Ni ja ne kontam tu famu oko kavijara. Onako, da uletim ...
Nije whiskey, ali preporuka kao rođenom svom, Jelicki Dukat.
najbolji whiskey
- JThomas
- Posts: 69048
- Joined: 24/05/2008 15:01
- Location: Sic semper tyrannis
#127 Re: najbolji whiskey
aaaa vidi srpska sa velikim s
-
- Posts: 269
- Joined: 09/05/2013 17:01
#129 Re: najbolji whiskey
Koja je razlika između bourbona i whiskey-a ? Koliko ja znam u bourbon ide kukuruz umjesto ječama.Ako ima još nekih razlika neka neko objasni. Koji od ovih dobrih,a nestandardnih su dostupni nama u BiH?
- beni-bu-man
- Posts: 17400
- Joined: 10/04/2012 09:01
- Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
#130 Re: najbolji whiskey
.swanfilter wrote:Cija je, dobra je
- beni-bu-man
- Posts: 17400
- Joined: 10/04/2012 09:01
- Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
#131 Re: najbolji whiskey
Američki whiskey (za razliku od škotskog whiskyja) je destilirani alkohol dobiven iz fermentiranog zrnja žitarica (raž, pšenica, bourbon, kukuruz) koji obično stari u hrastovim bačvama. Whiskey se proizvodi diljem svijeta od kojih su najpopularniji škotski whisky, irski whiskey i američki whiskey.dimitrov wrote:Koja je razlika između bourbona i whiskey-a ? Koliko ja znam u bourbon ide kukuruz umjesto ječama.Ako ima još nekih razlika neka neko objasni. Koji od ovih dobrih,a nestandardnih su dostupni nama u BiH?
Bourbon je najpopularnija vrsta whiskeyja u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Postoji niz pravila kako bi se neki whiskey mogao zvati bourbonom:
Bourbon mora biti proizveden u SAD-u od mješavine žitarica od čega udio kukuruza mora biti najmanje 51% dok whiskey ne mora. Bačve u kojima bourbon stari moraju biti nove, pougljene i napravljene od hrastovog drva, dok bačve za whiskey moraju biti od hrastovine no ne moraju biti nove ni pougljene.
Jedno od najbitniijih pravila vezano uz bourbon je to da se destilira do najveće jačine od 160 proofa (80% alkohola), u bačve se stavlja bourbon jačine 125 proofa, a u boce dospijeva bourbon s 80 proofa, odnosno 40% alkohola. Whiskey se destilira do najveće jačine od 190 proofa. Kako bi dobio naziv “straight bourbon”, moraju se zadovoljiti dodatni uvjeti – alkohol mora biti star najmanje dvije godine i ne smije sadržavati nikakve boje, okuse ili druge alkohole. Burbon u pravilu stoji četiri godine u bačvama, jer u slučaju da predugo stoji može izgubiti svoja prepoznatljiva svojstva.
-
- Posts: 269
- Joined: 09/05/2013 17:01
#132 Re: najbolji whiskey
Hvala na objašnjenju ,svaka čast Inače tema je odlična.beni-bu-man wrote:Američki whiskey (za razliku od škotskog whiskyja) je destilirani alkohol dobiven iz fermentiranog zrnja žitarica (raž, pšenica, bourbon, kukuruz) koji obično stari u hrastovim bačvama. Whiskey se proizvodi diljem svijeta od kojih su najpopularniji škotski whisky, irski whiskey i američki whiskey.dimitrov wrote:Koja je razlika između bourbona i whiskey-a ? Koliko ja znam u bourbon ide kukuruz umjesto ječama.Ako ima još nekih razlika neka neko objasni. Koji od ovih dobrih,a nestandardnih su dostupni nama u BiH?
Bourbon je najpopularnija vrsta whiskeyja u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Postoji niz pravila kako bi se neki whiskey mogao zvati bourbonom:
Bourbon mora biti proizveden u SAD-u od mješavine žitarica od čega udio kukuruza mora biti najmanje 51% dok whiskey ne mora. Bačve u kojima bourbon stari moraju biti nove, pougljene i napravljene od hrastovog drva, dok bačve za whiskey moraju biti od hrastovine no ne moraju biti nove ni pougljene.
Jedno od najbitniijih pravila vezano uz bourbon je to da se destilira do najveće jačine od 160 proofa (80% alkohola), u bačve se stavlja bourbon jačine 125 proofa, a u boce dospijeva bourbon s 80 proofa, odnosno 40% alkohola. Whiskey se destilira do najveće jačine od 190 proofa. Kako bi dobio naziv “straight bourbon”, moraju se zadovoljiti dodatni uvjeti – alkohol mora biti star najmanje dvije godine i ne smije sadržavati nikakve boje, okuse ili druge alkohole. Burbon u pravilu stoji četiri godine u bačvama, jer u slučaju da predugo stoji može izgubiti svoja prepoznatljiva svojstva.
- beni-bu-man
- Posts: 17400
- Joined: 10/04/2012 09:01
- Location: On land, air, or sea, I don't need No I.D
#133 Re: najbolji whiskey
Nisam ja nista objasnio, guglo pa kopiro tekstdimitrov wrote:Hvala na objašnjenju ,svaka čast Inače tema je odlična.beni-bu-man wrote:Američki whiskey (za razliku od škotskog whiskyja) je destilirani alkohol dobiven iz fermentiranog zrnja žitarica (raž, pšenica, bourbon, kukuruz) koji obično stari u hrastovim bačvama. Whiskey se proizvodi diljem svijeta od kojih su najpopularniji škotski whisky, irski whiskey i američki whiskey.dimitrov wrote:Koja je razlika između bourbona i whiskey-a ? Koliko ja znam u bourbon ide kukuruz umjesto ječama.Ako ima još nekih razlika neka neko objasni. Koji od ovih dobrih,a nestandardnih su dostupni nama u BiH?
Bourbon je najpopularnija vrsta whiskeyja u SAD-u, a destilacija se tradicionalno obavlja u okrugu Bourbon u Kentuckyju. Postoji niz pravila kako bi se neki whiskey mogao zvati bourbonom:
Bourbon mora biti proizveden u SAD-u od mješavine žitarica od čega udio kukuruza mora biti najmanje 51% dok whiskey ne mora. Bačve u kojima bourbon stari moraju biti nove, pougljene i napravljene od hrastovog drva, dok bačve za whiskey moraju biti od hrastovine no ne moraju biti nove ni pougljene.
Jedno od najbitniijih pravila vezano uz bourbon je to da se destilira do najveće jačine od 160 proofa (80% alkohola), u bačve se stavlja bourbon jačine 125 proofa, a u boce dospijeva bourbon s 80 proofa, odnosno 40% alkohola. Whiskey se destilira do najveće jačine od 190 proofa. Kako bi dobio naziv “straight bourbon”, moraju se zadovoljiti dodatni uvjeti – alkohol mora biti star najmanje dvije godine i ne smije sadržavati nikakve boje, okuse ili druge alkohole. Burbon u pravilu stoji četiri godine u bačvama, jer u slučaju da predugo stoji može izgubiti svoja prepoznatljiva svojstva.
Da tema je odlicna i upravo ganjam one kamencice sto umjesto leda se stavljaju
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#134 Re: najbolji whiskey
Bio sam se razocarao u Francuze , prva narudzba pa me izgubili . Ja bogami mislio demonstranti im opljackali butigu
Nakon vise intervencija poslase i danas stize . Dostava jos gora , francuzi jos naglasili da samo ja licno mogu preuzeti paket , ja dolazim s posla a dva paketa u hodniku samo ubacena . Oprostio sam francuzima kad sam vidio kako su boce zasticene
Poslali mi i knjigu
Nakon vise intervencija poslase i danas stize . Dostava jos gora , francuzi jos naglasili da samo ja licno mogu preuzeti paket , ja dolazim s posla a dva paketa u hodniku samo ubacena . Oprostio sam francuzima kad sam vidio kako su boce zasticene
Poslali mi i knjigu
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#135 Re: najbolji whiskey
Za one koji jos ne znaju za razliku od vina boce od zestokih pica lagerujemo uspravno i to u tamnoj i hladnoj prostoriji tj najbolje u podrumu ako nema vlage . Vjerovatno neko od vas vec ima neku bocu skupljeg viskija ili ce nekad kupiti , nemojte misliti da vam je viski siguran ako je originalno zatvoren i jos preko cepa se nalazi folija , uvijek se moze desiti da taj cep ne dihtuje ( dihta - kako ko vec izgovara) ili vremenom se osusi i onda dolazi do isparavanja i naravno dolazi do ulaska zraka koji ga kvari . Samim tim ga i obezvredjuje ako je neko imao namjeru da ga nekad proda . Evo najboljeg primjera kod dvije iste boce koje ja imam , nije viski ali jednostavno da posluzi za primjer .
Znaci dvije iste boce jos uvijek originalno zatvorene a vidite koliko je u desnoj nivo nizi . Znaci da zatvarac ne dihtuje .
Znaci dvije iste boce jos uvijek originalno zatvorene a vidite koliko je u desnoj nivo nizi . Znaci da zatvarac ne dihtuje .
- parappa
- Posts: 3313
- Joined: 02/09/2014 21:43
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#136 Re: najbolji whiskey
A vrh čepa je malo tamniji ili je do slike.
Zašto ne popiješ tu desnu? Sigurno neće biti bolji a i da hoće vremenom će izlaziti skroz.
Zašto ne popiješ tu desnu? Sigurno neće biti bolji a i da hoće vremenom će izlaziti skroz.
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#137 Re: najbolji whiskey
Ovo su uglavnom neki savjeti za kolekcionare ili jednostavno ko zeli da sacuva neku bocu za duze vrijeme . Ko ima samo par boca najednostavnije je da nekom olovkom zabiljezi nivo pica kad ga je tek kupio i onda da povremeno provjerava stanje . Ko ne zeli time da se bakce onda kupi PARAFILM foliju kaja sluzi u razne svrhe ali je odlicna za zastititi pice od isparavanja ako zatvarac ne funkcionise kako bi trebao .PARAFILM nije bas ni jeftin ali je najbolje sredstvo , niposto ne pokusavajte sa selotejpom .PARAFILM postoji raznih sirina i duzina , ali meni je najisplatnije uzeti najsiru i najduzu i onda sijeces kako ti odgovara i ta folija se rasteze . Pa evo i par slika o tome .
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#138 Re: najbolji whiskey
Cep nije ostecen , folija nije ostecena ali je izlapio . Znaci normalno je da vremenom malo ispari kao npr. lijeva boca ali kod desne je znak da cep nije u redu . Nije on vise za pice , ne mora znaciti da je totalno los ali ja to ne bih pio . Zato je vazno zastititi bocu jer lijeva vrijedi od 200€ pa navise a desna ne vrijedi skoro nista .parappa wrote:A vrh čepa je malo tamniji ili je do slike.
Zašto ne popiješ tu desnu? Sigurno neće biti bolji a i da hoće vremenom će izlaziti skroz.
- insomnia78
- Posts: 61961
- Joined: 03/04/2011 14:43
#139 Re: najbolji whiskey
Ja to popijem. Nema on kad stojati i lapiti
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#140 Re: najbolji whiskey
Ja dajem savjete kolekcionarima a ne alkoholicarimainsomnia78 wrote:Ja to popijem. Nema on kad stojati i lapiti
Salim se naravno
- victom
- Posts: 4062
- Joined: 04/04/2012 17:15
#142 Re: najbolji whiskey
Probao sam Glenfiddich 18 years i dobar je.
Koja je sljedeća stepenica (koji viski) , da osjetim razliku u odnosu na ovaj od 18 godina?
Koja je sljedeća stepenica (koji viski) , da osjetim razliku u odnosu na ovaj od 18 godina?
Last edited by victom on 01/03/2021 03:08, edited 2 times in total.
- Hajvan
- Posts: 9637
- Joined: 25/10/2008 13:21
- Location: SaraJovo
#143 Re: najbolji whiskey
od svih sto sam do sada kusao, najvise mi se svidio Canadian Club…
no jos nisam probao niti jedan od ovih malenih destilerija sto se reklamiraju po netu…
vidim da ih ima po ludim cijenama, a dolaze uglavnom iz USA i Japana.
no jos nisam probao niti jedan od ovih malenih destilerija sto se reklamiraju po netu…
vidim da ih ima po ludim cijenama, a dolaze uglavnom iz USA i Japana.
- seln
- Posts: 23262
- Joined: 06/02/2007 13:57
- Location: FORGET? HELL!
#144 Re: najbolji whiskey
A angels share?bosan wrote:Ovo su uglavnom neki savjeti za kolekcionare ili jednostavno ko zeli da sacuva neku bocu za duze vrijeme . Ko ima samo par boca najednostavnije je da nekom olovkom zabiljezi nivo pica kad ga je tek kupio i onda da povremeno provjerava stanje . Ko ne zeli time da se bakce onda kupi PARAFILM foliju kaja sluzi u razne svrhe ali je odlicna za zastititi pice od isparavanja ako zatvarac ne funkcionise kako bi trebao .PARAFILM nije bas ni jeftin ali je najbolje sredstvo , niposto ne pokusavajte sa selotejpom .PARAFILM postoji raznih sirina i duzina , ali meni je najisplatnije uzeti najsiru i najduzu i onda sijeces kako ti odgovara i ta folija se rasteze . Pa evo i par slika o tome .
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#145 Re: najbolji whiskey
Mislis na isparavanje ? Normalno je da nesto ispari ali problem je ako ispari malo vise . U destilerijama je to normalno , oni cak i znaju koliko ce otprilike ispariti u nekom buretu. Ali je problem ako u flasi ispari vise nego sto je "normalno" onda vam ona postaje bezvrijedna . Naravno ovo se odnosi na one koji misle nekad prodati tu flasu viskija .seln wrote:A angels share?bosan wrote:Ovo su uglavnom neki savjeti za kolekcionare ili jednostavno ko zeli da sacuva neku bocu za duze vrijeme . Ko ima samo par boca najednostavnije je da nekom olovkom zabiljezi nivo pica kad ga je tek kupio i onda da povremeno provjerava stanje . Ko ne zeli time da se bakce onda kupi PARAFILM foliju kaja sluzi u razne svrhe ali je odlicna za zastititi pice od isparavanja ako zatvarac ne funkcionise kako bi trebao .PARAFILM nije bas ni jeftin ali je najbolje sredstvo , niposto ne pokusavajte sa selotejpom .PARAFILM postoji raznih sirina i duzina , ali meni je najisplatnije uzeti najsiru i najduzu i onda sijeces kako ti odgovara i ta folija se rasteze . Pa evo i par slika o tome .
Ja inace skupljam viski i konjak , i onda kad otvorim te ormare gdje ih drzim tad me zapahne taj predivan blagi miris .alkohola , bas ugodan miris . Ali je isto znak upozorenja da cepovi ne dihtuju dobro i onda sam morao poceti sa parafilmom . Mora se paziti i na etiketu , da se sacuva jer ako je ostecena i tu gubite poprilicno na cijeni .
- seln
- Posts: 23262
- Joined: 06/02/2007 13:57
- Location: FORGET? HELL!
#146 Re: najbolji whiskey
bosan wrote: Ja inace skupljam viski i konjak
Cuj, skupljas?
Skupljam i ja, ali malo koja flasa prezivi...
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#147 Re: najbolji whiskey
Kad kupis par stotina flasa onda ce ih vecina prezivjetiseln wrote:bosan wrote: Ja inace skupljam viski i konjak
Cuj, skupljas?
Skupljam i ja, ali malo koja flasa prezivi...
-
- Posts: 286
- Joined: 15/11/2018 10:07
#148 Re: najbolji whiskey
najbolji je onaj koji naspu szabane .... nema tog viskija koji je bolji od domacr kruske
- insomnia78
- Posts: 61961
- Joined: 03/04/2011 14:43
#149 Re: najbolji whiskey
Skupljan i ja. Doduse samo flase. Najmrze mi kad moram nositi do onog kontejnera za staklo. Oni levati sto istresaju smece uvijek pametuju nesto ako skuze flasu u njemu
- bosan
- Posts: 1581
- Joined: 15/05/2005 21:34
#150 Re: najbolji whiskey
Mozda si u pravu ali rakija i viski su dva razlicita svijeta . Ja takodje rado pijem viljamovku . Ali s rakijom se ne eksperimentise , imaju samo dvije vrste dobra i losa i to je to . Ljudi su oduvijek najvise pili sljivu ne zato sto je najbolja nego smo sljive imali dovoljno i nije bila zahtjevna proizvodnja .focko wrote:najbolji je onaj koji naspu szabane .... nema tog viskija koji je bolji od domacr kruske
Sad se taj proces i kod nas dize na jedan veci nivo i sigurno da ce i rakije biti bolje nego sto su nasi preci pili . Viski je mozda i jedna velika prevara jer ko ce ga znati sta se u njeg sve stavi , kakve se arome dodaju i cime se farbaju . Viski se jos uvijek farba secerom mada sad pocinje nova moda da se viski drzi u bacvama u kojima je prije bilo vino pa se dobija i prirodna boja ali i drugaciji ukus .Onda naravno razlicita hrastovina od koje se prave buradi imaju uticaj na ukus . Mozda su bas cari viskija u njegovoj razlicitosti , jer skoro sam imao priliku da probam za jedno vece 10 razlicitih viskija , znaci 10 razlicitih mirisa , 10 razlicitih ukusa i ni jedan nije bio los , bas su bili dobri za moj ukus ali vjerovatno ne lezi svakom isti ukus ili miris . Najupecatljiviji mi je ostao Glenkichnie Vintage Reserve koji je imao specifican miris i ukus , nisam tako nesto probao prije , rekose da je napravljen mjesavinom od 10 razlicitih godista viskija , cini mi se od 1989 i najmladji je 2007 godiste . Ko bude ima priliku da nabavi isplati se probati .