya nasa posla. Dovoljno je da imas jednog seronju u zgradi i ode sve u qrtz krasni. Ili su se nadali da ce im Zavod od svojih para regulisati fasadu i stolariju.Ajatolah_ wrote: U desnom dijelu su privatni stanovi, tako da gotovo sigurno ostaje.
- cyprus
#43 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Btw, meni bivši JAT-ov neboder izgleda cool
Najstariji neboder u Sarajevu...
- agent_zero
#44 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Tu je zajebao žestoko, ali je zato ostale zgrade solidno odradio.dječak sa šibicama wrote:Arhitekt koji je projektovao Papagajku, treba ga natjerati da pojede diplomu.
-
breuer
#45 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
RTV dom se nema šta sređivati što se fasade tiče jer je upravo onakav kakav jeste, stilski osmišljencyprus wrote:Zapravo estetika mnogih zgrada leži u fasadi... Mnogo je zgrada u SA sa ohrnadom fasadom ili idiotskim grafitima, zbog čega ne daju gledat u sebe... Kada bi se prefabrale, to bi bilo znatno ljepše...
veoma dobar objekat
- agent_zero
#46 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Ma samo da se fasade srede i oboji nekim normalnim (veselim) bojama i to je odmah druga priča.
One zgrade na grbavici što su imale sreće (ili štele) da budu ofarbane su sad baš fine.
Gore od tih starih fasada je ona SDAovska poslijeratna nakaradna politika nadziđivanja, što SDAovski majmun može zamisliti, to nema nigdje.
One zgrade na grbavici što su imale sreće (ili štele) da budu ofarbane su sad baš fine.
Gore od tih starih fasada je ona SDAovska poslijeratna nakaradna politika nadziđivanja, što SDAovski majmun može zamisliti, to nema nigdje.
- Roccohljup
#47 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
ona nova zahrđala na M.Dvoru..... 
- Ajatolah_
#48 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Odlična.Roccohljup wrote:ona nova zahrđala na M.Dvoru.....
- saibaba
#49 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Mozda grijesim ali mislim da je i staracki dom njegov.. I to je bilo solidno rugloagent_zero wrote:Tu je zajebao žestoko, ali je zato ostale zgrade solidno odradio.dječak sa šibicama wrote:Arhitekt koji je projektovao Papagajku, treba ga natjerati da pojede diplomu.
- saibaba
#50 Re: Najružnije zgrade u BiH ///Sarajevo/
Super zgradaAjatolah_ wrote:Odlična.Roccohljup wrote:ona nova zahrđala na M.Dvoru.....