Odlicno poznavanje viskijaKyuss wrote:Preferiram skotske single matlove, pogotovo teske, dimljene sa Islaya, Ardbeg, Lagavulin, Bunna, Laphroaig, Bowmore... Ardbeg mi je definitivno na prvom mjestu (Ten, Corry i Uigeadail isprobani, Supernova najveca zelja )
Vidim da si naveo Glenfiddich 21yo, mogu misliti kako je to cudo dobro, imam u kolekciji 12, 15 i 18yo, ali taj bih bas stavio pod nos.
Irci imaju nelose blendove, Jameson & co, ali njihovi maltovi mi bas i ne pasu.
I jos par dodatnih informacija o viskiju generalno:Preporuka jednog od najvećih eksperata za singl malt viskije uopšte, gospođe Helen Artur je:Bowmore,17 godina,Islay Lagavulin,16,Islay Highland Park,12 godina, Orkney Talisker,10 godina, Skye Glenkinchie, 10 godina, Lowlands The Balvenie Double Wood,12, Speyside Benriach 10,Speyside The Singleton of Auchoish 10,Speyside Edradour 10,Highlands Glenmorangie.
Međutim,sastaviti listu najboljih je težak,izazovan i kompleksan posao.Ova konstatacija dobija na značaju kad se tako nešto pokuša uraditi kod jakih alkoholnih pića,jer stara izreka kaže koliko ljudi,toliko ćudi.
Riječ viski potiče od galske riječi uisge beatha,što znači voda života.Jedna od legendi govori da su vojnici Henrija II za vrijeme invazije na Irsku u drugoj polovini 12.vijeka naziv uisska beha prosto od milošte,što vojsci i priliči,skratili na uisski što je njegovo današnje ime.
Viski je alkoholno piće prozvedeno od vode i žitarica,destilisano na alkoholnu jačinu ne nižu od 94,8%vol uz sazrijevanje destilata u hrastovim sudovima zapremine ne veće od 185 američkih galona.Da bi se viski mogao prozvati onim čuvenim Scotch,potrebno je da destilacija i odležavanje budu obavljeni u Škotskoj.
Singl malt whisky
je piće dobijeno u privatnoj destileriji i isključivo od ječmenog slada.Flaširan,ovaj tip viskija podrazumijeva da u njegovom sastavu mogu biti prisutni singl malt viskiji različitih godina starosti ali iz jedne iste destilerije.Broj godina istaknut na etiketi ukazuje na starost najmlađeg viskija koji je ušao u malt kupažu.
Vatted malt whisky
Je viski proizveden miješanjem različitih malt viskija iz nekoliko različitih destilerija.Ne može se karakterisati kao singl malt.
Grain whisky
Je viski proizveden kontinuiranim načinom destilacije.Ječam i neječmene žitarice kuhaju se pod pritiskom pare,a rezultat je destilat povećane jačine.Najvažnija neječmena žitarica je kukuruz.Rijetko se grain viski prodaje kao singl,jer se uglavnom koristi kao sastojak u proizvodnji blended skotcha.Postoji samo sedam grain destilerija u Škotskoj.
Blended whisky
jeste viski dobijen miješanjem destilata od ječmenog slada i slada ostalih žitarica.To je kombinacija singl maltova i grain viskija.Dobija se kvalitet približan malt viskiju i kvantitet približan grain viskiju.U vrhunske,top blended viskije ubrajaju se Johnny Black Label 12 years,J&B Reserve 15 years,Dimple 15 years,The Famous Grouse Reserve 12 years.