Najpoznatiji Bosanac u svijetu

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bosanski_kralj

#76 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Bosanski_kralj »

Jedini živi primjerak u svijetu ovog bića je upravo u BiH.
.
.
.
Milorad Dodik
Rz88

#77 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Rz88 »

Neki nogometaš.
zambaklija

#78 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by zambaklija »

samo malo wrote:
zambaklija wrote:
hahahaa Karl Malden,de to malo pojasni matareti....rođen u Čikagu :D mati čehinja a babo srb :-) niđe veze :bih:
Otac mu je Srbin iz Bilece, imas neki problem sa tim? NIKAKVIH JA PROBLEMA NEMAM

I Ibrahimovicu je majka iz Hrvatske, a on Svedjanin, pa ga se racuna kao bosanca.

evo čitav dan kopam tražeći članak u kojem je pisalo da je Karl bio,prije rata,u posjeti negdje u Hrvatskoj u nekom mjestašcu na obali Jadrana i dobro se sjećam da je kao rekao došao je da vidi mjesto očevih predaka.... :run:
Jara

#79 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Jara »

@urlanje dozvoljeno - bolje pitaj strance a ne nas, subjektivni smo...imaš ih tu oko sebe, iz cijeloga svijeta...Šta kažu? ( Ovo ti zadaća? ;-) )

Čuli za Mehmed - pašu, Mešu Selimovića i Danisa? Mala vjerovatnoća. Za Kusturicu vjerovatno. Moguće i za Andrića - ako se bave književnošću. Jasmilu - sumnjam, moguće ako se bave filmom. Za ove ostale ovdje nabrojane - nema teorije.
A zavisi i od zemlje do zemlje. Obrazovaniji Talijani kad kažeš da si iz BiH, odmah spomenu Predraga Matvejevića 8-) i Kiku Sarajlića. 8-)
Stariji ljubitelji košarke čuli za Mirzu Delibašića.
Ipak, što jest, jest :mrgreen: - najpoznatiji je Princip - svugdje u svijetu ga "uče" iz istorije.
zambaklija

#80 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by zambaklija »

zambaklija wrote:
samo malo wrote:
zambaklija wrote:
hahahaa Karl Malden,de to malo pojasni matareti....rođen u Čikagu :D mati čehinja a babo srb :-) niđe veze :bih:
Otac mu je Srbin iz Bilece, imas neki problem sa tim? NIKAKVIH JA PROBLEMA NEMAM

I Ibrahimovicu je majka iz Hrvatske, a on Svedjanin, pa ga se racuna kao bosanca.

evo čitav dan kopam tražeći članak u kojem je pisalo da je Karl bio,prije rata,u posjeti negdje u Hrvatskoj u nekom mjestašcu na obali Jadrana i dobro se sjećam da je kao rekao došao je da vidi mjesto očevih predaka.... :run:

IZVINJAVAM SE :( pronašao sam fragmente teksta,bio je u rijeci odakle se njegov otac otisnuo preko okeana,sory :mrgreen:
Bosanski_kralj

#81 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Bosanski_kralj »

Jara wrote:@urlanje dozvoljeno - bolje pitaj strance a ne nas, subjektivni smo...imaš ih tu oko sebe, iz cijeloga svijeta...Šta kažu? ( Ovo ti zadaća? ;-) )

Čuli za Mehmed - pašu, Mešu Selimovića i Danisa? Mala vjerovatnoća. Za Kusturicu vjerovatno. Moguće i za Andrića - ako se bave književnošću. Jasmilu - sumnjam, moguće ako se bave filmom. Za ove ostale ovdje nabrojane - nema teorije.
A zavisi i od zemlje do zemlje. Obrazovaniji Talijani kad kažeš da si iz BiH, odmah spomenu Predraga Matvejevića 8-) i Kiku Sarajlića. 8-)
Ipak, što jest, jest :mrgreen: - najpoznatiji je Princip - svugdje u svijetu ga "uče" iz istorije.
Ma dosta ih je čulo za Hasana Saluhamidžića ili u zadnje vrijeme za Džeku, naravno ne i u SADu.
Mislim da je Ivica Osim jako cijenjen, ali ne vjerujem da baš nešto da je poznat izvan nekih zemalja
Jara

#82 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Jara »

Bosanski_kralj wrote:
Jara wrote:@urlanje dozvoljeno - bolje pitaj strance a ne nas, subjektivni smo...imaš ih tu oko sebe, iz cijeloga svijeta...Šta kažu? ( Ovo ti zadaća? ;-) )

Ma dosta ih je čulo za Hasana Saluhamidžića ili u zadnje vrijeme za Džeku, naravno ne i u SADu.
Mislim da je Ivica Osim jako cijenjen, ali ne vjerujem da baš nešto da je poznat izvan nekih zemalja
E, sigurno ko prati sport da zna :) ...ja nisam u toku :oops: ...jednom mi jedan stranac spominj'o neke naše fudbalere, ja nikad čula :lol: :oops: :skoljka:
Bosanski_kralj

#83 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Bosanski_kralj »

Jara wrote:
Bosanski_kralj wrote:

E, sigurno ko prati sport da zna :) ...ja nisam u toku :oops: ...jednom mi jedan stranac spominj'o neke naše fudbalere, ja nikad čula :lol: :oops: :skoljka:
Zar ni za Džeku :shock: :D
Jara

#84 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Jara »

Naravno da jesam...ko nije :)...nego neke druge...
ljubav_aha

#85 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by ljubav_aha »

lav miko wrote:
samo malo wrote:Otac mu je Srbin iz Bilece, imas neki problem sa tim?

Pa dobro stari mu je iz Bosne, prezime se pika! Trenutno mu je bolje sto je Sved, znamo kako kotira nasa zemlja. Da je Sved bio bi Ibrahimovson, nije krv voda!
znas li da su prezimena nastala iz pojedinih grupa,a jedna od njih je - prezime izvedeno od imena majke,a ne samo oca,ili npr,koristenjem zanimanja i sl.

znas li kad je nastalo koristenje prezimena :?:

kako se prije koristenaja prezimena odredjivalo porijeklo i sl. :?:

izgleda samo ti koristis prezime kao jedno od odrednica porijekla,o dobro si se zeznuo :lol:
Sotiris

#86 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Sotiris »

Hasan Salihamidžić... :mrgreen:
nequeo

#87 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by nequeo »

Mirza Delibasic :)
travnik

#88 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by travnik »

Ivo Andrić
Vladimir Prelog
Edin Dzeko
Sergej Barbarez
Hasan Salihamidzic
Miroslav Ciro Blažević
Danis Tanović
Ivan Ljubičić
i itd.
Urlanje dozvoljeno

#89 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Urlanje dozvoljeno »

pa dobro meni je bila namjera da otvorim temu na kojoj MI u bosni mozemo da zakljucimo ko je najpoznatiji bosanac a da pritom je nesto dobro dao svijetu...

vidim ima dosta dobrih prijedloga...

ali ako cemo za kriterij uzeti znacajne nagrade, onda mozemo listu svesti na dvije tri licnosti

ivo andric
vladimir prelog
danis tanovic

no, uzecu u obzir malo iskustvo u stranih zemljama i vidim da zavisno od zemlje niko nije jednako poznat...

npr. kad pitas poljake ko je za njih najpoznatiji bosanac, iz prve ce ti reci goran bregovic (logicno jer jer covjek snimio album sa poljskom pjevacicom 1999. a do dan danas je to najprodavaniji album u poljskoj ikada) ili u ceskoj, odma mi kazu edin dzeko.

tako da mi bas to ne moze posluziti kao kriterij.

al uvijek dobijes zanimljive odgovore...

:bih:
shunj

#90 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by shunj »

Sta je sa Aleksandrom Nikolicem, moze li on upasti na ovu listu?
Roden u Sarajevu, odrastao u Brckom, karijeru napravio u Beogradu.
Aleksasndar je covjek koji je kao kosarkaski trener uspio osvojiti apsolutno sve, smatra se "ocem" evropske kosarke, uvrsten u NBA Hall of Fame, FIBA Hall of Fame, ... ukratko, kosarkaski genije.
mostarac

#91 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by mostarac »

Emerik Blum - Ne znam je li najpoznatiji, ali je nahranio i obukao pola Bosne i jos uvijek dosta ljudi hrani njegovo cedo. Mozda nije za ove teme, al nisam mogao da ga ne spomenem. Malo je ljudi ovu zemlju i ovaj narod zaduzilo kao sto je to uradio Emerik Blum, a najtragicnije je sto 90% stanovnika ove zemlje da upitas za njega ne bi znali ko je. Kako drugi da nas cijene, kad mi sami sebe ne cijenimo.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#92 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Chmoljo »

mostarac wrote:Emerik Blum - Ne znam je li najpoznatiji, ali je nahranio i obukao pola Bosne i jos uvijek dosta ljudi hrani njegovo cedo. Mozda nije za ove teme, al nisam mogao da ga ne spomenem. Malo je ljudi ovu zemlju i ovaj narod zaduzilo kao sto je to uradio Emerik Blum, a najtragicnije je sto 90% stanovnika ove zemlje da upitas za njega ne bi znali ko je. Kako drugi da nas cijene, kad mi sami sebe ne cijenimo.
a sad kad njega spomenu pade mi na pamet i Hakija Turajlić, ali upravo kako si rekao, bitnije je da se zna ko je Selma Bajrami nego ovakvi ljudi...

Hakija, nažalost i nije imao priliku da postane poznatiji. ali eto, nije loše da ga se sjeti barem neko ko pročita ovaj post.
ljubav_aha

#93 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by ljubav_aha »

mostarac wrote:Emerik Blum - Ne znam je li najpoznatiji, ali je nahranio i obukao pola Bosne i jos uvijek dosta ljudi hrani njegovo cedo. Mozda nije za ove teme, al nisam mogao da ga ne spomenem. Malo je ljudi ovu zemlju i ovaj narod zaduzilo kao sto je to uradio Emerik Blum, a najtragicnije je sto 90% stanovnika ove zemlje da upitas za njega ne bi znali ko je. Kako drugi da nas cijene, kad mi sami sebe ne cijenimo.
osnivac sarajevo energoinvest-a ;-)

a evo zasto malo osoba zna o njemu

http://www.bhraja.ca/Vijesti/The-best-o ... 8Dina.html

"Emerik Blum, je rođen 1911. godine, u skromnoj jevrejskoj porodici u Sarajevu. O bivšem gradonačelniku Sarajeva se ne zna puno jer nije bio eksponiran ni politički ni u profesionalnom ni privatnom životu. Nije davao puno intervjua ali koliko je on postigao za Jugoslaviju kao čovijek, inžinjer i menadžer može se reći puno o njemu." nastavak clanka na gore vec postavljenoj URL adresi :)
ljubav_aha

#94 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by ljubav_aha »

Chmoljo wrote:
a sad kad njega spomenu pade mi na pamet i Hakija Turajlić, ali upravo kako si rekao, bitnije je da se zna ko je Selma Bajrami nego ovakvi ljudi...

Hakija, nažalost i nije imao priliku da postane poznatiji. ali eto, nije loše da ga se sjeti barem neko ko pročita ovaj post.
dragi Chmoljo,pa mogao si nesto i napisati o Hakiji ,kad si ga vec spomenuo u svom postu

i onda se pitate kako niko ne zna o vaznim osobama ;-)
ponosni

#95 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by ponosni »

Davor Šuker,
Dario Srna,
Mario Stanić,
Joe Šimunić,
Ivan Rakitić,
vedran Ćorluka...
Fali samo Eduardo :-)

Imaju bar po 100.000 linkova na Googlu, a Rakitić ravno 200.000
Silkwood

#96 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by Silkwood »

ponosni wrote:Davor Šuker,
Dario Srna,
Mario Stanić,
Joe Šimunić,
Ivan Rakitić,
vedran Ćorluka...
Fali samo Eduardo :-)

Imaju bar po 100.000 linkova na Googlu, a Rakitić ravno 200.000
Sve njih šije Gospa Međugorska, koja ima ravno 1000 000 linkova, više nego Zenica. :lol:
leo karan

#97 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by leo karan »

ma ne zna niko za nas dzaba nam sve
prosjecan stranac ne zna pa ne zna, mislim naravno na prvu, samo ime i prezime, bez dodatnog objasnjavanja
nasao sam se 2 puta u toj prici i spomenuo par imena
ono probam sa ivo andric...upitnik iznad glave
te probas sa bregovicem i kusturicom, sve je to tanko kao i danis tanovic
kakve crne sanele dzenkins
sad prolazi edin dzeko, aktuelan je i u fokusu koliko toliko
zar je gavrilo princip ime za predstavit zemlju???
svasta.
mislim da su 3 najpoznatija bosanca u svijetu, goran bregovic, alija izetbegovic i edin dzeko (redoslijed nije bitan)
svidjaju mi se prijedlozi: gavro ubica i mister dzirlo :D

p.s. emerik blum :smajlikojiseklanja:
http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-45202462.html
The Nightwatchman

#98 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by The Nightwatchman »

ADO GEGAJ
:D
KENJAC

#99 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by KENJAC »

BORIS TADIC !!! U ovom trenutku sigurno najpoznatiji Bosanac! Rodjen u Sarajevu!
zambaklija

#100 Re: Najpoznatiji Bosanac u svijetu

Post by zambaklija »

KENJAC wrote:BORIS TADIC !!! U ovom trenutku sigurno najpoznatiji Bosanac! Rodjen u Sarajevu!
KAKAV JE ON BOSANAC??Da je imalo očito bi onom ronhilu lekciju a ne da se sa njim grli i ljubi,pih... :bih:
Post Reply