Najgora fukara u Evropi

Akadi

#76 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Akadi »

JoseMujica wrote:jeste naivni..nema više crvene opasnosti...kraj historije je kraj svih velikih ideoloških narativa i sad skoro da mogu da rade kako hoće i šta hoće, a nemaš alternative, baš nikakvog odgovora.
Šta ćeš :? možda praviti CCCP :-) niko normalan i ne razmišlja više o tome...
praviti socijalnu državu? pa upravo je razgrađuju jer je preskupa
tržište i logika kapitala diktiraju pravila igre i čovječanstvo ulazi u jednu eru potpune dehumanizacije civilizacije, gdje postoji čitava mašinerija van čovjeka i koji ne radi u interesu čovjeka, kao biološke vrste i njegovog boljitka, već gomilanju virtualnog materijalnog dobra i pri tome diktira sam život čovjeka pretvarajući ga u robu i životkompletne planete, kao ljudskog prirodnog habitata.

Jedini preostali cilj je zaraditi još više para pa i po cijenu uništenja i čovjeka i planete. Vjersko ludilo je mala maca za ovo.

realno gledano biće samo još gore jer je interval između konjukturnih ciklusa sve kraći, a njihov intenzitet sve jači
Šta god mislio o kapitalizmu ni centralizovana zatvorena ekonomija nije rješenje.

Problem je što Zapad sve više odbacuje Kejnzijanizam i radi na daljem uništenju welfare state-a koji su izgradili nakon drugog svjetskog rata.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#77 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by JoseMujica »

tržište i konkurencija ruši welfare state.... zapravo paradoks je da "komunistička" NR Kina :D ruši koncept socijalne države zapada

Moje neko viđenje (do maloprije bi) da ovo funkcioniše kao spojene posude gdje imaš npr. Njemačku na vrhu, Bosnu u sredini a Kinu na dnu po životnom standardu i kad sva ova tržišta smutiš u jedno svjetsko dobiješ da svi žive ko mi u BiH. Ovo do maloprije nije slučajno u zagradi jer me moja žena upravo razuvjerila da će biti tako, nego ćemo zapravo pod jednim tržištem svi imati životni standard ko Kinezi. :( zakuca me ko što samo žena zna :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by PipiDugaDevetka »

JoseMujica wrote:tržište i konkurencija ruši welfare state.... zapravo paradoks je da "komunistička" NR Kina :D ruši koncept socijalne države zapada

Moje neko viđenje (do maloprije bi) da ovo funkcioniše kao spojene posude gdje imaš npr. Njemačku na vrhu, Bosnu u sredini a Kinu na dnu po životnom standardu i kad sva ova tržišta smutiš u jedno svjetsko dobiješ da svi žive ko mi u BiH. Ovo do maloprije nije slučajno u zagradi jer me moja žena upravo razuvjerila da će biti tako, nego ćemo zapravo pod jednim tržištem svi imati životni standard ko Kinezi. :( zakuca me ko što samo žena zna
:D
Šta je bilo za ručak? Nije valjda opet riža!
heckler

#79 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by heckler »

Evo da i ja malo ovu igru zaigram iako se slazem sa vecinom ovih ideja.

Kako vi onda objasnjavate apsolutni poraz politike ukidanja socijalne drzave u americi olicene radikalnom Republikanskom strankom i sadasnju najvecu ekspanziju socijalne drzave u americi kroz reformu zdravstva od 1965te kad je uvedeno socijalno zdravstveno osiguranje? :)
FOČANSKI PROPISI

#80 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by FOČANSKI PROPISI »

JoseMujica wrote:tržište i konkurencija ruši welfare state.... zapravo paradoks je da "komunistička" NR Kina :D ruši koncept socijalne države zapada

Moje neko viđenje (do maloprije bi) da ovo funkcioniše kao spojene posude gdje imaš npr. Njemačku na vrhu, Bosnu u sredini a Kinu na dnu po životnom standardu i kad sva ova tržišta smutiš u jedno svjetsko dobiješ da svi žive ko mi u BiH. Ovo do maloprije nije slučajno u zagradi jer me moja žena upravo razuvjerila da će biti tako, nego ćemo zapravo pod jednim tržištem svi imati životni standard ko Kinezi. :( zakuca me ko što samo žena zna :D
@Mujica,
Može li jedan level niže,sve te teže pratimo.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#81 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: :lol: :lol:

po mojoj ženi samo riža i opet riža...ima da plačemo za Ikarom...bježi zakuca me skroz...ja ono razmišljao ko pozitivista, jedni malo padnu, drugi malo rastu, pa svi se nađu na sredini....kaže ma jok , nema šamse....logika tržišta je da će svi biti Kinezi i nalaze se na najnižem jer zakoni tržišta , princip konkurentnosti i imperativ zarade, diktiraju obaranje cijene rada :shock:

uglavnom pripremimo se za priliv kvalifikovane radne snage iz EU
hAZNADAR

#82 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by hAZNADAR »

Pojedini jedva docekaju ovakve statistike da bi dali oduska onome u cemu su najbolji a to je pateticno kukanje.

Mislite da je u Srbiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji puno bolje nego kod nas - pa kog vraga nasi azilanti gube vrijeme po zapadu kada je tamo isto puno bolje nego u BiH. Dakle mnogi ce ignorisati transparency izvjestaj o korupciji na Balkanu gdje nismo bas najgori, mnogi ce ignorisati stvarnu sliku naseg okruzenja, i mnogi ce ignorisati izjave samih ljudi iz naseg okruzenja, krace receno - mnogi ce ignorisati cinjenicu da je cijeli region ekonomski i po korupciji, demokratiji,.. u q..cu ... - samo da imaju materijala za kuknjavu, crnjak, pesimizam,..

Ako je BiH stvarno po necemu crna rupa, najveca fukara i najgora u regionu - to je samo zbog najveceg procenta vjecitih mucenika i umisljene elite.
cyprus

#83 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by cyprus »

graue_maus wrote:
cyprus wrote:Ne špreham njemački...
profesor müller na uni bec , objasnjava sistem kreditiranja na zapadu , novac nastaje iz nicega....... kad neko posudi novac od banke , taj novac ne postoji , tek kad ga neko uzme kao kredit i upise se na ziro konto pojavi se ta suma novca itd itd ... sagovornici su mu bivsi finanzministar weigel i sadasnji ministar rössler ... weigel se elegantno izvlaci ali mladi rössler je zatecen, mislim da je prvi put cuo za ovo ....
To razumijem i potpuno se slažem... Banke i krediti su zlo, ja da se šta pitam zakonom bih ih zabranio... Međutim, reći da BDP nije nikakav indikator jeste glupost :-) Pa šta to razdvaja bogate od siromašnih, tj. razvijene od nerazvijenih ako ne BDP? Međutim, naravno da ovakav vid svjetske ekonomije bazirane na zaduživanju neće moći biti dugo održiv...
htcxone

#84 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by htcxone »

citam ovo ...kontam u kojem smo klincu, i onda s posla krenem kroz grad ....
BMW,AUDI,PO KOJI PORSHE ... ONDA MERCEDESI, NOVE SEDMICE GOLFOVI.... kafići puni, shoping centri rade od jutra do mraka ... rijetko gdje vidis golfa 2
rijetko je vidjeti i inače auto starije od 90 i neke ...
nije nama loše koliko mi kukamo
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#85 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

htcxone wrote:citam ovo ...kontam u kojem smo klincu, i onda s posla krenem kroz grad ....
BMW,AUDI,PO KOJI PORSHE ... ONDA MERCEDESI, NOVE SEDMICE GOLFOVI.... kafići puni, shoping centri rade od jutra do mraka ... rijetko gdje vidis golfa 2
rijetko je vidjeti i inače auto starije od 90 i neke ...
nije nama loše koliko mi kukamo
To je veoma lako objasniti. 99% tih auta i toga života koji ti vidiš je na kredit.

Radi se o fenomenu financijskog BALONA koje Banke vještački napuhavaju, napuhavaju, napuhavaju i napuhavaju da bi na kraju PUKAO, doživio ekonomski kolaps i eksplodirao. Mislim da će se to desiti već 2015 godine.

Evo, ako imaš vremena pogledaj ovaj video i sve će ti biti jasno šta se dešava.

Jesi li primijetio da u zadnjih deset godina svi masovno sele u Sarajevo.

Znaš li zašto?

Zato što u Sarajevu se odvija preko 60% svih financijskih transakcija u BiH dok u ostalim dijelovima države samo bijeda i jad.

Preko ekonomije vrše koncentraciju našeg naroda na jedno mjesto i tako nas nabijaju u Sarajevsku kotlinu.
Kolt12

#86 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Kolt12 »

antimobbing wrote:
Zato što u Sarajevu se odvija preko 60% svih financijskih transakcija u BiH dok u ostalim dijelovima države samo bijeda i jad.
Cinjenica je da i pored toga sto Sarajevo nije klasicni glavni grad ni Federacije ni Bosne, tacnije ni Federacija ni Bosna ne finansiraju Sarajevo kroz budzete kao sto se to radi u drugim zemljama sa glavnim gradovima, naisao sam na podatak da zapravo skoro pola budzeta Federacije puni kanton Sarajevo, a kad mu se doda jos Tuzla, to ide puno preko polovice.

U cemu je razlika izmedju ekonomije razvijene zemlje i zaostale zemlje? Razvijena zemlja ima trgovinski suficit u trgovinskoj razmjeni sa svijetom, plus razlika u razvijenosti izmedju sela i grada je neznatna, selo se u razvijenim zemljama razvija kao i grad. U siromasnim zemljama ta razlika bude i ako se mjeri vremenski, po nekoliko vjekova razlike u razvijenosti. Tako da veci gradovi budu u 21 vijeku po razvijenosti, a sela u 19 vijeku.

Zato se infrastruktura u BiH treba razvijati, ne samo kako bi spajala velike gradove sa EU, nego kako bi sluzila BiH svrsi, kako bi povezivala gradove i sela sa dobrom infrastrukturom, tako da ljudi recimo ne budu sprijeceni zivjeti na jednom mjestu, a raditi na drugom.
nemoguce vruce

#87 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by nemoguce vruce »

Kupujemo stvari koje nam u sustini ne trebaju od para kojih u sustini nemamo da bi imponovali ljudima koje u sustini ne podnosimo ili sto bi se u narodu reklo, dok je budala bit ce i para, bar za banke i raznorazne bjelosvjetske hohstaplere.
Problem svih problema jeste kamata. Ko je kamatu izmislio i sa kojim ciljem...zna se...
Sta Allah dz..s o kamati kaze, i to se zna...pametnom dosta...
mO k3

#88 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

nemoguce vruce wrote:Kupujemo stvari koje nam u sustini ne trebaju od para kojih u sustini nemamo da bi imponovali ljudima koje u sustini ne podnosimo ili sto bi se u narodu reklo, dok je budala bit ce i para, bar za banke i raznorazne bjelosvjetske hohstaplere.
Problem svih problema jeste kamata. Ko je kamatu izmislio i sa kojim ciljem...zna se...
nije tema ,ali kamata u islamskom bankarstvo postoji samo sto je drugacije upakovana
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#89 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

Kolt12 wrote:
antimobbing wrote:
Cinjenica je da i pored toga sto Sarajevo nije klasicni glavni grad ni Federacije ni Bosne, tacnije ni Federacija ni Bosna ne finansiraju Sarajevo kroz budzete kao sto se to radi u drugim zemljama sa glavnim gradovima, naisao sam na podatak da zapravo skoro pola budzeta Federacije puni kanton Sarajevo, a kad mu se doda jos Tuzla, to ide puno preko polovice.

U cemu je razlika izmedju ekonomije razvijene zemlje i zaostale zemlje? Razvijena zemlja ima trgovinski suficit u trgovinskoj razmjeni sa svijetom, plus razlika u razvijenosti izmedju sela i grada je neznatna, selo se u razvijenim zemljama razvija kao i grad. U siromasnim zemljama ta razlika bude i ako se mjeri vremenski, po nekoliko vjekova razlike u razvijenosti. Tako da veci gradovi budu u 21 vijeku po razvijenosti, a sela u 19 vijeku.

Zato se infrastruktura u BiH treba razvijati, ne samo kako bi spajala velike gradove sa EU, nego kako bi sluzila BiH svrsi, kako bi povezivala gradove i sela sa dobrom infrastrukturom, tako da ljudi recimo ne budu sprijeceni zivjeti na jednom mjestu, a raditi na drugom.
Vladajuća oligarhija i kriminalna elita ne želi razvijati infrastrukturu i sredstva od PDV-a koji mi dajemo građani za razvoj naše zemlje ONI daju za plate od 7.000 KM sebi i onima sa kojima su vezi stavljajući ih na budžet. U tome je sva suština. Zato sada imamo samo elitu multi-milionera na POLJINAMA koja se fizički odvaja od nas fukare.
Last edited by antimobbing on 15/12/2012 09:48, edited 1 time in total.
antimobbing

#90 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

Ženski Dr.Med wrote:
nemoguce vruce wrote:Kupujemo stvari koje nam u sustini ne trebaju od para kojih u sustini nemamo da bi imponovali ljudima koje u sustini ne podnosimo ili sto bi se u narodu reklo, dok je budala bit ce i para, bar za banke i raznorazne bjelosvjetske hohstaplere.
nije tema ,ali kamata u islamskom bankarstvo postoji samo sto je drugacije upakovana
Kamata ne postoji u Islamskom bankarstvu već MUNAFICI govore da to nije kamata, a jeste.

Evo objasnit ću ti ..

Ako ti meni posudiš 1.000 KM i taj dan za te pare možeš kupiti recimo 300 vreća brašna.

Nakon 5 godina ja ti trebam vratiti VRIJEDNOST tih 5 vreća brašna koje će tada recimo koštati 1.150 KM.

Dakle u Islamu se vraća VRIJEDNOST uvećana za INFLACIJU i to je beskamatna posudba.

NEMA Islamskog bankarstva već samo MUNAFIĆKOG!

Imaš primjer munafićke BBI banke koja KAMATU zove profitom i maržom dok lihvari naše građane kao i svi ostali.
Last edited by antimobbing on 15/12/2012 09:53, edited 1 time in total.
mO k3

#91 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

antimobbing wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
Kamata ne postoji u Islamskom bankarstvu već MUNAFICI govore da to nije kamata, a jeste.

Evo objasnit ću ti ..

Ako ti meni posudiš 1.000 KM i taj dan za te pare možeš kupiti recimo 300 vreća brašna.

Nakon 5 godina ja ti trebam vratiti VRIJEDNOST tih 5 vreća brašna koje će tada recimo koštati 1.150 KM.

Dakle uvećano za INFLACIJU.

NEMA Islamskog bankarstva već samo MUNAFIĆKOG!

Imaš primjer munafićke BBI banke.
Hvala drugar , munaficko bankarstvo mi je nov pojam , ali ja koristim pojam "islamsko bankarstvo" mada mislimo isto
U islamu je zabranjeno uzimati kamate , kupovati dionice firmi koji proizvode alkohol , svinjogojstvo(ako sam praivlno napisao) i slicno ....sve je ovo zabranjeno ,ali nije zabranjeno poslovati ;-)
Stojadin

#92 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Stojadin »

Shahab wrote: Opet praviš istu grešku jer prizivaš nešto što je odavno postalo politička lešina i utopija. Riješenje je u hrabrom iskoraku ka pravom kapitalizmu gdje će se cijeniti rad i znanje.
Ako negdje postoji pravi kapitalizam onda je to ovaj nas..
mO k3

#93 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by mO k3 »

Stojadin wrote:
Shahab wrote: Opet praviš istu grešku jer prizivaš nešto što je odavno postalo politička lešina i utopija. Riješenje je u hrabrom iskoraku ka pravom kapitalizmu gdje će se cijeniti rad i znanje.
dze to?
htcxone

#94 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by htcxone »

dok se narod ne digne i ne poludi, dok ne utjera strah u kosti političarima, nikad kod nas neće biti bolje.... NIKAD...
ONI JEDNOSTAVNO VIDE DA MOGU KAKO HOĆE, za direktore postavljaju ljude koji su u proslosti upropastili već nekoliko firmi sa direktorskih finkcija, budžet je sve bliže BANKROTNOM STANJU i doći će dan kada će ljudima na budžetu u drzavnim institucijama reći : ili da vam popolovimo plate, ili da nađete posao negdje drugo... jer ovo sto naš budžet trpi to je za VJEROVALI ILI NE....
elem, nek nam je Bog na pomoći, kakve resurse imamo a kako živimo.... :roll:
FOČANSKI PROPISI

#95 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by FOČANSKI PROPISI »

htcxone wrote:dok se narod ne digne i ne poludi, dok ne utjera strah u kosti političarima, nikad kod nas neće biti bolje.... NIKAD...
ONI JEDNOSTAVNO VIDE DA MOGU KAKO HOĆE, za direktore postavljaju ljude koji su u proslosti upropastili već nekoliko firmi sa direktorskih finkcija, budžet je sve bliže BANKROTNOM STANJU i doći će dan kada će ljudima na budžetu u drzavnim institucijama reći : ili da vam popolovimo plate, ili da nađete posao negdje drugo... jer ovo sto naš budžet trpi to je za VJEROVALI ILI NE....
Dragan Stojnic - Maestro i violina

Jedna stara violina
u prasini kraj kamina
broji vreme, dane, sate
koji nece da se vrate

Jedna stara violina
sacuvana od davnina
pocela je vec da trune
iskidane ima strune

Ruke vestog carobnjaka
duge kose, bledog lica
jedine bi zivot dale
toj starici tuznih zica

Nije sama violina
u prasini kraj kamina
starac sedi njenog doba
zeleo bi da je proba

Sve je zalud, drhte ruke
ne moze joj cuti zvuke

vecna ljubav od davnina
maestro i violina
antimobbing

#96 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by antimobbing »

htcxone wrote:dok se narod ne digne i ne poludi, dok ne utjera strah u kosti političarima, nikad kod nas neće biti bolje.... NIKAD...
Sve je tako jednostavno.

Od države su napravili STOČNU PIJACU gdje je sve na prodaju.

Prijeratna fukara i sirotinja, a današnji MULTI-MILIONERI ratni i poslijeratni profiteri sve kupuju od diploma, pozicija direktora, zaposlenja.

U ovom sistemu STOČNE PIJACE pošten građanin je unaprijed osuđen na propast i umiranje.

Dakle sve je na prodaju i sve je izgubilo smisao osim masovnog izlaska naroda na ulicu kao u Sloveniji.

Poslušajte šta žele Slovenci ...

Mislim isto kao i predstavnici velikih sila da je rušenje sistema koji ne poštuje volju birača jedino rješenje jer u ovom sistemu STOČNE PIJACE novac je mjera svega.

Ukoliko imaš novac možeš sve. Ukoliko nemaš onda jednostavno umireš.

Danas samo 1% ima novac, a 99% bukvalno umire.

Ovo je borba za goli opstanak i puko preživljavanje!
Stojadin

#97 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Stojadin »

Ženski Dr.Med wrote:
Stojadin wrote:
dze to?
u tzv. zemljama "tranzicije"
Korisničkoime

#98 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Korisničkoime »

Počeo sam da čitam od prvog posta i na spomen fukara odmah mi pade na pamet ovo

http://www.youtube.com/watch?v=Qwlz5gcN2xo
Korisničkoime

#99 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Korisničkoime »

Počeo sam da čitam od prvog posta i na spomen fukara odmah mi pade na pamet ovo

http://www.youtube.com/watch?v=Qwlz5gcN2xo
Avetinho

#100 Re: Najgora fukara u Evropi

Post by Avetinho »

mg wrote:"Owners of capital will stimulate working class to buy more and more
of expensive goods, houses and technology, pushing them to take more
and more expensive credits, until their their debt becomes unbearable.
The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks which will have to be
nationalized and State will have to take the road which will
eventually lead to communism."

Karl Marx, 1867.

Da ne bjezimo sa teme, mi smo kao drzava dno. Tu nam je i mjesto...
Ovo gore je lazna kvota. Marks nikad nije napisao nista slicno.
Post Reply