Najbolji SF film?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

ulicar

Post by ulicar »

E, za ovu 3001 nisam znao, ovu koju je napisao 1997. Posljednju sam njegovu knjigu procitao tamo negdje 1990-e. Zato sam i rekao tri odiseje.

@aNTropocentrio nije opisana evolucija covjeka. Kada procitas knjigu, stvari koje hoce pisac reci su vrlo jednostavno vidljive, dok ti u filmu vidike skriva fakt da ni scenarista, ni reziser nisu imali pojma sta ce biti u sljedecoj sceni :)

***SLIJEDI SPOILER***

Neise, prica je o "kreatoru" koji koristi Jupiter da napravi vjestacko sunce i da stvori zivot na Jupiterovom mjesecu Evropa. Prica nije o evoluciji, vec o "kreatoru". Niko tog kreatora ne zove Bog, ali mozes reci i da je Bog u pitanju.

E, kada to znas, onda je pitanje da li je HAL poludio zato sto ga je "kreator" sabotirao, jer jedna od recenica je od prilike "Svi su svjetovi vasi, ali na Evropu nesmijete", ili je samo pogresan set instrukcija od pocetka (na sto film aludira).
King Kikapu wrote:
ulicar wrote:
U stvari moguce da moras procitati sve odiseje (i dva i tri) da bi skontala do kraja fakat sta je pisac hotio rijet.
koliko sam upucen u SF, a to je mnogo, Clarke je napisao 4 odiseje:
2001 Odiseja u svemiru
2010 Druga odiseja
2061 Treca odiseja
3001 Konacna odiseja (preveli su i kao Posljednja odiseja)
King Kikapu

Post by King Kikapu »

u drugoj Odiseji 2010 dr Chandra dijagnosticira se da je HAL obolio od psihoze zbog toga sto su mu date kontradiktorne instrukcije.
danas

Post by danas »

ipak je bolji... za sekundu ali bolji... :)

Image

Image
King Kikapu

Post by King Kikapu »

cudi me kako niko nije napisao Frankensteina, a izvlacili su se filmovi iz naftalina.
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

ulicar wrote:E, za ovu 3001 nisam znao, ovu koju je napisao 1997. Posljednju sam njegovu knjigu procitao tamo negdje 1990-e. Zato sam i rekao tri odiseje.

@aNTropocentrio nije opisana evolucija covjeka. Kada procitas knjigu, stvari koje hoce pisac reci su vrlo jednostavno vidljive, dok ti u filmu vidike skriva fakt da ni scenarista, ni reziser nisu imali pojma sta ce biti u sljedecoj sceni :)

Neise, prica je o "kreatoru" koji koristi Jupiter da napravi vjestacko sunce i da stvori zivot na Jupiterovom mjesecu Evropa. Prica nije o evoluciji, vec o "kreatoru". Niko tog kreatora ne zove Bog, ali mozes reci i da je Bog u pitanju.

E, kada to znas, onda je pitanje da li je HAL poludio zato sto ga je "kreator" sabotirao, jer jedna od recenica je od prilike "Svi su svjetovi vasi, ali na Evropu nesmijete", ili je samo pogresan set instrukcija od pocetka (na sto film aludira).

Za mene lično, evolucija i kreacija (kreator) su više nego tijesno povezani. Da li je možda to pitanje ustvari "Zašto je ČOVJEK poludio?". Kontradiktoran set instrukcija ili nešto drugo?

Odiseju ni kojem slučaju ne treba shvatati doslovno. Kao ni većinu velikih umjetničkih djela.
Last edited by aNTropocentrio on 06/09/2006 22:36, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

King Kikapu wrote:cudi me kako niko nije napisao Frankensteina, a izvlacili su se filmovi iz naftalina.
:D:D:D

možda zato što je pokretač radnje filma SF... a 99% filma je horror
King Kikapu

Post by King Kikapu »

komi wrote:
King Kikapu wrote:cudi me kako niko nije napisao Frankensteina, a izvlacili su se filmovi iz naftalina.

isti recept kao kod aliena.
danas

Post by danas »

King Kikapu wrote:
komi wrote:

kako isti recept -- hoces mi to malo pojasniti?
meni se cini da frankenstein za temu ima slicnu premisu kao recimo blade runner ili dark city (donekle) -- sta nekoga cini covjekom, oliti what does it mean to be human? najbolji SF filmovi se upravo bave tim pitanjem, samo na razlicite nacine.
alek

Post by alek »

grad tame (dark city)

neponovljivo
King Kikapu

Post by King Kikapu »

danas wrote:
King Kikapu wrote:
komi wrote: :D:D:D

meni se cini da frankenstein za temu ima slicnu premisu kao recimo blade runner ili dark city (donekle) -- sta nekoga cini covjekom, oliti what does it mean to be human? najbolji SF filmovi se upravo bave tim pitanjem, samo na razlicite nacine.
mislio sam na odnos izmedju SFa i horora u ovim filmovima jer sam odgovarao na pitanje postavljeno u tom kontekstu. alien mi je prvi pao na pamet kao film koji se bavi istrazivanjem bioloskih i tehnoloskih, a u manjoj mjeri etickih i moralnih uslova iliti pretpostavki istrazivanja svemira, sto je njegov sci-fi aspekt, a filmsku dinamiku i napetost ostvaruje tako sto kod gledatelja izaziva jaka osjecanja straha, gadjenja i nepokojstva, sto je horor aspekt filma.
iz te perspektive gledano i frankenstein ima priblizno jednak odnos sci-fija i horora. s tim sto se frankenstein ne bavi posljedicama istrazivanja svemira, vec stvaranja vjestackog organizma, te osim bioloskih i tehnoloskih aspekata napretka nauke mnogo veci akcenat stavlja na filozofske, eticke i kulturne aspekte. filmsku napetost postize na jednak nacin kao alien, sto je bila poenta mog odgovora.
zweistein

Post by zweistein »

V FOR VENDETTA

najbolji film koji sam gledao objasnuje kako se pravu revolucije i kakvu politiku amerika sada vodi strasan film
King Kikapu

Post by King Kikapu »

zweistein wrote:V FOR VENDETTA

najbolji film koji sam gledao objasnuje kako se pravu revolucije i kakvu politiku amerika sada vodi strasan film
a, nije SF, zapravo je tek okrznuo zanr. neznatno.
Truba

Post by Truba »

danas wrote:
King Kikapu wrote:
komi wrote: :D:D:D

ne bavim se teorijom žanra
ali ako se svede na osnove alijen je samo :D "samo" ukleta kuća u svemiru... :shock:

ako ćemo pravo onda je i helrejzer SF

međutim s druge strane ODISEJA 2001 je dijelom horror :D ... opet ukleta kuća i poludjeli kompjuter kao Dmon seed :D

ma stručnjaci se krve decenijama u vezi sa ovim žanrovima :D:D:D

zato ja kažem SF/horror :D
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Odiseja nije horor, ni u kom slučaju.

Može se reći da je to SF. Ali ako malo dublje pogledamo, bavi se metafizičkim pitanjima, koja nadilaze bilo kakav koncepte žanra, u najmanju ruku.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

The Chronicles of Riddick: Pitch Black....Vin Diesel razvali u ovom filmu, ima covjek glas, to je cudo. Nije mu los ni nastavak :)

Contact, Gattaca, te naravno, Star Wars...
talijan

Post by talijan »

Bliski susreti trece vrste
water

Post by water »

Joj sva su mi djeca draga isto ali ipak:

20. Mad Max I & II
19. Existenz
18. The X-Files (slab sam prema Scully)
17. The Fly
16. Stalker
15. Twelve Monkeys
14. Minority Report
13. Metropolis (F.L. Respect)
12. Gattaca
11. The Abyss
10. The Iron Giant (zbog mog sina)
9. Solaris
8. Alien
7. Terminator I & II
6. Dark City
5. A Space Odyssey 2001
4. Blade Runner
3. Contact
2. Matrix I
1. Dune (uncut version)
Truba

Post by Truba »

fala bobu da je neko metnuo dinu na prvo mjesto

jesi li slučajno gledao onu mini seriju :D dune i children of dune :)
water

Post by water »

Sta gledo, svako malo pristavim i gledam iznova, ustvari gledao sam tu seriju kad je imala premijeru na SCI-FI kanalu, i naravno cim je izasla na DVD-u. Mozda sam ja malo pristrasan po pitanju cijelog projekta, ali sam uzivao u svakoj sekundi. Must See TV :lol:
ulicar

Post by ulicar »

water wrote:Sta gledo, svako malo pristavim i gledam iznova, ustvari gledao sam tu seriju kad je imala premijeru na SCI-FI kanalu, i naravno cim je izasla na DVD-u. Mozda sam ja malo pristrasan po pitanju cijelog projekta, ali sam uzivao u svakoj sekundi. Must See TV :lol:
Ja imam Dune na DVD-u, jer volim Lyncha pravo, ali nije mi nesto, posebno sto sam procitao Herbertovu Dinu serijal, a film stane nakon prve knjige. Sta ja znam, nije mi nesto predobra.

Sta je interesantno, nema Star Wars filmova na listama (meni je epizoda IV Zvjezdani Ratovi puno bolja od Dine).
Superbalija

Post by Superbalija »

meni je Independence day svojevremeno bio zesci hit :P
EI Presidente

Post by EI Presidente »

ulicar wrote: Sta je interesantno, nema Star Wars filmova na listama (meni je epizoda IV Zvjezdani Ratovi puno bolja od Dine).
Spomenuo sam ja Star Wars, gdje ces to ne spomenut' moj ulicaru :D
water

Post by water »

EI Presidente wrote:
ulicar wrote: Sta je interesantno, nema Star Wars filmova na listama (meni je epizoda IV Zvjezdani Ratovi puno bolja od Dine).
Spomenuo sam ja Star Wars, gdje ces to ne spomenut' moj ulicaru :D
Joj ne znam. Nikada nisam bio big fan. Ako vec moram izabrati onda Return of Jedi (dajdza se tiovra) Episode VI. To bi bio negdje oko trijessestog mijesta :lol:
Truba

Post by Truba »

joj jedva cekam da ekraniziraju sljedeću knjigu

daklem Božanskog cara dine

nešto se šuška ali producenti su skeptični zbog pretjerane upotrebe kompjuterskih efekata za LETA II tojst crva :D ... ove do sada knjige je lakše bilo ekranizirati... a tu su i D vuci :D

uh

jedva čekam :)
JBT

Post by JBT »

Brajanov zivot.
Post Reply