Pored tog, jos jedan udar na gradjane najavljuju:
https://www.klix.ba/biznis/prodaju-robe ... /230905052
Najniža neto plaća u FBiH
Moderator: anex
-
#52 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Kako je ovo udar na građane? Ovo je davno trebalo donijeti. Bog zna koliko samo prevaranata ima medju ovim "trgovcima"Ozimician wrote: ↑18/09/2023 09:25 Pored tog, jos jedan udar na gradjane najavljuju:
- Ozimician
#53 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Pa isto kao i dizanje minimalne plate, unistavanje malih preduzetnika koji tek startaju s poslom.ljubijankic wrote: ↑18/09/2023 09:26Kako je ovo udar na građane? Ovo je davno trebalo donijeti. Bog zna koliko samo prevaranata ima medju ovim "trgovcima"Ozimician wrote: ↑18/09/2023 09:25 Pored tog, jos jedan udar na gradjane najavljuju:
Dakle da prodas nesto na PIKu- morat ces imati registrovanu djelatnost u sudu za to.
Bukvalno ga mozes i zatvoriti onda i ici direktno na stranice prodavnica. - sto te ni sad niko ne sprjecava, ako se vec bojis prevaranata.
Dakle opet nikakva zastita kupaca.Na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu
Meni nije jasno kako ovo moze biti dobar zakon za gradjane (i kupce i prodavce)

-
#54 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Pa pošteno je da ovi sa Pika plaćaju neki porez državi, pogotovo ovi što prodaju non stop. Trgovina a nigdje nikom ništa neplačaš. Prostor, porez, doprinose isl dok ostali trgovci moraju.Ozimician wrote: ↑18/09/2023 09:29Pa isto kao i dizanje minimalne plate, unistavanje malih preduzetnika koji tek startaju s poslom.ljubijankic wrote: ↑18/09/2023 09:26
Kako je ovo udar na građane? Ovo je davno trebalo donijeti. Bog zna koliko samo prevaranata ima medju ovim "trgovcima"
Dakle da prodas nesto na PIKu- morat ces imati registrovanu djelatnost u sudu za to.
Bukvalno ga mozes i zatvoriti onda i ici direktno na stranice prodavnica. - sto te ni sad niko ne sprjecava, ako se vec bojis prevaranata.
Dakle opet nikakva zastita kupaca.Na kupcima je da odluče hoće li kupiti od e-trgovca koji nije ostavio podatke za eventualne žalbe ili reklamaciju ukoliko žele sigurnu trgovinu
Meni nije jasno kako ovo moze biti dobar zakon za gradjane (i kupce i prodavce)![]()
- Ozimician
#55 Re: Najniža neto plaća u FBiH
To svakako stoji, ali ovo da moras imati registrovanu djelatnost u sudu za e-trgovinu, dakle bukvalno i sve firme koje imaju pik profile ce morati registrovati jos dodatnu djelatnost zbog ovog zakona.El_comadante wrote: ↑18/09/2023 09:35 Pa pošteno je da ovi sa Pika plaćaju neki porez državi, pogotovo ovi što prodaju non stop. Trgovina a nigdje nikom ništa neplačaš. Prostor, porez, doprinose isl dok ostali trgovci moraju.
U Njemackoj je rijeseno tako sto svako moze prodavati slobodno, do odredjene cifre je bez poreza, ali kad predje XY cifru (mjesecno ili godisnje) na toj platformi, platforma ti automatski obracunava porez (transakcije se vrse preko platforme, nikako drugacije).
-
#56 Re: Najniža neto plaća u FBiH
E to nije uredu da mora dva puta registrovati firmu. Slažemo se.Ozimician wrote: ↑18/09/2023 09:38To svakako stoji, ali ovo da moras imati registrovanu djelatnost u sudu za e-trgovinu, dakle bukvalno i sve firme koje imaju pik profile ce morati registrovati jos dodatnu djelatnost zbog ovog zakona.El_comadante wrote: ↑18/09/2023 09:35 Pa pošteno je da ovi sa Pika plaćaju neki porez državi, pogotovo ovi što prodaju non stop. Trgovina a nigdje nikom ništa neplačaš. Prostor, porez, doprinose isl dok ostali trgovci moraju.
U Njemackoj je rijeseno tako sto svako moze prodavati slobodno, do odredjene cifre je bez poreza, ali kad predje XY cifru (mjesecno ili godisnje) na toj platformi, platforma ti automatski obracunava porez (transakcije se vrse preko platforme, nikako drugacije).
-
#57 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Rješenja za ovakve stvari ima stotine po svijetu. Ne postoji nijedna iole uređena zemlja, a da nije sredila pitanje internet prodaje. Bukvalno, treba samo kopirati i implementirati. To što je "građanima" svako pominjanje regulacije i civilizovanog zapravo "udar" je druga stvar. Država će kad tad morati regulisati mnogo šta, masu onih koji majstorišu privatno, ljude koji po ulicama privređuju tek tako i sl. U krajnjoj liniji, ljudi koji se bave tim na Ekonomskom institutu imaju haos procjene i u smislu podcijenjenosti BDP Bosne i Hercegovine zbog ovakvih stvari. Zamislite samo kolika je vrijednost molerskih radova, keramičara, električara, zidara, automehaničara, limara i tako dalje, a koja nije prikazana i uhvaćena nigdje. Slična stvar kao i fiktivna nezaposlenost ovdje, umanjen broj turista i sl.
Ovo rješenje koje je neko napisao iz Njemačke je sasvim prikladno. Ono što je bitno jeste da je sve prijavljeno državi i da država zna koliko se čega prodaje na ovaj način. Porez može biti mizeran, može se skontati način da su obični građani uglavnom oslobođeni plaćanja istog, ali neophodno je prije svega znati šta se i koliko prodaje. Isto ko što ove zanatlije koje pobrojah gore treba primorati da prijavljuju sve, pa ih i potaći na to, a ne plašiti porezom.
Podizanje minimalne plate nema nikakvu korist za 99% onih koji priželjkuju to. Nema matematike ni ekonomije po kojoj to ne bi uzrokovalo još veći rast cijena, jer to nije samo rast minimalne, nego i ostalih. Ako ja sad primam 1.000KM neto, a neki pomoćni radnik 700KM, kad njemu dignu na 1.000KM, sasvim normalno je da meni ide na 1.400KM. I to je bukvalno pandan dodatnom štampanju novca bez pokrića u monetarnoj politici. Bez ikakve dodane vrijednost dižeš plate
Ovo gore iz prethodnih pasusa je recimo preduslov, uz dobru politiku, da se plate prirodno dižu.
Ovo rješenje koje je neko napisao iz Njemačke je sasvim prikladno. Ono što je bitno jeste da je sve prijavljeno državi i da država zna koliko se čega prodaje na ovaj način. Porez može biti mizeran, može se skontati način da su obični građani uglavnom oslobođeni plaćanja istog, ali neophodno je prije svega znati šta se i koliko prodaje. Isto ko što ove zanatlije koje pobrojah gore treba primorati da prijavljuju sve, pa ih i potaći na to, a ne plašiti porezom.
Podizanje minimalne plate nema nikakvu korist za 99% onih koji priželjkuju to. Nema matematike ni ekonomije po kojoj to ne bi uzrokovalo još veći rast cijena, jer to nije samo rast minimalne, nego i ostalih. Ako ja sad primam 1.000KM neto, a neki pomoćni radnik 700KM, kad njemu dignu na 1.000KM, sasvim normalno je da meni ide na 1.400KM. I to je bukvalno pandan dodatnom štampanju novca bez pokrića u monetarnoj politici. Bez ikakve dodane vrijednost dižeš plate

- Caterpilar
#58 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Druže ovo je gotovo nemoguće , kako dokazat da neko nekome nije došao pomoći , ili kad mi amidža doće krečit ili štemamo nešto , da neko zove inspekciju ili komunalnu policiju ili ko bi već bio ovlašen od zakona , i zateknu nas kako radimo, hajde ti dokaži njima da ga ne plaćaš ili u kontra slučaju da oni dokažu kako on radi na crno. Prekomplikovano mi se čini.mistek wrote: ↑18/09/2023 15:05 masu onih koji majstorišu privatno, ljude koji po ulicama privređuju tek tako i sl. U krajnjoj liniji, ljudi koji se bave tim na Ekonomskom institutu imaju haos procjene i u smislu podcijenjenosti BDP Bosne i Hercegovine zbog ovakvih stvari. Zamislite samo kolika je vrijednost molerskih radova, keramičara, električara, zidara, automehaničara, limara i tako dalje, a koja nije prikazana i uhvaćena nigdje. Slična stvar kao i fiktivna nezaposlenost ovdje, umanjen broj turista i sl.
-
#59 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Može se i to urediti. Recimo nesmiješ ništa sebi raditi moraš firmu zvati i to je to. Tako je u Hrvatskoj, kako mi neko reče.Caterpilar wrote: ↑18/09/2023 17:58Druže ovo je gotovo nemoguće , kako dokazat da neko nekome nije došao pomoći , ili kad mi amidža doće krečit ili štemamo nešto , da neko zove inspekciju ili komunalnu policiju ili ko bi već bio ovlašen od zakona , i zateknu nas kako radimo, hajde ti dokaži njima da ga ne plaćaš ili u kontra slučaju da oni dokažu kako on radi na crno. Prekomplikovano mi se čini.mistek wrote: ↑18/09/2023 15:05 masu onih koji majstorišu privatno, ljude koji po ulicama privređuju tek tako i sl. U krajnjoj liniji, ljudi koji se bave tim na Ekonomskom institutu imaju haos procjene i u smislu podcijenjenosti BDP Bosne i Hercegovine zbog ovakvih stvari. Zamislite samo kolika je vrijednost molerskih radova, keramičara, električara, zidara, automehaničara, limara i tako dalje, a koja nije prikazana i uhvaćena nigdje. Slična stvar kao i fiktivna nezaposlenost ovdje, umanjen broj turista i sl.
-
#60 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Ma uređeno je to po svijetu, vjerovatno ima onih koji znaju bolje. Poenta je da ljude ne opteretiš porezom, pa da ne izbjegavaju to, a da imaš kontrolu i znaš koliko se šta radi. Naravno, kod nas imaš i registrovane firme koje to rade, a ne evidentiraju, i to je jednostavniji problem za riješiti, a kamoli te privatne majstore.Caterpilar wrote: ↑18/09/2023 17:58Druže ovo je gotovo nemoguće , kako dokazat da neko nekome nije došao pomoći , ili kad mi amidža doće krečit ili štemamo nešto , da neko zove inspekciju ili komunalnu policiju ili ko bi već bio ovlašen od zakona , i zateknu nas kako radimo, hajde ti dokaži njima da ga ne plaćaš ili u kontra slučaju da oni dokažu kako on radi na crno. Prekomplikovano mi se čini.mistek wrote: ↑18/09/2023 15:05 masu onih koji majstorišu privatno, ljude koji po ulicama privređuju tek tako i sl. U krajnjoj liniji, ljudi koji se bave tim na Ekonomskom institutu imaju haos procjene i u smislu podcijenjenosti BDP Bosne i Hercegovine zbog ovakvih stvari. Zamislite samo kolika je vrijednost molerskih radova, keramičara, električara, zidara, automehaničara, limara i tako dalje, a koja nije prikazana i uhvaćena nigdje. Slična stvar kao i fiktivna nezaposlenost ovdje, umanjen broj turista i sl.
Pretpostavljam da neko zna detaljno objasniti kako to funkcioniše po svijetu. I naravno, kod nas socijalnog mira radi neće nikada. Kod nas nisu u stanju ulicu srediti od uličnih prodavača, a kamoli ovo.
-
#61 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Akcizna roba se prodaje nelegalno po ulicama na stolovima a vi bi majstore po kućama sređivali 
Koliko naših ljudi ode u tu über Deutschland i radi tamo nekome u kući nešto na crno i po završetku se vrati u BiH i sad će se to ovdje iskorijeniti. Možda i može, ali ne pravi se kuća od krova.

Koliko naših ljudi ode u tu über Deutschland i radi tamo nekome u kući nešto na crno i po završetku se vrati u BiH i sad će se to ovdje iskorijeniti. Možda i može, ali ne pravi se kuća od krova.
- Ozimician
#62 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Svakako da treba regulisati, cisto statistike radi, ali kod nas to odmah ide uz plasenje porezima i visokim troskovima poslovanja.mistek wrote: ↑18/09/2023 15:05 Ovo rješenje koje je neko napisao iz Njemačke je sasvim prikladno. Ono što je bitno jeste da je sve prijavljeno državi i da država zna koliko se čega prodaje na ovaj način. Porez može biti mizeran, može se skontati način da su obični građani uglavnom oslobođeni plaćanja istog, ali neophodno je prije svega znati šta se i koliko prodaje. Isto ko što ove zanatlije koje pobrojah gore treba primorati da prijavljuju sve, pa ih i potaći na to, a ne plašiti porezom.
Sto se tice rada tih majstora na crno - Njemacka tome ne moze stati u kraj, a kamoli BiH, to je previse traziti i samo otvara prostore za nove manipulacije.
Ja ne vidim u tome problem da neko radi na crno pored osnovnog posla jos nesto sa strane. Problem je kada je neko sluzbeno na birou, a radi na crno. Eh tome se moze stati u kraj "americkim metodama" (prisutne i u EU, ali USA po tome poznata), tj. kontrolom imovine.
Ne mozes kupiti auto npr. ako si sluzbeno nezaposlen godinama, moras dokazati porijeklo novca. Jednostavno baciti bolje oko na imovinu i raspolaganje imovinom ljudi koji su na birou. U BIH postoje ljudi koji nemaju dana radnog staza, a kupuju vise stanova (znamo kako) i od toga treba poceti, akcizna roba na ulici se prodaje, itd. pa tek onda na kraju svega toga ganjati majstore koji na crno nesto poprave nekom preko vikenda.
Podizanje minimalne plate ce donijeti vise stete nego koristi cijelom drustvu, najvise ce donijeti stete onima koji je najvise prizeljkuju.Podizanje minimalne plate nema nikakvu korist za 99% onih koji priželjkuju to. Nema matematike ni ekonomije po kojoj to ne bi uzrokovalo još veći rast cijena, jer to nije samo rast minimalne, nego i ostalih. Ako ja sad primam 1.000KM neto, a neki pomoćni radnik 700KM, kad njemu dignu na 1.000KM, sasvim normalno je da meni ide na 1.400KM. I to je bukvalno pandan dodatnom štampanju novca bez pokrića u monetarnoj politici. Bez ikakve dodane vrijednost dižeš plateOvo gore iz prethodnih pasusa je recimo preduslov, uz dobru politiku, da se plate prirodno dižu.
Izazvat ce novi val inflacije, a benefit nece ni blizu dostici taj nivo inflacije.
Ko moze imati koristi od povecanja minimalca, samo onaj kome je cilj da radi za minimalac (dakle malo da radi i da nije kvalifikovan), ako je drustvu cilj da gura takve pojedince naprijed, go ahead. Cijenu tog guranja tih pojedinaca placaju svi ostali (tj. oni koji ne rade za minimalac) kroz poskupljenje svega ostalog.
Velika vecina najnaprednijih zemalja svijeta (USA, Njemacka, Svedska, Svicarska) nemaju zakonom definisanu minimalnu netto platu, neke imaju jedino definisanu minimalnu brutto satnicu.
Ono sto niko ne uzima u obzir, rast minimalne plate najvise pogoduje velikim privrednicima i otezava pokretanje samostalnog biznisa. Npr. ti kad otvaras svoj obrt, trenutni mjesecni trosak ti je ca. 1500 KM, ako se minimalac podigne na 1000 KM - trosak ce ti biti iznad 2000 KM. (ako imas samo sebe zaposlenog, ako imas vise ljudi, trosak jos vise raste), to ce onda jos vise gurnuti recimo molere, keramicare i sl. da idu samo na crno da rade, jer bi im isplativost otvaranja obrta bila manja.
-
#63 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Naravno da nece morati.El_comadante wrote: ↑18/09/2023 10:39E to nije uredu da mora dva puta registrovati firmu. Slažemo se.Ozimician wrote: ↑18/09/2023 09:38
To svakako stoji, ali ovo da moras imati registrovanu djelatnost u sudu za e-trgovinu, dakle bukvalno i sve firme koje imaju pik profile ce morati registrovati jos dodatnu djelatnost zbog ovog zakona.
Hocemo uredjenu drzavu, a dovodjenje u red sektora u kojem bukvalno nikakve kontrole nema nazivamo "udar na gradjane"

-
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#64 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Velika večina malih obrtnika rade na crno u BiH, nek se javi neko kome je keramičar obrtnik izdao fiskalni račun ako mu je radio u stanu i nek se javi kome nije izdao račun
. Ustvari puno ih ima neki minimalni paušal ili nisu u sistemu pdv a para se obrce na milion
. Koliko vas je dobilo račun od taxiste a koliko nije
?

- Ozimician
#65 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Dok je na tom nivou, a ljudi imaju prijavljen obrt i rade - to nije simptomaticno.Bobi wrote: ↑19/09/2023 12:10 Velika večina malih obrtnika rade na crno u BiH, nek se javi neko kome je keramičar obrtnik izdao fiskalni račun ako mu je radio u stanu i nek se javi kome nije izdao račun. Ustvari puno ih ima neki minimalni paušal ili nisu u sistemu pdv a para se obrce na milion
?
Takav obrtnik nikad nece dobiti veliki projekat da radi, jer firma koja placa velike projekte - placa ziralno po fakturi.
Ako on moze obrnuti milione radeci samo s kesom, svaka cast, takva nafaka - treba djecu usmjeravati u taj posao.
Inspekcija svakako treba par puta godisnje izvrsiti sporadicne kontrole, cisto da se takvi malo prepadnu, ali za neku strogu kontrolu nema ni smisla ni resursa (nigdje u svijetu). Kontrola imovine bi bila dobar put za to, tj. da taxista mora opravdati kako je kupio taj auto, a prijavljena zarada manja od vrijednosti tog auta. Itd.
- sehohari
- Grijem se na: Le perfectionnisme
- Vozim: Fijaker
- Horoskop: Lav
#66 Re: Najniža neto plaća u FBiH
U članku piše da se sam možeš odlučiti da budeš obično fizičko lice ili e-trgovac
To su dvije različite stvari
Btw. šta mene sprječava da fino navedem da imam adresu u RS-u?
Jedan klik i izbjegao sam sve oko ovih regulativa
To su dvije različite stvari
Btw. šta mene sprječava da fino navedem da imam adresu u RS-u?
Jedan klik i izbjegao sam sve oko ovih regulativa
-
- Forum administrator
#67 Re: Najniža neto plaća u FBiH
E sve je to lijepo, jednom kod mene u zgradi neki krenuli razvodit neke kablovere za neku kompaniju tele. ja ono..ko ste vi, jel imate kakave papire,nalog,jest zaposleni,koja je firma, digli mi zivac s onom svojom hiltovkom, svadja ispade, dobro batina nisam dobioOzimician wrote: ↑19/09/2023 12:16Dok je na tom nivou, a ljudi imaju prijavljen obrt i rade - to nije simptomaticno.Bobi wrote: ↑19/09/2023 12:10 Velika večina malih obrtnika rade na crno u BiH, nek se javi neko kome je keramičar obrtnik izdao fiskalni račun ako mu je radio u stanu i nek se javi kome nije izdao račun. Ustvari puno ih ima neki minimalni paušal ili nisu u sistemu pdv a para se obrce na milion
?
Takav obrtnik nikad nece dobiti veliki projekat da radi, jer firma koja placa velike projekte - placa ziralno po fakturi.
Ako on moze obrnuti milione radeci samo s kesom, svaka cast, takva nafaka - treba djecu usmjeravati u taj posao.
Inspekcija svakako treba par puta godisnje izvrsiti sporadicne kontrole, cisto da se takvi malo prepadnu, ali za neku strogu kontrolu nema ni smisla ni resursa (nigdje u svijetu). Kontrola imovine bi bila dobar put za to, tj. da taxista mora opravdati kako je kupio taj auto, a prijavljena zarada manja od vrijednosti tog auta. Itd.

Pa ti svi obrtnici rade za džaba inspekcijama,policiji, doktorima,viječnicima i šta ti ja znam kojim. Jebe nas korupcija a ne minimalac

-
#68 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Spoiler
Show
Ozimician wrote: ↑19/09/2023 12:03Svakako da treba regulisati, cisto statistike radi, ali kod nas to odmah ide uz plasenje porezima i visokim troskovima poslovanja.mistek wrote: ↑18/09/2023 15:05 Ovo rješenje koje je neko napisao iz Njemačke je sasvim prikladno. Ono što je bitno jeste da je sve prijavljeno državi i da država zna koliko se čega prodaje na ovaj način. Porez može biti mizeran, može se skontati način da su obični građani uglavnom oslobođeni plaćanja istog, ali neophodno je prije svega znati šta se i koliko prodaje. Isto ko što ove zanatlije koje pobrojah gore treba primorati da prijavljuju sve, pa ih i potaći na to, a ne plašiti porezom.
Sto se tice rada tih majstora na crno - Njemacka tome ne moze stati u kraj, a kamoli BiH, to je previse traziti i samo otvara prostore za nove manipulacije.
Ja ne vidim u tome problem da neko radi na crno pored osnovnog posla jos nesto sa strane. Problem je kada je neko sluzbeno na birou, a radi na crno. Eh tome se moze stati u kraj "americkim metodama" (prisutne i u EU, ali USA po tome poznata), tj. kontrolom imovine.
Ne mozes kupiti auto npr. ako si sluzbeno nezaposlen godinama, moras dokazati porijeklo novca. Jednostavno baciti bolje oko na imovinu i raspolaganje imovinom ljudi koji su na birou. U BIH postoje ljudi koji nemaju dana radnog staza, a kupuju vise stanova (znamo kako) i od toga treba poceti, akcizna roba na ulici se prodaje, itd. pa tek onda na kraju svega toga ganjati majstore koji na crno nesto poprave nekom preko vikenda.
Podizanje minimalne plate ce donijeti vise stete nego koristi cijelom drustvu, najvise ce donijeti stete onima koji je najvise prizeljkuju.Podizanje minimalne plate nema nikakvu korist za 99% onih koji priželjkuju to. Nema matematike ni ekonomije po kojoj to ne bi uzrokovalo još veći rast cijena, jer to nije samo rast minimalne, nego i ostalih. Ako ja sad primam 1.000KM neto, a neki pomoćni radnik 700KM, kad njemu dignu na 1.000KM, sasvim normalno je da meni ide na 1.400KM. I to je bukvalno pandan dodatnom štampanju novca bez pokrića u monetarnoj politici. Bez ikakve dodane vrijednost dižeš plateOvo gore iz prethodnih pasusa je recimo preduslov, uz dobru politiku, da se plate prirodno dižu.
Izazvat ce novi val inflacije, a benefit nece ni blizu dostici taj nivo inflacije.
Ko moze imati koristi od povecanja minimalca, samo onaj kome je cilj da radi za minimalac (dakle malo da radi i da nije kvalifikovan), ako je drustvu cilj da gura takve pojedince naprijed, go ahead. Cijenu tog guranja tih pojedinaca placaju svi ostali (tj. oni koji ne rade za minimalac) kroz poskupljenje svega ostalog.
Velika vecina najnaprednijih zemalja svijeta (USA, Njemacka, Svedska, Svicarska) nemaju zakonom definisanu minimalnu netto platu, neke imaju jedino definisanu minimalnu brutto satnicu.
Ono sto niko ne uzima u obzir, rast minimalne plate najvise pogoduje velikim privrednicima i otezava pokretanje samostalnog biznisa. Npr. ti kad otvaras svoj obrt, trenutni mjesecni trosak ti je ca. 1500 KM, ako se minimalac podigne na 1000 KM - trosak ce ti biti iznad 2000 KM. (ako imas samo sebe zaposlenog, ako imas vise ljudi, trosak jos vise raste), to ce onda jos vise gurnuti recimo molere, keramicare i sl. da idu samo na crno da rade, jer bi im isplativost otvaranja obrta bila manja.
-
#69 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Taksisti obrtnici nisu dužni da imaju fiskalnu kasuBobi wrote: ↑19/09/2023 12:10 Velika večina malih obrtnika rade na crno u BiH, nek se javi neko kome je keramičar obrtnik izdao fiskalni račun ako mu je radio u stanu i nek se javi kome nije izdao račun. Ustvari puno ih ima neki minimalni paušal ili nisu u sistemu pdv a para se obrce na milion
?
- Ozimician
#70 Re: Najniža neto plaća u FBiH
O tome ti govorim, jedina sansa za suzbijanje jeste kontrola imovine, ali opet i ti obrtnici koji rade na crno su bolja opcija od "nezaposlenih" koji rade na crno. Ovi barem uplacuju penziono i zdravstveno.
-
- Forum administrator
#71 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Ako nisu dužni ne znači da ne moguscarr wrote: ↑19/09/2023 12:23Taksisti obrtnici nisu dužni da imaju fiskalnu kasuBobi wrote: ↑19/09/2023 12:10 Velika večina malih obrtnika rade na crno u BiH, nek se javi neko kome je keramičar obrtnik izdao fiskalni račun ako mu je radio u stanu i nek se javi kome nije izdao račun. Ustvari puno ih ima neki minimalni paušal ili nisu u sistemu pdv a para se obrce na milion
?

- Ozimician
#72 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Kazem ti da minimalac nije nikakva mjera, eto Svicarska nema uopste nikakav minimalac pa zive super.laik1981 wrote: ↑19/09/2023 12:22Inflaciju vec imas i to ne neku u valovima vec konstantnu i traje decenijama. Cijene decenijama konstantno rastu, dok minimalac, manje vise, stagnira i ne prati rast cijena. Povecanje minimalca bi u nekom periodu pomoglo onima koji rade za minimalac, a takvih je more. Do duse, mnogima bi bilo isto jer bi tim povecanjem samo dobijali vise na racun, dok bi se koverte utanjile. Bezbroj je problema koji su u nasoj drzavi ustaljena praksa i tesko da se to ikad moze rijesiti. Za konkretnu promjenu je potreban totalni reset, a s obzirom da mi uzivamo u rahat patnji i da se bojimo promjena nikad necemo biti spremni za taj reset..SpoilerShowOzimician wrote: ↑19/09/2023 12:03
Svakako da treba regulisati, cisto statistike radi, ali kod nas to odmah ide uz plasenje porezima i visokim troskovima poslovanja.
Podizanje minimalne plate ce donijeti vise stete nego koristi cijelom drustvu, najvise ce donijeti stete onima koji je najvise prizeljkuju.
Bit ce upravo tako kao sto si rekao, mozda neki cak u konacnici dobiju i manju platu (jer poslodavac racuna koliko ga radnik ukupno kosta), povecanje minimalca ce samo goditi politici statisticki, jer ce moci reci da su povecali i minimalnu i prosjecnu platu.
Inflacija u BIH nije domaci proizvod, a podizanjem minimalnih plata bi mogla postati. Imas primjer Turske gdje stalno dizu minimalac i nikako da sustigne inflaciju, standard sve gori.
Tako da imas Tursku kao jednu krajnost (sa visokim i stalno dizucim minimalcem) i Svicarsku kao drugu krajnost (koja nema minimalac).
-
- Forum administrator
#73 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Pa s tim povecanjem nameta od nekih 200 KM za penziono i zdrastvo ako jedan obrtnik ne moze dati da ne osjeti...jebaji ga onda

-
#74 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Inflacija u BiH je dobrim dijelom domaci proizvod. Profiterstva na svakom cosku. Trziste u praksi van bilo kakve kontrole. Milijarde prljavog novca u opticaju. Par stoja povecanja minimalca bi bila kap u moru kada je inflacija u pitanju.Ozimician wrote: ↑19/09/2023 12:31Kazem ti da minimalac nije nikakva mjera, eto Svicarska nema uopste nikakav minimalac pa zive super.laik1981 wrote: ↑19/09/2023 12:22Inflaciju vec imas i to ne neku u valovima vec konstantnu i traje decenijama. Cijene decenijama konstantno rastu, dok minimalac, manje vise, stagnira i ne prati rast cijena. Povecanje minimalca bi u nekom periodu pomoglo onima koji rade za minimalac, a takvih je more. Do duse, mnogima bi bilo isto jer bi tim povecanjem samo dobijali vise na racun, dok bi se koverte utanjile. Bezbroj je problema koji su u nasoj drzavi ustaljena praksa i tesko da se to ikad moze rijesiti. Za konkretnu promjenu je potreban totalni reset, a s obzirom da mi uzivamo u rahat patnji i da se bojimo promjena nikad necemo biti spremni za taj reset..SpoilerShow
Bit ce upravo tako kao sto si rekao, mozda neki cak u konacnici dobiju i manju platu (jer poslodavac racuna koliko ga radnik ukupno kosta), povecanje minimalca ce samo goditi politici statisticki, jer ce moci reci da su povecali i minimalnu i prosjecnu platu.
Inflacija u BIH nije domaci proizvod, a podizanjem minimalnih plata bi mogla postati. Imas primjer Turske gdje stalno dizu minimalac i nikako da sustigne inflaciju, standard sve gori.
Tako da imas Tursku kao jednu krajnost (sa visokim i stalno dizucim minimalcem) i Svicarsku kao drugu krajnost (koja nema minimalac).
- sehohari
- Grijem se na: Le perfectionnisme
- Vozim: Fijaker
- Horoskop: Lav
#75 Re: Najniža neto plaća u FBiH
Može li meni neko objasniti kako kod tih ljudi idu krediti, postoji li neka mogućnost?
Jednom mi je neki poznanik rekao da ti u banci, ako vide da iz nekog razloga imaš konstantni priliv novca, sami ponude kredit i ako nemaš posla, ali ne vjerujem u to.
Ne poznajem baš sistem u BiH, ali pretpostavljam da je sistem sličan kao i u z. evropi, ipak su to većinom strane banke.
Jednom mi je neki poznanik rekao da ti u banci, ako vide da iz nekog razloga imaš konstantni priliv novca, sami ponude kredit i ako nemaš posla, ali ne vjerujem u to.
Ne poznajem baš sistem u BiH, ali pretpostavljam da je sistem sličan kao i u z. evropi, ipak su to većinom strane banke.