NAJNOVIJI PDV

ins

#26 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by ins »

Mislim da bi trebali ici na 18% u svakom slucaju, bila kriza ili ne, jer ovaj od 17% je previse nizak.

20% ili vise bi bilo suludo, cak i uz diferenciranu nizu stopu PDV na osnovne zivotne stvari.
ins

#27 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by ins »

Black swan wrote:u posljednje vrijeme zaista nemam riječi na situaciju u BiH
Pogledaj malo sta se sprema HR i SLO, pa ces za situaciju u BiH imati samo rijeci pohvale.
Dozer

#28 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

Nije problem, neka bude i 20 ili 21, ali da li nam je iko rekao na sta ce ici to?
Da li su nam ikada prezentovali na sta se trosi i sada? Svi znamo da vecina ide na njihove plate, a novim prlililvom koji bi se mozda ostvario povecanjem, ja vidim samo reciprocni rast administrtativnog aparata i politicarskih primanja...

Zaista je krajnje blesavo i dalje nasjedati na floskularne izjave ministara ovoga-i-onoga da ce to "biti preusmjereno u privredu". Koju privredu? Na koji nacin, tacno? U kojim iznosima? U kojima rokovima? Na koji nacin i kada ce se vrsiti mjerenja efekata?
Ukratko - sta je vizija, sta je strategija, koji ce biti rezultati i u kojem roku?

Na ova pitanja nema odgovora, i nemojte se ni nadati da ce ga biti.
karanana

#29 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by karanana »

upravo to.
na osnovu cega je 17% nizak a 18% realan a 21-22% nije? mozda je realno i 26% ali daj da vidim o kojoj cifri mi to pricamo i gdje ce ici pare a ne da se odokativno prica pa eto trebalo bi ici na 18% a ni u kom slucaju 21%. ako cemo vako gledati, onda mi je i ovih 17% puno.

i da imam birati ja bih ipak izabrao da mi je ekonomska situacija kao u sloveniji ili hrvatskoj negoli da mi je kao sto mi je.
Last edited by karanana on 23/02/2012 14:18, edited 1 time in total.
shecher

#30 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by shecher »

karanana wrote:upravo to.
na osnovu cega je 17% nizak a 18% realan a 21-22% nije? mozda je realno i 26% ali daj da vidim o kojoj cifri mi to pricamo i gdje ce ici pare a ne da se odokativno prica pa eto trebalo bi ici na 18% a ni u kom slucaju 21%. ako cemo vako gledati, onda mi je i ovih 17% puno.
:thumbup:
ins

#31 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by ins »

Jedino mjesto gdje se moze uticati na javnu potrosnju tj na nacin na koji se trose pare od poreza jeste glasacka kutija. Na zalost, civilizacija do danas nije smislila pametniji i efikasniji nacin.
graditelj

#32 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by graditelj »

karanana wrote:upravo to.

i da imam birati ja bih ipak izabrao da mi je ekonomska situacija kao u sloveniji ili hrvatskoj negoli da mi je kao sto mi je.
Vjerovatno bi isao na krpljenje postojecih rupa, BiH vec 2-3 godine ima deficit u budzetu, tj trosi vise nego sto prihoduje, pa onda pozajmljuje na razne nacine (MMF, obveznice, trezorski zapisi). Logika je da je bolje sad podici 1% ili 2 %, i smanjiti zaduzivanje koje je neophodno da bi se bilo koji budzet u BiH izvrsio, nego nastaviti ovako jos 3-4 godine pa onda bi morali podici na 23% da bi mogli servisirati taj dug koji smo napravili.
madner

#33 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by madner »

Naravno postoji i druga metoda, da se smanje rashodi.
quasar

#34 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by quasar »

A sta mislite da se smanje rashodi?
Najlakse je povecavati poreze i dizati opterecenja, samim time udarati na standard gradjanina i direktno smanjivati potrosnju i obrt novca, sto onda usporava proizvodnju, pa to ugrozava punjenje budzeta, pa onda to stvara nove rupe u proracunu, pa onda povecavamo poreze, pa onda.....

Edit: Obdareni vođa je, logično, bio brži sa postanjem.
ins

#35 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by ins »

madner wrote:Naravno postoji i druga metoda, da se smanje rashodi.
Smanjivanje rashoda smanjuje potrosnju i postice deflaciju, to je daleko gora varijanta nego deficit budzeta.

Za nas je svako smanjivanje potrosnje katastrofalna situacija, iz koje tesko da bi se izvukli.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#36 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by sabina1 »

KatarinaKosaca wrote:
tvsabina wrote:S obzirom da smo jedna od rijetkih evropskih zemalja sa unificiranom stopom PDV-a , njegova diferencijacija bi bila poželjna - na dole. Vi tvrdite da će se uvesti nova-veća stopa. Katastrofa , jer privrednici će potpuno nestati , rasterećenje u vidu doprinosa ne vodi nekom boljitku iz razloga što enormno veliki broj ljudi radi na - crno !
Uvoznicima treba produžiti rok plaćanja na minimalno 15 dana , a voljela bi znati kolika je nelikvidnost kod nas , sigurno je veća od hrvatskih 42000000000 kuna ?
U svakom slučaju administracija treba novce. Slažem se ! Ali - nema ih...
Imaš jako smislene postove, ali me avatar uvijek baci u smijeh, pa obično dva puta pročitam :D U principu se slažem sa napisanim. Administracija je nagomilana dijelom radi dejtonskog kompliciranog uređenje, kasnije radi veselog uhljebljivanja bliskih i podobnih, a nitko se ne usuđuje da napravi prvi rez. Što se tiče diferencirane stope PDV koliko nisam bila za pri samom uvođenju sada jesam. Ali, za nultu stopu za knjige (sramotno je kako su nam knjige skupe što dugoročno vodi paupaerizaciji u prosvjećivanju i obrazovanju) ortopedska pomagala i još par artikala. Jednako, jesam za na primjer 25% PDV na neke artikle iz kojih bi se moglo nadomiriti hronični nedostatak likvidnosti, ali kako god da bude dugoročna strategija, a nikako ad hoc punjenje rupa..
Vidiš da i stereotipi mogu imati pozitivnu stranu , naime dva puta čitaš postove :-D . Još bih se nadovezala na period kad smo tek uvodili PDV. Bila sam očajna zbog jedinstvene stope (mislim samo mi i Danci u tom trenutku sa jedinstvenom stopom) , a geodet Terzić Adnan , ministar vanjskih poslova u ostavci 10 mjeseci Ivanić Mladen i njihov asistent meni uvijek anitpatični Hurtić Zlatko mi nikako nisu ulijevali povjerenje. Kad poredim to vrijeme i današnje , dođe mi da zaplačem za geodetom, Terzić Adnanom jer je bilo dosta jeftinije , politička klima itekako uravnotežena i bilo je love.
Nije riješenje uvesti nizak PDV samo na dječije proizvode , knjige ili slično. To su banalne stvari , potpuno irelevantne za ukupan boljitak ekonomije a ni građani ne bi ostvarili ne znam koliko velike uštede.Teška srca moram priznati da je ova stopa optimalna,progresivna i nije velika. Problem je u devastiranom privrednom sistemu (u svim poljima) za čiju obnovu treba puno para. Narod ih nema da ga sam obnovi većim porezom.
touch brain

#37 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by touch brain »

dizu pdv da bi i dalje krali..da te novce uloze u fabrike.proizvodnju nebi nitko ni rijeci rekao...ovako ce to sve fino pokrast i uhljebit svoju rodbinu( one koje nisu dosad )koja ce biti na drzavnoj sisi
Last edited by touch brain on 23/02/2012 14:57, edited 1 time in total.
quasar

#38 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by quasar »

ins wrote:
Smanjivanje rashoda smanjuje potrosnju i postice deflaciju, to je daleko gora varijanta nego deficit budzeta.

Za nas je svako smanjivanje potrosnje katastrofalna situacija, iz koje tesko da bi se izvukli.
Smanjivanje rashoda, smanjivanjem broja cinovnika u upravi i njihovih primanja, poslanickih primanja na svim nivoima, izvodjenjem korisnika iz nezakonito stecenih prava, samnjuje potrosnju i izaziva deflaciju?
Kolicina novaca u opticaju ce biti ista, samo ce ga vise biti u rukama onih koji ga zaradjuju pa ce ga i trositi.
StupskaBitanga

#39 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by StupskaBitanga »

Karleuša-TVsabina :thumbup:
madner

#40 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by madner »

quasar wrote:
ins wrote:

Smanjivanje rashoda, smanjivanjem broja cinovnika u upravi i njihovih primanja, poslanickih primanja na svim nivoima, izvodjenjem korisnika iz nezakonito stecenih prava, smanjiti potrosnju?
Kolicina novaca u opticaju ce biti ista, samo ce ga vise biti u rukama onih koji ga zaradjuju pa ce ga i trositi.
Rashodi koji bi se morali kresat su oni koji su povecani od 2006. Dakle primarno socijalni izdaci, boracke nadoknade itd... Tacno je da ce to dovesti do smanjenja potrosnje, ali isto tako imamo prognozu da ce ubrzo opet doci do ciklusa rasta u FBiH sto bi trebalo odkloniti opasnost od deflacije.
Last edited by madner on 23/02/2012 15:04, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#41 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by sabina1 »

StupskaBitanga wrote:Karleuša-TVsabina :thumbup:
Pjevam po svadbama :-D )) (oprostite na spam-u :-D )
StupskaBitanga

#42 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by StupskaBitanga »

tvsabina wrote:
StupskaBitanga wrote:Karleuša-TVsabina :thumbup:
Pjevam po svadbama :-D )) (oprostite na spam-u :-D )
Koliko ja znam dotična estradna umjetnica ne pjeva po svadbama
Apsolutno se slažem sa svime
Srbija se diže na samu pomisao veće stope PDV a mi?
Mi jadni nemamo informacija da li će neće li i šta će biti
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#43 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by KatarinaKosaca »

tvsabina wrote:Vidiš da i stereotipi mogu imati pozitivnu stranu , naime dva puta čitaš postove :-D . Još bih se nadovezala na period kad smo tek uvodili PDV. Bila sam očajna zbog jedinstvene stope (mislim samo mi i Danci u tom trenutku sa jedinstvenom stopom) , a geodet Terzić Adnan , ministar vanjskih poslova u ostavci 10 mjeseci Ivanić Mladen i njihov asistent meni uvijek anitpatični Hurtić Zlatko mi nikako nisu ulijevali povjerenje. Kad poredim to vrijeme i današnje , dođe mi da zaplačem za geodetom, Terzić Adnanom jer je bilo dosta jeftinije , politička klima itekako uravnotežena i bilo je love.
Nije riješenje uvesti nizak PDV samo na dječije proizvode , knjige ili slično. To su banalne stvari , potpuno irelevantne za ukupan boljitak ekonomije a ni građani ne bi ostvarili ne znam koliko velike uštede.Teška srca moram priznati da je ova stopa optimalna,progresivna i nije velika. Problem je u devastiranom privrednom sistemu (u svim poljima) za čiju obnovu treba puno para. Narod ih nema da ga sam obnovi većim porezom.
Pri prvobinom uvođenju pdv-a, sa primjenom diferencirane stope postojala je realna opasnost od zloupotrebe istog. Sad je drugačije i sad mu jeste vrijeme. I dalje sam za nultu stopu za knjige i novine na primjer, jer ćemo za koju godinu izvući kompletno nepismene generacije... Ulaganje u kulturu nije puka kultura nego ulaganje u budućnost jedne zemlje. Nego , sjećam se , tadašnjeg vođe opozicije koji je mahao sa računom iz samoposluge dokazujući tako da je PDV poguban i da ako se već mora uvesti onda svakako diferencirana stopa, brineći se tako, zlato naše, za penzionere i socijalno ugrožene. Pa se pitam šta bi sa tim stavom sad kad više nije vođe opozicije.
graditelj

#44 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by graditelj »

Smanjivanje rashoda znaci smanjivanje budzetske potrosnje, kao jednog od faktora multiplikatora potrosnje, to je klasicna ekonomska teorija o kojoj se trenutno u svijetu vode zustre rasprave. Npr ako bi Grcka povecala potrosnju i nastavila zaduzivanje time bi ponovo pokrenula i ozdravila privredu, pa bi nakon krize ta privreda sa lakocom mogla vratiti te dugove, il pak skresati svu potrosnju, minimizirati deficit i stabilizirati budzetske rashode, sto ce dovesti do gubitka radnih mjesta (ne samo u drzavnoj sluzbi)

Naravno, niko normalan nije protiv svodjenja administracije u normalne okvire, ujednacavanja plata administracije i plata u realnom sektoru, ali efekti svih ti smanjenja nisu ni priblizni da zacepe rupe u budzetu.
p206

#45 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by p206 »

tvsabina wrote: Nije riješenje uvesti nizak PDV samo na dječije proizvode , knjige ili slično. To su banalne stvari , potpuno irelevantne za ukupan boljitak ekonomije a ni građani ne bi ostvarili ne znam koliko velike uštede.Teška srca moram priznati da je ova stopa optimalna,progresivna i nije velika. Problem je u devastiranom privrednom sistemu (u svim poljima) za čiju obnovu treba puno para. Narod ih nema da ga sam obnovi većim porezom.
ne bi se složio sa ovim, maldim parovima je svaka marka bitna u ovoj zemlji, pogotovo kad vidim da djeca danas maltene i nemaju sveske kao što smo to mi imali, nego nekakve radne sveske koje koštaju svaka po 10 i više KM plus knjige isto toliko. Kad neko ima 3 djeteta to je 500KM samo za knjige. nema to veze sa ukupnom ekonomijom ali ima veze za običnog čovjeka.

šta misliš kako će naš budžet izdržati kad generacije 60-ih i 70-ih godina, kojih je najviše, odu u penziju, a budu ih morale "hraniti" mlađe generacije kojih je puno manje.
ne bi me čudilo da smanje penzije za koju godinu i povećaju sve moguće poreze
Dozer

#46 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by Dozer »

@ins
Na koji nacin smanjenjem javne potrosnje dolazi do deflacije...?!
Znaci (najplasticniji primjer) - ako neko ministarstvo ne kupi Passat-a nego Oktaviju, a razlika je u 20.000 KM, to znaci da se ide u deflaciju?!
Ili, ako u nekom ministarstvu u kojem je trenutno bar 20% realnog viska zaposlenih dodje do otpustanja tog viska, koji je, usput receno, totalno neproizvodna "radna" snaga, dolazimo do deflacije?!
Tesko da je to tako...

@graditelj
Grcka je dobar primjer, ali kada se kaze "povecanje potrosnje", tu se ne misli samo na povecanje javnih rashoda i povecanje budzetske potrosnje, nego i na povecanje vanbudzetske potrosnje, cime bi se punili budzeti, a nakon cega ide budzetsko preusmjeravanje, odnosno javna potrosnja. Medjutim, ta javna potrosnja mora biti i te kako dobro isplanirana i mora biti usmjerena prvenstveno na otvaranje javnih radova, cime bi se vrsilo zaposljavanje i na taj nacin preusmjeravala sredstva radnicima, a zatim i u duge privredne grane poput poljoprivrede, preradjivacke industrije, itd.

Kod nas ovakvo nesto nije izgledno da ce se desiti upravo radi enormne i pogresne javne potrosnje, odnosno enormnih troskova drzavnog aparata na svim nivoima.
quasar

#47 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by quasar »

Mi smo u banani i na potpuno pogresnom putu.
Stati, okrenuti se u pravom smjeru i onda ici sto je moguce brze.
Previse komplikovana drzava u kojoj ne funkcionisu zakoni koji su odavno na snazi, opstrukcija, korupcija, IMT, nacionalizam koji plasi kapital itd.

Promijenice se i to jednom, samo kad dogori svima jednako pa zaborave ko kakvo meso jede...
madner

#48 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by madner »

Dozeru naravno da ce se smanjiti potrosnja. Pa i parazit koji primi platu kupuje hljeb, novine itd... a to je potrosnja i radna mjesta drugih ljudi.
graditelj

#49 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by graditelj »

quasar wrote:Mi smo u banani i na potpuno pogresnom putu.
Previse komplikovana drzava u kojoj ne funkcionisu zakoni koji su odavno na snazi, opstrukcija, korupcija, IMT, nacionalizam koji plasi kapital itd.

Promijenice se i to jednom, samo kad dogori svima jednako pa zaborave ko kakvo meso jede...
E upravo tako, ovdje se sve samo pokusava i improvizuje. Nema ovdje ozbiljne price ni o fiskalnoj ni o monetarnoj politici dokle god smo ovakvi kakvi jesmo, komplikovani do bola.
Meni licno je najzalosnije kad pogledam televizije ili sajtove iz susjednih drzava, pa vidim npr. na HRT-u da ljudi u udarnom terminu imaju dijalosku emisiju o novom budzetu sa novim i starim ministrima finansija, ili na RTS-u stalno price o mostovima, Zastavi iz Kragujevca itd... Ljudi se bave temama koje su od zivotnog znacaja, za svakog gradjanina i cije rezultate i efekte ce osjetiti vecina na svojoj kozi, dok je kod nas duel Čeda-Dodik udarna vijest sedam dana...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#50 Re: NAJNOVIJI PDV

Post by KatarinaKosaca »

quasar wrote:Mi smo u banani i na potpuno pogresnom putu.

Tako nekako... Mada i jeste najgore doba za dolazak kapitala radi svjetskih konjukturnih trendova, a neki se nadaju da će države nestati i prije nego što se ostvari tvoja zadnja rečenica..
Ipak racionalizacija administrativnog aparata je neophodna..
Post Reply